Tiedeklubi: Uskallanko sanoa? Tieteen vapaus ja tutkijoiden sananvapaus

Tiedekahvil

Kuva: Anne Haapanen

Sananvapaus on tieteen ja tutkijoiden keskeinen työkalu ja vapaan tieteen oleellinen edellytys. Siksi tutkijoiden sananvapautta on aina pyritty myös ohjailemaan ja rajoittamaan. Mihin kaikkeen tutkimusaiheistaan ja -tuloksistaan julkisuudessa kertova tutkija joutuu nykyään varautumaan? Onko tutkijoiden ja asiantuntijoiden häirintä osa laajempaa tiedevastaisuuden aaltoa?

Tieteen vapaudesta ja tutkijoiden sananvapaudesta keskustelemassa ovat dosentti, asiantuntija Oula Silvennoinen sekä FM, opettaja ja tietokirjailija Severi Hämäri. Syyskuun Tiedeklubia isännöi Tiedonjulkistamisen neuvottelukunnan Tutkijoiden ja asiantuntijoiden sananvapauden tukeminen -hanke.

Tiedeklubeja luotsaa Tieteellisten seurain valtuuskunta (TSV), ohjelmasta vastaavat TSV:n jäsenseurat ja myös Alumniyhdistys on mukana yhteistyössä. Tilaisuudet järjestetään tällä kaudella Tieteiden talon Tiedekahvilassa ja äänitetään podcasteiksi, jotka julkaistaan klubien jälkeisinä päivinä Tiederadio-kanavalla SoundCloudissa ja Spotifyssa.

Keskiviikko 13.9.2023 kello 17-18, Tieteiden talon Tiedekahvila (Kirkkokatu 6).