Vetenskapsklubben: Andra världskriget i 2000-talets finsk och rysk krigsfilm

Tiedekahvil

Kuva: Anne Haapanen

Andra världskriget gjorde åter entré på biografdukarna runt om i världen under 2000-talet, även i Finland och Ryssland. Andra världskrigets händelser är en central del av många länders nationella självbild, men erbjuder 2000-talets krigsfilmer nya perspektiv på kriget och möjligheter till att behandla dess efterverkningar? Hur påverkar globaliseringen av kultur och media samt geopolitik dessa narrativ? Vad berättar krigsfilmer om samhällena som producerar filmerna?

På plats för att diskutera 2000-talets krigsfilmer är universitetsläraren Tatu Laukkanen från Tammerfors universitet samt doktoranden Laura Seppälä från Tammerfors universitet. Diskussionen modereras av Janne Salminen, ordförande för Suomen Elokuvatutkimuksen seura. Värd för Vetenskapsklubben i december är Suomen Elokuvatutkimuksen seura.

Vetenskapsklubbarna arrangeras av Vetenskapliga samfundens delegation (VSD). Programinnehållet står VSD:s medlemsföreningar för och Alumnföreningen deltar i samarbetet. Klubbarna arrangeras denna säsong i Vetenskapscafeet i Vetenskapernas hus och bandas in. Inbandningen publiceras dagen efter i form av podcaster på Tiederadio-kanalen i SoundCloud och Spotify.

Onsdag 13.12.2023 klockan 17-18, Vetenskapernas hus Tiedekahvila (Kyrkogatan 6).


Liknande händelser


Kuva: Anne Haapanen

Vetenskapsklubben: Kulttuurihistoriallinen tiede kohtaa taiteen

Konsten har varit en del av kulturhistoriska studier under långa tider både som forskningsobjekt, som forskningsmetod och som inspiration för forskning. På vilka sätt studerar och skapar kulturhistoriska studier konst? Hur kan det fenomen i det förflutna..
Kuva: Anne Haapanen

Vetenskapsklubben: Metsäkato Suomessa

Avskogning i Finland har ansetts vara något som hände i det förgångna. Finlands skogsareal minskar dock hela tiden. Vad är orsaken till den nuvarande avskogningen i Finland? Hotar avskogning våra kolsänkor? Vilka är effekterna på den biologiska mångf..