Kirjallisuuspiiri: Mirkka Lappalainen

Mirkka Lappalainen vaaka nettiin

Kirjallisuuspiirin vieraana on palkittu tutkija FT Mirkka Lappalainen keskustelemassa teoksestaan Smittenin murha (Siltala 2022). Historiallinen true crime -murhamysteeri kertoo Sköldvikin kartanon isäntä Nils Rosenschmidtin eli Smittenin katoamisesta. Oman aikansa kuohuttavin suomalainen murhajuttu teki syrjäisestä porvoolaisesta kartanosta hetkeksi kaikkia kiinnostavan puheenaiheen, jolle jopa Ruotsin kuninkaan oli uhrattava aikaansa.

Tarkan tapauskuvauksen ohella Smittenin murha on kertomus historian tutkimisesta. Lappalainen kirjoittaa: “Historiantutkimusta on usein verrattu palapelin kasaamiseen. Kun kyseessä on katoaminen ja murha-arvoitus vuodelta 1673, edes palapeli-vertaus ei ole riittävä. Palasista puuttuu suurin osa, ne ovat vääntyneitä eivätkä kuulu edes samaan peliin. Kun uuden palan lisää, kuva muuttuu. Se näyttää erilaiselta eri kulmista katsellessa. Millainen on se totuus ja todellinen kuva, jota minun on tarkoitus jäljittää? Mikä tapahtumista on ylipäätään totta?”

Mirkka Lappalainen on Suomen ja Pohjoismaiden historian yliopistonlehtori Helsingin yliopistossa, ja hänen 1500- ja 1600-lukujen historiaa käsittelevät kirjansa ovat saaneet useita tunnustuksia, kuten Vuoden tiedekirja, Tieto-Finlandia ja Vuoden historiateos -palkinnot. Kirjallisuuspiirissä Lappalaista haastattelee professori Pirjo Hiidenmaa.

Kirjallisuuspiirissä kirjailijat ja tutkijat keskustelevat tuoreista teoksistaan. Maanantaisin painopiste on kaunokirjallisuudessa ja tiistaisin esillä ovat Helsingin yliopiston tutkijoiden työhön perustuvat tietokirjat. Kirjallisuuspiirin maanantai-iltojen ohjelman ovat suunnitelleet S&S:n kustantaja Mirjam Ilvas ja Teoksen toimitusjohtaja Nina Paavolainen. Tutkijatiistaiden ohjelmasta vastaavat humanistisen tiedekunnan dekaani, tietokirjallisuuden professori Pirjo Hiidenmaa ja Suomen tietokirjailijat ry:n entinen puheenjohtaja, emeritusprofessori Markku Löytönen.

HUOM. Kirjallisuuspiirin ajankohta on vaihtunut alun perin ilmoitetusta yliopiston vuosipäivän takia!

Maanantai 25.3.2024 kello 17-18, Porthania PIII (Yliopistonkatu 3). Tapahtumaa voi seurata myös suoratoistona.