Mikä on Alum­niyh­dis­tys?

img_8069

Alumniyhdistys on elinvoimainen, alati vahvistuva ja aktiivinen alumniyhteisö, tunnustettu Helsingin yliopiston strateginen kumppani ja tärkeä osa yliopistoperhettä. Se tarjoaa jäsenilleen mahdollisuuden löytää sekä vanhoja että uusia ystäviä, osallistua yliopiston elämään ja sen menestyksen rakentamiseen.

Alumneja ovat Helsingin yliopistossa tutkinto-oikeuden saaneet, tutkimustyössä olleet ja työsuhteeseen nimitetyt. Tutkintoa ei ole tarvinnut suorittaa valmiiksi. Myös opiskelijat ja työntekijät ovat alumneja.

Yhdistys järjestää kiinnostavia tapahtumia ja tukee yliopistoa mm. välittämällä alumnien osaamista ja työelämäkontakteja sen käyttöön. Yhdistys tukee opiskelijoita jakamalla stipendejä omasta rahastostaan ja tuomalla jäsentensä työelämätuntemusta opiskelijoiden käyttöön. Yhdistys tukee yliopiston varainhankintaa.

Alumniyhdistys tarjoaa jäsenilleen monipuolisia jäsenetuja. Kerran vuodessa kokoonnumme Alumnijuhlaan.

Tule mukaan – iloitsemaan, oppimaan ja vaikuttamaan!

akateeminen yhteisö

img_8069

Alumniyhdistys on merkittävä toimija niin kokonsa kuin aktiivisuutensakin puolesta, myös kansainvälisesti vertaillen. Jäseniä on enemmän kuin suuressa osassa Suomen kuntia on asukkaita – yli 6 000. Muodostamme akateemisen yhteisön, joka tekee tutkimuksen ja akateemisen koulutuksen merkityksen näkyväksi koko yhteiskunnassa.

Olemme sopineet tiedekuntien, toimialojen ja opiskelijajärjestöjen kanssa alueista, joihin alumnien akateeminen vapaaehtoistyö keskittyy. Näin voimme parhaiten tukea yliopiston strategisia tavoitteita. Yhteistyö osoittaa voimansa tässäkin tapauksessa. Alumnitoiminnassa kaikkea ei tarvitse keksiä tai toteuttaa itse. Tapahtumissa kohtaa myös muiden yliopistojen alumneja ja muita mielenkiintoisia ihmisiä. Toivotan kaikki tervetulleiksi alumnitapahtumiin. Ystävän saa tuoda mukanaan, vaikkei hän olisikaan alumni. Jäsenpalaute lupaa, että tulette viihtymään. Piipahda edes kerran – uteliaisuus on keskeinen alumnihyve! Lopuksi tahdon kiittää niitä satoja alumneja, jotka ovat tehneet akateemista vapaaehtoistyötä tämän ja viime vuoden aikana: olette kaiken muun ohessa pitäneet luentoja, osallistuneet työryhmiin, auttaneet postituksissa ja keränneet kokoon eri alojen alumneja.

Kiitos meidän kaikkien jäsenten puolesta!

ALUMNITOIMINTA KÄYNNISTYI AMERIKASSA

img_8069

Moni tietää, että yliopistojen historia ulottuu kauas 600-luvulle, vuosisadalle jolloin islam syntyi ja Koraani kirjoitettiin. Mutta kuinka moni tietää, että alumnitoiminta sai alkunsa vasta 1800-luvulla, hehkulampun ja rautateiden vuosisadalla? On hämmästyttävää, että yliopistoissa ei yli tuhanteen vuoteen syntynyt alumnitoimintaa, vaikka opiskelijoita valmistui jatkuvasti.

Tätä kysymystä olen pohtinut osana väitöskirjatutkimustani, joka selvittää alumnien osallistumisen muotoja ja merkitystä vanhoissa huippuyliopistoissa eri puolilla maailmaa. Niihin kuuluu kovin erilaisia yliopistoja, kuten Harvard, Penn State, Cambridge, Wien, Uppsala ja Helsinki.

Pia Widén
Väitöskirjan tutkija, FM
Humanistisen tiedekunnan alumni

LUE PIA WIDÉNIN TEKSTI KOKONAISUUDESSAAN TÄSTÄ

Alumniyhdistyksen historia

img_8069

Alumniemme historia on yhtä vanha kuin yliopiston – 380 vuotta. Mukaan mahtuu nobelisteja, valtiopäämiehiä, keksijöitä, tutkijoita, muusikkoja, taiteilijoita, urheilijoita ja liikemiehiä. Suurin osa alumneista on tehnyt elämäntyönsä yliopiston ulkopuolella. Siksi olemme keränneet joitain esimerkkejä vuosisatojen varrelta muistin virkistämiseksi.

LUE LISÄÄ