Tutustuminen yliopiston observatorioon

Observatorio

Alkusyksystä astumme tähtitieteen kiehtovaan maailmaan ja tutustumme yliopiston vanhaan observatorioon Tähtitorninmäellä. Arkkitehti Carl Ludvig Engelin ja tähtitieteen professori F.W.A. Argelanderin suunnittelema observatorio oli valmistuessaan 1834 aikansa modernein tähtitieteen tutkimuslaitos, esikuva muille observatorioille ja professorin perheen koti. Engel halusi suunnitella observatoriosta “kaupungin kaunistuksen”, ja siitä tulikin Helsingin kaupunkikuvaa hallitseva rakennus ja Unioninkadun eteläinen päätepiste.

Helsingin yliopiston lopetettua tähtitieteen laitoksen vuonna 2010 toimii observatoriossa nykyään Tiedemuseo Liekin tähtitieteen yleisökeskus. Tunnin pituisella opastetulla kierroksella kuullaan observatorion vaiheikkaasta historiasta, vieraillaan vanhoissa tunnelmallisissa havaintotorneissa ja ihaillaan pohjolan yötaivasta planetaariossa. Planetaariossa vietetyn pikakelatun “yön” aikana opitaan tunnistamaan kuuluisimpia tähtikuvioita ja päästään näkemään, miten taivas liikkuu yön aikana. Observatoriossa ei järjestetä tähtinäytöksiä, joissa katsottaisiin taivaalle kaukoputkella, mutta perusnäyttelyssä pääsee tutustumaan yhä alkuperäisillä paikoillaan oleviin suuriin havaintolaitteisiin.

Alumneille on varattu observatorioon kolme samansisältöistä opastusta, joille kullekin mahtuu 20 osallistujaa. Paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Tiedot pääsy- ja osallistumismaksuista täsmentyvät elokuussa, jolloin myös tapahtuman ilmoittautuminen avautuu. Huomaathan, että observatorio on vanha suojeltu rakennus, ja opastuksella vieraillaan myös sellaisissa tiloissa, jotka ovat esteellisiä tai joissa ei ole lämmitystä (planetaario ja havaintotornit).

Torstai 12.9.2024 kello 16.00, 17.15 ja 18.30, Observatorio (Kopernikuksentie 1).


Samanlaisia tapahtumia


Kuva: HY / Ari Aalto

Yliopiston lukuvuoden avajaiset ja avajaiskarnevaalit

Helsingin yliopiston lukuvuoden avajaisia vietetään perinteiseen tapaan syyskuun ensimmäisenä maanantaina. Lukuvuoden avajaisten ohjelmassa on rehtorin avajaispuhe, henkilökunnan ja ylioppilaskunnan edustajien puheenvuorot sekä musiikkia. Juhlasalin ohje..
Kuva: Veikko Somerpuro

Alumnien kampusretki Meilahteen

Helsingin yliopiston alumniyhdistyksen ja Helsinki Alumni -yhteisön yhdessä toteuttama alumneille suunnattujen kampusretkien sarja jatkuu. Kampusretkillä tutustutaan kullakin Helsingin yliopiston kampuksella tehtävään tutkimukseen, sen opiskelijoihin ja ..