KOKO VUODEN 2024 OHJELMA

25.01.2024 – Alumnit Tieteiden yössä 2024

Alumniyhdistyksen kevään avaa perinteiseen tapaan tieteen oma maksuton kaupunkitapahtuma Tieteiden yö. Kirjava ohjelmanjärjestäjien joukko takaa, että illan ja yön aikana päästään nauttimaan niin mukaansa tempaavista luennoista kuin oivaltamisesta itse tekemällä. Tapahtumasta vastaa Tieteellisten seurain valtuuskunta, ja osatapahtumia ovat järjestämässä mm. Alumniyhdistyksen yhteistyökumppanit Suomalaisen Kirjallisuuden Seura ja Antikvariaatti Sofia.

Illan aikana on tarjolla tapahtumia kolmella kielellä, aihepiirien kirjo vaihtelee Kalevalasta presidentinvaaleihin ja tekoälystä väestön ikääntymiseen, ja kaikkiaan kymmenet tapahtumat tarjoavat monta erilaista reittiä tieteen ja tutkimuksen pariin. Tapahtuman ohjelmaan voi tutustua kokonaisuudessaan osoitteessa www.tieteidenyo.fi, ja alta löytyy Tieteiden yön tiimin Alumniyhdistykselle kuratoima oma reittiehdotus. Tapahtumaan ei tarvitse ilmoittautua ennakkoon – tervetuloa mukaan!

Tieteiden yön reittiehdotus alumneille:

 • 17.00–18.00 Tietokirjallista ohjelmaa
  Lukupiiriläisten ja muiden kirjojen ystävien kannattaa aloittaa iltansa tuoreita tiedekirjoja humoristisesti ruotivasta Tiedekirjaraadista tai Nuorten Tiedeakatemian järjestämästä keskustelutilaisuudesta, joka pureutuu syksyllä pinnalla olleisiin tietokirjallisuuden lähdekäytäntöihin.
 • 18.30–18.50 Opastettu kierros Matemaattiseen taidenäyttelyyn
  Kirjakeskustelujen jälkeen voi suunnata Tieteiden talolle katsomaan Matemaattista taidenäyttelyä. Matematiikan kauneus ilmenee muotojen estetiikassa, joita Heikki Simolan teokset tarkastelevat.
 • 19.15–20.00 Taukojumppa ja keskustelua painosta ja hyvinvoinnista
  Tieteiden talolta on lyhyt matka Helsingin kaupunginmuseolle, jossa alkaa taukojumppa parahiksi klo 19.15. Sen jälkeen museolla järjestettävässä kehoa ja sen hyvinvointia käsittelevässä ohjelmakokonaisuudessa syvennytään painoa koskeviin puhetapoihin.

Torstai 25.1.2024 kello 17-23, useita eri paikkoja.


31.01.2024 – Kulttuuritreffit: Haegue Yang ja Erkki Pirtola

Vuoden ensimmäisillä Kulttuuritreffeillä suuntaamme Helsingin Taidemuseo HAMiin, jossa meillä on mahdollisuus tutustua sekä Haegue Yangin että Erkki Pirtolan näyttelyihin. Haegue Yangin Kerroksellisia uudelleentulkintoja -näyttelyyn on varattu alumneille kolme opastusta, ja samassa yhteydessä ehtii vielä tutustua itsenäisesti helmikuun alussa sulkeutuvaan Erkki Pirtolan Teoksia paperille -näyttelyyn.

Nykytaiteen kansainvälisesti tunnetuimpien nimien joukkoon kuuluva Haegue Yang on rakentanut Tennispalatsin suuriin kaarihalleihin kiehtovan veistoksellisen näyttämön, jonka ytimen muodostaa kaksi monumentaalista veistosryhmää. Yang tunnetaan eri kulttuurien käsityöperinteestä ammentavasta työläästä tekniikastaan, jossa luonnolliset ja tehdasvalmisteiset materiaalit yhdistyvät, ja myös HAMissa Yangille tunnusomaiset helisevät kulkuset yhdistyvät mm. käpyihin, LED-valoihin ja aurinkopaneeleihin.  Kokonaisuus muuttaa arkiset esineet visuaalisesti vaikuttaviksi liikuteltaviksi teoksiksi, joita säestää ajoittain Isang Yunin ja Igor Stravinskyn musiikki luoden immersiivisiä veistoksellisia sinfonioita.

Erkki Pirtola (1950–2016) oli monialainen kuvataiteilija, joka tunnettiin myös kirjoittajana ja dokumentaristina. Pirtolan juuret ovat Helsingin yliopiston Piirustussalissa, jossa hän opiskeli 1970-luvun alussa. Teoksia paperille -näyttely kokoaa yhteen Pirtolan piirustuksia koko hänen uransa ajalta. Kokonaisuus sisältää piirustuksien lisäksi myös muita paperille tehtyjä teoksia kuten kollaaseja ja akvarelleja. Näyttely esittelee suvereenin piirtäjän ja on samalla taiteilijamuotokuva vilpittömyydestä ja syvästi inhimillisestä huumorintajusta, mutta myös maanisesta itseilmaisun ja dokumentoinnin tarpeesta.

Kulttuuritreffeille mahtuu yhteensä 90 alumnia, ja paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Opastus on Alumniyhdistyksen jäsenille ja heidän seuralaisilleen maksuton, mutta osallistujien tulee maksaa HAMin pääsymaksu itse (aikuiset 18 €, alennusryhmät 12 €, alle 18-vuotiaat ja Museokortin haltijat 0 €).

HUOM. Tapahtuma on täyteen varattu. 

Keskiviikko 31.1.2024 kello 17.00 ja 17.45, Helsingin taidemuseo HAM (Tennispalatsi, Eteläinen rautatiekatu 8).


06.02.2024 – Tiedekulma: Tarinoiden sota

Helsingin yliopiston Tiedekulman järjestämässä tapahtumassa tutkijat keskustelevat siitä, miten valtiot ja muut toimijat pyrkivät saamaan julkisen mielipiteen puolelleen sodan keskellä. Meneillään olevien konfliktien synnyttämässä informaatiotulvassa kilpailevat tarinat sekä sosiaalisessa mediassa leviävä disinformaatio ja propaganda hämärtävät todellisuutta ja lisäävät vastakkainasettelua. Mikä on median, faktojen ja tutkitun tiedon rooli informaation vyöryssä? Kuinka digijätit vaikuttavat sodasta syntyviin kertomuksiin? Keskustelemassa ovat Lähi-idän tutkimuksen professori Hannu Juusola, viestinnän professori Mervi Pantti ja poliittisen historian väitöskirjatutkija Joonas Pörsti, ja tapahtuman juontaa Helmiina Suhonen.

Tapahtumaa voi seurata paikan päällä Tiedekulmassa tai striimin välityksellä Tiedekulman sivuilla, eikä erillistä ilmoittautumista tarvita. Keskustelusta julkaistaan myös jälkikäteen tallenteet Tiedekulman Youtube-kanavalla ja yleisimmissä podcast-sovelluksissa. Tapahtuma on osa Tiedekulman 25.1.-14.2. toteuttamaa Maailma nyt -tapahtumasarjaa, joka auttaa ymmärtämään miten tunteita herättävät tarinat syntyvät ja toimivat. Tarkemmat tiedot tapahtumista ja puhujista sekä suoratoisto löytyvät Tiedekulman sivuilta allaolevista linkeistä.

Tiistai 6.2.2024 kello 17, Tiedekulma (Yliopistonkatu 4). Tapahtumaa voi seurata myös suoratoistona.


08.02.2024 – Kulttuuritreffit: Veren häät

Helmikuun Kulttuuritreffeillä on tarjolla tanssia, kun Compañía Kaari & Roni Martinin espanjalais-romani-juutalais-suomalainen flamenco-orkesteri ja Helsinki Dance Company kutsuvat meidät Veren häihin. Espanjan kansallisrunoilija Federico García Lorcan klassikkonäytelmään perustuva Veren häät on nykytanssia ja flamencoa syvimmillään. Veren häät on yhtä kuin liittomme ylensyönnin ja itsepetoksen, tolkuttoman kulutuksen ja välinpitämättömyyden kanssa. Se on ruumiinavaus eläimen inhimillisyydestä ja ihmisen eläimellisyydestä.

Avantgardistit kuten Lorca, Dalí ja Buñuel elivät Euroopassa aikana, jolloin runous oli ase ja taiteilijoita vainottiin. He loivat yhdessä surrealistista taidetta, jonka kuviin läsnä oleva aika kiteytyi ja jotka jo aavistelivat tulevaa maailmanpaloa. Dali ja Buñuel pakenivat ja Lorca teloitettiin Espanjan sisällissodan alkusoittona. Kulttuurin Suomi-palkinnon 2023 saaneiden nykyflamencon edelläkävijöiden Kaari ja Roni Martinin sekä Helsingin Kaupunginteatterin tanssiryhmän yhteistyönä syntynyt Veren häät on omistettu niille taiteilijoille, jotka syöksyvät härän sarviin.

Alumneille on varattu esitykseen 100 paikkaa alennushintaan 31 € (norm. 34 € + tilausmaksu). Ilmoittaudu mukaan maksamalla osallistumismaksu Alumnikaupassa. Kun täytät kaikki tarvittavat tiedot Alumnikaupassa lippua ostaessasi, sinun ei enää tarvitse täyttää erillistä ilmoittautumislomaketta.

Ilmoittautuminen tapahtumaan on päättynyt.

Torstai 8.2.2024 kello 18.30, Kaupunginteatterin Studio Pasila (Ratamestarinkatu 5).


12.02.2024 – Kirjallisuuspiiri: Janne Saarikivi

Kevätkauden ensimmäisessä kirjallisuuspiirissä on vieraana kielitieteilijä, filosofian tohtori Janne Saarikivi keskustelemassa uudesta teoksestaan Hankalat sanat (Teos 2023). Saarikivi on ahkera yhteiskunnallinen keskustelija ja kolumnisti, ja hän on toiminut aiemmin myös Helsingin yliopiston Suomen kielen, suomalais-ugrilaisten ja pohjoismaisten kielten ja kirjallisuuksien laitoksen professorina.

Hankalat sanat koostuu 23 kolumnista ja esseestä, joissa Saarikivi haravoi politiikan sanastoa ja kertoo kielitieteilijän tarkkuudella ja humoristin vakavalla otteella, miten haasteet, hankkeet, kunnat ja käräjät ovat muuttaneet merkitystään ajasta aikaan. Muodikkaimmatkin uudissanat kantavat mukanaan yhteistä historiaamme. Henkilökohtaiset tekstit sisältävät myös etymologisen katsauksen käsiteltyihin sanoihin, jotka ovat välillä hassuja, joskus kylmääviä, mutta jotka yhtä kaikki vaikuttavat väkevästi maailmaan ja siihen, kuinka me siitä ajattelemme. Kirjallisuuspiirissä Janne Saarikiveä haastattelee Teoksen toimitusjohtaja Nina Paavolainen.

Kirjallisuuspiirissä kirjailijat ja tutkijat keskustelevat tuoreista teoksistaan. Maanantaisin painopiste on kaunokirjallisuudessa ja tiistaisin esillä ovat Helsingin yliopiston tutkijoiden työhön perustuvat tietokirjat. Kirjallisuuspiirin maanantai-iltojen ohjelman ovat suunnitelleet S&S:n kustantaja Mirjam Ilvas ja Teoksen toimitusjohtaja Nina Paavolainen. Tutkijatiistaiden ohjelmasta vastaavat humanistisen tiedekunnan dekaani, tietokirjallisuuden professori Pirjo Hiidenmaa ja Suomen tietokirjailijat ry:n entinen puheenjohtaja, emeritusprofessori Markku Löytönen.

Maanantai 12.2.2024 kello 17-18, Porthania PIV (Suomen Laki, Yliopistonkatu 3). Tapahtumaa voi seurata myös suoratoistona.


20.02.2024 – Kirjallisuuspiirin tutkijatiistai: Anne Mäntynen

Kevään ensimmäisen Kirjallisuuspiirin tutkijatiistain vieraana on Helsingin yliopiston tietokirjallisuuden ja tietokirjoittamisen tutkimuksen professori FT, dosentti Anne Mäntynen. Hän kertoo yhdessä Ida Henritiuksen ja Olli Löytyn kanssa toimittamastaan teoksesta Tietokirjallisuuden lajit ja rajat (Gaudeamus 2023), joka lähestyy tietokirjallisuutta kirjallisuuden- ja kielentutkimuksen näkökulmista ja piirtää tutkimukseen perustuvan kuvan tietokirjallisuuden monipuolisesta kentästä.

Yleistajuisen ja tieteellisen kirjallisuuden eroista on viime aikoina käyty julkista keskustelua, jossa on pohdittu muun muassa lähteiden merkitsemisen tarvetta. Vaikka tietokirjallisuus sisältää eri lajeja elämäkerroista kädentaito-oppaisiin ja matkakertomuksista tutkimuskirjallisuuteen, puhutaan siitä usein yhtenäisenä kokonaisuutena. Moni teos sijoittuu tieto- ja kaunokirjallisuuden välimaastoon. 13 eri tutkijoiden kirjoittamaa artikkelia sisältävä Tietokirjallisuuden lajit ja rajat valottaa muuan muassa, miten kokemusta ja tutkimustietoa käsitellään eri kirjallisuudenlajeissa. Miten lajien rajoista neuvotellaan, ja millaista kitkaa silloin syntyy?

Suomen tietokirjailijat ry:n kanssa yhteistyössä julkaistu Tietokirjallisuuden lajit ja rajat on yhdistyksen 40-vuotisjuhlajulkaisu, ja siitä on hyötyä niin opettajille kuin kirjailijoille, mutta myös kaikille, jotka haluavat ymmärtää tietokirjallisuutta paremmin.

Kirjallisuuspiirissä kirjailijat ja tutkijat keskustelevat tuoreista teoksistaan. Maanantaisin painopiste on kaunokirjallisuudessa ja tiistaisin esillä ovat Helsingin yliopiston tutkijoiden työhön perustuvat tietokirjat. Kirjallisuuspiirin maanantai-iltojen ohjelman ovat suunnitelleet S&S:n kustantaja Mirjam Ilvas ja Teoksen toimitusjohtaja Nina Paavolainen. Tutkijatiistaiden ohjelmasta vastaavat humanistisen tiedekunnan dekaani, tietokirjallisuuden professori Pirjo Hiidenmaa ja Suomen tietokirjailijat ry:n entinen puheenjohtaja, emeritusprofessori Markku Löytönen.

Huom. tapahtuman ajankohta on vaihtunut joulukuussa alun perin ilmoitetusta.

Tiistai 20.2.2024 kello 17-18, Porthania PIII (Yliopistonkatu 3). Tapahtumaa voi seurata myös suoratoistona.


29.02.2024 – Viininmaisteluilta

Tervetuloa maistamaan laatuviinejä ja oppimaan niistä lisää alumnien viininmaisteluillassa! Pääsemme sommelierin ohjauksella maistamaan viittä Rhônen alueen viiniä Ranskasta ja opettelemme tunnistamaan niiden ominaisuuksia niin ulkonäön, tuoksun kuin maunkin osalta. Paikkana on viinivalikoimastaan tunnettu ravintola Carelia, jonka laaja viinilista koostuu vanhan maailman parhaiden pientuottajien viineistä ja oman maahantuonnin helmistä.

Viininmaisteluillan hinta on 65 € sisältäen viinit maisteluannoksina sekä sommelierin ohjatun tastingin, ja mukaan mahtuu 20 nopeinta alumnia. Ilmoittaudu mukaan maksamalla osallistumismaksu Alumnikaupassa allaolevan linkin kautta viimeistään 25.2. Kun täytät kaikki tarvittavat tiedot Alumnikaupassa, sinun ei enää tarvitse täyttää erillistä ilmoittautumislomaketta. Tule mukaan juhlistamaan karkauspäivää alumniseurassa hyvien viinien parissa!

Ilmoittautuminen tapahtumaan on päättynyt.

Torstai 29.2.2024 kello 17-18, Ravintola Carelia (Mannerheimintie 56).


05.03.2024 – Keskustelu: Onko koulutuksella tulevaisuutta?

Tekoäly jyllää ja ajat muuttuvat, mutta koulun ja opiskelun dilemmat pysyvät. Millaisin opein tulevia tieteentekijöitä ja kansalaisia koulutetaan ja mitä voimme suomalaisen kasvatuksen historiasta oppia? Alumniyhdistyksen ja Antikvariaatti Sofian yhdessä järjestämässä tilaisuudessa aiheesta keskustelevat kasvatustieteilijät Jari Salminen (tutkija ja dosentti, Helsingin yliopisto) ja Antti Kuusela (tutkija ja Tikkurilan lukion lehtori).

Tervetuloa kuuntelemaan ja osallistumaan keskusteluun visaisin kysymyksin! Reilun tunnin kestävän keskustelun päätteeksi Alumniyhdistyksen jäsenillä on mahdollisuus ostaa Antikvariaatti Sofian kirjoja erityisalennuksin.

Tiistai 5.3.2024 kello 18–19.30, Antikvariaatti Sofia (Vuorikatu 5).


09.03.2024 – Alumni & Lapsi: Luonnontieteellinen museo

Maaliskuussa Alumnit suuntaavat yhdessä lasten ja lastenlasten kanssa Luonnontieteelliseen museoon. Helsingin yliopiston alaisuuteen kuuluvassa museossa on tarjolla kaksi tunnin mittaista opastettua kierrosta koko perheelle: Vuosi suomalaisessa luonnossa ja Dinosaurusten maailma. Opastukset on suunniteltu lasten ehdoilla, mutta myös alumnit ovat lämpimästi tervetulleita mukaan osallistumaan!

Erityisesti ala-asteikäisille suunnatulla Vuosi suomalaisessa luonnossa -opastuksella (klo 14-15) tutustutaan Suomen luonnon erityispiirteisiin. Oppaan kanssa matkataan läpi vuodenaikojen eteläisestä Suomesta pohjoisen tuntureille. Opastus toimii kattavana kurkistuksena Suomen luontoon ja on samalla kiinnostava luontoretki jokaiselle museovieraalle.

Erityisesti päiväkoti-ikäisille (3-6 v.) suunnatulla Dinosaurusten maailma -opastuksella (klo 15-16) tutustutaan dinosaurusten luurankoihin ja mietitään dinosaurusten elämää: millaisia dinosauruksia on ollut, miten ne liikkuivat ja mitä ne söivät? Opastuksella lajitellaan dinosauruksia niiden ruokatottumusten mukaan, perustetaan niille ravintola, piirretään ja harjoitellaan dinosauruskävelyjä.

Kummallekin kierrokselle mahtuu enintään 25 osallistujaa, ja paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Opastuksen hinta Alumniyhdistyksen jäsenille ja heidän seuralaisilleen on 8 €/hlö. Ilmoittaudu mukaan maksamalla opastusmaksu Alumnikaupassa 8.3. mennessä. Kun täytät maksaessasi kaikki tarvittavat tiedot, sinun ei tarvitse enää täyttää erillistä ilmoittautumislomaketta. Ilmoittautumisen yhteydessä maksettavan opastusmaksun lisäksi osallistujien tulee maksaa Luonnontieteellisen museon pääsymaksu itse museon lippukassalla (aikuiset ja eläkeläiset 11 €, opiskelijat ja 7-17-vuotiaat 7 €, alle 7-vuotiaat ja Museokortin haltijat 0 €).

Ilmoittautuminen tapahtumaan on päättynyt.

Lauantai 9.3.2024 kello 14 ja 15, Luonnontieteellinen museo (Pohjoinen Rautatiekatu 13).


11.03.2024 – Kirjallisuuspiiri: Vappu Kannas

Kirjallisuuspiirin vieraaksi saapuu kirjailija, kirjallisuudentutkija ja kääntäjä FT Vappu Kannas keskustelemaan S&S:n kustantaja Mirjam Ilvasin kanssa romaanistaan Kimalaisten kirja (S&S 2023). Kannas on väitellyt L. M. Montgomeryn päiväkirjoista, ja hänen intohimonsa kohteisiin kuuluvat mm. kuolleet naiskirjailijat ja 1800-luku. Kimalaisten kirja herättääkin henkiin uraauurtavan runoilija Emily Dickinsonin elämänpiirin 1800-luvun lopun Yhdysvalloissa.

Helsingin Sanomien kriitikko Suvi Ahola kirjoittaa arviossaan herkästä ja vahvatunnelmaisesta romaanista näin:

“Historiaan pohjaava tarina voisi skandaaleineen ja vihanpitoineen olla Humisevan harjun maailmasta. […] Siksi lukija, joka keinuu mielellään Brontën sisarusten ja L.M. Montgomeryn kerronnassa, nauttii myös Kimalaisten kirjasta. Tunnelma on aito, ja siihen imeytyy hienosti mukaan. Toisaalta romaanissa on rakenne, josta katkelmallisuus sekä aikatasojen ja näkökulmien muutokset tekevät vankasti modernin. Se ei siis ole turnyyriviihdettä vaan tarkasti ajateltu psykologinen tutkielma yhden (mukamas suopean ja sivistyneen) perheen sisäisestä vallankäytöstä.”

Kirjallisuuspiirissä kirjailijat ja tutkijat keskustelevat tuoreista teoksistaan. Maanantaisin painopiste on kaunokirjallisuudessa ja tiistaisin esillä ovat Helsingin yliopiston tutkijoiden työhön perustuvat tietokirjat. Kirjallisuuspiirin maanantai-iltojen ohjelman ovat suunnitelleet S&S:n kustantaja Mirjam Ilvas ja Teoksen toimitusjohtaja Nina Paavolainen. Tutkijatiistaiden ohjelmasta vastaavat humanistisen tiedekunnan dekaani, tietokirjallisuuden professori Pirjo Hiidenmaa ja Suomen tietokirjailijat ry:n entinen puheenjohtaja, emeritusprofessori Markku Löytönen.

Maanantai 11.3.2024 kello 17-18, Porthania PIII (Yliopistonkatu 3). Tapahtumaa voi seurata myös suoratoistona.


13.03.2024 – Kulttuuritreffit: Sekunnit ennen kaatumista

Maaliskuun kulttuuritreffeillä suuntaamme Sellosaliin katsomaan Sekunnit ennen kaatumista -teatteriesitystä, joka perustuu Vuoden Alumnimme 2024 Hannele Cantellin samannimiseen kirjaan. Palkittu, omakohtainen teos kertoo, miten Cantellin elämä muuttui sairastumisen ja sitä seuranneen vammautumisen myötä. Cantellin teoksen on dramatisoinut Heini Junkkaala ja käsikirjoittanut ja ohjannut Elina Snicker, ja lavalla nähdään eturivin näyttelijät Pinja Hahtola, Sari Havas, Ria Kataja, Minna Kivelä, Irina Pulkka ja Minna Puolanto. Myös Hannele Cantell itse on ollut tiiviisti mukana teoksen valmistelussa.

Koskettava esitys nostaa esiin kokemuksia ja tunteita, joista ei usein puhuta ääneen: mitä itselle ja läheisille tapahtuu, kun terveestä tulee sairas ja autettava? Miten tilanne heijastuu parisuhteeseen, perheeseen ja muuhun elämään? Välittämisestä ja myötätunnosta puhuva esitys on rakkaudenosoitus läheisille, mutta ei rajaudu käsittelemään vain sairastumista: yhdelle kaatuminen voi tarkoittaa rähmällään oloa ihmissuhteen päätyttyä, toiselle kipua ja häpeää, kun menettää työpaikan. Samalla Sekunnit ennen kaatumista on yhteiskunnallinen kannanotto sairastuneiden ja vammaisten asemasta: Miksi heikossa asemassa olevat ihmiset ja vähemmistöt jäävät näkymättömiin ja syrjään? Ovatko esteettömyys ja saavutettavuus vain sanoja, jotka eivät kuitenkaan käytännön elämässä toteudu?

Alumneille on varattu esitykseen 120 paikkaa alennushintaan. Liput maksavat alumneille 29 € (aikuiset) ja 25 € (eläkeläiset ja muut alennusryhmät) – normaalihinta 32 € + tilausmaksu. Ilmoittaudu mukaan maksamalla osallistumismaksu allaolevan linkin kautta Alumnikaupassa. Kun täytät kaikki tarvittavat tiedot Alumnikaupassa lippua ostaessasi, sinun ei enää tarvitse täyttää erillistä ilmoittautumislomaketta. Alumnialennus on voimassa 31.1. klo 12 asti – maksathan osallistumismaksusi ennen sitä.

Ilmoittautuminen tapahtumaan on päättynyt.

Keskiviikko 13.3.2024 kello 19.00, Sellosali (Soittoniekanaukio 1A, Espoo).


19.03.2024 – Vuoden Alumnin juhlaluento: Hannele Cantell

Helsingin yliopiston alumniyhdistyksen kevät huipentuu perinteiseen tapaan Vuoden Alumnin juhlaluentoon. Kaikille avoimen yleisöluennon pitää Alumniyhdistyksen Vuoden Alumniksi 2024 valitsema maantieteen didaktiikan vanhempi yliopistonlehtori, kasvatustieteen tohtori, filosofian maisteri, dosentti Hannele Cantell.

Hannele Cantell puhuu otsikolla Entä jos sivistyksen päämääränä olisi yhdenvertaisuus kaikille? Juhlaluennollaan hän käsittelee mm. suomalaisen koulutuksen nykyisyyttä ja tulevaisuutta sekä moninaisuuden huomioimista. Tapahtuma on osa Sivistyksen teemavuoden 2024 ohjelmaa.

Juhlaluento järjestetään Minna Canthin ja tasa-arvon päivänä 19.3. Helsingin yliopiston Pienessä juhlasalissa, jossa on luvassa luennon päätteeksi myös viinitarjoilu. Tapahtumaa on mahdollista seurata myös suoratoistona. Osallistuminen edellyttää ilmoittautumista alla olevan linkin kautta, ja tarvittaessa Alumniyhdistyksen jäsenet ovat etusijalla Pienen juhlasalin paikkoja jaettaessa.

Vuoden Alumni on Helsingin yliopiston myönteinen lähettiläs. Helsingin yliopiston alumniyhdistys valitsee tehtävään vuosittain henkilön, joka on toiminnallaan tukenut Helsingin yliopiston periaatteita ja akateemisen koulutuksen arvostusta sekä nostanut akateemista Helsingin henkeä. Hannele Cantellin ansiona nousi esiin etenkin hänen työnsä yhdenvertaisuuden, moninaisuuden ja kestävyyden edistämiseksi yliopistoyhteisössä ja laajemminkin.

Tiistai 19.3.2024 kello 17, yliopiston Pieni juhlasali (Fabianinkatu 33). Tapahtumaa voi seurata myös suoratoistona.


25.03.2024 – Kirjallisuuspiiri: Mirkka Lappalainen

Kirjallisuuspiirin vieraana on palkittu tutkija FT Mirkka Lappalainen keskustelemassa teoksestaan Smittenin murha (Siltala 2022). Historiallinen true crime -murhamysteeri kertoo Sköldvikin kartanon isäntä Nils Rosenschmidtin eli Smittenin katoamisesta. Oman aikansa kuohuttavin suomalainen murhajuttu teki syrjäisestä porvoolaisesta kartanosta hetkeksi kaikkia kiinnostavan puheenaiheen, jolle jopa Ruotsin kuninkaan oli uhrattava aikaansa.

Tarkan tapauskuvauksen ohella Smittenin murha on kertomus historian tutkimisesta. Lappalainen kirjoittaa: “Historiantutkimusta on usein verrattu palapelin kasaamiseen. Kun kyseessä on katoaminen ja murha-arvoitus vuodelta 1673, edes palapeli-vertaus ei ole riittävä. Palasista puuttuu suurin osa, ne ovat vääntyneitä eivätkä kuulu edes samaan peliin. Kun uuden palan lisää, kuva muuttuu. Se näyttää erilaiselta eri kulmista katsellessa. Millainen on se totuus ja todellinen kuva, jota minun on tarkoitus jäljittää? Mikä tapahtumista on ylipäätään totta?”

Mirkka Lappalainen on Suomen ja Pohjoismaiden historian yliopistonlehtori Helsingin yliopistossa, ja hänen 1500- ja 1600-lukujen historiaa käsittelevät kirjansa ovat saaneet useita tunnustuksia, kuten Vuoden tiedekirja, Tieto-Finlandia ja Vuoden historiateos -palkinnot. Kirjallisuuspiirissä Lappalaista haastattelee professori Pirjo Hiidenmaa.

Kirjallisuuspiirissä kirjailijat ja tutkijat keskustelevat tuoreista teoksistaan. Maanantaisin painopiste on kaunokirjallisuudessa ja tiistaisin esillä ovat Helsingin yliopiston tutkijoiden työhön perustuvat tietokirjat. Kirjallisuuspiirin maanantai-iltojen ohjelman ovat suunnitelleet S&S:n kustantaja Mirjam Ilvas ja Teoksen toimitusjohtaja Nina Paavolainen. Tutkijatiistaiden ohjelmasta vastaavat humanistisen tiedekunnan dekaani, tietokirjallisuuden professori Pirjo Hiidenmaa ja Suomen tietokirjailijat ry:n entinen puheenjohtaja, emeritusprofessori Markku Löytönen.

HUOM. Kirjallisuuspiirin ajankohta on vaihtunut alun perin ilmoitetusta yliopiston vuosipäivän takia!

Maanantai 25.3.2024 kello 17-18, Porthania PIII (Yliopistonkatu 3). Tapahtumaa voi seurata myös suoratoistona.


08.04.2024 – Kirjallisuuspiiri: Meri Valkama

Kirjallisuuspiirissä on vieraana toimittaja ja kirjailija Meri Valkama. Hän keskustelee uunituoreesta teoksestaan Perinnönjako – Keskusteluja Tarja Halosen politiikasta (S&S 2024), joka on rehellinen ja silmiä avaava katsaus presidentti Tarja Halosen poliittisiin valintoihin. Valkama seurasi vuoden 2023 ajan Halosen työtä niin Suomessa kuin maailmalla, ja Perinnönjako perustuu hänen Halosen kanssa käymiinsä keskusteluihin.

Kun Venäjä helmikuussa 2022 hyökkäsi Ukrainaan, alkoi syyllisten etsiminen. Suomessa moni suuntasi syyttävän sormensa presidentti Haloseen, joka oli vuosia rakentanut lämpimiä suhteita Venäjän presidenttiin Vladimir Putiniin. Mitä Halonen itse ajattelee vanhoista päätöksistään? Millaisessa maailmassa ja minkälaisen tiedon varassa ne tehtiin? Entä oliko mahdollista, että koko elämänsä rauhan puolustamiselle omistanut päättäjä olisi tullut tahattomasti edistäneeksi mahdollisuutta sotaan?

Kirjallisuuspiirissä Meri Valkamaa haastattelee S&S:n kustantaja Mirjam Ilvas.

Kirjallisuuspiirissä kirjailijat ja tutkijat keskustelevat tuoreista teoksistaan. Maanantaisin painopiste on kaunokirjallisuudessa ja tiistaisin esillä ovat Helsingin yliopiston tutkijoiden työhön perustuvat tietokirjat. Kirjallisuuspiirin maanantai-iltojen ohjelman ovat suunnitelleet S&S:n kustantaja Mirjam Ilvas ja Teoksen toimitusjohtaja Nina Paavolainen. Tutkijatiistaiden ohjelmasta vastaavat humanistisen tiedekunnan dekaani, tietokirjallisuuden professori Pirjo Hiidenmaa ja Suomen tietokirjailijat ry:n entinen puheenjohtaja, emeritusprofessori Markku Löytönen.

Maanantai 8.4.2024 kello 17-18, Porthania PIII (Yliopistonkatu 3). Tapahtumaa voi seurata myös suoratoistona.


11.04.2024 – Kulttuuritreffit: Symbolien Helsinki – historiaa ja arkkitehtuuria

Tervetuloa tutustumaan Helsingin vanhojen rakennusten historiaan ja niiden arkkitehtuurissa esiintyvään symboliikkaan! Taiteentutkija, tietokirjailija Liisa Väisänen opastaa tutkimaan vanhojen rakennusten julkisivuihin kätkettyjä viestejä, ja kertoo samalla erilaisten symbolien kiehtovasta kulttuurihistoriasta. Erityisen paljon symbolisia merkityksiä esiintyy Helsingin empirekeskustan rakennuksissa sekä kaupungin komeissa jugendtaloissa. Montako Minervan pöllöä keskustasta oikein löytyykään?

Merkkien salat -sarjasta tunnettu Liisa Väisänen on kirjoittanut aiheesta kaksi SKS:n julkaisemaa kirjaa: Symbolien Helsinki on upeasti kuvitettu opas pääkaupungin vanhojen rakennusten symboliikkaan, ja Salaiset symbolit puolestaan kertoo erilaisten symbolien värikkäästä kulttuurihistoriasta.

Alumniyhdistyksen ja SKS:n yhteistyössä toteuttamalle kahdelle kävelykierrokselle torstaina 11.4. mahtuu kummallekin mukaan 40 nopeinta alumnia. Reilun tunnin kestävä kierros alkaa Porthanian edestä ja päättyy samaan paikkaan. Osallistujien on mahdollista hankkia kierroksen päätteeksi Liisa Väisäsen kirjoja signeerattuna edulliseen 20 euron alumnihintaan (norm. 32 €), maksu onnistuu kortilla.

Tapahtuma on täynnä.

Torstai 11.4.2024 kello 16 ja 18, lähtö Porthanian edestä (Yliopistonkatu 3).


18.04.2024 – Urakoulutus: Tulevaisuuden työelämätaidot

Työelämä on muuttunut ja muuttuu edelleen voimakkaasti. Se vaatii myös työntekijöiltä ja työnhakijoilta jatkuvaa oman osaamisen ja työnhakutaitojen päivittämistä. Miten tulevaisuuden työelämä on muuttumassa ja miten omaa osaamistaan ja työnhakutaitoja kannattaa päivittää vastaamaan työelämän vaatimuksiin?

Alumniyhdistyksen kevään urakoulutuksen toteutuksesta vastaa yhteistyökumppanimme aTalent Recruiting ja kouluttajana toimivat Senior Recruitment Manager Sofia Latva-Koivisto sekä Senior Recruitment Manager Kiira Ojala. Koulutuksen lopuksi on myös aikaa osallistujien kysymyksille. Tapahtuma toteutetaan kokonaan verkossa ja osallistumislinkki lähetetään ilmoittautuneille erikseen. Tule mukaan kuulemaan, mihin työelämä on menossa!

Torstai 18.4.2024 kello 9-10.30, tapahtuma toteutetaan verkossa.


23.04.2024 – PERUTTU: Kirjallisuuspiirin tutkijatiistai: Veli-Pekka Tynkkynen

HUOM: Tapahtuma on valitettavasti jouduttu perumaan, koska puhujan lento on poikkeuksellisten sääolosuhteiden takia myöhässä eikä hän ehdi ajoissa paikalle.

Huhtikuun tutkijatiistain vieraana on Veli-Pekka Tynkkynen, joka keskustelee teoksestaan Venäjä, energiavalta – Öljykulttuuri kohtaa ilmastonmuutoksen (Gaudeamus 2022). Veli-Pekka Tynkkynen toimii Venäjän ympäristöpolitiikan professorina Helsingin yliopistossa ja on tutkinut luonnonvarojen, maantieteellisen tilan ja vallan kytköksiä Venäjällä 1990-luvun lopulta lähtien. Kirjallisuuspiirin tutkijatiistaissa Tynkkystä haastattelee emeritusprofessori Markku Löytönen.

Energian ja vallan kytkös on Venäjälle kohtalonkysymys. Putinin hallinto on hyödyntänyt öljyä ja kaasua poliittisten tavoitteidensa ajamiseen niin kotimaassa kuin kansainvälisestikin. Se väistelee vastuuta ilmastonmuutoksen torjunnassa, hamuaa arktisen alueen rikkauksia ja on valmis avoimeen hyökkäyssotaan pitääkseen kiinni vallastaan. Venäjä, energiavalta seuraa öljyn ja kaasun virtaamista venäläisen yhteiskunnan läpi – maan uumenista kuluttajille ja kansainvälisille markkinoille. Teos tutkii, miten riippuvuutta fossiilisista energialähteistä oikeutetaan tavallisille venäläisille ja millaista roolia ne näyttelevät maan ulkosuhteissa.

Kirjallisuuspiirissä kirjailijat ja tutkijat keskustelevat tuoreista teoksistaan. Maanantaisin painopiste on kaunokirjallisuudessa ja tiistaisin esillä ovat Helsingin yliopiston tutkijoiden työhön perustuvat tietokirjat. Kirjallisuuspiirin maanantai-iltojen ohjelman ovat suunnitelleet S&S:n kustantaja Mirjam Ilvas ja Teoksen toimitusjohtaja Nina Paavolainen. Tutkijatiistaiden ohjelmasta vastaavat humanistisen tiedekunnan dekaani, tietokirjallisuuden professori Pirjo Hiidenmaa ja Suomen tietokirjailijat ry:n entinen puheenjohtaja, emeritusprofessori Markku Löytönen.

Tiistai 23.4.2024 kello 17-18, Porthania PIII (Yliopistonkatu 3). Tapahtumaa voi seurata myös suoratoistona.


24.04.2024 – Alumni Afterwork: Opiskelijoiden vappuperinteet

Alumni Afterwork -tapaamiset tarjoavat mahdollisuuden kuulla mielenkiintoisia tarinoita yliopistoyhteisöstä sekä tavata muita alumneja matalalla kynnyksellä lasillisen äärellä. Afterworkit järjestetään ravintoloissa tai baareissa, joilla on vahva kytkös yliopistoon tai opiskelijaelämään. Alumneille on varattu pientä naposteltavaa ja oma nurkka tai kabinetti, jossa illan vierailija kertoo meille tapaamisen aluksi jonkin yliopistoyhteisön tahon toiminnasta tai historiasta. Sen jälkeen on luvassa vapaata seurustelua illan aiheesta tai aiheen vierestä niin vanhojen kuin uusienkin alumnituttujen kanssa.

Kevään Alumni Afterworkin vieraana on Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan arkistonhoitaja Ahto Harmo, joka kertoo meille opiskelijoiden vappuperinteistä 1800-luvulta aina 2000-luvulle. Tervetuloa kuulemaan, mitä kaikkea opiskelijat ovat keksineet vapun juhlistamiseksi!

Tapahtuman paikkana on syksyn Afterworkien tapaan Myöhä Café & Bar. Ylioppilaskunnan omistama, Kaivopihan ja Kolmen sepän aukion välisessä yhdyskäytävässä sijaitseva Myöhä on opiskelijoiden oma baari, jossa myös Alumniyhdistyksen jäsenet saavat jäsenetuna valikoidut juomat alennushintaan.

Keskiviikko 24.4.2024 kello 17-19, Myöhä Café & Bar (Mannerheimintie 3, sisäänkäynti Kolmen sepän aukiolta tai Kaivopihalta).


29.04.2024 – Helsingin yliopiston Studia Generalia: Yhteisöllisyys 16.-29.4.

Studia Generalia on Helsingin yliopiston avoin ja maksuton yleisöluentosarja kaikille tieteen ja oppimisen ystäville. Kevään 2024 Studia Generalian teemana on yhteisöllisyys, joka on yliopiston neljäs arvo. Yhteisöllisyys on tasa-arvoa, avoimuutta, toisten kunnioitusta ja yhdessä tekemistä. Teeman kunniaksi jalkaudutaan yliopistolta pääkaupunkiseudulle ja luennot järjestetään vaihtelevissa sijainneissa.

Ti 16.4. klo 17–19 Liikettä ja yhteisöllisyyttä Vantaalla ennen ja nyt
Laurean auditorio (Ratatie 22, Vantaa)
Vantaan 50-vuotisjuhlien kunniaksi pohditaan, millaisia olivat esiäitimme ja isämme Vantaan alueella. Miten nykypäivän kaupunkilaiset liikkuvat arjessa, ja millaiset liikuntapaikat keräävät ihmisiä? Luennoitsijoina Vantaan kaupunginmuseon arkeologi Andreas Koivisto, dosentti ja vanhempi yliopistonlehtori Petteri Muukkonen ja professori Tuuli Toivonen. Keskustelua vetää professori Minna Palmroth.

To 18.4. klo 17–19 Dataistunut yhteisöllisyys
Heurekan auditorio (Tiedepuisto 1, Vantaa)
Miltä näyttää yhteisöllisyys maailmassa, jossa vuorovaikutus on monin tavoin digitaalista? Tuliko meistä maailmankansalaisia digitaalisen yhteisöllisyyden nousun myötä vai elämmekö edelleen alueellisissa kuplissamme? Luennoitsijoina dosentti Venla Bernelius ja Kuluttajatutkimuskeskuksen tutkimusjohtaja Petteri Repo. Iltaa luotsaa professori Samuli Siltanen.

To 25.4. klo 17–19 Yliopisto – koulu vai akateeminen yhteisö?
Uusi ylioppilastalo (Mannerheimintie 5, Helsinki)
Mikä on opiskelijoiden asema ja tehtävä yliopistolla? Kaventavatko strukturoidut opinnot vapautta, ja voiko opiskelijoiden kasvua akateemiseen kansalaisuuteen vauhdittaa? Luennoitsijoina HYY:n hallituksen jäsen (koulutuspolitiikka) Tommi Mäki, vanhempi yliopistonlehtori Janna Pietikäinen ja professori Sakari Melander. Illan puheenjohtajana toimii professori Hanna Korsberg.

Ma 29.4. klo 17–19 Tiede, yhteiskunta ja politiikka – kohtaamisia vai yhteentörmäyksiä?
Pieni juhlasali, Helsingin yliopiston päärakennus (Fabianinkatu 33, Helsinki)
Miten sovitamme yhteen tieteen, yhteiskunnan ja politiikan erilaiset periaatteet? Miten tieteellinen epävarmuus näyttäytyy päätöksenteossa, ja miten siihen pitäisi reagoida? Luennoitsijoina professorit Atte Korhola ja Markku Kulmala ja keskustelemassa kansanedustajat Sakari Puisto (ps.) ja Hanna Holopainen (vihr.). Iltaa luotsaavat Tutkijoiden ja kansanedustajien seuran (Tutkas) puheenjohtaja, kansanedustaja Veronika Honkasalo ja varapuheenjohtaja, professori Tuomas Heikkilä.


16.–29.4.2024 klo 17–19, useita eri paikkoja. Luennot eivät vaadi ilmoittautumista.


30.04.2024 – Alumnien vappuristeily

Tule mukaan virittäytymään vapputunnelmaan alumniseurassa! Viimeksi suuren suosion saanut Alumnien vappuristeily tulee taas. Alumneille varattu oma laiva Pw/s Vispilä lähtee Kauppatorilta vappuaattona klo 15, risteilee pari tuntia upeissa maisemissa Helsingin edustalla ja palaa Kauppatorille klo 17.15, juuri parahiksi ennen tänä vuonna Mantan lakituksen korvaavaa ylioppilaiden vappuspektaakkelia. Tarjolla matkan aikana on iloista yhdessäoloa hyvässä seurassa, pelimannimusiikkia ja kaikille tuttuja yhteislauluja. Laivalla palvelee myös kahvila A-oikeuksin.

Vappuristeilylle myydään 100 lippua, jolloin viileämmän sään sattuessa kaikki osallistujat mahtuvat nauttimaan risteilystä laivan sisätiloihin. Paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Osallistumismaksu Alumniyhdistyksen jäsenille ja heidän seuralaisilleen on 35 €/hlö. Ilmoittaudu mukaan maksamalla osallistumismaksu Alumnikaupassa. Tule mukaan käynnistämään vapun vietto yhdessä muiden alumnien kanssa pian jo perinteeksi muodostuvalla tavalla!

Palautetta viimevuotisen vappuristeilyn osallistujilta:

 

“Mukava, rento tilaisuus fiksussa seurassa.”

 

“Hauska, välitön tunnelma. Kiva että oli hieman ohjelmaa ja lauluja, mutta ei liikaa!”

 

“Loistotunnelma! Kiitos upeasta ideasta ja hyvästä toteutuksesta!”

 

“Ensimmäinen Alumniretki jolle osallistuin eikä jää viimeiseksi!”

 

Tiistai 30.4.2024 kello 15-17.15, Kauppatori.


13.05.2024 – Kirjallisuuspiiri: Leena Krohn

Finlandia-palkitun kirjailija Leena Krohnin laaja tuotanto sisältää romaaneja, lastenkirjoja, novelleja ja esseitä. Hänen tuorein teoksensa Sydänystävä (Teos 2024) on runomuotoon kirjoitettu ajaton lastenkirja ulkopuolisuudesta ja ystävyyden voimasta. Krohn on myös itse kuvittanut kirjan. Kirjallisuuspiirissä Krohnia haastattelee Teoksen toimitusjohtaja Nina Paavolainen.

Kirjallisuuspiirissä kirjailijat ja tutkijat keskustelevat tuoreista teoksistaan. Maanantaisin painopiste on kaunokirjallisuudessa ja tiistaisin esillä ovat Helsingin yliopiston tutkijoiden työhön perustuvat tietokirjat. Kirjallisuuspiirin maanantai-iltojen ohjelman ovat suunnitelleet S&S:n kustantaja Mirjam Ilvas ja Teoksen toimitusjohtaja Nina Paavolainen. Tutkijatiistaiden ohjelmasta vastaavat humanistisen tiedekunnan dekaani, tietokirjallisuuden professori Pirjo Hiidenmaa ja Suomen tietokirjailijat ry:n entinen puheenjohtaja, emeritusprofessori Markku Löytönen.

Maanantai 13.5.2024 kello 17-18, Porthania PIII (Yliopistonkatu 3). Tapahtumaa voi seurata myös suoratoistona.


14.05.2024 – Kulttuuritreffit: Musiikkitalon urut

Kulttuurikevään päätteeksi alumnit suuntaavat kuuntelemaan pitkään kaivattuja Musiikkitalon urkuja, joiden hankinnan alullepanijana toimi hankkeeseen miljoona euroa lahjoittanut säveltäjä Kaija Saariaho. Käsityönä rakennetut, maailman suurimpien modernien konserttisaliurkujen joukkoon lukeutuvat Rieger-urut otettiin käyttöön 1.1.2024, ja yksi urkukevään kohokohdista on toukokuinen Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesterin konsertti, jossa urut ovat käytössä jokaisessa teoksessa.

Konsertissa kuullaan Kansainvälisessä Kaija Saariaho -urkusävellyskilpailussa palkitun Artturi Röngän Chants-teoksen kantaesitys sekä kaksi ranskalaisen urkumusiikin klassikkoa, Francis Poulencin Urkukonsertto ja Camille Saint-Saënsin Urkusinfonia. Konsertin johtaa kapellimestari Nazanin Aghakhani, urkusolisteina toimivat Eerik Ohtamaa, Leevi Lipponen ja Sini Huopaniemi, ja orkesterina kuullaan jo vuodesta 1916 suomalaisten orkesterimuusikoiden koulutuksen selkärankana toiminutta Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesteria.

Alumneille on varattu konserttiin 160 paikkaa 20 % alennuksella hintaan 27 € (norm. 34 € + tilausmaksu). Ilmoittaudu mukaan maksamalla osallistumismaksu allaolevan linkin kautta Alumnikaupassa. Kun täytät kaikki tarvittavat tiedot Alumnikaupassa lippua ostaessasi, sinun ei enää tarvitse täyttää erillistä ilmoittautumislomaketta. Alumnialennus on voimassa 8.4. asti – maksathan osallistumismaksusi ennen sitä.

Ilmoittautuminen tapahtumaan on päättynyt.

Tiistai 14.5.2024 kello 19, Musiikkitalon konserttisali (Mannerheimintie 13a).


16.05.2024 – Helsingin yliopiston EU-vaalipaneeli “Osaamisen merkitys Euroopan tulevaisuudelle”

Euroopan parlamentin vaalit pidetään sunnuntaina 9.6.2024, ja Helsingin yliopisto järjestää toukokuussa Tiedekulmassa oman EU-vaalipaneelin. EU:n osaamispohjan vahvistaminen on keskeinen haaste Euroopan tulevaisuuden kannalta, ja paneelin teemana onkin Osaamisen merkitys Euroopan tulevaisuudelle. Miten vanhenevan väestön EU vastaa osaajapulaan? Onko osaaminen prioriteetti EU:n budjetissa? Miten varmistamme riittävän panostuksen tutkimukseen ja innovaatioihin? Tule mukaan keskustelemaan, miten koulutusta ja tutkimusta voidaan edistää parlamentin seuraavalla kaudella.

Vaalipaneelin osallistujat:

 • Li Andersson (vas.), kansanedustaja
 • Eva Biaudet (r.), kansanedustaja
 • Petri Honkonen (kesk.), kansanedustaja
 • Ville Niinistö (vihr.), Euroopan parlamentin jäsen
 • Sirpa Pietikäinen (kok.), Euroopan parlamentin jäsen
 • Tapio Puolimatka (kd.), kaupunginhallituksen ja kaupunginvaltuuston jäsen
 • Dimitri Qvintus (sd.), puoluehallituksen jäsen
 • Pirkko Ruohonen-Lerner (ps.), Euroopan parlamentin jäsen

Paneelin moderoi Ylioppilaslehden päätoimittaja Adile Sevimli. Tilaisuuteen ei ole ennakkoilmoittautumista, joten paikalle kannattaa tulla ajoissa. Tilaisuutta voi seurata myös suoratoiston välityksellä, ja keskustelun tallenne on katsottavissa myöhemmin Tiedekulman Youtube-kanavalla.

Torstai 16.5.2024 kello 16-18, Tiedekulma (Yliopistonkatu 4). Tapahtumaa voi seurata myös suoratoistona.


21.05.2024 – Alumnien EU-vaalietkot ja Euroopan tarina

Euroopan parlamentin vaalit järjestetään sunnuntaina 9.6.2024. Vaalien lähestyessä alumneille on tarjolla painavaa asiaa niin EU-vaaleista kuin Euroopan tarinoista tiistaina 21.5.2024 Tiedekulmassa.

Helsingin yliopiston alumniyhdistys ja yliopiston Helsinki Alumni -yhteisö toivottavat alumnit tervetulleiksi Alumnien EU-vaalietkoille klo 16-17 Tiedekulman Fönsteriin, jossa meitä johdattelee kohti vaaleja EU:n päätöksentekoon ja vaikuttamiseen erikoistunut väitöskirjatutkija Laura Nordström. Miksi monelle etäiseltä tuntuvat EU-parlamenttivaalit ovat itse asiassa todella tärkeät, mistä kaikesta suomalaistenkin arkeen vaikuttavasta Euroopan parlamentti päättää ja miten suomalaiset EU-parlamentin jäsenet käyttävät valtaa sen eri ryhmissä? Tarjolla on pientä purtavaa ja aikaa on varattu myös osallistujien kysymyksille – tervetuloa kuulemaan, mistä kesäkuun vaaleissa oikein äänestetään!

EU-vaalietkojen jälkeen alumnit voivat vielä jäädä kuuntelemaan Helsingin yliopiston ja Helsingin Sanomien keskustelutilaisuutta Kuka voittaa taistelun Euroopan tarinasta klo 17–18.30 Tiedekulman Stagella. EU kertoo itsestään tarinaa demokratian, rauhan, ihmisoikeuksien ja tasa-arvon vaalijana, mutta samalla mm. muuttoliikkeet, oikeusvaltion ongelmat ja turvallisuuspolitiikan kysymykset haastavat EU:n arvoja ja päämääriä. Kuka toimii EU:n arvoja vastaan ja kuka puolustaa niitä? Mitkä tarinat hallitsevat keskustelua Euroopasta ja miten tästä tarinasta taistellaan? Keskustelemassa ovat yleisen historian emeritusprofessori Heikki Mikkeli, tutkijatohtori Markus Ojala ja Eurooppa-tutkimuksen yliopistonlehtori Hanna Tuominen.

Alumniyhdistyksen ja Helsinki Alumni -yhteisön järjestämille Alumnien EU-vaalietkoille voi osallistua vain paikan päällä Tiedekulmassa, ja osallistuminen edellyttää ilmoittautumista. Mukaan mahtuu 50 alumnia – ilmoittaudu mukaan allaolevasta linkistä 13.5. mennessä. Helsingin yliopiston ja Helsingin Sanomien järjestämä paneelikeskustelu puolestaan on kaikille avoin eikä vaadi ilmoittautumista, ja sitä voi seurata myös suoratoiston välityksellä Tiedekulman verkkosivuilla.

Tiistai 21.5.2024 kello 16-17, Tiedekulman Fönsteri (Yliopistonkatu 4) ja kello 17-18.30, Tiedekulman Stage (tapahtumaa voi seurata myös suoratoistona).


28.05.2024 – Kirjallisuuspiirin tutkijatiistai: Kari Raivio

Kirjallisuuspiirin tutkijatiistain vieraaksi saapuu Helsingin yliopiston entinen kansleri ja rehtori Kari Raivio keskustelemassa kirjastaan Maapallo potilaana (Duodecim 2023). Raivio tarkastelee kirjassaan terveyttä planeetan, ihmisen ja yhteiskunnan tasolla. Hän käyttää pääasiallisena lähteenään hallitusten välisen ilmastopaneelin, IPCC:n, laatimia systemaattisia katsauksia ja kriittisiä arviointeja julkaistuista tutkimuksista, mutta esittää myös omia mielipiteitään. Raiviota haastattelee professori Pirjo Hiidenmaa.

Terveys ja sairaus ovat globaaleja kysymyksiä, ja tautien torjumiseksi ja terveyden edistämiseksi tarvitaan kansainvälistä yhteistyötä ja tietojen jakamista. Ihmisten terveyteen vaikuttavat planeettamme ongelmat, kuten ilmastonmuutos, luonnon monimuotoisuuden väheneminen, saasteet, väestönkasvu, markkinatalouden lieveilmiöt ja ylikulutus. Onko poliittinen päätöksenteko ryhdistäytymässä ja kansainvälisen yhteistyö tiivistymässä suurten globaalien katastrofien torjumiseksi?

Kirjallisuuspiirissä kirjailijat ja tutkijat keskustelevat tuoreista teoksistaan. Maanantaisin painopiste on kaunokirjallisuudessa ja tiistaisin esillä ovat Helsingin yliopiston tutkijoiden työhön perustuvat tietokirjat. Kirjallisuuspiirin maanantai-iltojen ohjelman ovat suunnitelleet S&S:n kustantaja Mirjam Ilvas ja Teoksen toimitusjohtaja Nina Paavolainen. Tutkijatiistaiden ohjelmasta vastaavat humanistisen tiedekunnan dekaani, tietokirjallisuuden professori Pirjo Hiidenmaa ja Suomen tietokirjailijat ry:n entinen puheenjohtaja, emeritusprofessori Markku Löytönen.

HUOM: Tapahtuman paikka on vaihtunut alun perin ilmoitetusta. Kirjallisuuspiiri kokoontuu tavalliseen tapaan Porthanian salissa PIII.

Tiistai 28.5.2024 kello 17-18, Porthania PIII (Yliopistonkatu 3). Tapahtumaa voi seurata myös suoratoistona.


07.06.2024 – AlumniJuna: Lahti

Loppukevään kohokohtamme ja aiempina vuosina suuren suosion saanut AlumniJuna on päiväretki toiseen suomalaiseen yliopistokaupunkiin, jossa tutustutaan paikalliseen yliopistoon, alumnitoimintaan ja vähän itse kaupunkiinkin. Järjestyksessä kolmas AlumniJuna suuntaa Lahteen, joka on käytännössä Suomen tuorein yliopistokaupunki: aiemmin vain Lappeenrannassa toiminut yliopisto muuttui Lappeenrannan-Lahden teknilliseksi yliopistoksi vuonna 2019.

Päivän aluksi tutustumme yliopistoon, kuulemme sen ajankohtaisia kuulumisia ja teemme kierroksen kampuksella tutustuen mm. moderniin bioteknologian laboratorioon. Yliopistovierailun jälkeen siirrymme kaupungille, jossa pääsemme tutustumaan vuoden kulttuuritekona 2023 palkittuun Lahden visuaalisten taiteiden museo Malvaan. Päivän lopuksi on vielä omaa vapaata aikaa kaupungilla.

OHJELMA
10.14 Lähtö Helsingistä: alumneille on varattu junasta oma vaunu, ja matka sujuu tutustumisten merkeissä
11.45 Lounas Lappeenrannan-Lahden teknillisen yliopiston (LUT) Lahden kampuksella
12.30 LUT-yliopiston ja alumnitoiminnan esittely, keskustelua (opetusvararehtori Jaana Sandström)
13.45 Kampuskierros Mukkulan kampuksella ja tutustuminen bioteknologian Andritz-laboratorioon
15.30 Opastettu kierros visuaalisten taiteiden museo Malvassa
17.00 Omaa vapaata aikaa – halukkaille tarjolla myös vinkkejä ja seuraa
18.45 Paluu Helsinkiin, jonne saavutaan klo 19.45

AlumniJuna-päiväretken hinta on 48 € sisältäen edestakaiset junamatkat Helsingistä Lahteen ja Lahden paikallisliikenteen päivälipun, lounaan sekä opastetun kierroksen Malva-museossa. Hintaan ei sisälly Malvan sisäänpääsyä (16/12 €), joka kuitenkin on Museokortilla ilmainen, eikä päivällistä, jonka kukin voi nauttia omaan tahtiinsa joko omalla ajalla ennen paluumatkaa, junassa tai perillä Helsingissä. Mukaan mahtuu 48 alumnia: ilmoittaudu maksamalla osallistumismaksu ja täyttämällä osallistujatietosi Alumnikaupassa allaolevan linkin kautta. Lämpimästi tervetuloa mukaan!

Osallistujapalautetta aiemmista AlumniJunista Turkuun ja Tampereelle:

 

“Erinomainen konsepti, yhden päivän aikana rentouttavaa matkustusta, mielenkiintoinen ja antoisa akateeminen vierailu yliopistolle ja lopuksi kulttuuria.” (2023)

 

“Mielenkiintoinen ohjelma aamusta iltaan – hauska kesäpäivä uusien tuttavuuksien kera.” (2022)

 

“Tosi edullinen ja vaivaton tapa päästä alumnimatkalle!” (2023)

 

“Arvosana on laudatur.” (2022)

Perjantai 7.6.2024 kello 10-20, Helsinki-Lahti-Helsinki.


21.08. 2024 – Päiväretki: Paimion parantola 21.8. ja 28.8.

Alumniyhdistyksen syyskauden avaa tänäkin vuonna päiväretki eteläsuomalaiseen kulttuurikohteeseen, ja tällä kertaa lähdemme tutustumaan Paimion parantolaan. Alvar ja Aino Aallon suunnittelema rakennus valmistui tuberkuloosiparantolaksi vuonna 1933. Parantola on arkkitehtoninen mestariteos, jota Alvar Aalto kutsui ”mediciniseksi instrumentiksi” ajatuksenaan, että myös rakennus itsessään toimisi parantavana elementtinä sairauden hoidossa. Yhdessä Viipurin kirjaston kanssa parantola nosti Aallot kansainväliseen tietoisuuteen ja suomalaisen arkkitehtuurin suunnannäyttäjiksi. 1960-luvulla parantola muutettiin yleiseksi sairaalaksi, ja nyt kun sairaalatoiminnotkin on siirretty pois, on rakennus avattu yleisölle entistä laajemmin.

Retki alkaa kello 10.30, jolloin lähdemme tilausbussilla Helsingin keskustasta. Perillä aloitamme nauttimalla lounaan ravintola Toivossa, minkä jälkeen on vuorossa puolentoista tunnin opastettu kierros parantolassa. Kierroksen aikana tutustutaan rakennuksen arkkitehtuuriin ja parantaviin elementteihin, kuullaan tarinoita potilaiden ja työntekijöiden arjesta sekä ihmetellään muotoilun merkitystä. Vierailemme myös talon kattoterassilla, ihastelemme pohjoismaiden ensimmäistä maisemahissiä ja tutustumme Parantolan huoneita -näyttelyyn. Kierroksen jälkeen on vielä mahdollisuus tutustua omatoimisesti parantolan ja sen ympäristön muuhun tarjontaan, kuten osaksi rauhoittavaa kokonaisuutta suunniteltuun luontopolkuun tai kahteen kesän ajaksi avautuvaan taidenäyttelyyn. Takaisin Helsinkiin saavumme noin kello 17.

Päiväretken hinta on 68 € sisältäen edestakaiset bussikuljetukset, lounaan sekä opastetun kierroksen, joka mahdollistaa laajan pääsyn Paimion parantolan tiloihin. Mikäli haluat kierroksen lisäksi tutustua myös parantolassa esillä oleviin taidenäyttelyihin, peritään tästä paikan päällä lisämaksu 5 €. Kummallekin retkelle mahtuu 50 nopeinta alumnia – lämpimästi tervetuloa mukaan!

HUOM: Retket ovat toistaiseksi täynnä, mutta voit ilmoittautua varasijalle kummalle tahansa retkelle allaolevasta linkistä. 

Keskiviikko 21.8.2024 & 28.8.2024 kello 10.30-17, Helsinki-Paimio-Helsinki.


21.08. 2024 – Islannin ja Grönlannin risteily 21.8.–2.9.2024

Odotettu Islannin ja Grönlannin risteily alkaa ja päättyy Reykjavikiin. Islannissa vierailemme pääkaupungin lisäksi Djupivogurissa, Akureyrissa ja Isafjördurissa. Grönlannissa pysähdymme Qaqortoqissa, Paamiutissa ja pääkaupunki Nuukissa. Matkalle osallistuu asiantuntijaluennoitsija.

Matkalla tutustumme molempien saarten historiaan ja vertaansa vailla olevaan luontoon. Näemme mm. jäätiköitä, kuumia lähteitä, vesiputouksia ja tulivuoren kraattereita sekä valaita, hylkeitä, mursuja ja paljon muuta.

Varaukset ja tiedustelut matkatoimistolle: SoileTours / Anne Nordström, sähköpostilla info@soiletours.com tai puhelimitse 09-41 29 344.


30.08. 2024 – AlumniGolf IX ja Katastrofigolf

Perinteinen AlumniGolf pelataan tänä vuonna osana SPR:n Katastrofigolf-tapahtumaa Nevas Golfissa. Teemme yhteistyötä Suomen Punaisen Ristin Suomenlinnan osaston kanssa, joka on järjestänyt Katastrofigolfin jo yli kymmenen vuoden ajan Nälkäpäivän yhteydessä. Tapahtumien tuotto on tähän mennessä kartuttanut yli 60 000 eurolla SPR:n katastrofirahastoa, josta annetaan apua onnettomuuksien, kriisien ja sotien uhreille niin kotimaassa kuin ulkomailla. Viime vuosina Katastrofigolfin tuotto on sidottu Punaisen Ristin Ukrainan avustusoperaatioon.

AlumniGolfin osallistujat osallistuvat myös Katastrofigolfiin, jonka yhteislähtö tapahtuu klo 9.30 ja palkinnot jaetaan klo 15.30 – tarkempi aikataulu, kilpailumuodot ja muut tarkemmat tiedot löytyvät allaolevasta linkistä. AlumniGolfissa palkitaan perinteiseen tapaan paras pistebogey-tulos ikuisesti kiertävällä AlumniGolf-kiertopalkinnolla, minkä lisäksi paras tänä vuonna 70 vuotta täyttävä tai sitä vanhempi pelaaja palkitaan oikeustieteen alumni Nils-Henrik Waseniuksen lahjoittamalla Nissen maljalla. AlumniGolfin palkinnot jaetaan Katastrofigolfin palkintojen jaon yhteydessä.

Tule mukaan kisaamaan leikkimielisesti hyvässä alumniseurassa ja ilmoittaudu tapahtumaan 23.8. mennessä allaolevilla lomakkeilla! Huomaathan, että osallistuaksesi AlumniGolfiin sinun tulee täyttää erikseen sekä Katastrofigolfin että AlumniGolfin ilmoittautumislomake. Katastrofigolfin osallistumismaksu on 85 € (Nevas Golfin jäseniltä 65 €) sisältäen aamiaisen ja lounaan, ja samalla maksulla pääset osallistumaan Katastrofigolfin lisäksi myös AlumniGolfiin. Samalla tuet myös hyvää tarkoitusta katastrofirahaston kautta – tervetuloa mukaan!

Perjantai 30.8.2024 kello 9.30, Nevas Golf (Sprängmanintie 79, Söderkulla).


02.09. 2024 – Yliopiston lukuvuoden avajaiset ja avajaiskarnevaalit

Helsingin yliopiston lukuvuoden avajaisia vietetään perinteiseen tapaan syyskuun ensimmäisenä maanantaina. Lukuvuoden avajaisten ohjelmassa on rehtorin avajaispuhe, henkilökunnan ja ylioppilaskunnan edustajien puheenvuorot sekä musiikkia. Juhlasalin ohjelman päätyttyä siirrytään akateemisena kulkueena Tuomiokirkkoon, jossa toimitetaan ekumeeninen avajaisjumalanpalvelus, tai vaihtoehtoisesti tunnustuksettomaan tilaisuuteen Kansalliskirjastoon.

Kaikki alumnit ovat lämpimästi tervetulleita osallistumaan lukuvuoden avajaisiin, jumalanpalvelukseen ja tunnustuksettomaan tilaisuuteen. Vieraiden toivotaan pukeutuvan arkipukuun. Osallistuminen ei edellytä virallista ilmoittautumista, mutta jos olet tulossa, toivomme sinun kertovan siitä Alumniyhdistykselle allaolevan linkin kautta.

Lukuvuoden avajaisten jälkeen vietetään keskustakampuksella perinteiseen tapaan Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan järjestämiä Avajaiskarnevaaleja. Karnevaaleilla on luvassa monipuolista ohjelmaa, ja niin uudet kuin vanhatkin opiskelijat pääsevät tutustumaan akateemisten järjestöjen laajaan kenttään. Avajaiskarnevaalien ohjelmasta tiedotetaan tarkemmin elokuussa.

Maanantai 2.9.2024 kello 12, Yliopiston juhlasali (Aleksanterinkatu 5).


09.09. 2024 – Kirjallisuuspiiri: Syyskuu

Syyskuun kirjallisuuspiirin vieras täsmentyy elokuussa, jolloin myös tapahtuman ilmoittautuminen avautuu.

Kirjallisuuspiirissä kirjailijat ja tutkijat keskustelevat tuoreista teoksistaan. Maanantaisin painopiste on kaunokirjallisuudessa ja tiistaisin esillä ovat Helsingin yliopiston tutkijoiden työhön perustuvat tietokirjat. Kirjallisuuspiirin maanantai-iltojen ohjelman ovat suunnitelleet Siltalan kustannustoimittaja, kirjailija Antti Arnkil ja Otavan kustannuspäällikkö Maarit Halmesarka. Tutkijatiistaiden ohjelmasta vastaavat humanistisen tiedekunnan dekaani, tietokirjallisuuden professori Pirjo Hiidenmaa ja Suomen tietokirjailijat ry:n entinen puheenjohtaja, emeritusprofessori Markku Löytönen.

Maanantai 9.9.2024 kello 17-18, Porthania PIII (Yliopistonkatu 3). Tapahtumaa voi seurata myös suoratoistona.


12.09. 2024 – Tutustuminen yliopiston observatorioon

Alkusyksystä astumme tähtitieteen kiehtovaan maailmaan ja tutustumme yliopiston vanhaan observatorioon Tähtitorninmäellä. Arkkitehti Carl Ludvig Engelin ja tähtitieteen professori F.W.A. Argelanderin suunnittelema observatorio oli valmistuessaan 1834 aikansa modernein tähtitieteen tutkimuslaitos, esikuva muille observatorioille ja professorin perheen koti. Engel halusi suunnitella observatoriosta “kaupungin kaunistuksen”, ja siitä tulikin Helsingin kaupunkikuvaa hallitseva rakennus ja Unioninkadun eteläinen päätepiste.

Helsingin yliopiston lopetettua tähtitieteen laitoksen vuonna 2010 toimii observatoriossa nykyään Tiedemuseo Liekin tähtitieteen yleisökeskus. Tunnin pituisella opastetulla kierroksella kuullaan observatorion vaiheikkaasta historiasta, vieraillaan vanhoissa tunnelmallisissa havaintotorneissa ja ihaillaan pohjolan yötaivasta planetaariossa. Planetaariossa vietetyn pikakelatun “yön” aikana opitaan tunnistamaan kuuluisimpia tähtikuvioita ja päästään näkemään, miten taivas liikkuu yön aikana. Observatoriossa ei järjestetä tähtinäytöksiä, joissa katsottaisiin taivaalle kaukoputkella, mutta perusnäyttelyssä pääsee tutustumaan yhä alkuperäisillä paikoillaan oleviin suuriin havaintolaitteisiin.

Alumneille on varattu observatorioon kolme samansisältöistä opastusta, joille kullekin mahtuu 20 osallistujaa. Paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Tiedot pääsy- ja osallistumismaksuista täsmentyvät elokuussa, jolloin myös tapahtuman ilmoittautuminen avautuu. Huomaathan, että observatorio on vanha suojeltu rakennus, ja opastuksella vieraillaan myös sellaisissa tiloissa, jotka ovat esteellisiä tai joissa ei ole lämmitystä (planetaario ja havaintotornit).

Torstai 12.9.2024 kello 16.00, 17.15 ja 18.30, Observatorio (Kopernikuksentie 1).


19.09. 2024 – Kulttuuritreffit: Oopperan kummitus

Alumniyhdistyksen kulttuurisyksyn avaa Andrew Lloyd Webberin rakastettu klassikkomusikaali Oopperan kummitus, jota on esitetty Kansallisoopperan päänäyttämöllä loppuunmyydyille katsomoille jo yli sata kertaa. Klassisen musiikin elementtejä populaarimusiikkiin ja rockiin yhdistävä suurmusikaali nousee spektaakkelimaiselle tasolle versiossa, jollaista ei ole Suomessa ennen nähty – ja tuskin tullaan toiste näkemään. Oopperan kummitus palaa Kansallisoopperaan nyt viimeisen kerran!

Gaston Leroux’n samannimiseen romaaniin pohjautuvan musikaalin on vuoden 1986 kantaesityksen jälkeen nähnyt maailmanlaajuisesti arviolta yli 140 miljoonaa katsojaa. Maailman kuuluisimman musikaalin tarina sijoittuu Pariisin Opéra Populaireen vuonna 1861. Kesken harjoituksia kulissin vastapaino putoaa, eikä oopperan diiva suostu esiintymään. Phantomin, oopperan kummituksen, aiheuttaman onnettomuuden ansiosta kokematon kuorotyttö Christine saa tilaisuuden näyttää kykynsä. Christinen äänen ja kauneuden lumoama Phantom houkuttelee tytön suojatikseen ja rakastuu tähän kiivaasti.

Ennakkotietojen mukaan Kulttuuritreffien näytöksessä musiikkia johtaa Atso Almila, ja päärooleissa esiintyvät Emma Kajander (Christine) ja Kevin Greenlaw (Phantom). Alumneille on varattu Oopperan kummitukseen 100 paikkaa permannolta 10 % alennuksella hintaan 93 € (norm. 103 €).

Ilmoittautuminen tapahtumaan on päättynyt.

Torstai 19.9.2024 kello 19, Kansallisooppera (Helsinginkatu 58).


24.09. 2024 – Kirjallisuuspiirin tutkijatiistai: Syyskuu

Syyskuun kirjallisuuspiirin tutkijatiistain vieras täsmentyy elokuussa, jolloin myös tapahtuman ilmoittautuminen avautuu.

Kirjallisuuspiirissä kirjailijat ja tutkijat keskustelevat tuoreista teoksistaan. Maanantaisin painopiste on kaunokirjallisuudessa ja tiistaisin esillä ovat Helsingin yliopiston tutkijoiden työhön perustuvat tietokirjat. Kirjallisuuspiirin maanantai-iltojen ohjelman ovat suunnitelleet Siltalan kustannustoimittaja, kirjailija Antti Arnkil ja Otavan kustannuspäällikkö Maarit Halmesarka. Tutkijatiistaiden ohjelmasta vastaavat humanistisen tiedekunnan dekaani, tietokirjallisuuden professori Pirjo Hiidenmaa ja Suomen tietokirjailijat ry:n entinen puheenjohtaja, emeritusprofessori Markku Löytönen.

Tiistai 24.9.2024 kello 17-18, Porthania PIII (Yliopistonkatu 3). Tapahtumaa voi seurata myös suoratoistona.


01.10. 2024 – Keskustelu: Kuolemme vain kerran

Ihminen syntyy, elää ja kuolee vain kerran. Tähän rajallisuuteen tiivistyy kysymys ihmisen olemassaolon merkityksestä. Lääkäri, Terhokodin entinen johtaja Juha Hänninen ja filosofi Antti Kuusela pohtivat elämän ja kuoleman ainutlaatuista ainutkertaisuutta sekä suomalaisen kuoleman realiteetteja. ”Koska kuolemassa ei ole toista mahdollisuutta, on hyvä kuolla kerralla hyvin, jos mahdollista”, kuten todetaan Hännisen teoksessa Kuolemme vain kerran (2018).

Antikvariaatti Sofian ja Alumniyhdistyksen yhdessä järjestämään tilaisuuteen ovat kaikki kuolevaiset tervetulleita kuuntelemaan ja keskustelemaan hyvästä elämästä ja kuolemasta. Reilun tunnin pituisen keskustelun päätteeksi Alumniyhdistyksen jäsenillä on mahdollisuus ostaa Antikvariaatti Sofian kirjoja erityisalennuksin. Ilmoittautuminen tapahtumaan avautuu elokuussa.

Tiistai 1.10.2024 kello 18-19.30, Antikvariaatti Sofia (Vuorikatu 5).


07.10. 2024 – Kirjallisuuspiiri: Lokakuu

Lokakuun kirjallisuuspiirin vieras täsmentyy elokuussa, jolloin myös tapahtuman ilmoittautuminen avautuu.

Kirjallisuuspiirissä kirjailijat ja tutkijat keskustelevat tuoreista teoksistaan. Maanantaisin painopiste on kaunokirjallisuudessa ja tiistaisin esillä ovat Helsingin yliopiston tutkijoiden työhön perustuvat tietokirjat. Kirjallisuuspiirin maanantai-iltojen ohjelman ovat suunnitelleet Siltalan kustannustoimittaja, kirjailija Antti Arnkil ja Otavan kustannuspäällikkö Maarit Halmesarka. Tutkijatiistaiden ohjelmasta vastaavat humanistisen tiedekunnan dekaani, tietokirjallisuuden professori Pirjo Hiidenmaa ja Suomen tietokirjailijat ry:n entinen puheenjohtaja, emeritusprofessori Markku Löytönen.

Maanantai 7.10.2024 kello 17-18, Porthania PIII (Yliopistonkatu 3). Tapahtumaa voi seurata myös suoratoistona.


09.10. 2024 – Kiehtova Mekong-joki 9.–22.10.2024

Mekong on yksi maailman suurimmista joista, ja myös luonnoltaan erittäin monimuotoinen ja lajirikas. Alumnien toivoma matka alkaa ranskalais-koloniaalisen arkkitehtuurin sävyttämästä Ho Chi Minh Citystä, ja viikon pituinen risteily Mekongia pitkin vie meidät tasokkaalla jokilaivalla Vietnamin ja Kambodžan halki.

Matkalla pysähdymme viehättävässä Sa Decin kylässä, tutustumme Kambodžan pääkaupunki Phnom Peniin ja risteilemme Kaakkois-Aasian suurimmalla makeanveden järvellä Tonle Sapilla. Lopuksi vietämme kaksi päivää Siem Reapissä ja tutustumme legendaariseen Angkor Watin temppelialueeseen yömarkkinoineen.

Matkalle on enää kaksi paikkaa jäljellä, toimi nopeasti! (päivitetty 16.2.2024)

Varaukset ja tiedustelut matkatoimistolle: SoileTours / Anne Nordström, sähköpostilla info@soiletours.com tai puhelimitse 09-41 29 344.


23.10. 2024 – Kulttuuritreffit: Maria Ylipää & Ystävät

Lokakuun Kulttuuritreffeillä suuntaamme Espoon kulttuurikeskukseen kuuntelemaan monipuolisena näyttelijänä ja laulajana tunnettua upeaäänistä Maria Ylipäätä. Yhdessä unelmatrionsa (Marzi Nyman, Niko Kumpuvaara ja Ville Herrala) kanssa Ylipää tarjoaa meille musiikkimatkan täynnä suuria tunteita: illan ohjelma koostuu estradi- ja teatterimusiikin klassikoista sekä sävelletystä suomalaisesta runoudesta.

Saamme kuulla sielukkaita tulkintoja mm. Édith Piafin ja Jacques Brelin tunnetuksi tekemistä chansoneista, saksalaista kabareemusiikkia elokuvasäveltäjä Friedrich Hollaenderin kynästä, suomalaista runoutta Anna-Mari Kähärän säveltämänä sekä otteita Marzi Nymanin Marialle ja harmonikkataiteilija Niko Kumpuvaaralle säveltämästä laulusarjasta.

Alumneille on varattu konserttiin 100 lippua pienellä alennuksella hintaan 29 € (norm. alkaen 31,40 €). Tapahtuman ilmoittautuminen avautuu elokuussa ja paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä.

Keskiviikko 23.10.2024 kello 19, Espoon kulttuurikeskuksen Tapiolasali (Kulttuuriaukio 2).


24.10. 2024 – Urakoulutus: Perhe ja työelämä

Alumniyhdistyksen syksyn urakoulutuksessa käsitellään työelämän ja perheen yhdistämistä. Toteutuksesta vastaa yhteistyökumppanimme aTalent Recruiting ja kouluttajina toimivat Team Lead, Senior Recruitment Manager Roosa Lönnqvist sekä Team Lead, Senior Recruitment Manager Sara Juutinen. Toiveita käsiteltävistä aiheista voi esittää ilmoittautumisen yhteydessä, ja koulutuksen lopuksi on myös aikaa osallistujien kysymyksille. Tapahtuma toteutetaan kokonaan verkossa ja sen ilmoittautuminen avautuu elokuussa.

Torstai 24.10.2024 kello 9-10.30, tapahtuma toteutetaan verkossa.


29.10. 2024 – Kirjallisuuspiirin tutkijatiistai: Lokakuu

Lokakuun kirjallisuuspiirin tutkijatiistain vieras täsmentyy elokuussa, jolloin myös tapahtuman ilmoittautuminen avautuu.

Kirjallisuuspiirissä kirjailijat ja tutkijat keskustelevat tuoreista teoksistaan. Maanantaisin painopiste on kaunokirjallisuudessa ja tiistaisin esillä ovat Helsingin yliopiston tutkijoiden työhön perustuvat tietokirjat. Kirjallisuuspiirin maanantai-iltojen ohjelman ovat suunnitelleet Siltalan kustannustoimittaja, kirjailija Antti Arnkil ja Otavan kustannuspäällikkö Maarit Halmesarka. Tutkijatiistaiden ohjelmasta vastaavat humanistisen tiedekunnan dekaani, tietokirjallisuuden professori Pirjo Hiidenmaa ja Suomen tietokirjailijat ry:n entinen puheenjohtaja, emeritusprofessori Markku Löytönen.

Tiistai 29.10.2024 kello 17-18, Porthania PIII (Yliopistonkatu 3). Tapahtumaa voi seurata myös suoratoistona.


31.10. 2024 – Alumnien kampusretki Meilahteen

Helsingin yliopiston alumniyhdistyksen ja Helsinki Alumni -yhteisön yhdessä toteuttama alumneille suunnattujen kampusretkien sarja jatkuu. Kampusretkillä tutustutaan kullakin Helsingin yliopiston kampuksella tehtävään tutkimukseen, sen opiskelijoihin ja tiedekuntien edustajiin sekä kiinnostaviin kohteisiin kampuksella.

Järjestyksessä kolmannen kampusretken kohteena on Meilahden kampus. Retken tarkempi ohjelma julkaistaan elokuussa, jolloin myös tapahtuman ilmoittautuminen avautuu.

Torstai 31.10.2024 kello 16.30-19.30, Meilahden kampus.


06.11. 2024 – Kulttuuritreffit: Tove Jansson – Paratiisi

Marraskuun Kulttuuritreffeillä suuntaamme Helsingin taidemuseo HAMiin tutustumaan pari viikkoa aiemmin avautuvaan Tove Janssonin (1914–2001) näyttelyyn. Paratiisi-näyttely esittelee Janssonin julkisiin tiloihin 1940- ja 1950-luvuilla toteuttaman seinämaalaustuotannon koko laajuudessaan, pienemmistä koristemaalauksista monumentaalikokoisiin teoksiin. Janssonin julkiset maalaukset avaavat näkymiä taiteilijan ehtymättömään fantasiamaailmaan, ja näyttely kertoo myös taiteilijan haaveilusta ja pyrkimyksistä idylliin sodan aiheuttamien haasteiden keskellä.

Kahteen kerrokseen rakentuvassa näyttelyssä nähdään muun muassa Tove Janssonin apunaan käyttämiä valmiiden teosten kokoisia hiilipiirroksia, joita ei ole aiemmin esitelty ja joista suuri osa avataan rullistaan nyt ensimmäistä kertaa. Julkiset tilaustyöt liittyivät toisen maailmansodan jälkeiseen jälleenrakennuksen aikaan, ja näyttelyssä Janssonin elinympäristö avautuu myös muiden taiteilijoiden teosten kautta sota-ajan kuvauksissa ja maisemissa Janssonin kotikaupungista Helsingistä.

Alumneille on varattu näyttelyyn neljä opastusta, joille kullekin mahtuu 25 osallistujaa. Paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Tiedot pääsy- ja osallistumismaksuista täsmentyvät elokuussa, jolloin myös tapahtuman ilmoittautuminen avautuu.

Keskiviikko 6.11.2024 kello 16.00, 16.30, 17.00 ja 17.30, Helsingin taidemuseo HAM (Tennispalatsi, Eteläinen rautatiekatu 8).


07.11. 2024 – Elämäniloinen Sevilla 7.–13.11.2024

Sevilla on Andalusian värikäs, elämäniloinen ja aurinkoinen pääkaupunki, eteläisen Espanjan kulttuurin, taiteen ja liike-elämän keskus sekä koko maan neljänneksi suurin kaupunki. Sevillan historiallinen kulttuuriperintö on vaikuttava: useat eri sivilisaatiot kuten roomalaiset, länsigootit ja arabit ovat asuttaneet kaupunkia historian saatossa ja jättäneet sen upeaan arkkitehtuuriin oman, persoonallisen jälkensä. Harvat espanjalaiset kaupungit voivat ylpeillä niin mittavalla määrällä historiaa, monumentteja, vehreitä puistoja ja eloisia aukioita kuin Sevilla, jota pidetään yhtenä Espanjan kauneimmista kaupungeista ja jossa iloa pursuava tunnelma suorastaan kuplii kaupungin kaduilla.

Matkan aikana tutustumme Sevillan tärkeimpiin nähtävyyksiin, kuten arabivaikutteiseen Alcázar-palatsiin, maailman suurimpaan goottilaiseen katedraaliin, Alban herttuoille kuuluvaan Dueñasin palatsiin sekä suomalaisesta männystä rakennettuun Metropol Parasol -monumenttiin, jota pidetään maailman suurimpana puurakennelmana. Teemme myös retkiä kaupungin ympäristöön, jossa tutustumme mm. Doñanan kansallispuistoon, Itálican roomalaisiin raunioihin ja viehättävään Carmonan pikkukaupunkiin. Matkan aikana pääsemme osallistumaan myös oliiviölynmaistajaisiin ja flamencoillalliselle.

Varaukset ja tiedustelut matkatoimistolle: SoileTours / Anne Nordström, info@soiletours.com tai puh. (09) 4129 344.


11.11. 2024 – Kirjallisuuspiiri: Marraskuu

Marraskuun kirjallisuuspiirin vieras täsmentyy elokuussa, jolloin myös tapahtuman ilmoittautuminen avautuu.

Kirjallisuuspiirissä kirjailijat ja tutkijat keskustelevat tuoreista teoksistaan. Maanantaisin painopiste on kaunokirjallisuudessa ja tiistaisin esillä ovat Helsingin yliopiston tutkijoiden työhön perustuvat tietokirjat. Kirjallisuuspiirin maanantai-iltojen ohjelman ovat suunnitelleet Siltalan kustannustoimittaja, kirjailija Antti Arnkil ja Otavan kustannuspäällikkö Maarit Halmesarka. Tutkijatiistaiden ohjelmasta vastaavat humanistisen tiedekunnan dekaani, tietokirjallisuuden professori Pirjo Hiidenmaa ja Suomen tietokirjailijat ry:n entinen puheenjohtaja, emeritusprofessori Markku Löytönen.

Maanantai 11.11.2024 kello 17-18, Porthania PIII (Yliopistonkatu 3). Tapahtumaa voi seurata myös suoratoistona.


14.11. 2024 – Alumnijuhla

Alumniyhdistyksen syksy huipentuu jälleen Alumnijuhlaan, ja luvassa on perinteiseen tapaan herkullista ruokaa ja juomaa, sopivasti ohjelmaa, Vuoden Alumnin 2025 valinta, musiikkia ja seurustelua.

Juhlapaikka paljastetaan elokuussa, jolloin myös ohjelma ja hinta täsmentyvät ja ilmoittautuminen tapahtumaan avautuu. Laita kuitenkin jo nyt päivämäärä kalenteriisi ja tule mukaan nauttimaan iloisesta tunnelmasta ja nostamaan malja Yliopistolle ja Alumniyhdistykselle!

Torstai 14.11.2024 kello 18, paikka ilmoitetaan myöhemmin.


19.11. 2024 – Alumniyhdistyksen vuosikokous

Helsingin yliopiston alumniyhdistys ry:n sääntömääräisessä vuosikokouksessa mm. käsitellään vuoden 2023 tilinpäätös ja toimintakertomus, hyväksytään vuoden 2025 toimintasuunnitelma, talousarvio ja jäsenmaksut sekä valitaan valtuuskunnan ja hallituksen uudet jäsenet erovuoroisten tilalle. Kokouksen jälkeen on luvassa tarjoilua.

Kokousasiakirjat tulevat nähtäville yhdistyksen verkkosivuille ja/tai yhdistyksen toimistolle Porthaniaan lokakuussa. Jos et pääse paikalle, voit myös ilmaista mielipiteesi kokouksessa käsiteltävistä asioista sähköpostitse osoitteeseen hy@alumniyhdistys.fi. Virallisia esityksiä voi kuitenkin tehdä ainoastaan paikan päällä kokouksessa, eikä kokoukseen ole etäosallistumismahdollisuutta. Tervetuloa mukaan vaikuttamaan yhdistyksen yhteisiin asioihin!

Tiistai 19.11.2024 kello 17-19, Porthania PIV / Suomen Laki (Yliopistonkatu 3).


26.11. 2024 – Kirjallisuuspiirin tutkijatiistai: Marraskuu

Marraskuun kirjallisuuspiirin tutkijatiistain vieras täsmentyy elokuussa, jolloin myös tapahtuman ilmoittautuminen avautuu.

Kirjallisuuspiirissä kirjailijat ja tutkijat keskustelevat tuoreista teoksistaan. Maanantaisin painopiste on kaunokirjallisuudessa ja tiistaisin esillä ovat Helsingin yliopiston tutkijoiden työhön perustuvat tietokirjat. Kirjallisuuspiirin maanantai-iltojen ohjelman ovat suunnitelleet Siltalan kustannustoimittaja, kirjailija Antti Arnkil ja Otavan kustannuspäällikkö Maarit Halmesarka. Tutkijatiistaiden ohjelmasta vastaavat humanistisen tiedekunnan dekaani, tietokirjallisuuden professori Pirjo Hiidenmaa ja Suomen tietokirjailijat ry:n entinen puheenjohtaja, emeritusprofessori Markku Löytönen.

Tiistai 26.11.2024 kello 17-18, Porthania PIII (Yliopistonkatu 3). Tapahtumaa voi seurata myös suoratoistona.


04.12. 2024 – Kulttuuritreffit: Jäniksen vuosi

Joulukuun Kulttuuritreffeillä suuntaamme Kansallisteatteriin, jossa Arto Paasilinnan rakastetuin romaani nähdään tuoreena näyttämösovituksena. Jäniksen vuosi on hullunkurinen, vilpitön ja haikea aikuisten teatterisatu vapaudesta ja kohtalon kummallisista koukeroista. Tarinassa Kaarlo Antero Vatanen on hermoromahduksen partaalla. Vaikka hänellä on työ, rahaa ja puoliso, mikään ei tunnu enää miltään. Elämä heittää Vatasen tielle Jäniksen ja alkaa omituinen reissu, joka vie miehen ja Jäniksen turuille ja toreille, takametsiin ja sivupoluille Arto Paasilinnan Suomeen – maahan, jossa elää Euroopan onnellisin ja kummallisin kansakunta.

Vahvalle näyttelijäntyölle rakentuvassa komediassa nähdään Tommi Korpela Vatasen roolissa, Marja Salo Jäniksena sekä muissa rooleissa Heikki Pitkänen, Sari Puumalainen ja Juha Varis. Esityksen ohjaa Kristian Smeds, joka on yksi Suomen kansainvälisesti menestyneimmistä teatteriohjaajista. Hän on ohjannut Kansallisteatterissa aiemmin mm. esitykset Tuntematon sotilas, Jumala on kauneus, Tabu sekä Karpolla on asiaa, ja hänelle on ensimmäisenä pohjoismaalaisena ohjaajana myönnetty European Theatre Prize for New Theatrical Realities -palkinto vuonna 2011.

Alumneille on varattu lokakuussa ensi-iltansa saavaan esitykseen 120 paikkaa vähintään 18 % alennuksella. Lopullinen hinta varmistuu elokuussa, jolloin myös ilmoittautuminen tapahtumaan avautuu.

Keskiviikko 4.12.2024 kello 19, Kansallisteatterin Suuri näyttämö (Läntinen Teatterikuja 1).


09.12. 2024 – Kirjallisuuspiiri: Joulukuu

Joulukuun kirjallisuuspiirin vieras täsmentyy elokuussa, jolloin myös tapahtuman ilmoittautuminen avautuu.

Kirjallisuuspiirissä kirjailijat ja tutkijat keskustelevat tuoreista teoksistaan. Maanantaisin painopiste on kaunokirjallisuudessa ja tiistaisin esillä ovat Helsingin yliopiston tutkijoiden työhön perustuvat tietokirjat. Kirjallisuuspiirin maanantai-iltojen ohjelman ovat suunnitelleet Siltalan kustannustoimittaja, kirjailija Antti Arnkil ja Otavan kustannuspäällikkö Maarit Halmesarka. Tutkijatiistaiden ohjelmasta vastaavat humanistisen tiedekunnan dekaani, tietokirjallisuuden professori Pirjo Hiidenmaa ja Suomen tietokirjailijat ry:n entinen puheenjohtaja, emeritusprofessori Markku Löytönen.

Maanantai 9.12.2024 kello 17-18, Porthania PIV / Suomen Laki (Yliopistonkatu 3). Tapahtumaa voi seurata myös suoratoistona.


14.12. 2024 – Alumni & lapsi: Suomen Lucia 2024 yliopistolla

Suomen Lucia 2024 vierailee perinteiseen tapaan yliopiston upeissa puitteissa ja levittää lämpöä, valoa ja iloa Alumniyhdistyksen jäsenille ja heidän perheilleen. Lucia laulaa meille kuoronsa kanssa ja laulamme muutaman yhteislaulun, ja esiintymisen jälkeen halukkailla on mahdollisuus jutella ja ottaa kuvia Lucian kanssa.

Lucian vierailu tarjoaa loistavan tilaisuuden alumneille ja lapsille kokoontua yhdessä juuri ennen joulua. Tapahtuman ajankohta ja paikka ovat toistaiseksi alustavia ja vahvistuvat elokuussa, jolloin myös ilmoittautuminen avautuu.

Lauantai 14.12.2024 kello 10-11, Yliopiston päärakennus (Aleksanterinkatu 5).


17.12. 2024 – Kirjallisuuspiirin tutkijatiistai: Joulukuu

Joulukuun kirjallisuuspiirin tutkijatiistain vieras täsmentyy elokuussa, jolloin myös tapahtuman ilmoittautuminen avautuu.

Kirjallisuuspiirissä kirjailijat ja tutkijat keskustelevat tuoreista teoksistaan. Maanantaisin painopiste on kaunokirjallisuudessa ja tiistaisin esillä ovat Helsingin yliopiston tutkijoiden työhön perustuvat tietokirjat. Kirjallisuuspiirin maanantai-iltojen ohjelman ovat suunnitelleet Siltalan kustannustoimittaja, kirjailija Antti Arnkil ja Otavan kustannuspäällikkö Maarit Halmesarka. Tutkijatiistaiden ohjelmasta vastaavat humanistisen tiedekunnan dekaani, tietokirjallisuuden professori Pirjo Hiidenmaa ja Suomen tietokirjailijat ry:n entinen puheenjohtaja, emeritusprofessori Markku Löytönen.

Tiistai 17.12.2024 kello 17-18, Porthania PIII (Yliopistonkatu 3). Tapahtumaa voi seurata myös suoratoistona.