Vetenskapsklubben: Uskallanko sanoa? Tieteen vapaus ja tutkijoiden sananvapaus

Tiedekahvil

Kuva: Anne Haapanen

Yttrandefrihet är ett nyckelverktyg för vetenskap och forskare och en väsentlig förutsättning för fri vetenskap. Därför har ansträngningar alltid gjorts för att kontrollera och begränsa forskarnas yttrandefrihet. Vad har en forskare som delar med sig av sina forskningsämnen och resultat offentligt att förbereda sig för idag? Är trakasserierna av forskare och experter en del av en bredare våg av antivetenskap?

Docent, expert Oula Silvennoinen och FM, lärare och facklitteraturförfattare Severi Hämäri kommer att diskutera vetenskapsfrihet och forskares yttrandefrihet. Värd för Vetenskapsklubben i september är Delegationen för informationsspridnings projekt Tutkijoiden ja asiantuntijoiden sananvapauden tukeminen.

Vetenskapsklubbarna arrangeras av Vetenskapliga samfundens delegation (VSD).  Programinnehållet står VSD:s medlemsföreningar för och Alumnföreningen deltar i samarbetet. Klubbarna arrangeras denna säsong i Vetenskapscafeet i Vetenskapernas hus och bandas in. Inbandningen publiceras dagen efter i form av podcaster på Tiederadio-kanalen i SoundCloud och Spotify.

Onsdag 13.9.2023 klockan 17-18, Vetenskapernas Hus Tiedekahvila (Kyrkogatan 6).