Koko vuoden 2019 ohjelma

28.12.-1.1.2019 Uusi­vuo­si Wie­nis­sä

Alumniyhdistys järjestää unohtumattoman matkan Wieniin 28.12.2018 – 1.1.2019 viettämään uutta vuotta. Uudenvuoden aattona menemme perinteiseen Wienin filharmonikkojen uudenvuoden konserttiin Musikvereinin konserttitalolle ja tanssimme wienervalssia Hofburginsatulinnassa.

Elegantti Wien houkuttelee ensiluokkaisella kulttuurillaan ja musiikillaan. Täällä Mozart, Beethoven ja Strauss loivat kuuluisimmat teoksensa. Matkalla kohtaamme maailmanluokan arkkitehtuuria, näemme palatseja ja historiallisia rakennuksia upeine julkisivuineen Ringstrassen varrella, joka muodostaa kaupungin sydämen. Wien on kuuluisa kahvilakulttuuristaan (Kaffeehauskultur) ja kahviloiden nimet kuten Bräunerhof, Central, Demel, Hawelka ja Kleine tunnetaan maan rajojen ulkopuolellakin.

Matkan aikana nautimme mm. Wienin filharmonikkojen konsertista Musikvereinissa, Grand Balista Hofburgin linnassa sekä musikaalista My Fair Lady Wienin kansanoopperassa. Juhlaillallinen nautitaan Wienin vanhimmassa ravintolassa (Griechenbeisl) ja vierailemme myyttisessä Schönbrunnin linnassa. Heurigen-illan aikana nautitaan perinteisestä ruoasta ja Schrammel-musiikista. Jouluisella Kärtnerstrassen kadulla voi tehdä hienoja löytöjä. Ne, jotka haluavat, voivat tutustua Lipizzan hevosiin espanjalaisessa ratsastuskoulussa.

4.-13.1.2019 Ris­tei­ly Seyc­hel­lien pa­ra­tii­si­saa­ril­le

Alumniyhdistys järjestää risteilyn Seychelleille 4.–13.1.2019 korkealuokkaisella ja viihtyisällä risteilyaluksella M/S Pegasus. Alus on 44 -paikkainen ja se on varattu kokonaan alumneille. Matkan aikana kuulemme meribiologi Nasreen Khanin luennon Ariden saarella ja vierailemme ICS:n (Island Conservation Society) pääkonttorissa Mahéssa. Aurinkoisina matkapäivinä tutustutaan Seychellien ainutlaatuiseen luontoon ja merenelämään.

Paras tapa tutustua Seychelleihin on vierailla saarivaltion useilla eri paratiisisaarilla. Alus vie meidät vilkkaalta Mahén pääsaarelta koskemattomille luonnonsuojelualueille, upeille rannoille ja pieniin asutusyhteisöihin. Seychellien saarten rehevään kasvistoon ja eläimistöön tutustutaan kävellen satoja vuosia vanhoissa sademetsissä ja hiljattain perustetuilla luonnonsuojelualueilla. Näemme kuuluisia coco de mer -palmuja, jättiläismaakilpikonnia ja jos meitä onnistaa, näemme myös ainutlaatuisia villieläimiä kuten pikkumustakaijan ja muita kotoperäisiä lajeja.

Ke – Su 9.-13.1.2019 Tie­teen päivät

Helsingin yliopiston päärakennus

Suomen suurin tiedetapahtuma Tieteen päivät järjestetään Helsingin yliopiston päärakennuksella ke-su 9.–13.1.2019. Ohjelma rakentuu Rohkeus – Mod -teeman ympärille, jota tarkastellaan niin tekoälytutkimuksen ja luonnontieteiden kuin historian ja yhteiskuntatieteidenkin näkökulmista.

Yhdistyksellä on tapahtumassa oma piste yliopiston päärakennuksen aulassa, jolla kerromme yhdistyksen toiminnasta ja teemme jäsenhankintaa. Tiedämme kokemuksesta, että paras henkilö markkinoimaan tai kuvamaan alumniyhdistyksen lisäarvoa jäsenelle on toinen alumni. Haluatko tulla mukaan vapaaehtoiseksi? Vapaaehtoiset saavat lahjakortin, joka oikeuttaa 50% alennukseen SKS:n valituista kirjoista.

Alumiyhdistys on yksi Tieteen päivien pääyhteistyökumppaneista. Yhdistyksen ainaisjäsenille on varattu eturivin paikat kaikkien Pienessä Juhlasalissa ja Salissa 1 järjestettävien tapahtumien osalta, yhteensä 20 paikka/luento. Lisätietoa ainaisjäsenyydestä saat täältä.

Tieteen päivät ohjelma löytyy verkosta osoitteesta www.tieteenpaivat.fi/fi/ohjelma-2019. Painettua ohjelmalehteä jaetaan itse tapahtuman lisäksi Alumniyhdistyksen toimistolla Porthaniassa, Helsingin yliopiston päärakennuksella, Kaisa-talon WELL-kahvilassa, Tiedekirjassa sekä Tieteiden talolla.

Tieteen päivät on suurelle yleisölle suunnattu, kaikki tieteenalat kattava tiedetapahtuma, jossa eri alojen tutkijat kertovat laaja-alaisesti tieteestä ja tutkimuksesta sekä tieteen mahdollisuuksista. Viime kerralla tapahtumaan osallistui liki 15 000 ihmistä. Päivien yhteydessä järjestetään kaupunkitapahtumia (Tiedettä kaupungissa 9.-10.1. ja Tieteiden yö 10.1.) sekä Nuorten päivä 11.1.2019. Tieteen päivien kaikkiin tapahtumiin on vapaa pääsy.

Tieteen päiviä järjestävät Tieteellisten seurain valtuuskunta, Suomen Kulttuurirahasto, Suomalainen Tiedeakatemia, Finska Vetenskaps-Societeten – Suomen Tiedeseura, Teknillisten Tieteiden Akatemia ja Svenska Tekniska Vetenskapsakademien i Finland. Päiviä tukevat lisäksi Tieteen tiedotus ry, Koneen Säätiö ja Helsingin yliopisto.

Seuraa Tieteen päiviä somessa: Facebook ja Twitter.

To 17.1.2019 klo 19 Kult­tuu­rit­ref­fit Hel­sin­gin oop­pe­rayh­dis­tys

Aleksanterin teatteri, Bulevardi 23-27, Helsinki

Maamme-laulun säveltäjän Fredrik Paciuksen Die Loreley -oopperan kantaesitys oli Aleksanterin teatterissa vuonna 1887, minkä jälkeen Die Loreleyta ei ole lainkaan esitetty näyttämöllä. Vuonna 2019 tulee 210 vuotta suomalaisen taidemusiikin isänä pidetyn ja Maamme-laulun säveltäjän Fredrik Paciuksen syntymästä, ja sen kunniaksi tämä arkistojen kätköistä kaivettu helmi esitetään ensimmäisen kerran itsenäisessä Suomessa – kuitenkin alkuperäisellä näyttämöllään!

Ooppera perustuu saksalaiseen tarinaan Lenore-neidon ja maakreivi Oton rakkaudesta. Otto on kihloissa jalosukuisen Berthan kanssa eikä voi perua häitään. Petetty Lenore haluaa kostaa ja pakenee Reinin rannalle, jossa hän saa luonnonvoimilta apua kostolleen. Edelleenkin erään Reinin mutkan kallio tunnetaan nimellä Loreley, ja se on kansan keskuudessa kiertävien tarujen mukaan houkutellut vuosien varrella laulullaan yhden jos toisenkin jokilaivurin ajamaan karille.

Ohjaus Ville Saukkonen, pääosissa mm. Saara Kiiveri ja Tero Harjuniemi. Orkesterina Ylioppilaskunnan Soittajat, kapellimestarina Mikk Murdvee.

Ennen esitystä

Tilaisuuteen osallistuville Alumniyhdistyksen jäsenille järjestetään ennakko-ohjelmaa (teatteri- ja teosesittely) ennen esityksen alkua kello 18.00. Kokoontumispaikka Aleksanterin teatterin sisääntuloaula Albertinkadun puolella. Ilmoittaudu mukaan alla olevalla linkillä.

Aleksanterin teatterin lipunmyynti on avoinna ma-pe klo 9 – 18, la-su klo 12 – 17 (huomaa joulutauko 21.12-2.1.2019). Puhelinnumero: 09 676 980

Osallistuminen edellyttää ilmoittautumista yhdistykselle alla olevalla lomakkeella.

Ma 11.2.2019, klo 17-18 Kir­jal­li­suus­pii­ri I

Porthania, sali PI, Yliopistonkatu 3

Finlandia-voittaja Olli Jalonen kertoo Taivaanpallosta, teoksen taustoista ja kirjoittamisesta. Keskustelun vetäjä: Hannu Harju.

Osallistuminen edellyttää ilmoittautumista.

Ma 11.3.2019, klo 17-18 Kir­jal­li­suus­pii­ri II

Porthania, sali PII, Yliopistonkatu 3

Kirjallisuuden tehtävä ja kirjallisuus ammattina. Keskustelijoina Antti Nylén ja Riina Katajavuori. Keskustelun vetäjä: Mikko Aarne.

Osallistuminen edellyttää ilmoittautumista.

To 14.3.2019 klo 17 Alum­ni­Fo­rum: Heik­ki Ait­to­kos­ki

Yliopiston juhlasali, Aleksanterinkatu 5

Uusi maa­il­man­jär­jes­tys ja li­be­raa­lin de­mo­kra­tian ah­din­ko

Ulkomaantoimittaja ja tietokirjailija, Vuoden Alumni 2019 Heikki Aittokosken luento Uusi maailmanjärjestys ja liberaalin demokratian ahdinko. Miksi 90-luku päättyi? Kuka pysäyttäisi sortovaltiaat ja populistit? Onko Euroopalla tulevaisuus?

Kiinan vaikutuspiiri laajenee. Donald Trump mellastaa Twitterissä. Vladimir Putinin Venäjä on palannut voimapolitiikkaan. Euroopassa populistit valtaavat politiikan ilmatilaa. Liberaali demokratia – koko totuttu maailmanjärjestys – on uhattuna sekä ulkoa että sisältä. Miten näin on päässyt käymään? Ja miten meidän käy?

Aittokoski on seurannut maailman tilaa työkseen 1990-luvulta lähtien. Luennossaan hän kertoo omakohtaisen tarinansa viime vuosikymmenistä ja esittää arvionsa siitä, mihin maailma on menossa.

To 21.3.2019 klo 17-18 Tie­deklu­bi: Mi­ten maa­il­ma muut­taa tut­ki­jaa?

Finlandia-talon Café Veranda, Mannerheimintie 13 e

Maaliskuussa Finlandia-talon Café Verandassa alkaa uusi tiedeklubien sarja. Tunnin mittaiset klubit tarjoavat mielenkiintoista tiedeohjelmaa torstaisin 21.3., 25.4. ja 23.5. parhaaseen after work -aikaan klo 17.00-18.00. Kevään 2019 tiedeklubeilla puhuttavat kenttätutkimus vieraassa kulttuurissa, eriarvoisuuden biologia mangustien näkökulmasta sekä vaalit. Ohjelmasta vastaavat Tieteellisten seurain valtuuskunta, Suomen tiedetoimittajain liitto ja Tiedonjulkistamisen neuvottelukunta. Yhteistyössä on mukana myös Helsingin yliopiston alumniyhdistys. Tiedeklubeille on vapaa pääsy!

Kuukausittaiset tiedeklubit tarjoavat tiedeohjelmaa parhaaseen after work -aikaan.

Millaista on tehdä tutkimusta itselle vieraassa kulttuurissa? Mistä idea lähteä sai alkunsa ja miten työskentely uudessa ympäristössä muovasi omaa maailmankuvaa ja elämänasennetta? Tiedetoimittaja Mari Heikkilä haastattelee kahta kiinnostavaa tutkijaa heidän kokemuksistaan kenttätyöstä. Suoekosysteemeihin erikoistunut tutkijatohtori Maija Lampela Helsingin yliopistosta on tutkinut trooppisten soiden ekologiaa Indonesiassa. Hän on tehnyt tutkimusta muun muassa tuhottujen suosademetsien ennallistamisesta. Helsingin yliopiston emeritus professori René Gothóni on luostari- ja pyhiinvaellustutkimukseen sekä filosofiseen hermeneutiikkaan erikoistunut uskontotieteilijä, joka tuli tunnetuksi ensimmäisenä suomalaisena, joka väitteli buddhalaisuudesta Sri Lankassa. Sen jälkeen hän on tutkinut pyhän Athosvuoren luostariperinnettä ja pyhiinvaellusta. Maaliskuun tiedeklubin järjestää Tieteellisten seurain valtuuskunta. Ohjelma täsmentyy kevään aikana. Lisätietoja ja päivitetyn ohjelman löydät Facebookista.

La 23.3.2019 klo 18 Kult­tuu­rit­ref­fit: Hel­sin­gin kau­pun­gi­nor­kes­te­ri

Yliopiston juhlasali, Aleksanterinkatu 5

Helsingin kaupunginorkesteri konsertoi Helsingin yliopiston juhlasalissa kamarimusiikkikokoonpanossa keväisenä lauantaina. Konserttien teema on Pietari–Pariisi, säveltäjäystävyyksiä yli rajojen. Konsertissa kuullaan musiikkia mm. Debussylta, Stravinskylta, Tšaikovskilta ja Saint-Saënsilta. Yliopiston juhlasali oli HKO:n kotisali vuodesta 1882 vuoteen 1971.

Ennen esitystä

Ennakko-ohjelma alkaa kello 17. Helsingin kaupunginorkesterin historiaa tutkinut Tuula Kotilainen puhuu orkesterin ensimmäisestä kiertueesta Pariisin maailmannäyttelyyn vuonna 1900. Alla linkki viulisti John Järnelfeltin päiväkirjaan matkalta.

https://helsinginkaupunginorkesteri.fi/fi/uutiset/pariisin-turnee-1900

Ennakko-ohjelman paikka ilmoitetaan kaikille ilmoittautuneille sähköpostitse lähempänä tapahtuman ajankohtaa.

Tiedustelut: helsinki.philharmonic@hel.fi ja 09 3102 2710.

24.3.–2.4.2019 Ha­na­mi Ja­pa­nis­sa

Alumniyhdistys järjestää matkan Japaniin 24.3.–2.4.2019. Matka alkaa Kiotosta, entisaikojen keisarillisesta pääkaupungista, nykyisestä nähtävyyksien aarrekammiosta. Matkan yksityiskohtainen ohjelma on vielä tekeillä. Suunnittelemme päiväretken Hiroshimaan ja yhden päivän retken Hakonen kuumille lähteille. Lopetamme matkamme Tokion kukoistavaan metropoliin. Tokio on hyvin siisti, epätodellinen yhdistelmä perinteitä, uusinta tekniikkaa, huipputeknologiaa ja kulttuuria.

Hanami (kukkien katseleminen) ajoittuu kirsikkapuiden kukintaan keväällä. Japanilaiset lähtevät taloistaan kamera kädessään ja nauttivat luonnon heräämisestä yhdessä perheen ja ystävien kanssa. Tämä vaaleanpunaisen värimaailman tuoma ilo on jotain, jota myös me alumnit haluamme kokea.

TÄYNNÄ. Tiedustele peruutuspaikkoja: alumni@axtours.fi tai puhelimitse 040 483 4950.

Ke 27.3.2019 klo 19 Kult­tuu­rit­ref­fit: Q-teat­te­ri

Q-teatteri, Tunturikatu 16

Me­duusan huo­ne – ku­via val­las­ta

“Medusa oli kreikkalaisen mytologian mukaan kaunis nuori neito, jonka Poseidon raiskasi. Rangaistukseksi tapahtuneesta Medusa muutettiin kammottavaksi hirviöksi, jolla oli käärmetukka. Medusan huone on fragmentaarinen teatteriesitys, joka on saanut innoituksensa Medusan myytistä. Se on hienovarainen ja unenomainen kuvaus sukupuoleen liittyvästä vallasta ja hiljentämisen käytännöistä. Teos tarkastelee aiheitaan musiikkia ja visuaalista kerrontaa apunaan käyttäen.

Medusan huone -esitys jatkaa Saara Turusen aiemmasta teatteriteoksesta, Tavallisuuden aaveesta tuttua näyttämökieltä ja esittämisen tapaa.Esitykset toimivat eräänlaisena teosparina, mutta samaan aikaan ne rakentavat kuitenkin kokonaan oman, itsenäisen ja erityisen maailmansa.”

Teksti ja ohjaus: Saara Turunen. Rooleissa: Elina Knihtilä, Tommi Korpela, Katja Küttner, Aksinja Lommi ja Ylermi Rajamaa.

Ohjaaja Saara Turunen kertoo yhdistyksen jäsenille teoksesta. Ennakko- ohjelma alkaa klo 17.30.

Osallistuminen edellyttää ilmoittautumista yhdistykselle.

Ti 2.4.2019 klo 19 Kult­tuu­rit­ref­fit: Ja­pa­nin fil­har­mo­ni­nen or­kes­te­ri

Helsingin Musiikkitalo, konserttisali, Mannerheimintie 13 A

Japanin filharmoninen orkesteri tekee ensivierailunsa Suomeen 2.4.2019 Suomen ja Japanin välisten diplomaattisuhteiden 100- vuotisjuhlan kunniaksi.

Konsertin johtaa ylikapellimestari Pietari Inkinen, solistina BBC:n Vuoden Nuori Solisti 2016 ja kaksinkertainen Classic BRIT Awards -palkinnon voittaja sellotaiteilija Sheku Kanneh-Mason, joka soitti itsensä suuren yleisön sydämiin Britannian viimeisimmissä kuninkaallisissa häissä.

Ennen esitystä alumneille järjestetän ennakko-ohjelma. Filosofian tohtori Lasse Lehtosenalustuksen aiheena on Takemitsun Requiem ja Suomen ja Japanin taidemusiikkisuhteet: Sibeliuksen asema sekä Japanin filharmonisen orkesterin perustajan Akeo Watanabenvaikutus. Ohjelma järjestetään Musiikkitalon ylälämpiössä toisessa kerroksessa kello 18.

To 4.4.2019, klo 17-19 Kar­tat to­tuu­den jäl­kei­se­nä ai­ka­na

Metsätalo, sali 1, Unioninkatu 40

Niin kauan kuin ihmiset ovat esittäneet ympäröivää maailmaansa kartoilla on karttoja käytetty myös informaatiovaikuttamisen ja vallankäytön välineenä. Karttojen avulla on luotu ja vahvistettu kansallista identiteettiä, merkitty valtapiirejä sekä demonisoitu vihollisia.

Valtamedia ja sosiaalinen media ovat visuaalisten aineistojen suuria hyödyntäjiä. Niissä kartoilla viestimi­nen on noussut uudelleen keskeiseksi informaatiovai­kuttamisen välineeksi ennen kaikkea siksi, että visuaa­lisesti korkeatasoisia karttoja on totuttu pitämään liki tieteellisinä dokumentteina, vaikka todellisuudessa ne usein kertovat vain kertojansa tarinaa. Lisäksi globaali­en, helppokäyttöisten ja ilmaisten jakelukanavien myö­tä myös tiedon tuottamisen demokratisoituminen on muuttanut peruuttamattomasti vallankäytön asetelmia. Totuuden jälkeisenä aikana karttojen tekemisen ja eri­ tyisesti lukemisen taito nousee arvoon, jota emme vielä kymmenen vuotta sitten osanneet nähdä.

Ajankohtaisesta aiheesta keskustelevat Maanmittaus­laitoksen Paikkatietokeskuksen Geoinformatiikan ja kartografian osastolta osastonjohtaja, professori Juha Oksanen ja vanhempi tutkija Pyry Kettunen. Oksanen on Suomen Kartografisen Seuran puheen­johtaja ja Kettunen hallituksen jäsen.

Ma 8.4.2019, klo 17-18 Kir­jal­li­suus­pii­ri III

Porthania, sali PII, Yliopistonkatu 3

Kulttuurinen omiminen kaunokirjallisuudessa. Keskustelijoina Elina Hirvonen, Max Malka ja Jani Saxell. Keskustelun vetäjät: Anna-Riikka Carlson ja Hannu Harju.

Osallistuminen edellyttää ilmoittautumista.

Su 14.4.2019 klo 16 Kult­tuu­rit­ref­fit: Hel­sin­gin Ba­rok­kior­kes­te­ri

Helsingin Musiikkitalo, konserttisali, Mannerheimintie 13 A

Johann Sebastian Bachin (1685–1750) passiot ovat kuuluneet helsinkiläisten pääsiäiseen vuodesta 1921 lähtien. Esitykset sijoittuvat lähes poikkeuksetta kirkkoihin – johtihan Bach itse passiot Leipzigin kirkoissa. Helsingin Barokkiorkesterin Matteus-passio tulee soimaan kuitenkin Helsingin Musiikkitalon konserttisalissa. Kun kristinuskon visuaaliset symbolit poistuvat kuulijan näkökentästä, avautuu uusia mahdollisuuksia pohtia suhdettaan tähän länsimaisen taidemusiikin mestariteokseen.

Bach oli musiikin historian nerokkaimpia inhimillisyyden kuvaajia. Hänen terävästä kynästään syntyy tarkkanäköisiä kuvauksia ihmisistä: on idoliaan pettäviä seuraajia, populismin puristuksessa vastuutaan pakoilevia valtaa pitäviä, viattomia ja syyllisiä.  Matteus-passio voidaan nähdä universaalina ja ajattomana kuvana ihmisen suuruudesta ja pienuudesta. Juuri siksi se yllättää ajankohtaisuudellaan.

Suositun Helsingin Barokkiorkesterin esitys erottuu muusta tarjonnasta myös poikkeuksellisen kansainvälisellä kokoonpanollaan. Se tuo ensimmäisen kerran Suomeen ilmiömäisen hollantilaistenori Marcel Beekmanin ja saksalaisen kuorosensaation Audin nuorisokuoron. Solistien joukossa on kuitenkin myös orkesterin yleisölle tuttuja upeita laulajia, kuten Elisabeth Breuer, Benno Schachtner, Jonathan Sells ja Cornelius Uhle. Konsertin johtaa orkesterin taiteellinen johtaja Aapo Häkkinen.

Ennen konserttia Márta Schmidt kertoo orkesterista ja Aapo Häkkinen puolestaan kertoo teoksesta. Alumnien ennakko-ohjelma alkaa klo 15 Musiikkitalon Terassilämpiössä.

Osallistuminen edellyttää ilmoittautumista yhdistykselle.

To 25.4.2019 klo 17-18 Tie­deklu­bi: Eriar­voi­suu­den bio­lo­gi­aa – mik­si jot­kut ovat tasa-ar­voi­sem­pia kuin toi­set?

Finlandia-talon Café Veranda, Mannerheimintie 13 e

Maaliskuussa Finlandia-talon Café Verandassa alkaa uusi tiedeklubien sarja. Tunnin mittaiset klubit tarjoavat mielenkiintoista tiedeohjelmaa torstaisin 21.3., 25.4. ja 23.5. parhaaseen after work -aikaan klo 17.00-18.00. Kevään 2019 tiedeklubeilla puhuttavat kenttätutkimus vieraassa kulttuurissa, eriarvoisuuden biologia mangustien näkökulmasta sekä vaalit. Ohjelmasta vastaavat Tieteellisten seurain valtuuskunta, Suomen tiedetoimittajain liitto ja Tiedonjulkistamisen neuvottelukunta. Yhteistyössä on mukana myös Helsingin yliopiston alumniyhdistys. Tiedeklubeille on vapaa pääsy!

Dosentti Emma Vitikainen kertoo kasautuvien erojen biologiasta perustuen hänen omiin kenttätutkimuksiinsa mangustien parissa. Millaisia linjoja eläinbiologiasta voi vetää ihmisten biologiaan? Vitikainen työskentelee ekologian ja evoluutiobiologian alalla Helsingin yliopistossa. Huhtikuun tiedeklubin järjestää Suomen Tiedetoimittajain Liitto.

2.–5.5.2019 Samp­pan­ja­mat­ka Reims ja Éper­nay

Helsingin yliopiston alumniyhdistyksen jäsenistä koostuva max 20:n hengen seurue tekee2.-5.5.2019 matkan Champagneen. Matkalla koetaan herkullisia elämyksellisiä kevätpäiviä, joiden aikana nautitaan upeista juomista hyvässä seurassa. Matkalle osallistuu paikallinen viiniasiantuntija kahden päivän ajan vieraillessamme pientiloilla.

I drink it when I’m happy and when I’m sad. Sometimes I drink it when I’m alone. When I have company I consider it obligatory. I trifle with it if I’m not hungry and drink it when I am. Otherwise, I never touch it – unless I’m thirsty.

Lily Bolinger

TÄYNNÄ. Tiedustele peruutuspaikkoja: alumni@axtours.fi tai puhelimitse 040 483 4950.

12-19.5.2019 Mare In­ter­num ris­tei­ly Nizza-Ma­la­ga

ERI­KOIS­TAR­JOUS !

Sea Cloud Cruises on pidentänyt ”early bird” -varausaikaa. Nämä hinnat koskevat kaikkia tämän matkan varanneita. Lisäksi matkan hintaan sisältyy ”open bar”, joka tarkoittaa, että jopa baarissa nautitut juomat sisältyvät hintaan tällä matkalla. Koe ainutlaatuinen purjealus alumniristeilyllä Välimerellä!

Alumniyhdistys järjestää risteilyn Iberian niemimaan itäranikolla alumneille jo tutulla aluksella Sea Cloud II.

Matka alkaa Ranskan Rivieralta Nizzasta ja etenee pitkin rannikkoa Espanjan Malagaan. Reittiin kuuluu satamia kuten esimerkiksi Sanary-sur-Mer, Tarragona ja Alicante, joissa isot laivat harvoin pysähtyvät.

Jo vuosituhansien ajan on Välimeri toiminut viinin, oliiviöljyn, sotajoukkojen ja siviilimatkustajien kuljetusreittinä. Muinaisten roomalaisten vaikutus näkyy edelleen kaupunginmuureissa, sitadelleissa ja areenoissa.

Matkan alussa ja lopussa tutustumme taidemaailman huippuihin. Nizzassa vierailemme Fondation Maeght -museossa, ja tutustumme sen laajaan modernin taiteen kokoelmaan. Malagassa keskitymme espanjalais-ranskalaisen Pablo Picasson elämästä kertovaan näyttelyyn.

Ilmoittautumiset ja tiedustelut: alumni@axtours.fi, 040 483 4950.

Ma 13.5.2019, klo 17-18 Kir­jal­li­suus­pii­ri IV

Porthania, Yliopistonkatu 3

Ilmastonmuutoksen käsittely kaunokirjallisuudessa. Keskustelijoina Emma Puikkonen, Leo Stranius ja Ina Westman. Keskustelun vetäjä: Anna-Riikka Carlson.

Osallistuminen edellyttää ilmoittautumista.

ti 14.5.2019 kl 14.15-15.15 Swe­den Alumni Club års­mö­te

Nationalmuseum, Södra Blasieholmshamnen

Årsmötet för Sweden Alumni Club ordnas i Stockholm på Nationalmuseets Glasbar och cafe tisdagen den 14.5.2019 klockan 14.15-15.15. På mötet väljs en ny styrelse. Meddela om möjligt intresse för en styrelsepost då du anmäler dig.

Innan årsmötet bjuder Finsk-svenska handelskammaren Sweden Alumni Club medlemmar på föredrag med lunch i Spegelsalen på Grand Hôtel i Stockholm. Det finns begränsat antal platser på lunchen. Platserna till lunchen fylls upp i anmälningsordning.

Program

kl 12:00 öppnas dörrarna för alla inbjudna som anmält sig
kl 12:15 Telias styrelseordförande Marie Ehrling ger sin syn på en telekombransch i förändring. Digitaliseringen och övergången till nästa generations mobilteknologi ställer nya krav och skapar nya möjligheter. Hur viktig är tekniken för att Europa och Norden inte ska bli omkörda när Asien och USA investerar stort i 5G-teknologi?
Finsk-svenska handelskammaren bjuder på lunch

Obs! Årsmötet kl 11 på Finsk-svenska handelskammarens programsida är inte till för Sweden Alumni Clubbens medlemmar

Föredrag med lunch ti 14.5.2019 kl 12-14, Spegelsalen på Grand Hôtel, Södra Blasieholmshamnen 8

16.5. Japanilaisen kulttuurin konsertti

To 23.5.2019 klo 17-18 Tie­deklu­bi: Vaa­lit, tut­ki­jat ja vuo­ro­vai­ku­tuk­sen sie­tä­mä­tön ke­veys

Finlandia-talon Café Veranda, Mannerheimintie 13 e

Maaliskuussa Finlandia-talon Café Verandassa alkaa uusi tiedeklubien sarja. Tunnin mittaiset klubit tarjoavat mielenkiintoista tiedeohjelmaa torstaisin 21.3., 25.4. ja 23.5. parhaaseen after work -aikaan klo 17.00-18.00. Kevään 2019 tiedeklubeilla puhuttavat kenttätutkimus vieraassa kulttuurissa, eriarvoisuuden biologia mangustien näkökulmasta sekä vaalit. Ohjelmasta vastaavat Tieteellisten seurain valtuuskunta, Suomen tiedetoimittajain liitto ja Tiedonjulkistamisen neuvottelukunta. Yhteistyössä on mukana myös Helsingin yliopiston alumniyhdistys. Tiedeklubeille on vapaa pääsy!

Miltä vaalikevät 2019 näytti? Esiintyikö tutkijoiden ja päättäjien välisessä keskustelussa tiettyjä herkkyyksiä? Miten toimia niin että päätöstentekijöiden käytössä on paras mahdollinen luotettava tietopohja? Toukokuun tiedeklubin järjestää Tiedonjulkistamisen neuvottelukunta.

Ti 28.5.2019 klo 8-15 Alum­ni­Golf VI

Espoon Golfseuran kenttä, Blominmetsäntie 2,02780 Espoo

Järjestyksessä kuudes AlumniGolf pelataan tänä keväänä Espoon Golfseuran kentällä. Kenttä on kehä III:n varrella Kauklahdessa. Espoo Golfin kenttä on yli 40 vuotta sitten rakennettu championship-tasoinen kenttä ja siellä on pelattu mm. Eurooppa Tourin haastajakiertueen osakilpailuja.

AlumniGolfiin osallistuu niin alumneja kuin yliopiston henkilökuntaan. Parikilpailun toisen pelaajan ei tarvitse olla alumniyhdistyksen jäsen.

Perinteiseen tapaan on pääkilpailuna henkilökohtainen tasoituksellinen pistebogey-kisa, jossa pelataan ikuisesti kiertävästä AlumniGolf-kiertopalkinnosta. Muina kilpailuna ovat parikilpailu (best-ball) ja erikoiskisat. Kilpailijaparit jokainen muodostaa itse sopimalla toisen pelaajan kanssa sekä ilmoittamalla joukkueensa caddiemasterille. Kiertopalkinnosta voi myös pelata osallistumatta parikilpailuun.

Uutena kilpailuna kisataan Nissen maljasta. Oikeustieteen alumni Nils-Henrik Wasenius lahjoitti maljan viime kevään kilpailun päätteeksi seuraavin säännöin: Maljasta kilpailevat tänä vuonna 70 vuotta täyttävät tai vanhemmat pelaajat. Voittajan ratkaisee pääkilpailun pisteet. Nissen malja kiertää vuosittain ja pelimuoto seuraavaksi vuodeksi on voittajan valittavissa. Pääkilpailun kolme parasta ja muiden pelien voittajat palkitaan sekä myös paras scratch-tulos. Ylijäävät palkinnot arvotaan pelin päätteeksi läsnäolevien kilpailijoiden kesken.

Ilmottaudu mukaan ja varmista osallistumisesi ostamalla pelipaikka Alumnikaupasta hintaan 80 euroa (maksua ei palauteta, mutta pelipaikkansa voi antaa eteenpäin toiselle alumnille tai ystävälle). Hinta sisältää kilpailut sekä aamiaisen klubilla alkaen kello 8:00 sekä yhteislounaan kisan jälkeen. Kilpailu pelataan yhteislähtönä ja kilpailijoiden enimmäismäärä on 72 kilpailijaa. Arvioitu lähtöaika on noin kello 9.

Ti 4.6.2019 klo 16-17.30 Suo­men teko­äly- ja suur­te­ho­las­ken­nan tut­ki­musym­pä­ris­tö vah­vis­tuu

Think Lounge, Tiedekulma, Yliopistonkatu 4

Opetus- ja kulttuuriministeriön datan hallinnan ja laskennan kehittämissohjelman avulla suomalaisen tutkimusyhteisön käyttöön tarjottavat CSC:n laskenta- ja tallennuspalvelut uudistetaan. Esityksessä käydään läpi, miltä tämä uudistettu ympäristö näyttää ja käydään esimerkkien kautta läpi, kuinka se vastaa eri tutkimusalueiden haasteisiin. Suomeen tavoitellaan yhdeksän Euroopan maan yhteiskonsortiona yhtä maailman tehokkaimmista tietokoneista, joka on arvoltaan yli 200 M€. CSC esittelee tuoreimmat uutiset ja hankkeen tarjoamat hyödyt tutkijoille. Esityksen pitää Pekka Lehtovuori CSC:ltä.

Tapahtuman järjestää TKT-alumni yhteistyössä Alumniyhdistyksen kanssa.

To 29.8.2019, klo 8.30-11.00 Itä­me­ri­päi­vän lan­see­raus

Mediatori, Sanomatalo, Töölönlahdenkatu 2, Helsinki

Suomen ja koko maailman ensimmäinen Itämeripäivä lanseerataan Sanomatalon Mediatorilla. John Nurmisen Säätiö käynnistää tänä vuonna uuden tradition yhdessä valittujen kumppanien kanssa. Itämeripäivän tavoitteena on kääntää katseet kohti ainutlaatuista ja haavoittuvaista mertamme. Luomme toivoa: Itämeren ainutlaatuinen luonto ja kulttuuriperintö on pelastettavissa, rakkolevämetsistä aina korkeuksiin kurottaviin majakoihin ja pinnan alla piiloutuviin hylkyihin.

Aamun aikana kuulemme mielenkiintoisia sukellustarinoita ja alan huippuasiantuntijoiden näkemyksiä Itämeren voinnista ja tulevaisuudesta. Tilaisuuden avaa Helsingin kaupungin pormestari Jan Vapaavuori. Baba Lybeck ja Kimmo Ohtonen kertovat vuoden 2020 suurtempauksesta. Voit seurata tilaisuutta myös livestreamin kautta.

Tapahtuman järjestää John Nurmisen Säätiö. Alumniyhdistyksen jäsenille on varattu lanseeraustilaisuuteen 60 paikkaa. Ilmoittaudu mukaan Alumniyhdistyksen omalla lomakkeella. (Kuva: Tuomas Heinonen)

Su 1.9.2019 klo 15-17 Kult­tuu­rit­ref­fit Hel­sin­gin Juh­la­vii­kot

Huvila-teltta, Eläintarhantie 8, Helsinki

Genrerajoista piittaamaton rytmimusiikkikollektiivi Ricky-Tick Big Band & Julkinen Sana on ilahduttanut kotimaista musiikkikenttää viimeiset 7 vuotta hurmoksellisilla keikoillaan ja rakastetuilla levyillään. Viimeiset keikkansa tänä vuonna heittävä yhtye nousee Huvilan lavalle parhaimmillaan. Helsingin juhlaviikoilla koetaan bändin historian viimeinen festarikeikka.

Säveltäjä-kapellimestari Valtteri Laurell Pöyhösen vetämä big band ja omaääniset räppärit Paleface, Tommy Lindgren ja Redrama venyttävät jazzin ja hip hopin rajoja pistämättömän positiivisella energiallaan, villitsevillä kappaleillaan ja syväluotaavilla, yhteiskunnallisillakin teemoilla. Ricky-Tickin 17-henkinen big band koostuu kotimaisen jazzin huippunimistä (mm. trumpetisti Jukka Eskola, saksofonisti Linda Frediksson ja basisti Antti Lötjönen) ja on vuosien saatossa hioutunut saumattomaksi svengikoneeksi. Ovet avataan klo 14.00, Ricky-Tick Big Band & Julkinen Sana aloittaa klo 15.00.

Ennakko-ohjelma

Ennen konserttia Alumniyhdistyksen jäsenille järjestetään ennakko-ohjelma, josta tiedotetaan myöhemmin lisää.

Osallistuminen edellyttää ilmoittautumista Alumniyhdistykselle.

Ma 2.9.2019, klo 12.15 Lu­ku­vuo­den ava­jai­set

Vanha ylioppilastalo, Mannerheimintie 3

Lukuvuoden 2019-2020 avajaisia vietetään maanantaina 2.9. klo 12.15 Vanhalla ylioppilastalolla. Alumneille on varattu 150 paikkaa salin vasemmasta sektorista.

Avajaisjuhlan ohjelmassa on rehtori Jari Niemelän avajaispuhe sekä henkilökunnan ja ylioppilaskunnan tervehdykset, jotka pitävät Helsingin yliopiston Tieteentekijät ry:n hallituksen puheenjohtaja Tommi Kokkonen sekä Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja Laura Wathén.

Avajaisten jälkeen pidetään ekumeeninen jumalanpalvelus Vanhassa kirkossa (Lönnrotinkatu 6) ja tunnustukseton tilaisuus Rake-salissa (Bulevardi 2). Jumalanpalveluksen ja tunnustuksettoman tilaisuuden jälkeen on kahvitarjoilu Vanhalla ylioppilastalolla.

Lukuvuoden avajaisia on mahdollista seurata myös suorana lähetyksenä osoitteessa: https://www.helsinki.fi/fi/unitube/video/21184

Ma 9.9.2019, klo 18 Kir­jal­li­suus­pii­ri

Porthania, sali PII, Yliopistonkatu 3

Historialliset henkilöt fiktion keskiössä. Keskustelijoina kirjailijat Minna Rytisalo ja Johanna Venho. Keskustelun vetäjänä Anna-Riikka Carlson.

Osallistuminen edellyttää ilmoittautumista.

Ma 9.9.2019 klo 19 Jä­se­ne­tu­ta­pah­tu­ma Sa­piens

Kansallisteatterin Suuri näyttämö, Läntinen Teatterikuja 1

Olipa kerran Homo sapiens, joka sattumanvaraisen geenimutaation myötä sai kyvyn kertoa kuvitteellisia tarinoita – ja teki itsestään koko planeetan herran. Mahtaako olla mitään vaarallisempaa kuin tyytymättömät ja vastuuttomat jumalat, jotka eivät tiedä mitä haluavat?

Yuval Noah Hararin menestysteokseen perustuva Sapiens Kansallisteatterissa syksyllä 2019. Näe syksyn superuutuus ensimmäisten joukossa maanantaina 9.9.2019 klo 19.

Osta liput näytökseen alumnihintaan 19€ (norm. 37-47€). Alumnihinta on voimassa niin kauan kuin lippuja on saatavilla.

11.9-15.9.2019 Pa­rii­si – Yli­opis­to­kau­pun­ki

Vaikkakin Pariisi on erittäin ranskalainen pääkaupunki, on se samalla ympäri maailmaa tulleiden opiskelijoiden ja opettajien globaali kohtaamispaikka. Historian, taiteen, kirjallisuuden, muodin ja gastronomian ohella lukuisilla korkeakoululaitoksilla ja yliopistoilla on ja on aina ollut merkittävä osa pariisilaisessa elämänmenossa. Pariisi on myös suomalaisille ollut tärkeä opinahjo kautta aikojen. Helsingin yliopiston alumniyhdistys tekee ainutlaatuisen matkan Pariisiin 11.9-15.9.2019. Matka on suunniteltu yhdessä filosofian tohtori Kristina Rankin kanssa.

Tällä matkalla koemme ennen kaikkea vasemman rannan intellektuelliin ilmapiiriin. Tutustumme eri korkeakoululaitoksiin (Sorbonne, Collège de France, École Normale Supérieure, École Nationale d’Administration, École de Guerre), käymme mm. Sorbonnen perinteisessä yliopistossa ja teemme mittavia kaupunkikävelyjä. Tapaamme kiinnostavia niin suomalaisia kuin ranskalaisia opiskelijoita ja professoreita ja muita toimijoita. Matkaan kuuluu myös yhteisiä illallisia klassisissa ravintoloissa ja mahdollisuus nauttia siivu kaupungin rikkaasta kulttuuritarjonnasta.

To-ke 12.-25.9.2019 Crazy world -ta­pah­tu­ma­sar­ja

Tiedekulma, Yliopistonkatu 4

Päivitä tietosi maailmasta Tiedekulman Crazy World -tapahtumissa. Ohjelmasarja tarkastelee maailman tilaa ja löytää kiristyneen kansainvälisen ilmapiirin ja vastakkainasettelujen keskeltä myös valopilkkuja ja ratkaisuja. Osallistu tapahtumiin paikan päällä, seuraa verkossa livestriiminä tai katso tallenteena!

Ti-to 17.-19.9.2019, klo 10-16 Jäsenetutapahtuma: Tietokirjamarkkinat

Päärakennuksen aula, Fabianinkatu 33

Tietokirjakustantajien pop up -markkinat avautuvat kolmeksi päiväksi Helsingin yliopiston päärakennukselle tiistaista torstaihin 17.–19.9.2019 klo 10–16. Tutustu sekä syksyn uutuuksiin että klassikoihin – saatavilla on tarjoushintaan niin historiaa, yhteiskuntaa, taloutta ja filosofiaa kuin mytologiaa ja muinaisuskoa.

Alumniyhdistyksen jäsenenä saat Gaudeamuksen ja SKS:n kirjoista tapahtumassa -10% lisäalennuksen jo alennetuista hinnoista. Edun saat näyttämällä jäsenkorttiasi kassalla.

Kirjamarkkinoita järjestämässä ovat Gaudeamus, SKS, Vastapaino, Kirjakauppa Tiedekirja ja Into Kustannus.

To 19.9.2019, klo 17-18 Tiedeklubi: Näkymätön saatiin näkyviin: mitä mustan aukon muotokuva kertoo?

Cafe Veranda, Mannerheimintie 13 e

Yksi kuluneen vuoden kiistatta kovimmista tiedetapauksista oli, kun ensimmäinen mustasta aukosta koskaan otettu kuva paljastettiin huhtikuussa. Akatemiatutkija, dosentti Tuomas Savolainen oli mukana ainoana suomalaisena, kun kuvaa koostettiin. Syyskuun tiedeklubilla hän kertoo, miten kuva galaksin M87 keskustan supermassiivisesta mustasta aukosta syntyi ja mitä siitä paljastuu? Mitä kuvassa itse asiassa nähdään? Kuvataanko aukkoja vielä myöhemminkin? Tiedeklubilla Savolaista jututtaa tiedottaja Anne Liljeström. Syyskuun tiedeklubin järjestää Tähtitieteellinen yhdistys Ursa.

Tiedeklubien jälkeen iltaa voi jatkaa Pop&Jazz konservatorion bändien säestyksellä. Lisätietoja Café Verandan keikoista julkaistaan myöhemmin tapahtuman Facebook-sivuilla. Kaikki syksyn tiedeklubit äänitetään ja podcastit julkaistaan klubien jälkeisinä päivinä SoundCloudissa. SoundCloud-tililtä löytyy myös keväällä 2019 kuultujen tiedeklubien keskustelut. Tiedeklubille on vapaa pääsy.

Tunnin mittaiset Tiedeklubit tarjoavat mielenkiintoista tiedeohjelmaa myös to 31.10.2019 ja to 28.11.2019.

Syksyn 2019 ohjelmasta vastaavat Tähtitieteellinen yhdistys Ursa, Lähikuva-lehti, Tieteellisten seurain valtuuskunta ja Suomen merihistoriallinen yhdistys. Yhteistyössä on mukana myös Helsingin yliopiston Alumniyhdistys.

Pe 20.9.2019 klo 19 Kult­tuu­rit­ref­fit Tea­ter Vii­rus

Teater Viirus, Välimerenkatu 14, Helsinki

Roulettenburg on Viiruksen syksyn 2019 päätuotanto ja Jussi Sorjasen ohjausdebyytti teatterilla. Esitys kertoo rahasta, eskapismista, viihtymisestä, uhkapelaamisesta keinotodellisuudesta ja addiktioista. Roulettenburg on viihdyttävä painajainen Fjodor Dostojevskin hengessä (Pelurit 1866). Rooleissa Sue Lemström, Oskar Pöysti, Jessica Raita, Petra Heinänen ja Martin Bahne. Esitys on ruotsinkielinen ja tekstitetty suomeksi ja englanniksi.

Ennakko-ohjelma

Tilaisuuteen osallistuville Alumniyhdistyksen jäsenille ja heidän aveceilleen järjestetään taiteilijakeskustelu näytelmän ohjaajan Jussi Sorjasen kanssa klo 17.30-18 Teater Viiruksen Galleriet-yleisöaulassa.

Osallistuminen edellyttää ilmoittautumista yhdistykselle.

Pe-la 20.-21.9.2019 Ka­le­va­la elä­vä­nä tai kuol­lee­na -kau­pun­ki­fes­ti­vaa­li

Tavastia-klubi, Urho Kekkosen katu 4

Kalevala elävänä tai kuolleena-festivaali on Tuomari Nurmion ja Juha Hurmeen perustaman KalevalaFest -hankkeen ensimmäinen kaupunkifestivaali. Kalevala elävänä tai kuolleena järjestetään Tavastia-klubilla perjantaina 20.9.2019 ja lauantaina 21.9.2019.

Lipun hintaan sisältyy alumneille ennakko-ohjelma Tuomari Nurmion kanssa Ravintola Ilveksessä (Urho Kekkosen katu 4) lauantaina klo 17.

Muinaiseläjillä oli näillä kulmilla sana hallussa, läppä kohdillaan ja muistiyhteys koko maailman tarinaperinteeseen. Tuloksena syntyi mustissa metsissä ja sumuisilla soilla väkevää viihdettä, jota eivät 1800-luvun hymyttömät partaäijät eivätkä myöhempien aikojen nationalistiset historian väärentäjät onnistuneet kokonaan vesittämään. KalevalaFestin bändit, artistit ja klovnit kokoontuvat Tuomari Nurmion ja Juha Hurmeen johdolla Tavastialle kadonneen sana-aarteen etsintään.

Festivaalilla esiintyvät perjantaina Paleface, Mara Balls, Jaakko Laitinen & Väärä raha sekä Tuomari Nurmio & Tohtori Hillilä. Lauantain esiintyjät ovat Ismo Alanko, Suistamon sähkö, Pekko Käppi & K:H:H:L sekä Faarao Pirttikangas & Nubialaiset. Kumpanakin iltana lisäksi esiintyy Juha Hurme & Kalevalan ydinfysiikkaa-ryhmä, joka koostuu näyttelijöistä, sirkustelijoista ja silmänkääntäjistä.

Ke 25.9.2019 klo 17-19 Tie­to­kir­jaklu­bi: Kari Rai­vio

Kaisa-sali, 7krs., Fabianinkatu 30, Helsinki

Ensimmäisellä Tietokirjaklubilla tutustutaan tutkimustiedon käyttöön emerituskanslerin, professori Kari Raivion kanssa. Hän kertoo etenkin uutuuskirjastaan Näytön paikka.

Tietokirjaklubeilla perehdytään syksyn aikana monipuolisesti tietokirjatyyppeihin ja –kirjailijoihin. Tietokirjallisuus kattaa 80% kirjamarkkinoista. Helsingin yliopisto on suurin tietokirjallisuuden sisällöntuottaja.

Osallistuminen edellyttää ilmoittautumista.

To 26.9.2019 klo 19 Kult­tuu­rit­ref­fit Tero Saa­ri­nen Com­pa­ny

Aleksanterin teatteri, Bulevardi 23-27, Helsinki

Yleisön pyynnöstä menestysteos Breath palaa lavalle. Teoksesssa elävä musiikki, tanssi ja visuaalisuus kietoutuvat yhteen luoden villejä muotoja ja myyttisiä mielikuvia – beckettmäisellä elämän pohdinnalla ja absurdilla huumorilla maustettuna. Vahvasta esiintyjyydestään tunnetut koreografi-tanssija Tero Saarinen ja muusikko-harmonikkataiteilija Kimmo Pohjonen ottavat mittaa toisistaan äänen ja liikkeen voimaverkossa.

Valo- ja lavastussuunnittelijana toimii Saarisen luottokumppani Mikki Kunttu ja pukusuunnittelijana tyylikkäästä designistaan tunnettu Teemu Muurimäki. Oman lisänsä teokseen tuo elektronisen musiikin tekijänäkin tunnetun Tuomas Norvion mielikuvituksellinen äänisuunnittelu. Katso esityksen minuutin mittainen esittelyfilmi tästä. Huom! Esityksessä käytetään strobovaloja eikä siinä ole väliaikaa. Teos esitetään vain neljä kertaa Suomessa.

Ennen esitystä

Tilaisuuteen osallistuville Alumniyhdistyksen jäsenille järjestetään teosesittely ennen esityksen alkua kello 18. Tiedotamme ennakko-ohjelmasta myöhemmin lisää.

Osallistuminen edellyttää ilmoittautumista Alumniyhdistykselle.

To 26.9.2019,klo 16.30–18.00 Kers­ti Juva ja Löy­tö­ret­ki suo­meen

Porthania PII, Yliopistonkatu 3, Helsinki

Miten suomen kieli eroaa englannista? Miten englanti on vaikuttanut suomeen? Pitääkö suomen kielestä olla huolissaan? Mitä hyvän suomen edistämiseksi voi tehdä?

Kääntäjälegenda Kersti Juva on suomentanut pitkän uransa aikana niin Nalle Puhin kuin Taru sormusten herrasta -trilogian. Alumniyhdistyksen jäsenille järjestettävässä tilaisuudessa Juva keskustelee professori Janne Saarikiven kanssa suomen kielestä ja sen merkityksestä suomalaisille. Tilaisuudessa on mahdollisuus hankkia Kersti Juvan vastailmestynyt teos Löytöretki suomeen signeerattuna alumnihintaan 23€ (norm. 31€). Teoksen voi hankkia myös tarjoushintaan -25% SKS:n verkkokaupasta tai kirjakauppa Tiedekirjasta koodilla ALUMNIETU.

Osallistuminen edellyttää ilmoittautumista Alumniyhdistykselle.

Pe 27.9.2019, klo 16-20 Fuk­si­seik­kai­lu

Opettajien lehtisali, Porthania, Yliopistonkatu 3

Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan järjestämä Fuksiseikkailu on Suomen suurin uusien opiskelijoiden tapahtuma, johon osallistuu lähes 4000 opiskelijaa ja rastinpitäjää. Fuksit seikkailevat ympäri Helsinkiä HYYn, opiskelijajärjestöjen, yliopiston ja yhteistyökumppaneiden rasteilla suorittamassa tehtäviä. Opiskelijajoukkueet aloittavat seikkailun Lasipalatsinaukiolta, mistä he levittäytyvät rasteille ympäri kaupunkia. Myös Alumniyhdistys osallistuu Fuksiseikkailuun omalla rastillaan.

”Todella hauska tapahtuma ja pääsee tapaamaan eri alojen opiskelijoita.”

Alum­niyh­dis­tyk­sen ras­tin teh­tä­vä: Lin­ke­dIn Su­per­he­roes

Jokaisen LinkedIn persoona poikkeaa edukseen todellisuudesta. Miten opiskelijan kannattaisi esittää itsensä LinkedIn profiilissa? Missä menee uskottavuuden raja?

Fuksiseikkailuun osallistuvat opiskelijaryhmät valitsevat joukostaan yhden, jolle luovat ryhmän kesken yhdessä mahdollisimman houkuttelevan profiilin. Tälle LinkedInin supersankarille täytetään paperinen LinkedIn-profiili ja ryhmä pääsee ottamaan tuotoksestaan profiilikuvan. Lähimarketin kassasta tehdään mahtava myyntitykki, sijaisopettajasta kasvatustieteiden nouseva tähti, sekä järjestyksenvalvojasta kansallisen turvallisuuden moniottelija! Kaikki on oikeasti mahdollista ja nyt saa irrotella oikein kunnolla profiilin luonnissa!

Alumniyhdistyksen rastia pitävät vapaaehtoiset alumnit, jotka sparraavat ja auttavat fuksiryhmiä supersankarin LinkedIn profiilin luonnissa. Vaikka Superheroja saatetaan luoda hieman kieli poskella, voivat ryhmät samalla reflektoida omaa osaamistaan ja sen tiivistämistä LinkedIn-profiiliin sopivaan muotoon. Hauskanpidon taustalla on tärkeä viesti; alumnit auttavat mielellään opiskelijoita kehittämään omien hyvien puoliensa esilletuomista niin, että he saavat unelmatyönsä.

”Loistava yhdistelmä hauskuutta ja hyödyllisyyttä.”

Fukseja ohjataan 2-3 hengen ryhmissä. Opiskelijoilla on mahdollisuus suorittaa tehtävä suomeksi tai englanniksi. Yhdistyksen rasti on auki neljä tuntia klo 16-20, joten voit ilmoittautua rastinpitäjäksi joko kahdeksi tai neljäksi tunniksi.

Tuesday 1.10.2019 at 9.30-17.00 TAI­TAS­MART­GIS se­mi­nar

Exactum B123, Kumpula Campus, Gustaf Hällströmin katu 2 B

Professor of Geoinformatics Petri Pellikka invites the members of the Alumni Association to a seminar hosted by University of Helsinki and Taita Taveta University presenting the approaches and results from the SMARTLAND project and the TAITAGIS project.

The SMARTLAND project develops environmental sensing of ecosystem services for climate smart landscape framework to improve food security in East Africa. TAITAGIS is a capacity building project in geoinformatics for Taita Taveta County. The main aim is to develop the MSc programme in geoinformatics at Taita Taveta University.

Highlights of success stories from Taita Research Station of the University of Helsinki are presented. The University of Helsinki Alumni Association supports the research station with a trust founded by alumni who visited the Kenyan Taita mountains.

Register by September 24. Please mention that you are a member of the Alumni Association at the seminar registration desk.

Ke 2.10.2019 klo 17 Luen­to­sar­ja: Mo­bi­li­tet på Me­del­ha­vet un­der An­ti­ken I

Porthania PII, Yliopistonkatu 3

Professor emeritus Paavo Castrén: Den grekiska och feniciska koloniseringen av Medelhavsområdet.

Medelhavsområdet har genom historien varit en viktig länk mellan människor, idéer och varor, samma fenomen, tankar och former upp­ repar sig inom områdets olika kulturer, de lånas vidare och återföds.

Denna föreläsningsserie är ett samarbete mellan Christine och Göran Schildts stiftelse och Helsingfors universitets alumnförening. Den sträcker sig över två terminer, hösten 2019 och våren 2020. Med temat Mobilitet på Medelhavet under antiken vill vi se på hur idéer och folk rörde sig längs med kusterna och på havet. Genom att studera det­ta vill vi öka förståelsen för hur, det vi idag kallar för, den europeiska kulturtraditionen uppstod tack vare det gemensamma och sammanbindande havet.

Ke–to 9.–10.10.2019 Nor­dic Busi­ness Fo­rum 2019

Tiedekulma, Yliopistonkatu 4

Tämän vuoden business- ja johtajuus-seminaarin teemana on Kasvu (Growth). Alumniyhdistyksen tiedekulmassa järjestettävässä live stream -tilaisuudessa voit seurata muiden alumnien ja opiskelijoiden seurassa tapahtumassa puhuvien, maailman arvostetuimpien johtajien ja menestyneiden vaikuttajien esityksiä. Puhujiin kuuluvat tänä vuonna mm. Apple -yrityksen perustaja Steve Wozniak sekä Oscar­palkittu näyttelijä, ohjaaja-tuottaja, yrittäjä ja YK:n rauhanlähettiläs George Glooney.

Rajallinen määrä paikkoja. Osallistuminen edellyttää ilmoittautumista.

Alumniyhdistyksen ainaisjäsenille järjestetään verkostoitumistilaisuus tapahtuman yhteydessä.

Ma 14.10.2019, klo 18 Kir­jal­li­suus­pii­ri

Porthania, sali PII, Yliopistonkatu 3

Yhteiskunnallisuus fiktiossa. Keskustelijoina kirjailija Suvi Vaarla ja kirjailija-toimittaja Satu Vasantola. Keskustelun vetäjinä Anna-Riikka Carlson ja Hannu Harju.

Osallistuminen edellyttää ilmoittautumista.

Ke 16.10.2019 klo 17 Fö­re­läs­nings­se­rien: Mo­bi­li­tet på Me­del­ha­vet un­der An­ti­ken

Porthania PII, Yliopistonkatu 3

Professor Mika Kajava: Antiikin olympialaiset liikkuvuuden moottorina.

Medelhavsområdet har genom historien varit en viktig länk mellan människor, idéer och varor, samma fenomen, tankar och former upp­ repar sig inom områdets olika kulturer, de lånas vidare och återföds.

Denna föreläsningsserie är ett samarbete mellan Christine och Göran Schildts stiftelse och Helsingfors universitets alumnförening. Den sträcker sig över två terminer, hösten 2019 och våren 2020. Med temat Mobilitet på Medelhavet under antiken vill vi se på hur idéer och folk rörde sig längs med kusterna och på havet. Genom att studera det­ ta vill vi öka förståelsen för hur, det vi idag kallar för, den europeiska kulturtraditionen uppstod tack vare det gemensamma och sammanbindande havet.

To 24.10.2019 klo 16 Kult­tuu­rit­ref­fit Kan­sal­lis­museo

Kansallismuseo, Mannerheimintie 34, Helsinki

Ajalla n. 2500 eaa. – 1500 jaa. Väli-Amerikassa kehittyi ja kukoisti kansoja ja kulttuureita, joista ei Euroopan mantereella tiedetty. Kun löytöretkeilijät saapuivat itselleen uudelle mantereelle, he kohtasivat ennenäkemättömiä taitoja, tapoja, luonnonantimia ja taidetta – kokonaisen maailman, jota ei heille ollut aiemmin olemassa.

Ainutlaatuisessa Kansallismuseon Maailma, jota ei ollut -näyttelyssä 200 esineen joukossa on zapoteekkien tuhkauurnia, azteekkien veistoksia, mayojen keramiikkaa, Perun Nazca-alueen maljakoita ja tekstiilejä sekä Andien Moche-kulttuurin kultaisia esineitä. Harvinaiset esikolumbiaaniset esineet ovat lainassa Giancarlo ja Inti Ligabuen yksityiskokoelmasta.

Alumniyhdistyksen jäsenille on varattu kaksi opastusta (à 25 hlö) näyttelyyn. Opastukset alkavat klo 16.00 ja 16.30. Ilmoittaudu haluamallesi opastukselle ja maksa osallistumismaksu 7€ Alumnikaupassa. Sisäänpääsymaksu museoon maksetaan omatoimisesti paikan päälllä. Hinta vaihtelee eri alennusryhmien mukaan. Paikat jaetaan osallistumismaksun maksaneiden mukaan, joten käy ostamassa lippu välittömästi.

Tapahtuma on täynnä.

24.10.-2.11.2019 Egyp­ti ja Faa­ra­oi­den Nii­li

Näe Niilin merkittävimmät nähtävyydet alumniristeilyllä Kairosta Luxoriin ja Assuaniin. Koe Egyptin elämän virta, jolla faraot purjehtivat tuhansia vuosia ennen ajanlaskun alkua. Matkan asiantuntijaluennoitsijana toimii professori Jaakko Frösén.

Matkamme aluksi tutustumme Kairoon ja sen ympäristöön, vierailemme pyramideilla ja ihailemme Egyptiläisen museon kokoelmia. Kairon ulkopuolella, Egyptin maaseudulla, käymme Sakkaran ja Dahshurin kiehtovalla hauta alueella ja Luxorissa Karnakin temppelissä. Sen jälkeen lähdemme Niilin viiden tähden jokiristeilylle, jonka aikana näemme kuuluisia nähtävyyksiä kuten Edfun Horus­temppelin ja Assuanin padon.

Matkustamme pienessä vajaan kolmenkymmenen hengen ryhmässä. Tiedustele viimeisiä paikkoja: alumni@axtours.fi tai puhelimitse 040 483 4950.

29.10.–6.11.2019 Iran – Kor­kea­kult­tuu­ria ja py­hiin­vael­ta­jia

Seuraa pyhiinvaeltajien jalanjälkiä ja tutki vanhan Persian historiaa ja uuden Iranin henkeä. Matkalla tähän ikivanhaan maahan näemme upeita moskeijoita, pieniä vuoristokyliä ja värikkäitä puutarhoja. Matkalle osallistuu asiantuntijaluennoitsija. Vierailemme Isfahanissa, joka on Safavidien myyttinen kaupunki, Shirazin puutarha­ ja runoilijakaupungissa ja Teheranin yliopistossa. Yliopiston historia ulottuu yli kahdentuhannen vuoden taakse. Uskonnon ohella yliopistossa opetettiin matematiikkaa, tähti­ tiedettä, lääketiedettä, kirjallisuutta, biologiaa, fysiikkaa ja kemiaa.

Matkan asiantuntijana ja luennoitsijana toimii filosofian tohtori Inka Nokso-Koivisto. Hän on toiminut vuosia tutkijana ja opettajana arabian kielen ja islamin tutkimuksen oppiaineessa Helsingin yliopistossa. Hän on tehnyt tutkimusta islamilaisessa maailmassa harjoitetun tieteen historiasta ja perehtynyt muun
muassa shiialaisen filosofian historiaan.

TÄYNNÄ. Tiedustele mahdollisia peruutuspaikkoja: alumni@axtours.fi, 040 483 4950.

Torsdag 31.10 kl. 17 Fö­re­läs­nings­se­rien: Mo­bi­li­tet på Me­del­ha­vet un­der An­ti­ken

FD Kristian Göransson, Direktör för Svenska institutet i Rom: Sicilien som grekisk koloni.

Medelhavsområdet har genom historien varit en viktig länk mellan människor, idéer och varor, samma fenomen, tankar och former upp­ repar sig inom områdets olika kulturer, de lånas vidare och återföds.

Denna föreläsningsserie är ett samarbete mellan Christine och Göran Schildts stiftelse och Helsingfors universitets alumnförening. Den sträcker sig över två terminer, hösten 2019 och våren 2020. Med temat Mobilitet på Medelhavet under antiken vill vi se på hur idéer och folk rörde sig längs med kusterna och på havet. Genom att studera det­ ta vill vi öka förståelsen för hur, det vi idag kallar för, den europeiska kulturtraditionen uppstod tack vare det gemensamma och sammanbindande havet.

Ke 30.10.2019 klo 17-19 Tie­to­kir­jaklu­bi: Sa­mu­li Sil­ta­nen

Kaisa-sali, 7krs., Fabianinkatu 30, Helsinki

Professori Samuli Siltanen puhuu siitä, mitä hyötyä matematiikasta on. Siltasen vastailmestynyt Astu matematiikan maailmaan -kirja kertoo yleistajuisesti siitä, miten matematiikka toimii digitaalisessa arjessamme. Hän pitää yllä myös tiedeaiheista Youtube-kanavaa.

Tietokirjaklubeilla perehdytään monipuolisesti tietokirjatyyppeihin ja –kirjailijoihin. Tietokirjallisuus kattaa 80% kirjamarkkinoista. Helsingin yliopisto on suurin tietokirjallisuuden sisällöntuottaja.

Osallistuminen edellyttää ilmoittautumista.

To 31.10.2019 klo 17 Luen­to­sar­ja: Mo­bi­li­tet på Me­del­ha­vet un­der An­ti­ken III

Porthania PIII, Yliopistonkatu 3

FD Kristian Göransson, Direktör för Svenska institutet i Rom: Sicilien som grekisk koloni.

Medelhavsområdet har genom historien varit en viktig länk mellan människor, idéer och varor, samma fenomen, tankar och former upp­ repar sig inom områdets olika kulturer, de lånas vidare och återföds.

Denna föreläsningsserie är ett samarbete mellan Christine och Göran Schildts stiftelse och Helsingfors universitets alumnförening. Den sträcker sig över två terminer, hösten 2019 och våren 2020. Med temat Mobilitet på Medelhavet under antiken vill vi se på hur idéer och folk rörde sig längs med kusterna och på havet. Genom att studera det­ta vill vi öka förståelsen för hur, det vi idag kallar för, den europeiska kulturtraditionen uppstod tack vare det gemensamma och sammanbindande havet.

To 31.10.2019, klo 17-18 Tie­deklu­bi: Vii­leä Poh­jo­la: Nor­dic Noir elo­ku­va- ja me­dia­tut­ki­muk­sen koh­tee­na

Cafe Veranda, Mannerheimintie 13 e

Pohjoismaisen rikoskirjallisuuden menestys maailmalla synnytti 2010-luvun taitteessa Nordic Noirin käsitteen, jolla nykyään viitataan yhä useammin pohjoismaisiin rikoselokuviin ja -televisiosarjoihin. Kun ruotsalais-tanskalainen televisiosarja Silta (2011–2017) osoittautui kansainväliseksi jättimenestykseksi, ryhdyttiin Pohjoismaissa jäljittelemään sen tyyliä vastaavan menestyksen toivossa. Nyt suosiota niittävät populaarit televisiosarjat, joiden lanseeraama kuva Pohjolasta on lähellä dystopiaa. Nordic Noir haastaa vallitsevia käsityksiä Pohjoismaista lintukotomaisina hyvinvointivaltioina.

Minkälaisia näkökulmia elokuva- ja mediatutkimus ovat valinneet Viileän Pohjolan tarkasteluun? Entä miten termi Nordic Noir oikeastaan syntyi? Keskustelemassa ovat tutkijat Kaisa Hiltunen, Heidi Keinonen ja Jaakko Seppälä. Lokakuun tiedeklubin järjestää Lähikuva-lehti.

Tiedeklubien jälkeen iltaa voi jatkaa Pop&Jazz konservatorion bändien säestyksellä. Lisätietoja Café Verandan keikoista julkaistaan myöhemmin tapahtuman Facebook-sivuilla. Kaikki syksyn tiedeklubit äänitetään ja podcastit julkaistaan klubien jälkeisinä päivinä SoundCloudissa. SoundCloud-tililtä löytyy myös keväällä 2019 kuultujen tiedeklubien keskustelut. Tiedeklubille on vapaa pääsy.

Tunnin mittaiset Tiedeklubit tarjoavat mielenkiintoista tiedeohjelmaa myös to 28.11.2019.

Syksyn 2019 ohjelmasta vastaavat Tähtitieteellinen yhdistys Ursa, Lähikuva-lehti, Tieteellisten seurain valtuuskunta ja Suomen merihistoriallinen yhdistys. Yhteistyössä on mukana myös Helsingin yliopiston Alumniyhdistys.

Ke 6.11.2019 klo 17-19 Tietokirjaklubi: Erkki Liikanen

PI-sali, Porthania, Yliopistonkatu 3, Helsinki

Suomi, eurooppalaisuus ja hyvinvointivaltio. Keskustelun pohjana on Suomen pankin entisen pääjohtajan Erkki Liikasen tuore muistelmateos Olin joukon nuorin. Kirja kattaa Liikasen vuonna 1972 alkaneen uran kansanedustajana, puoluesihteerinä, valtiovarainministerinä sekä suurlähettiläänä vuoteen 1995, jolloin Suomi liittyi Euroopan unioniin ja hänestä tuli komissaari. Liikasen kanssa keskustelevat Euroopan historian professori Laura Kolbe ja poliittisen historian professori Pauli Kettunen.

Tietokirjaklubeilla perehdytään monipuolisesti tietokirjatyyppeihin ja –kirjailijoihin. Tietokirjallisuus kattaa 80% kirjamarkkinoista. Helsingin yliopisto on suurin tietokirjallisuuden sisällöntuottaja.

Osallistuminen edellyttää ilmoittautumista Alumniyhdistykselle.

Torstai 7.11.2019 klo 17-19 Meren lumo – vuoropuhelua maailman kahdeksannesta ihmeestä

Tiedekulma, Yliopistonkatu 4, Helsinki

Meriekologian ekspertti, Helsingin yliopiston Itämeri-tutkimuksen professori ja Tvärminnen eläintieteellisen aseman tieteellinen johtaja Alf Norkko ja merenkulkuneuvos, John Nurmisen säätiön hallituksen puheenjohtaja, Itämeren suojelun grand old man Juha Nurminen kohtaavat Tiedekulmassa. Keskustelua johdattelee John Nurmisen Säätiön asiamies Annamari Arrakoski-Engardt.

Luvassa on tutkijan, tiedonjulkistajan ja sukeltajan näkemyksiä siitä, mitä meri meille kertoo. Merten hienouden ja lumon tekevät näkyväksi se lajien runsaus, joka pinnan alta löytyy. Meret ja niiden asukkaat tarjoavat tutkijoille ehtymättömästi tutkimuskohteita, ja valtamerten syvänteet ovat edelleen maapallon vähiten tunnettuja seutuja. Pinnan läheisyydessä viihtyvät koralliriutat ovat puolestaan merien sademetsiä, jotka tarjoavat elinympäristön huikealle määrälle erilaisia eliöitä.

Tilaisuudessa nähdään kuvia lämpimien vesien korallipuutarhoista, joissa lajien kirjo on suunnattoman rikas. Hait kertovat omaa tarinaansa evoluutiosta, mutta myös näkymättömillä pohjaeläimillä on paljon sanottavaa. Illan aikana käydään myös viileillä vesillä. Mitä Itämeren vedenalaiset metsät ja niityt kertovat? Myös Etelänapamantereella meren alla on uskomattoman paljon elämää. Mitä tapahtuu, kun meri lämpenee ilmastonmuutoksen myötä?

Tilaisuuden järjestää Alumniyhdistys yhdessä John Nurmisen Säätiön kanssa. Osallistuminen edellyttää ilmoittautumista Alumniyhdistykselle.

Torstaina 7.11.2019 klo 18.00 Sweden Alumni Club Vuosikokous

Pernod Ricard, Marieviksgatan 19 C, Stockholm

Tervetuloa Sweden Alumni Clubin vuosikokoukseen. Vuosikokouksessa valitaan paikallisklubille uusi hallitus. Pyydämme kaikkia hallitustyöstä kiinnostuneita tulemaan paikalle klo 17.00. Itse vuosikokous alkaa klo 18.00.

Kokouksen jälkeen Reija Tuomaala pitää meille viininmaistajaiset. Tapahtuma järjestetään yhteistyössä Pernod Ricard Swedenin kanssa. Tarjoiluja varten pyydämme ilmoittautumaan maanantaihin 4.11. mennessä.

Ma 11.11.2019 klo 18 Kir­jal­li­suus­pii­ri

Porthania, sali PII, Yliopistonkatu 3

Autofiktio. Keskustelijoina näyttelijä-ohjaaja Jussi Nikkilä ja Taija Tuominen. Keskustelun vetäjänä Hannu Harju.

Osallistuminen edellyttää ilmoittautumista.

To 14.11.2019 klo 19 Lap­si & Alumni: Hel­sin­gin Kau­pun­gin­teat­te­ri

Suuri näyttämö, Eläintarhantie 5, Helsinki

Alumniyhdistyksen lapsi & alumni -tapahtumassa sinulla on mahdollisuus viedä koko perhe katsomaan Pieni merenneito -suurmusikaalia Helsingin Kaupunginteatteriin.

Nuoren merenneidon Arieln tarinan on ohjannut Samuel Harjanne. Alan Menkenin musiikki teki aikoinaan tästä elokuvasta yhden maailman isoimmista menestyksistä. Musikaalia varten hän on säveltänyt yli 10 uutta laulua, ja mukana ovat luonnollisesti hitit Part Of Your World ja Oscar-palkinnon voittanut Under the Sea. Esitys sopii kaikille kouluikäisestä ylöspäin.

“Musikaali lienee komeinta teatteria, mitä Suomessa on konsanaan nähty.” Helsingin Sanomat 30.8.2019 – Mari Koppinen

Ennakko-ohjelma

Ennen esitystä Alumniyhdistyksen jäsenille järjestetään ennakko-ohjelma klo 17.30 alkaen Suuren näyttämön lämpiössä. Tapaamme Arielia esittävän Sonja Pajuojan. Lisäksi esityksen lastenohjaajana toiminut Hanna Nuorala kertoo meille esityksen valmistamisesta ja työskentelystä Pärskyä näyttelevien lasten kanssa.

Ti 19.11.2019 klo 17.15-18.45 Alum­ni­juh­la

Kupolisali, Kansalliskirjasto, Unioninkatu 36

Tule pitämään hauskaa – juhli alumniporukalla Vuoden Alumnin 2020 valintaa Kansalliskirjaston vaikuttavassa Kupolisalissa. Luvassa hyvää tunnelmaa, sopivasti ohjelmaa ja tervehdyksiä sekä musiikkia. Alumnijuhla pidetään tänä vuonna cocktailtilaisuutena. Cocktailtilaisuuden yhteydessä valitsemme yhdessä Vuoden Alumnin ja nautimme merellisestä musiikkiesityksestä.

Ilmoittaudu ja katso samalla ketkä muut ovat tulossa. Osallistumismaksu 37 euroa maksetaan Alumnikauppaan. Juhlassa ei ole plaseerausta. Tumma puku.

Päällysvaatteet jätetään Kansalliskirjaston alakertaan. Jos saavut pyörätuolilla tai haluat käyttää hissiä mainitse siitä ilmoittautumislomakkeessa. Kansalliskirjaston Kupolisaliin pääsee hissillä sisäpihan kautta, Yliopistonkatu 1.

20.–27.11.2019 Teneriffa – terveysmatka

Helsingin yliopiston alumniyhdistys järjestää terveys- ja virkistysmatkan Teneriffalle 20.-27.11.2019. Aktiivisten alumnimatkailijoiden toiveesta teemme matkan, jonka tavoitteena on ammentaa uutta energiaa Suomen talven ollessa pimeimmillään. Matkalle on ilmoittautunut terveydestä, ravinnosta ja luontoelämyksistä kiinnostuneita alumneja.

Hotel Océano Health Spa on terveyskylpylä, jossa vastuullisuus, rakkaus luontoon, joogaan ja tasapainoiseen elämään ovat pääosassa. Vuorten ja meren välissä voi kokea luonnollista rauhaa, ja kaiken yllä lepää aivan omanlaisensa energia ja voima. Nauti sielun ja kehon rentoutumisesta esimerkiksi ayurverdan ja joogan avulla ihanassa terveyshotellissa Atlantin rannalla. Hotelli sijaitsee rauhallisella ja vihreällä Luoteis-Teneriffalla. Näkymät ovat merelle, tulivuori Pico del Teidelle sekä Punta del Hidalgon kalastajakylän luonnonsatamaan ja ravintoloihin.

Aloita aamusi joogaten tai aamuvenyttelyllä ihanissa maisemissa. Syö terveellistä lähiruokaa, rentoudu ja nauti kiireettömästä viikosta. Kylpylähotellissa on tarjolla monenlaisia hoitoja, joista voit halutessasi nauttia päivien aikana.

TÄYNNÄ Tiedustelut ja varaukset: alumni@axtours.fi tai puhelimitse 040 483 4950. (Päivitetty 27.6.2019)

To 21.11.2019 klo 17 Fö­re­läs­nings­se­rien: Mo­bi­li­tet på Me­del­ha­vet un­der An­ti­ken

Porthania PIII, Yliopistonkatu 3

Professor Arja Karivieri, Direktör för Finlands Rom-institut: Mobiliteten i hamnstäderna Ostia och Portus.

Medelhavsområdet har genom historien varit en viktig länk mellan människor, idéer och varor, samma fenomen, tankar och former upp­ repar sig inom områdets olika kulturer, de lånas vidare och återföds.

Denna föreläsningsserie är ett samarbete mellan Christine och Göran Schildts stiftelse och Helsingfors universitets alumnförening. Den sträcker sig över två terminer, hösten 2019 och våren 2020. Med temat Mobilitet på Medelhavet under antiken vill vi se på hur idéer och folk rörde sig längs med kusterna och på havet. Genom att studera det­ta vill vi öka förståelsen för hur, det vi idag kallar för, den europeiska kulturtraditionen uppstod tack vare det gemensamma och sammanbindande havet.

Ke 27.11.2019 klo 17-19 Tie­to­kir­jaklu­bi: Mirk­ka Lap­pa­lai­nen

Kaisa-sali, 7krs., Fabianinkatu 30, Helsinki

Filosofian tohtori Mirkka Lappalainen kertoo urastaan yhtenä Suomen suosituimmista tietokirjalijoista. Lappalainen on julkaissut useita historia-aiheisia tietokirjoja, kuten Jumalan vihan ruoska. Suuri nälänhätä Suomessa 1695-1697 ja Pohjoisen noidat: oikeus ja totuus 1600-luvun Ruotsissa ja Suomessa.

Tietokirjaklubeilla perehdytään monipuolisesti tietokirjatyyppeihin ja –kirjailijoihin. Tietokirjallisuus kattaa 80% kirjamarkkinoista. Helsingin yliopisto on suurin tietokirjallisuuden sisällöntuottaja.

Osallistuminen edellyttää ilmoittautumista.

To 28.11.2019 klo 17-19 Hel­sin­gin yli­opis­ton alum­ni ry:n Vuo­si­ko­kous

Kielikeskuksen juhlasali, Fabianinkatu 26

Hel­sin­gin yli­opis­ton alum­ni ry:n Vuo­si­ko­kous

Vuosikokousmateriaali on nähtävillä yhdistyksen kotisivuilla ja toimistolla arkisin kello 10-15.30.

To 28.11.2019, klo 17-18 Tie­deklu­bi: On­net­to­muus ja onni – haak­si­rik­ko uu­des­sa va­los­sa

Cafe Veranda, Mannerheimintie 13 e

Haaksirikkoa on merihistoriassa pidetty usein pelkästään onnettomuutena, vaarana, joka uhkasi alati kauppalaivaa ja sen lastia, laivanvarustajan toimeentuloa ja miehistön henkeä. Sitä se olikin, mutta samalla sillä oli myös kääntöpuolensa. Niille, jotka kykenivät korjaamaan talteen onnettomuusaluksen lasteineen, haaksirikko oli onni. Vilkkaiden merireittien varrella hylkypelastuksesta saattoi muodostua kokonainen oma liiketoimintahaaransa. Tutkija FT Juha-Matti Granqvistia haastattelee vastaava tapahtumatuottaja Mandi Vermilä. Marraskuun tiedeklubin järjestää Tieteellisten seurain valtuuskunta yhteistyössä Suomen merihistoriallisen yhdistyksen kanssa.

Tiedeklubien jälkeen iltaa voi jatkaa Pop&Jazz konservatorion bändien säestyksellä. Lisätietoja Café Verandan keikoista julkaistaan myöhemmin tapahtuman Facebook-sivuilla. Kaikki syksyn tiedeklubit äänitetään ja podcastit julkaistaan klubien jälkeisinä päivinä SoundCloudissa. SoundCloud-tililtä löytyy myös keväällä 2019 kuultujen tiedeklubien keskustelut. Tiedeklubille on vapaa pääsy.

Syksyn 2019 ohjelmasta vastaavat Tähtitieteellinen yhdistys Ursa, Lähikuva-lehti, Tieteellisten seurain valtuuskunta ja Suomen merihistoriallinen yhdistys. Yhteistyössä on mukana myös Helsingin yliopiston Alumniyhdistys.

Ma-pe 25.11.-6.12.2019 Smart as HEL -ta­pah­tu­ma­sar­ja

Tiedekulma, Yliopistonkatu 4

Tiedekulman Smart as HEL -tapahtumissa sukelletaan keskelle digivallankumousta. Mitä ja miten tulevaisuudessa pitäisi oppia ja opettaa? Osallistu tapahtumiin paikan päällä, seuraa verkossa livestriiminä tai katso tallenteena!

Ma 9.12.2019, klo 18 Kir­jal­li­suus­pii­ri

Porthania, sali PII, Yliopistonkatu 3

Kirjavuosi 2019. Keskustelijoina Lukukeskuksen toiminnanjohtaja Ilmi Villacis ja kirjailija Sinikka Vuola. Keskustelun vetäjinä Anna-Riikka Carlson ja Hannu Harju.

Ti 31.12. klo 19 Kult­tuu­rit­ref­fit: Uu­den­vuo­den juh­la­kon­sert­ti Hel­sin­gin Ba­rok­kior­kes­te­ri

Helsingin Musiikkitalo, konserttisali

Jo­hann Adolf Has­se (1699–1783): Ire­ne – kol­mi­näy­tök­si­nen oop­pe­ra

Helsingin Barokkiorkesterin Uudenvuoden juhlakonserteista tuli osa pääkaupungin uudenvuoden perinteitä yli kymmenen vuotta sitten. Orkesterin ystävät kokoontuvat Musiikkitalon konserttisaliin vuoden viimeisenä iltana juhlimaan vuoden vaihtumista musiikkiharvinaisuuksia kuunnellen ja orkesterin pirskahtelevan elinvoimaisesta esityksestä nauttien. Hyvästelemme 2010-luvun Johann Adolf Hassen (1699–1783) Irene-oopperalla.

Alumniyhdistyksen jäsenillä on tilaisuus olla ensimmäisten joukossa, jotka kuulevat tätä 281 vuotta uinunutta sävellystä.

Hasse ja hänen laulajavaimonsa Faustina Bordoni (1697–1781) olivat aikansa jetset-piireihin kuuluneita tähtimuusikoita, joilla oli häikäisevä kansainvälinen ura. Säveltäjä kirjoitti vaimolleen vaativimmat roolit, niiden joukossa Irenen osan. Oopperassa keisarinna Irene hallitsee Bysanttia, mutta hän on rakastunut itseään huomattavasti nuorempaan mieheen, josta haluaa tehdä puolisonsa. Hasse sävelsi oopperan Dresdenin vaaliruhtinaan hoviin, jonka hovisäveltäjä hän oli vuodesta 1730 lähtien. Irene valmistui viiden oopperan joukossa vuonna 1738 ja sen tarkoituksena oli juhlistaa Venäjän keisarinnan, Annan, syntymäpäivää.

Irenen esiintyjäkaartissa on maailmantähtiä kuten Helsingissä nimiroolin esittävä Julia Lezhneva ja Wienin esityksen Irene, Farinelli-elokuvasta tuttu Vivica Genaux. Myös kontratenori Max Emanuel Cenčić on Keski-Euroopassa juhlittu tähti. Esitys viedään Helsingin jälkeen tammikuussa Wienin legendaarisen Theater an der Wienin näyttämölle.

Ennen esitystä

Ennakko-ohjelma alkaa kello 18 Musiikkitalon Terassilämpiössä. Okesterin toiminnanjohtaja Márta Schmidt ja Helsingin Barokkiorkesterin taiteellinen johtaja Aapo Häkkinen kertoo oopperan kontekstista.

Ennen konserttia Alumniyhdistyksen jäsenille järjestetään ennakko-ohjelma klo 18.00 Musiikkitalon Terassilämpiössä. Tilaisuudessa orkesterin toiminnanjohtaja Márta Schmidt ja Helsingin Barokkiorkesterin taiteellinen johtaja Aapo Häkkinen kertoo oopperan kontekstista.