Tiedeklubi: Toinen maailmansota 2000-luvun suomalaisessa ja venäläisessä sotaelokuvassa

Tiedekahvil

Kuva: Anne Haapanen

Toinen maailmansota teki paluun valkokankaille 2000-luvulla ympäri maailmaa, myös Suomessa ja Venäjällä. Toisen maailmansodan aikaiset tapahtumat ovat erottamaton osa suuria kansallisia kertomuksia, mutta tarjoaako 2000-luvun sotaelokuva uusia näkökulmia sodan ja sen seurausten käsittelyyn? Miten kulttuurin ja median globalisaatio ja geopolitiikka vaikuttavat näihin narratiiveihin? Mitä sotaelokuvat kertovat niitä tuottavista yhteiskunnista?

2000-luvun sotaelokuvasta keskustelevat tutkija ja yliopisto-opettaja Tatu Laukkanen Tampereen yliopistosta sekä väitöskirjatutkija Laura Seppälä Tampereen yliopistosta. Keskustelun juontaa Suomen Elokuvatutkimuksen Seuran puheenjohtaja Janne Salminen. Joulukuun Tiedeklubia isännöi Suomen elokuvatutkimuksen seura.

Tiedeklubeja luotsaa Tieteellisten seurain valtuuskunta (TSV), ohjelmasta vastaavat TSV:n jäsenseurat ja myös Alumniyhdistys on mukana yhteistyössä. Tilaisuudet järjestetään tällä kaudella Tieteiden talon Tiedekahvilassa ja äänitetään podcasteiksi, jotka julkaistaan klubien jälkeisinä päivinä Tiederadio-kanavalla SoundCloudissa ja Spotifyssa.

Keskiviikko 13.12.2023 kello 17-18, Tieteiden talon Tiedekahvila (Kirkkokatu 6).


Samanlaisia tapahtumia


Kuva: Anne Haapanen

Tiedeklubi: Kulttuurihistoriallinen tiede kohtaa taiteen

Taide on ollut läsnä kulttuurihistorian tutkimuksessa pitkään niin tutkimuksen kohteena, tutkimusmenetelmänä kuin tutkimuksen inspiraationa. Millaisin keinoin kulttuurihistorian tutkimus tutkii ja luo taidetta? Miten menneisyyden ilmiöitä voidaan tutki..
Kuva: Anne Haapanen

Tiedeklubi: Metsäkato Suomessa

Metsäkatoa Suomessa on pidetty historian ilmiönä. Kuitenkin Suomen metsäala pienenee edelleen, vuosien mittaan merkittävässä määrin. Mikä aiheuttaa nykyisen metsäkadon Suomessa? Uhkaako metsäkato hiilinielujamme? Mitkä ovat vaikutukset luonnon mon..