Vetenskapsklubben: Metsäkato Suomessa

Tiedekahvil

Kuva: Anne Haapanen

Avskogning i Finland har ansetts vara något som hände i det förgångna. Finlands skogsareal minskar dock hela tiden. Vad är orsaken till den nuvarande avskogningen i Finland? Hotar avskogning våra kolsänkor? Vilka är effekterna på den biologiska mångfalden? Vilken typ av sociala konflikter orsakar avskogning och dess förebyggande?

Orsaker, konsekvenser och förebyggande av avskogning kommer diskuteras av professor Lasse Peltonen från Östra Finlands universitet och en snart bekräftad markanvändningsforskare från Naturresursinstitutet. Diskussionen modereras av universitetsforskaren Anna Lintunen från Helsingfors universitet. Värd för Vetenskapsklubben i november är Finlands Forstvetenskapliga Samfund.

Vetenskapsklubbarna arrangeras av Vetenskapliga samfundens delegation (VSD).  Programinnehållet står VSD:s medlemsföreningar för och Alumnföreningen deltar i samarbetet. Klubbarna arrangeras denna säsong i Vetenskapscafeet i Vetenskapernas hus och bandas in. Inbandningen publiceras dagen efter i form av podcaster på Tiederadio-kanalen i SoundCloud och Spotify.

Onsdag 15.11.2023 klockan 17-18, Vetenskapernas Hus, Tiedekahvila (Kyrkogatan 6).


Liknande händelser


Kuva: Anne Haapanen

Vetenskapsklubben: Kulttuurihistoriallinen tiede kohtaa taiteen

Konsten har varit en del av kulturhistoriska studier under långa tider både som forskningsobjekt, som forskningsmetod och som inspiration för forskning. På vilka sätt studerar och skapar kulturhistoriska studier konst? Hur kan det fenomen i det förflutna..