Kirjallisuuspiiri: Julia Korkman

Julia Korkman

Kuva: Miikka Pirinen.

Marraskuun kirjallisuuspiirin vieraana on kirjailija, oikeuspsykologi Julia Korkman, joka kertoo teoksestaan Muistin varassa – oikeusprosessi ja totuus. Korkman on kansainvälisesti tunnustettu oikeuspsykologian dosentti ja tutkija, jota muisti on aina kiehtonut. Hän on työskennellyt lukuisissa oikeustapauksissa asiantuntijana ja pohtinut todistajanlausuntojen luotettavuuden arviointiin liittyviä kysymyksiä. Korkmania haastattelee S&S:n kustantaja Mirjam Ilvas.

Todistajan muistikuvat voivat olla oikeusprosessin keskeisin todiste. Ihmisen muisti on kuitenkin luonteeltaan muovautuva, oikukas ja joskus suorastaan epäluotettava. Miksi muistamme tapahtumat ja yksityiskohdat niin eri tavoin? Kuinka pitkään jonkin asian voi muistaa? Mikä olisi paras tapa saada mahdollisimman luotettava todistajanlausunto? Voidaanko oikeudenkäynnin lopputulos ratkaista muistikuvan varassa? Muistin varassa – oikeusprosessi ja totuus vastaa näihin kysymyksiin havainnollisesti ja mukaansatempaavasti käyttäen esimerkkeinä useita todellisia oikeustapauksia 1600-luvun noitaoikeudenkäynneistä aina Bodom-surmiin ja Olof Palmen murhaan.

Kirjallisuuspiirin ohjelman ovat suunnitelleet S&S:n kustantaja Mirjam Ilvas ja Teoksen toimitusjohtaja Nina Paavolainen.

Maanantai 14.11.2022 kello 17-18, Porthania II (Yliopistonkatu 3). Tapahtumaa voi seurata myös suoratoistona.