Alumniyhdistyksen valtuuskunnan jäsen Pia Widénin alumnitoimintaa käsittelevä väitöskirja valaisee alumnitoiminnan taustalla olevia syitä ja vaikutuksia viidessä maailman huippuyliopistossa.
Widénin väitöskirja Developing and Donating – Strategic alumni engagement in Higher Education, Differences and similarities in strategic alumni engagement at Harvard, Penn State, Cambridge, Helsinki, and Uppsala Universities in 1840-2020 tarkastelee lähes kahden vuosisadan ajalta alumnitoimintaa Harvard Universityssa, Pennsylvania State Universityssa, University of Cambridgessa, Uppsala Universitetissa ja Helsingin yliopistossa.
Väitöskirja luokittelee toiminnan osa-alueiksi lahjoittamisen, vaikuttamisen, kehittämisen, osallistumisen, vapaaehtoistyön ja viestinnän. Keskittymällä alumnitoiminnan konkreettisiin toimiin ja niiden yhteyksiin yliopistojen rakenteisiin tutkimus tarjoaa uusia oivalluksia ja käytännön suosituksia strategisten alumniohjelmien kehittämiseen. Tutkimus perustuu kirjallisuuteen, arkistolähteisiin ja haastatteluihin vuosilta 1830–2024.
Tutkimus osoittaa, että alumnien osallistuminen on ollut tärkeä strateginen osa yliopistojen toimintaa kansainvälisesti yli 150 vuotta. Siitä huolimatta parhaat alumnitoiminnan käytännöt ovat jääneet yliopistojen arkistoihin ja alumnitoimistojen tietokantoihin pääsemättä osaksi yliopistohistoriaa tai tutkimusta. Samaan aikaan alumnitoimintaa kehittävät vapaaehtoiset ja ammattilaiset ovat kamppailleet löytääkseen tutkimustietoa, joka tukisi näyttöön perustuvia päätöksiä ja ohjelmien kehittämistä.
Euroopassa tieteellisen tutkimuksen puute on selkeästi hidastanut alan kehittymistä, ja vaikka Yhdysvalloissa alumnitoiminta on tunnettu ilmiö, myös siellä sitä koskeva tutkimus on vähäistä. Esimerkiksi Harvardin vuonna 1840 perustetusta alumniyhdistyksestä ei ole kirjoitettua historiikkia. Tämä tekee väitöskirjasta kansainvälisesti ainutlaatuisen.
Tutkimuksessa avataan myös ensimmäistä kertaa Helsingin yliopiston alumniyhteisön, osakuntien senioreiden ja alumniyhdistyksen yhteistä kehitystarinaa osana kansainvälistä vertailua. Näin ollen väitöstilaisuus tarjoaa mahdollisuuden pysähtyä pohtimaan, mikä meidän merkityksemme alumnina on – nyt ja tulevaisuudessa.
Vastaväittäjänä toimii Lundin yliopiston historian professori Johan Östling ja kustoksena Helsingin yliopiston Euroopan historian professori Laura Kolbe, joka on myös Alumniyhdistyksen aiempi Vuoden Alumni. Väitöstilaisuus on englanninkielinen ja sitä voi seurata myös suoratoiston välityksellä (linkki lähetetään ilmoittautuneille erikseen). Tilaisuuden jälkeen on tarjoilua, jonka vuoksi pyydämme ilmoittautumaan allaolevasta linkistä. Väitöskirja tulee olemaan tilattavissa etukäteen.
Perjantai 29.8.2025 kello 12.00, Yliopiston päärakennuksen auditorio F2044 (Fabianinkatu 33, 2. krs). Tilaisuutta voi seurata myös suoratoistona.