KOKO VUODEN 2023 OHJELMA (sv)

01.01.1970 – Alumn­grup­per­na och lo­kalklub­bar­nas program för 2019

Alumnföreningen samarbetar aktivt med flera olika alumngrupper. Medlemmarna i Alumnföreningen kan gå med i grupperna i samband med att de betalar medlemsavgiften. Bekanta dig med grupper och lokalklubbarnas verksamhet!


01.01.1970 – POIKKEUSLINJALLA: MITEN TALOUSTAANTUMASTA TOIVUTAAN

Poikkeuslinjalla-sarjassa Helsingin yliopiston tutkijat keskustelevat kevään ajan työelämäprofessori Pekka Saurin kanssa koronakriisin myötä häämöttävistä näköaloista. Keskiviikkona 8.4.2020 keskustellaan, miten taloustaantumasta toivutaan koronakriisin jälkeen. Keskustelijoina professori Heikki Patomäki ja professori Antti Ripatti.

Seuraa livestriimiä keskiviikkona 8.4.2020 klo 15 tai katso tallenne huomisesta alkaen Tiedekulman sivuilta. Keskusteluun toivotaan interaktiivisuutta ja siihen saa mielellään osallistua lähettämällä kysymyksiä ja kommentteja Facebookissa ja Whatsappissa. Katso ohjeet täältä.

Onko sinulla idea ajankohtaisesta aiheesta tai hyvä puhuja, jota haluaisit kuulla sarjassa? Ota yhteyttä sarjan sisällölliseen tuottajaan ja keskusteluosion moderaattoriin Hanna Wassiin sähköpostitse hanna.wass@helsinki.fi.


10.02.2020 – LITTERATURCIRKELN: AINO SIBELIUS I FOCUS

Författare Riitta Konttinen berättar om skrivprocessen och bakgrunden till den biografi över Aino Sibelius som hon skrivit. Intervjuare: Touko Siltala. Obligatorisk anmälan.

Programmet för vårens litteratucirklar är planerat av Gummerus Vd och förläggare Anna Baijars och Touko Siltala som är vd och förläggare för förlaget Siltala

Måndagen den 10.2.2020 kl 17, Suomen laki -salen, Porthania, Universitetsgatan 3


12.02.2020 – KULTURTRÄFFAR: KIASMA – WEATHER REPORT: FORECASTING FUTURE

Utställningen Weather report: forecasting future behandlar människans relation till andra arter, samtidigt som klimatförändringen ochmassutrotningen av djurarter minskar möjligheterna till liv på jorden. Utställningen var uppställd i den nordiska paviljongen på Venedig biennalen 2019. I utställningen medverkar det finska konstnärskollektivet nabbteeri, den norska konstnären Ane Graff och svenska Ingela Ihrman.

Alumnföreningen har reserverat tre guidningar (à 20 pers.). Guidningarna börjar kl. 17.00 (en finsk- och en svenskspråkig guidning) och
kl. 17.30 (finskspråkig guidning). Anmäl dig till en guidning och betala deltagaravgiften 7€ i Alumnbutiken. Muséets inträdesavgift betalas
på plats av deltagarna.

Ons 12.2.2020 kl. 17 & 17.30, Kiasma Finlands nationalgalleri, Mannerheimplatsen 2


27.02.2020 – Alumndagen: Forskande sinne, lärande gemenskap

Alumndagen fokuserar på hur man kan bevara ett forskande sinne och entusiasmen att lära sig nytt livet ut. Hur inspireras vi och behåller motivationen att lära oss mitt i en hektisk vardag? Vilken roll spelar välbefinnandet för lärandet? Välkommen till dagen för vetenskapens evighetsmaskiner och kontinuerlig förnyelse. Om du inte kan närvara under kvällsevenemanget kan du följa det på Unitube, där det streamas. Evenemang är på finska.

To 27.2.2020 kl 8-19.30, Helsingfors universitets campus


04.03.2020 – Fackboksklubben: Facklitteratur för barn

Till nytta och till nöje, för barn och vuxna. Lärarutbildare och forskare Sirke Haponen och professor Markku Löytönen, som även skrivit facklitterära böcker för barn, diskuterer om facklitteratur för barn. Moderator är dekan Pirjo Hiidenmaa.

Fackboksklubben fokuserar på det mångsidiga utbuder av olika fackböcker och -författare. Hela 80 % av bokmarknaden utgörs av facklitteratur. Helsingfors universitet är den största producenten av facklitteratur i Finland.

Ons 4.3.2020 kl 17, Kaisa-salen, Fabiansgatan 30


05.03.2020 – Kulturhistorisk eftermiddag på Nationalteatern

Alumnföreningen anordnar en Kulturhistorisk eftermiddag på nationalteatern torsdagen den 5.3.2020 fr.o.m kl 16.30. Under en guidad rundtur får vi bekanta oss med Nationalteaterns porträttskatter signerade bl.a. Albert Edefelt och Juho Rissanen. FM MuM Katriina Pyrrö berättar vid sidan av konstverkens historia även om teaterns och operans historia.

Alumnföreningens medlemmar har reserverats en rundtur för 40 personer på Nationalteatern. Rundturen börjar kl 17 och är ungefär två timmar lång. Kaffeservering innan rundturen kl 16.30 vid första balkongens foajé.

Anmäl dig och betala deltagaravgiften 10 € i Alumnbutiken. Deltagaravgiften inkluderar en guidad rundtur samt kaffeservering. Platserna fylls efterhand bland dem som betalat deltagaravgiften. Köp din biljett så fort som möjligt.

 


10.03.2020 – KULTURTRÄFFAR: DESIGNMUSEET ARABIA

Designmuseet Arabia verkar i det år 1948 grundade Arabias museums lokaler i fabrikens översta våning. Kurt Ekholm, keramikkonstnär och konstnärlig chef för Arabia fabriken, grundade muséet år 1941. Ekholm startade också Arabias konstavdelning vars syfte är att utveckla Finlands keramiska kultur. Under guidningen kan man bekanta sig med formgivningens historia i Designmuseet,formgivningens framtid i Design Lab gallerian och formgivningens dagsläge i Arabias konstavdelningsförenings lokaler.

Alumnföreningen har reserverat två guidningar (à 25 pers.). Guidningarna börjar kl. 16.30 (en finsk- och en svenskspråkig guidning). Anmäl dig till en guidning och betala deltagaravgiften 7€ i Alumnbutiken. Deltagaravgiften inkluderar guidningen och inträdet till museet.

Tis 10.3.2020 kl. 16.30 Designmuséet Arabia Iittala & Arabia Design Centre, Tavastvägen 135 A


16.03.2020 – LITTERATURCIRKELN: GÖRAN SCHILDTS LIV OCH KONST

Författare Henrik Knif berättar om den pinfärska biografin som handlar om Göran Schildt, hans ungdomsår och om tiden då de europeiska idealen kom till Finland. Intervjuare: Anna Baijars. Obligatorisk anmälan.

Programmet för vårens litteratucirklar är planerat av Gummerus Vd och förläggare Anna Baijars och Touko Siltala som är vd och förläggare för förlaget Siltala.

Mån 16.3. kl 17–18 Suomenlaki-salen, Porthania, Universitetsgatan 3


25.03.2020 – VETENSKAPSKLUBBEN

Vetenskapsklubben anordnas en gång i månaden på Restaurant Manala och bjuder på intressant vetenskapligt program under bästa after work-tid. För programmet under våren 2020 ansvarar Tieteellisten seuran valtuuskunta (TSV), Suomen tiedetoimittajain liitto och IHME Helsinki i samarbete med Alumnföreningen vid Helsingfors universitet.

Ons 25.3.2020 kl 17, Manala, Dagmarsgatan 2


06.04.2020 – (INSTÄLLT) LITTERATURCIRKELN: HUR PÅVERKAR STREAMING-TJÄNSTERNAS POPULARITET LÄSVANORNA?

INSTÄLLT (13.3.2020)

Vinnarna av Storytel-awards ljudbokspriset och streamingtjänsten Bookbeats chef Sari Forsström diskuterar ljudböckernas enorma popularitet och hur nya sätt att distribuera litteratur förändrar läsvanorna.
Intervjuare: Anna Baijars och Touko Siltala. Obligatorisk anmälan.

Programmet för vårens litteratucirklar är planerat av Gummerus Vd och förläggare Anna Baijars och Touko Siltala som är vd och förläggare för förlaget Siltala.

Mån 6.4. kl 17, suomen-laki salen, Porthania, Universitetsgatan 3


16.04.2020 – (INSTÄLLT) KULTURTRÄFF: MUSIKMUSÉET FAME

(INSTÄLLT 31.3.2020)

Grundutställningen i FAME har som syfte att öppna och förklara musikens olika roller i den finska självbildens framväxt från 1890-talet till idag. Museet lyfter fram möjligheten för besökaren att själv verka, sjunga och dansa, dels genom innovativ användning av interaktiv teknik. Alumnföreningen har reserverat tre guidningar (à 20 pers.). Guidningarna börjar kl. 17.00 (en finsk- och en svenskspråkig guidning) och kl 17.30 (finskspråkig guidning). Anmäl dig till en guidning och betala deltagaravgiften 7€ i Alumnbutiken. Muséets inträdesavgift betalas på plats av deltagarna.

Tors 16.4.2020 kl. 17 och 17.30, Mall of Tripla, Fredriksbergsterassen 5A


29.04.2020 – (PODCAST) Vetenskapsklubben

INSTÄLLT (17.3.2020) Talarna spelar in diskussionen i podcast-format som delas digitalt till Alumnföreningens medlemmar.

Temat för Vetenskapsklubben i april är vilka ämnen som är knepiga för dess forskare. När är vetenskaplga resultat rent ut sagt eländigt? Diskussionen grundar sig på en nyutgiven bok av Suomen tiedetoimittajan liitto. Bokens redaktörer och författare deltar i diskussionen. arrangör är Suomen tiedetoimittajain liitto.

Vetenskapsklubben anordnas en gång i månaden på Restaurant Manala och bjuder på intressant vetenskapligt program under bästa after work-tid. För programmet under våren 2020 ansvarar Tieteellisten seuran valtuuskunta (TSV), Suomen tiedetoimittajain liitto och IHME Helsinki i samarbete med Alumnföreningen vid Helsingfors universitet.

Ons 29.4.2020 kl 17, Manala, Dagmarsgatan 17.


11.05.2020 – (INSTÄLLT) LITTERATURCIRKELN: VEM LÄSER VÄRLDSLITTERATUR?

INSTÄLLT (13.3.2020)

Översättare  diskuterar om den minskande efterfrågan på till finska översatt skönlitteratur och om intressanta verk som inte översatts. Intervjuare: Anna Baijars och Touko Siltala. Obligatorisk anmälan.

Mån 11.5. kl 17–18, Porthania, Suomen Laki –Salen, Universitetsgatan 3.


12.05.2020 – Författarträff: Nationen (Digitalt evenemang)

Minns du en sits som spårade ur, en alldeles fantastisk föreläsning eller någon annan akademisk anekdot från studielivet vid Helsingfors universitet? Kom med och dela dina egna studieminnen på en nostalgitripp till de roliga studieåren och nationslivet i Helsingfors! Författare och frilansjournalist Michaela von Kügelgen debuterade med underhållningsromanen Vad heter ångest på spanska? år 2017 och i vår är hon aktuell med sin andra roman Nationen. Romanen är en grundkurs i studieliv för den som ännu har alla fester framför sig, eller en nostalgitripp för den som någon gång studerat och levt nationsliv i Helsingfors. I Nationen beskriver von Kügelgen de galna festerna, vänskapsbanden och hjärtesorgerna med värme, humor och kärlek, och läsaren får både röra sig i bekanta universitetsmiljöer och gå på en och annan fest med klibbigt dansgolv.

Under den digitala författarträffen intervjuas Michaela von Kügelgen av Anna Öhman, kurator på Nylands nation och aktuell med Hissapodden. Det blir högläsning, studieminnen och en diskussion om varför Michaela valt att skriva en bok som handlar om studieliv. Du kan delta i diskussionen på förhand genom att ställa frågor till författaren eller dela dina egna studieminnen i anmälningsblanketten. Intervjun sker på svenska men diskussionen förs på två språk

Länken och instruktionerna för online-evenemanget skickas till alla som har anmält sig dagen innan evenemanget. Instruktioner till hur du installerar och använder Zoom finns här.

Som medlem i Alumnföreningen får du boken till specialpriset 20,93 € (normalt 27,90 €) och utan leveranskostnader från Förlagets onlinebutik. Använd koden NATIONEN i kundvagnen. Erbjudandet gäller fram till 31.5.2020. Du kan också köpa ett signerat exemplar direkt av författaren för 25 €.

Tisdag 12.5.2020 kl.17.30


14.05.2020 – (INSTÄLLT) Fackboksklubben

INSTÄLLT (13.3.2020)

Fackboksklubben fokuserar på det mångsidiga utbudet av olika fackböcker och -författare. Hela 80 % av den litterära marknaden består av fackböcker. Helsingfors universitet är den största producenten av facklitteratur i Finland.

To 14.5.2020 kl 17, Think Lounge, Universitetsgatan 4


27.05.2020 – (FLYTTAS) ALUMNGOLF VII

ANNULERAT (13.3.2020). Flyttas till hösten 2020.

Den i ordning sjunde Alumngolf spelas onsdagen den 27.5.2020 kl 9. I AlumnGolf deltar både alumner och universitetets personal. I partävlingen behöver inte den andra deltagaren vara medlem i Alumnföreningen.

Enligt traditionen är huvudtävlingen en individuell poäng-bogey med fullt handicap där man att spelar om AlumnGolf vandringspriset.  Dessutom spelas en best ball-tävling med lag på två personer och specialtävlingar. Tävlingsparen bildar man själv genom att komma överens med en annan spelare och meddela caddiemastern. Det är möjligt att delta i vandringspris-tävlingen utan att delta i partävlingen.

En ny deltävling är tävlingen om Nisses pokal. Alumnen i juridik Nils-Henrik Wasenius donerade pokalen enligt följande regler:  Om Nisses pokal kan spelare som är över 70-år gamla eller fyller sjuttio år 2020 tävla. Vinnaren avgörs på basen av poäng från huvudtävlingen.  Nisses pokal är ett vandringspris och spelformen för det följande året väljs av vinnaren. Huvudtävlingens tre bästa och de andra spelformernas vinnare samt det bästa scratch-resultatet belönas.  Pris som blir över lottas ut bland de närvarande tävlarna.

Anmäl dig och säkra dig om en spelplats genom att köpa en spelplats i Alumnbutiken à 80 euro (betalningen Ilmottaudu mukaan ja varmista osallistumisesi ostamalla pelipaikka Alumnikaupasta hintaan 80 euroa ( betalningen återbördas inte, men man kan ge vidare sin spelplats åt en annan alumn eller vän). Priset inkluderar tävlingarna, frukost på klubben från och med kl 8:00 och en gemensam lunch efter tävlingen. Tävlingen spelas som masstart och maximiantalet tävlare är 72. Tävlingens uppskattade starttid är ca kl 9.

Ons 27.5.2020 kl 9


27.05.2020 – (PODCAST) VETENSKAPSKLUBBEN: LISTENING UNDER THE SURFACE

INSTÄLLT (17.3.2020) Talarna spelar in diskussionen i podcast-format som delas digitalt till Alumnföreningens medlemmar.

Artist Jana Winderen in Conversation. Hur förenas konsto och vetenskap i konstnärens verk? Diskussionen förs på engelska. Arrangör: IHME Helsinki.

Vetenskapsklubben anordnas en gång i månaden på Restaurant Manala och bjuder på intressant vetenskapligt program under bästa after work-tid. För programmet under våren 2020 ansvarar Tieteellisten seuran valtuuskunta (TSV), Suomen tiedetoimittajain liitto och IHME Helsinki i samarbete med Alumnföreningen vid Helsingfors universitet.

Ons 27.5.2020 kl 17, Manala, Dagmarsgatan 2


11.08.2020 – KULTURTRÄFF: VINCENZO BELLINI – OPERAN NORMA

Norma är ett verk av Vincenzo Bellini, vars libretist är Felice Romani. Verket uruppfördes på Teatro alla Scala i Milano 1831. Verket skildrar den romerska prokonsuln Polliones kärleksrelation till Norma och den unga Adalgisa. I denna uppsättning av Norma har regissör Ville Saukkonen placerat händelserna i 2000-talets Centralasien i ett land som ockuperats och där uppror gror. I landet är kulturöverträdande kärlek det största brottet. Multikulturalism och tolerans är närvarande i vår tid och speglas även i verket. Denna tolkning av Norma uppfördes redan år 2018 och framförs nu på nytt på grund av stor efterfrågan.

Innan föreställningen

Förhansprogrammet för Alumnföreningens medlemmar börjar klockan 18. Operasångerska, HLL, tidigare medlem av Alumnföreningens styrelse Laura Leisma (på bilden) ger oss en djupare inblick i verkets bakgrund och handling.

Biljetter

Alumnföreningen har reserverat 100 biljetter. Alumnbiljettens pris 43 € inkluderar förhandsprogrammet. Biljetterna löser man ut på egen hand senast den 6.8.2020 från Lippupistes försäljningspunkter. Kontaktuppgifter till försäljningsställena finns på sidan Lippu.fi (t.ex Stockmanns och R-kiosker). Biljettförsäljning och rådgivning tel. 0600 900 900.

Du kan även köpa biljetter på nätet med denna länk. Välj Alumniyhdistys under ”Kampanja”och använd kampanjkoden ”Alumniyhdistys”. 

Tis 11.8.2020 kl. 19, Sellosalen, Köpcentret Sello, Musikantplatsen 1 A, Esbo


27.08.2020 – Östersjödagen

John Nurminens stiftelse bjuder in Alumnföreningens medlemmar att delta i Östersjödagen. Dagen anordnas årligen av John Nurminens stiftelse för att fira havets mångfald och värde. Östersjödagen firas varje år den sista torsdagen i augusti med olika evenemang och jippon runtom i Finland. Målet med temadagen är att lyfta fram viktiga teman som handlar om havet och att inspirera till konkreta åtgärder för Östersjöns bästa.

Östersjödagen inleds med ett öppet diskussionsevenemang torsdagen den 27.8.2020 kl. 8.30-10.45 på Esplanadscenen. Evenemanget öppnas av Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori och John Nurminens stiftelses verkställande direktör Annamari Arrakoski-Engardt. Diskussionerna leds av Baba Lybeck. För musiken står undomskören Vivace.

I morgonprogrammet medverkar bl.a. president Tarja Halonen, miljö- och klimatminister Krista Mikkonen, professor i klimatekonomi vid Helsingfors universitet Markku Ollikainen och fackboksförfattare Marjo T. Nurminen.

Diskussionerna är öppna för alla, och allmänheten kan följa med dem på plats eller hemma. Helsingin Sanomat direktsänder alla diskussioner. Länken till direktsändningen publiceras på denna webbsida samt skickas till alla anmälda.

To 27.8.2020 kl. 8.30, Esplanadscenen, Unionsgatan 18


11.09.2020 – AlumnForum: Ilkka Herlin Årets Alumn 2020

Cargotecs styrelseordförande, historiker, Årets Alumn 2020 FD Ilkka Herlins föreläsning: Tänk om vi kan gå från ett destruktivt till ett konstruktivt förhållande med naturen? Leva i harmoni som en del av naturen?

Tankehörnan har ett begränsat antal sittplatser och platserna reserveras i anmälningsordning. Ifall du har anmält att du kommer på plats skickar vi dig ytterligare instruktioner innan evenemanget.
Du kan även följa med föreläsningen hemifrån som direktsändning.

Se direktsändningen från Tankehörnan här =>

Fre 11.9.2020 kl 17, Tankehörnan, Universitetsgatan 4 och direktsändning


14.09.2020 – Litteraturcirkeln V: Henrik Knif

Författare Henrik Knif berättar om sin nyutkomna biografi om Göran Schildt, reseskribentens ungdomsår och hur de europeiska idealen fick fäste i Finland. Intervjuare är förläggare Anna Baijars.  Deltagande förutsätter anmälan.

Programmet för höstens litteraturcirklar är planerat av Anna Baijars och Touko Siltala. Anna Baijars är verkställande direktör och förläggare för förlaget Gummerus. Utöver litteratur inspireras hon av musik, havet och förändringar inom bokbranschen. Touko Siltala som är verkställande direktör och förläggare för förlaget Siltala. Under den största delen av sin karriär har han arbetat med inhemsk litteratur men börjar intressera sig ännu mera för betydande översatt litteratur, biografier och historisk forskning.


15.09.2020 – (FLYTTAD) BESÖK PÅ WSOY BOKARKIV I BORGÅ

Evenemanget är flyttat till våren 2021. På bokarkivet förvarar man WSOY:s 140-åriga historia. Arkivarie Anssi Mäkinen berättar åt oss under guidningen om vad hyllorna innehåller. Guidningen varar ungefär en timme och under turen är det möjligt att själv bläddra bland de gamla rariteterna. Arkivet ligger på Mannerheimgatan 20 A intill Borgå centrum och man promenerar på några minuter till det stämningsfulla Gamla stan.

Alumnföreningen arrangerar en gemensam busstransport till Borgå. Obligatorisk anmälan.

Tis 15.9.2020 kl. 17 WSOY:s bokarkiv Mannerheimgatan 20 A, Borgå

Evenemanget är fullt. Du kan anmäla dig till kölistan. Ifall en ledig plats uppstår, får du ett meddelande per e-post.


16.09.2020 – Itämeren tarina

Facklitteraturförfattaren och vetenskapsjournalisten Marjo T. Nurminen och Laura Kolbe, professor i europeisk historia, möts i Forsthuset för att diskutera Östersjöregionens historia och nutid. Vi får en en mångsidig översikt av stränderna och vågorna i vårt unika hav, där både enskilda äventyrare och hela flottor har stött på varandra. En livfull maritim interaktion har format livet och världsbilden för folket i Östersjöregionen.

Evenemanget innehåller bilder från Marjo T. Nurminens nya bok Itämeren tarina – karttojen matkassa keskiajalta nykyaikaa. Förutom geografi berättar de gamla kartorna över Östersjön historien om sjöfart, handel och krig. De speglar även historien om maktpolitik och dess information och propaganda. Diskussionen modereras av Annamari Arrakoski-Engardt, verkställande direktör för John Nurminens Stiftelse. Evenemanget anordnas i samarbete med John Nurminens Stiftelse. Du kan även följa diskussionen hemifrån som direktsändning.

Ons 16.9.2020 kl. 17.00-18.00, Forsthuset, Sal 1, Unionsgatan 40


23.09.2020 – (ANNULERAD) NORDIC BUSINESS FORUM 2020

I år är temat för business- och ledarskapsseminariet Rethinking Business. På Alumnföreningens Live Stream -tillställning i Tankehörnan kan du, tillsammans med andra alumner och studerande, följa med internationellt uppskattade och framgångsrika påverkares uppträdanden. Talare i år är bl.a. facklitterära författaren Yuval Noah Harari, marknadsföringsguru Seth Godin och den finska företagsledaren Björn Wahlroos.

I samband med evenemanget ordnar vi Speed-networking, där du blir bekant med sex nya personer på 15 minuter. Du kan också avnjuta en lunch (40€). Hälften av lunchpriset går oavkortat till att stöda Alumnföreningens framgångsrika och ambitiösa Alumni Ambassador-verksamhet. Verksamheten stöder sysselsättningen av studerande.
Ons–to 23.9.–24.9.2020 Tankehörnan, Universitetsgatan 4


01.10.2020 – Kulturträff: Förhandsvisning av TOVE

Alumnföreningens medlemmar har en unik möjlighet att se filmen TOVE på en exklusiv förhandsvisning innan världspremiären. TOVE är ett drama om en ikonisk konstnärs kreativa energi och hennes turbulenta sökande efter identitet, lust och frihet. Filmen har hyllats i branchens internationella tidskrifter Variety och Screen Daily.

Helsingfors, 1945. Kriget är slut och konstnären Tove Jansson (Alma Pöysti) är fylld av en känsla av frihet både i sin konst och i sitt sociala liv. Modern konst, vilda fester och en öppen relation med den gifte politikern Atos Wirtanen (Shanti Roney): hennes okonventionella liv och skilda politiska åsikter ställer Tove på kant med sin strikta skulptörfaders ideal. Toves längtan efter frihet prövas när hon träffar teaterregissören Vivica Bandler (Krista Kosonen). Hennes kärlek för Vivica är elektrisk och allomfattande, men Tove börjar inse att den kärlek hon verkligen längtar efter måste vara besvarad.

Medan hon kämpar med sitt privatliv tar hennes kreativa strävan henne i en oväntad riktning. Hon drömmar om att bli en berömd konstnär, men sidoprojektet som började som en melankolisk och egensinnig saga i ett bombskydd börjar mer och mer få sitt eget liv. Inspirerad av sitt eget liv och sina relationer, skapar hon Mumintrollens förtrollade värld, och när berättelserna sprids över världen för de med sig berömmelse och rikedom för sin skapare. I böcker, skådespel och dagliga seriestrippar i den internationella tidningen Evening News, skapas historier som fortfarande i dag gläder människor världen över. När Tove börjar hitta sin konstnärliga identitet, måste även hon lära sig att hitta sig själv. Hennes kärlek till Vivica är ett hinder för hennes sanna frihet och bara genom att bryta sig loss från Vivica kan hon bli fri på riktigt.

Regi: Zaida Bergroth, manus: Eeva Putro. I övriga roller: Joanna HaarttiKajsa ErnstRobert EnckellJakob Öhrman och Eeva Putro. Filmen är ca 2 h lång.

FÖRHANDSPROGRAM

Innan föreställningen berättar filmens producent Andrea Reuter och huvudrollsinnehavare Alma Pöysti om filmen för Alumnföreningens medlemmar. Förhandsprogrammet börjar kl. 16.30 – show-time kl 17.00. Vi samlas utanför sal 2 i Kinopalatsi. Vänligen kom i tid. Trevlig filmkväll!

DELTAGARAVGIFT – MED ELLER UTAN SERVERING

Evenemangets deltagaravgift (21,50/27,10 €) betalas i Alumnbutiken. Du kan välja deltagaravgift med eller utan servering. Platserna delas ut enligt betald deltagaravgift.

SÄKERHET

Finnkino följer THL:s säkerhetsinstruktioner. Säkerhetsavståndet har tagits i bekantande i varje biosalong och det finns decinfieringsmedel för händerna att tillgå. Deltagarna ombveds att följa THL:s och Finnkinos rekommendationer gällande säkerhetsavstånd och hygien.

Torsdag 1.10.2020, kl. 16.30, Kinopalatsi, Sal 4 (Kajsaniemigatan 2)


08.10.2020 – Digimuseo

Digimuseo.fi är en tjänst med vilken besökarna kan njuta av innehållet på museer när som helst, var som helst. För tillfället finns det fyra utställningar öppna för besökare: tre av finalisterna i Årets Museum 2020 samt en av John Nurminens Stiftelses samlingar.

Nu har Alumnföreningens medlemmar möjlighet att delta i en guidad rundtur på Finlands lantbruksmuseum Sarka (kl. 8) samt på Apoteksmuseet och Gården Qwensel (kl 17).

Finlands lantbruksmuseum Sarka är beläget i Loima, och genom sin utställning Före maskinernas tid får vi en inblick i det självförsörjande hushållets arbete och sysslor före maskinindustrin. Vi får bekanta oss med odling, boskapsskötsel, handarbete samt hur maten tillreddes och bevarades. Vårt lands kulturella mångfald skildras genom olika föremål som samlats från olika delar av Finland.

Apoteksmuseet och Gården Qwensel kombinerar läkemedlens, sjukdomarnas och hälsans historia i Apoteksmuseet med livstil på en 1700-tals herrgård, Gården Qwensel. Museet är beläget i Åbo och genom Digimuseo kan du bekanta dig med utställningen som sådan, komplett med salonger och laboratorium.

Anmäl dig med senast den 6.10.2020. Platserna delas ut i anmälningsordning. Guidningarna är på finska och rymmer 25 personer. Utställningarnas guidade rundturer sker digitalt på nätet med en liveguide.

Fre 9.10.2020 klockan 15.00 Finlands lantbruksmuseum Sarka
Tis 13.10.2020 klockan 12.00 Apoteksmuseet och Gården Qwensel
Tors 8.10.2020 klockan 8.00 Finlands lantbruksmuseum Sarka (FULLSATT)
Tors 8.10.2020 klockan 17.00 Apoteksmuseet och Gården Qwensel (FULLSATT)


12.10.2020 – Litteraturcirkeln VI: Anni Kytömäki

Författaren Anny Kytömäkis nya roman Margarita utspelar sig på 1950-talet, mitt under tiden för polioepidemi, effektivt skogsbruk och en sjunkande nativitet. Hur kom det sig att författaren tog sig an de ämnen som är så brännande aktuella just nu? Och vad har flodpärlmusslan Margaritana margaritifera med allt detta att göra? Som intervjuare fungerar Anna Baijars. Deltagande förutsätter anmälan.

Programmet för höstens litteraturcirklar är planerat av Anna Baijars och Touko Siltala. Anna Baijars är verkställande direktör och förläggare för förlaget Gummerus. Utöver litteratur inspireras hon av musik, havet och förändringar inom bokbranschen. Touko Siltala som är verkställande direktör och förläggare för förlaget Siltala. Under den största delen av sin karriär har han arbetat med inhemsk litteratur men börjar intressera sig ännu mera för betydande översatt litteratur, biografier och historisk forskning.


15.10.2020 – (FULLSATT) Kulturträff: Amos Rex – Egyptens prakt

Evenemanget är fullsatt (12.10.2020)

Kom med och upptäck skatter från ett forntida Egypten! Amos Rex, Estlands konstmuseum och Museo Egizio visar en tvådelad utställning av forntida egyptisk konst.

Utställningen Egyptens prakt öppnar på två museer samtidigt: på Amos Rex i Helsingfors och på Estlands konstmuseum, Kumu i Tallinn. Den unika, tvådelade utställningen bygger på en av de mest ansedda samlingarna av forntida egyptisk konst och kultur som finns utanför Egypten – Museo Egizios samling i Turin i Italien.

Egyptens prakt visar över 500 föremål från Museo Egizio. Utställningen ger en bild av den egyptiska civilisationens långa historia från dess uppkomst och ända fram till den Ptolemeiska dynastin.  Utställningen kommer också att visa vad den nyaste teknologin kan bidra med i en utställning om det forntida Egypten.

Alumnerna har tre á 20 minuter långa guidade rundturer reserverade vid olika tidpunkter, varefter det är möjligt att bekanata sig med utsällningen på egen hand. De två första guidningarna är på finska och den sista på svenska. Obligatorisk deltagaravgift (7 euro) betalas i Alumnbutiken. Inträdesavgiften till museét betalar du på plats. Inträdesavgiften varierar enligt olika rabattgrupper. Platserna delas ut på basen av betald deltagaravgift, så betala den omedelbart för att garantera din plats.

Tors 15.10.2020 kl. 16.30, 16.45 och 17.00 Amos Rex, Mannerheimvägen 22-24


28.10.2020 – (PODCAST) Tiedeklubi 4 /2020

Tiedeklubi arrangeras endast som podcast i oktober. Lyssna på podcasten den 29.10.2020 på SoundCloud.

Kan upplevelser planeras? Bildar hörlurar verklighetsbubblor? Är vi på väg från informationsåldern till erfarenhetsåldern? Bland annat dessa frågor besvarar professorerna från Aalto-universitetet Virpi Roto och Sebastian Schlecht på i Tiedeklubis nästa podcastavsnitt. De diskuterar även framtidsutsikterna för ett snabbt stigande forskningsfält – erfarenhetsforskning. Diskussionen sker på engelska.

Tiedeklubi erbjuder intressant och vetenskapligt program under en timme efter arbetsdagens slut. Alla höstens Tiedeklubi-evenemang spelas in som podcasts och publiceras på SoundCloud dagen efter evenemanget. Under samma Soundcloud-konto hittar finns även diskussionerna från Tiedeklubi-evenemangen som spelades in under våren 2020.

Ons 29.10.2020, Soundcloud


04.11.2020 – ALUMNER OCH VÄRLDEN – IRAN PÅ RIKTIGT

Evenemanget är del av konceptet där kunskap och mervärde delas från alumn till alumn. Alumner och världen delar med sig av upplevelser och tankar från Alumnföreningens resa till Iran år 2019 åt andra alumner.

Programmet följer samma rutt som Alumnresan 2019. Vi börjar i Irans huvudstad Teheran och avslutar 915 kilometer längre bort i Shiraz, huvudort för Farsprovinsen.

Evenemanget behandlar teman som Irans politik, coronapandemins inverkan, landets ekonomiska situation och följderna av det amerikanska presidentvalet. Dessutom behandlas landets teknologi då och nu, spänningar mellan det religiösa och det sekulära, kvinnors utbildning och utbildningens nivå, samt den övriga världens inverkan på forskningen. Talturerna fokuserar även på landets fantastiskt vackra konst, samhällets strukturer och religionens inverkan på iransk kultur.

PROGRAM

Huvudstaden Teheran
Ambassadör Keijo Norvanto: Iran diplomaatin silmin

Det antika Persiens ädelsten – Isfahan
Professor Anna Mauranen: Mikä Iranissa mietitytti
Alumn i matematik Susanna Miekk-oja: Häikäisevä kauneus ja basaarien verotus

Ökenstaden Yazd – Känd för sina underjordiska vattenreservoarer och kanaler samt för sitt zarathustriska tempel, där en evig eld ha brunnit utan att slockna i 1500 år.
Alumn i juridik Martti Timgren: Iranin historia pähkinänkuoressa

Det varma och kulturella Shiraz –  poeten Hafez gravplats
Institutet för Mellanöstern i Finland stiftelsens ombud FD Inka Nokso-Koivisto: Marttyyrien muisto – islam Iranissa

Diskussionen modereras av Susanna Miekk-oja.

Under tillställningen förs diskussionen under fria former med talturer av både sakkunniga och resenärer. Åhörarna har möjlighet att ställa frågor och diskutera efter varje taltur samt i slutet av tillställningen. Diskussionen förs på finska.

Länken till direktsändningen skickas åt alla anmälda närmare evenemanget.


12.11.2020 – Soc&kom-dagen 2020

Årets Soc&kom-dag ordnas som webbinarium kring temat ”Att undervisa på distans”. Evenemanget bjuder på goda exempel från hela Norden och även Nya Zeeland.
Soc&kom-dagen är öppen för alla och ordnas på Zoom.

Delta via Zoom här:
https://helsinki.zoom.us/j/61193453512?pwd=ZUJxUXF3ODlBckFQS1EwNUYwWUw4dz09

Meeting ID: 611 9345 3512
Passcode: 214969

Torsdagen den 12 november, klockan 16-19, Zoom

PROGRAM

16.00
Introduktion
Universitetslektor Harry Lunabba och rektor Johan Bärlund, Svenska social- och kommunalhögskolan.

16.10
Metoder för vässad distansundervisning
Susanne Strömberg Jämsvi, Högskolan i Borås, berättar om sitt nya projekt som ska ge bättre distansundervisning.

16.25
Argue with research
Stefan Ekecrantz, Stockholms universitet, presenterar online-kursen Argue with research.

16.40
Paus

16.50
Exempel på lyckad distansundervisning
Auðbjörg Björnsdóttir från Akureyris universitet, Island.

17.05
Nyhetsredaktion på distans
Universitetslektor Henrika Zilliacus Tikkanen och studerande Anna Björkqvist och Fredrik Palmén från Svenska social- och kommunalhögskolan.

17.20
Från långa föreläsningar till korta gruppdialoger
Mikal Olsen Lerøen, universitetslärare vid Universitetet i Bergen.

17.35
Paus

17.55
Universitetssamarbete i distansundervisning
Donald Matheson, University of Canterbury, Nya Zeeland, berättar om samarbetet med Helsingfors universitet i distansundervisning.

18.10
Hur är det att studera på distans?
Anders Karlsson, student från Umeå universitets online-utbildning för socionomer, delar sina erfarenheter.

18.25
Reflektion om exemplen och råd
Professor i universitetspedagogik Klara Bolander Laksov, Stockholms universitet, tar ställning till exemplen som presenterats.


19.11.2020 – HELSINGFORS UNIVERSITET ALUMNER RF:S ÅRSMÖTE

Helsingfors universitet alumner rf:s stadgeenliga årsmöte anordnas virtuellt på grund av covid-19. Föredragningslistan och bilagorna finns till påseende på föreningens hemsida och på kontoret.

Anmäl dig och kom med och påverka. Länken till det virtuella mötet skickas till alla som anmält sig samt publiceras på föreningens hemsida närmare evenemanget.

Torsdagen den 19.11.2020 kl. 17.00
Anmälningen är avslutad.
Du har fått en länk till årsmötets direktsädning per e-post. Ifall du inte fått länken, ring numret 050 448 4120.


19.11.2020 – Val av Årets Alumn 2021

På den virtuella Alumnfesten i år firar vi 30-årsjubileet av Helsingfors universitets alumnförening tryggt från våra hemsoffor. Vi hör hälsningar från Helsingfors universitet och väljer Årets Alumn 2021 enligt tradition. Hen presenteras av delegationens ordförande, Leena Niemistö och Årets Alumn 2021 håller ett kort anförande. Moderator för festen är Reidar Wasenius, styrelseordförande för Alumnföreningen.

Torsdagen den 19.11.2020, klockan 19, virtuellt

Följ direktsändningen på Youtube med start klockan 19:
https://www.youtube.com/watch?v=Na0JZ5rMf1s&feature=youtu.be


23.11.2020 – Tietokirjaklubi: Liv, hälsa och sjukdom

Ämnet diskuteras av docent och historiker Jaakko Tahkokallio och docent och läkare Kirmo Wartiovaara. Tahkokallios nyutkomna bok Pimeä aika – Kymmenen myyttiä keskiajasta belyser medeltida uppfattningar om livet. Wartiovaaras nya bok Miksi minä? Syöpäsolun tarina behandlar cancer samt dess diagnostik och vård. Moderator är professor Pirjo Hiidenmaa.

Fackboksklubben fokuserar på det mångsidiga utbudet av olika fackböcker och -författare. Hela 80 % av den litterära marknaden består av fackböcker. Helsingfors universitet är den största producenten av facklitteratur i Finland.

Evenmanget sänds även som direktsändning. Länken till direktsändningen hittar du här: https://video.helsinki.fi/unitube/live-stream.html?room=l5

Må 23.11.2020 kl 17, Minerva-torget, Brobergsterassen 5 A


25.11.2020 – (PODCAST) Tiedeklubi 5/2020

23.11.2020 November månads Tiedeklubi sänds endast som podcast.

Under november månads Tiedeklubi diskuterar fackboks- och vetenskapsförfattare Risto Isomäki vetenskap, information och informationsutlämnande med journalisten Jakke Holvas. Isomäki, som fick utmärkelsen Lifetime Achievement for Information Disclosure i höst, är känd för sitt arbete som förespråkare för jordens, havens och klimatets framtid.

Tiedeklubi erbjuder intressant och vetenskapligt program under en timme efter arbetsdagens slut. Alla höstens Tiedeklubi-evenemang spelas in som podcasts och publiceras på SoundCloud dagen efter evenemanget. Under samma Soundcloud-konto hittar finns även diskussionerna från Tiedeklubi-evenemangen som spelades in under våren 2020.

Lyssna på Tiedeklubis podcast på SoundCloud från och med den 26.11.2020


30.11.2020 – Litteraturcirkeln VII: Tero Valkonen

Tillställningen 9.11 är avbokad. Det nya datumet för tillställningen är måndagen den 30.11. klockan 17.

Översättare Tero Valkonen intervjuas om sitt jätteprojekt, översättning till finska av David Foster Wallaces roman Päättymätön riemu. Den 1100 sidor långa klassiska kulturromanen är en ikon inom den moderna amerikanska litteratur. Som intervjuare fungerar förläggare Touko Siltala. Deltagande förutsätter anmälan.

Programmet för höstens litteraturcirklar är planerat av Anna Baijars och Touko Siltala. Anna Baijars är verkställande direktör och förläggare för förlaget Gummerus. Utöver litteratur inspireras hon av musik, havet och förändringar inom bokbranschen. Touko Siltala är förläggare vid förlaget Siltala. Under den största delen av sin karriär har han arbetat med inhemsk litteratur men börjar intressera sig ännu mera för betydande översatt litteratur, biografier och historisk forskning.

Evenemanget går att följa som direktsändning. Länken för direktsändningen publiceras här samt skickas till alla som har anmält sig.

Må 30.11.2020 kl 17-18, Porthania PII, Universitetsgatan 3


14.12.2020 – Litteraturcirkeln VIII: Väinö Linna 100 år

Författare, FD Panu Rajala berättar om sitt verk Päivä on tehnyt kierroksensa. Väinö Linna muistelee som utkommer för att fira Väinö Linnas 100-årsjubileum. Boken baserar sig på ett omfattande, tidigare opublicerat intervjumaterial från 1970-talet. Som intervjuare fungerar förläggare Touko Siltala. Deltagande förutsätter anmälan.

Programmet för höstens litteraturcirklar är planerat av Anna Baijars och Touko Siltala. Anna Baijars är verkställande direktör och förläggare för förlaget Gummerus. Utöver litteratur inspireras hon av musik, havet och förändringar inom bokbranschen. Touko Siltala som är verkställande direktör och förläggare för förlaget Siltala. Under den största delen av sin karriär har han arbetat med inhemsk litteratur men börjar intressera sig ännu mera för betydande översatt litteratur, biografier och historisk forskning.


16.12.2020 – (PODCAST) Tiedeklubi 6/2020

Decembers Tiedeklubi sänds endast som podcast. Podcasten publiceras på SoundCloud torsdagen den 17.12.2020 klockan 12.00. (Texten uppdaterad 16.12.2020)

Alternativa fakta har infiltrerat politisk retorik, men visst gick det att manipulera sanningen förr också. Förutom själv sanningen har även sättet att ta reda på vad som är sant hamnat i skottlinjen. Vi får en försmak av vårens program under Vetenskapsdagarna 2021, då forskare i politisk historia Timo R. Stewart som kommer att att medverka i Vetenskapsdagarnas program intervjuas av journalisten Helen Partti.

Tiedeklubi erbjuder intressant och vetenskapligt program under en timme efter arbetsdagens slut. Alla höstens Tiedeklubi-evenemang spelas in som podcasts och publiceras på SoundCloud dagen efter evenemanget. Under samma Soundcloud-konto hittar finns även diskussionerna från Tiedeklubi-evenemangen som spelades in under våren 2020.

Tors 17.12.2020, kl. 12.00, SoundCloud


13.01.2021 – Vetenskapsdagarna / Tieteen Päivät 2021

Finlands största vetenskapsevenemang Vetenskapsdagarna ordnas 13–17.1.2021 som direktsändningar. Hela programmet strömmas direkt på YouTubes Tiedetv-kanal och kan ses som inspelningar efteråt. Dessutom kompletterar podcaster och videor som publiceras under Vetenskapsdagarnas programsida på nätet.

Temat för Vetenskapsdagarna 2021 är Kunskap på gott och ont. Programmet erbjuder intressanta synvinklar på bland annat vetenskapens olika grenar, biologisk mångfald, astrologins historia och klimatförändringens inverkan på kulturen. Programmet under Vetenskapsdagarna kompletteras av vetenskapens eget stadsevenemang Tieteiden yö (14.1.2021) och Tiedekioski (15.-16.1.2021).

Anmäl dig med för att få uppdaterad information och påminnelser om Vetenskapsdagarnas program.

VETENSKAPLIGA SAMFUNDETS DELEGATION (TIETEELLISTEN SEURAIN VALTAKUNTA) REKOMMENDERAR
 • Ons 13.1.20201 klockan 16.00-16.30
  Professori Tuija Pulkkisen luentoa “Tieto ja sen soveltaminen avaruuden mittakaavassa” Tieteen päivien avajaisissa. Michiganin yliopistossa nykyisin vaikuttava Pulkkinen on väitellyt Helsingin yliopistosta. Avajaisissa kuullaan myös mm. tiede- ja kulttuuriministerin puheenvuoro ja hyviä musiikkiesityksiä. Läs mera här.
 • Ons 13.1.2021 klockan 16.30-17.30
  Professori Markus Jokelan puheenjohtama paneelikeskustelu tieteen ja ideologian välisestä rajanvedosta: kuinka suuri ongelma tieteen ideologinen värittyminen on ja millä tavoilla tutkimustulosten ideologista valjastamista pitäisi ehkäistä? Läs mera här.
 • Lö 16.1.2021 klockan 15.30-16.00
  Dosentti Minna Ruckenstein luennoi algoritmin kulttuurista ja emeritaprofessori Sirkka Ahonen kertoo, miksi historia on vaarallinen oppiaine. Läs mera här.
 • Tors 14.1.2021 klockan 13.30-15.30
  Johtaja Leif Schulmanin ja yksikönjohtaja Aino Juslénin yhdessä vetämässä sessiossa pureudutaan biologiseen monimuotoisuuteen. Läs mera här.
 • Tors 14.1.2021 klockan 11.00-13.00
  Professori Olli Carpenin sessiossa kerrotaan, miten parantumattomasta syövästä pyritään tekemään krooninen tauti, jonka kanssa voi elää. Läs mera här.
 • Ons 13.1.2021 klockan 10.00-11.00
  Professori Thomas Wallgren johdattelee yleisön Tieteen päivien 2021 pääteeman eli hyvän ja pahan tiedon äärelle. Wallgrenin puheenjohtamassa paneelissa keskustellaan tietoon liittyvistä myyteistä, uskonnon ja tieteen välisestä kamppailusta sekä tietoon perustuvasta tulevaisuuden ennustamisesta. Läs mera här.
 • Tors 14.1.2021 klockan 17.00-22.30
  Tieteiden talon Tieteiden yö tarjoaa runsaan kattauksen monitieteistä verkko-ohjelmaa. Ohjelmassa on kiehtovia luentoja, visailua, levyraati ja paneeleja. Erityisesti ohjelma kutsuu keskustelemaan ja seuraamaan tutkijoita työssään. Läs mera här.
 • Tors 14.1.2021 klockan 17.00-18.30
  Kulttuurikentän historiallisia sattumuksia kertaava Outoja tapauksia SKS:ssä. Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran ja Kalevalaseuran paneelissa keskustellaan kulttuurikentän sattumuksista ennen ja nyt. Mukana ovat dosentti Kai Häggman, oikeustieteilijä Johanna Niemi, kokoelmahallintajohtaja Riitta Ojanperä, kirjailija Tiina Piilola ja professori Lotte TarkkaLäs mera här.
 • Tors 14.1.2021 klockan 17.00-18.30
  Kansalliskirjaston Ihminen ja luonto näyttelyn avajaiset. Näyttelyn avaa professori, ylikirjastonhoitaja Cecilia af Forselles ja teemoihin johdattelee kasvitieteen professori Jouko RikkinenLäs mera här.
 • Tors 14.1.2021 klockan 17.00-19.15
  Observatorion nimien ja kalentereiden yö. Lähde virtuaalimatkalle etunimien kiehtovaan maailmaan ja ota haltuun uusimmat nimitrendit! Läs mera här.

Arrangörer för Vetenskapsdagarna 2021 är Tieteellisten seurain valtuuskuntaSuomen KulttuurirahastoSuomalainen TiedeakatemiaFinska Vetenskaps-Societeten – Suomen TiedeseuraTeknillisten Tieteiden Akatemia och Svenska Tekniska Vetenskapsakademien i Finland. Vetenskapsdagarna understöds även av Tieteen tiedotus ry och Koneen Säätiö.

Ons 13.1 – sö 17.1.2021


25.01.2021 – Företagsbesök på Orion – Tulevaisuuden hyvinvoinnin rakentajat

Är du intresserad av forskning och utveckling på Finlands största läkemedelsföretag? Vill du veta vilka karriärsvägar som är möjliga på Orion? Det virtuella företagsbesöket på Orion är för medlemmar av Alumnföreningen, speciellt för alumner som är intresserade av medicinsk forskning och utveckling samt för dem som precis ska inleda sin karriär eller funderar på nästa karriärsdrag. Under tillställningen får vi bekanta oss med två anställda på Orion som har skapat sig en intressant karriär inom medicinindustrin.

Program

Tillställningen öppnas, kommunikationschef Terhi Ormio

Ajankohtaista Orionin tutkimuksesta ja kehityksestäPaula Rytilä, medicinsk chef (Lääketieteellinen ja Lääketurva-osasto, T & K). Professor, specialistläkare, Helsingfors universitet

Proviisorin koulutuksella markkinointijohtajaksi: Sanna Valasmo-Lunkka, marknadsföringschef, Suomen Kaupalliset toiminnot, itsehoitovalmisteet. Provisor, Östra Finlands universitet

Under presentationerna finns det utrymme för frågor.

Tillställningen direktänds via Teams. Teamslänken skickas åt alla som anmält sig närmare evenemanget samt publiceras på föreningens hemsida.

Måndag 25.1.2021 kello 15.00-16.00, Teamslänk


28.01.2021 – TAITA RESEARCH STA­TION 10-YEAR AN­NIVERSARY

The multidisciplinary Taita Research Station was officially opened on January 12, 2011, but research started already in 1989 during a geography field course. Research re-started by the University of Helsinki in 2004, and the premises of current research station were purchased in 2009. During all these years, more than 66 MSc theses and 30 PhD theses works in Finland, Kenya, and elsewhere have used the data, infrastructure and logistics provided by the station.

At the Taita 10-year celebrations you will hear how we have come this far, what is going on and what looms in the future. Greetings will be given by founders: the University of Helsinki, Ministry for Foreign Affairs of Finland and Academy of Finland, and the collaboration partners from Kenya: University of Nairobi, Taita Taveta University, Ministry for Agriculture of Kenya and Embassy of Finland in Kenya. Reports of experiences and research results will be presented by MSc and PhD students and scientists about the impact of land cover change to ecosystem services, climate and biodiversity.

Future work is presented by Academician Markku Kulmala as Taita Research Station is part of Flagship “Atmosphere and Climate Competence Center” funded by the Academy of Finland, and by Dr Tino Johansson who will tell about a new project funded by EC Development on “Earth observation and environmental sensing for climate-smart sustainable agro-pastoralism ecosystem transformation in East Africa” under DeSIRA programme.

Highlights of the scientific programme:

 • Hanna Rosti on the recent advances on the research of endangered nocturnal mammals in the rain forests of the Taita Hills.
 • Olli Vapalahti about research cooperation with the University of Nairobi on emerging zoonotic diseases.
 • Janne Heiskanen,Temesgen AberaIris AaltoEdward Amara and Martha Munyao about the impact of conservation and agricultural expansion on vegetation biomass and climate.
 • Laura Arppe and Janne Rinne on the role of termites in environmental sustainability.
 • Juuso TuureAntti Autio and Purity Ncabira about agricultural challenges in Taita.

The Alumni Association of the UH established the Taita Research Station Fund in 2011 after a visit to the station. The fund supports MSc students for their MSc thesis field work in Taita. If you wish to donate, please follow the link beneath.

Thu 28.1.2021 9 am to 16 pm, webinar livestream


04.02.2021 – VTT Webinair: From Waste to Products

Join the webinair hosted by VTT to learn more about biotechnological pathways to turn industrial side streams into higher value products using the tools of synthetic biology. Research Professor Merja Penttilä and Research Team Leader Jussi Jäntti from VTT will present several case studies and discuss the benefits of biological routes, valorization of waste streams, from cell design to piloting and prospects of biointelligent manufacturing

Examples include raw materials such as pectin and organosolv-treated lignocellulose. We will also discuss the opportunities and challenges of different raw materials and how these were overcome using biology.

VTT is one of Europe’s leading research institutions and is owned by the Finnish state. VTT’s task is to advance the utilisation and commercialisation of research and technology in commerce and society.

Tors 4.2.2021, klockan 15.00-16.00, webbinarium. Du får länken till webbinariet genom att anmäla dig. VTT skickar länken till alla anmälda närmare evenemanget. Skriv in ”Alumnföreningen” i anmälningsformulärets fält för Company name.

 


08.02.2021 – Litteraturcirkel: Martti Anhava

Författare och översättare Martti Anhava berättar om Leo Tolstoj, världslitteraturens monument och ett oliktänkande universalgeni. I januari 2021 utkommer två nya böcker om Tolstoj – Maksim Gorks porträtt av Tolstoj, översatt av Anhava, består av glimtar och intryck från vintern 1901-1902, då en nybliven novellist och hedersförfattare för romankonst befinner sig i Jalta. Anhava har även redigerat essäsamlingen Mitä Tolstoi todella sanoi, initierad av Ryska litteratursällskapet.

Programmet för vårens litteraturcirklar är planerat av Anna Baijars och Touko Siltala. Anna Baijars är verkställande direktör och förläggare för förlaget Gummerus. Utöver litteratur inspireras hon av musik, havet och förändringar inom bokbranschen. Touko Siltala är förläggare vid förlaget Siltala. Under den största delen av sin karriär har han arbetat med inhemsk litteratur men börjar intressera sig ännu mera för betydande översatt litteratur, biografier och historisk forskning.

Må 8.2.2021, kl. 17, Porthania sal PIII, Universitetsgatan 3. Evenemanget sänds även som direktsändning.


08.03.2021 – Litteraturcirkel: Sari Karhulahti

Richard Powers Pulitzer-prisbelönta storroman om träden och människan är ett språklig mästerverk och en fest för alla sinnen, vilket gör verket exceptionellt utmanande att översätta till finska. Den prisbelönta översättaren Sari Karhulahti berättar om sin karriärs mest betydelsefulla översättningsarbeten, vilka har haft en betydande inverkan på hennes liv. Anna Baijars intervjuar.

Programmet för vårens litteraturcirklar är planerat av Anna Baijars och Touko Siltala. Anna Baijars är verkställande direktör och förläggare för förlaget Gummerus. Utöver litteratur inspireras hon av musik, havet och förändringar inom bokbranschen. Touko Siltala är förläggare vid förlaget Siltala. Under den största delen av sin karriär har han arbetat med inhemsk litteratur men börjar intressera sig ännu mera för betydande översatt litteratur, biografier och historisk forskning.

Må 8.3.2021, kl. 17, Porthania sal PIII, Universitetsgatan 3. Evenemanget sänds även som direktsändning.


08.03.2021 – HELSINGIN YLIOPISTO – STUDIA GENERALIA: AR­GU­MEN­TAA­TIO JA SEN VIR­HEET

Tutkittu tieto on perusteltua. Miksi jokin totuus on enemmän tosi kuin toinen? Miten väite muuttuu olettamukseksi, hypoteesiksi, varmuudeksi ja totuudeksi? Mitä tapahtuu, kun vanhat totuudet korvataan uusilla? Luennon puhujat ovat:

Ulla Vanhatalo (kielitieteet): Alkusanojen juurilla
Anne-Maria Ernvall-Hytönen (matematiikka): Rationaalisia ja transkendenttisia lukuja ja kaikkea siltä väliltä
Anu Kantola (viestintä): Totuus yhteiskunnasta

Kaikille avoin viisiosainen verkkoluentosarja Studia Generalia järjestetään 2.3.–6.4.2021. Luentoja voi seurata myös jälkikäteen tallenteina.

Luentosarja on osa Tutkitun tiedon teemavuoden 2021 ohjelmaa ja Helsingin yliopiston Avoin yliopisto järjestää sen yhdessä Säätiöt ja rahastot ry:n kanssa.

Ti 16.3.2021 kello 17-19. Linkki suoratoistoon julkaistaan Avoimen yliopiston verkkosivulla.


16.03.2021 – HELSINGIN YLIOPISTO – STUDIA GENERALIA: TIE­TEEL­LI­SET MO­KAT JA ON­NEK­KAAT SAT­TU­MAT

Tieto ei kartu suoraviivaisesti. Joskus sattuma ohjaa oikeampaan kuin paraskaan suunnitelma. Tieteessä virhekin voi olla kiinnostava tulos, joka auttaa eteenpäin. Tutkimus korjaa itseään, ja epäonnistumisetkin ovat tärkeitä. Luennon puhujat ovat:

Tytti Steel (etnologia): Kulttuurintutkimus Suomea ja suomalaisuutta rakentamassa
Jaakko Hilppö (varhaiskasvatus): Moka on lahja: kasvatustieteellisiä näkökulmia epäonnistumiseen
Mikko Niemi (biolääketiede): Aihe vahvistetaan myöhemmin

Kaikille avoin viisiosainen verkkoluentosarja Studia Generalia järjestetään 2.3.–6.4.2021. Luentoja voi seurata myös jälkikäteen tallenteina.

Luentosarja on osa Tutkitun tiedon teemavuoden 2021 ohjelmaa ja Helsingin yliopiston Avoin yliopisto järjestää sen yhdessä Säätiöt ja rahastot ry:n kanssa.

Ti 16.3.2021 kello 17-19. Linkki suoratoistoon julkaistaan Avoimen yliopiston verkkosivulla.


30.03.2021 – HELSINGIN YLIOPISTO – STUDIA GENERALIA: TUTKIMUKSEN TARINALLISUUS

Kaikki janoamme hyviä tarinoita. Mutta taipuuko tiede tarinaksi? Ovatko kertomukset sankaritutkijoista ja tutkimusten tuloksista väärää yksinkertaistusta? Mikä määrää, mitä tieteen tarinoita rahoitetaan tai nostetaan laajan yleisön tietoon? Luennon puhujat ovat:

Ella Lillqvist (liiketaloustiede & mediatieteet):  Silkkaa satua? Tunteet ja tarinat taloutta rakentamassa.
Derek Fewster (historia): Rakennettu tarina Suomen kansasta
Jussi Valtonen (psykologia): Masennus, aivot ja Anton Tšehov

Kaikille avoin viisiosainen verkkoluentosarja Studia Generalia järjestetään 2.3.–6.4.2021. Luentoja voi seurata myös jälkikäteen tallenteina.

Luentosarja on osa Tutkitun tiedon teemavuoden 2021 ohjelmaa ja Helsingin yliopiston Avoin yliopisto järjestää sen yhdessä Säätiöt ja rahastot ry:n kanssa.

Ti 30.3.2021 kello 17-19. Linkki suoratoistoon julkaistaan Avoimen yliopiston verkkosivulla.


06.04.2021 – HELSINGIN YLIOPISTO – STUDIA GENERALIA: RAT­KAI­SEE­KO TIE­DE MAA­IL­MAN ON­GEL­MAT?

Grande finale! Jos tutkija saisi päättää, miten maailma pelastettaisiin? Miten tutkittu tieto jalostuu sivistykseksi ja toiminnaksi – maailman parhaaksi?
Luennon puhujat ovat:

Pirjo Hiidenmaa (tietokirjallisuus): Tiedon tie tarvitsijalle
Teemu Roos (tekoäly): Teknologia – Pandoran lipas vai runsaudensarvi?
Petteri Taalas (meteorologia) & Markku Kulmala (ilmakehätieteet): Ratkaiseeko tiede ilmastonmuutoksen?

Kaikille avoin viisiosainen verkkoluentosarja Studia Generalia järjestetään 2.3.–6.4.2021. Luentoja voi seurata myös jälkikäteen tallenteina.

Luentosarja on osa Tutkitun tiedon teemavuoden 2021 ohjelmaa ja Helsingin yliopiston Avoin yliopisto järjestää sen yhdessä Säätiöt ja rahastot ry:n kanssa.

Ti 6.4.2021 kello 17-19. Linkki suoratoistoon julkaistaan Avoimen yliopiston verkkosivulla


06.04.2021 – Kulttuuritreffit: Third Practice -tanssiesitys

Tero Saarinen Companyn ja Helsingin Barokkiorkesterin uusi suurteos peilaa arvojen ja perspektiivien muutosta murroksessa. Claudio Monteverdin vallankumoukselliset, pakahduttavan kauniit madrigaalit lihallistuvat näyttämölle kahdentoista tanssijan ja muusikon, tenori Topi Lehtipuun sekä virtuaalisopraano Núria Rialin taiturillisena tulkintana. Kansallisoopperassa kuvatun monikameratuotannon ohjaajana ja pääkuvaajana toimii Thomas Freundlich (Lumikinos Production).

Third Practice kantaesitettiin kansainvälisenä yhteistuotantona Cremonan Monteverdi-festivaalilla Italiassa 2019. Odotettu Helsingin ensi-ilta peruuntui koronapandemian vuoksi Kansallisoopperan Alminsalissa kahdesti kesäkuussa 2020 ja maaliskuussa 2021.

Nyt voit katsoa tanssiteoksen TikettiStreamissa kotisohvaltasi, sinulle sopivana ajankohtana 6.4.2021 asti. Striimilipulla näet myös taiteilijakeskustelun, jossa Iiris Aution haastateltavana ovat koreografi Tero Saarinen, musiikin johtaja Aapo Häkkinen, tenori Topi Lehtipuu ja tanssija Annika Hyvärinen.

Tero Saarinen Companyn Third Practice -teos tavoittaa tallenteenakin kaipuun aineettomat heijastukset. Thomas Freundlichin ohjaus tanssia ja barokkimusiikkia yhteen sulauttavasta esityksestä on komea, itsenäinen taideteos. – Helsingin Sanomat

Nostetaan etämalja taiteelle! – esityksen jatkot järjestetään tiistaina 13.4.2021 kello 17-17.30

Alumniyhdistyksen jäsenille järjestetyssä jatkotilaisuudessa keskustellaan taidekokemuksesta sekä teoksen herättämistä ajatuksista yhdessä koreografi Tero Saarisen ja TSC:n Talous- ja kehityspäällikkö Maiju Ristilän kanssa. Osallistuminen jatkoille edellyttää lipun ostoa ja ilmoittautumista Alumniyhdistykselle. Kaikille ilmoittautuneille lähetetään 7.4.2021 Kulttuuritreffien palautelomake, jossa voi ennakkoon esittää kysymyksiä käsiteltäväksi jatkoilla. 

Lippujen lunastus

Voit ostaa Alumni-lipun (35€) tai Tuki-lipun (100€) esitykseen. Lippu sisältää tanssiteoksen katsomisoikeuden, musiikkia ja työryhmää esittelevän elämykselliseen digikäsiohjelmaan ja jatkotilaisuuden. Digikäsiohjelma on suunniteltu selattavaksi älypuhelimella tai tablettilaitteella. Tiketin asiakaspalvelu auttaa tarvittaessa puh: 0600 11 616.

Teoksen katsominen

Kun olet ostanut lipun Tiketistä pääset katsomaan tallennetta osoitteessa tiketti.stream lipustasi löytyvällä 13-numeroisella koodilla. Koodi toimii yhdellä laitteella kerrallaan. Tallenne on katsottavissa 6.4. klo 23:59 asti. Tiketin sivuilla on selkeät ohjeet katsomiseen. Kun nettiyhteys pelaa, asia on yksinkertainen: mene osoitteeseen, syötä lipussasi oleva 13-numeroinen koodi ja paina katso. Huom! Yhdellä koodilla voi katsoa sisältöä useita kertoja, mutta vain sillä laitteella, jolla sisältö on ensimmäisen kerran avattu. Striimiä suositellaan katseltavan esimerkiksi tietokoneen näytöltä tai tabletilta. Tiketin asiakaspalvelu auttaa tarvittaessa tallenteen katsomiseen liittyvissä kysymyksissä. Asikaspalvelun aukioloajat ja yhteystiedot löydät täältä.

Katso tanssiesitys pe 26.3.2021- ti 6.4.20201 – välisenä aikana sinulle sopivana ajankohtana. Osallistu jatkoille ti 13.4.2021 kello 17-17.30, zoom-palvelussa.