ALUMNER OCH VÄRLDEN – IRAN PÅ RIKTIGT

Evenemanget är del av konceptet där kunskap och mervärde delas från alumn till alumn. Alumner och världen delar med sig av upplevelser och tankar från Alumnföreningens resa till Iran år 2019 åt andra alumner.

Programmet följer samma rutt som Alumnresan 2019. Vi börjar i Irans huvudstad Teheran och avslutar 915 kilometer längre bort i Shiraz, huvudort för Farsprovinsen.

Evenemanget behandlar teman som Irans politik, coronapandemins inverkan, landets ekonomiska situation och följderna av det amerikanska presidentvalet. Dessutom behandlas landets teknologi då och nu, spänningar mellan det religiösa och det sekulära, kvinnors utbildning och utbildningens nivå, samt den övriga världens inverkan på forskningen. Talturerna fokuserar även på landets fantastiskt vackra konst, samhällets strukturer och religionens inverkan på iransk kultur.

PROGRAM

Huvudstaden Teheran
Ambassadör Keijo Norvanto: Iran diplomaatin silmin

Det antika Persiens ädelsten – Isfahan
Professor Anna Mauranen: Mikä Iranissa mietitytti
Alumn i matematik Susanna Miekk-oja: Häikäisevä kauneus ja basaarien verotus

Ökenstaden Yazd – Känd för sina underjordiska vattenreservoarer och kanaler samt för sitt zarathustriska tempel, där en evig eld ha brunnit utan att slockna i 1500 år.
Alumn i juridik Martti Timgren: Iranin historia pähkinänkuoressa

Det varma och kulturella Shiraz –  poeten Hafez gravplats
Institutet för Mellanöstern i Finland stiftelsens ombud FD Inka Nokso-Koivisto: Marttyyrien muisto – islam Iranissa

Diskussionen modereras av Susanna Miekk-oja.

Under tillställningen förs diskussionen under fria former med talturer av både sakkunniga och resenärer. Åhörarna har möjlighet att ställa frågor och diskutera efter varje taltur samt i slutet av tillställningen. Diskussionen förs på finska.

Länken till direktsändningen skickas åt alla anmälda närmare evenemanget.