KOKO VUODEN 2025 OHJELMA

12.01.2025 – Tieteen Päivät 8.–12.1.2025

Suomen suurin tiedetapahtuma Tieteen päivät järjestetään 8.–12.1.2025 teemalla Oivallus ja erehdys. Tapahtumapaikkoina Helsingissä toimivat Helsingin yliopiston päärakennus ja Tiedekulma. Kaupunkitapahtumat Tieteiden yö (9.1.) ja Tiedekioski (10.–11.1.) keskustakirjasto Oodissa täydentävät ohjelmaa. Alumniyhdistyksellä on Tieteen päivien aikana yliopiston päärakennuksen uuden puolen aulassa (Fabianinkatu 33) myös oma ständi, jolla voi liittyä Alumniyhdistyksen jäseneksi – tule tervehtimään ja kutsu ystäväsikin mukaan liittymään jäseneksi!

Tieteen päivät on kaikille tieteestä kiinnostuneille suunnattu tapahtuma, jossa eri alojen tutkijat kertovat tutkimuksistaan ja keskustelevat yleisön kanssa. Tieteen päivät alkavat keskiviikkona 8.1. avajaisilla, joihin on kutsuttu kaikki tieteen ystävät. Torstaista sunnuntaihin (9.–12.1.) Tieteen päivät tarjoaa kymmeniä luentoja, keskusteluja ja väittelyitä ajankohtaisista aiheista sekä eri tieteenalojen keskeisistä kysymyksistä. Puheohjelman ohella tutkittuun tietoon voi tutustua työpajoissa, planetaarionäytöksissä tai tiedemuseossa. Kirjatorilta voi ostaa tutkittua tietoa myös kotiin viemisiksi.

Löydät tilaisuuksien tarkemmat tiedot Tieteen päivien ohjelmasivuilta. Tieteen päiviä vietetään saman viikon aikana Helsingin lisäksi Turussa, Jyväskylässä, Joensuussa, Kuopiossa ja Mikkelissä. Osaa ohjelmasta voi seurata suorana lähetyksenä verkon kautta tai tallenteina jälkikäteen. Kaikkien kaupunkien verkkolähetykset on koottu yhteen paikkaan palvelemaan tieteen ystäviä ympäri maan. Kaikkiin Tieteen päivien tapahtumiin ja oheistapahtumiin on maksuton sisäänpääsy.

Alle on myös koottu yhteistyökumppanimme Tieteellisten seurain valtuuskunnan Alumniyhdistyksen jäsenille valitsemat suositukset Tieteen päivien Helsingin ohjelmasta jokaiselle tapahtumapäivälle.

Keskiviikko 8.1.2025

16.30–18.00 Tieteen päivien avajaiset
(Juhlasali – Helsingin yliopiston päärakennus, Aleksanterinkatu 5)
Avajaisiin on kutsuttu kaikki tieteen ystävät, ja ne tarjoavat kurkistusikkunan Tieteen päivien 2025 ohjelmaan. Tilaisuudessa nähdään monitaiteellisen ensemble TARGET Helsingin tanssiesitys ja kuullaan tiedeministeri Sari Multalan tervehdys.

Torstai 9.1.2025

10.00–10.45 Mitä aamuhönkäisy kertoo meistä?
(Tiedekulma, Yliopistonkatu 4)
Hengitämme ulos satoja erilaisia haihtuvia kemiallisia yhdisteitä. Hengitystä analysoimalla on mahdollista kehittää uusia menetelmiä kehon monitorointiin ja sairauksien diagnostiikkaan. Mitä uloshengityksen sisällöstä voidaan selvittää ja mistä esimerkiksi tunkkainen aamuhengitys aiheutuu?

17.00–20.30 Tieteiden yö: Kasvimuseon kokoelmakierros
(Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha, Kaisaniemenranta 2)
Kasvimuseo avaa ovensa Suomen vanhimpiin kasvitieteellisiin kokoelmiin. Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan keskellä sijaitseva kivirakennus ei ole tavallisesti avoinna yleisölle, mutta Tieteiden yönä kasvimuseoon pääsee tutustumaan asiantuntevan oppaan johdolla. 10 hengen kierrokset lähtevät porrastetusti ja kestävät 45 minuuttia. Lippuja voi varata ke 8.1.2025 klo 9 alkaen osoitteessa luomus.fi.

17.00–20.30 Tieteiden yö: Valtsikan yö – kokonaisturvallisuuden ulottuvuudet
(Festsal – Svenska social- och kommunalhögskolan, Snellmaninkatu 12)
Mistä Suomen kokonaisturvallisuudessa on kyse? Tule kuulemaan Helsingin yliopiston valtiotieteellisen tiedekunnan tutkijoiden esityksiä muun muassa kriisienhallinnasta, kansalaistoiminnasta ja rikollisuudesta Suomessa.

Perjantai 10.1.2025

17.00–17.30 Tiedekioski: Mitä liikkuu Itämeren pinnan alla?
(Keskustakirjasto Oodin ala-aula, Töölönlahdenkatu 4)
Itämeren pinnan alla kaikki on jatkuvassa liikkeessä. Veden virtaukset muokkaavat ympäristöä ja määrittävät, missä ja miten eliöt elävät, mutta myös eliöiden omat liikkeet luovat muutoksia. Tule kuulemaan, kuinka liike eri mittakaavoissa muovaa Itämeren elämää.

17.00–18.15 Riippuvuuksien mekanismit ja hoidot
(Pieni juhlasali – Helsingin yliopiston päärakennus, Fabianinkatu 33)
Mitä mekanismeja päihderiippuvuuksiin liittyy ja onko lääkkeillä sittenkään mahdollista hoitaa riippuvuutta? Millaisia lupaavia vaikutuksia uusilla diabeteslääkkeillä on havaittu lihavuuden hoidossa, ja vaikuttavatko ne aivojen palkkio- vai kylläisyysmekanismeihin? Entä voisiko riippuvuuksia hoitaa aivoleikkauksella?

Lauantai 11.1.2025

11.15–12.30 Oivallus, erehdys ja tekoäly
(Pieni juhlasali – Helsingin yliopiston päärakennus, Fabianinkatu 33)
Sessiossa syvennytään tekoälyn ja ihmisen ajattelun eroihin ja yhtäläisyyksiin, keskittyen erityisesti oivalluksiin ja virheisiin. Kolme asiantuntijaa jakaa näkemyksiään ihmismielen toiminnasta, tekoälyn käytöstä ja päättelyn filosofiasta sekä siitä, miten tekoälyä voidaan hyödyntää kestävän ja turvallisen tulevaisuuden rakentamisessa.

13.00–14.15 Kirjailijoiden oivallukset ja erehdykset: millaisia jälkiä kirjailijan työstä jää?
(Tekla Hultin – Helsingin yliopiston päärakennus, Fabianinkatu 33)
Kirjailijoiden työtä voi lähestyä tutkimalla, millaisia johtolankoja he ovat jättäneet tietokoneidensa kiintolevyille. Viestivätkö käsikirjoitukseen vedetyt henkselit suuresta erehdyksestä vai entistäkin paremmasta ideasta? Kuinka paljon on tallentunut sähköisiä jälkiä Kalle Päätalon oivalluksen hetkistä? Onko kirjailijoiden työtavoissa suuriakin eroja, jos katsomme, miten Aleksis Kiven ja Minna Canthin teokset ovat syntyneet?

Sunnuntai 12.1.2025

14.15–15.30 Meri yhteiskuntien kansainvälisten suhteiden arkistona
(Pieni juhlasali – Helsingin yliopiston päärakennus, Fabianinkatu 33)
Session meriarkeologiset luennot avaavat, miten yhteiskuntamme kansainväliset suhteet ovat kehittyneet viimeisen tuhannen vuoden aikana.

Tieteen päivien ohjelmaan ei pääsääntöisesti tarvitse erikseen ilmoittautua. Jos jossakin yksittäisessä tapahtumassa, kuten Kasvimuseon kokoelmakierroksella, on rajoitettu osallistujamäärä, mainitaan siitä tapahtuman ohjelmasivulla. Suosittelemme kuitenkin ilmoittamaan Alumniyhdistykselle kiinnostuksestasi osallistua Tieteen päiville 2025 alla olevasta linkistä. Koska ohjelmaa on hyvin runsaasti, emme kuitenkaan lähetä yksittäisten luentojen suoratoistolinkkejä ilmoittautuneille.

Keskiviikko-sunnuntai 8.–12.1.2025, useita tapahtumapaikkoja. Osaa ohjelmasta voi seurata myös suoratoistona.


29.01.2025 – Kulttuuritreffit: Kesäkirja-ennakkonäytös

Tove Janssonin rakastettu Kesäkirja on saanut kauan odotetun elokuvasovituksen amerikkalais-brittiläis-suomalaisena yhteistuotantona. Charlie McDowellin ohjaamaa elokuvaa on kuvattu Suomessa muun muassa Kotkan, Porvoon ja Espoon saaristossa, ja sen pääosia esittävät 8-kertainen Oscar-ehdokas Glenn Close (isoäiti), Emily Matthews (Sophia), Anders Danielsen Lie (isä), Pekka Strang (herra Malander) ja Sophia Heikkilä (rouva Malander).

Kesäkirja (1972) on romaanina ajaton klassikko. Se oli Tove Janssonille hyvin henkilökohtainen ja myös hänen oma suosikkinsa aikuisille kirjoittamiensa romaanien joukossa. Kesäkirja on elämänmyönteinen tarina iäkkään isoäidin ja hänen lapsenlapsensa Sophian ystävyydestä, kun he viettävät kesää yhdessä pienellä saarella Suomenlahdella. Kesäpäivien aikana he oppivat sopeutumaan toistensa pelkoihin, outouksiin ja unelmiin, ja heidän välilleen syntyy voimakas mutta hillitty rakkaus. Monet lukijat palaavat Kesäkirjan äärelle aina uudelleen ja uudelleen, ja tarina puhuttelee lukijaa eri tavoin eri elämänvaiheissa.

Elokuva sai maailmanensi-iltansa lokakuussa Lontoon elokuvajuhlilla, ja ensimmäisissä kansainvälisissä arvioissa sitä on kehuttu erityisesti kuvauksestaan. Norjalaisen Sturla Brandth Grøvlenin kameranlinssin läpi suomalainen saaristoluonto on valkokankaalla lähes käsinkosketeltavaa, ja katsoja voi melkein tuntea nenässään meren suolaisen tuoksun ja auringon lämmittämän kallion paljaita jalkojaan vasten.

Tammikuun Kulttuuritreffeillä alumneilla on mahdollisuus päästä näkemään elokuva jo muutamaa päivää ennen sen Suomen ensi-iltaa Helsingin ehkä kauneimmassa elokuvateatterissa, art deco -helmi Cinema Orionissa Eerikinkadulla. Orion on varattu kokonaan alumnien käyttöön, ja mukaan mahtuu yhteensä 210 osallistujaa. Liput esitykseen maksavat 16 €/kpl, ja paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoittaudu mukaan maksamalla osallistumismaksu Alumnikaupassa allaolevan linkin kautta.

Keskiviikko 29.1.2025 kello 17.00, Cinema Orion (Eerikinkatu 15).


10.02.2025 – Kirjallisuuspiiri: Miina Supinen

Helmikuun kirjallisuuspiirin vieraana on kirjailija, toimittaja ja luovan kirjoittamisen opettaja Miina Supinen. Hän keskustelee tuoreesta romaanistaan Kultainen peura (Otava 2024), jonka tarina sijoittuu 1880-luvun Sortavalaan opettajaseminaariin. Hienostokodissa kasvaneen Tildan ja karjalaistyttö Jelenan välille leimahtaa kiihkeä ystävyys. Hurmeinen, hauska, kaunis ja villi teos herättää eloon itäisen tarustomme sekoittaen totta, unta ja suurta seikkailua.

Kultainen peura ei kieriskele kurjuudessa vaan nostaa esiin naisen elämän ilot Karjalassa kauan ennen sotia. ”Ennen kaikkea halusin romaaniin iloa, sitä, että kerronnassa olisi väriä ja hilpeyttä,” Supinen kertoo Helsingin Sanomien (2.10.2024) haastattelussa. ”Keksin leikisti vähän kuin oman genren, karelian gothicin.” Romaanin rakennusmateriaalina on myös kansanperinne ja -tarusto. Tilda kerää muistikirjaansa Sortavalassa kuulemiaan runoja ja tarinoita, jotka perustuvat jossain määrin Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kansanrunousarkiston paikallistarinoihin, mutta ovat kuitenkin Supisen itse kirjoittamia.

Miina Supinen on kirjoittanut kirjoja sekä lapsille että aikuisille. Hänen romaaninsa Liha tottelee kuria (2007) on vuosituhannen alun hauskimpia esikoisromaaneja, kun taas lyhytproosateos Apatosauruksen maa (2010) oli ehdolla Runeberg-palkinnon saajaksi. Kultainen peura on Supisen ensimmäinen historiallinen romaani. Kirjallisuuspiirissä Supista haastattelee Otavan kustannuspäällikkö Maarit Halmesarka.

Kirjallisuuspiirissä kirjailijat ja tutkijat keskustelevat tuoreista teoksistaan. Maanantaisin painopiste on kaunokirjallisuudessa ja tiistaisin esillä ovat Helsingin yliopiston tutkijoiden työhön perustuvat tietokirjat. Kirjallisuuspiirin maanantai-iltojen ohjelman ovat suunnitelleet Siltalan kustannustoimittaja, kirjailija Antti Arnkil ja Otavan kustannuspäällikkö Maarit Halmesarka. Tutkijatiistaiden ohjelmasta vastaavat humanistisen tiedekunnan dekaani, tietokirjallisuuden professori Pirjo Hiidenmaa ja Suomen tietokirjailijat ry:n entinen puheenjohtaja, emeritusprofessori Markku Löytönen.

Maanantai 10.2.2025 kello 17-18, Porthania PIII (Yliopistonkatu 3). Tapahtumaa voi seurata myös suoratoistona.


11.02.2025 – Tiedekulma: Suomi tyhjä, maapallo täynnä?

Suomessa syntyvyys laskee ja väestö ikääntyy, mutta samaan aikaan maapallon väkiluvun ennustetaan kasvavan vielä vuosikymmenten ajan. Pitääkö molemmista kehityskuluista olla huolissaan ja millaisia väärinkäsityksiä väestöilmiöihin liittyy? Kuinka väestöennusteita pitäisi tulkita ja millaisia tulevaisuudennäkymiä ne tarjoavat meille Suomessa ja eri puolilla maailmaa?

Helsingin yliopiston Tiedekulman järjestämässä tapahtumassa asiantuntijat keskustelevat väestöilmiöistä ja väestönkehityksestä. Keskustelemassa ovat dosentti ja työ- ja elinkeinoministeriön johtava asiantuntija Minna Säävälä, professori Karri Silventoinen sekä yliopistotutkija ja dosentti Jessica Nisén, ja keskustelun juontaa toimittaja Petja Pelli. Tapahtumaa voi seurata paikan päällä Tiedekulmassa tai striimin välityksellä Tiedekulman sivuilla, eikä erillistä ilmoittautumista tarvita. Keskustelusta julkaistaan myös jälkikäteen tallenteet Tiedekulman Youtube-kanavalla ja yleisimmissä podcast-sovelluksissa.

Jos tulet paikan päälle Tiedekulmaan, voit samalla tutustua myös Ylioppilaskamerat ry:n Opiskelijan silmin -valokuvanäyttelyyn, joka on esillä Tiedekulmassa 30.4.2025 saakka. Näyttely käsittelee korkeakouluopiskelijoiden arkea, juhlaa, kärsimystä, määrätietoisuutta ja niiden jättämiä jälkiä. Näyttely on katsaus siihen, mitä kaikkea opiskeluaika voi pitää sisällään, ja miltä elämä voi tuntua korkeakouluvuosien aikana. Teoksissa toistuvia teemoja ovat muun muassa yksinäisyys, rauhoittuminen ja stereotypiat.

Tiistai 11.2.2025 kello 17-18.30, Tiedekulma (Yliopistonkatu 4). Tapahtumaa voi seurata myös suoratoistona.


25.02.2025 – Kirjallisuuspiirin tutkijatiistai: Ullamaija Seppälä

Helmikuun tutkijatiistain vieraaksi saapuu vanhempi yliopistonlehtori Ullamaija Seppälä. Hän keskustelee teoksestaan Syöpäkertomus (Vastapaino 2024), joka avaa lukijalle syövän sairastamisen prosessia. Onko tutkimustiedosta apua, kun sairastamisen kokemusta työkseen tutkineelta Seppälältä itseltään löydetään syöpä? Kirjallisuuspiirin tutkijatiistaissa Ullamaija Seppälää haastattelee tietokirjallisuuden professori Pirjo Hiidenmaa.

”Kirjoitin sellaisen kirjan, jonka itse olisin halunnut lukea syöpään sairastuttuani. Sairauden keskellä muiden saman kokeneiden kertomukset auttavat ja lohduttavatkin”, Seppälä kertoo kustantajan tiedotteessa. ”Kirja on yhtä aikaa henkilökohtainen sairauskertomus ja eräänlainen tutkimus sairastamisesta. Toivon, että kirjani löytää erilaisia lukijoita, jotka katsovat sairautta eri tulokulmista, niin potilaan, omaisen kuin terveydenhuollon henkilökunnan tai tutkijankin. Uskon, että kaikki erilaiset lukijat saavat siitä jotain ajateltavaa.”

Kirjallisuuspiirissä kirjailijat ja tutkijat keskustelevat tuoreista teoksistaan. Maanantaisin painopiste on kaunokirjallisuudessa ja tiistaisin esillä ovat Helsingin yliopiston tutkijoiden työhön perustuvat tietokirjat. Kirjallisuuspiirin maanantai-iltojen ohjelman ovat suunnitelleet Siltalan kustannustoimittaja, kirjailija Antti Arnkil ja Otavan kustannuspäällikkö Maarit Halmesarka. Tutkijatiistaiden ohjelmasta vastaavat humanistisen tiedekunnan dekaani, tietokirjallisuuden professori Pirjo Hiidenmaa ja Suomen tietokirjailijat ry:n entinen puheenjohtaja, emeritusprofessori Markku Löytönen.

HUOM: Alun perin helmikuun tutkijatiistain vieraaksi oli ilmoitettu Tuukka Hämäläinen, joka valitettavasti joutui perumaan osallistumisensa. Tämän myötä Ullamaija Seppälän alkujaan huhtikuulle ilmoitettu vierailu on siirtynyt helmikuulle.

Tiistai 25.2.2025 kello 17-18, Porthania PIII (Yliopistonkatu 3). Tapahtumaa voi seurata myös suoratoistona.


27.02.2025 – Alumni & lapsi kulttuuritreffit: Matilda-musikaali

Helmikuussa alumnit suuntaavat yhdessä lasten kanssa Kulttuuritreffeille Svenska Teaterniin katsomaan koko perheen rakastettua Matilda-musikaalia, joka on täynnä elämää, energisiä tanssinumeroita ja mukaansatempaavaa musiikkia. Roald Dahlin samannimisestä romaanista alun perin tuttu Matilda rakastaa kirjojen lukemista ja koulunkäyntiä, mutta itsekeskeiset vanhemmat ja tyrannimainen rehtori pitävät häntä pelkkänä kiusankappaleena. Matildalla on kuitenkin vilkas mielikuvitus ja yliluonnollisia kykyjä, joiden avulla hän mullistaa aikuisten maailman ja kieltäytyy hyväksymästä heidän päällepäsmäröintiään ja välinpitämättömyyttään.

Aiheiltaan hyvinkin ajankohtainen Matilda on kunnianosoitus kielelle, lukemiselle ja rohkeudelle puolustaa sitä, mihin uskoo. Vuonna 2010 Lontoossa ensiesitetty Matilda on voittanut 100 kansainvälistä palkintoa, joista 24 on annettu parhaalle musikaalille. Osansa Matildan maagisessa tunnelmassa on sillä, että esitys on lähes läpisävelletty.  Lisäksi puolet esityksen näyttelijöistä on lapsia, jotka ovat valmistautuneet vaativiin rooleihinsa vuoden mittaisessa Matilda-teatterikoulussa.

Svenska Teaternin esitys on ruotsinkielinen, mutta se on tekstitetty suomeksi ja ruotsiksi, ja tekstitystä on helppo seurata Subtitle Mobile -sovelluksella, jonka voi ladata omaan puhelimeen ilmaiseksi sovelluskaupasta. Esityksessä on kohtauksia, jotka saattavat olla pelottavia pienille lapsille, ja sitä suositellaan yli 6-vuotiaille. Esitystä katsomaan tulevan alle 9-vuotiaan lapsen kanssa kannattaa tutustua Matildan tarinaan ja hahmoihin etukäteen Svenska Teaternin sivuilta löytyvän juonikuvauksen ja teatteripedagogin vinkkien avulla.

Alumneille on varattu esitykseen 100 paikkaa pienellä alennuksella hintaan 82 € (aikuiset, norm. 88 €) / 44 € (lapset ja alle 29-vuotiaat nuoret, opiskelijat, työttömät). Ilmoittaudu mukaan maksamalla osallistumismaksu allaolevan linkin kautta Alumnikaupassa. Alumnialennus on voimassa 10.2. klo 12 asti – maksathan osallistumismaksusi ennen sitä. Mikäli ostat samalla kertaa sekä aikuisten että alennusryhmien lippuja, lisää ensin yhden hintaryhmän liput ostoskoriin, palaa sitten takaisin lippujen esittelysivulle ja lisää toisen hintaryhmän liput ostoskoriin (aiemmin lisäämäsi liput säilyvät tällä välin ostoskorissa).

Ilmoittautuminen tapahtumaan on päättynyt.

Torstai 27.2.2025 kello 18.30, Svenska Teatern (Pohjoisesplanadi 2).


06.03.2025 – Alumni Afterwork: Yliopiston almanakka

Alumni Afterwork -tapaamiset tarjoavat mahdollisuuden kuulla mielenkiintoisia tarinoita yliopistoyhteisöstä sekä tavata muita alumneja matalalla kynnyksellä lasillisen äärellä. Afterworkit järjestetään ravintoloissa tai baareissa, joilla on vahva kytkös yliopistoon tai opiskelijaelämään. Alumneille on varattu pientä naposteltavaa ja oma nurkka tai kabinetti, jossa illan vierailija kertoo meille tapaamisen aluksi jonkin yliopistoyhteisön tahon toiminnasta tai historiasta. Sen jälkeen on luvassa vapaata seurustelua illan aiheesta tai aiheen vierestä niin vanhojen kuin uusienkin alumnituttujen kanssa.

Kevään Alumni Afterworkin aiheena on Yliopiston almanakka. Vuodesta 1608 lähtien ilmestynyt almanakka sisältää kaikki Suomen viralliset pyhä-, merkki-, liputus- ja nimipäivät sekä tietoa mm. planeettojen liikkeistä, eri uskontojen merkkipäivistä ja suosituimmista etunimistä. Almanakkaa julkaiseva Yliopiston almanakkatoimisto on suomalaisen kalenterin ylin asiantuntija, joka mm. laatii nimipäiväluettelot ja päättää kalenterin merkkipäivistä. Alumni Afterworkissa almanakkatoimiston viestintäkoordinaattori Onerva Ollila kertoo almanakan historiasta, nimipäivien tekijänoikeudesta, nimipäivien ja merkkipäivien valinnasta sekä mm. almanakkatoimiston yhteiskunnallisesta roolista.

Tapahtuman paikkana on vanha tuttu Myöhä Café & Bar. Ylioppilaskunnan omistama, Kaivopihan ja Kolmen sepän aukion välisessä yhdyskäytävässä sijaitseva Myöhä on opiskelijoiden oma baari, jossa myös Alumniyhdistyksen jäsenet saavat jäsenetuna valikoidut juomat alennushintaan. Tervetuloa!

Torstai 6.3.2025 kello 17-19, Myöhä Café & Bar (Mannerheimintie 3, sisäänkäynti Kolmen sepän aukiolta tai Kaivopihalta).


10.03.2025 – Kirjallisuuspiiri: Antti Hurskainen ja esseet

Maaliskuun kirjallisuuspiirin vieraana on kirjailija Antti Hurskainen. Hän on julkaissut uransa aikana kolme romaania ja kuusi esseeteosta, joista viimeisimpänä kokoelman En kieltäytynyt aseista (Siltala 2024). Teos sisältää siviilipalvelusmuistelmat hyväuskoisen pussikaljarauhan aikakaudelta, ja toisaalla kokoelmassa Hurskainen kirjoittaa uimataidottomuudestaan ja siitä, mikä ero on Helsingin Kruununhaalla ja Lapinlahden Peltoniemellä. Hurskaisen viimeisin romaani Suntio (Siltala 2023) oli ehdolla useiden kirjallisuuspalkintojen, muun muassa Finlandian, saajaksi.

Hurskaisen teoksissa toistuvia aiheita ovat kirjallisuus, populaarikulttuuri ja uskonto. Hänen tyylinsä on tarkka ja säästelemättömän suora, mutta kyynisyydessä ja penseydessä on myös vapauttavaa huumoria.

Elämä, kuolema, usko, yksinäisyys ovat teemoja, joita Hurskainen työstää tarkalla, jopa ankaralla ja armottomalla otteella. Mutta tästä huolimatta lukukokemuksena jää väreilemään lämpö, joka välittyy tekstin omakohtaisuudesta, rehellisyydestä ja yrityksestä ymmärtää ihmistä, itseäänkin – niin vaikeaa kuin se joskus onkin.
– Jukka Ahtela, Kulttuuritoimitus.fi

Kirjallisuuspiirissä Hurskainen keskustelee Siltalan kustannustoimittaja, kirjailija Antti Arnkilin kanssa oman tuotantonsa lisäksi esseekirjallisuudesta laajemminkin.

Kirjallisuuspiirissä kirjailijat ja tutkijat keskustelevat tuoreista teoksistaan. Maanantaisin painopiste on kaunokirjallisuudessa ja tiistaisin esillä ovat Helsingin yliopiston tutkijoiden työhön perustuvat tietokirjat. Kirjallisuuspiirin maanantai-iltojen ohjelman ovat suunnitelleet Siltalan kustannustoimittaja, kirjailija Antti Arnkil ja Otavan kustannuspäällikkö Maarit Halmesarka. Tutkijatiistaiden ohjelmasta vastaavat humanistisen tiedekunnan dekaani, tietokirjallisuuden professori Pirjo Hiidenmaa ja Suomen tietokirjailijat ry:n entinen puheenjohtaja, emeritusprofessori Markku Löytönen.

Maanantai 10.3.2025 kello 17-18, Porthania PIII (Yliopistonkatu 3). Tapahtumaa voi seurata myös suoratoistona.


20.03.2025 – Kulttuuritreffit: Sinun, Margot

Meri Valkaman romaani Sinun, Margot sulatti heti ilmestyttyään kriitikoiden ja lukijoiden sydämet, ja se palkittiin vuoden parhaalle esikoisteokselle myönnettävällä Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnolla 2021. Nyt romaani nähdään Riikka Oksasen ohjaamana näyttämösovituksena Helsingin kaupunginteatterin Suurella näyttämöllä. Otteessaan pitävä draama pohtii poikkeuksellisella tavalla ajankohtaisia kysymyksiä: Voiko menneisyyden muistaminen auttaa ymmärtämään nykyisyyttä? Kuka tai mitä ihminen lopulta on, jollei tiedä totuutta omasta menneisyydestään?

Vilja Siltasen isä Markus on juuri kuollut. Hänen asunnostaan löytyy nippu kirjeitä naiselta nimeltä Margot. Viljan äiti ei suostu sanomaan kirjeistä mitään, joten Vilja matkustaa Berliiniin selvittämään, keneltä kirjeet ovat. Vilja on varttunut DDR:ssä, jossa hänen isänsä työskenteli ulkomaankirjeenvaihtajana 1980-luvun alkupuolella. Perhe piti Itä-Saksaa ihannevaltiona. Sitten Berliinin muuri murtui ja perheonni hajosi. Miksi? Ja kuka kirjeiden Margot oikein on?

Sinun, Margot käsittelee universaaleja ja ajattomia ihmisyyteen liittyviä kysymyksiä. Näytelmän päähenkilö Vilja joutuu kohtaamaan paitsi oman perheensä salaisuudet, myös yhteiskunnan muuttuneet arvot ja rakenteet. Yksilön tarina laajenee suureksi, kokonaista aikakautta tarkastelevaksi jännitysnäytelmäksi. Ohjaaja Riikka Oksasen mukaan esitys tutkii luopumista ja merkityksen löytämistä, ”miten ihminen kohtaa elämän hetket, jolloin nuoruuden optimismi sortuu ja todellisuus paljastuu monimutkaisemmaksi ja vaikeammin hahmotettavaksi, kuin mitä on kuvitellut”.

Alumneille on varattu esitykseen 120 paikkaa n. 10 % alennuksella hintaan 48 € (norm. 52 € + tilaus- ja toimitusmaksut). Ilmoittaudu mukaan maksamalla osallistumismaksu allaolevan linkin kautta Alumnikaupassa. Alumnialennus on voimassa 19.2. asti – maksathan osallistumismaksusi ennen sitä.

Tapahtuma on täynnä. Voit ilmoittautua varasijalle allaolevasta linkistä.

Torstai 20.3.2025 kello 18.30, Helsingin kaupunginteatterin Suuri näyttämö (Eläintarhantie 5).


25.03.2025 – Kirjallisuuspiirin tutkijatiistai: Timo Miettinen

Maaliskuun tutkijatiistain vieraaksi saapuu akatemiatutkija FT, dosentti Timo Miettinen keskustelemaan tuoreesta teoksestaan Demokratian aika (Teos 2024), joka on uusi tulkinta modernin kansanvallan ideasta ja historiasta. Äänioikeuden tai edustuksellisuuden kaltaisten ilmiöiden sijaan kirja lähestyy demokratiaa ajattelutapana, jonka ytimessä ovat kilpailevat käsitykset ajan luonteesta ja historian suunnasta. Demokratian aika sisältää valtavasti tietoa ja tuoretta ajattelua.

Modernin demokratian ytimessä ovat olleet niin historian kriisit, kumoukset ja katkokset kuin ajatus historian edistymisestä ja parempien tulevaisuuksien kuvittelemisesta. Toisen maailmansodan jälkeen demokraattisen kulttuurin ytimeen ovat nousseet menneisyyden hallinnan ideat.

Nykyhetkessä moni on huolissaan demokratiasta. Kansanvallan koetaan olevan uhattuna. Ja huoli on ymmärrettävää, kun katsoo mitä maailmalla [- -] tapahtuu. Mutta huolestujat eivät aina ole ehtineet miettiä, mistä demokratia tulee ja miten se on muuttunut ajassa. Siksi Miettinen on päättänyt auttaa meitä ymmärtämään, mistä me olemme huolissamme.
– Matti Mörttinen, Kulttuuritoimistus.fi

HUOM: Tilaisuuden saaman suuren suosion vuoksi se on siirretty isompaan saliin, ja kokoonnumme ilmoitetusta poiketen Porthanian salissa PII. Lisäksi haastattelija on vaihtunut alun perin ilmoitetusta: Kirjallisuuspiirin tutkijatiistaissa Miettistä haastattelee emeritusprofessori Markku Löytönen.

Kirjallisuuspiirissä kirjailijat ja tutkijat keskustelevat tuoreista teoksistaan. Maanantaisin painopiste on kaunokirjallisuudessa ja tiistaisin esillä ovat Helsingin yliopiston tutkijoiden työhön perustuvat tietokirjat. Kirjallisuuspiirin maanantai-iltojen ohjelman ovat suunnitelleet Siltalan kustannustoimittaja, kirjailija Antti Arnkil ja Otavan kustannuspäällikkö Maarit Halmesarka. Tutkijatiistaiden ohjelmasta vastaavat humanistisen tiedekunnan dekaani, tietokirjallisuuden professori Pirjo Hiidenmaa ja Suomen tietokirjailijat ry:n entinen puheenjohtaja, emeritusprofessori Markku Löytönen.

Tiistai 25.3.2025 kello 17-18, Porthania PII (Yliopistonkatu 3). Tapahtumaa voi seurata myös suoratoistona.


27.03.2025 – Puolueiden kamppailut ja hyvinvointivaltion rakentuminen

Helsingin yliopiston alumniyhdistys järjestää hyvinvointipalveluihin liittyvien huhtikuisten kunta- ja aluevaalien kynnyksellä hyvinvointivaltion kasvukautta valottavan ja vaalikeskusteluja taustoittavan paneelikeskustelun. Lämpimästi tervetuloa seuraamaan keskustelua paikan päällä Tiedekulmassa tai suoratoiston välityksellä!

Maailmansodan jälkeisten vuosikymmenten murroskausi ja suuret ikäluokat toivat puolueisiin myös nuorempaa ja aikaisempaa koulutetumpaa sukupolvea. Alueellinen ja sosiaalinen tasa-arvo sekä yhteiskunnallinen oikeudenmukaisuus nousivat entistä voimakkaammin poliittiseen keskusteluun. Hyvinvointivaltion instituutiot, kuten koulutus, terveyden- ja sairaanhoito, muut julkiset palvelut ja sosiaalivakuutus olivat niin Suomessa kuin monissa muissa maissa olennainen osa teollistunutta palkkatyöyhteiskuntaa. Miten yhteiskunnallinen ja kansainvälinen muutos näkyi puoluetoiminnassa ja miten hyvinvointivaltio rakennettiin? Minkälaisia kamppailuja eri puolueissa käytiin ja mitä kompromisseja eri tahot – myös puolueita lähellä olleet etujärjestöt – joutuivat tekemään?

Panelisteina ovat SDP:n, Keskustan ja Kokoomuksen historiaa tutkineet dosentti Matti Hannikainen, tutkijatohtori Kati Katajisto ja professori Vesa Vares. Hannikainen on kirjoittanut SDP:n historian 5. osan (2024), Katajisto Keskustan historian 6. osan (2023) ja Vares Kokoomuksen historian 3. osan (2008) ja 4. osan (2017). Keskustelua johtaa poliittisen historian emeritusprofessori Pauli Kettunen.

Torstai 27.3.2025 kello 17-18.30, Tiedekulma (Yliopistonkatu 4). Tapahtumaa voi seurata myös suoratoistona.


03.04.2025 – Urakoulutus: Näin päivität CV:n ja LinkedIn-profiilin työnhakua varten

Haluatko varmistaa, että CV:si ja LinkedIn-profiilisi herättävät rekrytoijien huomion? Kevään urakoulutuksessa käydään läpi konkreettisia vinkkejä ja parhaita käytäntöjä, joilla voit optimoida profiilisi työnhakua varten. Saat tietoa siitä, mitä rekrytoijat etsivät ja kuinka voit tuoda esiin vahvuutesi vakuuttavasti. Tule mukaan kuulemaan ja nappaamaan vinkit talteen!

Koulutuksen toteutuksesta vastaa Alumniyhdistyksen yhteistyökumppani aTalent Recruiting, ja kouluttajina toimivat Senior Recruitment Consultant Anni Nurmi sekä Senior Recruitment Consultant Sofia Latva-Koivisto. Voit esittää toiveita käsiteltävistä aiheista ilmoittautumisen yhteydessä, ja tilaisuuden lopussa on aikaa myös osallistujien kysymyksille ja keskustelulle. Koulutus toteutetaan kokonaan verkossa, ja osallistumislinkki lähetetään ilmoittautuneille erikseen.

Torstai 3.4.2025 kello 9-10.30, tapahtuma toteutetaan verkossa.


09.04.2025 – Vuoden Alumnin juhlaluento: Elina Pekkarinen

Alumniyhdistyksen kevät huipentuu perinteiseen tapaan Vuoden Alumnin juhlaluentoon. Kaikille avoimen yleisöluennon pitää Alumniyhdistyksen Vuoden Alumniksi 2025 valitsema lapsiasiavaltuutettu, valtiotieteiden tohtori, dosentti Elina Pekkarinen.

Luennon otsikko on Entä jos jokaisella ihmisellä olisi hyvä lapsuus? Paikkana on yliopiston Pieni juhlasali, jossa on luvassa luennon päätteeksi viinitarjoilu. Luentoa voi seurata myös suoratoiston välityksellä. Osallistuminen edellyttää ilmoittautumista.

Vuoden Alumni on Helsingin yliopiston myönteinen lähettiläs. Alumniyhdistys valitsee tehtävään vuosittain henkilön, joka on toiminnallaan tukenut Helsingin yliopiston periaatteita ja akateemisen koulutuksen arvostusta sekä nostanut akateemista Helsingin henkeä. Elina Pekkarisen ansiona nähtiin erityisesti lasten ja nuorten oikeuksien puolustaminen ja heidän näkökulmansa pitäminen esillä julkisessa keskustelussa, minkä hän tekee analyyttisesti ja selväkielisesti mutta samalla terävästi ja hauskasti.

Keskiviikko 9.4.2025 kello 17, yliopiston Pieni juhlasali (Fabianinkatu 33). Tapahtumaa voi seurata myös suoratoistona.


14.04.2025 – Kirjallisuuspiiri: Johanna Vuoksenmaa

Huhtikuun kirjallisuuspiirin vieraana on kirjailija, käsikirjoittaja, televisio- ja elokuvaohjaaja Johanna Vuoksenmaa. Hän keskustelee tuoreesta teoksestaan Suurenmoinen matka (Otava 2025), joka on elämäntäyteinen romaani äideistä, pojista ja matkoista varjojen maihin. Tarina sijoittuu kahdelle aikatasolle: natsi-Saksaan ja nyky-Suomeen. Poikansa Saksan itärintamalla menettänyt Alma saa Hitleriltä kutsun virkistysmatkalle kolmanteen valtakuntaan, ja 80 vuotta myöhemmin Alman lapsenlapsenlapsi Ilona saa käsiinsä Alman matkalta lähettämät kirjeet.

Johanna Vuoksenmaa sai inspiraation toiseen romaaniinsa oman isoisoäitinsä kirjeestä, jonka tämä oli lähettänyt perheelleen syyskesällä 1943 Saksasta SS-miehenä kaatuneiden omaisille järjestetyltä virkistys- ja propagandamatkalta. Kirjeestä huokui ihailu natsi-Saksaa ja Hitleriä kohtaan, mikä teki sen lukemisesta kirjailijalle hämmentävän kokemuksen. Romaaninsa jälkisanoissa Vuoksenmaa kirjoittaa: “Yritin kaivaa tietoja matkoista historiankirjoista, -tutkimuksista ja Kansalliskirjaston lehtiarkistoista, mutta saalis jäi hyvin laihaksi. [- -] Ehkä syy siihen, että tämän kaltaisista historiallisista yksityiskohdista on niin vähän kokemustietoa, on häpeä ja haluttomuus paljastaa liittyvänsä millään tavalla historiallisiin vääryyksiin [- -].”

Oman sukunsa papereista löytyneen kirjeen pohjalta Vuoksenmaa alkoi kuvitella, millainen maatalon emännän vierailu sotaa käyvään natsi-Saksaan olisi voinut olla. Romaani on inspiraatiostaan huolimatta fiktiivinen, ja “Vuoksenmaa on kokeneen käsikirjoittajan taidolla punonut monihaaraisen juonen, joka kyllä koukuttaa loppuun saakka” (Helena Ruuska, Helsingin Sanomat 8.2.2025). Mitkä ovat Suurenmoisen matkan Alman ja Ilonan sokeat pisteet? Entä omamme tässä ajassa?

Kirjallisuuspiirissä Johanna Vuoksenmaata haastattelee Otavan kustannuspäällikkö Maarit Halmesarka.

Kirjallisuuspiirissä kirjailijat ja tutkijat keskustelevat tuoreista teoksistaan. Maanantaisin painopiste on kaunokirjallisuudessa ja tiistaisin esillä ovat Helsingin yliopiston tutkijoiden työhön perustuvat tietokirjat. Kirjallisuuspiirin maanantai-iltojen ohjelman ovat suunnitelleet Siltalan kustannustoimittaja, kirjailija Antti Arnkil ja Otavan kustannuspäällikkö Maarit Halmesarka. Tutkijatiistaiden ohjelmasta vastaavat humanistisen tiedekunnan dekaani, tietokirjallisuuden professori Pirjo Hiidenmaa ja Suomen tietokirjailijat ry:n entinen puheenjohtaja, emeritusprofessori Markku Löytönen.

HUOM. Tilaisuus pidetään alun perin ilmoitetusta poiketen Porthanian salissa PII.

Maanantai 14.4.2025 kello 17-18, Porthania PII (Yliopistonkatu 3). Tapahtumaa voi seurata myös suoratoistona.


24.04.2025 – Tutustuminen yliopiston observatorioon

Toiveuusinta! Alumniyhdistyksen tutustumiskäynnit yliopiston vanhaan observatorioon varattiin viime syksynä nopeasti täyteen, joten tarjoamme nyt uuden mahdollisuuden tutustua tähtitieteen kiehtovaan maailmaan. Arkkitehti Carl Ludvig Engelin ja tähtitieteen professori F.W.A. Argelanderin Tähtitorninmäelle suunnittelema observatorio oli valmistuessaan 1834 aikansa modernein tähtitieteen tutkimuslaitos, esikuva muille observatorioille ja professorin perheen koti. Engel halusi suunnitella observatoriosta “kaupungin kaunistuksen”, ja siitä tulikin Helsingin kaupunkikuvaa hallitseva rakennus ja Unioninkadun eteläinen päätepiste.

Helsingin yliopiston lopetettua tähtitieteen laitoksen vuonna 2010 toimii observatoriossa nykyään Tiedemuseo Liekin tähtitieteen yleisökeskus. Tunnin pituisella opastetulla kierroksella kuullaan observatorion vaiheikkaasta historiasta, vieraillaan vanhoissa tunnelmallisissa havaintotorneissa ja ihaillaan pohjolan yötaivasta planetaariossa. Planetaariossa vietetyn pikakelatun “yön” aikana opitaan tunnistamaan kuuluisimpia tähtikuvioita ja päästään näkemään, miten taivas liikkuu yön aikana. Observatoriossa ei järjestetä tähtinäytöksiä, joissa katsottaisiin taivaalle kaukoputkella, mutta perusnäyttelyssä pääsee tutustumaan yhä alkuperäisillä paikoillaan oleviin suuriin havaintolaitteisiin.

Alumneille on varattu observatorioon kolme samansisältöistä opastusta, jotka soveltuvat myös lapsille noin 10-vuotiaasta alkaen. Kullekin kierrokselle mahtuu 20 osallistujaa ja paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Opastuksen hinta Alumniyhdistyksen jäsenille ja heidän seuralaisilleen on 6 €/hlö – ilmoittaudu mukaan maksamalla opastusmaksu Alumnikaupassa 16.4. mennessä. Ilmoittautumisen yhteydessä maksettavan opastusmaksun lisäksi osallistujien tulee maksaa paikan päällä Observatorion pääsymaksu (7 €, Museokortin haltijat ja alle 18-vuotiaat ja yliopiston henkilökunta/opiskelijat 0 €).

Huomaathan, että observatorio on vanha suojeltu rakennus, ja opastuksella vieraillaan myös sellaisissa tiloissa, jotka ovat esteellisiä tai joissa ei ole lämmitystä (planetaario ja havaintotornit).

Tapahtuma on täynnä. Voit ilmoittautua varasijalle allaolevasta linkistä.

Torstai 24.4.2025 kello 16.00, 17.15 ja 18.30, Observatorio (Kopernikuksentie 1).


28.04.2025 – Helsingin yliopiston Studia Generalia: Kestävä tulevaisuus

Studia Generalia on Helsingin yliopiston avoin ja maksuton yleisöluentosarja kaikille tieteen ja oppimisen ystäville. Kevään 2025 Studia Generalian aiheena on kestävä tulevaisuus ja muotona tiedetori päärakennuksen Agora-tapahtumatilassa. Esittelypisteillä avataan näkökulmia kestävän tulevaisuuden rakentamiseen eri tieteenaloilta.

Esittelytorin pisteiden teemoja ovat:
  • Viipalekuvaus ilmastonmuutoksen torjumisessa
  • Vihreän kuluttajan myytti
  • Kestävä mieli ja kieli
    Keskustelemme mielen ja kielen suhteesta. Miten monikielinen mieli toimii? Miten kielten oppiminen vaikuttaa mieleen? Miten kyky oppia kieliä muuttuu lapsuudesta aikuisuuteen?
  • Taiteiden merkitys kestävyyden näkökulmasta
  • Geenimuokkauksen edut ja riskit

Maanantai 28.4.2025 klo 15.15-17, Helsingin yliopiston päärakennuksen Agora (Fabianinkatu 33). Tapahtumaan ei tarvitse ilmoittautua.


29.04.2025 – Kirjallisuuspiirin tutkijatiistai: Anne Pitkäranta

Huhtikuun tutkijatiistaihin saapuu vieraaksi Helsingin yliopiston korva-, nenä- ja kurkkutautiopin emeritaprofessori Anne Pitkäranta. Huhtikuun alkuperäisen vieraan Ullamaija Seppälän vierailu siirtyi helmikuulle.

Pitkäranta keskustelee yhdessä Kaija-Leena Kolhon ja Kimmo Kontulan kanssa toimittamastaan teoksesta Lääketieteen parantava voima (Duodecim 2024), joka kertoo sata menestystarinaa suomalaisen nykylääketieteen tutkimuksesta ja on puheenvuoro tutkimuksen tärkeydestä yhteiskunnassa.

Teoksen kirjoittajat edustavat monipuolisesti lääketieteen eri aloja perustutkimuksesta klinikkaan ja kaupallisiin onnistumisiin. Heidän tarinansa valaisevat esimerkein, kuinka lääketieteellisen tutkimuksen avulla voidaan oppia ehkäisemään sairauksia ennalta, kehittäämään diagnostiikkaa ja uusia hoitoja sekä tunnistamaan vaikuttamattomia tai haitallisia hoitoja. Teos on hyödyllinen kaikille, jotka ovat kiinnostuneita lääketieteen tutkimuksen tilasta ja kehityksestä.

Anne Pitkärantaa haastattelee emeritusprofessori Markku Löytönen.

Kirjallisuuspiirissä kirjailijat ja tutkijat keskustelevat tuoreista teoksistaan. Maanantaisin painopiste on kaunokirjallisuudessa ja tiistaisin esillä ovat Helsingin yliopiston tutkijoiden työhön perustuvat tietokirjat. Kirjallisuuspiirin maanantai-iltojen ohjelman ovat suunnitelleet Siltalan kustantaja, kirjailija Antti Arnkil ja Otavan kustannuspäällikkö Maarit Halmesarka. Tutkijatiistaiden ohjelmasta vastaavat humanistisen tiedekunnan dekaani, tietokirjallisuuden professori Pirjo Hiidenmaa ja Suomen tietokirjailijat ry:n entinen puheenjohtaja, emeritusprofessori Markku Löytönen.

Tiistai 29.4.2025 kello 17-18, Porthania PIII (Yliopistonkatu 3). Tapahtumaa voi seurata myös suoratoistona.


30.04.2025 – Alumnien vappuristeily

Tervetuloa virittäytymään vapputunnelmaan alumniseurassa, kun suuren suosion saanut ja jo perinteeksi muodostunut Alumnien vappuristeily tulee taas!

Tarjolla matkan aikana on iloista yhdessäoloa hyvässä seurassa, pelimannimusiikkia ja kaikille tuttuja yhteislauluja. Tapahtuman musiikista vastaa vuonna 2010 Kultainen Harmonikka -kilpailun voittanut ja vuonna 2018 vuoden harmonikkataiteilijaksi valittu Viivi Maria Saarenkylä. Laivalla palvelee myös kahvila A-oikeuksin.

Alumneille varattu perinteinen siipirataslaiva pw/s Vispilä lähtee Kauppatorilta vappuaattona klo 15, risteilee pari tuntia upeissa maisemissa Helsingin edustalla ja palaa Kauppatorille klo 17.30, juuri parahiksi ennen Mantan lakitusta.

Vappuristeilylle myydään 100 lippua, jolloin viileämmän sään sattuessa kaikki osallistujat mahtuvat nauttimaan risteilystä laivan sisätiloihin. Paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Osallistumismaksu Alumniyhdistyksen jäsenille ja heidän seuralaisilleen on 35 €/hlö. Ilmoittaudu mukaan maksamalla osallistumismaksu Alumnikaupassa. Tule mukaan käynnistämään vapun vietto iloisissa merkeissä yhdessä muiden alumnien kanssa!

Keskiviikko 30.4.2025 kello 15-17.30, Kauppatori.

 

Palautetta edellisten vappuristeilyjen osallistujilta:

“Loistotunnelma! Kiitos upeasta ideasta ja hyvästä toteutuksesta!”

“Kiva tapa aloittaa vapun vietto, hyvää seuraa, kauniit maisemat, raikas ulkoilma ja yhteislaulu!”

“Hyvä laiva, hyvä tunnelma, hyvä sää. Kaikki kohdallaan. Kiitos!”

“Mukava, rento tilaisuus fiksussa seurassa. Hienoa katsoa kotikaupunkia toisesta näkökulmasta.”

“Ensimmäinen Alumniretki jolle osallistuin eikä jää viimeiseksi!”


12.05.2025 – Kirjallisuuspiiri: Juha Kauppinen ja kertova tietokirjallisuus

Toukokuun kirjallisuuspiirin vieraana on kirjailija, toimittaja Juha Kauppinen, joka keskustelee tuoreesta teoksestaan Kertomus Maasta (Siltala 2025) ja kertovasta tietokirjallisuudesta laajemminkin. Kertova tietokirjallisuus eli narratiivinen nonfiktio on Suomessakin viime vuosina yleistynyt tietokirjallisuuden laji, joka narratiivisen journalismin tapaan hyödyntää laajempaa kerrontakeinojen kirjoa kuin perinteinen tietokirjallisuus tai journalismi. Kauppinen jatkaa lajin uudistamista kirjatrilogiansa itsenäisessä kolmannessa osassa.

Kauppisen uutuus on jatkoa hänen palkituille teoksilleen Monimuotoisuus – kertomuksia katoamisista (Siltala 2019) ja Heräämisiä – kuinka minusta tuli luonnonsuojelija (Siltala 2021). Kertomus Maasta kohdistaa katseensa hiilenkierron ja maapallon elollisen luonnon kiehtoviin yhteyksiin, ja esiin nousee koko ihmiskunnan tulevaisuus. Maata on ajateltu yhtenä, hallitusti toimivana olentona. Onko ajatukselle katetta uuden tutkimustiedon valossa? Millaisia ratkaisuja ekologisen kaksoiskriisin – ilmastonmuutoksen ja luontokadon – tarkastelu samaan aikaan tarjoaa?

Kirjallisuuspiirissä kertovasta tietokirjallisuudesta Juha Kauppisen kanssa keskustelee Siltalan kustantaja Antti Arnkil.

Kirjallisuuspiirissä kirjailijat ja tutkijat keskustelevat tuoreista teoksistaan. Maanantaisin painopiste on kaunokirjallisuudessa ja tiistaisin esillä ovat Helsingin yliopiston tutkijoiden työhön perustuvat tietokirjat. Kirjallisuuspiirin maanantai-iltojen ohjelman ovat suunnitelleet Siltalan kustantaja, kirjailija Antti Arnkil ja Otavan kustannuspäällikkö Maarit Halmesarka. Tutkijatiistaiden ohjelmasta vastaavat humanistisen tiedekunnan dekaani, tietokirjallisuuden professori Pirjo Hiidenmaa ja Suomen tietokirjailijat ry:n entinen puheenjohtaja, emeritusprofessori Markku Löytönen.

HUOM. Tilaisuus pidetään alun perin ilmoitetusta poiketen Porthanian salissa PII, jossa on alkuperäistä PIII-salia parempi äänentoisto.

Maanantai 12.5.2025 kello 17-18, Porthania PII (Yliopistonkatu 3). Tapahtumaa voi seurata myös suoratoistona.


14.05.2025 – Kävelykierros: Valvontakomission ja kylmän sodan Helsinki

Alumniyhdistyksen ja SKS:n yhteistyössä toteuttamat, suuren suosion saaneet kävelykierrokset jatkuvat! Hetkessä täyteen varattujen Helsinki 1944– ja Symbolien Helsinki -kierrosten jälkeen pääsemme nyt tutustumaan valvontakomission Helsinkiin ja kylmän sodan vuosiin. Historiantutkija, tietokirjailija Ville Jalovaara kertoo aiheesta ja johdattaa tutustumaan sodanjälkeisen Helsingin vaaran vuosiin. Kierros liittyy Jalovaaran keväällä 2025 ilmestyvään Stalinin marionetit? -kirjaan, joka kertoo valvontakomission brittien ja venäläisten välisestä kädenväännöstä ja korkean tason poliittisesta pelistä. Sen panoksena oli koko Suomen kohtalo.

Kahdelle keskiviikkona 14.5. järjestettävälle kävelykierrokselle mahtuu kummallekin mukaan 40 nopeinta alumnia. Noin 1,5 tuntia kestävä kierros alkaa Olympiaterminaalilta ja päättyy hotelli Torniin. Ilmoittaudu mukaan maksamalla osallistumismaksu 5 € Alumnikaupassa allaolevan linkin kautta. Ilmoittautumisen yhteydessä voit myös varata itsellesi Jalovaaran tuoreen Stalinin marionetit? -kirjan tekijän signeerauksella alumnihintaan 24,90 € (norm. 34 €, maksu kortilla kierroksen päätteeksi).

Tapahtuma on täynnä. Voit ilmoittautua varasijalle allaolevasta linkistä.

Keskiviikko 14.5.2025 kello 16.00 ja 18.15, lähtö Olympiaterminaalilta (Olympiaranta 1).


15.05.2025 – Kulttuuritreffit: Rajojen rikkojat

Ateneumin taidehistoriallisesti merkittävä näyttely Rajojen rikkojat tuo ensimmäistä kertaa yhteen 1800-luvulla Saksassa opiskelleiden ja työskennelleiden naistaiteilijoiden töitä. Näyttely esittelee ennen näkemättömiä teoksia yli 50:ltä aiemmin täysin tuntemattomalta taiteilijalta. Rajojen rikkojat raivasivat tietä seuraavien sukupolvien taiteilijoille aikana, jolloin naiset joutuivat valitsemaan uran ja perheen välillä, ja jolloin heillä ei ollut vielä edes äänioikeutta. Monet näyttelyn rohkeista taiteilijoista olivat myöhemmin eläneiden naistaiteilijoiden, kuten Helene Schjerfbeckin ja Ellen Thesleffin esikuvia.

1800-luvun pohjoismaisten ja baltialaisten taiteilijoiden oli matkustettava ulkomaille, kuten Saksan Düsseldorfiin, Dresdeniin, Müncheniin ja Berliiniin, saadakseen parempi koulutus. Naiset saivat opiskella vain miestaiteilijoiden yksityisoppilaina tai näiden naisille perustamissa taidekouluissa. Matkustaminen oli hidasta, toisinaan vaarallista ja vaati erityisjärjestelyitä, koska naisen ei ollut sallittua matkustaa yksin. Näyttelyn suomalaisia taiteilijoita ovat muun muassa Fanny Churberg, Alexandra Frosterus-Såltin, Ida Silfverberg ja Victoria Åberg, ja esillä on myös Suomen ensimmäisen naispuolisen tieteellisen kuvittajan, Elolliset-romaanista tutun Hilda Olsonin piirroksia Luonnontieteellisen keskusmuseon kokoelmista.

Näyttelyyn ei ruuhkien välttämiseksi järjestetä lainkaan opastuksia, mutta Alumniyhdistyksen jäsenille on varattu oma puolen tunnin näyttelyintro Ateneum-salissa. Näyttelyintrolla saamme johdatuksen näyttelyn teemoihin ja keskeisiin teoksiin asiantuntevan oppaan ja runsaan kuvaesityksen avulla. Tämän jälkeen jokainen voi tutustua Ateneumin amanuenssi Anne-Maria Pennosen kuratoimaan näyttelyyn omaan tahtiinsa.

Näyttelyintron hinta on Alumniyhdistyksen jäsenille ja heidän seuralaisilleen 8 €/hlö. Sen lisäksi osallistujien tulee paikan päällä maksaa Ateneumin pääsymaksu itse (aikuiset 20 € / eläkeläiset 12 € / Museokortin haltijat ja alle 18-vuotiaat 0 €; norm. 22 €). Ilmoittaudu mukaan maksamalla näyttelyintron osallistumismaksu allaolevan linkin kautta Alumnikaupassa; paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä.

HUOM. Ateneumin tekemien päällekkäisten varausten vuoksi tapahtuma on jouduttu valitettavasti siirtämään alun perin ilmoitetusta viikolla eteenpäin. Uusi ajankohta on torstai 15.5.2025 klo 16.30. Muutoksen takia tapahtumaan on vapautunut tilaa. Ilmoittaudu mukaan allaolevasta linkistä.

Torstai 15.5.2025 kello 16.30, Ateneum (Kaivokatu 2, ryhmien sisäänkäynti Ateneuminkujalta).


26.05.2025 – Yliopisto ja kaupunki – kohti yhteisiä tavoitteita

Kuntavaalit on käyty, ja Helsingin uudet päättäjät alkavat nyt muovata kaupunkistrategiaa tulevalle valtuustokaudelle 2025–2029. Mitä annettavaa Helsingin yliopistolla tehtävällä kaupunkitutkimuksella voi olla tulevien vuosien tavoitteita linjaaville päättäjille ja miten tutkittua tietoa voidaan hyödyntää mahdollisimman hyvin kaupunkisuunnittelussa ja Helsingin päätöksenteossa? Helsingin yliopiston alumniyhdistys ja yliopiston Helsinki Alumni -yhteisö järjestävät maanantaina 26.5. klo 17.00–18.30 kaupunkiaiheisen keskustelutilaisuuden, jossa yliopiston kaupunkitutkijat esittelevät tuoreimpia tutkimustuloksiaan ja keskustelevat niistä kaupungin päättäjien kanssa.

Kaupunkitutkimuksen tuoreista tuloksista kertovat pääkaupunkiseudun asuinalueita, rakentamista ja sosiaalista kestävyyttä tutkinut kaupunkimaantieteen professori Mari Vaattovaara sekä kestävään liikkumiseen ja saavutettavuuteen perehtynyt tutkijatohtori Elias Willberg. Alustusten jälkeen heidän kanssaan keskustelevat kestävästä rakentamisesta ja liikkumisesta Helsingin kaupunginvaltuuston jäseninä jatkavat ja päättyvällä valtuustokaudella kaupunkiympäristölautakunnassa vaikuttaneet Otto Meri (kok.) ja Amanda Pasanen (vihr.). Keskustelua moderoi kaupunkitutkimusinstituutti Urbarian yhteyspäällikkö Mikko Posti, ja sen päätteeksi on aikaa myös yleisön kysymyksille.

Tilaisuus järjestetään Metsätalon salissa 1 (Unioninkatu 40 / Fabianinkatu 39, 1. krs), ja sen lopuksi on luvassa kahvitarjoilu. Keskustelua voi seurata myös suoratoiston välityksellä; linkki suoratoistoon lähetetään tapahtumaan ilmoittautuneille erikseen. Tapahtuma on suunnattu erityisesti Helsingin yliopiston alumneille, mutta se on avoin kaikille muillekin kaupungin kehityksestä, tutkimuksesta ja päätöksenteosta kiinnostuneille. Lämpimästi tervetuloa mukaan!

Maanantai 26.5.2025 kello 17-18.30, Metsätalon sali 1 (Unioninkatu 40 / Fabianinkatu 39). Tapahtumaa voi seurata myös suoratoistona.


27.05.2025 – Kirjallisuuspiirin tutkijatiistai: Emilia Kilpua

Toukokuun tutkijatiistain vieraana on avaruusfysiikan professori Emilia Kilpua, joka keskustelee yhdessä Hannu Koskisen kanssa kirjoittamastaan teoksesta Aurinko – tuttu ja tuntematon tähtemme (Gaudeamus 2023). Kirja esittelee lukijalle, miten ymmärryksemme Auringosta ja muista tähdistä on kertynyt uuden ajan alusta nykypäivään samalla, kun moderni fysiikka on ottanut kehitysaskeleitaan. Mitä oikeastaan tiedämme Auringosta?

Noin 150 miljoonan kilometrin päässä Maasta sijaitseva aktiivinen tähti on inspiroinut taidemaalareita, saanut aikaan kiivaita väittelyitä tieteilijöiden kesken ja antanut elämän kaikelle elolliselle. Se pauhaa jättiläismäisen ydinvoimalan tavoin ja tarjoaa meille energiaa, valoa ja revontulia mutta myös esimerkiksi geomagneettisia myrskyjä. Tähtien tutkimus on mullistanut ihmiskunnan maailmankuvaa.

”Auringon ja avaruuden moderni tutkiminen on ollut yhteistyötä ja erimielisyyksiä, observatorioiden rakentamista ja vaivalloista taivallusta ankarissa olosuhteissa napa-alueilla. Tieteellisen tutkimuksen edistyminen erheineen, ja niiden harjoittajat, nivoutuvat luontevasti toisiinsa kirjan eri luvuissa.”
— Janne Hopsu, MTV Uutiset

Kirjallisuuspiirin tutkijatiistaissa Emilia Kilpuaa haastattelee emeritusprofessori Markku Löytönen.

Kirjallisuuspiirissä kirjailijat ja tutkijat keskustelevat tuoreista teoksistaan. Maanantaisin painopiste on kaunokirjallisuudessa ja tiistaisin esillä ovat Helsingin yliopiston tutkijoiden työhön perustuvat tietokirjat. Kirjallisuuspiirin maanantai-iltojen ohjelman ovat suunnitelleet Siltalan kustantaja, kirjailija Antti Arnkil ja Otavan kustannuspäällikkö Maarit Halmesarka. Tutkijatiistaiden ohjelmasta vastaavat humanistisen tiedekunnan dekaani, tietokirjallisuuden professori Pirjo Hiidenmaa ja Suomen tietokirjailijat ry:n entinen puheenjohtaja, emeritusprofessori Markku Löytönen.

HUOM. Tilaisuus pidetään alun perin ilmoitetusta poiketen Porthanian salissa PII, jossa on alkuperäistä PIII-salia parempi äänentoisto.

Tiistai 27.5.2025 kello 17-18, Porthania PII (Yliopistonkatu 3). Tapahtumaa voi seurata myös suoratoistona.


12.06.2025 – Alumniretki: Tvärminne

Alumniyhdistyksen kevään viime vuosina päättäneen AlumniJunan hengessä teemme jälleen akateemisen päiväretken yliopistokohteeseen. Muiden yliopistojen sijaan matkaamme kuitenkin tällä kertaa bussilla tutustumaan Helsingin yliopiston eläintieteelliseen asemaan Tvärminneen.

Hangossa Suomenlahden suulla sijaitseva Tvärminne on yksi Helsingin yliopiston kolmesta biologisesta tutkimusasemasta. Siellä on tehty rannikonläheisten elinympäristöjen tutkimusta jo yli 120 vuoden ajan, mikä tarjoaa hyvät lähtökohdat pitkäaikaisten ympäristömuutosten tutkimiseen. Asema sijaitsee luonnonsuojelualueella, missä vain tutkimukseen ja opetukseen liittyvä toiminta on sallittua. Alumniretkellä kuulemme Tvärminnessä tehtävästä korkeatasoisesta tutkimuksesta, tutustumme asemaan ja tutkimusalus Augustaan sekä vierailemme Tvärminnen luontopolulla.

OHJELMA
Klo 9.30 Lähtö Helsingin keskustasta
Klo 11.30 Luento Tvärminnessä tehtävästä tutkimuksesta
Klo 12.30 Lounas tutkimusaseman ravintolassa
Klo 13.30 Tutustuminen aseman tiloihin ja alueeseen sekä tutkimusalus Augustaan
Klo 14.30 Omatoiminen kierros Tvärminnen luontopolulla
Klo 15.30 Päiväkahvi ja välipala
Klo 16.00 Lähtö takaisin Helsinkiin ja Itämerivisa paluubussissa. Saapuminen Helsinkiin klo 18 mennessä.

Alumniretken hinta on 59 € sisältäen edestakaiset bussimatkat, lounaan ja päiväkahvin sekä kaiken Tvärminnessä järjestettävän ohjelman. Retkelle mahtuu 50 nopeinta alumnia: ilmoittaudu mukaan maksamalla osallistumismaksu ja täyttämällä osallistujatietosi Alumnikaupassa allaolevan linkin kautta. Ilmoittautuminen päättyy 21.5. – lämpimästi tervetuloa mukaan!

Huom. Molemmat retket ovat täynnä. Voit ilmoittautua varasijalle allaolevasta linkistä.

Torstai 5.6. & 12.6.2025 klo 9.30-18, Helsinki-Tvärminne-Helsinki.


14.06.2025 – Kulttuuritreffit: Carmina Burana

Kesän korvalla alumnit suuntaavat vielä Kulttuuritreffeille Musiikkitaloon kuuntelemaan yhtä kevään konserttitapauksista, harvoin esitettävää Carl Orffin Carmina Buranaa. Suurkuorokonsertissa teos esitetään useamman kuoron, urkujen ja lyömäsoitinten voimin. Urkurina toimii Aleksanteri Wallius ja kapellimestarina Riku Laurikka, muut solistit vahvistuvat myöhemmin.

Carmina Burana on kaikkiaan 25-osainen kokoelma maallisia lauluja kuoroille ja solisteille laulettavaksi instrumenttien ja maagisten kuvien kanssa. Carl Orff sävelsi sen vuosina 1934–35 Carmina Burana -käsikirjoitussarjasta valikoimiinsa teksteihin ja teos sai kantaesityksensä Frankfurtin oopperassa 1937. Näyttämökantaatti sai heti osakseen suuren suosion ja siitä tuli nopeasti Saksan suosituin musiikkiesitys natsihallinnon närkästyksestä huolimatta. Toisen maailmansodan jälkeen teoksen menestys vain kasvoi ja siitä tuli 1960-luvulla osa kansainvälistä klassisen musiikin ohjelmistoa.

Alumneille on varattu konserttiin 120 lippua hyviltä permantopaikoilta (katsomot R, B ja M sekä katsomoiden P ja A takaosa) pienellä alennuksella hintaan 42 € (norm. 46 €). Paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä – ilmoittaudu mukaan maksamalla osallistumismaksu Alumnikaupassa allaolevan linkin kautta. Alumnialennus on voimassa vain 28.2. klo 12 asti; maksathan osallistumismaksusi ennen sitä.

Tapahtuma on täynnä. Voit ilmoittautua varasijalle allaolevasta linkistä.

Lauantai 14.6.2025 kello 19.00, Musiikkitalon konserttisali (Mannerheimintie 13a).


21.08. 2025 – Alumniretki: Fiskarsin ruukki

Suuren suosion saaneet Alumniyhdistyksen elokuiset päiväretket jatkuvat, ja tällä kertaa syyskauden avaa tutustuminen Fiskarsin ruukkiin Raaseporissa. Vuonna 1649 perustettu Fiskarsin ruukki oli teollisuuden edelläkävijöitä, ja tämän päivän Fiskars Villagessa design, taide ja käsityöt kohtaavat luonnon, historian ja arkkitehtuurin. Alumnien vierailua isännöi Fiskars-konsernin yhteiskuntasuhteista ja Fiskars Villagesta vastaava johtaja, Alumniyhdistyksen valtuuskunnan jäsen Jan D. Oker-Blom.

Retki alkaa kello 9.30, jolloin lähdemme kohti Fiskarsia tilausbussilla Helsingin keskustasta. Perillä ohjelmamme alkaa puolentoista tunnin mittaisella opastuksella kahdessa ryhmässä. Toinen ryhmistä tutustuu Fiskarsin taiteeseen ja designiin ja toinen alueen historiaan. Opastuksen päätyttyä nautimme lounaan ravintola Kuparipajassa, minkä jälkeen kukin voi tutustua pari tuntia alueen putiikkeihin, kahviloihin ja taidenäyttelyihin omin päin. Kotimatkalle lähdetään klo 15.30 ja Helsinkiin saavumme kello 17 mennessä.

Päiväretken hinta on 58 € sisältäen edestakaiset bussikuljetukset, opastetun kierroksen ja lounaan. Lounas sisältää runsaan salaatti- ja leipäpöydän, päivän kala- tai kasvispääruoan oman valinnan mukaan sekä kahvin/teen ja pienen makean. Retken hintaan eivät sisälly taidenäyttelyiden pääsymaksut (10–15 €/hlö, osaan käy Museokortti), jos niissä haluaa vierailla omalla ajalla. Ilmoittautumisen yhteydessä voi esittää toiveen, kummalle opastukselle haluaisi osallistua. Pyrimme toteuttamaan alumnien toiveet mahdollisimman kattavasti, mutta tarvittaessa paikat jaetaan ilmoittautumisjärjestyksessä.

Suuren kysynnän vuoksi järjestämme kaksi samansisältöistä retkeä, joille molemmille mahtuu 54 nopeinta alumnia: ilmoittaudu mukaan maksamalla osallistumismaksu ja täyttämällä osallistujatietosi Alumnikaupassa allaolevasta linkistä.

Huom. Molemmat retket ovat täynnä. Voit ilmoittautua varasijalle allaolevasta linkistä.

Torstai 21.8. ja 28.8.2025 kello 9.30-17, Helsinki-Fiskars-Helsinki.


29.08. 2025 – Pia Widénin väitöstilaisuus alumnitoiminnasta

Alumniyhdistyksen valtuuskunnan jäsen Pia Widénin alumnitoimintaa käsittelevä väitöskirja valaisee alumnitoiminnan taustalla olevia syitä ja vaikutuksia viidessä maailman huippuyliopistossa.

Widénin väitöskirja Developing and Donating – Strategic alumni engagement in Higher Education, Differences and similarities in strategic alumni engagement at Harvard, Penn State, Cambridge, Helsinki, and Uppsala Universities in 1840-2020 tarkastelee lähes kahden vuosisadan ajalta alumnitoimintaa Harvard Universityssa, Pennsylvania State Universityssa, University of Cambridgessa, Uppsala Universitetissa ja Helsingin yliopistossa.​

Väitöskirja luokittelee toiminnan osa-alueiksi lahjoittamisen, vaikuttamisen, kehittämisen, osallistumisen, vapaaehtoistyön ja viestinnän. Keskittymällä alumnitoiminnan konkreettisiin toimiin ja niiden yhteyksiin yliopistojen rakenteisiin tutkimus tarjoaa uusia oivalluksia ja käytännön suosituksia strategisten alumniohjelmien kehittämiseen. Tutkimus perustuu kirjallisuuteen, arkistolähteisiin ja haastatteluihin vuosilta 1830–2024.

Tutkimus osoittaa, että alumnien osallistuminen on ollut tärkeä strateginen osa yliopistojen toimintaa kansainvälisesti yli 150 vuotta. Siitä huolimatta parhaat alumnitoiminnan käytännöt ovat jääneet yliopistojen arkistoihin ja alumnitoimistojen tietokantoihin pääsemättä osaksi yliopistohistoriaa tai tutkimusta. Samaan aikaan alumnitoimintaa kehittävät vapaaehtoiset ja ammattilaiset ovat kamppailleet löytääkseen tutkimustietoa, joka tukisi näyttöön perustuvia päätöksiä ja ohjelmien kehittämistä.

Euroopassa tieteellisen tutkimuksen puute on selkeästi hidastanut alan kehittymistä, ja vaikka Yhdysvalloissa alumnitoiminta on tunnettu ilmiö, myös siellä sitä koskeva tutkimus on vähäistä. Esimerkiksi Harvardin vuonna 1840 perustetusta alumniyhdistyksestä ei ole kirjoitettua historiikkia. Tämä tekee väitöskirjasta kansainvälisesti ainutlaatuisen.

Tutkimuksessa avataan myös ensimmäistä kertaa Helsingin yliopiston alumniyhteisön, osakuntien senioreiden ja alumniyhdistyksen yhteistä kehitystarinaa osana kansainvälistä vertailua. Näin ollen väitöstilaisuus tarjoaa mahdollisuuden pysähtyä pohtimaan, mikä meidän merkityksemme alumnina on – nyt ja tulevaisuudessa.

Vastaväittäjänä toimii Lundin yliopiston historian professori Johan Östling ja kustoksena Helsingin yliopiston Euroopan historian professori Laura Kolbe, joka on myös Alumniyhdistyksen aiempi Vuoden Alumni.​ Väitöstilaisuus on englanninkielinen ja sitä voi seurata myös suoratoiston välityksellä (linkki lähetetään ilmoittautuneille erikseen). Tilaisuuden jälkeen on tarjoilua, jonka vuoksi pyydämme ilmoittautumaan allaolevasta linkistä.​ Väitöskirja tulee olemaan tilattavissa etukäteen.

Perjantai 29.8.2025 kello 12.00, Yliopiston päärakennuksen auditorio F2044 (Fabianinkatu 33, 2. krs). Tilaisuutta voi seurata myös suoratoistona.


01.09. 2025 – Yliopiston lukuvuoden avajaiset ja avajaiskarnevaalit

Helsingin yliopiston lukuvuoden avajaisia vietetään perinteiseen tapaan syyskuun ensimmäisenä maanantaina. Lukuvuoden avajaisten ohjelmassa on rehtorin avajaispuhe, henkilökunnan ja ylioppilaskunnan edustajien puheenvuorot sekä musiikkia. Juhlasalin ohjelman päätyttyä siirrytään akateemisena kulkueena Tuomiokirkkoon, jossa toimitetaan ekumeeninen avajaisjumalanpalvelus, tai vaihtoehtoisesti tunnustuksettomaan tilaisuuteen Kansalliskirjastoon.

Alumnit ovat lämpimästi tervetulleita osallistumaan lukuvuoden avajaisiin, jumalanpalvelukseen ja tunnustuksettomaan tilaisuuteen. Vieraiden toivotaan pukeutuvan arkipukuun tai muuhun siistiin asuun. Juhlasalin ohjelmaa voi seurata myös suoratoistona Tiedekulmassa (Yliopistonkatu 2). Aiemmasta käytännöstä poiketen Helsingin yliopisto edellyttää osallistujilta ennakkoilmoittautumista; ilmoittautuminen avautuu elokuussa ja julkaisemme linkin ilmoittautumislomakkeeseen tällä sivulla.

Lukuvuoden avajaisten jälkeen vietetään keskustakampuksella perinteiseen tapaan Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan järjestämiä Avajaiskarnevaaleja. Karnevaaleilla on luvassa monipuolista ohjelmaa, ja niin uudet kuin vanhatkin opiskelijat pääsevät tutustumaan akateemisten järjestöjen laajaan kenttään. Avajaiskarnevaalien ohjelmasta tiedotetaan tarkemmin elokuussa.

Maanantai 1.9.2025 kello 12, Yliopiston juhlasali (Aleksanterinkatu 5, esteetön sisäänkäynti Yliopistonkatu 2:n porttikongista).


08.09. 2025 – Kirjallisuuspiiri: Juha Itkonen

Syyskuun kirjallisuuspiirin vieraana on kirjailija Juha Itkonen, joka keskustelee tuoreesta romaanistaan Huomenna kerron kaiken. Häntä haastattelee Gummeruksen kotimaisen kaunokirjallisuuden toimituspäällikkö Niina Miettinen.

Kirjallisuuspiirissä kirjailijat ja tutkijat keskustelevat tuoreista teoksistaan. Maanantaisin painopiste on kaunokirjallisuudessa ja tiistaisin esillä ovat Helsingin yliopiston tutkijoiden työhön perustuvat tietokirjat. Kirjallisuuspiirin maanantai-iltojen ohjelman ovat suunnitelleet Otavan kustannuspäällikkö Maarit Halmesarka ja Gummeruksen kotimaisen kaunokirjallisuuden toimituspäällikkö Niina Miettinen. Tutkijatiistaiden ohjelmasta vastaavat humanistisen tiedekunnan dekaani, tietokirjallisuuden professori Pirjo Hiidenmaa ja Suomen tietokirjailijat ry:n entinen puheenjohtaja, emeritusprofessori Markku Löytönen.

Ilmoittautuminen tapahtumaan avautuu elokuussa.

Maanantai 8.9.2025 kello 17-18, Porthania PII (Yliopistonkatu 3). Tapahtumaa voi seurata myös suoratoistona.


10.09. 2025 – Piirustustyöpaja yliopiston Piirustussalissa

Tutustu yliopiston legendaarisen Piirustussalin tiloihin, toimintaan, historiaan sekä kipsikokoelmaan, ja kokeile kipsiveistosten piirtämistä myös itse. Alumniyhdistys järjestää Piirustussalissa syyskuussa kaksi yhden illan piirustustyöpajaa, jotka sopivat yhtä hyvin vasta-alkajille kuin edistyneemmillekin piirtäjille. Piirustussalin kokoelmaan kuuluu viitisenkymmentä kipsiveistosta antiikin ja renessanssin veistoskopioista anatomisiin malleihin, ja niitä voi piirtää perinteikkäästi tai kokeillen, pidempään tutkiskellen, lyhyinä croquis-harjoituksina tai vaikkapa katsomatta piirustusta. Kipsien piirtäminen on kuulunut akateemiseen taidekoulutukseen vuosisatojen ajan, ja se on edelleen oiva tapa harjoitella kolmiulotteisen objektin pelkistämistä tasopinnalle.

Helsingin yliopiston Piirustussali on Suomen vanhin taideopetuslaitos. Salin historia yltää 1600-luvulle asti, ja nykyisellä paikallaan Porthanian 7. kerroksessa se on toiminut vuodesta 1956. Monet Suomen taiteen kultakauden mestarit ovat opiskelleet tai opettaneet siellä, ja salissa on järjestetty merkittäviä näyttelyitä, kuten Suomen ensimmäinen julkinen taidenäyttely vuonna 1845. Piirustussalin piirustusmestareina ovat toimineet mm. Magnus von Wright, Eero Järnefelt ja Väinö Blomstedt, ja sen opiskelijoihin lukeutuvat mm. Albert Edelfelt, Eliel Saarinen ja Tove Jansson. Nykyinen piirustusmestari Vappu Rossi on ensimmäinen tehtävään valittu nainen, ja Piirustussalissa järjestetään sekä kaikille avoimia että yliopiston opiskelijoille tarkoitettuja kursseja.

Alumniyhdistyksen työpajojen opettajana toimii kuvataiteilija, Helsingin yliopiston piirustusmestari Vappu Rossi. 2,5 tunnin pituiset työpajat ovat samansisältöisiä ja kumpaankin mahtuu enintään 20 osallistujaa. Osallistumismaksu on 29 €, ja paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä – ilmoittaudu mukaan maksamalla osallistumismaksu Alumnikaupassa allaolevan linkin kautta. Tervetuloa mukaan piirtämään!

Keskiviikko 10.9.2025 kello 16.30–19 ja torstai 11.9.2025 kello 16.30–19, yliopiston Piirustussali (Yliopistonkatu 3, 7. kerros).


18.09. 2025 – Kulttuuritreffit: CircOpera 2.0

Syksyn ensimmäisillä Kulttuuritreffeillä suuntaamme Töölönlahdelle, kun vuonna 2022 loppuunmyydyille katsomoille esitetty CircOpera 2.0 tekee odotetun paluun Kansallisoopperan ohjelmistoon. Nykysirkuksen ja oopperan maailman yhdistävä esitys saa yleisön haukkomaan henkeään maailmaluokan sirkustaiteilijoiden viihdyttäessä heitä yhdessä Kansallisoopperan täysimittaisen orkesterin ja laulajien kanssa. Spektaakkelimainen esitys sisältää oopperamusiikin klassikoita, toinen toistaan vaikuttavampia sirkusnumeroita sekä uutta immersiivistä teknologiaa, jonka avulla lukuisat videoprojisoinnit reagoivat esiintyjien liikkeisiin.

CircOpera 2.0:n on ohjannut Jere Erkkilä, sirkuskoreografiasta vastaa Sanna Silvennoinen ja tanssikoreografiasta Reija Wäre. Musiikkia johtaa Nick Davies. Esitys keräsi ensi-iltansa jälkeen ylistystä niin kriitikoilta kuin yleisöltäkin, ja se palkittiin Kulttuurigaalassa vuoden taide-elämyksenä. Tänä syksynä CircOpera 2.0 yllättää lämpiön puolella elämyksellisyydellään jo ennen esityksen alkua.

Alumneille on varattu esitykseen 120 lippua hyviltä permantopaikolta n. 15 % alennuksella hintaan 89 € (norm. 105 €). Paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä – ilmoittaudu mukaan maksamalla osallistumismaksu Alumnikaupassa allaolevan linkin kautta. Alumnialennus on voimassa vain 14.8 asti; maksathan osallistumismaksusi ennen sitä.

Torstai 18.9.2025 kello 19.00, Kansallisooppera (Helsinginkatu 58).


23.09. 2025 – Kirjallisuuspiirin tutkijatiistai: Tommi Tenkanen ja kvanttitietokoneet

Syyskuun tutkijatiistain vieraana on teoreettisen fysiikan dosentti Tommi Tenkanen, joka keskustelee tuoreesta kirjastaan Kvanttikilpajuoksu – Supertietokoneiden vallankumous (Tammi). Häntä haastattelee professori Pirjo Hiidenmaa.

Kirjallisuuspiirissä kirjailijat ja tutkijat keskustelevat tuoreista teoksistaan. Maanantaisin painopiste on kaunokirjallisuudessa ja tiistaisin esillä ovat Helsingin yliopiston tutkijoiden työhön perustuvat tietokirjat. Kirjallisuuspiirin maanantai-iltojen ohjelman ovat suunnitelleet Otavan kustannuspäällikkö Maarit Halmesarka ja Gummeruksen kotimaisen kaunokirjallisuuden toimituspäällikkö Niina Miettinen. Tutkijatiistaiden ohjelmasta vastaavat humanistisen tiedekunnan dekaani, tietokirjallisuuden professori Pirjo Hiidenmaa ja Suomen tietokirjailijat ry:n entinen puheenjohtaja, emeritusprofessori Markku Löytönen.

Ilmoittautuminen tapahtumaan avautuu elokuussa.

Tiistai 23.9.2025 kello 17-18, Porthania PII (Yliopistonkatu 3). Tapahtumaa voi seurata myös suoratoistona.


26.09. 2025 – Tutkijoiden yö Helsingin yliopistolla

Millaista on tutkijan työ? Mitä tieteessä tapahtuu juuri nyt? Entä miten tiede ja tutkimus vaikuttavat arkeemme? Tule Tutkijoiden yöhön ottamaan selvää!

Tutkijoiden yö on vuosittain järjestettävä tiedetapahtuma, jossa tutkijat ympäri Eurooppaa avaavat ovensa kaikille tiedonjanoisille vauvasta vaariin. Koko päivän ja illan kestävässä tapahtumassa juhlitaan tieteen ja tutkimuksen saavutuksia monitieteellisen ohjelman merkeissä. Tutkijat esittelevät työtään ja tutkimustaan työpajojen, esitysten, luentojen ja laboratoriovierailujen kautta. Tieteestä päästään nauttimaan kokeillen, kuunnellen ja ihmetellen, ja ohjelmaa löytyy jokaisen tieteenystävän makuun. Mukana on useita yliopistoja ympäri Suomen, ja tarkemmat ohjelmatiedot julkaistaan elokuussa.

Perjantai 26.9.2025 kello 16-20, useita tapahtumapaikkoja.


02.10. 2025 – Tarunhohtoinen Silkkitie 2.–16.10.2025

Kauan odotetulla Silkkitien junamatkalla tutustumme Keski-Aasian valtavaan kulttuuriperintöön, yhteensä neljään Keski-Aasian maahan sekä niiden kulttuureihin ja paikallisin asukkaisiin. Vierailemme seitsemässä Unescon maailmanperintökohteessa ja junamatkan varrelle osuu valtava määrä henkeäsalpaavia maisemia niin vuoristossa, aavikolla kuin järvien rannallakin.

Matkaamme charter-junalla Uzbekistanin, Tadžikistanin, Kirgisian ja Kazakstanin läpi ja tutustumme niiden suurimpiin kaupunkeihin Taškentiin, Dušanbeen, Biškekiin ja Almatyyn. Yövymme mm. Samarkandissa, jota pidettiin aikoinaan maailman kauneimpana ja kunniakkaimpana kaupunkina, ja Buharassa, joka tarjoaa noin tuhat rakennusmonumenttia suuren Silkkitien kulta-ajalta. Tutustumme myös Tuhannen ja yhden yön tarinoista tunnettuun Hivan keitaaseen, jonka palatsit, moskeijat, minareetit ja mausoleumit edustavat maailman parhaiten säilynyttä keskiajan itämaista kaupunkiarkkitehtuuria.

Osa matkan viehätystä on myös upea The Orient Silk Road Express -juna, joka tarjoaa parasta mahdollista mukavuutta tarunhohtoisella Silkkitiellä. Viihtyisä ja ilmastoitu juna tekee syksyn aikana vain neljä matkaa, ja sen ravintolavaunuissa tarjoillaan herkullisia paikallisia aterioita. Junan lisäksi yövymme paikallisissa hotelleissa, ja retkillä meillä on oma englanninkielinen opas. Tule mukaan ainutlaatuiselle seikkailulle, jota moni alumni on odottanut vuosia!

Varaukset ja tiedustelut matkatoimistolle: Axtours, alumni@axtours.fi.

HUOM: Junassa on yhä tilaa, joten voit tiedustella paikkoja toivomassasi hyttiluokassa matkatoimistolta. (Päivitetty 5.3.2025)


06.10. 2025 – Kirjallisuuspiiri: Selja Ahava

Lokakuun kirjallisuuspiirin vieraana on kirjailija Selja Ahava, joka keskustelee tuoreesta romaanistaan Hän joka syvyydet näki. Häntä haastattelee Gummeruksen kotimaisen kaunokirjallisuuden toimituspäällikkö Niina Miettinen.

Kirjallisuuspiirissä kirjailijat ja tutkijat keskustelevat tuoreista teoksistaan. Maanantaisin painopiste on kaunokirjallisuudessa ja tiistaisin esillä ovat Helsingin yliopiston tutkijoiden työhön perustuvat tietokirjat. Kirjallisuuspiirin maanantai-iltojen ohjelman ovat suunnitelleet Otavan kustannuspäällikkö Maarit Halmesarka ja Gummeruksen kotimaisen kaunokirjallisuuden toimituspäällikkö Niina Miettinen. Tutkijatiistaiden ohjelmasta vastaavat humanistisen tiedekunnan dekaani, tietokirjallisuuden professori Pirjo Hiidenmaa ja Suomen tietokirjailijat ry:n entinen puheenjohtaja, emeritusprofessori Markku Löytönen.

Ilmoittautuminen tapahtumaan avautuu elokuussa.

Maanantai 6.10.2025 kello 17-18, Porthania PII (Yliopistonkatu 3). Tapahtumaa voi seurata myös suoratoistona.


23.10. 2025 – Kulttuuritreffit: Leandro Erlich Amos Rexissä

Lokakuun Kulttuuritreffeillä vierailemme Leandro Erlichin näyttelyssä Amos Rex -taidemuseossa ja tutustumme argentiinalaistaiteilijan suurikokoisiin, osallistaviin installaatioihin asiantuntevan oppaan johdolla. Erlichin maailmassa fysiikan lait eivät päde, ja hänen teoksensa leikkivät arkkitehtuurin, painovoiman ja perspektiivin illuusiolla. Teosten äärellä havainnot todellisuudesta hämärtyvät, eikä katsoja voi aina luottaa siihen, mitä hän ympärillään näkee.

Pariisin, Buenos Airesin ja Montevideon välillä asuva Leandro Erlich (s. 1973) on tehnyt kansainvälisesti merkittävää uraa 1990-luvulta lähtien. Läpimurtonsa hän teki vuonna 2001 Venetsian Biennaalissa installaatiollaan Swimming Pool. Erlichin teoksia on nähty lukuisissa johtavissa taidemuseoissa ja näyttelyissä ympäri maailman, ja nyt hänen tuotantoaan nähdään ensimmäistä kertaa Suomessa. Amos Rexin näyttelyn on kuratoinut Anastasia Isakova.

Alumneille on varattu näyttelyyn viisi opastusta, joille kullekin mahtuu 20 osallistujaa. Opastuksen hinta Alumniyhdistyksen jäsenille ja heidän seuralaisilleen on 8 €/hlö. Paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä – ilmoittaudu mukaan maksamalla opastusmaksu Alumnikaupassa allaolevan linkin kautta. Ilmoittautumisen yhteydessä maksettavan opastusmaksun lisäksi osallistujien tulee maksaa paikan päällä museon pääsymaksu (aikuiset ja eläkeläiset 15 €, alle 30-vuotiaat ja opiskelijat 5 €, Museokortin haltijat ja alle 18-vuotiaat 0 €).

Torstai 23.10.2025 kello 16, 17 ja 18, Taidemuseo Amos Rex (Mannerheimintie 22–24).


28.10. 2025 – Kirjallisuuspiirin tutkijatiistai: Jussi Pakkasvirta ja Franco

Lokakuun tutkijatiistain vieraana on alue- ja kulttuurintutkimuksen professori Jussi Pakkasvirta, joka keskustelee kirjastaan Francon kanssa? Suomi, Espanja ja kylmä sota (Siltala). Häntä haastattelee emeritusprofessori Markku Löytönen.

Kirjallisuuspiirissä kirjailijat ja tutkijat keskustelevat tuoreista teoksistaan. Maanantaisin painopiste on kaunokirjallisuudessa ja tiistaisin esillä ovat Helsingin yliopiston tutkijoiden työhön perustuvat tietokirjat. Kirjallisuuspiirin maanantai-iltojen ohjelman ovat suunnitelleet Otavan kustannuspäällikkö Maarit Halmesarka ja Gummeruksen kotimaisen kaunokirjallisuuden toimituspäällikkö Niina Miettinen. Tutkijatiistaiden ohjelmasta vastaavat humanistisen tiedekunnan dekaani, tietokirjallisuuden professori Pirjo Hiidenmaa ja Suomen tietokirjailijat ry:n entinen puheenjohtaja, emeritusprofessori Markku Löytönen.

Ilmoittautuminen tapahtumaan avautuu elokuussa.

Tiistai 28.10.2025 kello 17-18, Porthania PII (Yliopistonkatu 3). Tapahtumaa voi seurata myös suoratoistona.


30.10. 2025 – Alumnijuhla

Alumniyhdistyksen syksy huipentuu jälleen perinteiseen Alumnijuhlaan, joka on samalla Alumniyhdistyksen 35-vuotisjuhla. Yleisön pyynnöstä juhlaa vietetään parin vuoden tauon jälkeen taas akateemisen illallisen merkeissä, ja luvassa on herkullista ruokaa ja juomaa, sopivasti ohjelmaa, Vuoden Alumnin 2026 valinta, musiikkia ja seurustelua.

Tarkempi ohjelma ja hinta julkaistaan elokuussa, jolloin myös ilmoittautuminen tapahtumaan avautuu. Tervetuloa mukaan nauttimaan iloisesta tunnelmasta ja nostamaan malja 35-vuotiaalle Alumniyhdistykselle!

Torstai 30.10.2025 kello 18, ravintola Pörssi (Fabianinkatu 14).


07.11. 2025 – Kulttuuritreffit: Täällä Pohjantähden alla

Marraskuun Kulttuuritreffien kohteena on syksyn eittämätön teatteritapaus: Täällä Pohjantähden alla -suurtuotanto Kansallisteatterin Suurella näyttämöllä. Väinö Linnan rakastettu romaanitrilogia on vastaansanomattoman väkevä prologi nyky-Suomelle, ja nyt se saa uuden teatterisovituksen yhden maineikkaimman nykyohjaajamme Lauri Maijalan käsissä. Koko kansaa läpileikkaavasti puhutteleva historiallinen draama kuvaa koskettavasti kansakuntamme syntyä ja kasvukipuja. Kuinka olemme tulleet tähän, missä nyt olemme?

Pohjantähden henkilöiden kohtaloista piirtyy esiin yli puoli vuosisataa suomalaista historiaa, joka ulottuu Venäjän suuriruhtinaskunnasta sotienjälkeiseen itsenäiseen Suomeen. Valokeilassa ovat erityisesti kaksi perhettä, joiden tarinoiden kautta kansakunnan kohtalonhetkiä seurataan sekä rahvaan että eliitin näkökulmasta. Kolme ja puolituntinen esitys kattaa trilogian kaikki kolme kirjaa, ja lavalla on poikkeuksellisen suuri 21 näyttelijän kaarti. Esitys sekä järkyttää että lohduttaa meitä nykyisen maailmanajan eläjiä: miten pieni ja avuton ihminen onkaan historian suurissa murroskohdissa!

Alumneille on varattu esitykseen 120 lippua hyviltä permantopaikolta n. 20 % alennuksella hintaan 50 € (norm. 62 €). Paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä – ilmoittaudu mukaan maksamalla osallistumismaksu Alumnikaupassa allaolevan linkin kautta. Alumnialennus on voimassa 2.10. asti tai niin kauan kuin lippuja riittää.

Perjantai 7.11.2025 kello 18.30, Kansallisteatterin Suuri näyttämö (Läntinen Teatterikuja 1).


10.11. 2025 – Kirjallisuuspiiri: Johanna Sinisalo

Marraskuun kirjallisuuspiirin vieraana on kirjailija Johanna Sinisalo, joka keskustelee tuoreesta romaanistaan Joutsenlaulu. Häntä haastattelee Otavan kustannuspäällikkö Maarit Halmesarka.

Kirjallisuuspiirissä kirjailijat ja tutkijat keskustelevat tuoreista teoksistaan. Maanantaisin painopiste on kaunokirjallisuudessa ja tiistaisin esillä ovat Helsingin yliopiston tutkijoiden työhön perustuvat tietokirjat. Kirjallisuuspiirin maanantai-iltojen ohjelman ovat suunnitelleet Otavan kustannuspäällikkö Maarit Halmesarka ja Gummeruksen kotimaisen kaunokirjallisuuden toimituspäällikkö Niina Miettinen. Tutkijatiistaiden ohjelmasta vastaavat humanistisen tiedekunnan dekaani, tietokirjallisuuden professori Pirjo Hiidenmaa ja Suomen tietokirjailijat ry:n entinen puheenjohtaja, emeritusprofessori Markku Löytönen.

Ilmoittautuminen tapahtumaan avautuu elokuussa.

Maanantai 10.11.2025 kello 17-18, Porthania PII (Yliopistonkatu 3). Tapahtumaa voi seurata myös suoratoistona.


12.11. 2025 – Alumni Afterwork: Yliopistopappi Leena Huovinen

Syksyn Alumni Afterworkin vieraana on johtava oppilaitospappi Leena Huovinen, joka on toiminut Helsingin yliopiston opiskelijoita ja henkilökuntaa palvelevana yliopistopappina vuodesta 1998. Hänet tunnetaan myös kisapappina, joka on ollut tukemassa urheilijoita kymmenissä arvokisoissa yli 20 vuoden ajan. Häneltä on keväällä ilmestynyt muistelmateos Suorituksesta vapaa alue, jossa hän kertoo elämästä yliopistoyhteisössä ja huippu-urheilun maailmassa sekä työstään erilaisten henkisten paineiden alla toimivien ihmisten parissa.

Tapahtuman paikka julkaistaan elokuussa, jolloin myös ilmoittautuminen tilaisuuteen alkaa.

Alumni Afterwork -tapaamiset tarjoavat mahdollisuuden kuulla mielenkiintoisia tarinoita yliopisto-yhteisöstä sekä tavata muita alumneja matalalla kynnyksellä lasillisen äärellä. Afterworkit järjestetään ravintoloissa tai baareissa, joilla on vahva kytkös yliopistoon tai opiskelijaelämään. Alumneille on varattu pientä naposteltavaa ja oma nurkka tai kabinetti, jossa illan vierailija kertoo meille tapaamisen aluksi jonkin yliopistoyhteisön tahon toiminnasta tai historiasta. Sen jälkeen on luvassa vapaata seurustelua illan aiheesta tai aiheen vierestä niin vanhojen kuin uusienkin alumnituttujen kanssa.

Keskiviikko 12.11.2025 kello 17-19, paikka ilmoitetaan myöhemmin.


18.11. 2025 – Taidematka Madridiin ja Segoviaan 18.–23.11.2025

Madrid on paitsi Espanjan pääkaupunki ja kuningasperheen koti, myös Euroopan keskeisiä taidekaupunkeja. Sen kuuluisissa museoissa, upeissa palatseissa ja monumenttien äärellä taiteen ja kulttuurin ystävä voi kokea kaiken mahdollisen maalaustaiteen klassikoista moderniin arkkitehtuuriin ja taidokkaista lasiesineistä elävään katutaiteeseen. Madridissa pääsee yhtä aikaa niin espanjankielisen kulttuurin alkulähteille kuin tutustumaan tämän päivän elämänrytmiin, ja sään puolesta loppusyksy on loistava ajankohta vierailulle.

Alumnimatkalla tutustutaan opastetuilla kierroksilla maailmankuuluihin Pradon ja Thyssen-Bornemiszan museoihin, joista jälkimmäisessä on matkan aikana myös mielenkiintoisia vaihtuvia näyttelyitä, minkä lisäksi omalla ajalla ehtii hyvin tutustua vaikkapa Reina Sofian museoon. Muita taidekohteitamme ovat Kuninkaallisten kokoelmien galleria, Lirian palatsi ja Madridin ulkopuolella sijaitsevat San Ildefonson palatsi ja lasimuseo, minkä lisäksi kaupunkikierroksella tulevat tutuiksi Madridin muut keskeiset nähtävyydet.

Madridin lisäksi teemme päiväretken noin tunnin ajomatkan päässä sijaitsevaan Segoviaan, jonka kukkulan päälle rakennetussa vanhassakaupungissa voi tuntea siirtyvänsä ajassa satoja vuosia taaksepäin. Segovian upea, 818 metriä pitkä ja lähes alkuperäisenä säilynyt akvedukti sekä viehättävä vanhakaupunki kuuluvat Unescon maailmanperintölistalle. Madridin ja Segovian matkalle osallistuu myös asiantuntijaluennoitsija, jonka nimi ja erikoisala ilmoitetaan myöhemmin kevään aikana.

Varaukset ja tiedustelut matkatoimistolle: SoileTours / Anne Nordström, sähköpostilla info@soiletours.com tai puhelimitse (09) 41 29 344.

(Päivitetty 27.3.2025)


19.11. 2025 – Alumniyhdistyksen vuosikokous

Helsingin yliopiston alumniyhdistys ry:n sääntömääräisessä vuosikokouksessa mm. käsitellään vuoden 2024 tilinpäätös ja toimintakertomus, hyväksytään vuoden 2026 toimintasuunnitelma, talousarvio ja jäsenmaksut sekä valitaan valtuuskunnan ja hallituksen uudet jäsenet erovuoroisten tilalle. Kokouksen jälkeen on luvassa tarjoilua.

Kokousasiakirjat tulevat nähtäville yhdistyksen verkkosivuille ja/tai yhdistyksen toimistolle Porthaniaan lokakuussa. Jos et pääse paikalle, voit myös ilmaista mielipiteesi kokouksessa käsiteltävistä asioista sähköpostitse osoitteeseen hy@alumniyhdistys.fi. Virallisia esityksiä voi kuitenkin tehdä ainoastaan paikan päällä kokouksessa, eikä kokoukseen ole etäosallistumismahdollisuutta. Tervetuloa mukaan vaikuttamaan yhdistyksen yhteisiin asioihin!

Keskiviikko 19.11.2025 kello 17-19, Porthania PIV / Suomen Laki (Yliopistonkatu 3).


25.11. 2025 – Kirjallisuuspiirin tutkijatiistai: Maijaliisa Erkkola ja ravitsemus

Marraskuun tutkijatiistain vieraana on ravitsemustieteen professori Maijaliisa Erkkola, joka keskustelee niin Kansallisia ravitsemussuosituksia kuin Kestokamut-lastenkirjoja sisältävästä ravitsemusaiheisesta tuotannostaan. Häntä haastattelee tietokirjallisuuden professori Pirjo Hiidenmaa.

Kirjallisuuspiirissä kirjailijat ja tutkijat keskustelevat tuoreista teoksistaan. Maanantaisin painopiste on kaunokirjallisuudessa ja tiistaisin esillä ovat Helsingin yliopiston tutkijoiden työhön perustuvat tietokirjat. Kirjallisuuspiirin maanantai-iltojen ohjelman ovat suunnitelleet Otavan kustannuspäällikkö Maarit Halmesarka ja Gummeruksen kotimaisen kaunokirjallisuuden toimituspäällikkö Niina Miettinen. Tutkijatiistaiden ohjelmasta vastaavat humanistisen tiedekunnan dekaani, tietokirjallisuuden professori Pirjo Hiidenmaa ja Suomen tietokirjailijat ry:n entinen puheenjohtaja, emeritusprofessori Markku Löytönen.

Ilmoittautuminen tapahtumaan avautuu elokuussa.

Tiistai 25.11.2025 kello 17-18, Porthania PII (Yliopistonkatu 3). Tapahtumaa voi seurata myös suoratoistona.


03.12. 2025 – Kulttuuritreffit: Sörkka svengaa

Joulukuun Kulttuuritreffeillä menemme Musiikkiteatteri Kapsäkkiin katsomaan ja kuulemaan vauhdikasta musiikkirevyytä Sörkka svengaa. Esitys on hilpeä ja koskettava kuvaus elämän menosta Sörnäinen-Vallilan seudulla sata vuotta sitten. 1920-luvun Helsingissä kieltolain aikaan maailma on nuori, toiveikas ja vaarallinen. Ikkunat avataan Eurooppaan, Virosta vyöryy Suomeen viinaa ja Amerikasta jazzia. Ravintola Paratiisissa kupissa kuplii kova tee, kun koolle kokoontuvat salakuljettajat, muusikot, modernit jatsitytöt sekä nuori Mika Waltari.

Ennen esitystä alumneille on luvassa myös tekijätapaaminen käsikirjoittaja Anneli Kannon kanssa, joka esittelee meille teoksen ja sen historiallista taustaa. Esityksen historiallinen viitekehys on huolella tutkittu, ja kuriositeettina siinä kuullaan aitoa sakilaisten kieltä, jota Kapsäkin kulmilla noihin aikoihin puhuttiin. Revyyn on säveltänyt Marko Puro, sen ohjaa Reetta Ristimäki ja lavalla loistavat näyttelijät ja muusikot Karlo Haapiainen, Henrik Hammarberg, Juha Hostikka, Linda Hämäläinen, Marko Puro ja Hanna Vahtikari. Sörkka svengaa on Greta Tuotannon ja Musiikkiteatteri Kapsäkin yhteistuotanto.

Alumneille on varattu esitykseen 120 lippua n. 10 % alennuksella hintaan 43 € (norm. 48 €). Paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä – ilmoittaudu mukaan maksamalla osallistumismaksu Alumnikaupassa allaolevan linkin kautta. Alumnialennus on voimassa 30.9. asti tai niin kauan kuin lippuja riittää.

Keskiviikko 3.12.2025 kello 17.15 (tekijätapaaminen) ja 18.30 (esitys), Musiikkiteatteri Kapsäkki (Hämeentie 68).


08.12. 2025 – Kirjallisuuspiiri: Joulukuu

Joulukuun kirjallisuuspiirin vieras täsmentyy elokuussa. Haastattelijana toimii Otavan kustannuspäällikkö Maarit Halmesarka.

Kirjallisuuspiirissä kirjailijat ja tutkijat keskustelevat tuoreista teoksistaan. Maanantaisin painopiste on kaunokirjallisuudessa ja tiistaisin esillä ovat Helsingin yliopiston tutkijoiden työhön perustuvat tietokirjat. Kirjallisuuspiirin maanantai-iltojen ohjelman ovat suunnitelleet Otavan kustannuspäällikkö Maarit Halmesarka ja Gummeruksen kotimaisen kaunokirjallisuuden toimituspäällikkö Niina Miettinen. Tutkijatiistaiden ohjelmasta vastaavat humanistisen tiedekunnan dekaani, tietokirjallisuuden professori Pirjo Hiidenmaa ja Suomen tietokirjailijat ry:n entinen puheenjohtaja, emeritusprofessori Markku Löytönen.

Ilmoittautuminen tapahtumaan avautuu elokuussa.

Maanantai 8.12.2025 kello 17-18, Porthania PII (Yliopistonkatu 3). Tapahtumaa voi seurata myös suoratoistona.


16.12. 2025 – Kirjallisuuspiirin tutkijatiistai: Marke Ahonen

Joulukuun tutkijatiistain vieraana on kreikan kielen ja kirjallisuuden yliopistonlehtori Marke Ahonen, joka keskustelee yhdessä Mika Perälän ja Ville Vuolannon kanssa toimittamastaan tuoreesta teoksesta Antiikki ja me: Miksi antiikin tutkimusta tarvitaan (Gaudeamus). Häntä haastattelee tietokirjallisuuden professori Pirjo Hiidenmaa.

Kirjallisuuspiirissä kirjailijat ja tutkijat keskustelevat tuoreista teoksistaan. Maanantaisin painopiste on kaunokirjallisuudessa ja tiistaisin esillä ovat Helsingin yliopiston tutkijoiden työhön perustuvat tietokirjat. Kirjallisuuspiirin maanantai-iltojen ohjelman ovat suunnitelleet Otavan kustannuspäällikkö Maarit Halmesarka ja Gummeruksen kotimaisen kaunokirjallisuuden toimituspäällikkö Niina Miettinen. Tutkijatiistaiden ohjelmasta vastaavat humanistisen tiedekunnan dekaani, tietokirjallisuuden professori Pirjo Hiidenmaa ja Suomen tietokirjailijat ry:n entinen puheenjohtaja, emeritusprofessori Markku Löytönen.

Ilmoittautuminen tapahtumaan avautuu elokuussa.

Tiistai 16.12.2025 kello 17-18, Porthania PII (Yliopistonkatu 3). Tapahtumaa voi seurata myös suoratoistona.