2017 Pauliine Koskelo

korkein_oikeus_9_foto_milla_vahtila

Pauliine Koskelo Kuva: Milla Vahtila

Domare för Europeiska människorättsdomstolen, hedersdoktor, JD Pauliine Koskelo är Årets Alumn

Alumnföreningen vid Helsingfors universitet har utsett Pauliine Koskelo till Årets Alumn 2017. Koskelo är domare vid Europeiska människorättsdomstolen och var president för Högsta domstolen i Finland 2006–2015.

Årets Alumn är en positiv ambassadör för Helsingfors universitet. Årligen går utmärkelsen till en person som med sin verksamhet har stött Helsingfors universitets principer, främjat den akademiska utbildningens anseende och höjt den akademiska Helsingforsandan.

– Det är fint att alumnverksamheten har ökat vid de finländska universiteten. Det är ett sätt att skapa en växelverkan mellan universitetet och dess alumner ute i samhället och arbetslivet, säger Pauliine Koskelo från sitt arbetsrum i Strasbourg.

Hon har själv varit medlem i Alumnföreningens styrelse, och under hennes tid som ordförande valdes den internationellt kända nationalekonomen Bengt Holmström till Årets Alumn 2009.

Koskelo säger att en av universitetets uppgifter i ett demokratiskt samhälle är att se till att den samhälleliga debatten hålls informerad och mångsidig.

– Interaktionen mellan vetenskapssamhället och de andra sektorerna är viktig. Bildningens betydelse har ökat, och vi ser gång på gång vad som följer av att människor kan mycket om ett smalt specialområde men inte har en allmän uppfattning om vad som händer i samhället. Allmänbildning är oerhört viktigt, och dialog främjar allmänbildningen.

Koskelo säger att universitetets alumner med sin egen insats kan odla en kultur som strävar efter att samhällsdiskussionen är öppen, analytisk och bildad.

AlumnForum Årets Alumn 2017 föreläsning
Entä jos oikeusvaltio ei Euroopassakaan ole itsestäänselvyys?
(Tänk om rättsstaten i Europa inte heller är en självklarhet?)

Torsdag 16.3.2017 klo 17
Plats: Sollenitetssalen, Alexandersgatan 5