Historia 2020

KOKO VUODEN 2020 OHJELMA

14.01.2020 – KULTTUURITREFFIT: HELSINGIN OOPERAYHDISTYS

Mare ja hänen poikansa -ooppera kertoo tarinan Maresta, poikansa vuoksi kapinalliset kavaltavasta äidistä. Viro on miehityksen alaisena ja leskiäiti Mare on menettänyt taisteluissa jo kuusi poikaansa. Nuorin poika Imant on vielä elossa, mutta aikoo lähteä kapinallisten joukossa valtaamaan takaisin Viljannin linnaa miehittäjiltä. Muut miehet tapetaan, mutta Imant säilyy hengissä. Kun äidin kavallus paljastuu Imantille, tämä tekee itsemurhan. Mare on menettänyt kaikki poikansa ja tunnustaa kavalluksensa muille kyläläisille. Rangaistuksena kavalluksesta kyläläiset tappavat Maren.

Ooppera on ”Pohjolan Puccinina” tunnetun Tauno Pylkkäsen läpimurtoteos ja se pohjautuu Aino Kallaksen samannimiseen näytelmään. Teos esitetään Suomessa ensimmäisen kerran sitten vuoden 1953.

Traagiset tapahtumat sijoittuvat Viron Liivinmaalle ja ohjaaja Ville Saukkonen on tuonut ohjauksessaan ne II maailmansodan ja neuvostomiehityksen aikakaudelle. Teoksen esittää tunnettu solistikaarti Marjatta Airas (Mare), Tero Halonen (Imant, Maren poika), Esa Ruuttunen (Mango, vanha eränkävijä) ja Henri Tikkanen (Viljannin linnan komtuuri), sekä lapsiroolissa Alexandre Goncharov Dias (Leikari). Helsinki Opera Orchestraa johtaa Erkki Lasonpalo. Oopperan tuottaa Helsingin Oopperayhdistys – Helsinki Opera.

Ennakko-ohjelma

Tilaisuuteen osallistuville Alumniyhdistyksen jäsenille järjestetään teosesittely ja Aleksanterin teatterin historian esittely ennen esityksen alkua kello 18. Esittelijöinä toimivat Helsingin Oopperayhdistyksen tuottaja, sekä Aleksanterin teatterin historian asiantuntija. Kokoontuminen Albertinkadun puoleisessa sisääntuloaulassa klo 17.55.

Liput

Alumniyhdistyksen jäsenille on varattu 60 lippua näytökseen permannolta. Alumnilipun hintaan 75 € kuuluu ennakko-ohjelma. Liput varataan Aleksanterin teatterin lipunmyynnistä (09) 676 980 (aukioloajat ma-pe klo 9-18, la-su 12-17). Mainitse varauksen yhteydessä koodisana YLIOPISTO. Lunasta liput Aleksanterin teatterista (Bulevardi 23-27) tai Ticketmasterista puhelimessa saamiesi ohjeiden mukaan. Liput on varattava 20.12.2019 mennessä.

Osallistuminen edellyttää ilmoittautumista Alumniyhdistykselle.

Ti 14.1.2020 klo 19, Aleksanterin teatteri, Bulevardi 23-27, Helsinki


10.02.2020 – KIRJALLISUUSPIIRI: AINO SIBELIUS KESKIÖSSÄ

Kirjailija Riitta Konttinen kertoo kirjoittamastaan Aino Sibeliuksen elämäkerrasta, sen taustoista ja kirjoittamisesta. Haastattelijana Touko Siltala. Osallistuminen edellyttää ilmoittautumista.

Kevään Kirjallisuuspiirien ohjelman ovat suunnitelleet Gummeruksen toimitusjohtaja ja kustantaja Anna Baijars ja Kustannusosakeyhtiö Siltalan toimitusjohtaja ja kustantaja Touko Siltala.

Ma 10.2.2020 klo 17, PI, Porthania, Yliopistonkatu 3


12.02.2020 – KULTTUURITREFFIT: NYKYTAITEEN MUSEO KIASMA

Sääennuste tulevaisuudelle -näyttely käsittelee ihmisen suhdetta muihin lajeihin aikana, jolloin ilmastonmuutos ja lajien joukkosukupuutto kaventavat elämän mahdollisuuksia maapallolla. Kun ajattelemme tulevaisuutta, meidän on otettava huomioon se, miten riippuvaisia eri lajit ovat toisistaan, ja arvioitava lajien väliset suhteet uudelleen. Näyttely oli esillä Venetsian biennaalin Pohjoismaisessa paviljongissa 2019. Näyttelyssä ovat mukana suomalainen taiteilijakollektiivi nabbteeri, norjalainen Ane Graff ja ruotsalainen Ingela Ihrman.

Alumniyhdistyksen jäsenille on varattu kolme opastusta (à 20 hlö) näyttelyyn. Opastukset alkavat klo 17.00 (suomen- ja ruotsinkielinen opastus) ja klo 17.30 (suomenkielinen opastus). Ilmoittaudu haluamallesi opastukselle ja maksa osallistumismaksu 7€ Alumnikaupassa. Sisäänpääsymaksu museoon maksetaan omatoimisesti paikan päällä.

Ke 12.2.2020 klo 17 & 17.30, Nykytaiteen museo Kiasma, Mannerheiminaukio 2


27.02.2020 – ALUMNIPÄIVÄ: TUTKIVA MIELI, OPPIVA YHTEISÖ

Alumnipäivässä torstaina 27.2.2020 klo 8-19.30 syvennytään siihen, kuinka säilyttää avoin tutkiva mieli ja into oppia uutta läpi elämän. Miten innostumme ja säilytämme motivaation oppia arjen kiireiden keskellä? Mikä on hyvinvoinnin merkitys oppimiselle? Tervetuloa mukaan tieteen ikiliikkujien ja jatkuvan uudistumisen päivään. Jos et pääse iltatilaisuuteen paikan päälle, voit seurata tilaisuutta striimin kautta Unitubessa.

To 27.2.2020, klo 8-19.30, Helsingin yliopiston kampukset


04.03.2020 – TIETOKIRJAKLUBI: LASTEN TIETOKIRJALLISUUS

Huviksi ja hyödyksi, lapsille ja aikuisille. Lasten tietokirjallisuudesta keskustelemassa opettajankouluttaja, tutkija Sirke Happonen ja lastentietokirjoja kirjoittanut professori Markku Löytönen. Haastattelijana dekaani Pirjo Hiidenmaa.

Tietokirjaklubeilla perehdytään monipuolisesti tietokirjatyyppeihin ja –kirjailijoihin. Tietokirjallisuus kattaa 80% kirjamarkkinoista. Helsingin yliopisto on suurin tietokirjallisuuden sisällöntuottaja.

Ke 4.3.2020 klo 17, Kaisa-sali, Fabianinkatu 30


05.03.2020 – KULTTUURIHISTORIALLINEN ILTAPÄIVÄ KANSALLISTEATTERISSA

Alumniyhdistys järjestää Kulttuurihistoriallisen iltapäivän Kansallisteatterissa torstaina 5.3.2020 klo 16.30 alkaen. Tutustumme opastetulla kierroksella Kansallisteatterin muotokuva-aarteisiin, joihin kuuluu mm. Albert Edefeltin ja Juho Rissasen teoksia. FM, MuM Katriina Pyrrö valottaa taideteosten lomassa myös suomalaisen teatterin ja oopperan historiaa.

Alumniyhdistyksen jäsenille on varattu yksityinen kierros 40 hengelle Kansallisteatterissa. Kierros alkaa klo 17 ja kestää noin 2 tuntia. Ennen kierrosta klo 16.30 osallistujille on katettu kahvitus I parven lämpiöön. Ilmoittaudu mukaan ja maksa osallistumismaksu 10€ Alumnikaupassa. Osallistumismaksuun sisältyy opastettu kierros sekä kahvitus. Paikat jaetaan osallistumismaksun maksaneiden mukaan, joten käy ostamassa lippu välittömästi.


10.03.2020 – KULTTUURITREFFIT: DESIGNMUSEO ARABIA

Designmuseo Arabia toimii vuonna 1948 perustetun Arabian museon tiloissa tehtaan ylimmässä kerroksessa. Arabian museo sai alkunsa vuonna 1941 tehtaan taiteellisen johtajan, keramiikkataiteilija Kurt Ekholmin aloitteesta. Ekholm perusti myös Arabian taideosaston, jonka tehtävänä on kehittää Suomen keraamista kulttuuria. Opastuksella tutustutaan muotoilun historiaan Designmuseossa, sen tulevaisuuteen Design Lab Galleriassa sekä tähän päivään Arabian Taideosastoyhdistyksen tiloissa. Näyttelyissä on esillä ennennäkemättömiä muotoilun harvinaisuuksia sekä suomalaisia klassikoita.

Alumniyhdistyksen jäsenille on varattu kaksi opastusta (à 25 hlö) näyttelyyn. Opastukset alkavat klo 16.30 (suomen- ja ruotsinkielinen opastus). Ilmoittaudu haluamallesi opastukselle ja maksa osallistumismaksu 7€ Alumnikaupassa. Osallistumismaksuun kuuluu opastus ja sisäänpääsy museoon.

Ti 10.3.2020 klo 16.30, Iittala & Arabia Design Centre, Hämeentie 135 A


16.03.2020 – (PERUTTU) KIRJALLISUUSPIIRI: GÖRAN SCHILDTIN ELÄMÄSTÄ JA TAITEESTA

PERUTTU (12.3.2020)

Kirjailija Henrik Knif kertoo juuri ilmestyneestä Göran Schildtin elämäkerrasta, matkakirjailijan nuoruusvuosista ja eurooppalaisten ihanteiden rantautumisesta Suomeen. Osallistuminen edellyttää ilmoittautumista. Haastattelijana Anna Baijars.

Kevään Kirjallisuuspiirien ohjelman ovat suunnitelleet Gummeruksen toimitusjohtaja ja kustantaja Anna Baijars ja Kustannusosakeyhtiö Siltalan toimitusjohtaja ja kustantaja Touko Siltala.

Ma 16.3.2020 klo 17, Suomenlaki -sali, Porthania, Yliopistonkatu 3

 


23.03.2020 – (peruttu)JOHTAMINEN KOMPLEKSISESSA MAAILMASSA -KIRJAN JULKISTAMISTILAISUUS

PERUTTU (13.3.2020)

Millä tavoin kompleksisuusajattelu auttaa sote-uudistuksen suunnittelussa? Kuinka henkilöstöjohtamisella vaikutetaan laajojen uudistusten toteuttamiseen? Miten tutkittu tieto kytketään päätöksentekoon? Ennakoimattomuus, suuret kokonaisuudet ja pirulliset ongelmat haastavat nykyjohtajat. Elämme kompleksisessa maailmassa, jossa asiat ja ilmiöt kietoutuvat ja vaikuttavat toisiinsa monimutkaisin tavoin. Prosesseja ei välttämättä voi purkaa osiin, syiden ja seurausten välillä ei näy selvää jatkumoa ja asioita tapahtuu ilman näkyvää syytä. Tätä suunnittelun ja tapahtumisen välistä kuilua pyritään kaventamaan kompleksisuusajattelulla.

Pirkko Vartiaisen ja Harri Raision toimittama Johtaminen kompleksisessa maailmassa sukeltaa kompleksisuusajattelun teoreettiseen perustaan ja tarjoaa ensimmäistä kertaa suomalaiseen empiiriseen aineistoon tukeutuvia käytännön esimerkkejä sen soveltamisesta.

Alumniyhdistyksen jäsenille on varattu rajallinen määrä paikkoja kirjan julkistamistilaisuudesta maanantaina 23.3.2020 kello 17 Tiedekulman Fönsterissä (Yliopistonkatu 4).

OHJELMA

17.00-17.15 Pirkko Vartiainen: Kompleksisuutta ja pirullisia ongelmia

17.15-17.30 Alisa Puustinen: Tutkijana kompleksisessa maailmassa

17.30-17.45 Mikko Kosonen: Johtamisen haasteet kompleksisessa toimintaympäristössä

17.45-18.00 Olli-Pekka Heinonen: Julkisen palvelun johtaminen kompleksisessa maailmassa

18.00-18.30 Yhteistä keskustelua

Johtaminen kompleksisessa maailmassa ilmestyy maaliskuussa. Alumniyhdistyksen jäsenenä voit tilata kirjan nyt ennakkoon etuhintaan 27 € ja ilman toimituskuluja Gaudeamuksen verkkokaupasta tarjouskoodilla KOMPLEKSINEN. Jäsenetuhinta on voimassa 31.3.2020 asti.

Ma 23.3.2020 klo 17-18.30, Tiedekulma Fönsteri, Yliopistonkatu 4


25.03.2020 – (PODCAST) TIEDEKLUBI: MISTÄ ON ANSIOKAS TIEDEKIRJA TEHTY?

PERUTTU (17.3.2020) Puhujat käyvät keskustelun suljetussa studiossa podcast-muodossa ja keskustelu jaetaan sähköisesti Alumniyhdistyksen jäsenille kuunneltavaksi.

Kevään ensimmäisellä tiedeklubilla kuullaan 16.3.2020 jaettavan Vuoden tiedekirja 2019 -palkinnon voittajan haastattelu. Toimittaja Anna-Liisa Haavikko selvittää, mistä aineksista voittajakirja koostuu. Tutustu Vuoden tiedekirja 2019 -finalisteihin täällä (linkki avautuu uuteen välilehteen). Järjestäjänä Tieteellisten seurain valtuuskunta.

Kerran kuussa järjestettävät tiedeklubit tarjoavat mielenkiintoista tiedeohjelmaa parhaaseen after work -aikaan. Kevään 2020 klubien ohjelmasta vastaavat Tieteellisten seurain valtuuskunta (TSV), Suomen tiedetoimittajain liitto ja IHME Helsinki. Yhteistyössä on mukana myös Helsingin yliopiston Alumniyhdistys. Tapahtumapaikkana toimii Ravintola Manala.

Ke 25.3.2020 klo 17, Manala, Dagmarinkatu 2


26.03.2020 – (Peruttu) LUENTOSARJA Redan de gamla grekerna… aspekter på den Europeiska identiteten: PAULIINA REMES

PERUTTU (13.3.2020)

Professor Pauliina Remes: Jaget, självkunskap och självundersökning: arvet från antiken. Pauliina Remes inleder serien med en föreläsning om den europeiska identitetens utveckling från antiken till idag.

Uttrycket redan de gamla grekerna… används då man hänvisar till något antikt och vill ge tyngd åt sitt uttalande. Detta gamla talesätt vittnar om den betydelse antiken haft för Västerlandet. Kulturen som greker och romare skapade har levt vidare under senare tidsperioder, utvecklats, förändrats och anpassats. Man kan påstå att rötterna till den europeiska identiteten hittas bl.a. i den antika grekiska traditionen och i det judisk-kristna kulturarvet, arabvärldens betydelse inte heller att förglömma.

Denna föreläsningsserie är ett samarbete mellan Christine och Göran Schildts stiftelse och Alumnföreningen vid Helsingfors universitet.

To 26.3.2020 klo 17, Porthania PII, Yliopistonkatu 3


27.03.2020 – Webinaari: MERI HÄDÄSSÄ – KULTTUURIN JA LUONNON VÄLINEN VUOROPUHELU

Fyysinen tilaisuus on peruttu. Sen sijaan voit osallistua sähköiseen, interaktiiviseen keskusteluun professori Julia Lohmannin kanssa Itämeren kulttuuriaspekteista perjantaina 27.3.2020 kello 13. Lue lisää webinaarista Hanasaaren verkkosivuilta. Webinaariin ilmoittautuneille lähetetään linkki webinaariin. Löydät linkin myös Hanasaaren verkkosivuilta tapahtuma-aikana.

**************

Itämerellä on monet kasvot. Vaikka mielikuviin piirtyy herkkä ja saastunut meri, on Itämeri paljon enemmän. Meri hädässä -keskustelutilaisuudessa perjantaina 27.3.2020 kello 12.30–15.30 Hanasaaressa keskustellaan siitä, miten innovaatioiden ohella myös perinteistä voi ammentaa viisautta ja ratkaisuja tulevaisuuden varalle.

Tilaisuudessa keskustellaan siitä, miten innovaatioiden ohella myös perinteistä voi ammentaa viisautta ja ratkaisuja tulevaisuuden varalle. Päivän aikana kuulemme muiden muassa saaristolaiskulttuurista ja sen tilasta, kriittisestä taiteesta ja kulttuurireservaateista. Keskustelijoina mm. muotoilija ja Aalto yliopiston professori Julia Lohmann, kulttuuriperinnön asiantuntija, tutkija John Björkman ja Åbo Akademin tutkija Kirsi Sonck-Rautio. Tilaisuuden kielet ovat suomi ja ruotsi, nämä kielet myös simultaanitulkataan osallistujille (lukuunottamatta prof. Lohmannin englanninkielistä alustusta).

Ilmoittaudu mukaan 23.3.2020 mennessä.

Ohjelma

12.30 Tervetuliaissanat Suurlähettiläs Anders Ahnlid (Ruotsin Suomen suurlähetystö), asiamies Annamari Arrakoski-Engardt (John Nurmisen säätiö) ja ohjelmajohtaja Victor Andersson (Hanasaari – ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus)
13.00 Professori ja muotoilija Julia Lohmann (englanniksi)
13.20 Kulttuurireservaatit Tukholman saaristossa, asiantuntija Lotta Eriksson Kockum, Tukholman lääninhallitus
13.40 Saaristolaiskulttuuri Turunmaan saaristossa, kulttuuriperinnön asiantuntija, tutkija John Björkman, Turun museokeskus
14.00 Rannikkokalastuksen kulttuurisia ilmentymiä Turunmaan saaristossa, tutkija Kirsi Sonck-Rautio, Åbo Akademi
14.20 Kahvitauko ja kirjamyynti  
14.40 Keynote -luennoitsijoiden paneelikeskustelu
15.30 Seminaarin päätös

Tilaisuuden järjestävät John Nurmisen Säätiö, Hanasaaren ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus, Ruotsin suurlähetystö ja Helsingin yliopiston alumniyhdistys.

Pe 27.3.2020 klo 12.30-15.30, Hanasaarenranta 5, Espoo


01.04.2020 – (Peruttu) LUENTOSARJA Redan de gamla grekerna… aspekter på den Europeiska identiteten: TIMO TUOMI

PERUTTU (13.3.2020)

FD Timo Tuomi: Olemmeko kaikki kreikkalaisia? Suomalaisia arkkitehteja kulttuurin juurilla. Timo Tuomi behandlar temat ur arkitekturens synvinkel.

Uttrycket redan de gamla grekerna… används då man hänvisar till något antikt och vill ge tyngd åt sitt uttalande. Detta gamla talesätt vittnar om den betydelse antiken haft för Västerlandet. Kulturen som greker och romare skapade har levt vidare under senare tidsperioder, utvecklats, förändrats och anpassats. Man kan påstå att rötterna till den europeiska identiteten hittas bl.a. i den antika grekiska traditionen och i det judisk-kristna kulturarvet, arabvärldens betydelse inte heller att förglömma.

Denna föreläsningsserie är ett samarbete mellan Christine och Göran Schildts stiftelse och Alumnföreningen vid Helsingfors universitet.

Ke 1.4.2020 klo 17, Porthania PII, Yliopistonkatu 3


06.04.2020 – (peruttu) KIRJALLISUUSPIIRI: SUORATOISTOPALVELUT

PERUTTU (13.3.2020)

Maaliskuussa ensimmäistä kertaa jaettavan äänikirjapalkinto Storytel-awardsin voittajat ja suoratoistopalvelu Bookbeatin maajohtaja Sari Forsström keskustelevat äänikirjojen valtaisasta suosiosta ja siitä, miten uudet kirjallisuuden jakelutavat muuttavat lukutottumuksia. Haastattelijoina Anna Baijars ja Touko Siltala. Osallistuminen edellyttää ilmoittautumista.

Kevään Kirjallisuuspiirien ohjelman ovat suunnitelleet Gummeruksen toimitusjohtaja ja kustantaja Anna Baijars ja Kustannusosakeyhtiö Siltalan toimitusjohtaja ja kustantaja Touko Siltala.

Ma 6.4.2020 klo 17, Suomen laki -sali, Porthania, Yliopistonkatu 3


06.04.2020 – (peruttu) TVEX: Kaksikieliset bio-, ympäristö- ja luonnontieteilijät

PERUTTU (13.3.2020)

Työskenteletkö luontoon, ympäristöön tai kestävyteen liittyvien kysymysten parissa? Tai ehkä molekyylirakenteilla laboratoriossa? Haluatko tavata innokkaita ja kiinnostuneita opiskelijoita ja jakaa omia kokemuksiasi? TVEX kutsuu Alumniyhdistyksen jäseniä osallistumaan Kaksikieliset bio-, ympäristö- ja luonnontieteilijät -tapahtumaan.

Kyseessä on bio-, ympäristö- ja luonnontieteen opiskelijoiden ja asiantuntijoiden ainutlaatuinen kohtaamismahdollisuus. Opiskelijat suorittavat kaksikielistä tutkintoa ja saavat valmiudet toimia työelämässä sekä suomen- että ruotsinkielellä.  Lisätietoja Helsingin yliopiston kaksikielistä tutkinnoista löydät täältä.

Ohjelma

Opiskelijoiden osalta tapahtuma alkaa klo 16.00 Helsingin yliopiston Urapalveluiden LinkedIn-workshopilla. Myös sinä, työelämän edustaja olet tervetullut jo tähän osioon.

Yhteinen ohjelma alkaa klo 17.00. Speed networkingin ja vapaan verkostoitumisen myötä opiskelijat ja asiantuntijat saavat hyvät mahdollisuudet tutustua ja jakaa ajatuksiaan. Illan aikana saat myös tietoa siitä, miten voit tarjota opiskelijoille mahdollisuuden tutustua työelämään esim. harjoittelupaikan tai ns. asiantuntijan varjostamisen kautta.

Alumniyhdistys on myös paikalla kertomassa Alumni Ambassador-ohjelmasta.

Tapahtuma on maksuton ja kaksikielinen (suomi-ruotsi) Tapahtuman järjestää Svenska ärenden, Helsingin yliopisto. Mahdollisiin kysymyksiisi vastaa koordinaattori Maria Forsius, maria.forsius@helsinki.fi

Ma 6.4.2020 klo 17:00-18:30 Think Lounge, Tiedekulma (Yliopistonkatu 4)


08.04.2020 – Poikkeuslinjalla: Miten taloustaantumasta toivutaan?

Poikkeuslinjalla-sarjassa Helsingin yliopiston tutkijat keskustelevat kevään ajan työelämäprofessori Pekka Saurin kanssa koronakriisin myötä häämöttävistä näköaloista. Keskiviikkona 8.4.2020 keskustellaan, miten taloustaantumasta toivutaan koronakriisin jälkeen. Keskustelijoina professori Heikki Patomäki ja professori Antti Ripatti.

Seuraa livestriimiä keskiviikkona 8.4.2020 klo 15 tai katso tallenne huomisesta alkaen Tiedekulman sivuilta. Keskusteluun toivotaan interaktiivisuutta ja siihen saa mielellään osallistua lähettämällä kysymyksiä ja kommentteja Facebookissa ja Whatsappissa. Katso ohjeet täältä.

Onko sinulla idea ajankohtaisesta aiheesta tai hyvä puhuja, jota haluaisit kuulla sarjassa? Ota yhteyttä sarjan sisällölliseen tuottajaan ja keskusteluosion moderaattoriin Hanna Wassiin sähköpostitse hanna.wass@helsinki.fi.


15.04.2020 – (peruttu) TIETOKIRJAKLUBI: ELÄMÄ, TERVEYS JA SAIRAUS

PERUTTU (13.3.2020)

Keskustelijoina dosentti, historioitsija Jaakko Tahkokallio ja dosentti, lääkäri Kirmo Wartiovaara. Tahkokallion uusi kirja Pimeä aika – Kymmenen myyttiä keskiajasta valaisee keskiaikaisia käsityksiä elämästä. Wartiovaaran uusi kirja Miksi minä? Syöpäsolun tarina käsittelee syöpää sekä sen diagnostiikkaa ja hoitoa. Kirjailijoita haastattelee professori Pirjo Hiidenmaa.

Tietokirjaklubeilla perehdytään monipuolisesti tietokirjatyyppeihin ja –kirjailijoihin. Tietokirjallisuus kattaa 80% kirjamarkkinoista. Helsingin yliopisto on suurin tietokirjallisuuden sisällöntuottaja.

Ke 15.4.2020 klo 17, Kaisa-sali, Fabianinkatu 30


16.04.2020 – (peruttu) KULTTUURITREFFIT: MUSIIKKIMUSEO FAME

Peruttu 31.3.2020.

Musiikkimuseon perusnäyttelyn ytimenä on avata ja tehdä ymmärrettäväksi musiikin moninaisia rooleja Suomen omakuvan rakentumisessa 1890-luvulta nykyaikaan. Musiikin elämyksellinen kokeminen on niin ikään tärkeää, myös itse toimimalla, laulamalla ja tanssimalla. Koko näyttelyä leimaa musiikin ykseys: ennakkoluulottomasti kaiken tyylistä musiikkia yhdistävä ja rinnastava museo tarjoaa tilaisuuden uudenlaiseen löytöihin, kohtaamisiin ja rajanylityksiin.

Alumniyhdistyksen jäsenille on varattu kolme opastusta (à 20 hlö) näyttelyyn. Opastukset alkavat klo 17.00 (suomenkielinen ja ruotsinkielinen opastus) ja 17.30 (suomenkielinen opastus). Ilmoittaudu haluamallesi opastukselle ja maksa osallistumismaksu 7€ Alumnikaupassa. Sisäänpääsymaksu museoon maksetaan omatoimisesti paikan päällä.

To 16.4.2020 ko 17 & 17.30, Mall of Tripla, Fredikanterassi 5A


22.04.2020 – (peruttu) LUENTOSARJA Redan de gamla grekerna… aspekter på den Europeiska identiteten: TERO LAAKSONEN

PERUTTU (13.3.2020)

Konstnär Tero Laaksonen: Moto Guzzi, Nike och Meander. Han behandlar temat ur konstens synvinkel.

Uttrycket redan de gamla grekerna… används då man hänvisar till något antikt och vill ge tyngd åt sitt uttalande. Detta gamla talesätt vittnar om den betydelse antiken haft för Västerlandet. Kulturen som greker och romare skapade har levt vidare under senare tidsperioder, utvecklats, förändrats och anpassats. Man kan påstå att rötterna till den europeiska identiteten hittas bl.a. i den antika grekiska traditionen och i det judisk-kristna kulturarvet, arabvärldens betydelse inte heller att förglömma.

Denna föreläsningsserie är ett samarbete mellan Christine och Göran Schildts stiftelse och Alumnföreningen vid Helsingfors universitet.

Ke 22.4.2020 klo 17, Porthania, Suomen laki -sali, Yliopistonkatu 3


29.04.2020 – (podcast) TIEDEKLUBI: VIHELIÄS TIEDE

PERUTTU (17.3.2020) Puhujat käyvät keskustelun suljetussa studiossa podcast-muodossa ja keskustelu jaetaan sähköisesti Alumniyhdistyksen jäsenille kuunneltavaksi.

Huhtikuun tiedeklubilla pohditaan, mitkä aiheet ovat tutkijalleen tukalia? Milloin tieteen tuloksista on suorastaan viheliästä viestiä? Keskustelu pohjautuu Suomen tiedetoimittajain liiton keväällä julkaisemaan kirjaan. Keskustelijat ovat kirjan toimittajia ja kirjoittajia. Järjestäjänä Suomen tiedetoimittajain liitto.

Kerran kuussa järjestettävät tiedeklubit tarjoavat mielenkiintoista tiedeohjelmaa parhaaseen after work -aikaan. Kevään 2020 klubien ohjelmasta vastaavat Tieteellisten seurain valtuuskunta (TSV), Suomen tiedetoimittajain liitto ja IHME Helsinki. Yhteistyössä on mukana myös Helsingin yliopiston Alumniyhdistys. Tapahtumapaikkana toimii Ravintola Manala.

Ke 29.4.2020 klo 17, Manala, Dagmarinkatu 2


29.04.2020 – Poikkeuslinjalla: Mitä korona-exit saa maksaa?

Kriisin jatkuessa taloudelle aiheutuvat vauriot syvenevät ja paine purkaa asetettuja rajoituksia kasvaa. Viruksen tukahduttaminen asettuu vastakkain yksilön perusoikeuksien ja taloudellisten intressien kanssa. Samalla koronakriisin hoitoa yritetään epäpolitisoida. Koronakriisin puhjettua presidentti Niinistö totesi, että talous on vain taloutta ja ihmiselämät ovat aivan eri arvossa. Voiko koronakriisin hoidossa ylipäänsä soveltaa tavanomaista kustannusten ja hyötyjen arvioinnin logiikkaa? Miten hillitsemistoimien tai niistä luopumisen suorat ja välilliset kustannukset voidaan laskea? Terveydenhuollossa laskelmia tehdään koko ajan, mutta miten käy, kun ratkaisut tuodaan poliittisen päätöksenteon areenalle? Vieraina THL:n tutkimusprofessori, Helsingin yliopiston sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo ja valtiotieteiden tohtori Heikki Pursiainen.

Seuraa livestriimiä tai katso tallenne huomisesta alkaen Tiedekulman sivuilta. Keskusteluun toivotaan interaktiivisuutta ja siihen saa mielellään osallistua lähettämällä kysymyksiä ja kommentteja Facebookissa ja Whatsappissa. Katso ohjeet täältä.

Ke 29.4.2020 klo 15, Tiedekulman livestriimi


06.05.2020 – (peruttu) LUENTOSARJA Redan de gamla grekerna… aspekter på den Europeiska identiteten: HENRIK KNIF

PERUTTU (13.3.2020)

FD Henrik Knif: Resor i det obekanta. Göran Schildt vid den klassiska världens gräns – aspekter på den europeiska identiteten. Han presenterar den europeiska identiteten ur Göran Schildts synvinkel. Knif utkommer i mars 2020 med en biografi om Göran Schildt.

Uttrycket redan de gamla grekerna… används då man hänvisar till något antikt och vill ge tyngd åt sitt uttalande. Detta gamla talesätt vittnar om den betydelse antiken haft för Västerlandet. Kulturen som greker och romare skapade har levt vidare under senare tidsperioder, utvecklats, förändrats och anpassats. Man kan påstå att rötterna till den europeiska identiteten hittas bl.a. i den antika grekiska traditionen och i det judisk-kristna kulturarvet, arabvärldens betydelse inte heller att förglömma.

Denna föreläsningsserie är ett samarbete mellan Christine och Göran Schildts stiftelse och Alumnföreningen vid Helsingfors universitet.

Ke 6.5.2020 klo 17, Porthania PII, Yliopistonkatu 3


11.05.2020 – (peruttu) KIRJALLISUUSPIIRI: KUKA LUKISI MAAILMANKIRJALLISUUTTA?

PERUTTU (13.3.2020)

Suomentajat keskustelevat suomennetun kaunokirjallisuuden laskevasta kysynnästä ja huomaamatta jääneistä käännöshelmistä. Haastattelijoina Anna Baijars ja Touko Siltala. Osallistuminen edellyttää ilmoittautumista.

Kevään Kirjallisuuspiirien ohjelman ovat suunnitelleet Gummeruksen toimitusjohtaja ja kustantaja Anna Baijars ja Kustannusosakeyhtiö Siltalan toimitusjohtaja ja kustantaja Touko Siltala.

Ma 11.5.2020 klo 17, Suomen laki -sali, Porthania, Yliopistonkatu 3


12.05.2020 – (webinaari) Kirjailijatreffit: Nationen

Muistatko sitsit, jotka lähtivät käsistä, fantastisen luennon tai jonkin muun akateemisen anekdootin Helsingin yliopiston opiskelija-elämästä? Jaa omat opiskelumuistosi nostalgisella matkalla Helsingin opiskelija- ja osakuntaelämään.Kirjailija ja freelance-journalisti Michaela von Kügelen, joka julkaisi juuri toisen romaaninsa Nationen, keskustelee mm. osakuntaelämästä ja kirjailijan urastaan digitaalisilla kirjailijatreffeillä. Häntä haastattelee Nylands nationenin kuraattori Anna Öhman. Nationen-teoksessa von Kügelgen kuvaa riehakkaita juhlia, ystävyyssuhteita ja sydänsärkyjä lämmöllä, huumorilla ja rakkaudella, ja lukijan saa liikkua tutussa yliopistoympäristössä ja osallistua juhliin tahmaisilla tanssilattioilla.

Haastattelu käydään ruotsiksi ja yhteinen keskustelu kahdella kielellä. Tapahtuma järjestetään videopalvelu Zoomissa. Linkki tapahtumaan lähetetään kaikille ilmoittautuneille sähköpostitse päivää ennen tapahtuman alkua. Ohjeet Zoomin käyttämiseen ja lataamiseen löydät täältä. Voit osallistua keskusteluun etukäteen jakamalla omia opiskelumuistojasi ilmoittautumislomakkeessa tai esittämällä kysymyksiä kirjailijalle.

Alumniyhdistyksen jäsenenä saat kirjan etuhintaan 20,93€ (norm. 27,90€) ja ilman toimituskuluja Förlagetin verkkokaupasta. Käytä ostoskorissa koodi NATIONEN. Tarjous on voimassa 31.5.2020 asti. Voit myös ostaa teoksen signeerattuna suoraan kirjailijalta hintaan 25€.

Tiistai 12.5.2020 klo 17.30, videopalvelu Zoom

 


14.05.2020 – (peruttu) TIETOKIRJAKLUBI

PERUTTU (13.3.2020)

Tietokirjaklubeilla perehdytään monipuolisesti tietokirjatyyppeihin ja –kirjailijoihin. Tietokirjallisuus kattaa 80% kirjamarkkinoista. Helsingin yliopisto on suurin tietokirjallisuuden sisällöntuottaja.

To 14.5.2020 klo 17, Think Lounge, Yliopistonkatu 4


27.05.2020 – (siirtyy) ALUMNIGOLF VII

PERUTTU (13.3.2020) siirretään syksyyn 2020

Järjestyksessä seitsemäs AlumniGolf pelataan keskiviikkona 27.5.2020 klo 9. AlumniGolfiin osallistuu niin alumneja kuin yliopiston henkilökuntaan. Parikilpailun toisen pelaajan ei tarvitse olla alumniyhdistyksen jäsen.

Perinteiseen tapaan on pääkilpailuna henkilökohtainen tasoituksellinen pistebogey-kisa, jossa pelataan ikuisesti kiertävästä AlumniGolf-kiertopalkinnosta. Muina kilpailuna ovat parikilpailu (best-ball) ja erikoiskisat. Kilpailijaparit jokainen muodostaa itse sopimalla toisen pelaajan kanssa sekä ilmoittamalla joukkueensa ilmoittautumislomakkeessa. Kiertopalkinnosta voi myös pelata osallistumatta parikilpailuun.

Tänä vuonna kisataan toista kertaa Nissen maljasta. Oikeustieteen alumni Nils-Henrik Wasenius lahjoitti maljan vuonna 2019 seuraavin säännöin: Maljasta kilpailevat tänä vuonna 70 vuotta täyttävät tai vanhemmat pelaajat. Voittajan ratkaisee pääkilpailun pisteet. Nissen malja kiertää vuosittain ja pelimuoto seuraavaksi vuodeksi on voittajan valittavissa. Pääkilpailun kolme parasta ja muiden pelien voittajat palkitaan sekä myös paras scratch-tulos. Ylijäävät palkinnot arvotaan pelin päätteeksi läsnäolevien kilpailijoiden kesken.

Ilmottaudu mukaan ja varmista osallistumisesi ostamalla pelipaikka Alumnikaupasta (maksua ei palauteta, mutta pelipaikkansa voi antaa eteenpäin toiselle alumnille tai ystävälle). Hinta sisältää kilpailut sekä aamiaisen klubilla alkaen kello 8:00 sekä yhteislounaan kisan jälkeen. Kilpailu pelataan yhteislähtönä ja kilpailijoiden enimmäismäärä on 72 kilpailijaa. Arvioitu lähtöaika on noin kello 9.

Ke 27.5.2020. klo 9


27.05.2020 – (podcast) TIEDEKLUBI: LISTENING UNDER THE SURFACE

PERUTTU (17.3.2020) Puhujat käyvät keskustelun suljetussa studiossa podcast-muodossa ja keskustelu jaetaan sähköisesti Alumniyhdistyksen jäsenille kuunneltavaksi.

Artist Jana Winderen in Conversation. Miten taide ja tiede yhdistyvät taiteilijan teoksissa. Keskustelu englanniksi. Järjestäjänä IHME Helsinki.

Kerran kuussa järjestettävät tiedeklubit tarjoavat mielenkiintoista tiedeohjelmaa parhaaseen after work -aikaan. Kevään 2020 klubien ohjelmasta vastaavat Tieteellisten seurain valtuuskunta (TSV), Suomen tiedetoimittajain liitto ja IHME Helsinki. Yhteistyössä on mukana myös Helsingin yliopiston Alumniyhdistys. Tapahtumapaikkana toimii Ravintola Manala.

Ke 27.5.2020 klo 17, Manala, Dagmarinkatu 2