Helsingin yliopiston Studia Generalia: Sivistys

studia generalia 2021 banneri 1920 px matala

Helsingin yliopiston avoin ja maksuton Studia Generalia -yleisöluentosarja jatkaa yliopiston perusarvojen käsittelyä, ja syksyllä 2022 teemana on sivistys. Luennot järjestetään tiistaisin 11.10.-22.11. yhteistyössä Kansallisteatterin kanssa Oodissa, Kansallisteatterissa, Tiedekulmassa ja verkossa. Luennot ovat kaikille avoimia eivätkä vaadi ilmoittautumista, ja ne voi katsoa myös tallenteina jälkikäteen.

Sivistys on yksi Helsingin yliopiston neljästä perusarvosta yhdessä totuuden, vapauden ja yhteisöllisyyden kanssa. Sivistys näkyy sydämissä ja tavassa kohdella lähimmäisiä. Joskus se kumpuaa luonnostaan, toisinaan sitä täytyy opetella. Se on arkisia valintoja ja vaikuttavia tekoja. Sivistys kuuluu juhlapuheissa, mutta kaihtaa tarkkoja määrittelyjä. Silti se on yksi yliopiston ja yhteiskunnan kulmakiviarvoista. Onhan yliopiston tärkein tuote omilla aivoillaan ajatteleva – sivistynyt – ihminen, joka astuu luentosaleista yhteiskuntaan ja kehittää sitä. Mitä sivistys pohjimmiltaan on? Yliopistolla uskomme, että se on ainakin tietoa – ja taitoa käyttää tietoa hyvään.

Ti 11.10. klo 17-19 SIVISTYS – LUKUTAIDON MONET MUODOT (Tiedekulma)
Keskustelemassa professori Jouko Rikkinen, yliopistonlehtori Johannes Pernaa sekä lehtori ja tietokirjailija Helena Ruuska, puheenjohtajana yliopistonlehtori Maaria Linko.

Ti 25.10. klo 17-19 SIVISTYS – KIELITAIDON MONET MUODOT (Tiedekulma)
Keskustelemassa professori Friederike Lüpke, professori Riikka Möttönen sekä yliopistonlehtori Heini Lehtonen, puheenjohtajana professori Samuli Siltanen.

Ti 1.11. klo 17-19 SIVISTYS – TIEDE, TAIDE JA LUOVUUS (Kansallisteatteri)
Keskustelemassa professori Mikko Airavaara, näytelmäkirjailija ja ohjaaja Juha Jokela sekä apulaisprofessori Susanna Välimäki, puheenjohtajana professori Hanna Korsberg.

Ti 15.11. klo 17-19 SIVISTYS – UUDEN KOHTAAMINEN (Kansallisteatteri)
Keskustelemassa ohjaaja, näyttelijä Jussi Lehtonen, yliopistonlehtori Katri Tanskanen sekä professori Hannu Toivonen, puheenjohtajana professori Hanna Korsberg.

Ti 22.11. SIVISTYS ON YHTEISTYÖTÄ (Oodi)
Keskustelemassa Helsingin yliopiston tutkijat Silja Kosola, Kirmo Wartiovaara, Minna Palmroth ja Tuomas Heikkilä. Mukana yhteistyössä eduskunnan sivistysvaliokunta sekä lukiolaisia ja opiskelijoita.