KOKO VUODEN 2017 OHJELMA

To 9.2.2017 klo 17-19 Suo­mi – sata vai tu­hat vuot­ta?

Porthania, luentosali PI Yliopistonkatu 3

Professori emeritus Matti Klinge tarkastelee Suomen historiaa itsenäisyyttämme pidemmällä aikajänteellä ja haastaa käsityksemme satavuotiaasta Suomesta. Studia Generalia luentosarjan avaa yliopiston rehtori Jukka Kola. Illan puheenjohtaja: Professori Pirjo Hiidenmaa.

Ma 13.2.2017 klo 17-18.30 Kirjallisuuspiiri: Riikka Pulkki­nen

Runebergsali, Fabianinkatu 33

Kirjailija Riikka Pulkkinen: Paras mahdollinen maailma. Kaunis ja väkevä romaani äidistä joka on tehnyt peruuttamattoman virheen, isästä joka ei löydä tietä ulos surustaan ja tyttärestä jolle muistaminen on liian kipeää. Vapaa pääsy.

Ke 15.2.2017 klo 17 Kulttuuritreffit: Tom of Finland ennakkonäytös

Kinopalatsi, Kaisaniemenkatu 2

Alumnien ennakkonäytös elokuvasta Tom of Finland yli viikko ennen ensi-iltaa (24.2.). Elokuva kertoo Touko Laaksosen elämästä, unelmista, rakkaudesta ja suvaitsevaisuudesta.Touko erikoistui piirroksiin lihaksikkaista miehistä vapaina ja estottomina. Teoksista, jotka hän allekirjoitti taiteilijanimellä ”Tom of Finland”, tuli ajattomia symboleita kokonaiselle sukupolvelle ja osa vallankumousta seksuaalisten vähemmistöjen oikeuksien puolesta. (Kuva: Helsinki Filmi, Josef Persson)

Ohjaaja: Dome Karukoski. Pääosissa: Pekka Strang, Lauri Tilkanen, Jessica Grabowsky ja Werner Daehn. Kesto 2 h Alumneille on varattu koko Kinopalatsin sali, jossa on 182 paikkaa. Elokuvan esittelee Miia Haavisto, Helsinki-filmin tuottaja ja Elokuvaosakeyhtiö Suomi 2017 Oy:n toimitusjohtaja klo 17 ja Show-Time klo 17.20. Ennakkonäytöksen alumnilipun hinta on 15,50€. Lipun voi ostaa alumnikaupasta: alumnikauppa.fi.

To 16.2.2017 klo 17-19 Olen Suomalainen

Porthania, luentosali PI Yliopistonkatu 3

Intendentti, dosentti Petri Halinen: Itä ja länsi, etelä ja pohjoinen – erilaiset jo kivikaudella
Professori Aarno Palotie: Suomalaisten hankalat geenit
Dosentti Lari Kotilainen: Muuttuva suomen kieli
Illan puheenjohtaja: Yliopistonlehtori Raisa Valve

Katso videotallenne

Ennakkotietoa Studia Generalia -blogissa

Twitter: #studiageneralia, #suomi100, #myytitjatodellisuus

1.-25.2.Urasafari

Tiedekuntajärjestö Humanisticum ja Helsingin yliopiston Alumniyhdistys järjestävät keväällä 2017 pilottihankkeen Urasafari- ohjelmasta humanistiopiskelijoille. Urasafari on 1–2 päivän pituinen työelämäkokeilu, jonka opiskelija suorittaa alumnin johdolla.

Mukaan voi hakea kuka tahansa humanistisen tiedekunnan opiskelija akateemisesta iästään riippumatta. Haemme nyt 30:tä vapaaehtoista alumnia toimimaan safarin järjestäjinä. Lue lisää =>

StarT – taitavat tulevaisuuden tekijät
Yhdessä Helsingin yliopiston kanssa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuosi 2017 on sukupolvemme merkittävin juhlavuosi, jonka teemana on yhdessä. Helsingin yliopisto on vahvasti mukana juhlavuoden ohjelman toteuttamisessa ja tuo tieteen kaikkien koettavaksi ja osallistuttavaksi vuoden aikana monin eri tavoin.

StarT – taitavat tulevaisuuden tekijät LUMA-keskus Suomi -verkosto käynnistää projektioppimiseen perustuvan StarT-toiminnan. Tavoitteena on vakiinnuttaa Suomeen täysin uudenlainen monitieteinen ja yhteisöllinen oppimiskulttuuri, jossa projektioppiminen on keskiössä. Projekteja toteuttavat lapsista ja nuorista koostuvat tiimit. Lue lisää=>

To 2.3. 2017 klo 17-19 Muu maa mustikka?

Porthania, luentosali PI Yliopistonkatu 3

Professori Hanna Snellman: Suomalaisten matkassa
Professori Antti Karisto: Suomalaiseläkeläiset etelässä
Professori Inga Jasinskaja-Lahti: Suomen uudet suomalaiset
Illan puheenjohtaja: Kasvatustieteen ylioppilas Anna-Maija Riekkinen

Katso verkkovideona

Lisätietoa Studia Generalia -blogissa

Twitter: #studiageneralia, #suomi100, #myytitjatodellisuus

To-Pe 2.-3.3. Suomi100­Forum

Lahti

Yhdessä Helsingin yliopiston kanssa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuosi 2017 on sukupolvemme merkittävin juhlavuosi, jonka teemana on yhdessä. Helsingin yliopisto on vahvasti mukana juhlavuoden ohjelman toteuttamisessa ja tuo tieteen kaikkien koettavaksi ja osallistuttavaksi vuoden aikana monin eri tavoin.

Suomi100Forum. Millaisia ovat tulevaisuuden liiketoiminta, työ, osaaminen ja yrittäjyys? Suomi100Forumissa Lahdessa keskustellaan 2.-3.3.2017, millaisessa Suomessa elämme seuraavien 50 vuoden aikana. HY on yksi hankkeen toteuttajista. Lue lisää =>

Ti 7.3.2017 klo 17 Kunniatohtoreiden julkistustilaisuus

Pieni juhlasali, Fabianinkatu 33

Kevään 2017 promootioissa vihitään yhteensä yli 20 uutta kunniatohtoria eri tieteenaloilta. Heidät julkistetaan promootioiden yhteisessä kunniatohtoreiden julkistamistilaisuudessa.

To 9.3. klo 17−19 Göran Schildt och konsten att sätta egen kurs

Pieni juhlasali, 4. krs, Fabianinkatu 33

Dosentti ja kirjailija Henrik Knif: Göran Schildt och konsten att sätta egen kurs. Luentokieli ruotsi.

Itsenäistyneen Suomen ensimmäisinä vuosikymmeninä neljä ystävää muodosti verkoston, joka perustui toveruuteen, vuorovaikutukseen ja henkiseen sukulaisuuteen. Nämä neljä ystävystä olivat Göran Schildt, Vivica Bandler, Georg Henrik von Wright ja Tove Jansson.

Helsingin yliopiston alumniyhdistys ja Christine ja Göran Schildtin säätiö järjestävät 9.3.−20.4.2017 välisenä aikana yhteistyössä luentosarjan Neljä ystävystä – neljä merkittävää elämäntyötä joka käsittelee näiden neljän ystävyksen taiteen ja älyllisen toiminnan takana piileviä syy-seuraussuhteita ja samalla pohtii miten he saavuttivat oman merkittävän asemansa niin suomalaisessa kuin kansainvälisessä kulttuuri- ja tiedeyhteisössä 1940-luvulta alkaen.

To 9.3.2017 klo 17-19 Kertomalla rakennettu

Porthania, luentosali PI Yliopistonkatu 3

Professori Lotte Tarkka: Kenen Kalevala? Tarinoita suomalaisuudesta
Dosentti Juhana Aunesluoma: Pienen kansan suuri historia. Menneisyys suomalaisuuden palveluksessa
Tilaisuuden puheenjohtaja: Professori Hannu Sariola

Katso verkkovideona

Lisätietoa Studia Generalia -blogissa

Twitter: #studiageneralia #suomi100 #myytitjatodellisuus

Ma 13.3.2017 klo 17-18.30 Kirjallisuuspiiri: Elmeri Vehkala

Runeberg-sali, Fabianinkatu 33

Kirjakauppias Elmeri Vehkala: Vieläkö antikvariaatteja tarvitaan? Antikvariaatit ovat oikein hoidettuna ainoita oikeita “akateemisia kirjakauppoja”. Antikvaarisissa kirjakaupoissa vain muutos on pysyvää. Vapaa pääsy.

Ti 14.3.2017 klo 14-16 Sivistys!? Bildning?! Mitä jälkiä totuuden jälkeinen aika jättää meihin?

SFV:n juhlasali, Yrjönkatu 18

Mitä jälkiä totuuden jälkeinen aika jättää meihin? Mediat ja suhteemme niihin muuttuvat. Niin ikään suhteemme poliittiseen päätöksentekoon on muuttunut. Yhteiskunta ja yksilöiden sivistysihanne sekä käsitykset tiedonmuodostuksesta herättävät keskustelua. Miten medioiden, poliittisen päätöksenteon sekä sivistyksen ja tiedonmuodostuksen muutokset vaikuttavat yhteiskuntaan ja meihin yksilöinä?

Puhujina mm. Mediakasvatusseuran kehityspäällikkö Isabella Holm, Päätoimittaja, Borås Tidning Stefan Eklund, dosentti Janne Holmén, Uppsalan yliopisto ja Tukholman yliopiston professori Anu Koivunen. Moderaattorina toimittaja Jeanette Björkqvist.

Tule kuuntelemaan ja keskustelemaan aiheesta. Rinnakkaiskielisen tilaisuuden järjestävät Alumniyhdistys, Hanasaaren ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus, Helsingin yliopiston Ruotsinkielisten asioiden yksikkö, Kansalaisfoorumi ja Svenska Folkskolans Vänner. Tilaisuus on osa kolmen tapahtuman sarjaa 2017.

To 16.3.2017 klo 17-19 Alum­ni­Fo­rum: Pau­lii­ne Kos­ke­lo

Yliopiston juhlasali, Aleksanterinkatu 5

Vuoden Alumni Europan ihmisoikeustuomioistuimen tuomari, OTT h. c. Pauliine Koskelo yleisöluento: Entä jos oikeusvaltio ei Euroopassakaan ole itsestäänselvyys?

Oikeusvaltio ja demokratia kuuluvat yhteen. Demokratia edellyttää mahdollisuutta avoimeen, vallankäyttöä kriittisesti arvioivaan keskusteluun, jonka kansalaisoikeudet ja riippumaton oikeuslaitos turvaavat. Demokratialla on puolestaan sidoksia sekä kulttuuriin että talouteen. Demokraattinen hallinto näyttää toimivan suhteellisen helposti, kun taloudessa menee hyvin, mutta ajautuvan vaikeuksiin, kun talous heikkenee. Silloin myös oikeusvaltio voi olla vaarassa. Oikeusvaltio ei säily itsestään. Se tarvitsee valppautta ja puolustajia.

Alumniyhdistyksen jäsenenä sinulla on mahdollisuus kutsua mukaan luennolle yksi alumnituttava tutustumaan yhdistyksen toimintaan. Pyydä myös häntä ilmoittautumaan. Paikkoja on rajallinen määrä.

Alumnipäivän ohjelma
Klo 8.00-9.45 Think & Lead -aamukahvit: Eettinen johtaminen

Klo 15-17 Eettinen dialogi

Tervetuloa yhteiseen iltaohjelman avauskeskusteluun juhlasaliin klo 15-15.45. Tämän jälkeen voit osallistua valitsemaasi teemakeskusteluun klo 16-17.

Klo 15-15.45 Alumni ja yliopisto toimijoina muuttuvassa maailmassa – yhteinen iltaohjelman avauskeskustelu.

Valinnaiset teemakeskustelut:

Klo 16-17 Kestävä hyvinvointi

Klo 16-17 Talous ja moraali

Klo 16-17 Eettinen ihminen

Klo 16.30-17.30 Uskonnot, konfliktit ja dialogi

Katso alta teemakeskusteluiden tarkemmat kuvaukset ja sisällöt!

Klo 17.00 Alumnietkot

Klo 17.30-19 Alumniforum: Pauliine Koskelo – Entä jos oikeusvaltio ei Euroopassakaan ole itsestäänselvyys?

ILMOITTAUTUMISLOMAKKEET

Think & Lead
Tilaisuus on täynnä. Varasijalle voi ilmoittautua pe 10.3. saakka osoitteeseen alumni(at)helsinki.fi, otsikko: Think&Lead-varasija.

Eettinen dialogi ja alumnietkot (Ilmoittaudu viimeistään ke 15.3.)

AlumniForum

Ke 22.3.2017 klo 19 Kulttuuritreffit: Turangalîla-sinfonia

Musiikkitalo, Mannerheimintie 13

HKO ja Susanna Mälkki esittävät Olivier Messiaenin ensimmäisen kansainvälisen menestysteoksen Turangalîla-sinfonian, joka on yhtä aikaa sekä mammuttimainen sinfonia että virtuoosinen pianokonsertto. Teosta esitetään Helsingissä keskimäärin kerran vuosikymmenessä. Kapellimestari: Susanna Mälkki, piano: Roger Muraro ja ondes Martenot: Valérie Hartmann-Claverie.

To 23.3. klo 17−19 Vivica Bandler. Kris. Katastrof. Succé.

Pieni juhlasali, 4. krs, Fabianinkatu 33

Ohjaaja ja näytelmäkirjailija Bengt Ahlfors: Vivica Bandler. Kris. Katastrof. Succé. Luentokieli ruotsi.

Itsenäistyneen Suomen ensimmäisinä vuosikymmeninä neljä ystävää muodosti verkoston, joka perustui toveruuteen, vuorovaikutukseen ja henkiseen sukulaisuuteen. Nämä neljä ystävystä olivat Göran Schildt, Vivica Bandler, Georg Henrik von Wright ja Tove Jansson.

Helsingin yliopiston alumniyhdistys ja Christine ja Göran Schildtin säätiö järjestävät 9.3.−20.4.2017 välisenä aikana yhteistyössä luentosarjan Neljä ystävystä – neljä merkittävää elämäntyötä joka käsittelee näiden neljän ystävyksen taiteen ja älyllisen toiminnan takana piileviä syy-seuraussuhteita ja samalla pohtii miten he saavuttivat oman merkittävän asemansa niin suomalaisessa kuin kansainvälisessä kulttuuri- ja tiedeyhteisössä 1940-luvulta alkaen.

To 23.3.2017 klo 17-19 Sivistys-Suomi ja diginatiaiset

Porthania, luentosali PI Yliopistonkatu 3

Johtaja Jaakko Kurhila: Digiloikkia tulevaisuuteen
Professori Markku S. Hannula: Digi muuttaa matematiikkaa
Professori Pirjo Hiidenmaa: Monimuotoinen tietokirjallisuus
Illan puheenjohtaja: Professori Maija Aksela

Katso verkkovideona

Ennakkotietoa Studia Generalia -blogissa

Twitter: #studiageneralia #suomi100 #myytitjatodellisuus

Ti 28.3.2017 klo 17-19 IT-poliittinen vaalitentti

Hel­sin­gin Yli­opis­ton pää­ra­ken­nus, sali 13, Fa­bia­nin­ka­tu 33

Tietotekniikka, mahdollistaessaan uusia palveluita ja toimintatapoja, porautuu yhä syvemmälle yhteiskuntamme rakenteisiin. Olematta itseisarvo, se vaikuttaa kaikkeen aina junien kulkemisesta isoäidin jouluterveisiin. Onko IT-osaaminen kriittinen voimavara? Miten tietotekniikka pitäisi huomioida kunnallisessa päätöksenteossa? Koodausta lapsille vai pokestoppeja koko perheelle?

Kuntavaalien 2017 lähestyessä TKT-alumni ry järjestää yhteistyössä Helsingin yliopiston alumniyhdistyksen kanssa IT-poliittisen vaalitentin, jossa metropolialueen ehdokkaita hiillostetaan arvoja ja asenteita sekä visioita ja ratkaisuja koskevilla kysymyksillä. Puhujina mm. Heikki Ketoharju (SKP), Pertti Järvenpää (Kristillisdemokraatit), Petrus Pennanen (Piraattipuolue), Ville Hurmalainen (Keskusta), Ville Karinen (Vasemmistoliitto). Hiiliä hehkuun puhaltamassa ovat myös Open Knowledge Finland OKFI ry sekä Electronic Frontier Finland EFFI ry.

Mitä jää paneelissa sanomatta, voidaan purkaa jatkoilla: Kulman takana osoitteessa Fabianinkatu 37 sijaitseva Thirsty Scholar on valmistautunut ottamaan käsittelyyn poliittisesti latautuneen poppoon, kirvoittamaan kielenkannat ja huuhtelemaan hampaankolot.

Vaalitentistä voi keskustella tentin aikana Twitterissä hashtagilla #itpolitiikka.

Tervetuloa Tiedekulmaan, uuden ajattelun ytimeen!
Yhdessä Helsingin yliopiston kanssa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuosi 2017 on sukupolvemme merkittävin juhlavuosi, jonka teemana on yhdessä. Helsingin yliopisto on vahvasti mukana juhlavuoden ohjelman toteuttamisessa ja tuo tieteen kaikkien koettavaksi ja osallistuttavaksi vuoden aikana monin eri tavoin.

Helsingin yliopiston Tiedekulma kehittyy ja laajenee. Nykyiseen hallintorakennukseen vuonna 2017 valmistuva uusi Tiedekulma elävöittää Helsingin kävelykeskustaa ja keskustakampusta, kun uudet tilat lisäävät yliopiston ja sen palvelujen näkyvyyttä, vetovoimaisuutta ja saavutettavuutta. Tarjolla on kaikille avoimia drop-in-työpisteitä sekä muuntuvia ja viihtyisiä ryhmätyö- ja kokoustiloja. Lue lisää=>

Ma 3.4. klo 16.30-18.30 Vi­ha­pu­hees­ta hy­vä­pu­hee­seen

Päärakennus sali 5, Fabianinkatu 33

Paneelikeskustelu päivänpolttavasta kysymyksestä – vihapuheesta, joka leimahtaa hetkessä ja kipinöi pitkään. Vastakkainasettelut, vihaiset sanat, julkiset uhkaukset ja haukkuminen, ilkeät puheet – vihapuhe on monien mukaan uusi normaali.

Miten vihapuheen kulttuuri voisi muuttua? Mitä voisimme tehdä, jotta uhkausten ja solvausten kyllästämä julkinen puhe ei enää menestyisi? Mitä vastuulliset ihmiset voisivat tehdä tilanteen muuttamiseksi? Millaisin askelin pääsemme vihapuheesta hyväpuheeseen?

Hyväpuhetta ja rakentavan keskustelun kulttuuria hahmottelee otsikolla Vihapuheesta hyväpuheeseen Helsingin piispa Irja Askola. Keskustelemassa myös Malmin seurakunnan kirkkoherra Heikki Arikka sekä SYL:n kansainvälisten asioiden ja EU-edunvalvonnan asiantuntija Fatim Diarra.

Paneelikeskustelun järjestää teologian alumniyhdistys Jalumnit ry yhdessä Helsingin yliopiston Alumniyhdistyksen kanssa. Vapaa pääsy.

Ti 4.4.2017 klo 17:30 Kult­tuu­rit­ref­fit: Modernia elämää!

HAM – Helsingin taidemuseo, Tennispalatsi, Salomonkatu 15

Viisi suomalaista museota juhlistaa Suomen itsenäisyyden merkkivuotta 2017 yhteisellä suurhankkeella. Näyttely esittelee tuokiokuvia suomalaisesta modernismista ja sen kotimaisista ja kansainvälisistä saavutuksista 1917–1968. Modernia elämää! yhdistää uudella ja yllättävällä tavalla arkkitehtuuria, muotoilua, valokuvaa ja kuvataidetta. Näyttely ammentaa viiden suomalaisen museon – HAM Helsingin taidemuseon, Designmuseon, Suomen valokuvataiteen museon, Arkkitehtuurimuseon ja Alvar Aalto -museon – kokoelmista ja tutkimustyöstä. Näyttelyssä esillä mm. Alvar ja Aino Aalto, Emmi Fock, Greta Hällfors-Sipilä, Vilho Setälä, Tapio Wirkkala, Kaj Franck, Eliel Saarinen, Viljo Revell ja Timo Sarpaneva, Laila Pullinen ja Eila Hiltunen, Wäinö Aaltonen, Vuokko Nurmesniemi, Anitra Lucander, Aarno Ruusuvuori, Sam Vanni ja Unto Pusa.

Alumneille on varattu kolme opastusta näyttelyyn kello 17.30. Ennen opastusta alkupuheenvuoro HAM-salissa klo 17:00. Kierroksen kesto on n. 45 min. Sisäänpääsy alumneille sisältäen opastuksen 8€ / hlö maksetaan paikan päällä.

To 6.4. klo 17−19 Göran Schildt och G. H. von Wright

Pie­ni juh­la­sa­li, 4. krs, Fa­bia­nin­ka­tu 33

Professori Lars Hertzberg: Göran Schildt och G. H. von Wright – ett intellektuellt brödraskap. Luentokieli ruotsi.

Itsenäistyneen Suomen ensimmäisinä vuosikymmeninä neljä ystävää muodosti verkoston, joka perustui toveruuteen, vuorovaikutukseen ja henkiseen sukulaisuuteen. Nämä neljä ystävystä olivat Göran Schildt, Vivica Bandler, Georg Henrik von Wright ja Tove Jansson.

Helsingin yliopiston alumniyhdistys ja Christine ja Göran Schildtin säätiö järjestävät 9.3.−20.4.2017 välisenä aikana yhteistyössä luentosarjan Neljä ystävystä – neljä merkittävää elämäntyötä joka käsittelee näiden neljän ystävyksen taiteen ja älyllisen toiminnan takana piileviä syy-seuraussuhteita ja samalla pohtii miten he saavuttivat oman merkittävän asemansa niin suomalaisessa kuin kansainvälisessä kulttuuri- ja tiedeyhteisössä 1940-luvulta alkaen.

Pe 7.4.2017 klo 16:30-18:30 LinkedIn Tehokäytössä

Sali PIII, Port­ha­nia

Linkedin on yhä tärkeämpi työkalu uran rakentamiseen. Siksi alumniyhdistyksen jäsenille järjestetään koulutus, joka auttaa sinua ymmärtämään entistä paremmin, mitä hyötyä Linkedin’istä on ja miten sitä kannattaa hyödyntää verkostoitumiseen. Kouluttajina toimivat Suomen arvostetuin Linkedin-asiantuntija Tom Laine ja kokenut viestinnän asiantuntija Reidar Wasenius.

Tom Laine on Suomen verkostoitunein henkilö Linkedinissä, joka on maailman suurin ammatillinen sosiaalisen median palvelu. Tom kouluttaa organisaatioita sosiaalisen median ammattikäyttöön Suomen lisäksi ympäri Eurooppaa, Lähi-Itää ja nyt myös Aasiassa.

Reidar Wasenius on toiminut koulutuksen ja viestinnän parissa Suomessa ja ulkomailla vuodesta 1984. Hänen työnantajiaan ovat olleet mm. Nokia, Samsung, Digital Equipment Corporation, TEKES, Yleisradion radio- ja televisiokanavat, kaupalliset mediat sekä useampi koulu ja korkeakoulu. Kuulet Reidarin äänen viikottain eri kielillä puhelimessasi ja matkustaessasi VR:n junissa.

Jatkokeskustelua, vastauksia omiin kysymyksiin ja yksityiskohtaisempia käytännön neuvoja kiinnostuneille jatkoajalla klo 18.30-19.30

Ma 10.4. klo 17-18.30 KIRJALLISUUSPIIRI

Runeberg-sali, Fabianinkatu 33

Miehet merellä – hetkiä luotsauksen historiasta. Suomalaiset luotsit ovat jo 320 vuotta huolehtineet maamme merenkulun turvallisuudesta. Juhlavuoden kunniaksi julkaistiin kirja Miehet merellä. Luotsilaitoksen (Finnpilot Oy) toimitusjohtaja Matti Pajula kertoo luotsien merenmakuisesta elämästä Suomen rannikoilla ennen ja nyt. Tilaisuuden juontaa tietokirjailija Marjo T. Nurminen. Vapaa pääsy.

Ti 18.4.2017 klo 19 Svenska Teatern: Ingvar!

Svenska Teatern, Pohjois esplanadi 2

Ingvar! on nykyaikainen satiiri jossa ylistetään ja nauretaan ruotsalaiselle minäkuvalle, kohtalaisuuden maalle ja Ingvar Kampradin elämäntyölle IKEA:lle. Yhdeksän näyttelijää ja muusikkoa tarjoavat hauskan ja lennokkaan esityksen. Kaikki kerrotaan laulaen, klassisen oratorion muodossa. Ruotsin kansanmusiikki ja -tanssi, Peppi, Nobel ja punamultamökit saavat kaikki oman löylytyksen. 2 h 10 min (sisältäen tauon). Alumneille on varattu 60 lippua. Liput tulee lunastaa omatoimisesti 21.3.2017 mennessä Svenska Teaternin lipunmyynnistä. (Kuva Cata Portin/Svenska Teatern)

Liput 30€ (norm. 35€). Varaus löytyy nimellä Helsingin yliopiston alumniyhdistys. Lipunmyynti on avoinna arkisin klo 12–18, la 12–18. Puh. +358 (0)9 6162 1411.

Kestävä planeetta

Aikamme suurin tarina on se, että elintapamme ei ole kestävää laatua. Meret happamoituvat, luonnonympäristöt häviävät, ilmasto lämpenee, maaperä köyhtyy. Luonnontiede on saanut meidät huomaamaan, että kestävyyden eteen pitää toimia. Kaikkia tieteenaloja tarvitaan kertomaan, missä tilanteessa olemme, miksi sinne jouduimme, ja ennen kaikkea mitä seuraavaksi. Tiedekulman Planeetan rajat -keskustelusarjassa huhti-toukokuussa pohjustetaan tietä kohti kestävää planeettaa.

#tiede2017 #sustainableplanet

to 20.4.2017 16:30-18:00 Planeetan rajat: Miten elämää voidaan suojella? Tiedekulma

ti 25.4.2017 16:30-18:00 Planeetan rajat: Helsinki Challenge – miten tutkimus tekee maailmasta kestävämmän? Tiedekulma

ti 9.5.2017 16:30-18:00 Planeetan rajat: Mitä ovat aikamme suuret tarinat? Tiedekulma

To 20.4. klo 17−19 Muministisk vänskap

Pieni juhlasali, 4. krs, Fabianinkatu 33

Professori Boel Westin: Muministisk vänskap. Tove Jansson inom och utom Mumindalen. Luentokieli ruotsi.

Itsenäistyneen Suomen ensimmäisinä vuosikymmeninä neljä ystävää muodosti verkoston, joka perustui toveruuteen, vuorovaikutukseen ja henkiseen sukulaisuuteen. Nämä neljä ystävystä olivat Göran Schildt, Vivica Bandler, Georg Henrik von Wright ja Tove Jansson.

Helsingin yliopiston alumniyhdistys ja Christine ja Göran Schildtin säätiö järjestävät 9.3.−20.4.2017 välisenä aikana yhteistyössä luentosarjan Neljä ystävystä – neljä merkittävää elämäntyötä joka käsittelee näiden neljän ystävyksen taiteen ja älyllisen toiminnan takana piileviä syy-seuraussuhteita ja samalla pohtii miten he saavuttivat oman merkittävän asemansa niin suomalaisessa kuin kansainvälisessä kulttuuri- ja tiedeyhteisössä 1940-luvulta alkaen.

Ma 8.5.2017 klo 09:30-12:00 Naimisissa – entä sitten? Seminaari seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen yhdenvertaisuudesta

Eurooppasali, Malminkatu 16, Helsinki

Euroopan komissio järjestää seminaarin EU:n yhdenvertaisuuspolitiikasta.

Suomessa samaa sukupuolta olevat parit ovat voineet mennä avioliittoon maaliskuun 2017 alusta lukien. Siviilivihkiminen onnistuu, mutta kirkkohäitä sateenkaariväelle ei seurakunnissa sallita muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta. Sukupuoleen ja seksuaalisuuteen liittyy yhä monimuotoista syrjintää, jonka kansallisia ja eurooppalaisia ulottuvuuksia seminaarissa tuodaan esiin poliittisesta ja oikeudellisesta näkökulmasta ajankohtaisten esimerkkien avulla.

Ma 8.5.2017 klo 17-18.30 Kirjallisuuspiiri Helsingin Sanomat

Helsingin Sanomien kulttuuritoimitus. Puhujina Helsingin Sanomien kulttuuriosaston toimittaja Suvi Ahola. Kuulemme aiheesta Helsingin Sanomien toimittajat Kansallisteatterin lavalla. Mistä on kysymys Musta laatikko -esityksissä? Puhumme myös kirjallisuuskritiikeistä ja kirjailijahaastatteluista. Tarkempi paikka ilmoitetaan myöhemmin.

Ma 8.5.2017 klo 17:00Multicultural Sri Lanka and The Caribbean Colonies

Runeberg-sali, Fabianinkatu 33

Alumniyhdistys matkustaa Sri Lankaan 16.-25.2.2018 ja Karibialle 4.-15.1.2018. Matkaa edeltää kaikille jäsenille avoin luentotilaisuus jossa Etelä-Aasian tutkimuksen apulaisprofessori Xenia Zeiler, HY, esitelmöi aiheesta: The Multi-Cultural, Multi-Religious and Multi-Ethnic Fabric of Sri Lanka: Dialogue and Conflict

Samassa tilaisuudessa yleisen historian professori Holger Weiss, ÅA, luennoi aiheesta: Slavery and the trans-Atlantic and intra-Caribbean slave trades under the Swedish flag, 1780-1847

To 11.5.2017 klo 14–16 Sivistys ja valta / Bildning och makt

Porthania, Sali PII, Yliopistonkatu 3

Sivistys ja vallan uusjako! Minkälaisia ovat osallisuuden ja osattomuuden uudet muodot?

Bildning och omfördelningen av makten! Vilka är de nya formerna för (o)delaktighet?

Puhujina tilaisuudessa Helsingin yliopiston historian professori sekä kaupunginvaltuutettu Laura Kolbe, oikeusministeriön demokratia- ja kieliasioiden yksikön johtaja Johanna Suurpää, tutkija, valtiotieteellinen tiedekunta Helsingin yliopistolla Hanna Wass sekä Thomas Wallgren, filosofi, poliitikko ja aktivisti (HY).

Rinnakkaiskielisen tilaisuuden järjestävät Alumniyhdistys, Hanasaaren ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus, Helsingin yliopiston Ruotsinkielisten asioiden yksikkö, Kansalaisfoorumi ja Svenska Folkskolans Vänner. Tilaisuus on II osa kolmen tapahtuman sarjasta keväällä 2017.

11.-12.5.2017 Man­fred Lachs Space Law Moot Court: Oikeustapauskilpailu

Auditorium XIV, Helsingin yliopiston päärakennus

Helsingin yliopisto toimii tänä vuonna Manfred Lachs Space Law Moot Court -oikeustapauskilpailun alueellisen finaalin isäntänä. Euroopan avaruusoikeuden keskus (The European Centre for Space Law ECSL) järjestää kilpailukierrokset Helsingissä 10.–12.5.2017.

Helsingin yliopiston oikeustieteellisellä tiedekunnalla on jo pitkä historia MLMC-oikeustapauskilpailussa ja vuonna 1996 Helsingin tiimi voitti sekä Euroopan alueellisen finaalin että lopulta myös Pekingissä kisatun maailmanfinaalin. Tänä vuonna Helsinkiin on tulossa 15 joukkuetta kilpailemaan Euroopan alueellisen kilpailun voitosta. Helsingin joukkueessa kisaavat Laura Kuusela, Pham Ngoc sekä Erika Grimshaw.

Tervetuloa seuraamaan finaalia!

Tiedekunnan henkilökunta, opiskelijat ja alumnit ovat tervetulleita seuraamaan finaalia perjantaina 12.5. Korkeimman hallinto-oikeuden tiloihin klo 15:00 alkaen. Huomioithan, että salissa on rajoitettu määrä tilaa yleisölle. Mainitse sisäänkäynnillä, että olet tulossa seuraamaan oikeustapauskilpailun finaalia, rakennukseen on vapaa pääsy.

Tervetuloa myös seuraamaan iltaseminaaria: Space Law in the Context of Public International Law/ Professional and Academic Careers in the Field 11.5.2017, Auditorium XIV, Helsingin yliopiston päärakennus, klo 18.00 – 19.00

Osana oikeuskilpailua järjestetään iltaseminaari, joka on avoin kaikille kilpailuun osallistujille sekä aiheesta kiinnostuneille muille opiskelijoille ja tiedekunnan jäsenille ja alumneille. Seminaarissa johtavat alan ammattilaiset ja akateemiset kansainvälisen julkisoikeuden ja avaruusoikeuden asiantuntijat esittelevät alan toimintaa ja ajankohtaisia asioita. Tilaisuus on hyvä mahdollisuus oppia ymmärtämään kansainvälistä toimintaa avaruudessa ja sen hallinnointia, varsinkin kun kuluvana vuonna vietetään Ulkoavaruuden sopimuksen (Outer Space Treaty) 50-vuotisjuhlaa. Tilaisuudessa asiantuntijat kertovat alan uranäkymistä, mahdollisuuksista ja tulevaisuuden haasteista sekä Suomessa että kansainvälisesti.

Seminaariin ei tarvitse rekisteröityä, mutta paikalle saapuvia pyydetään olemaan läsnä viimeistään klo 17:50.

Lisätietoja varten voit ottaa yhteyttä Nicholas Puschmaniin (Executive Secretary of the ECSL) nicholas.puschman@esa.int

Pe 12.5.2017 klo 9.00 – 13.00 Paavo Virkkusen muistoseminaari

Eduskunnan Pikkuparlamentin auditoriossa, Arkadiankatu 3

Paavo Virkkunen (1874-1959) on tehnyt pitkän ja merkittävän valtiomiesuran kansanedustajana, ministerinä ja Kokoomuksen Puheenjohtajana. Hänellä oli arvostettu asema eduskunnan puhemiehenä yli puoluerajojen. Paavo Virkkunen oli myös teologian tohtori, professori ja kirkkoherra. Teologina hän oli vapaamielinen ja hyväksyi naispappeuden ja eronneiden vihkimisen.

Snellmanin sukuyhdistys järjestää 12.5.2017 muistoseminaarin klo 09.00 – 13.00 Eduskunnan Pikkuparlamentin auditoriossa, Arkadiankatu 3. Auditorion turvatarkastuksen läpi pääsevät vain ennakolta ilmoittautuneet, joilla on mukanaan kuvallinen henkilökortti. Ilmoittautuminen 5.5.2017 mennessä joko puhelimitse 040­ 828 2713 tai sähköpostitse veli.snellman@saunalahti.fi. Tiedustelut myös Helmi Leinonen puh.050 355 8920. Tilaisuus on osa Suomi 100-ohjelmaa.

Ohjelma

Kahvitarjoilu auditorion aulassa 09.00 – 09.20

Kuoroesitys

Seminaarin avaus, Kokoomuksen varapuheenjohtaja, ministeri Antti Häkkänen
Paavo Virkkunen, Svinhufvud ja oikeistoradikalismi, professori Martti Häikiö
Paavo Virkkunen ja Saksa sotavuosina, emeritus professori Eino Murtorinne

Kuoroesitys

Nyky-Suomea rakentamassa – Paavo Virkkusen kirjallinen toiminta, VTM kirjailija Paavo Virkkunen
Pappiskulttuurin perintö itsenäiselle Suomelle, TK, Doctor of Ministry Lauri Antero Päiviönpoika Virkkunen

Maamme

Friday May 12th, 9 am. Helsinki Sustainability Science Day

University of Helsinki, The Great Hall, Aleksanterinkatu 5

Plenary session on Sustainability Science

9.00-9.10 Opening words, Rector Jukka Kola, University of Helsinki
9.10-10.10 Keynote: Global Sustainability Goals Prof. Director Jeffrey Sachs, University of Columbia, USA
Comment by President Tarja Halonen, Finnish representative in UN for sustainability
10.10-10.50 Keynote + discussion: What can sustainability science offer for global sustainability? Prof. Daniel Lang, Leuphana University of Lüneburg, Germany
10.50-11.05 Short break
11.05-11.45 Keynote + discussion: Co-producing Urban transformations Prof. Beth Perry, University of Sheffield, UK
11.45-12.00 Introduction to Solution Initiative Forum PhD Anna Nordén & PhD Maria Svane, Sustainable Development Solutions Network (SDSN) Northern Europe

The morning programme can be viewed as an online stream here

Tuesday May 16th, at 5 pm, Professor Jared Diamond

University of Helsinki, The Great Hall, Aleksanterinkatu 5

American scientist and author, Professor of Geography at UCLA, Jared Diamond gives a lecture at The University of Helsinki.

Jared Diamond: “Displays of Humans, Animals, and Proto-humans.”

In his own words: One subject concerns the recent recognition by artists that proto-human (including Homo erectus) stone handaxes of a million years ago included not just handaxes obviously useful as tools, but also ones of beautiful stone that couldn’t have been used as tools, because they were much too heavy, or else sharp on both edges and hence not possible to grip while using. That suggests that they were display objects or “art”, like so many objects made by modern humans. My talk will place the ancient handaxes in the context of human art today, and of animal displays such as bowerbird’s bowers.

Professor Jared Diamond has won the Royal Society Prize for Science Books (1992, 1998 & 2006) and the Pulitzer Prize (1998). His main fields are physiology, biophysics, ornithology, environmentalism, history, ecology, geography, evolutionary biology and anthropology. He has published several articles and books. His most famous work include The Third Chimpanzee: The Evolution and Future of the Human Animal (1991) and Collapse: How Societies Choose to Fail or Succeed (2005). In The Third Chimpanzee he examines human evolution and its relevance to the modern world, incorporating evidence from anthropology, evolutionary biology, genetics, ecology, and linguistics. In Collapse he examines a range of past societies in an attempt to identify why they either collapsed or continued to thrive and considers what contemporary societies can learn from these historical examples. Diamond’s most recent book, The World Until Yesterday (2012) asks what the western world can learn from traditional societies.

The event is hosted by Professor Mikael Fortelius. The event is a collaboration between the University of Helsinki Alumni Association and the Björn Kurtén -club.

18.-20.5. Promotio ordinis jurisprudentium

Promootiojuhlinnan aloittaa oikeustieteellinen tiedekunta, joka järjestää 10:nnen tohtoripromootionsa promoottori, professori Olli Mäenpään johdolla. Promootio käynnistyy torstaina 18.5. kunniatohtoriseminaarilla ja päättyy 20.5. merelliseen promootioretkeen. Edellisen kerran oikeustieteellisen tiedekunnan tohtoripromootio oli vuonna 2010.

Ti 23.5.2017 klo 19.30 Kulttuuritreffit: Tango! – Buenos Airesista Seinäjoelle

Suomen Kansallisooppera, Helsingingkatu 58

Oopperan päänäyttämöllä tulkitaan niin argentiinalaista kuin suomalaistakin tangoa tanssillisessa konsertissa. Jorma Uotisen isännöimä ilta hehkuu tangon mausteisia rytmejä ja intohimoa. Tanssillinen konsertti kuuluu Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmistoon. Argentiinalaisia ja suomalaisia sävelmiä tulkitsevat Kansallisoopperan orkesterin tahdissa Waltteri Torikka, Arja Koriseva, Angelika Klas, Johanna Rusanen, Jyrki Anttila, Mika Pohjonen ja Jyrki Korhonen. Haikeasävyistä bandoneonia soittaa Petri Ikkelä ja pianoa Ilkka Kotaja. Kokonaiskesto 2 h 30 min, 1 väliaika (25 min), vain 4 esitystä.

Alumneille on varattu 100 lippua. Liput tulee lunastaa omatoimisesti 9.3.2017 mennessä Oopperan lipunmyynnistä, Helsinginkatu 58. Puh. (09) 4030 2211. Alumnilipun hinta: Peruslippu 49€, eläkeläinen 44€, opiskelija ja nuorisolippu 29€ + mahdolliset palvelumaksut. Varausnumero 522-43983854. Ennen esitystä alumneille järjestetään vapaamuotoinen etko-ohjelma.

26.5. Promotio ordinis philosophorum

Suomen vanhin ja suurin akateeminen juhla, filosofisen tiedekunnan promootio, on järjestyksessään jo 97:s. Promoottori, professori Patrik Scheinin ojentaa viiden nykytiedekunnan promovendeille heidän akateemiset arvonmerkkinsä 26.5. Tohtoreille ojennetaan musta tohtorinhattu ja tohtorinmiekka – maistereille laakeriseppele ja maisterinsormus.

Perinteiseen tapaan promootiovalmistelut alkavat jo Floran päivänä 13.5., jolloin maisteripromovendit kokoontuvat valitsemaan yleisen seppeleensitojan. Toukokuun lopulla kolmipäiväinen juhla päättyy vasta neljännen päivän auringonnousulle pidettyyn puheeseen. Filosofisen tiedekunnan edellinen promootio oli vuonna 2014 ja seuraava on jo vuonna 2019. Lue lisää =>

Ke 31.5.2017 klo 8:45 AlumniGolf IV

Hirsalan kenttä, Jorvas

AlumniGolf 2017 pelataan Hirsalan kentällä. Ilmoittaudu mukaan ja osta pelipaikka alumnikaupasta 50€/hlö. Pelin jälkeen syömme herkullisen lounaan ja kuulemme puheenvuoron arkipäivän fysiikasta ja miten sitä voi soveltaa mm. golfpalloon. Tapahtuman vauhdikkaana yhteistyökumppanina toimii Lexus.

Aikataulu

8.45 Pelaajakokous päärakennuksen ravintolatilassa
9.15 Yhteinen lähtö
13.30 Lounas katettuna
14.00 Luento aiheesta: arjen fysiikka ja golf

Lounas

Pitkään haudutettua possunposkea tummassa portviinikastikkeessa
Paahdettuja kesäperunoita maustettuna yrteillä ja tuoreella limellä
Salaatti bataatista, fetasta ja vadelmista
Paahdettua punajuurta, kotimaista vuohenjuustoa ja pekaanipähkinöitä
Salaatti vesimelonista ja mintusta balsamicosiirapilla
Keittiömestarin vihersalaatti salaatinversoista, artisokansydämistä ja aurinkokuivatusta tomaatista
Keittiön maustettu foccacia
Lasi ruokajuomaa (Lapin kulta 0,4 tuoppi, lasi talon viiniä tai virvoitusjuoma)

Pelimuotona on pistebogey. Suurin hyväksyttävä tasoitus on kaikille (miehet ja naiset) 36. Jos pelaajan tasoitus on yli 36 hän pelaa tällöin tasoituksella 36. Myös paras scratch tulos palkitaan. Joukkuepelissä kahden pelaajan best-ball (paremman pelaajan henkilökohtainen) tulos kultakin reiältä.

Joukkueet muodostetaan kunkin teen neljästä lähtijästä siten, että kaksi ensimmäistä avaajaa muodostavat yhden joukkueen ja kaksi viimeistä toisen. Kaksi pelaajaa voivat valita joukkueen itse ja ilmoittaa joukkueen ilmoittautumisen yhteydessä. Muuten joukkueet määräytyvät avaus-teen mukaan. Avaus-teet arvotaan järjestäjän toimesta.

Kilpailun jälkeen klo 13.30 järjestetään palkintojen jako ja lounas. Tätä ennen osallistujilla on mahdollisuus koeajaa Lexuksen autoja. Päivän päätteeksi henkilökohtaisen kilpailun voittaja palkitaan AlumniGolfin kiertopalkinnolla. Kiertopalkinnosta pelataan vuosittain. Lisäksi palkitaan viisi parasta kilpailijaa ja joukkuekilpailun paras pari.

9.6. Pro­motio ordinis theologorum

Teologinen tiedekunta järjestää tohtoripromootion 9.6. Promoottorina toimii professori Aila Lauha, joka ojentaa teologian tohtoreille violetin tohtorinhatun. Promovoitaville teologian tohtoreille ei perinteen mukaisesti anneta miekkaa. Promootion yhtenä teemana on reformaation 500-vuotisjuhlavuosi. Promootio alkaa aktiharjoituksilla torstaina 8.6. ja päättyy 10.6. promootioretkeen. Teologisen tiedekunnan edellinen promootio oli vuonna 2011. Lue lisää =>

Pe-la 9.-10.6.2017 kl 14-16 Nor­dis­ka Nät­ter

Hanasaari

Kulttuuri- ja tiede­festivaali Nordiska Nätter

Tule Hanasaareen, saaristoon, 5 minuutin ajomatkan päähän Helsingin keskustasta poimimaan omat irtokarkkisi ohjelmatarjonnasta joka sisältää kaikkea huippumuusikoiden esiintymisistä avartaviin luentoihin!

Ohjelman ohessa voit tutustua Hanasaaren ravintolan herkkuihin sekä vastaremontoituun, upeaan rakennukseen jonka on täytetty taiteella ja designilla. Puhujina tapahtumassa mm. professori Henrik Meinander, professori Anu Koivunen, erikoisasiantuntija Henrik Huldén ja viestintäasiantuntija Maria Romantschuk.

Tapahtumassa esiintyvät muun muassa muusikko Anna Järvinen, laulaja Iiris Viljanen ja tunnettu tanskalainen kondiittori Mette Blomsterberg.

Thursday and Friday 17.-18.8.2017 9.30-17.00 Mannerheim International seminar

Great hall, Aleksanterinkatu 5

from independent diplomacy to multilateral cooperation 1917-2017

A seminar on history and diplomacy in Finland

17th -18th August 2017

University of Helsinki, Main hall (Entrance: Aleksanterinkatu 5)

Organizer: The Mannerheim Museum

In cooperation with:

University of Helsinki, Embassies of France, Germany, Poland, Russia, Sweden, Switzerland and United Kingdom; Helsinki University Alumni Organization; Ministry for Foreign Affairs of Finland, Historians Without Borders, Suomi 100, Historiska Föreningen, Champions of Liberty and Historiallinen Yhdistys, Suomen Marsalkka Mannerheimin perinnesäätiö, Suomen Geopoliittinen Seura, Suomen Marsalkka Mannerheimin Kadettisäätiö

Further information: Kristina.ranki@mannerheim-museo.fi (contents and organization)

Pia.osterman@helsinki.fi (registration)

Programme

DAY ONE Thursday 17.8.2017

9.30: Coffee and registrations, Aleksanterinkatu 5 entrance

10.00: Opening speeches:

Chancellor Thomas Wilhelmsson, University of Helsinki: Gustaf Mannerheim and the University of Helsinki

The Mannerheim Foundation, Curator, Dr. Kristina Ranki: Marshal Mannerheim in an international context

Music: Holger Kaasik & Nuppu Koivisto

11.00: SWEDEN

Prof. Henrik Meinander, University of Helsinki: Mannerheim & Sweden: Family ties, military cooperation, political relations

Ambassador Mr. Anders Ahnlid: Sweden-Finland – an ever closer relation

12.00: POLAND

Prof. Michał Kopcyński, University of Warszawa: From Ramsay to Mannerheim: Finnish officers in the Kingdom of Poland before 1914

Future ambassador Dr. Jarosław Suchoples: Mannerheim – Piłsudski

LUNCH BREAK (lunch not included)

15.00: RUSSIA

Prof. Matti Klinge, University of Helsinki: Mannerheim and Russia

Ambassador Mr. Sergey S. Belyaev: Russia and Mannerheim today

16.00: Discussion and Closing remarks: Director General, Mrs. Maimo Henriksson, Ministry for Foreign Affairs (Department for Russia, Eastern Europe and Central Asia)

DAY TWO Friday 18.8.2017

10.00: UNITED KINGDOM

Dr. Tony Lurcock, Oxford: Mannerheim and Britain

Ambassador Mrs. Sarah Price: UK and Finland today

11.00: FRANCE

Dr. Kristina Ranki: Mannerheim, la France et la francophilie finlandaise

Premier conseiller Antoine Gosset: La France et la Finlande aujourd’hui

LUNCH BREAK (lunch not included)

14.00: GERMANY

Prof. Michael Jonas, Helmut Schmidt-Universität, Hamburg: More than Hunting with Göring: Mannerheim and Germany, Mannerheim in Germany

Chargée d’affaires Claudia Schmitz: Germany and Finland – close friends in Europe today

15.00: SWITZERLAND

Dr. Elina Seppälä, University of Helsinki: Mannerheim and his Swiss connections

Ambassador M. Heinrich Maurer: Switzerland and Finland today

16.00: Multilateral Round table – Finland yesterday, today, tomorrow. The role of great men in History. The role of Finland in the international scene. The role of history in the present. Participants: Erkki Tuomioja (Historians without borders), Juhana Aunesluoma (University of Helsinki), Charly Salonius-Pasternak (The Finnish Institute of Foreign Affairs). Chairman: Pertti Torstila (Finnish Red Cross).

17.00: Discussion and closing remarks, prof. Laura Kolbe, European history.

ma 21.8.2017 klo 19 Tanssifiilikset herättävä tuplasetti tuoreita afro­soundeja!

Huvila-teltta, Tokoinranta (Hakaniemi), Eläintarhantie 8

Huvilassa on luvassa elähdyttävä tuplasetti vastaansanomattomasti keinuvia afrobiittejä, kun Blick Bassy (FRA/CMR) ja Vaudou Game (FRA/TGO) kohtaavat Tokoinrannassa. Alumneille on varattuna 80 lippua.

Blick Bassyn persoonallisen tyylikkäässä soundissa kuuluvat niin kamerunilaiset sukujuuret kuin tiiviit jazz- ja blues-vaikutteetkin. Bassan kielellä laulava Bassy maalaa musiikillista palettiaan lavealla pensselillä, minimalistisesta keveydestä bailufiilikset herättävään irrotteluun.

Vaudou Gamen musiikissa yhdistyvät länsiafrikkalaiset voodoo-perinteet, 70-luvun energinen afro-funk sekä James Brownin ja Otis Reddingin suuntaan kumartavat rhytm’n’blues-vibat. Poppoon käsittämättömän hyväntuulinen svengi saa väkisinkin hymyn huulille ja jalan tamppaamaan: tähän ei voi olla tanssimatta.

Alumniyhdistyksen jäsenille on varattuna 100 lippua keikalle. Varmista paikkasi ajoissa! Ilmoita osallistumisestasi Alumniyhdistykselle ja osta lippu Tcketmasterin verkkokaupasta. Alumnilipun hinta on 30,00 € + 3,00 € Ticketmasterin käsittelykulut. (norm. 35,00 € + 3,00 € käsittelykulut).

Liput keikalle

Alennuksen lipuista saa ainoastaan Alumniyhdistyksen oman linkin kautta ja liput lunastetaan alla olevan ohjeen mukaan 14.8.2017 mennessä.

Mikäli sinulla ei ole Ticketmasterin käyttäjätunnusta entuudestaan, se kannatta luoda ennen ostoa. Alumniyhdistyksen linkin takaa voi ostaa sähköisen eTicket-lipun tai tilata lipun postitse kotiin (viimeistään 14.8.2017). Lipun hinnan (33 €) lisäksi peritään toimitustapakohtaiset kulut seuraavasti: eTicket – sähköinen lippu 1 € / tilaus, postitus kotimaa 10 € / ulkomaat 40 € ja varausmaksu 2,50 € / lippu. Lisämaksusta voi tehdä lippuvarauksen, joka lunastetaan Ticketmasterin lippukaupoista tai R-Kioskeilta. Osta lippu alla olevan linkin kautta. HUOM! Lippuja ei saa puhelinpalvelun kautta eikä niitä voi ostaa suoraan lippukaupoista.

Ennen konserttia

Alumniyhdistykselle järjestettävä ennakko-ohjelma alkaa tasan kello 18, Huvila-teltassa. Sami Mannerheimo, Funky Amigos -aktiivi ja afrikkalaisen musiikin asiantuntija esittelee illan artistit. On tärkeää, että ilmoitat alla olevalla lomakkeella osallistuvasi keikalle ja etkoille, koska tarvitsemme kaikkien yhteystiedot mahdollisia ohjelmamuutoksia varten.

24.8. Sweden Alumni Club

Helsingfors universitets lokala alumnklubb i Sverige – Sweden Alumni Club – arrangerar en mingellunch för 100 personer i samband med stadsfestivalen STHLM/SUOMI i Kungsträdgården 24-26.8.2017.

Vi samlas på Nordeas huvudkontor intill Kungsträdgården för mingellunch torsdagen 24.8.2017 kl. 12.00-13.45, Mäster Samuelsgatan 17, Stockholm.

Värdar för mötet är rektor vid Helsingfors universitet Jukka Kola samt verksamhetsledare för finsk-svenska kulturcentret Gunvor Kronman. Vi har även bjudit in forskare, utredningsansvarig vid Tankesmedjan Magma Kaisa Kepsu att hålla ett kort föredrag om varför finländare och finlandssvenskar väljer att flytta till Sverige. Kepsu svarar gärna på frågor!

Klockan 13.00 arrangerar vi en Speednetworking som ger dig 6 nya kontakter på 20 minuter. Ta med dig visitkort!

Klockan 13.30-13.45 håller vi ett möte där vi grundar Sweden Alumni Club och utser en styrelse på 4-8 personer som har som uppgift att under de kommande två åren jobba för ett nätverk för finlandssvenskar och finländare i Sverige. Anmäl ditt intresse för styrelseuppdrag i samband med anmälan till lunchen.

Efter mötet går vi tillsammans till öppningsceremonin för STHLM/SUOMI i Kungsträdgården som inleds kl 14.00.

Klockan 15.30 är det möjligt att ta del av en paneldebatt om Östersjöns framtid arrangerad av Helsingfors universitet och Stockholms universitet där bl.a. HU forskare Alf Norkko medverkar.

Torsdagen 24.8.2017 kl. 12.00-13.45, Mäster Samuelsgatan 17, Stockholm

Ke 30.8.2017 klo 14:00 Valtiokalenterin juhlaseminaari

Yliopiston Pieni juhlasali, Fabianinkatu 33

Helsingin yliopistolla on kunnia kutsua Alumniyhdistyksen jäsenet Valtiokalenterin juhlaseminaariin.

OHJELMA

Valtiokalenteri 2000-luvulla – avauspuheenvuoro Professori Heikki Halila, toimituskunnan puheenjohtaja

Autonomian ajasta valtiokonserniin: Suomen valtion muuttuvat roolit Professori Kaarlo Tuori

Valtiokalenteri kansakunnan historian hahmottajana Professori Laura Kolbe

Suomen ulkoasiainhallinto ja diplomatia valtiokalenterin valossa Suurlähettiläs Pekka Huhtaniemi

Helsingin yliopisto valtiokalenterin julkaisijana Professori Matti Klinge

Loppukeskustelu ja tarjoilua

Ilmoittautumisia pyydetään 15.8 mennessä alla olevalla ilmoittatumislomakkeella tai suoraan Tiina Hartikaiselle osoitteeseen tiina.hartikainen@helsinki.fi, puhelin 02941 22382. Tiedusteluihin tapahtumasta vastaa Juha Hurme, puhelimitse 02941 22021 tai sähköpostitse osoitteessa protokolla@helsinki.fi.

Pe 1.9.2017 klo 16.30 Kulttuuritreffit: Jäähyväiset Amos Andersonin taide­museolle

Amos Andersonin taidemuseo, Yrjönkatu 27

Vuodesta 1965 Yrjönkadulla toiminut Amos Andersonin taidemuseo on auki viimeistä kesää, museo suljetaan 3.9.2017. Opastetulla kierroksella tutustumme ensin Amos Andersonin kotiin ja museon historiaan, jonka jälkeen siirrymme Generation 2017 -näyttelyyn. Lopuksi teemme katsauksen museon tulevaisuuteen Lasipalatsissa. Tämän jälkeen on aikaa tutustua museon muihin näyttelyihin omatoimisesti.

Generation 2017 -näyttelyssä esitellään 15–23-vuotiaiden nuorten nousevaa taidetta. Näyttelyn muodostavat 42 rohkeaa tekijää, jotka valittiin avoimen teoshaun kautta yli tuhannen ehdotuksen joukosta.

Alumneille on varattu kolme opastusta (25 hlö/ryhmä) kello 16.30, kaksi suomenkielistä ryhmää sekä yksi ruotsinkielinen ryhmä. Opastuksen kesto on noin 45 minuuttia. Sisäänpääsy alumneille (sisältäen opastuksen 8 €/hlö) maksetaan paikan päällä. Eläkeläislipun hinta on 6 €. Museokortilla sisään pääsee ilmaiseksi. Kokoonnumme lipunmyyntiaulassa kello 16.20. Ilmoittaudu mukaan alla olevalla linkillä.

Tapahtuma on täynnä. Voit ilmoittautua jonotuslistalle alla olevalla lomakkeella.

Ma 4.9.2017 klo 12.15 Helsingin yliopiston luku­vuoden avajaiset

Yliopiston päärakennuksen juhlasalissa, Aleksanterinkatu 5

Helsingin yliopiston lukuvuoden 2017–2018 avajaiset

Ohjelmassa on rehtori Jukka Kolan avajaispuhe sekä henkilökunnan ja Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan tervehdykset, jotka pitävät Helsingin yliopiston lehtorit ry:n puheenjohtaja Inkeri Ruokonen ja HYY:n hallituksen puheenjohtaja Laura Luoto.

Avajaisten jälkeen on ekumeeninen jumalanpalvelus Helsingin tuomiokirkossa ja tunnustukseton tilaisuus Kansalliskirjastossa. Jumalanpalveluksessa saarnaa professori Martti Nissinen ja tunnustuksettomassa tilaisuudessa puhuu professori Kari Enqvist.

Avajaiskarnevaali täyttää keskustan kadut

Perinteinen Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan ja yliopiston yhteinen Avajaiskarnevaali valloittaa jälleen Helsingin keskustan avajaispäivänä klo 14–18. Ohjelmaa on niin Päärakennuksessa, Porthaniassa ja sen edustalla, Fabianinkadulla kuin Yliopistonkadullakin. Luvassa on muun muassa katusitsit, musiikkiesityksiä, Japani-teemainen valokuvanäyttely sekä opiskelijajärjestöjen toiminnan esittelyä ja katuruokaa. Unicafe Porthanian lavalla esiintyvät iltapäivän aikana Kasper ja Gasellit. Alumneille on varattu rajallinen määrä paikkoja HYY:n sitseille Fabianinkadulla. TÄYNNÄ 30.8.2017. Voit ilmoittautua jonotuslistalle.

5.-6.9.2017 Dare to Learn

Kansainvälisessä Dare to Learn -tapahtumassa Kaapelitehtaalla kohtaavat niin kasvotustieteilijät, opettajaksi pyrkivät ja muut oppimisen trendeistä kiinnostuneet. Tapahtuma on osallistava “oppimisen Slush”.

Alumnit ovat tervetulleita yhteistyökumppaneina ja osalisstuneina.

Opiskelija ja Early Bird -liput myynnissä nyt.

Ma 11.9. klo 17-18.30 Kirjallisuuspiiri: Kjell Westö

Porthania sali PI, Yliopistonkatu 3

Kjell Westö: Rikinkeltainen taivas (Den svavelgula himlen)

20.9. Tervetuloa Tiedekulman avajaisiin

Helsingin yliopiston Tiedekulma kehittyy ja laajenee. Nykyiseen hallintorakennukseen vuonna 2017 valmistuva uusi Tiedekulma elävöittää Helsingin kävelykeskustaa ja keskustakampusta, kun uudet tilat lisäävät yliopiston ja sen palvelujen näkyvyyttä, vetovoimaisuutta ja saavutettavuutta. Tarjolla on kaikille avoimia drop-in-työpisteitä sekä muuntuvia ja viihtyisiä ryhmätyö- ja kokoustiloja.

Tule tutustumaan upouuden Tiedekulman tiloihin ja mahdollisuuksiin ensimmäisten joukossa Tiedekulma Grand Openingissa keskiviikkona 20.9. klo 20 alkaen. Illan ohjelmassa juhlat kolmessa kerroksessa ja ennakkokatsaus Tiedekulman syksyn ohjelmaan. Avajaisissa pääset tutustumaan myös Helsinki Think Companyn uuteen toimistoon ja Unisport Kluuvin tiloihin.

Toivotamme tervetulleiksi kaikki tieteenrakastajat, elinikäiset oppijat, ajattelijat, innovaattorit, teoreetikot – ja ennen kaikkea sinut! Tapahtumaan on vapaa pääsy, ei ennakkoilmoittautumista. Tule ajoissa, paikkoja on rajoitetusti.

Tiedekulma Grand Opening Facebookissa

26.9. EU Alumni Club meeting and cocktails

Welcome to take part in your Alma Maters alumni event on September 26th 2017 at 17:00-21:00. You will have the opportunity to network and mingle with fellow alumni. The event will be held at Bibliotheque Solvay, Rue Belliard 137, Brussels. See who has already registered for the event =>

PROGRAM

17:10 Opening greeting by Rector of the University of Helsinki Jukka Kola

17:20 Alumni short stories

17:40 Speed networking

18:00-18:30 Founding of the University of Helsinki EU Alumni Club

Followed by Impact Camp Reception – organized by Helsinki Challenge (Main Hall, upstairs)

18:30 Sparkling wine, buffet and networking

18:50 New ways of impact – innovation as the only way to sustainable growth, Mark Ferguson, Member of EU High level group on Maximising the Impact of EU Research and Innovation Programmes/ Director General, Science Foundation Ireland.

At the reception you will hear what Helsinki Challenge is, see how scientists and researchers pitch about their solutions to global challenges and meet researchers, alumni and university stakeholders.

Welcome!

The EU Alumni Club, based in Brussels, aims to bring together the alumni of the University of Helsinki who live and work in the greater Brussels area. All alumni can join the club.

The club organizes academic and non-formal programs, to share current information about the University of Helsinki as well as carry out other self-imposed targets. The aim is to organize intellectually stimulating and invigorating activities twice a year.

Perjantaina 29.9.2017 klo 16-20 Fuksiseikkailun alumnirasti

Porthania, Opettajien lehtisali, 2. krs., Yliopistonkatu 3

Läh­de mu­kaan Fuk­si­seik­kai­luun! Fuksiseikkailu on Suomen suurin uusien opiskelijoiden tapahtuma, johon osallistuu lähes 4000 opiskelijaa. Seikkailussa opiskelijoiden keräämät joukkueet kiertävät keskustassa HYYn, opiskelijajärjestöjen, yliopiston ja yhteistyökumppaneiden rasteilla suorittamassa tehtäviä ja lopuksi he voittavat huikeita palkintoja. Tapahtuma alkaa Kaivopihalta, mistä joukkueet levittäytyvät rasteille ympäri kaupunkia.

Alumniyhdistyksen jäsenet osallistuvat jälleen omalla rastillaan:

LINKEDIN ALTER EGO? Jokaisen LinkedIn persoona poikkeaa edukseen todellisuudesta. Miten opiskelijan kannattaisi esittää itsensä LinkedIn profiilissa? Missä menee uskottavuuden raja? Fuksiseikkailuun osallistuvat joukkueet valitsevat joukostaan yhden, jolle luovat ryhmän kesken yhdessä mahdollisimman houkuttelevan Alter Egon. Alter Egolle täytetään paperinen LinkedIn-profiili ja ryhmä pääsee ottamaan tuotoksestaan profiilikuvan.

MITÄ: Alumniyhdistys etsii rastinpitäjiksi 8-10 säihkyvää alumnia, jotka sparraavat ja auttavat fuksiryhmiä LinkedIn profiilin täyttämisessä. Vaikka Alter Egoja saatetaan luoda hieman kieliposkella, voivat ryhmät samalla reflektoida omaa osaamistaan ja sen tiivistämistä LinkedIn-profiiliin sopivaan muotoon. Jos LinkedIn on sinulle tuttu työkalu ja inspiroidut vauhdikkaista hetkistä uusien opiskelijoiden kanssa – tämä on juuri sinua varten! Hauskanpidon taustalla on tärkeä viesti; alumnit auttavat mielellään opiskelijoita kehittämään omien hyvien puolien esilletuomista, niin että he saavat unelmaduuninsa.

MITEN: Rastinpitäminen tehdään neljän-kuudenhengen ryhmässä. Rastilla on kaksi suorituspistettä siten, että kaksi opiskelijajoukkuetta voivat suorittaa rastia samanaikaisesti. Pidämme rastia 4 tuntia joten tarvitsemme kahdeksi tunniksi yhteensä 8 alumnia. Mukaan toivotaan myös kannustajajoukko. Jos koet, että tämä on se tapa jolla sinä tänä vuonna haluat edistää Helsingin yliopiston opiskelijoiden työllistymistä, olet tervetullut mukaan! Täytä alla oleva lomake niin olemme sinuun yhteydessä.

MILLOIN: perjantaina 29.9.2017 klo 16-20 (rasti auki). Vaapaehtoisia rastinpitäjiä pyydetään tulemaan 20 minuuttia ennen omaa vuoroaan, jotta voimme käydä läpi rastin käytäntöjä ja pisteidenjakoa yhdessä. Rastivuorot ovat kello: 15.40-18, 17.40-20.

MISSÄ: Porthania, Opettajien lehtisali, 2. krs., Yliopistonkatu 3

Pe 29.9. klo 14:00 Dilma Rousseff: Brasilian demokraattiset muutosprosessit

Pieni juhlasali, Fabianinkatu 33

Brasilian aiempi presidentti Dilma Rousseff vierailee Suomessa 29.9.2017 ja Alumnyhdistykselle on tarjottu 40 hengen osallistujakiintiö. Rousseff esitelmöi portugaliksi Brasilian demokraattisesta muutosprosessista. Hänen puheensa simultaanitulkittaan suomenkielelle tilaisuudessa jaettavia kuulokkeita hyödyntäen.

Ma 29.9. klo 16:30-18:30 Ruotsinkielinen presidentinvaalikeskustelu

Sali PI, Porthania, Yliopistonkatu 3

Pyrimme järjestämään suomenkielisen presidentinvaalikeskustelun joulukuussa liittyen omiin presidentinvaaleihimme tammikuussa 2018. Koska emme ole voineet vahvistaa tilaisuuden toteutumista kutsumme kaikki yhdistyksen jäsenet 9.10. järjestettävään ruotsinkieliseen keskusteluun johon osallistuvat kaikki edukkuutensa vahvistaneet kandidaatit; Tuula Haatainen, Pekka Haavisto, Nils Torvalds ja Matti Vanhanen.

Heitä haastattelevat juuri virkaan nimetty HY:n valtiotieteen professori Åsa von Schoultz sekä alumni, aiempi ulkoministeri Pär Stenbäck.

Osallistuneilla on mahdollisuus verkostoitua ehdokkaiden kanssa ja nauttia lasi viiniä tai virvoke klo 16:00-16:30 Opettajien lehtisalissa, Porthania, 2 krs.

Ma 9.10.2017 klo 17-18.30 Kirjallisuuspiiri: Isältä pojalle

Päärakennus sali 13, 3 krs., Fabianinkatu 33

Isäl­tä po­jal­le: so­dan jäl­jet so­taa käy­nei­den lap­sis­sa

Antti Malinen ja Tuomo Tamminen: Jälleenrakentajien lapset. Sotienjälkeinen Suomi lapsen silmin.

Elina Sana: Isän sota

Haastattelijana/paneelin vetäjänä Ville Kivimäki

Sotienjälkeisestä ajasta puhutaan yhteen hiileen puhaltamisen kautena, jolloin Suomi oli parhaimmillaan ja aidoimmillaan. Lapset ponnistelivat nuoruuteen ja aikuisuuteen hyvin erilaisista oloista. Toisten lapsuus oli onnellinen, kun taas toisille kasautui kohtuuttomasti koettelemuksia, puutetta ja pelkoa.

Malisen ja Tammisen teoksessa palataan laajojen alkuperäislähteiden, muisteluaineistojen ja ennen julkaisemattomien valokuvien myötä eri puolille 1940- ja 1950-luvun Suomea. Teos osoittaa, kuinka lapsuus kulkee mukana läpi elämän ja kuinka vahvan jäljen sota jättää sen kokeneisiin. Moni muistaa lapsuudestaan päällimmäisenä vaikeista asioista vaikenemisen. Kertomuksista piirtyykin tärkeimpänä halu ymmärtää omien vanhempien kokemuksia.

Alumniyhdistyksen kirjallisuuspiirin paneelikeskustelussa Antti Malinen ja Tuomo Tamminen sekä Isän sota -kirjan kirjoittanut Elina Sana keskustelevat lapsuudesta sotienjälkeisen ajan Suomessa. Keskustelunvetäjänä toimii Murtuneet mielet -teoksesta tunnettu tutkija Ville Kivimäki.

Tervetuloa mukaan kuuntelemaan, kysymään ja keskustelemaan! Jälleenrakentajien lapset -teosta myydään tilaisuudessa tarjoushintaan.

11-12.10 ja 14.10 Think­fest – ajattelun ja tieteen kaupunkifestivaali

Tiede on irti! Kaikille avoin ajattelun ja tieteen kaupunkifestivaali Thinkfest järjestetään 11.-14.10.2017. Tapahtumia tulee löytämään eri puolilta Helsinkiä, mikä mahdollistaa tutustumisen yliopiston laaja-alaiseen toimintaan ja mielenkiintoisiin kampuksiin. Thinkfest juhlii tiedettä, ajattelua ja oppimista. Tapahtuman tämänvuotinen teema on Muutos Mielessä.

Pe 20.10.2017 klo 18-24 Alumni­juhla

Bottan juhlasali, Museokatu 10

Tule pitämään hauskaa Bottalle! Juhlimme alumniporukalla satavuotista Suomea Back to the 60´s -juhlilla. Illan elävästä musiikista vastaa osittain alumneista koostuva Gamblers-yhtye. Ilmoittautuneita on nyt (15.6.2017 klo 13:15) 144.

Päivällisen yhteydessä Helsingin yliopiston rehtori Jukka Kola ja Alumniyhdistyksen pj Arja Suominen tekevät yhteisen ajankohtaiskatsauksen ja valitsemme yhdessä Vuoden Alumnin 2018.

Ilmoittaudu ja katso samalla ketkä muut ovat tulossa. Osta tämän jälkeen illalliskortti Alumnikaupasta. Illalliskortin hinta on 80 euroa/hlö. Tumma puku. Tarkasta myös soittolista jos sinulla olisi kappale ehdotuksia tai lyhyitä muisteloita kappaleisiin liittyen jotka haluaisit jakaa niiden yhteydessä.

Illan bändinä Gamblers

Gamblers perustettiin Helsingissä vuonna 1968 ja siinä soittaa usea lääkärialumni. Yhtyeen ohjelmisto koostuu 1960 -luvun pop-musiikista, vanhoista suomalaisista iskelmistä, ikivihreistä, rockin helmistä, vakiotanssimusiikista, lattareista, helposta jazzista ja kummallisuuksista, kuten vanhojen tv-mainosten jingleistä ja radiokuunnelmien tunnussävelistä. Gamblers-soundin suola on alusta asti ollut torvet.

Kare Ojaniemi, kapellimestari-sovittaja; basso, laulu
Esko Laaksonen, kosketinsoittimet (lääketieteen lisensiaatti, yleislääkäri)
Kari Chydenius, sähkökitara
Antti Vanne, alttosaksofoni, baritonisaksofoni, sopraanosaksofoni (oikeustieteen kandidaatti, varatuomari)
Timo Otonkoski, tenorisaksofoni, alttosaksofoni (lääketieteellisen kantasolututkimuksen professori)
Arto Rauta, rummut
Heikki Chydenius, sähkökitara
Hannu Juvonen, sopraanosaksofoni, alttosaksofoni (lääketieteen lisensiaatti ja psykiatrian erikoislääkäri)

Ti 24.10.2017 klo. 17-19 Demokratian kohtalo

Helsingin yliopiston juhlasali, Aleksanterinkatu 5

Onko demokratialla tulevaisuutta?

Suomi juhlii sataa vuotta itsenäisenä valtiona. Mutta miten demokratia oikein voi? Suomessa? Euroopassa? Maailmassa?

Satavuotiaassa Suomessa demokratia on ollut valtion rakentamisen kulmakivi myös sodan aikana ja epävarmoina kausina. Modernissa yhteiskunnassa edustuksellista demokratiaa eivät uhkaa ainoastaan populistiset liikkeet, vaan myös uudet vaikuttamisen muodot, kuten kansanäänestykset ja kansalaisaloitteet.

Onko demokratialla, niin kuin me sen tunnemme, tulevaisuutta? Jos on, niin minkälainen?

Helsingin yliopiston alumniyhdistyksen ja ajatushautomo Magman järjestämä rinnakkaiskielinen tilaisuus Demokratian kohtalo tarjoaa historiallista analyysia ja tulevaisuuden visioita. Aiheesta keskustelevat Nils Erik Forsgård, Mikko Majander, Suvi-Anne Siimes, Pär Stenbäck ja Björn Wahlroos.

Mainitut henkilöt esiintyvät tuoreessa antologiassa ”Demokratian kohtalo”. Sen on kustantanut Förlaget yhdessä ajatushautomo Magman kanssa.

Ke 1.11.2017 klo 19 Svenska Teatern: Landet

Svenska Teatern, Pohjois esplanadi 2

Mies rakentaa lapsuudenkodistaan pienoismallia, pelaaja kohtaa kohtalonsa Amerikassa, tytär siivoaa isänsä kuolinpesää. Svenska Teaterin 150-vuotisjuhlanäytöksessä liikutaan unenomaisessa maisemassa jossa sadan vuoden kohtalot kohtaavat ja risteytyvät. Yhden perheen historian ympärille kietoutuu tarina yhteenkuuluvuudesta, mitä koti on tai voisi olla. Teos tarkastelee käsityksiä rajoista sekä etäisyyksistä ihmisten ja mantereiden välillä.

Landet perustuu vapaasti yleisön omiin elämäntarinoihin joita teatteri keräsi yhteistyössä Svenska litteratursällskapetin kanssa vuonna 2016. Dramaturgi Christoffer Mellgren on tämän jälkeen työstänyt tarinoita ja luonut niistä teoksen jossa Maria Lundströmin ohjauksessa on tanssia, draamaa, musiikkia ja laulua.

Alumneille on varattu 80 lippua. Liput tulee lunastaa tai varata omatoimisesti 13.10.2017 mennessä Svenska Teaternin lipunmyynnistä. Pohjois Esplanadi 2. Lipun hinta 35€. Varaus löytyy nimellä Helsingin yliopiston alumniyhdistys. Lipunmyynti on avoinna arkisin klo 12–18 ja la 12–18. Puh. +358 (0)9 6162 1411.

ENNEN ESITYSTÄ: Alumniyhdistykselle erikseen järjestettävä ennakko-ohjelma alkaa tasan kello 18. Dramaturgi Christoffer Mellgren esittelee näytelmän idean ja teoksen prosessin ennen illan esitystä. Ennakko-ohjelman paikka vahvistetaan myöhemmin.

ILMOITTAUDU: Lipunmyynnin hoitaa Svenska Teatern. Joten ilmoita ystävällisesti meille jos olet tulossa koska tarvitsemme kaikkien yhteystiedot mahdollisia ohjelmamuutoksia varten. Ilmoittatumisen voit tehdä alla olevalla lomakkeella.

Ke 8.11.2017 klo 19 Lääkärimuusikot palaavat jälleen

Savoy-teatteri, Kasarminkatu 46

Helsingin yliopiston lääketieteellinen tiedekunta järjesti ensimmäisen Lääkärimuusikot estradilla -konsertin syksyllä 2015 Savoy-teatterissa. Konsertissa esiintyi kaikkiaan noin 60 lääkärimuusikkoa tai lääketieteen ystävää. Menestyksekkään ensimmäisen konsertin jälkeen Lääkärimuusikot palaavat jälleen kevyemmän rytmimusiikin tunnelmiin. Konsertti-illan juontaa Helmiradion iltapäiväjuontaja Ile Jokinen, joka on yksi Helsingin lääketieteen kummeista.

Konsertti tuo lavalla monipuolisen kokonaisuuden esiintyjiä. Yleisö pääsee nauttimaan seuraavien esiintyjien mukaansa tempaavista esityksistä: Tangoyhtye Utopia solistinaan Laura Leisma, Uvula Aurea, fiveAlive ja Milla Rosengård-Bärlund, Grigori Joffe, Samuli Salmi Quintet, Dr. Jazz sekä Venha-duo. Illan musiikillisena erityisvieraana Claes Andersson.

Tilaisuuden tuotto suunnataan Helsingin yliopiston alaisuudessa tapahtuvaan lääketieteelliseen tutkimukseen. Konsertin järjestävät Helsingin yliopiston lääketieteellinen tiedekunta yhdessä yliopiston alumnitoimijoiden ja varainhankinnan kanssa.

Alumniyhdistyksen jäsenillä on mahdollisuus ostaa ennakkolippu hitaan 55 euroa + maksutapakulut (norm. 68 euroa). Liput voi ostaa verkosta alla olevalla linkillä.

MITEN: Lippupisteen sivulla kohdasta Valitse kampanja alasvetovalikosta valitset Kumppanikoodi. Kirjoita ruutuun allennuskoodi: Kumpp@n1 (kirjoita koodi oikein merkit ja numerot huomioiden). Paina Lähetä jonka jälkeen voit valita lippumäärän ja jatkaa ostosta verkkokaupan ohjeistuksen mukaan. Katso kuva. Kun ostat liput myyntipisteestä voit ilmoittaa ilmoittaa myyjälle koodisanan: Kumppani saadaksesi alennuksen. Tarjous voimassa 30.9.2017 saakka.

ILMOITTAUDU: Lipunmyynnin hoitaa lippu.fi joten ilmoita meille jos olet menossa konserttiiin niin samme siinuun yhteyttä mahdollisten ohjelmamuutoksien varalta. Ilmoittatutumisen voit tehdä alla olevalla lomakkeella.

5.–12.11.2017 Alumnimatka Marokkoon – Maailman vanhin yliopisto

Marokko on maa jossa uusi ja vanha elävät rinnakkain. Marokossa kohtaavat suurkaupunkien kiivas rytmi ja värikkäät historialliset ympäristöt, joissa berberit, roomalaiset ja muslimit ovat eläneet ja kilpailleet vallasta jo vuodesta 200 eKr. Alumnimatkalla 5.–12.11.2017 vieraillaan mm. Fezin vanhassa kuninkaallisessa suurkaupungissa sijaitsevassa, vuonna 859 perustetussa Al-Karaouinessa. Se on maailman vanhin yliopisto josta kehittyi maailman johtava islamilainen oppilaitos. Marokko on kiehtova sekoitus berberikulttuuria, Rooman valtakunnan vaikutusta, eurooppalaista kolonialismia ja arabialaista islamia. Maisemat vaihtelevat uljaista Atlasvuorista ja Saharan autiomaasta Välimeren ja Atlantin valtameren rannikkoihin.

Matkan asiantuntijaluennoitsijana toimii islamin varhaishistorian tutkija Helsingin yliopiston tutkijakollegiumissa FT Ilkka Lindstedt. Hän on luennoinut laajalti arabialais-islamilaisesta maailmasta. Tällä hetkellä hän tutkii muslimivalloituksia sekä islamin syntyä ja kehittymistä omaksi uskonnokseen 600-700-luvuilla Koraanin ja muiden arabiankielisten lähteiden valossa.

Matka on täynnä. Tiedustele mahdollisia peruutuspaikkoja sähköpostitse Axtoursin yhteyshenkilö Liisa Suonsivulta; alumni@axtours.fi tai puhelimitse 040 483 4950.

Ma 13.11.2017 klo 17-18.30 Kirjallisuuspiiri: Teoskustantamo

Teos-kustantamo, Kasarmikatu 23 A

Alumnit Teoskustantamon vieraina. Kustantamon esittely: toimitusjohtaja Nina Paavolainen. Kirjailija Mikko Rimminen kertoo kirjastaan Maailman luonnollisin asia.
Vierailun aikana on mahdollista ostaa kaikki Teoksen kirjat -25% alennuksella.

Ke 15.11.2017 klo 17 Alumniyhdistyksen vuosikokous

Pieni juhlasali, Fabianinkatu 33, 4. krs

Helsingin yliopiston alumni ry:n sääntömääräinen vuosikokous järjestetään keskiviikkona 15.11.2017 klo 17:00 yliopiston päärakennuksen Pienessä juhlasalissa (Fabianinkatu 33, 4.krs). Vuosikokousmateriaali on nähtävillä verkkosivuilla ja toimistolla arkisin kello 9-14 välisenä aikana.

Voit myös ilmaista mielipiteesi kokouksessa käsiteltävistä aiheista sähköpostitse
alumniyhdistys@helsinki.fi.

Ilmoittaudu mukaan ja vaikuta.

ViikkiAreena – opiskelijavetoinen yritysyhteistyötapahtuma

ViikkiAreena on Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteellisen tiedekunnan ainejärjestöjen yhdessä järjestämä työelämätapahtuma, jossa opiskelijoilla ja koko yliopistoyhteisöllä on mahdollisuus saada tarkempi ja laajempi kuva yritysten toiminnasta, uusimmista suunnista ja uramahdollisuuksista. Yrityksille taas ViikkiAreena on tilaisuus profiloitua työnantajana ja tavata tulevaisuuden ammattilaisia, sekä kuulla toimialan uutuuksista yliopistolla. ViikkiAreenassa puidaan ajankohtaisia teemoja ja parannetaan opiskelijoiden työelämävalmiuksia. Osallistumisvaihtoehtoja on monenlaisia, ota yhteyttä ja selvitä sopivin tapa!

La 9.12.2017 klo. 13:30-15 KUKA KANTAA KRUUNUA TÄNÄ VUONNA?

Tiedekulma, Yliopistonkatu 4

Suomen Lucia-neidoksi on valittu Anna-Kajsa Edström Pietarsaaresta. Lucia-neito on valon lähettiläs. Hän levittää ilon sanomaa laulun voimalla kaiken ikäisille. Suomen Lucia-neito 2017 ja Lucia-kuoro esiintyvät Alumniyhdistyksen jäsenille uudessa Tiedekulmassa.

Sinulla on ainutlaatuinen tilaisuus kuulla ja nähdä Lucia-neito ilman tuulta ja tuisketta sekä laulaa yhteislauluja ja juoda lasi glögiä hyvässä seurassa. Ennen tapahtumaa Lucia on osallistunut Lucia-markkinoille Keskuskadulla. Tämän takia esiintymisaikaa ei voida tarkkaan määritellä. Hän esiintyy kello 13:30-15 välisenä aikana.

Alumniyhdistys tekee ennen joulua yhteistyötä eri kuorojen ja yhdistysten kanssa. Tänä vuonna teemme yhteistyötä Folkhälsanin kanssa. Ilmoittautuminen on pakollinen. Mukaan mahtuu enintään 200. Lapset ovat tervetulleita, mutta heidät on myös ilmoitettava.

Lucia-keräyksen tuotolla tuetaan lapsiperheitä, joilla on vaikeuksia selviytyä arjestaan. Lisätietoa Suomen Lucia-neidosta ja niistä konkreettisista toimista joita Folkhälsan tekee Lucia-keräyksen varoilla on osoitteessa: www.folkhalsan.fi/lucia

Suomen Lucia-neidon valinta käynnistyi 29.10.2017. Äänestä suosikkiasi tästä:
www.lucia.fi

Ma 11.12.2017 klo 17-18.30 Kirjallisuuspiiri: Elämäkerrat

Päärakennus sali 5, 3 krs., Fabianinkatu 33

Mikä mui­den elä­mis­sä kieh­too? Tar­kas­tel­ta­vi­na (ai­na­kin!)

Panu Rajala: Virvatuli. Eino Leinon elämä
Anna Kortelainen: Naisen tie – L. Onervan kapina & Virginie! Albert Edelfeltin rakastajattaren tarina