Inställd – Vetenskapsklubben: Andra världskriget i 2000-talets finsk och rysk krigsfilm

Tiedekahvil

Kuva: Anne Haapanen

OBS: Evenemanget har tyvärr fått ställas in på grund av sjukdom. Ett eventuellt ersättningsdatum meddelas senare.

Andra världskriget gjorde åter entré på biografdukarna runt om i världen under 2000-talet, även i Finland och Ryssland. Andra världskrigets händelser är en central del av många länders nationella självbild, men erbjuder 2000-talets krigsfilmer nya perspektiv på kriget och möjligheter till att behandla dess efterverkningar? Hur påverkar globaliseringen av kultur och media samt geopolitik dessa narrativ? Vad berättar krigsfilmer om samhällena som producerar filmerna?

På plats för att diskutera 2000-talets krigsfilmer är universitetsläraren Tatu Laukkanen från Tammerfors universitet samt doktoranden Laura Seppälä från Tammerfors universitet. Diskussionen modereras av Janne Salminen, ordförande för Suomen Elokuvatutkimuksen seura. Värd för Vetenskapsklubben i december är Suomen Elokuvatutkimuksen seura.

Vetenskapsklubbarna arrangeras av Vetenskapliga samfundens delegation (VSD). Programinnehållet står VSD:s medlemsföreningar för och Alumnföreningen deltar i samarbetet. Klubbarna arrangeras denna säsong i Vetenskapscafeet i Vetenskapernas hus och bandas in. Inbandningen publiceras dagen efter i form av podcaster på Tiederadio-kanalen i SoundCloud och Spotify.

Onsdag 13.12.2023 klockan 17-18, Vetenskapernas hus Tiedekahvila (Kyrkogatan 6).