Kulturträff: Ilja Repin

Kuva: Ateneum

På Ateneum visas en utställning av den internationella mästaren, bildkonstnären Ilja Repin (1844–1930). Repin är Rysslands berömdaste målare, även älskad i Finland: hans ateljéhem låg på finska sidan i Kuokkala i Terijoki åren 1917–1930. Ilja Repin är framför allt känd som de psykologiska personbildernas och ryska folklivsskildringarnas mästare. På utställningen visas Repins mest kända, mästerligt detaljrika verk såsom Pråmdragarna vid Volga (1870–1873) och Zaporogkosacker skriver brev till den turkiske sultanen (1880–1891) från museet för rysk konst i S:t Petersburg. Bland utställningens otaliga porträtt ingår såväl konstnärens familjemedlemmar som samtidens opinionsbildare inom kulturlivet såsom kompositören Modest Musorgskij och författaren Lev Tolstoj.

Utställningen genomförs i samarbete med Tretjakovgalleriet i Moskva och Petit Palais i Paris. I utställningen ingår över hundra målningar och pappersbaserade verk. Verken lånas bland annat in från Tretjakovgalleriet, Ryska museet och från ryska privatsamlingar. Efter Ateneum kommer utställningen att visas på Petit Palais i Paris.

UTSTÄLLNINGSINTRO OCH DELTAGARAVGIFT

Vi har reserverat 60 platser till utställningsbesöket för Alumnföreningens medlemmar. Utställningsintrot arrangeras i Ateneum-salen, där guiden håller en bildspäckad föreläsning om utställningens bakgrund (längd ca 30 minuter). Efter detta är det möjligt att självständigt bekanta sig med utställningen i egen takt. Försäkra dig om en plats genom att betala deltagaravgiften i Alumnbutiken. Deltagaravgiften fungerar även som anmälan till evenemanget. Priset med museikort är 7 euro och utan museikort 22 euro.

Du behöver varken registrera dig eller logga in för att betala i Alumnbutiken. Du kan betala deltagaravgiften utan att registrera dig. Ifall du har frågor kan du ta kontakt med Alumnkontoret. Tillställningen är fullsatt (11.6.2021).  

On 25.8.2021 klockan 18.15-18.45, Ateneum-salen, Ateneum, Brunnsgatan 2


Liknande händelser


Kulturträff: Hypnotic Brass Ensemble i Huvila-tältet

Alumnföreningens höst startar med ett kulturprogram då Hypnotic Brass Ensemble och Bobby Oroza uppträder i Huvila-tältet på  Helsingfors festspel och bjuder på jazz och soul. Förutom konserten bjuds alumnerna även 15% rabatt på biljetterna och ett f..

Kulturträff: Esquive

Höstens mest fartfyllda Kulturträff erbuder alumnerna nycirkus med franska trampolinkonstnärer. Gaëtan Levêques Esquive bjuder åskådarna på en inblick i människans inneboende vilja att stiga uppåt och uppåt och den ständiga kampen mot att inte fall..

Kulturträff: Själarnas Ö

Föreställningen Själarnas ö baserar sig på Johanna Holmströms succéroman med samma namn. Berättelsen utspelar sig på mentalsjukhuset på Själö i den åboländska skärgården. Dit skickas kvinnor i olika åldrar, med olika bakgrund och diagnoser ..
Kuva: Jean Louis Fernandez / Aix-en-Provencen festivaali

Kulturträff: Innocence

En av kulturhöstens höjdpunkter är Innocence-operan, som prisats internationellt. Operan är komponerad av Kaija Saariaho, librettot är skrivet av Sofi Oksanen och dramatisering är gjord av Aleksi Barrière. Innocence hade var en succé då den debuterade..