Helmikuun kirjallisuuspiirin vieraana on kirjailija, toimittaja ja luovan kirjoittamisen opettaja Miina Supinen. Hän keskustelee tuoreesta romaanistaan Kultainen peura (Otava 2024), jonka tarina sijoittuu 1880-luvun Sortavalaan opettajaseminaariin. Hienostokodissa kasvaneen Tildan ja karjalaistyttö Jelenan välille leimahtaa kiihkeä ystävyys. Hurmeinen, hauska, kaunis ja villi teos herättää eloon itäisen tarustomme sekoittaen totta, unta ja suurta seikkailua.
Kultainen peura ei kieriskele kurjuudessa vaan nostaa esiin naisen elämän ilot Karjalassa kauan ennen sotia. ”Ennen kaikkea halusin romaaniin iloa, sitä, että kerronnassa olisi väriä ja hilpeyttä,” Supinen kertoo Helsingin Sanomien (2.10.2024) haastattelussa. ”Keksin leikisti vähän kuin oman genren, karelian gothicin.” Romaanin rakennusmateriaalina on myös kansanperinne ja -tarusto. Tilda kerää muistikirjaansa Sortavalassa kuulemiaan runoja ja tarinoita, jotka perustuvat jossain määrin Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kansanrunousarkiston paikallistarinoihin, mutta ovat kuitenkin Supisen itse kirjoittamia.
Miina Supinen on kirjoittanut kirjoja sekä lapsille että aikuisille. Hänen romaaninsa Liha tottelee kuria (2007) on vuosituhannen alun hauskimpia esikoisromaaneja, kun taas lyhytproosateos Apatosauruksen maa (2010) oli ehdolla Runeberg-palkinnon saajaksi. Kultainen peura on Supisen ensimmäinen historiallinen romaani. Kirjallisuuspiirissä Supista haastattelee Otavan kustannuspäällikkö Maarit Halmesarka.
Kirjallisuuspiirissä kirjailijat ja tutkijat keskustelevat tuoreista teoksistaan. Maanantaisin painopiste on kaunokirjallisuudessa ja tiistaisin esillä ovat Helsingin yliopiston tutkijoiden työhön perustuvat tietokirjat. Kirjallisuuspiirin maanantai-iltojen ohjelman ovat suunnitelleet Siltalan kustannustoimittaja, kirjailija Antti Arnkil ja Otavan kustannuspäällikkö Maarit Halmesarka. Tutkijatiistaiden ohjelmasta vastaavat humanistisen tiedekunnan dekaani, tietokirjallisuuden professori Pirjo Hiidenmaa ja Suomen tietokirjailijat ry:n entinen puheenjohtaja, emeritusprofessori Markku Löytönen.
Maanantai 10.2.2025 kello 17-18, Porthania PIII (Yliopistonkatu 3). Tapahtumaa voi seurata myös suoratoistona.