Tieteen Päivät 11.-15.1.2023

Tieteen päivät

Suomen suurin tiedetapahtuma Tieteen päivät järjestetään Helsingissä 11.–15.1.2023. Alku-teemaa lähestytään kymmenien eri tieteenalojen näkökulmista. Mistä ihmiskieli on saanut alkunsa? Miten hirmumyrskyt syntyvät? Voiko sukupolvien väliseen dialogiin syntyä uusi alku? Tieteen päivien tapahtumapaikkoina toimivat Helsingin yliopiston Porthania ja Tiedekulma. Kaupunkitapahtumat Tieteiden yö (12.1.) ja Tiedekioski (13.–14.1.) sekä 9.-luokkalaisille ja toisen asteen opiskelijoille suunnattu Nuorten päivä (13.1.) täydentävät Tieteen päivien ohjelmaa.

Tieteen päivien ohjelmalehti on postitettu joulukuussa kaikille Alumniyhdistyksen jäsenille. Alumniyhdistyksellä on Tieteen päivien aikana myös oma ständi Porthanian aulassa (Yliopistonkatu 3). Olemme paikalla ke klo 10-17, to-pe klo 10-16 ja la-su klo 11-14 – tervetuloa! Kutsu mukaan myös ystäviäsi ja kehota heitäkin liittymään Alumniyhdistyksen jäseneksi!

Kaikki Tieteen päivien sessiot, paneelit ja luennot saleissa PI ja PII sekä Tiedekulman Stagella kuvataan myös suorana lähetyksenä Youtuben Tiedetv-kanavalle. Myös muutamat muut Tieteen päivien tilaisuudet lähetetään suoratoistona; kaikki kuvattavat tilaisuudet on merkitty ohjelmatietoihin. Verkkokatselijoiden yleisökysymykset kerätään YouTuben chatin kautta (chatin käyttö edellyttää kirjautumista Youtubeen).

Löydät kaikkien tilaisuuksien tarkemmat tiedot sekä suoratoistettavat tilaisuudet ja niiden katseluohjeet Tieteen päivien ohjelmasivuilta. Alle on myös koottu yhteistyökumppanimme Tieteellisten seurain valtuuskunnan alumneille tekemät ohjelmasuositukset jokaiselle tapahtumapäivälle. Kunkin tapahtuman nimi on linkki kyseisen luennon verkkosivulle, josta löydät tarkempaa tietoa tilaisuudesta.

Keskiviikko 11.1.2023

 • Klo 12-13.45 Tekoälyt ja robotit: tätä päivää ja tulevaisuuden visioita (Porthania, sali PI)
  Tekoäly ja robotiikka ovat kehittyneet verrattain nopeasti, ja niitä sovelletaan jo monilla elämänalueilla. Tervetuloa kuuntelemaan, mitä asiantuntijat ajattelevat niiden tulevaisuudesta.
 • Klo 16-17.30 Tieteen päivien avajaiset (Juhlasali, Yliopiston päärakennus)
  Tapahtuman virallisissa avajaisissa kuullaan puheita ja musiikkia. Avajaisluennon pitää professori emeritus Martti Koskenniemi, joka avaa puheenvuorossaan ihmisoikeuksien syntyä.
 • Klo 18-18.30  Hirmumyrskyn alku (Porthania, sali PI)
  Hirmumyrskyt ovat yksi luonnon vaikuttavimmista ja tuhoisimmista sääilmiöistä. Luennolla selviää, mistä hirmumyrskyt saavat alkunsa.

Torstai 12.1.2023

 • Klo 10-11.45  Alkujuurilla: Suomen monet synnyt (Porthania, sali PI)
  Session esitelmissä palataan Suomen ja suomalaisuuden peruskysymysten äärelle. Miten Suomea ja suomalaisuutta on sanoitettu, kuvitettu ja tulkittu eri historiallisina aikoina? Kuinka pitkä Suomen syntyhistoria onkaan?
 • Klo 13-13.50 Venäjä, politiikka ja kulttuuri: kun nationalismi ja globalisaatio risteävät (Porthania, sali PII)
  Panelistit tuovat Venäjän nykytilaa koskevaan keskusteluun näkökulmia historian, kulttuurin ja politiikan tutkimuksesta.
 • Klo 17-22 Tieteiden yö (Useita tapahtumapaikkoja)
  Tieteen päivien yhteydessä järjestettävän Tieteiden yön kymmenet tapahtumat palvelevat tiedonnälkäisiä torstai-iltana.

Perjantai 13.1.2023

 • Klo 10-11.45 Alkumuotoja etsimässä (Porthania, sali PIII)
  Mitä yhteistä on kielillä, eliölajeilla ja Kalevalalla? Ne kaikki ovat saaneet alkunsa jostakin, muovautuneet ajan saatossa ja kenties kadonneetkin jonnekin historian havinaan. Sessiossa etsitään alkumuotoja kansanrunoudessa, kielitieteessä ja paleontologiassa.
 • Klo 12-13.45 Miten siirtyä reilusti kohti ilmastoviisasta ruokajärjestelmää? (Porthania, sali PII)
  Ruokamurroksella tulee olemaan merkittäviä taloudellisia ja sosiaalisia vaikutuksia. On pidettävä huolta siitä, että ruokamurros ei vahvista olemassa olevia tai luo uusia taloudellisia, ravitsemuksellisia tai sosiaalisia eriarvoisuuksia.

Lauantai 14.1.2023

 • Klo 11-12.45 Milloin teollisuus tuli Suomeen? (Porthania, sali PI)
  Historiantutkijat ovat lähes yksimielisesti hyväksyneet tulkinnan, jonka mukaan Suomen teollinen vallankumous käynnistyi 1800-luvun jälkipuoliskolla. Sessio avaa, mitä muita alkupisteitä teollisuuden saapumisesta Suomeen on havaittavissa.
 • Klo 13-13.50 Keskusteluja kauneudesta arkkitehtuurissa (Porthania, sali PI)
  Lehtien äänestyksissä etsitään raflaavasti ruminta rakennusta ja verkkokeskusteluissa kauhistellaan uusien talojen ja tilojen estetiikkaa. Onko vain ”ruma” arkkitehtuuri kiinnostavaa? Mitä kauneus arkkitehtuurissa on?
 • Klo 13-13.50 Psykedeelit 2000-luvulla: vastakulttuurin marginaaleista lääkkeeksi? (Tiedekulma)
  Psykedeelitutkimus on vuosikymmenten hiljaiselon jälkeen uudessa nosteessa. Ovatko psykedeelit ihmelääke masennuksen hoitoon? Onko psykedeeliterapia tulevaisuuden mielenterveyshoitoa?

Sunnuntai 15.1.2023

 • Klo 11-11.30 Hyppää tiedekirjasatutunnille (Porthania, sali PIII)
  Turun Tieteen päiviltä Helsinkiin lähetettävällä tiedekirjasatutunnilla kuljetaan erilaisissa ympäristöissä, kuullaan lepakoiden ääniä ja saadaan uutta tietoa lepakoiden elämästä. Satuhetki sopii erityisesti päiväkoti- ja alakouluikäisille.
 • Klo 12-12.50 Avaruusromua vai unelmia? Miten valloitamme avaruuden eettisesti (Porthania, sali PIII)
  Avaruusalan ja -teknologian keskeiset suomalaiset toimijat keskustelevat osana Tieteen päiviä järjestettävien Tekniikan päivien paneelissa siitä, mitä on eettisesti kestävä avaruusteknologia ja sen hyödyntäminen.
 • Klo 13-13.50 Luovan idean alku (Porthania, sali PII)
  Tiede ja taide tarvitsevat luovaa työtä. Molemmat tarvitsevat idean, josta luova mieli voi lähteä liikkeelle. Mistä tuo idea löytyy ja mitä sille sitten tapahtuu?

Tieteen päivien luennoille ei tarvitse erikseen ilmoittautua, mutta suosittelemme ilmoittamaan Alumniyhdistykselle kiinnostuksestasi osallistua Tieteen päiville 2023 alla olevasta linkistä. Koska ohjelmaa on hyvin runsaasti, emme lähetä yksittäisten luentojen suoratoistolinkkejä ilmoittautuneille.

Keskiviikko-sunnuntai 11.–15.1.2023, Porthania (Yliopistonkatu 3) ja Tiedekulma (Yliopistonkatu 4). Suurta osaa ohjelmasta voi seurata myös suoratoistona.