KOKO VUODEN 2023 OHJELMA

15.01.2023 – Tieteen Päivät 11.-15.1.2023

Suomen suurin tiedetapahtuma Tieteen päivät järjestetään Helsingissä 11.–15.1.2023. Alku-teemaa lähestytään kymmenien eri tieteenalojen näkökulmista. Mistä ihmiskieli on saanut alkunsa? Miten hirmumyrskyt syntyvät? Voiko sukupolvien väliseen dialogiin syntyä uusi alku? Tieteen päivien tapahtumapaikkoina toimivat Helsingin yliopiston Porthania ja Tiedekulma. Kaupunkitapahtumat Tieteiden yö (12.1.) ja Tiedekioski (13.–14.1.) sekä 9.-luokkalaisille ja toisen asteen opiskelijoille suunnattu Nuorten päivä (13.1.) täydentävät Tieteen päivien ohjelmaa.

Tieteen päivien ohjelmalehti on postitettu joulukuussa kaikille Alumniyhdistyksen jäsenille. Alumniyhdistyksellä on Tieteen päivien aikana myös oma ständi Porthanian aulassa (Yliopistonkatu 3). Olemme paikalla ke klo 10-17, to-pe klo 10-16 ja la-su klo 11-14 – tervetuloa! Kutsu mukaan myös ystäviäsi ja kehota heitäkin liittymään Alumniyhdistyksen jäseneksi!

Kaikki Tieteen päivien sessiot, paneelit ja luennot saleissa PI ja PII sekä Tiedekulman Stagella kuvataan myös suorana lähetyksenä Youtuben Tiedetv-kanavalle. Myös muutamat muut Tieteen päivien tilaisuudet lähetetään suoratoistona; kaikki kuvattavat tilaisuudet on merkitty ohjelmatietoihin. Verkkokatselijoiden yleisökysymykset kerätään YouTuben chatin kautta (chatin käyttö edellyttää kirjautumista Youtubeen).

Löydät kaikkien tilaisuuksien tarkemmat tiedot sekä suoratoistettavat tilaisuudet ja niiden katseluohjeet Tieteen päivien ohjelmasivuilta. Alle on myös koottu yhteistyökumppanimme Tieteellisten seurain valtuuskunnan alumneille tekemät ohjelmasuositukset jokaiselle tapahtumapäivälle. Kunkin tapahtuman nimi on linkki kyseisen luennon verkkosivulle, josta löydät tarkempaa tietoa tilaisuudesta.

Keskiviikko 11.1.2023

  • Klo 12-13.45 Tekoälyt ja robotit: tätä päivää ja tulevaisuuden visioita (Porthania, sali PI)
    Tekoäly ja robotiikka ovat kehittyneet verrattain nopeasti, ja niitä sovelletaan jo monilla elämänalueilla. Tervetuloa kuuntelemaan, mitä asiantuntijat ajattelevat niiden tulevaisuudesta.
  • Klo 16-17.30 Tieteen päivien avajaiset (Juhlasali, Yliopiston päärakennus)
    Tapahtuman virallisissa avajaisissa kuullaan puheita ja musiikkia. Avajaisluennon pitää professori emeritus Martti Koskenniemi, joka avaa puheenvuorossaan ihmisoikeuksien syntyä.
  • Klo 18-18.30  Hirmumyrskyn alku (Porthania, sali PI)
    Hirmumyrskyt ovat yksi luonnon vaikuttavimmista ja tuhoisimmista sääilmiöistä. Luennolla selviää, mistä hirmumyrskyt saavat alkunsa.

Torstai 12.1.2023

  • Klo 10-11.45  Alkujuurilla: Suomen monet synnyt (Porthania, sali PI)
    Session esitelmissä palataan Suomen ja suomalaisuuden peruskysymysten äärelle. Miten Suomea ja suomalaisuutta on sanoitettu, kuvitettu ja tulkittu eri historiallisina aikoina? Kuinka pitkä Suomen syntyhistoria onkaan?
  • Klo 13-13.50 Venäjä, politiikka ja kulttuuri: kun nationalismi ja globalisaatio risteävät (Porthania, sali PII)
    Panelistit tuovat Venäjän nykytilaa koskevaan keskusteluun näkökulmia historian, kulttuurin ja politiikan tutkimuksesta.
  • Klo 17-22 Tieteiden yö (Useita tapahtumapaikkoja)
    Tieteen päivien yhteydessä järjestettävän Tieteiden yön kymmenet tapahtumat palvelevat tiedonnälkäisiä torstai-iltana.

Perjantai 13.1.2023

  • Klo 10-11.45 Alkumuotoja etsimässä (Porthania, sali PIII)
    Mitä yhteistä on kielillä, eliölajeilla ja Kalevalalla? Ne kaikki ovat saaneet alkunsa jostakin, muovautuneet ajan saatossa ja kenties kadonneetkin jonnekin historian havinaan. Sessiossa etsitään alkumuotoja kansanrunoudessa, kielitieteessä ja paleontologiassa.
  • Klo 12-13.45 Miten siirtyä reilusti kohti ilmastoviisasta ruokajärjestelmää? (Porthania, sali PII)
    Ruokamurroksella tulee olemaan merkittäviä taloudellisia ja sosiaalisia vaikutuksia. On pidettävä huolta siitä, että ruokamurros ei vahvista olemassa olevia tai luo uusia taloudellisia, ravitsemuksellisia tai sosiaalisia eriarvoisuuksia.

Lauantai 14.1.2023

  • Klo 11-12.45 Milloin teollisuus tuli Suomeen? (Porthania, sali PI)
    Historiantutkijat ovat lähes yksimielisesti hyväksyneet tulkinnan, jonka mukaan Suomen teollinen vallankumous käynnistyi 1800-luvun jälkipuoliskolla. Sessio avaa, mitä muita alkupisteitä teollisuuden saapumisesta Suomeen on havaittavissa.
  • Klo 13-13.50 Keskusteluja kauneudesta arkkitehtuurissa (Porthania, sali PI)
    Lehtien äänestyksissä etsitään raflaavasti ruminta rakennusta ja verkkokeskusteluissa kauhistellaan uusien talojen ja tilojen estetiikkaa. Onko vain ”ruma” arkkitehtuuri kiinnostavaa? Mitä kauneus arkkitehtuurissa on?
  • Klo 13-13.50 Psykedeelit 2000-luvulla: vastakulttuurin marginaaleista lääkkeeksi? (Tiedekulma)
    Psykedeelitutkimus on vuosikymmenten hiljaiselon jälkeen uudessa nosteessa. Ovatko psykedeelit ihmelääke masennuksen hoitoon? Onko psykedeeliterapia tulevaisuuden mielenterveyshoitoa?

Sunnuntai 15.1.2023

  • Klo 11-11.30 Hyppää tiedekirjasatutunnille (Porthania, sali PIII)
    Turun Tieteen päiviltä Helsinkiin lähetettävällä tiedekirjasatutunnilla kuljetaan erilaisissa ympäristöissä, kuullaan lepakoiden ääniä ja saadaan uutta tietoa lepakoiden elämästä. Satuhetki sopii erityisesti päiväkoti- ja alakouluikäisille.
  • Klo 12-12.50 Avaruusromua vai unelmia? Miten valloitamme avaruuden eettisesti (Porthania, sali PIII)
    Avaruusalan ja -teknologian keskeiset suomalaiset toimijat keskustelevat osana Tieteen päiviä järjestettävien Tekniikan päivien paneelissa siitä, mitä on eettisesti kestävä avaruusteknologia ja sen hyödyntäminen.
  • Klo 13-13.50 Luovan idean alku (Porthania, sali PII)
    Tiede ja taide tarvitsevat luovaa työtä. Molemmat tarvitsevat idean, josta luova mieli voi lähteä liikkeelle. Mistä tuo idea löytyy ja mitä sille sitten tapahtuu?

Tieteen päivien luennoille ei tarvitse erikseen ilmoittautua, mutta suosittelemme ilmoittamaan Alumniyhdistykselle kiinnostuksestasi osallistua Tieteen päiville 2023 alla olevasta linkistä. Koska ohjelmaa on hyvin runsaasti, emme lähetä yksittäisten luentojen suoratoistolinkkejä ilmoittautuneille.

Keskiviikko-sunnuntai 11.–15.1.2023, Porthania (Yliopistonkatu 3) ja Tiedekulma (Yliopistonkatu 4). Suurta osaa ohjelmasta voi seurata myös suoratoistona.


24.01.2023 – Tiedekulma: Influenssereista vaikuttajaviestintään – miten demokratia muuttuu?

Helsingin yliopiston Tiedekulman järjestämässä tapahtumassa kuullaan viisi tutkijoiden esitystä, jotka tarkastelevat poliittista vaikuttamista ja demokratian murrosta eri näkökulmista. Miten digitaaliset alustat vaikuttavat julkiseen keskusteluun, mitkä ovat poliittisen vaikuttamisen uudet keinot, miten viestintätoimistot muuttavat demokratiaa, miten selfieillä voidaan vaikuttaa yhteiskunnallisesti ja uhkaako salaliittoteorioihin uskominen demokratiaa? Kysymyksiä pohtivat Helsingin yliopiston tutkijat Salla-Maaria Laaksonen, Taina Meriluoto, Essi Pöyry, Katja Valaskivi ja Matti Ylönen, ja tapahtuman juontaa toimittaja Alma Onali.

Tapahtumaa voi seurata paikan päällä Tiedekulmassa tai striimin välityksellä Tiedekulman sivuilla, eikä erillistä ilmoittautumista tarvita. Tapahtuman esityksistä julkaistaan myös jälkikäteen tallenteet Tiedekulman Youtube-kanavalla. Tarkemmat tiedot illan esityksistä ja puhujista sekä linkki suoratoistoon löytyvät Tiedekulman sivuilta allaolevasta linkistä. Tapahtuma on osa Tiedekulman 24.1.-3.2. toteuttamaa Minne menet, maailma? -ohjelmasarjaa.

Tiistai 24.1.2023 kello 17, Tiedekulma (Yliopistonkatu 4). Tapahtumaa voi seurata myös suoratoistona.


31.01.2023 – Kulttuuritreffit: Ranskan uusi aalto

Alumniyhdistyksen Kulttuuritrefeillä tutustutaan Kino Reginassa ranskalaisen elokuvan uuteen aaltoon elokuvaesityksen ja siihen liittyvän luennon kautta. Ensin kuullaan uutta aaltoa käsittelevä luento (kesto 150 min), joka on osa Helsingin yliopiston elokuva- ja televisiotutkimuksen sekä Avoimen yliopiston yhteistyössä Kansallisen audiovisuaalisen instituutin kanssa järjestämää Maailman elokuvan historia -luentosarjaa. Sen jälkeen nähdään yksi uuden aallon keskeisistä teoksista, Jean-Luc Godardin elokuva Elää elämäänsä (Vivre sa vie, 1962, kesto 82 min, suom. tekstit & svensk text).

Elää Elämäänsä kuuluu Jean-Luc Godardin uran alkupään elokuviin, joissa kiteytyivät Ranskan uuden aallon useimmat teesit. Vivre sa vie -elokuvaa Godard toteutti hetki hetkeltä, käsikirjoitusta kuvausten edetessä kirjoittaen. Kahteentoista episodiin jaettu tarina kertoo naisesta, joka vajoaa prostituution maailmaan. Elokuva ammentaa voimansa Anna Karinan kasvoista ja läsnäolosta.

Tämä Godardin essee vapaudesta ja vastuusta on saanut mottonsa Montaignelta: ”Lainaa itsesi toisille; anna itsesi itsellesi.” Prostituoidun elämä on tietenkin radikaalein vertauskuva itsensä lainaamisesta toisille. Mutta jos kysymme, miten Godard on näyttänyt asian toisen puolen, sen, että Nana säilyttää itsensä itsellään, vastaus on: hän ei ole näyttänyt sitä. Hän on pikemminkin kehitellyt ajatusta. Emme tiedä Nanan motiiveja, paitsi etäältä, päättelemällä. Elokuva karttaa kaikkea psykologiaa: tunnetiloista, sisäisestä tuskasta ei ole mitään käsinkosketeltavaa.
– Susan Sontag teoksessa Against Interpretation (1966), julkaistu myös Toby Mussmanin toimittamassa Godard-antologiassa (1968)

Alumnit voivat osallistua sekä luennolle että elokuvaesitykseen tai vain jompaan kumpaan valintansa mukaan. Luento on maksuton eikä sinne voi varata paikkoja, mutta mukaan mahtuu varmasti kun tulee ajoissa. Elokuvaesitykseen on varattu alumneille 80 paikkaa hintaan 7,50 € (Kino Reginan klubikortilla 6 €), ja liput lunastetaan itse suoraan Kino Reginan kassalta tai verkkokaupasta. Kassa aukeaa joka päivä 30 min ennen ensimmäistä elokuvanäytöstä (useimmiten klo 16.30), ja siellä tulee mainita varaustunnus “Helsingin yliopiston alumniyhdistys”. Muistathan lisäksi ilmoittaa osallistujatietosi allaolevasta linkistä löytyvällä lomakkeella, niin tieto mahdollisista muutoksista tavoittaa sinut. Paikkoja elokuvaan ei voi kuitenkaan varata ilmoittautumislomakkeella, vaan alumnien lippukiintiö jaetaan lippujen lunastusjärjestyksessä.

Tiistai 31.1.2023 kello 14.15 (luento) ja klo 17.00 (elokuva), Kino Regina (Oodi, Töölönlahdenkatu 4).


08.02.2023 – Miljardikuopasta uuteen nousuun – Yliopistojen suuri vaalikeskustelu

Mitä Suomelle kuuluu? Sota naapurissa, ilmastonmuutos, osaajapula, energiakriisi, heikko tuottavuus – haasteiden lista on pitkä. Meiltä puuttuu koulutettua työvoimaa ja TKI-koneemme yskii. Missä tunnelmissa etenemme kohti seuraavaa hallituskautta? Sammuttaako viimeinen valot vai otammeko huolehtiaksemme sen, että valot pysyvät päällä? Olisiko nyt aika satsata osaamiseen ja uuteen tietoon?

Eduskuntavaalien lähestyessä Suomen yliopistot ja Suomen yliopistojen rehtorineuvosto Unifi ry järjestävät vaalikeskustelun puolueiden johdolle. Tule kuulemaan, miten pääpuolueet vastaavat kysymyksiin siitä, miten Suomi pärjää tulevaisuudessa ja millaisia panostuksia tutkimukseen ja koulutukseen puolueet ovat valmiita tekemään.

Keskustelemassa ovat Anders Adlercreutz (rkp), Li Andersson (vas), Sari Essayah (kd), Petri Honkonen (kesk), Antti Lindtman (sdp), Maria Ohisalo (vihr), Sakari Puisto (ps) ja Elina Valtonen (kok). Poliittisia päättäjiä haastavat puheenvuoroillaan näyttelijä, professori Elina Knihtilä, ekonomisti Sixten Korkman sekä SYL:n hallituksen puheenjohtaja Lotta Leinonen. Keskustelun juontaa toimittaja Seija Vaaherkumpu.

Ilmoittaudu mukaan keskusteluun sekä klo 17.30 alkavaan cocktail-tilaisuuteen viimeistään keskiviikkona 1.2. Keskustelua voi seurata myös suoratoistona allaolevasta linkistä. llmoittautuessasi tapahtumaan kirjoita Organisaatio-kenttään “Alumniyhdistys”. Lisätiedot: Jenni Koistinen, Suomen yliopistojen rehtorineuvosto Unifi ry (jenni.koistinen@unifi.fi).

Keskiviikko 8.2.2023 kello 16-17.30, Yliopiston juhlasali (Aleksanterinkatu 5). Tilaisuutta voi seurata myös suoratoistona.


10.02.2023 – Promootion henki: Välähdyksiä promootioperinteestä

Mikä ihme on promootio? Mistä sen vaihtelevissa mutta ikiaikaisissa rituaaleissa on kyse? Oliko promootio elämäsi kohokohta vai provosoidutko sen päivitystä kaipaavista muodoista? Luuletko tietäväsi jo kaiken promootion historiasta? Riippumatta siitä, oletko promootioon osallistumista pohtiva vastavalmistunut, todellinen promootiokonkari tai vain kiinnostunut akateemisen kulttuurin ilmenemismuodoista, on tämä tapahtuma sinulle!

Tervetuloa promootion riemuvuoden ensimmäiseen osallistavaan yleisötapahtumaan Tiedekulmaan kuulemaan viihdyttävää tietoa ja osallistumaan valistavaan leikkiin! Mukana keskustelemassa on eri promootioroolien ja -tahojen edustajia, ja luvassa on useita lyhyitä ohjelmanumeroita, elävää kuvaa ja diagnostinen promootiovisa. Tilaisuuden kielinä ovat suomi, ruotsi, englanti ja latina.

Tapahtuma on Promootion riemuvuoden, Alumniyhdistyksen ja Helsinki Alumni -yhteisön järjestämän Promootion henki – Elävä perinne, riemu ja rituaalit -tapahtumasarjan ensimmäinen osa, ja sitä voi seurata myös suoratoiston välityksellä. Ilmoittautumista ei vaadita, mutta jos tiedät olevasi tulossa, kerrothan siitä järjestelyjen helpottamiseksi allaolevalla lomakkeella.

Vuonna 2023 Helsingin yliopistolla vietetään Promootion riemuvuotta järjestyksessä sadannen filosofisen tiedekunnan promootion kunniaksi. Riemuvuoden monipuoliseen ohjelmaan kuuluu mm. Kansalliskirjaston näyttely, promootion historiasta kertova tietokirja, podcastsarja, muistitietokeruu, juomalaulukilpailu sekä useita yleisötilaisuuksia – tarkempia tietoja löytyy osoitteesta www.helsinki.fi/promootionriemuvuosi.

Perjantai 10.2.2023 kello 15-17, Tiedekulma (Yliopistonkatu 4). Tapahtumaa voi seurata myös suoratoistona.


13.02.2023 – Kirjallisuuspiiri: Susanna Hast

Susanna Hast tutkii omakohtaisessa esikoisromaanissaan Ruumis/huoneet väkivallan ja trauman mekanismeja ja sitä naisia vastaan käytävää hiljaista sotaa, josta ei jää merkintöjä historiankirjoihin. Teos näyttää, miten ruumis muistaa sen mitä kieli ei aina tavoita. Romaani palkittiin Helsingin Sanomien esikoiskirjapalkinnolla marraskuussa 2022.

Hast on Helsingissä asuva kirjoittaja ja tutkija. Hän on väitellyt Lapin yliopistossa yhteiskuntatieteiden tohtoriksi ja on Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun taiteellisen tutkimuksen dosentti ja tuntiopettaja. Hän on perehtynyt tutkimustyössään sodan kokemukseen.

Kirjallisuuspiirissä kirjailijat ja tutkijat keskustelevat tuoreista teoksistaan. Maanantaisin painopiste on kaunokirjallisuudessa ja tiistaisin esillä ovat Helsingin yliopiston tutkijoiden työhön perustuvat tietokirjat. Kirjallisuuspiirin maanantai-iltojen ohjelman ovat suunnitelleet S&S:n kustantaja Mirjam Ilvas ja Teoksen toimitusjohtaja Nina Paavolainen. Tutkijatiistaiden ohjelmasta vastaavat humanistisen tiedekunnan dekaani, tietokirjallisuuden professori Pirjo Hiidenmaa ja Suomen tietokirjailijat ry:n entinen puheenjohtaja, emeritusprofessori Markku Löytönen.

Maanantai 13.2.2023 kello 17-18, Porthania II (Yliopistonkatu 3). Tapahtumaa voi seurata myös suoratoistona.


15.02.2023 – Talous ja humanismi

Ideat muokkaavat maailmaa ja ne ovat muovanneet myös taloudellista todellisuutta. Ilman kristinuskoa, uskonpuhdistusta, valistusta ja hyvinvointivaltion ideaa markkinatalous ei olisi kehittynyt nykyisenlaiseksi. Siksi talouden ymmärtämiseksi tarvitaan kulttuuritietoisuutta ja humanismia.

Alumniyhdistyksen suuressa paneelikeskustelussa ekonomisti Sixten Korkman, kansleri emeritus Ilkka Niiniluoto ja ekonomisti Vesa Vihriälä pohtivat talouden ja humanismin välistä suhdetta ja keskinäistä riippuvuutta. Iltaa isännöi ja keskustelua johtaa Alumniyhdistyksen valtuuskunnan jäsen ja Vuoden Alumni 1999 Erkki Liikanen. Keskustelun lopuksi on aikaa myös osallistujien kysymyksille.

Keskustelu pohjautuu Sixten Korkmanin uutuusteokseen Talous ja humanismi. Kirjassa Korkman vie lukijan älyllisesti valaisevalle matkalle halki aatteita ja arvoja muovanneiden kehityskausien. Hän pohtii myös, millaista moraalista uudelleenajattelua kestävä talousjärjestelmä nyt ja tulevaisuudessa kaipaisi.

Huomio, tilaisuuden suuren suosion takia olemme vaihtaneet paikkaa isompaan saliin, jotta kaikki halukkaat mahtuvat mukaan!

Keskiviikko 15.2.2023 kello 17-18.30, Porthanian sali PI (Yliopistonkatu 3). Tilaisuutta voi seurata vain paikan päällä.


21.02.2023 – Kirjallisuuspiiri: Tapio Lahtero

Helsingin normaalilyseon johtava rehtori, dosentti Tapio Lahtero keskustelee kirjasta Pätevästä erinomaiseksi: Rehtori koulun toimintakulttuurin kehittäjänä, jonka hän on kirjoittanut yhdessä Mikko Salosen kanssa. Haastattelijana toimii professori Pirjo Hiidenmaa.

Kirjallisuuspiirissä kirjailijat ja tutkijat keskustelevat tuoreista teoksistaan. Maanantaisin painopiste on kaunokirjallisuudessa ja tiistaisin esillä ovat Helsingin yliopiston tutkijoiden työhön perustuvat tietokirjat. Kirjallisuuspiirin maanantai-iltojen ohjelman ovat suunnitelleet S&S:n kustantaja Mirjam Ilvas ja Teoksen toimitusjohtaja Nina Paavolainen. Tutkijatiistaiden ohjelmasta vastaavat humanistisen tiedekunnan dekaani, tietokirjallisuuden professori Pirjo Hiidenmaa ja Suomen tietokirjailijat ry:n entinen puheenjohtaja, emeritusprofessori Markku Löytönen.

Tiistai 21.2.2023 kello 17-18, Porthania II (Yliopistonkatu 3). Tapahtumaa voi seurata myös suoratoistona.


02.03.2023 – Kulttuuritreffit: Fanny ja Alexander

Fanny ja Alexander on näyttämösovitus Ingmar Bergmanin osittain omaelämäkerrallisesta sukusaagasta 1900-luvun alun Ruotsista. Alexander ja hänen pikkusiskonsa Fanny elävät onnellista lapsuutta värikkään ja boheemin teatterisukunsa keskellä, kunnes heidän isänsä kuolee ja äitinsä menee uudelleen naimisiin papin kanssa. Lasten äiti Emilie kuvittelee saavansa uuden onnellisen perheen, mutta uusi mies paljastuukin pelottavaksi tyranniksi, joka ottaa erityisesti Alexanderin julman vallankäyttönsä kohteeksi. Alexanderin vilkas mielikuvitus auttaa häntä selviytymään ja näkemään asioita, joita muut eivät näe.

Kaupunginteatterin suurella näyttämöllä on luvassa voimaannuttava tarina, joka valaa uskoa selviytymiseen ja elämän voimaan. Esitys tuo näyttämölle myyttisen ja mielikuvitusrikkaan maailman, jossa värikkäät roolihenkilöt ja perhedraama sekä karnevalistinen näyttämöfantasia ja lapsuuttamme ympäröivä todellisuus avautuvat ja risteävät kiehtovina kuin kaleidoskooppi lapsen silmissä. Esityksen on ohjannut Paavo Westerberg ja rooleissa nähdään mm. Eero Aho, Elena Leeve, Olavi Uusivirta, Anna-Maija Tuokko ja Rea Mauranen. Kesto noin 3,5 h.

LIPUT

Alumniyhdistyksen jäsenille on varattu 100 lippua, joiden hinnat vaihtelevat lipputyypeittäin: normaalilippu 46 €, eläkeläislippu 43 € ja opiskelijalippu 23 €. Ilmoittaudu mukaan allaolevasta linkistä, ja sen lisäksi lunasta lippusi omatoimisesti Helsingin Kaupunginteatterin lippumyymälästä (Ensi linja 2, ma-pe klo 12-17). Lippuja lunastaessasi mainitse varausnumero 528-391392818, jotta varaus löytyy vaivattomasti. HUOM: Lippupisteen kanssa ilmenneistä ongelmista johtuen varausnumero on vaihtunut ja lippujen lunastus onnistuu enää vain Kaupunginteatterin lippumyymälästä! Lippujen viimeinen lunastuspäivä on 15.2.2023.

Kaikki liput sisältävät palvelumaksun, eikä Kaupunginteatterin lippumyymälä veloita sen lisäksi ylimääräisiä kuluja. Liput voidaan pyynnöstä toimittaa laskulla (laskutus ennen toimitusta), jolloin laskun toimitusmaksu on 10 €/lähetys. Lippuja ei voi lunastaa verkosta. Lunastettuja lippuja ei vaihdeta tai lunasteta takaisin. Lunastamattomat liput peruuntuvat automaattisesti takaisin myyntiin. Alumneilla on tapahtumaan rajallinen lippukiintiö ja se täytetään lippujen lunastusjärjestyksessä. Lisätietoja: Kaupunginteatterin lipunmyynti, puh. (09) 3940 22 (puhelinpalvelu ma-pe klo 9-17).

Torstai 2.3.2023 kello 18.30, Helsingin kaupunginteatteri (Eläintarhantie 5).


08.03.2023 – Urakoulutus: Vinkkejä ja tärppejä työhaastatteluun

Työhaastattelu on aina jännittävä tilanne ja jokainen haastattelutilanne on erilainen. Varsinkin nykypäivänä työhaastattelu voidaan järjestää monella tapaa, niin kasvotusten kuin etänäkin. Kuitenkin tietyt teemat toistuvat monissa haastattelutilanteissa ja hyvällä valmistautumisella pystyt olemaan rennompi oma itsesi sekä menestymään työhaastattelussa paremmin.

Alumniyhdistyksen kevään urakoulutus kertoo konkreettisten vinkkien avulla, miten menestyä työhaastattelussa. Koulutuksen teemoja ovat mm. työhaastatteluun valmistautuminen, omasta osaamisesta ja motivaatiosta kertominen sekä työhaastattelun sudenkuopat. Kokonaan verkossa toteutettavasta koulutuksesta vastaa Alumniyhdistyksen yhteistyökumppani aTalent Recruiting ja kouluttajana toimivat Team Lead, Senior Recruitment Manager Sara Juutinen sekä Talent Sourcing Manager Henna Sundström.

Koulutuksen lopuksi on myös aikaa osallistujien kysymyksille. Tule mukaan nappaamaan vinkit talteen, miten menestyt työhaastattelussa entistä paremmin ja pystyt tavoittelemaan unelmiesi työpaikkaa!

Keskiviikko 8.3.2023 kello 17-18.30. Tapahtuma toteutetaan kokonaan verkossa ja osallistumislinkki lähetetään ilmoittautuneille erikseen.


09.03.2023 – Alumni Afterwork: Podcastit

Alumni Afterwork -tapaamiset tarjoavat mahdollisuuden kuulla ajankohtaisia terveisiä yliopistolta ja tavata muita alumneja matalalla kynnyksellä lasillisen äärellä. Afterworkit järjestetään ravintoloissa tai baareissa, joilla on vahva kytkös yliopistoon tai opiskelijaelämään. Alumneille on varattu pientä naposteltavaa ja oma nurkka tai kabinetti, jossa illan vierailija kertoo meille tapaamisen aluksi jonkin yliopistoyhteisön tahon tai ajankohtaisen toimijan kuulumisia. Sen jälkeen on luvassa vapaata kuulumisten vaihtoa ja seurustelua illan aiheesta tai aiheen vierestä niin vanhojen kuin uusienkin alumnituttujen kanssa.

Kevään ensimmäisen Afterworkin aiheena ovat podcastit, joista saapuu kertomaan itsekin Kommunikaation kompastuskiviä -podcastia pitävä professori emeritus Arto Mustajoki. Noin 20 % suomalaisista kuuntelee podcasteja kuukausittain, mutta mitä ne oikeastaan ovat ja miten niitä tehdään? Tapahtuman paikkana on ylioppilaskunnan omistama, Kaivopihan ja Kolmen sepän aukion välisessä yhdyskäytävässä sijaitseva Myöhä Café & Bar. Viime vuoden lopulla avattu Myöhä on UniCafe-ravintoloiden räväkkä pikkusisko ja opiskelijoiden oma baari, jossa myös Alumniyhdistyksen jäsenet saavat jäsenetuna valikoidut juomat alennushintaan.

Torstai 9.3.2023 kello 17-19, Myöhä Café & Bar (Mannerheimintie 3, sisäänkäynti Kolmen sepän aukiolta tai Kaivopihalta).


13.03.2023 – Kirjallisuuspiiri: Jyrki Kiiskinen

Persialainen 700-luvulla hahmottunut runomuoto gazeeli nojaa toistuvaan sanaan, poljentoon ja parisäkeisiin, jotka muodostavat runon sisällä oman merkityksensä. Sana vie runoilijaa ja poimii maailmasta palasia eri ajoista ja paikoista. Paul Cézanne maalasi yhä uudestaan samaa vuorta, Jyrki Kiiskinen palaa saman sanan äärelle ja tutkii sen avaamaa horisonttia uudessa kirjassaan Nenän edessä vuori. Taustalla on sanomattomiin jäävä olemisen kokonaisuus, jota kohti uusi runokokoelma kurottaa.

Jyrki Kiiskinen on palkittu kirjailija ja taiteilijaprofessori. Hän on julkaissut runokokoelmia, romaaneja ja lastenkirjoja sekä lukuisia suomennoksia.

Kirjallisuuspiirissä kirjailijat ja tutkijat keskustelevat tuoreista teoksistaan. Maanantaisin painopiste on kaunokirjallisuudessa ja tiistaisin esillä ovat Helsingin yliopiston tutkijoiden työhön perustuvat tietokirjat. Kirjallisuuspiirin maanantai-iltojen ohjelman ovat suunnitelleet S&S:n kustantaja Mirjam Ilvas ja Teoksen toimitusjohtaja Nina Paavolainen. Tutkijatiistaiden ohjelmasta vastaavat humanistisen tiedekunnan dekaani, tietokirjallisuuden professori Pirjo Hiidenmaa ja Suomen tietokirjailijat ry:n entinen puheenjohtaja, emeritusprofessori Markku Löytönen.

Maanantai 13.3.2023 kello 17-18, Porthania II (Yliopistonkatu 3). Tapahtumaa voi seurata myös suoratoistona.


15.03.2023 – Aivot tarvitsevat seuraa – mitä se tarkoittaa eri ikävaiheissa?

Miksi lapsuus on niin tärkeää aikaa aivoille? Mikä on sosiaalisten suhteiden merkitys ihmisen ikääntyessä? Tervetuloa kuuntelemaan huippuasiantuntijoiden puheenvuoroja sosiaalisten suhteiden merkityksestä aivoille Aivoviikon maksuttomaan webinaariin! Puhumassa ovat akateemikko Riitta Hari, apulaisprofessori Linnea Karlsson, tutkimusjohtaja Eino Solje, ylilääkäri Risto Vataja ja toimitusjohtaja Jenni Pajunen.

Webinaarin järjestävät yhteistyössä Aivosäätiö sekä Aalto-yliopisto, Aalto Brain Centre, Helsinki Brain & Mind, Helsingin yliopisto, Helsingin yliopiston Alumniyhdistys, Suomen Aivot ja Suomen Aivotutkimusseura. Ilmoittaudu tapahtumaan Aivosäätiön sivuilla 13.3. mennessä – ilmoittautuneille lähetetään jälkikäteen myös tallenne webinaarista.

Ohjelma

17.00 Tilaisuuden avaus
Puheenjohtaja, professori Lauri Parkkonen, Aalto-yliopisto

17.05 Miksi aivoterveyttä kannattaa edistää?
Ylilääkäri Risto Vataja, Suomen Aivot ry

Toimitusjohtaja Jenni Pajunen, Aivosäätiö

17.15 Aivot, mieli ja sosiaalinen vuorovaikutus
Akateemikko Riitta Hari, Aalto-yliopisto

17.45 Aivoterveyden perusta rakennetaan lapsuudessa
Apulaisprofessori Linnea Karlsson, Turun yliopisto

18.15 Ikääntyvät sosiaaliset aivot: uhat ja kuinka niiltä voisi suojautua?
Tutkimusjohtaja Eino Solje, Itä-Suomen yliopisto

18.45 Tilaisuuden päätös
Puheenjohtaja, professori Lauri Parkkonen, Aalto-yliopisto

Keskiviikko 15.3.2023 kello 17-19. Tapahtuma toteutetaan kokonaan verkossa ja osallistumislinkki lähetetään ilmoittautuneille erikseen.


18.03.2023 – Alumni & Lapsi: Teatteriseikkailu

Maaliskuussa Alumnit suuntaavat yhdessä lasten ja lastenlasten kanssa Teatterimuseoon. Kaapelitehtaalla sijaitseva Teatterimuseo on tunnettu erityisesti esittävien taiteiden eri puoliin johdattavista työpajoistaan, joissa painotetaan kävijöiden omaa tekemistä ja oivalluksia. Tutustummekin museoon kaiken ikäisille sopivaksi räätälöidyn Teatteriseikkailu-työpajan kautta.

Teatteriseikkailussa tutustutaan teatterin eri osa-alueisiin ja ammatteihin sekä opitaan perusasioita teatteriesityksen tekemisestä. 1,5 tuntia kestävän seikkailun aikana osallistujat saavat kokeilla mm. valoja, nukketeatterinukkeja ja vanhoja efektilaitteita sekä pääsevät tutustumaan improvisaatioon kaikille sopivien harjoitusten kautta. Vierailun kruunaa Teatterimuseon oma Arkadia-teatteri, jossa ryhmän käytössä on oikeat teatteripuvut ja rekvisiittaa ja jossa kaikki halukkaat pääsevät ohjaajan johdolla luomaan yhteisen esityksen tai muutaman pienen kohtauksen oikealle näyttämölle. Teatteriseikkailun päätteeksi on vielä mahdollisuus tutustua omatoimisesti Teatterimuseon Everybody Dance -näyttelyyn.

Teatteriseikkailu sopii kaiken ikäisille 6-vuotiaasta alkaen ja on Alumniyhdistyksen jäsenille ja heidän perheilleen maksuton. Alumniyhdistykselle on varattu 2 peräkkäistä työpajaa (klo 12.30-14 ja klo 14.30-16), joihin kumpaankin mahtuu enintään 25 osallistujaa.

Lauantai 18.3.2023 kello 12.30 ja 14.30, Teatterimuseo (Kaapeliaukio 3, G-porras).


20.03.2023 – Promootion riemuvuoden avajaiset

Vuonna 2023 Helsingin yliopistolla vietetään Promootion riemuvuotta järjestyksessä sadannen filosofisen tiedekunnan promootion kunniaksi. Riemuvuoden monipuoliseen ohjelmaan kuuluu mm. Kansalliskirjaston näyttely, promootion historiasta kertova tietokirja, podcastsarja, muistitietokeruu, juomalaulukilpailu sekä useita yleisötilaisuuksia – tarkempia tietoja tarjonnasta löytyy osoitteesta www.helsinki.fi/promootionriemuvuosi.

Kaikille avoimen riemuvuoden juhlallisen avaustapahtuman ohjelmassa on muun muassa riemuvuoden kunniatohtoreiden julkistaminen, Cecilia Damströmin säveltämän riemupromootiokantaatin Science Frictions kantaesitys sekä Tero Halosen kirjoittaman historiateoksen Promootio. Elävän yliopistoperinteen historiaa (Otava) julkistaminen. Tapahtuman päätteeksi cocktail-tilaisuus jatkuu päärakennuksella klo 20 asti. Kaikkien promootion ystävien must-tapahtuma!

Tilaisuuden pukukoodi on tumma puku. Osallistujia pyydetään ilmoittautumaan allaolevasta linkistä 13.3. mennessä.

Maanantai 20.3.2023 kello 17–20, Yliopiston juhlasali (Aleksanterinkatu 5). Tapahtumaa voi seurata myös suoratoiston välityksellä Yliopiston Youtube-kanavalla.


21.03.2023 – Kirjallisuuspiiri: Hannele Cantell

Kirjallisuuspiirin vieraana on Hannele Cantell, joka keskustelee omakohtaisesta kirjastaan Sekunnit ennen kaatumista. Teos on hänen omiin kokemuksiinsa pohjautuva kertomus siitä miten elämä muuttui, kun hänellä todettiin kaksi äärimmäisen harvinaista neuroimmunologista sairautta. Traumaattinen elämänmuutos heijastuu ennen kaikkea identiteettiin ja ihmissuhteisiin. Teos kertoo toisaalta sosiaalisesta ulkopuolisuudesta, syyllisyydestä ja häpeän tunteista muuttuneen kehon ja toimintakyvyn takia mutta myös toivosta, elämänilosta ja rakkaudesta.

Hannele Cantell on Helsingin yliopiston kasvatustieteellisen tiedekunnan yliopistonlehtori ja dosentti. Hän toimii opettajankouluttajana kasvatustieteellisessä tiedekunnassa ja hänellä on yli 30 vuoden kokemus oppi- ja tietokirjailijana. Vammautumisensa jälkeen hän on ottanut yhä aktiivisemmin osaa yhteiskunnalliseen yhdenvertaisuuskeskusteluun. Kirjallisuuspiirissä Cantellia haastattelee tietokirjallisuuden professori Pirjo Hiidenmaa.

Kirjallisuuspiirissä kirjailijat ja tutkijat keskustelevat tuoreista teoksistaan. Maanantaisin painopiste on kaunokirjallisuudessa ja tiistaisin esillä ovat Helsingin yliopiston tutkijoiden työhön perustuvat tietokirjat. Kirjallisuuspiirin maanantai-iltojen ohjelman ovat suunnitelleet S&S:n kustantaja Mirjam Ilvas ja Teoksen toimitusjohtaja Nina Paavolainen. Tutkijatiistaiden ohjelmasta vastaavat humanistisen tiedekunnan dekaani, tietokirjallisuuden professori Pirjo Hiidenmaa ja Suomen tietokirjailijat ry:n entinen puheenjohtaja, emeritusprofessori Markku Löytönen.

Tiistai 21.3.2023 kello 17-18, Porthania II (Yliopistonkatu 3). Tapahtumaa voi seurata myös suoratoistona.


22.03.2023 – Tiedeklubi: Luottamus ja pakolaisuus suomalaisessa yhteiskunnassa

Miten luottamus ja pakolaisuus liittyvät toisiinsa suomalaisessa yhteiskunnassa? Miksi luottamuksen tutkimus on tärkeää pakolaisuuden ymmärtämiseksi ja miten voimme käyttää luottamusta analyyttisenä käsitteenä tutkimuksessa? Miten luottamus rakentuu ja miten se voi muuttua epäluottamukseksi viranomaiskohtaamisissa?

Maaliskuun Tiedeklubia isännöi Siirtolaisinstituutti. Luottamuksen eri näkökulmista ovat keskustelemassa pakolaistutkija, ihmismaantieteen dosentti Eveliina Lyytinen Siirtolaisuusinstituutista ja sosiaalipolitiikan väitöskirjatutkija Liselott Sundbäck Åbo Akademista. Keskustelua juontaa Mobile Futures STN -hankkeen vuorovaikutusvastaava Yasmin Samaletdin.

Tiedeklubeja luotsaa Tieteellisten seurain valtuuskunta (TSV), ohjelmasta vastaavat TSV:n jäsenseurat ja myös Alumniyhdistys on mukana yhteistyössä. Tilaisuudet järjestetään tällä kaudella Tieteiden talon Tiedekahvilassa ja äänitetään podcasteiksi, jotka julkaistaan klubien jälkeisinä päivinä Tiederadio-kanavalla SoundCloudissa ja Spotifyssa.

Keskiviikko 22.3.2023 kello 17-18, Tieteiden talon Tiedekahvila (Kirkkokatu 6).


30.03.2023 – Pinnan alla: Suomalaiset antiikin ajan kokoelmat

Helsingin yliopiston alumniyhdistys ja Christine ja Göran Schildtin säätiö järjestävät yhteistyössä Pinnan alla -tapahtumasarjan, johon kuuluu kaksi luentoa keväällä 2023. Tapahtumasarja huipentuu alkusyksyllä 2023, jolloin on vuorossa luentojen teemoja syventävä päiväretki Alvar Aallon suunnittelemaan Villa Skeppetiin Tammisaaressa. Jokainen tapahtuma on kuitenkin itsenäinen kokonaisuus, eikä luennoille osallistuminen edellytä osallistumista päiväretkelle tai toisin päin. Tervetuloa mukaan kuulemaan ajankohtaisesta tutkimuksesta ja uusista näkökulmista!

Kevään ensimmäisellä luennolla FT Ilkka Kuivalainen puhuu aiheesta Suomalaiset antiikin ajan kokoelmat. Kuivalainen on Ressun lukion latinan ja historian lehtori Helsingissä. Lisäksi hän on opettanut antiikin kulttuuria ja klassillista arkeologiaa Helsingin yliopistossa sekä vastaa sen Pompeji-projektissa Marcus Lucretiuksen talon seinämaalauksista ja veistoksista. Hänen tutkimusaiheisiinsa kuuluvat näiden ohella mm. pompejilainen Bacchus sekä antiikin jälkivaikutus Suomessa.

Torstai 30.3.2023 kello 17-18, Porthanian sali PII (Yliopistonkatu 3). Tilaisuutta voi seurata myös suoratoistona.


30.03.2023 – Helsingin yliopiston Studia Generalia: Tekoäly ja ihmismieli

Helsingin yliopiston Studia Generalia -yleisöluentosarja käsittelee keväällä 2023 tekoälyyn ja ihmismieleen liittyviä ajankohtaisia kysymyksiä eri tieteenalojen näkökulmista. Luennot järjestetään torstaisin 2.3., 16.3. ja 30.3. klo 17-19 Tiedekulmassa, ja niitä voi seurata myös verkossa. Luennot ovat kaikille avoimia ja maksuttomia eivätkä vaadi ilmoittautumista, ja niiden sisältöön voi tutustua tarkemmin yliopiston verkkosivuilla.

Tekoälyn ja digitalisaation monet muodot ovat tulleet osaksi jokapäivästä elämää, ja tekoälyn ja digitalisaation moninaisuuden ymmärtäminen on nykyään olennainen kansalaistaito. Kuinka tekoälyä ja digitaalisia työkaluja voisi kehittää suuntaan, jossa ne tukevat entistä paremmin ihmisten kognitiota ja hyvinvointia? Luentosarjan ovat suunnitelleet Helsingin yliopiston Mind and Matter -tutkimusalueen tutkijat.

To 2.3. klo 17-19 Turvallisuus ja luottamus algoritmien aikakaudella
Keskustelemassa professori Minna Ruckenstein, ohjelmajohtaja Karoliina Snell ja oikeuskansleri Tuomas Pöysti, puheenjohtajana apulaisprofessori Riikka Koulu.

To 16.3. klo 17-19 brAIn: Learning in humans and machines
Includes talks by Associate Professor Benjamin Cowley, Assistant Professor Luigi Acerbi and Research Director Antti Keurulainen, with Professor Riikka Möttönen as Chairperson. This event is in English.

To 30.3. klo 17-19 Mikä on ChatGPT?
Keskustelemassa yliopistonlehtori Anna-Mari Rusanen, yliopistonlehtori Mathias Creutz, professori Riikka Möttönen ja professori Hannu Toivonen.

Torstaisin 2.3.-30.3.2023 kello 17-19, Tiedekulma (Yliopistonkatu 4). Tapahtumia voi seurata myös suoratoistona.


03.04.2023 – Kirjallisuuspiiri: Henna Raatikainen

Henna Raatikainen tarkastelee tietoteoksessaan Kuinka baletti nousi jaloista päähäni rakastettua ja perinteikästä taiteen lajia, klassista balettia. Raatikainen harrasti balettia tavoitteellisesti koko lapsuutensa ja nuoruutensa. Hän pohtii, mikä baletissa edelleen kiehtoo meitä, vaikka sen suosituimpien teosten muoto ja kieli ovat muuttuneet vain vähän vuosisatojen kuluessa. Mikä tekee äärimmäisestä hallinnasta ja kurinalaisuudesta kaunista?

Kuinka baletti nousi jaloista päähäni on rakkaudentunnustus baletille ja samalla kuvaus kauneuden raadollisesta hinnasta. Henna Raatikainen on helsinkiläinen kirjoittaja ja valtiotieteiden maisteri, joka on toiminut pitkään elokuvien ja tanssin parissa muun muassa esseistinä, kriitikkona, toimittajana ja viestintäsuunnittelijana. Hänen tekstejään on julkaistu kirjallisuus- ja kulttuurilehdissä.

Kirjallisuuspiirissä kirjailijat ja tutkijat keskustelevat tuoreista teoksistaan. Maanantaisin painopiste on kaunokirjallisuudessa ja tiistaisin esillä ovat Helsingin yliopiston tutkijoiden työhön perustuvat tietokirjat. Kirjallisuuspiirin maanantai-iltojen ohjelman ovat suunnitelleet S&S:n kustantaja Mirjam Ilvas ja Teoksen toimitusjohtaja Nina Paavolainen. Tutkijatiistaiden ohjelmasta vastaavat humanistisen tiedekunnan dekaani, tietokirjallisuuden professori Pirjo Hiidenmaa ja Suomen tietokirjailijat ry:n entinen puheenjohtaja, emeritusprofessori Markku Löytönen.

Maanantai 3.4.2023 kello 17-18, Porthania II (Yliopistonkatu 3). Tapahtumaa voi seurata myös suoratoistona.


13.04.2023 – Pinnan alla: Alvar Aallon arkkitehtuuri

Helsingin yliopiston alumniyhdistys ja Christine ja Göran Schildtin säätiö järjestävät yhteistyössä Pinnan alla -tapahtumasarjan, johon kuuluu kaksi luentoa keväällä 2023. Tapahtumasarja huipentuu alkusyksyllä 2023, jolloin on vuorossa luentojen teemoja syventävä päiväretki Alvar Aallon suunnittelemaan Villa Skeppetiin Tammisaaressa. Jokainen tapahtuma on kuitenkin itsenäinen kokonaisuus, eikä luennoille osallistuminen edellytä osallistumista päiväretkelle tai toisin päin. Tervetuloa mukaan kuulemaan ajankohtaisesta tutkimuksesta ja uusista näkökulmista!

Kevään jälkimmäisellä luennolla arkkitehti Sanna Tegel puhuu aiheesta Alvar Aallon arkkitehtuuri, Villa Skeppet ja ympäristöpsykologia. Villa Skeppet oli arkkitehti Alvar Aallon lahja ystävälleen ja elämäkertansa kirjoittajalle Göran Schildtille ja tämän vaimolle Christinelle. Tammisaaressa sijaitseva rakennus on Aallon suunnittelemista pientaloista viimeinen, ja se syntyi arkkitehdin ja asukkaiden välisessä poikkeuksellisen tiiviissä yhteisymmärryksessä. Aallon arkkitehtuurin keskeinen tavoite pienen ihmisen hyvinvoinnista yhdistyy Villa Skeppetissä arkkitehdin myöhäistä tuotantoa leimanneeseen veistokselliseen muotokieleen. Sanna Tegel on tutkinut Villa Skeppetiä mm. opinnäytetyössään.

Torstai 13.4.2023 kello 17-18, Porthanian sali PII (Yliopistonkatu 3). Tilaisuutta voi seurata myös suoratoistona.


18.04.2023 – Vuoden Alumnin juhlaluento: Mari Leppänen

Entä jos Suomi olisi tulevaisuudessakin uskonnonvapauden edelläkävijä?
Uskonnonvapauslaki 100 vuotta

Alumniyhdistyksen kevät huipentuu perinteiseen tapaan Vuoden Alumnin juhlaluentoon. Kaikille avoimen yleisöluennon pitää Alumniyhdistyksen Vuoden Alumniksi 2023 valitsema Turun arkkihiippakunnan piispa, teologian maisteri ja filosofian maisteri Mari Leppänen.

Leppänen puhuu tänä vuonna 100 vuotta täyttävän uskonnonvapauslain myötä otsikolla Entä jos Suomi olisi tulevaisuudessakin uskonnonvapauden edelläkävijä? Juhlaluento järjestetään Yliopiston juhlasalissa, ja sitä on mahdollista seurata ainoastaan paikan päällä. Luennon päätteeksi yleisöllä on mahdollisuus esittää Leppäselle kysymyksiä, ja luennon jälkeen on luvassa viinitarjoilu. Ilmoittauduthan mukaan viimeistään 12.4. mennessä.

Vuoden Alumni on Helsingin yliopiston myönteinen lähettiläs. Alumniyhdistys valitsee tehtävään vuosittain henkilön, joka on toiminnallaan tukenut Helsingin yliopiston periaatteita ja akateemisen koulutuksen arvostusta sekä nostanut akateemista Helsingin henkeä. Mari Leppäsen ansiona nousi esiin etenkin aktiivinen, uusia näkökulmia avaava ja vaikeita aiheita pelkäämätön osallistuminen yhteiskunnalliseen keskusteluun.

Tiistai 18.4.2023 kello 17, Yliopiston juhlasali (Aleksanterinkatu 5).


19.04.2023 – Promootion henki: Elävä perinne?

Miten ja miksi promootioperinne on voinut säilyä aina vuodesta 1643? Saako perinteitä muuttaa? Pitääkö promootiota päivittää vastaamaan tämän päivän arvoja? Miten Helsingin yliopiston promootiot heijastavat ajan henkeä sekä mm. uskontoon, ilmastoon ja inkluusioon liittyviä teemoja?

Elävän perinnön teemavuoden ja promootion riemuvuoden kunniaksi järjestettävässä paneelikeskustelussa ovat mukana professori Laura Kolbe, professori Tuomas Heikkilä ja queer-opiskelijajärjestö Qaareva ry:n edustaja. Moderaattorina toimii FT Kristina Ranki. Tilaisuudessa julkistetaan myös promootion riemuvuoden juomalaulukilpailun voittaja.

Tapahtuma on Promootion riemuvuoden, Alumniyhdistyksen ja Helsinki Alumni -yhteisön järjestämän Promootion henki – Elävä perinne, riemu ja rituaalit -tapahtumasarjan toinen osa. Sarja tarjoaa niin väläyksiä promootion historiasta, kriittistä pohdintaa promootion perinteistä kuin elävää promootiotaidetta. Ilmoittautumista ei vaadita, mutta jos tiedät olevasi tulossa, kerrothan siitä järjestelyjen helpottamiseksi allaolevalla lomakkeella.

Vuonna 2023 Helsingin yliopistolla vietetään Promootion riemuvuotta järjestyksessä sadannen filosofisen tiedekunnan promootion kunniaksi. Riemuvuoden monipuoliseen ohjelmaan kuuluu mm. Kansalliskirjaston näyttely, promootion historiasta kertova tietokirja, podcastsarja, muistitietokeruu, juomalaulukilpailu sekä useita yleisötilaisuuksia – tarkempia tietoja löytyy osoitteesta www.helsinki.fi/promootionriemuvuosi.

Keskiviikko 19.4.2023 kello 17-18.30, Kansallismuseon auditorio (Mannerheimintie 34).


21.04.2023 – Kulttuuritreffit: Jekyll & Hyde

Salaperäinen pahantekijä Edward Hyde riehuu Lontoossa aiheuttaen vihaa, inhoa ja pelkoa. Samaan aikaan kunnioitettu lääkäri, tohtori Henry Jekyll tekee laboratoriossaan kokeita, joilla hän pyrkii muuttamaan ihmisen luonteen ja olemuksen. Jekyllin ja Hyden välinen yhteys on kummallisempi kuin kukaan olisi voinut ajatella.

Huhtikuun Kulttuuritreffeillä alumnit suuntaavat juuri 100-vuotista taivaltaan juhlineeseen Kansallisbalettiin katsomaan, kuinka klassinen kauhutarina kääntyy tanssin kielelle. Robert Louis Stevensonin kertomukseen (1886) perustuva Tohtori Jekyll ja Mr. Hyde on eriskummallinen kertomus ihmismielen syvistä ristiriidoista, kyvystä hyvään ja pahaan. Tarina sijoittuu viktoriaanisen ajan Lontooseen, hämyisille kaduille, mielisairaalan uhkaavaan tunnelmaan ja yläluokan eleganssiin. Val Caniparolin koreografia sai maailman ensi-iltansa Kansallisbaletissa 2020. Esityksen musiikki koostuu Krzysztof Pendereckin, Henryk Goreckin ja Wojciech Kilarin voimakkaista teoksista sekä otteista Frédéric Chopinin ja Henryk Wieniawskin musiikkia.

ENNEN ESITYSTÄ

Ennen esitystä klo 18.00 järjestetään Alminsalin lämpiössä teosesittely. Noin 25 minuuttia kestävässä tilaisuudessa asiantuntija Heidi Almi kertoo kiinnostavia faktoja teoksen syntyvaiheista, roolihahmoista ja tarinasta.

LIPUT

Alumniyhdistyksen jäsenille on varattu 80 pienen alennuksen sisältävää lippua, joiden hinnat vaihtelevat lipputyypeittäin: normaalilippu 96 € ja eläkeläinen 86 €. Ilmoittaudu mukaan maksamalla osallistumismaksu Alumnikaupassa allaolevan linkin kautta. Muistathan sen jälkeen myös täyttää osallistujatietosi erilliselle lomakkeelle, niin tieto lippujen jaosta ja mahdollisista muutoksista tavoittaa sinut. Paikkoja ei kuitenkaan voi varata Ilmoita osallistujatietosi -linkin kautta, vaan alumnien lippukiintiö jaetaan maksujärjestyksessä. Alumnialennus on voimassa 15.3. asti – maksathan osallistumismaksusi ennen sitä!

Perjantai 21.4.2023 kello 19, Kansallisooppera (Helsinginkatu 58).


25.04.2023 – Kirjallisuuspiiri: Kimmo Nuotio

Helsingin yliopiston rikosoikeuden professori ja Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutin johtaja Kimmo Nuotio keskustelee kirjasta Rikoksen ja rangaistuksen filosofia, jonka hän on toimittanut yhdessä Esko Yli-Hemmingin ja Sakari Melanderin kanssa. Nuotio on toiminut oikeustieteellisen tiedekunnan dekaanina sekä yliopistokollegion jäsenenä ja ollut mukana luomassa mm. Oikeusvaltiokeskusta. Kirjallisuuspiirissä Nuotiota haastattelee emeritusprofessori Markku Löytönen.

Rikoslaki rangaistuksineen on merkittävä valtion vallankäytön väline, joka vaikuttaa jokaisen elämään. Kun ihmistä rangaistaan, häneltä riistetään yksilölle normaalisti kuuluvia oikeuksia ja hänelle aiheutetaan tarkoituksellisesti kärsimystä. Miten rangaistuksen tuottama kärsimys yksilölle oikeutetaan?

Teoksessa Rikoksen ja rangaistuksen filosofia käsitellään ikiaikaisten kysymysten lisäksi ajankohtaisia näkökulmia rankaisemiseen ja rikosvastuuseen. Asettavatko neurotieteen ja käyttäytymistieteiden tulokset moraaliseen vastuullisuuteen liittyvät käytäntömme kyseenalaiseen valoon? Voisivatko robotit ja tekoäly olla rikosoikeudellisessa vastuussa?

Kirjallisuuspiirissä kirjailijat ja tutkijat keskustelevat tuoreista teoksistaan. Maanantaisin painopiste on kaunokirjallisuudessa ja tiistaisin esillä ovat Helsingin yliopiston tutkijoiden työhön perustuvat tietokirjat. Kirjallisuuspiirin maanantai-iltojen ohjelman ovat suunnitelleet S&S:n kustantaja Mirjam Ilvas ja Teoksen toimitusjohtaja Nina Paavolainen. Tutkijatiistaiden ohjelmasta vastaavat humanistisen tiedekunnan dekaani, tietokirjallisuuden professori Pirjo Hiidenmaa ja Suomen tietokirjailijat ry:n entinen puheenjohtaja, emeritusprofessori Markku Löytönen.

Tiistai 25.4.2023 kello 17-18, Porthania II (Yliopistonkatu 3). Tapahtumaa voi seurata myös suoratoistona. HUOM: Tapahtuman vieras on vaihtunut alun perin ilmoitetusta.


26.04.2023 – Tiedeklubi: Lepakot ihmisten muokkaamassa maailmassa

Miten yöelämään sopeutuneet lepakot pärjäävät valaistussa maisemassa? Onko ihmiselle jotain hyötyä lepakoiden ruokavalion tuntemisesta? Lepakoiden elämästä ja sopeumista erilaisiin olosuhteisiin opitaan jatkuvasti uutta. Ihmistoiminta vaikuttaa luontoon monin tavoin, mikä voi heikentää lajien elinehtoja ja toisaalta avata uusia mahdollisuuksia rinnakkaiseloon.

Huhtikuun Tiedeklubia isännöi Suomen lepakkotieteellinen yhdistys. Lepakoista ihmisen muokkaamassa maailmassa keskustelevat akatemiatutkija Thomas Lilley ja intendentti Veronika Laine. Juontajana toimii Suomen lepakkotieteellisen yhdistyksen puheenjohtaja Eeva-Maria Tidenberg.

Tiedeklubeja luotsaa Tieteellisten seurain valtuuskunta (TSV), ohjelmasta vastaavat TSV:n jäsenseurat ja myös Alumniyhdistys on mukana yhteistyössä. Tilaisuudet järjestetään tällä kaudella Tieteiden talon Tiedekahvilassa ja äänitetään podcasteiksi, jotka julkaistaan klubien jälkeisinä päivinä Tiederadio-kanavalla SoundCloudissa ja Spotifyssa.

Keskiviikko 26.4.2023 kello 17-18, Tieteiden talon Tiedekahvila (Kirkkokatu 6).


30.04.2023 – Alumnien vappuristeily

Tule mukaan virittäytymään vapputunnelmaan alumniseurassa! Alumneille varattu tyylikäs m/s Amiraali lähtee Kauppatorilta vappuaattona klo 15, risteilee pari tuntia upeissa maisemissa Helsingin edustalla ja palaa Kauppatorille klo 17.30, juuri parahiksi ennen Mantan lakitusta. Tarjolla matkan aikana on iloista yhdessäoloa hyvässä seurassa, pelimannimusiikkia ja kaikille tuttuja yhteislauluja. Laivalla palvelee myös kahvila A-oikeuksin. Vappuristeilylle myydään 100 lippua, jolloin viileämmän sään sattuessa kaikki osallistujat mahtuvat nauttimaan risteilystä laivan sisätiloihin.

Vappuristeilyn hinta on 29 € – ilmoittaudu mukaan ostamalla lippusi Alumnikaupasta allaolevan linkin kautta. Muistathan sen jälkeen vielä ilmoittaa osallistujatietosi erillisellä lomakkeella, niin tieto mahdollisista päivityksistä tavoittaa sinut. Lippuja ei kuitenkaan voi varata Ilmoita osallistujatietosi -linkin kautta, vaan paikat täytetään ostojärjestyksessä. Tervetuloa mukaan aloittamaan uusi iloinen vappuperinne yhdessä muiden alumnien kanssa!

Sunnuntai 30.4.2023 kello 15-17.30, Kauppatori.


03.05.2023 – Kulttuuritreffit: Nuoret 2023

Toukokuun Kulttuuritreffeillä suuntaamme Taidehalliin tutustumaan Nuoret 2023 -näyttelyyn. Nuoret-näyttely on vuodesta 1939 Taidehallissa järjestetty nuorten taiteilijoiden yhteisnäyttely, joka esittelee suomalaisten tai Suomessa asuvien alle 35-vuotiaiden taiteilijoiden uusia töitä. Joka toinen vuosi järjestettävän näyttelyn toteuttaa Suomen Taiteilijaseura ja siihen ovat vuosien saatossa osallistuneet monet sittemmin legendaariseen asemaan kohonneet taiteilijat Tove Janssonista Eila Hiltuseen.

Nuoret 2023 -näyttely esittelee yhteensä 36 uuden sukupolven taiteilijaa tai taiteilijaryhmää kaikkiaan seitsemässä eri tilassa Helsingissä. Näyttely haastaa ja uudistaa kuvataiteen vakiintuneita tuotanto- ja näyttelykäytäntöjä. Näyttelyhanke luo tulevaisuuden mahdollista maailmaa, jossa kuvataiteen arvostus kasvaa yhteiskunnassa, kuvataiteilija tulee toimeen työllään ja kuvataiteesta nauttivat yhä laajemmat yleisöt.

Alumniyhdistykselle on varattu Taidehallin näyttelyyn 2 samanaikaista opastusta, joihin mahtuu yhteensä 60 alumnia. 45 minuuttia kestävä opastus on Alumniyhdistyksen jäsenille ja heidän seuralaisilleen maksuton, mutta osallistujien tulee maksaa Taidehallin pääsymaksu itse (aikuiset 14 €, alennusryhmät 8 €, alle 18-vuotiaat ja Museokortin haltijat 0 €). Opastuksen jälkeen näyttelyyn voi jäädä vielä tutustumaan tarkemmin omatoimisesti.

Keskiviikko 3.5. kello 17-18, Taidehalli (Nervanderinkatu 3).


08.05.2023 – Kirjallisuuspiiri: Minna Lindgren

Iina Suvirimpi on etenemässä akateemisella urallaan, ja väitöstutkimus säveltäjänero Paavo Keistiöstä vaatii mittavaa haastattelurupeamaa nyt jo yli 90-vuotiaan mestarin kanssa. Yliopistolta tukea ei heru, sillä jatkuvien muutospaineiden alla oleva humanistinen tiedekunta näyttää kuihtuvan kuoliaaksi. Kaiken lisäksi Keistiön kotiin ilmestyy tuon tuosta outo nainen, joka jo läsnäolollaan vaikeuttaa tutkimuksen tekemistä. Minna Lindgrenin uutuusteos Sävelsinkö on viisas ja humoristinen romaani ihmisten keskinäisen ymmärtämisen vaikeudesta ja siitä, kuinka eri tavoin kokonaista elämäntyötä voidaan katsoa.

Minna Lindgren on monipuolinen kirjailija ja toimittaja, jonka edellinen romaani on eläin- ja ihmislääketiedettä ihmettelevä Armon Anneli (2021). Hän on kirjoittanut suursuositun Ehtoolehto-sarjan, jota on käännetty lähes 20 kielelle. Lindgren on rakastettu oopperantuntija, joka on myös kirjoittanut librettoja mm. Iiro Rantalan säveltämiin oopperoihin. Hänen viimeisin teoksensa on jymymenestykseksi noussut Minun oopperani (2022).

Kirjallisuuspiirissä kirjailijat ja tutkijat keskustelevat tuoreista teoksistaan. Maanantaisin painopiste on kaunokirjallisuudessa ja tiistaisin esillä ovat Helsingin yliopiston tutkijoiden työhön perustuvat tietokirjat. Kirjallisuuspiirin maanantai-iltojen ohjelman ovat suunnitelleet S&S:n kustantaja Mirjam Ilvas ja Teoksen toimitusjohtaja Nina Paavolainen. Tutkijatiistaiden ohjelmasta vastaavat humanistisen tiedekunnan dekaani, tietokirjallisuuden professori Pirjo Hiidenmaa ja Suomen tietokirjailijat ry:n entinen puheenjohtaja, emeritusprofessori Markku Löytönen.

Maanantai 8.5.2023 kello 17-18, Porthania II (Yliopistonkatu 3). Tapahtumaa voi seurata myös suoratoistona.


12.05.2023 – AlumniJuna: Tampere

Vuosi sitten lanseerattu ja heti suuren suosion saanut AlumniJuna jatkaa kulkuaan toukokuussa 2023. AlumniJuna on päiväretki toiseen suomalaiseen yliopistokaupunkiin, jossa tutustutaan paikalliseen yliopistoon ja alumnitoimintaan, ja järjestyksessä toinen AlumniJuna suuntautuu Tampereelle.

Nykyinen Tampereen yliopisto syntyi vuoden 2019 alussa, kun Tampereen yliopisto ja Tampereen teknillinen yliopisto yhdistyivät uudeksi säätiöyliopistoksi, ja Tampereen yliopistolla vierailuamme emännöi rehtori Mari Walls. Kuulemme yliopiston ajankohtaiset kuulumiset ja tutustumme paikalliseen alumnitoimintaan sekä kiinnostaviin kohteisiin kampuksella. Yliopistovierailun jälkeen päivän ohjelmaan kuuluu opastettu kävelykierros kaupungilla ja omaa aikaa.

OHJELMA
9.10 Kokoontuminen Rautatieasemalla, josta lähtö Helsingistä junalla IC 43 klo 9.24.Alumneille on varattu junasta oma vaunu, ja matka sujuu tutustumisten merkeissä
11.00 Saapuminen Tampereelle ja lyhyt kävely yliopistolle
11.30 Lounas Tampereen yliopiston Päätalon kampusravintolassa
12.30 Yliopiston ja sen alumnitoiminnan esittely: rehtori Mari Walls, viestintäjohtaja Anna-Maria Maunu ja markkinointipäällikkö Marika Nygård
13.30 Kampuskierros yliopiston keskustakampuksella
15.00 Opastettu kaupunkikävely: Verraton Wivi Lönn 150 vuotta tai Kohisevan kosken kupeessa
16.30 Omaa vapaata aikaa – katso kokoamiamme vinkkejä Tampereelle tästä
18.04 Juna IC 146 takaisin Helsinkiin, jonne saavutaan klo 20 mennessä.

AlumniJuna-päiväretken hinta on 39 € sisältäen edestakaiset junamatkat ja Tampereen paikallisliikenteen liput, lounaan ja opastetun kävelykierroksen. Hintaan ei sisälly päivällistä, vaan sen voi kukin nauttia oman aikataulunsa mukaan joko omalla ajalla ennen lähtöä Tampereelta, junassa tai perillä Helsingissä. Päivän aikana vietetään paljon aikaa ulkosalla ja kävellään n. 3-4 kilometriä (riippuen kävelykierroksen valinnasta; Wivi Lönn -kierros on pidempi), mikä kannattaa ottaa pukeutumisessa huomioon. Mukaan mahtuu jälleen 48 nopeinta alumnia: ilmoittaudu maksamalla ensin osallistumismaksu Alumnikaupassa allaolevan linkin kautta ja täytä sen jälkeen tarkemmat osallistujatietosi erilliselle lomakkeelle. Ilmoittautuminen päättyy 19.4. – lämpimästi tervetuloa mukaan!

Perjantai 12.5.2023 kello 9.15, Helsinki-Tampere-Helsinki.


16.05.2023 – Kirjallisuuspiiri: Kerttu Kotakorpi

Kevään viimeisen Kirjallisuuspiirin vieraana on meteorologi, FM Kerttu Kotakorpi. Hän kertoo kirjastaan Suomen luonto 2100 – Tutkimusretki tulevaisuuteen, johon hän on koonnut uusimman tutkimustiedon mukaisen käsityksen siitä, millaiselta suomalainen luonto voisi näyttää vuonna 2100. Miten vuodenajat muuttuvat? Pysyykö rannikko-Suomi merenpinnan yläpuolella? Valtaavatko lehtipuut metsämme?

Kerttu Kotakorpi on tullut tutuksi televisiouutisten meteorologina, ja hän seuraa ilmastonmuutoksen vaikutuksia työssään päivittäin. Kirjassa pääsemme tutustumaan Suomen eri kolkkien muuttuneisiin maisemiin ja elinympäristöihin, uudenlaiseen lajistoon ja vuodenkiertoon, jossa talvet lyhenevät, kesät pitenevät ja sateet lisääntyvät. Muutosta kuvaa hyvin kirjan ennuste, jonka mukaan vuoteen 2100 mennessä talvet lämpenevät noin 7 astetta ja Etelä-Lapissa on silloin samanlaiset sääolot kuin Etelä-Suomessa nykyisin. Kirjallisuuspiirissä Kerttu Kotakorpea haastattele emeritusprofessori Markku Löytönen.

Kirjallisuuspiirissä kirjailijat ja tutkijat keskustelevat tuoreista teoksistaan. Maanantaisin painopiste on kaunokirjallisuudessa ja tiistaisin esillä ovat Helsingin yliopiston tutkijoiden työhön perustuvat tietokirjat. Kirjallisuuspiirin maanantai-iltojen ohjelman ovat suunnitelleet S&S:n kustantaja Mirjam Ilvas ja Teoksen toimitusjohtaja Nina Paavolainen. Tutkijatiistaiden ohjelmasta vastaavat humanistisen tiedekunnan dekaani, tietokirjallisuuden professori Pirjo Hiidenmaa ja Suomen tietokirjailijat ry:n entinen puheenjohtaja, emeritusprofessori Markku Löytönen.

Tiistai 16.5.2023 kello 17-18, Porthania II (Yliopistonkatu 3). Tapahtumaa voi seurata myös suoratoistona.


24.05.2023 – Tiedeklubi: Voimmeko olla todella jouten?

Työteliäisyyttä ja itsensä jatkuvaa kehittämistä pidetään hyveinä, ja levon, lomailun ja joutenolon tarkoituksena tuntuu olevan lähinnä työskentelykyvyn ylläpito. Vetelehtimisen kammoksumisella on pitkä, erityisesti valistusajattelusta juontuva historia, jonka varjo näkyy edelleen nykyihmisen suhteessa joutilaisuuteen. Kykenemmekö edes enää aitoon joutilaisuuteen?

Toukokuun Tiedeklubia isännöi niin & näin, joka on Eurooppalaisen filosofian seuran julkaisema filosofinen aikakauslehti. Filosofi Brian O’Connorin teoksesta Joutilaisuus keskustelevat niin & näin -lehden toimittaja Risto Koskensilta ja niin & näin -lehden päätoimittaja Tytti Rantanen.

Tiedeklubeja luotsaa Tieteellisten seurain valtuuskunta (TSV), ohjelmasta vastaavat TSV:n jäsenseurat ja myös Alumniyhdistys on mukana yhteistyössä. Tilaisuudet järjestetään tällä kaudella Tieteiden talon Tiedekahvilassa ja äänitetään podcasteiksi, jotka julkaistaan klubien jälkeisinä päivinä Tiederadio-kanavalla SoundCloudissa ja Spotifyssa.

Keskiviikko 24.5.2023 kello 17-18, Tieteiden talon Tiedekahvila (Kirkkokatu 6).


25.05.2023 – Alumni Afterwork: Tiedekasvatus

Alumni Afterwork -tapaamiset tarjoavat mahdollisuuden kuulla ajankohtaisia terveisiä yliopistolta ja tavata muita alumneja matalalla kynnyksellä lasillisen äärellä. Afterworkit järjestetään ravintoloissa tai baareissa, joilla on vahva kytkös yliopistoon tai opiskelijaelämään. Alumneille on varattu pientä naposteltavaa ja oma nurkka tai kabinetti, jossa illan vierailija kertoo meille tapaamisen aluksi jonkin yliopistoyhteisön tahon tai ajankohtaisen toimijan kuulumisia. Sen jälkeen on luvassa vapaata kuulumisten vaihtoa ja seurustelua illan aiheesta tai aiheen vierestä niin vanhojen kuin uusienkin alumnituttujen kanssa.

Kevään jälkimmäisen Afterworkin aiheena on tiedekasvatus, josta saapuvat kertomaan Maaria Linko ja Topias Ikävalko Helsingin yliopiston tiedekasvatusverkostosta. Tiedekasvatustoiminta tarjoaa kaikenikäisille mahdollisuuden laajentaa omaa tiedeosaamistaan, painottaen erityisesti lasten ja nuorten tiedekasvatusta ja sitä tukevaa opettajien koulutusta.

Tapahtuman paikkana on maaliskuun Afterworkin tapaan ylioppilaskunnan omistama, Kaivopihan ja Kolmen sepän aukion välisessä yhdyskäytävässä sijaitseva Myöhä Café & Bar. Viime vuoden lopulla avattu Myöhä on UniCafe-ravintoloiden räväkkä pikkusisko ja opiskelijoiden oma baari, jossa myös Alumniyhdistyksen jäsenet saavat jäsenetuna valikoidut juomat alennushintaan.

Torstai 25.5.2023 kello 17-19, Myöhä Café & Bar (Mannerheimintie 3, sisäänkäynti Kolmen sepän aukiolta tai Kaivopihalta).


31.05.2023 – AlumniGolf VIII

Perinteinen AlumniGolf pelataan tänä vuonna Espoo Ringside Golf -kentällä. AlumniGolfiin osallistuu niin alumneja kuin yliopiston henkilökuntaa, ja mukaan voi kutsua toisen pelaajan, jonka ei tarvitse olla Alumniyhdistyksen jäsen. Tänäkin vuonna kilpaillaan kiertopalkinnon, parikilpailun ja erikoiskilpailun voitosta. Pelin jälkeen syömme yhteisen lounaan ja jaetaan palkinnot.

Varmista mukanaolosi golfkevään kohokohdassa maksamalla osallistumismaksu 80 € Alumnikauppaan. Maksettuasi muista vielä ilmoittaa pelaajatietosi erillisellä ilmoittautumislomakkeella. Osallistumismaksu sisältää lounaan ja pelimaksun (sis. tulospalvelu, rangepoletit, golfkärryt ja saunan käyttö pyyhkeineen). Golfauton voi varata ilmoittautumisen yhteydessä, maksu 42 € suoritetaan paikan päällä caddiemasterille.

Perinteiseen tapaan pääkilpailuna on henkilökohtainen tasoituksellinen pistebogey-kisa, jossa pelataan ikuisesti kiertävästä AlumniGolf-kiertopalkinnosta. Muina kilpailuna ovat parikilpailu (best-ball) ja erikoiskisat. Kilpailijaparit jokainen muodostaa itse sopimalla toisen pelaajan kanssa sekä ilmoittamalla joukkueensa ilmoittautumislomakkeella. Mikäli sinulla ei ole paria, muodostetaan pari niiden kanssa, jotka lähtevät samalla lähdöllä. Kiertopalkinnosta voi myös pelata osallistumatta parikilpailuun.

Pääkilpailun kolme parasta ja muiden pelien voittajat palkitaan, kuten myös paras scratch-tulos. Lisäksi kisataan kolmatta kertaa Nissen maljasta, jonka oikeustieteen alumni Nils-Henrik Wasenius lahjoitti vuonna 2019. Nissen maljasta kilpailevat tänä vuonna 70 vuotta täyttävät tai sitä vanhemmat pelaajat, ja voittajan ratkaisevat pääkilpailun pisteet. Nissen malja kiertää vuosittain ja pelimuoto seuraavaksi vuodeksi on voittajan valittavissa. Vuoden 2022 Nissen-maljan voittaja on päättänyt, että maljan voi kukin kilpailija voittaa vain kerran. Pelimuoto on sama kuin aina ennekin.

Ylijäävät palkinnot arvotaan pelin päätteeksi läsnäolevien kilpailijoiden kesken.

Keskiviikko 31.5.2023, lähtöaika klo 9. Espoo Ringside Golf, Nurmikartanontie 5,02920 Espoo.  


01.06.2023 – Promootion henki: Riemullinen promootio – Taidetta tieteen keskiössä

Vuonna 2023 Helsingin yliopistolla vietetään Promootion riemuvuotta järjestyksessä sadannen filosofisen tiedekunnan promootion kunniaksi. Riemuvuoden monipuoliseen ohjelmaan kuuluu mm. Kansalliskirjaston näyttely, promootion historiasta kertova tietokirja, podcastsarja, muistitietokeruu, juomalaulukilpailu sekä useita yleisötilaisuuksia – tarkempia tietoja tarjonnasta löytyy osoitteesta www.helsinki.fi/promootionriemuvuosi.

Osana monipuolista ohjelmaa Promootion riemuvuosihanke, Alumniyhdistys ja Helsinki Alumni -yhteisö järjestävät yhdessä kolmiosaisen tapahtumasarjan Promootion henki – Elävä perinne, riemu ja rituaalit, joka tarjoaa niin välähdyksiä promootion historiasta, kriittistä pohdintaa promootion perinteistä kuin elävää promootiotaidetta.

Tapahtumasarjan viimeinen osa Riemullinen promootio – Taidetta tieteen keskiössä järjestetään keskellä Riemuvuoden neljää promootiota ja keskellä avointa kaupunkitilaa. Luvassa on perinteistä promootiomusiikkia Ylioppilaskunnan Soittajien esittämänä, tutustumista promootiomuotiin sekä näytelmällinen sukellus 1600-luvun promootioon. Taiteellisissa merkeissä tutustutaan siis niin promootion pitkiin perinteisiin kuin nykyhetken muutoksiin. Tervetuloa mukaan fiilistelemään promootion historiaa ja kesän aloitusta Espan lavalle!

Torstai 1.6.2023 kello 16-18, Espan lava (Eteläesplanadi 1). Ei ennakkoilmoittautumista.


24.08. 2023 – Pinnan alla: Villa Skeppet & Chappe

Alumniyhdistyksen syyskauden avaa yhteistyössä Christine ja Göran Schildtin säätiön kanssa järjestetyn Pinnan alla -tapahtumasarjan huipennus, päiväretki Tammisaareen. Tammisaaressa tutustutaan Alvar Aallon suunnittelemaan Villa Skeppetiin sekä huhtikuussa avattuun nykytaiteen museo Chappeen. Akateemikko Albert de la Chapellen lahjoitusvaroin rakennettu ja kulttuurirakennuksistaan tunnetun JKMM Arkkitehtien Asmo Jaaksin suunnittelema Chappe on jo ehtinyt aiheuttaa pienen yleisöryntäyksen.

Keväällä järjestettyihin Pinnan alla -luentoihin liittyvä Villa Skeppet oli Alvar Aallon lahja ystävälleen ja elämäkertansa kirjoittajalle Göran Schildtille ja tämän vaimolle Christinelle. Se on Aallon suunnittelemista pientaloista viimeinen, ja se syntyi arkkitehdin ja asukkaiden välisessä poikkeuksellisen tiiviissä yhteisymmärryksessä. Aallon arkkitehtuurin keskeinen tavoite pienen ihmisen hyvinvoinnista yhdistyy Villa Skeppetissä arkkitehdin myöhäistä tuotantoa leimanneeseen veistokselliseen muotokieleen.

Päivän ohjelma:
10.30 Lähtö tilausbussilla Kiasman pysäkiltä
12.00 Lounas Tammisaaressa ravintola Fyrenissä
13.30 Opastetut kierrokset Villa Skeppetissä ja Chappessa sekä omatoiminen tutustuminen Chappen yhteydessä sijaitsevan Raaseporin museon Helene Schjerfbeckin elämä ja taide -näyttelyyn
15.45 Omaa vapaata aikaa Tammisaaressa
16.30 Paluubussi Helsinkiin, jonne saavutaan noin klo 18.

Päiväretken hinta on 38 € sisältäen edestakaiset bussikuljetukset, lounaan sekä opastetut kierrokset Villa Skeppetissä ja Chappessa. Hintaan ei sisälly Chappen ja Raaseporin museon sisäänpääsyä, joka kuitenkin on Museokortilla ilmainen – jos sinulla ei ole Museokorttia, maksaa molempien museoiden sisäänpääsyyn oikeuttava lippu lisäksi 12/9 € (aikuiset/alennusryhmät, maksu paikan päällä). Mukaan mahtuu 48 nopeinta alumnia: ilmoittaudu maksamalla ensin osallistumismaksu Alumnikaupassa allaolevan linkin kautta ja täytä sen jälkeen tarkemmat osallistujatietosi erilliselle lomakkeelle. Lämpimästi tervetuloa mukaan!

HUOM: Suuren suosion takia tapahtuma järjestetään aikataulultaan ja sisällöltään identtisenä kahdesti, to 24.8. ja pe 25.8. Tällä hetkellä molemmat tapahtumat ovat loppuunvarattuja, mutta voit ilmoittautua varasijalle täyttämällä allaolevan Ilmoita osallistujatietosi -lomakkeen.

Torstai 24.8.2023 ja Perjantai 25.8.2023 kello 10.30, Helsinki-Tammisaari-Helsinki.


04.09. 2023 – Yliopiston lukuvuoden avajaiset ja avajaiskarnevaalit

Helsingin yliopiston rehtorilla on ilo kutsua yliopiston opiskelijat, henkilökunta ja yliopiston ystävät uuden lukuvuoden 2023-2024 avajaisjuhlaan yliopiston juhlasaliin maanantaina 4.9.2023 klo 12.15 alkaen. Tilaisuutta voi seurata myös striimin välityksellä Helsingin yliopiston Youtube-kanavalta.

Avajaisjuhlan ohjelmassa on rehtori Sari Lindblomin juhlapuhe sekä henkilökunnan ja ylioppilaskunnan edustajien tervehdykset, jotka pitävät Helsingin yliopiston henkilökuntayhdistys HYHY ry:n puheenjohtaja Elisa Hyytiäinen ja Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja Nea Hakala. Juhlan musiikista vastaavat Ylioppilaskunnan Soittajien jousikvartetti sekä Maija Kauhanen. Juhlan jälkeen pidetään ekumeeninen jumalanpalvelus Tuomiokirkossa, jossa saarnaa piispa Teemu Laajasalo, ja tunnustukseton tilaisuus Kansalliskirjaston Kupolisalissa, jossa puheen pitää professori Kalle Juuti.

Avajaisjuhlallisuuksien päätyttyä yleisö on tervetullut nauttimaan kahvit ja leivokset yliopiston päärakennuksen lämpiöihin klo 14.15 alkaen. Samalla on mahdollisuus tutustua itsenäisesti osaan päärakennuksen uusituista tiloista; opasteet avoinna oleviin tiloihin löytyvät päärakennuksen sisääntuloauloista. Avajaisten juhlayleisön pukukoodi on arkipuku. Osallistuminen ei edellytä ilmoittautumista, mutta jos olet tulossa, toivomme sinun kertovan siitä Alumniyhdistykselle allaolevan linkin kautta.

Lukuvuoden avajaisten jälkeen vietetään keskustakampuksella klo 14-18 perinteiseen tapaan Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan järjestämiä Avajaiskarnevaaleja. Karnevaaleilla on luvassa monipuolista ohjelmaa, ja niin uudet kuin vanhatkin opiskelijat pääsevät tutustumaan akateemisten järjestöjen laajaan kenttään. Myös Alumniyhdistys on mukana omalla esittelypisteellään – tule mukaan karnevaalihumuun ja ilmoittaudu vapaaehtoiseksi Alumniyhdistyksen pisteelle! Paikalla on koko ajan myös Alumniyhdistyksen toimiston väkeä, joten sinun ei tarvitse tuntea yhdistyksen toimintaa läpikotaisin ja voit piipahtaa paikalla lyhyestikin jakamassa opiskelijoille alumnikarkkeja ja kertomassa omista kokemuksistasi alumnina.

Maanantai 4.9.2023 kello 12, Yliopiston juhlasali (Aleksanterinkatu 5).


07.09. 2023 – Kulttuuritreffit: Brechtiä jokanaiselle

Syksyn ensimmäisillä Kulttuuritreffeillä suuntaamme Musiikkiteatteri Kapsäkkiin katsomaan Brechtiä jokanaiselle -menestysnäytelmää. Sirpa Kähkösen käsikirjoittama ja Taru Mäkelän ohjaama musiikkinäytelmä keräsi ensimmäisellä esityskaudellaan loppuunmyytyjä katsomoja ja ylistäviä arvosteluja, ja palaa nyt yleisön pyynnöstä ohjelmistoon. Ennen esitystä alumneille on luvassa myös tekijätapaaminen käsikirjoittaja Sirpa Kähkösen kanssa, joka esittelee meille teoksen klo 17.45-18.30.

Brechtiä jokanaiselle nostaa esiin naiset suurmiehen varjosta. Mitä rakkaus oikeuttaa? Kenen nimi muistetaan, kenet unohdetaan? Kuka kirjoitti mestarin klassikot? Kirjailija ja aikansa kuuluisin kommunisti Bertolt Brecht seurueineen saapui Suomeen 1940 paeten natseja. Hän vietti ahdasta pakolaiselämää yli vuoden Suomessa Hella Wuolijoen ja muiden vasemmistolaisnaisten auttamana. Brechtiä jokanaiselle luo ankaran katseen ihmissuhteitten vinoihin rakennelmiin suurten vainojen aikaan. Se saa näkemään uusin silmin fasismin olemuksen yhteiskunnassa, historiassa ja ihmissuhteissa. Eilen ja nyt.

Alumneille on varattu esitykseen 80 paikkaa permannolta ja 40 lisäpaikkaa parvelta 15 % alennuksella hintaan 32 € (norm. 38 €). Ilmoittaudu mukaan maksamalla osallistumismaksu allaolevan linkin kautta Alumnikaupassa. Muistathan sen jälkeen myös täyttää osallistujatietosi erilliselle lomakkeelle, niin tieto lippujen jaosta ja mahdollisista muutoksista tavoittaa sinut. Paikkoja ei kuitenkaan voi varata Ilmoita osallistujatietosi -linkin kautta, vaan alumnien lippukiintiö jaetaan maksujärjestyksessä. Alumnialennus on voimassa 10.8. klo 12 asti – maksathan osallistumismaksusi ennen sitä!

Torstai 7.9.2023 kello 17.45 (tekijätapaaminen) ja 19 (esitys), Musiikkiteatteri Kapsäkki (Hämeentie 68).


11.09. 2023 – Kirjallisuuspiiri: Ville Keynäs

Syyskuun ensimmäisen kirjallisuuspiirin vieraana on Ville Keynäs, joka keskustelee Georges Perecin klassikkoromaanin La Disparition tuoreesta suomennoksestaan Häviäminen (Teos 2023). Ville Keynäs on suomalainen kääntäjä, joka tunnetaan ranskalaisen kirjallisuuden, erityisesti kirjallisen leikittelyn ja verbaalisen runsautensa takia “mahdottomana käännettävänä” pidetyn kirjallisuuden suomentajana. Hän on myös yksi Aku Ankan kääntäjistä ja on saanut työstään useita tunnustuksia, mm. kirjallisuuden valtionpalkinnon 2022.

La Disparition ilmestyi 1969 ja on yksi ranskalaisen Georges Perecin tunnetuimmista teoksista. Ei vähiten siksi, että se on kirjoitettu ilman e-vokaalia, joka on ranskan kielen yleisin kirjain. Kirjan perimmäisenä aiheena sattumusten, anekdoottien, runojen ja kaavojen takana saattaakin olla juuri tuon kirjaimen puuttuminen. Teos on nyt vihdoin suomennettu – ilman ainuttakaan a-vokaalia, joka on suomen kielen yleisin kirjain. Häviäminen on käännöskirjallisuuden tapaus!

Kirjallisuuspiirissä kirjailijat ja tutkijat keskustelevat tuoreista teoksistaan. Maanantaisin painopiste on kaunokirjallisuudessa ja tiistaisin esillä ovat Helsingin yliopiston tutkijoiden työhön perustuvat tietokirjat. Kirjallisuuspiirin maanantai-iltojen ohjelman ovat suunnitelleet S&S:n kustantaja Mirjam Ilvas ja Teoksen toimitusjohtaja Nina Paavolainen. Tutkijatiistaiden ohjelmasta vastaavat humanistisen tiedekunnan dekaani, tietokirjallisuuden professori Pirjo Hiidenmaa ja Suomen tietokirjailijat ry:n entinen puheenjohtaja, emeritusprofessori Markku Löytönen.

Maanantai 11.9.2023 kello 17-18, Porthania sali PIII (Yliopistonkatu 3). Tapahtumaa voi seurata myös suoratoistona.


13.09. 2023 – Tiedeklubi: Uskallanko sanoa? Tieteen vapaus ja tutkijoiden sananvapaus

Sananvapaus on tieteen ja tutkijoiden keskeinen työkalu ja vapaan tieteen oleellinen edellytys. Siksi tutkijoiden sananvapautta on aina pyritty myös ohjailemaan ja rajoittamaan. Mihin kaikkeen tutkimusaiheistaan ja -tuloksistaan julkisuudessa kertova tutkija joutuu nykyään varautumaan? Onko tutkijoiden ja asiantuntijoiden häirintä osa laajempaa tiedevastaisuuden aaltoa?

Tieteen vapaudesta ja tutkijoiden sananvapaudesta keskustelemassa ovat dosentti, asiantuntija Oula Silvennoinen sekä FM, opettaja ja tietokirjailija Severi Hämäri. Syyskuun Tiedeklubia isännöi Tiedonjulkistamisen neuvottelukunnan Tutkijoiden ja asiantuntijoiden sananvapauden tukeminen -hanke.

Tiedeklubeja luotsaa Tieteellisten seurain valtuuskunta (TSV), ohjelmasta vastaavat TSV:n jäsenseurat ja myös Alumniyhdistys on mukana yhteistyössä. Tilaisuudet järjestetään tällä kaudella Tieteiden talon Tiedekahvilassa ja äänitetään podcasteiksi, jotka julkaistaan klubien jälkeisinä päivinä Tiederadio-kanavalla SoundCloudissa ja Spotifyssa.

Keskiviikko 13.9.2023 kello 17-18, Tieteiden talon Tiedekahvila (Kirkkokatu 6).


21.09. 2023 – Helsinki 1944 – Suurpommitusten jalanjäljillä 20.9. ja 21.9.

Tervetuloa Alumniyhdistyksen ja SKS:n yhteistyössä toteuttamille kävelykierroksille tutustumaan vuoden 1944 suurpommitusten merkkeihin Helsingin keskustassa! Historiantutkija, tietokirjailija Ville Jalovaara kertoo aiheesta ja johdattaa katsomaan kaupunkikuvassa yhä erottuvia pommitusten jälkiä. Jalovaara on kirjoittanut aiheesta syyskuussa 2023 ilmestyvän kirjan Helsinki 1944, johon kierros perustuu.

Helsinki 1944 -kävelykierrokselle mahtuu mukaan 40 nopeinta alumnia. Noin 1,5 tuntia kestävä kierros alkaa Erottajan paloasemalta ja päättyy yliopiston päärakennukselle; rankkasateen sattuessa siirrymme sisätiloihin. Tapahtumaan ilmoittautumisen yhteydessä voit myös ennakkotilata tuoreen Helsinki 1944 -kirjan tekijän signeeraamana alumnihintaan 24,90 € (norm. 34 €, maksu kortilla kierroksen päätteeksi).

HUOM: Suuren suosion takia tapahtuma järjestetään aikataulultaan ja sisällöltään identtisenä kahdesti, ke 20.9. ja to 21.9. Molemmat kierrokset ovat loppuunvarattuja, mutta voit ilmoittautua varasijalle täyttämällä allaolevan lomakkeen.

Keskiviikko 20.9.2023 kello 17-18.30, lähtö Erottajan paloasemalta (Korkeavuorenkatu 26).
Torstai 21.9.2023 kello 17–18.30, lähtö Erottajan paloasemalta (Korkeavuorenkatu 26).


25.09. 2023 – Alumnien kampusretki Kumpulaan

Tervetuloa alumnien kampusretkelle Kumpulan kampukselle maanantaina 25.9. klo 16.30-20! Tapahtuma on toinen osa Helsingin yliopiston alumniyhdistyksen ja Helsinki Alumni -yhteisön yhdessä toteuttamaa kampusretkien sarjaa, jonka aikana alumnit pääsevät tutustumaan kunkin Helsingin yliopiston kampuksen toimintaan, tutkijoihin ja opiskelijoihin sekä kiinnostaviin kohteisiin kampuksella.

Kumpulan kampuksella toimii yli 5000 opiskelijan matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta, minkä lisäksi Helsingin luonnontiedelukio on juuri muuttanut uusiin tiloihin kampuksen yhteyteen. Kampusretken teemana onkin Kumpulassa toteutuva polku koululaisesta luonnontiedealan akateemiseksi, ja tiedekunnan ja lukion lisäksi pääsemme tutustumaan kampuksella sijaiseviin koululaisille suunnattuihin LUMA-tiedeluokkiin. Kampusretki on avoin kaikille alumneille omasta koulutustaustasta riippumatta.

OHJELMA
16.30 Tervetuloa ja kampuksen esittely
Varadekaani Samuli Siltanen
17.00 Tutustuminen LUMA-tiedeluokkiin
Fysiikan avoin opetuslaboratorio Fotoni, Kemianluokka Gadolin tai Matematiikan ja tilastotieteen luokka Summamutikka
17.45 Tutustuminen Helsingin luonnontiedelukioon
Rehtori Kaisa Tikka
18.45 Tarjoilua ja paneelikeskustelu
Polku koululaisesta luonnontiedealan akateemiseksi Kumpulan kampuksella

LUMA-tiedeluokkiin voidaan ottaa rajallinen määrä osallistujia, minkä vuoksi kampusretkelle mahtuu mukaan 80 nopeinta alumnia ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoittaudu mukaan allaolevasta linkistä viimeistään 17.9. ja valitse ilmoittautumisen yhteydessä, mihin tiedeluokkaan haluat tutustua. Kampusretki alkaa ja päättyy yhteisellä osuudella Physicumin salissa D101 (Gustaf Hällströmin katu 2). Tervetuloa!

Maanantai 25.9.2023 kello 16.30-20, Kumpulan kampus.


26.09. 2023 – Kirjallisuuspiiri: Jukka Häkkinen

Syyskuun toisen Kirjallisuuspiirin vieraana on psykologian ja kognition tutkija Jukka Häkkinen, joka keskustelee tuoreesta teoksestaan Salaliitot ympärillämme. Miksi totuus ei kiinnosta aivojamme? Häkkisen ajankohtainen teos paljastaa, etteivät salaliittouskomukset ole aivojen virhetoiminto, vaan selviytymistä edistävien aivomekanismien toimintaa. Meistä jokainen uskoo salaliittoihin – aivomme eivät ole kiinnostuneita totuudesta, ainoastaan selviytymisestä.

Havaintopsykologian asiantuntija Jukka Häkkinen tutkii Helsingin yliopistossa ihmisen havaitsemista, ajattelua ja päätöksentekoa. Hän on perehtynyt myös hallusinaatioiden ja muiden epätavallisten kokemusten aivomekanismeihin. Salaliittouskomuksia selitetään usein harhaisuudella tai ajattelun laiskuudella, mutta tutkimus osoittaa meidän kaikkien olevan alttiita salaliittoteorioille. Samat aivomekanismit, joiden avulla tehdään nopeita päätöksiä, luovitaan sosiaalisissa tilanteissa ja pidetään mieliala hyvänä, altistavat meidät salaliittoteorioille. Kirjallisuuspiirissä Jukka Häkkistä haastattele emeritusprofessori Markku Löytönen.

Kirjallisuuspiirissä kirjailijat ja tutkijat keskustelevat tuoreista teoksistaan. Maanantaisin painopiste on kaunokirjallisuudessa ja tiistaisin esillä ovat Helsingin yliopiston tutkijoiden työhön perustuvat tietokirjat. Kirjallisuuspiirin maanantai-iltojen ohjelman ovat suunnitelleet S&S:n kustantaja Mirjam Ilvas ja Teoksen toimitusjohtaja Nina Paavolainen. Tutkijatiistaiden ohjelmasta vastaavat humanistisen tiedekunnan dekaani, tietokirjallisuuden professori Pirjo Hiidenmaa ja Suomen tietokirjailijat ry:n entinen puheenjohtaja, emeritusprofessori Markku Löytönen.

Tiistai 26.9.2023 kello 17-18, Porthania sali PIII (Yliopistonkatu 3). Tapahtumaa voi seurata myös suoratoistona.


29.09. 2023 – Tiedekulma: Priimuksesta pudokkaaksi?

Yliopisto-lehti järjestää 70-vuotisjuhliensa kunniaksi Tiedekulmassa keskustelutilaisuuden, jossa ruoditaan Suomen koulutustason junnaamista. Keskustelemassa ovat SYL:n hallituksen jäsen Jenny Kasongo, kasvatustieteen professori Sonja Kosunen, biokemian opiskelija Aatu Ruohonen, ulkoministeriön osastopäällikkö Jari Sinkari ja politiikan tutkija Johanna Vuorelma.

Heikkeneekö Suomen maine koulutuksen ihmemaana? Putoaako Suomi koulutuksen kelkasta? Pysyykö yliopisto-opiskelu kaikkien saavutettavana mahdollisuutena vai tuleeko siitä eliitin herkkua, kuten aiemmilla vuosisadoilla? Miten pidämme huolen siitä, että nuoret uskovat mahdollisuuksiinsa ja jaksavat kilvoitella myös koulutuksen eri tasoilla? Entä mitä eväitä akateeminen koulutus on antanut omalle ajattelulle?

Keskustelun juontavat tiedetoimittaja Mikko Pelttari ja Yliopisto-lehden toimituspäällikkö Arja Tuusvuori. Tapahtumaan ei ole ennakkoilmoittautumista ja sitä voi seurata joko paikan päällä Tiedekulmassa tai suoratoistona Tiedekulman verkkosivuilla. Tervetuloa!

Perjantai 29.9.2023 kello 17-18.30, Tiedekulma (Yliopistonkatu 4).


04.10. 2023 – Alumni Afterwork: Vanhan kulttuurikeskus

Alumni Afterwork -tapaamiset tarjoavat mahdollisuuden kuulla mielenkiintoisia tarinoita yliopistoyhteisöstä sekä tavata muita alumneja matalalla kynnyksellä lasillisen äärellä. Afterworkit järjestetään ravintoloissa tai baareissa, joilla on vahva kytkös yliopistoon tai opiskelijaelämään. Alumneille on varattu pientä naposteltavaa ja oma nurkka tai kabinetti, jossa illan vierailija kertoo meille tapaamisen aluksi jonkin yliopistoyhteisön tahon toiminnasta tai kuulumisista. Sen jälkeen on luvassa vapaata kuulumisten vaihtoa ja seurustelua illan aiheesta tai aiheen vierestä niin vanhojen kuin uusienkin alumnituttujen kanssa.

Syksyn ensimmäisen Afterworkin aiheena on Vanhan kulttuurikeskus, jonka vaiheista saapuu kertomaan kulttuurikeskusta itsekin pyörittänyt ja siitä kirjan koonnut FL Asko Mäkelä. Vuosina 1969-1993 Vanhalla toiminut Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan kulttuurikeskus oli neljännesvuosisadan ajan suomalaisen kulttuurielämän uudistaja sekä monien uusien taiteen muotojen ja lukemattomien eturivin taiteilijoiden kasvualusta.

Vanha ylioppilastalo toimii enää vain tilausravintolana, joten tapahtuman paikkana on kevään Afterworkien tapaan suoraan Vanhan alapuolella sijaitseva Myöhä Café & Bar. Ylioppilaskunnan omistama, Kaivopihan ja Kolmen sepän aukion välisessä yhdyskäytävässä sijaitseva Myöhä on opiskelijoiden oma baari, jossa myös Alumniyhdistyksen jäsenet saavat jäsenetuna valikoidut juomat alennushintaan. Tilaisuudessa on myös mahdollisuus ostaa Asko Mäkelän ja Outi Poppin teos Vanha palaa! alumnihintaan 10 €.

Keskiviikko 4.10.2023 kello 17-19, Myöhä Café & Bar (Mannerheimintie 3, sisäänkäynti Kolmen sepän aukiolta tai Kaivopihalta).


09.10. 2023 – Kirjallisuuspiiri: Iida Turpeinen

Lokakuun ensimmäisen kirjallisuuspiirin vieraana on Iida Turpeinen, joka keskustelee tuoreesta teoksestaan Elolliset (S&S 2023). Iida Turpeinen on helsinkiläinen kirjallisuudentutkija, joka valmistelee väitöskirjaa luonnontieteiden ja kirjallisuuden risteymistä. Kirjoittajana häntä kiehtovat tutkimustiedon kaunokirjalliset mahdollisuudet ja tieteen historian erikoiset anekdootit ja sivupolut. Hän on aiemmin kirjoittanut mm. käsikirjoituksen Ellen Thesleffin elämäkertaan pohjautuvaan sarjakuvaromaaniin.

Elolliset on poikkeuksellisen vaikuttava esikoisromaani. Se on erään lajin muotokuva, hengästyttävä seikkailu läpi kolmen vuosisadan ja kertomus suurista inhimillisistä pyrkimyksistä: tieteestä, taiteesta ja halusta herättää uudelleen henkiin sellainen, minkä ihminen on tietämättömyydessään tuhonnut.

Kirjallisuuspiirissä kirjailijat ja tutkijat keskustelevat tuoreista teoksistaan. Maanantaisin painopiste on kaunokirjallisuudessa ja tiistaisin esillä ovat Helsingin yliopiston tutkijoiden työhön perustuvat tietokirjat. Kirjallisuuspiirin maanantai-iltojen ohjelman ovat suunnitelleet S&S:n kustantaja Mirjam Ilvas ja Teoksen toimitusjohtaja Nina Paavolainen. Tutkijatiistaiden ohjelmasta vastaavat humanistisen tiedekunnan dekaani, tietokirjallisuuden professori Pirjo Hiidenmaa ja Suomen tietokirjailijat ry:n entinen puheenjohtaja, emeritusprofessori Markku Löytönen.

Maanantai 9.10.2023 kello 17-18, Porthania sali PIII (Yliopistonkatu 3). Tapahtumaa voi seurata myös suoratoistona.


11.10. 2023 – Tiedeklubi: Kulttuurihistoriallinen tiede kohtaa taiteen

Taide on ollut läsnä kulttuurihistorian tutkimuksessa pitkään niin tutkimuksen kohteena, tutkimusmenetelmänä kuin tutkimuksen inspiraationa. Millaisin keinoin kulttuurihistorian tutkimus tutkii ja luo taidetta? Miten menneisyyden ilmiöitä voidaan tutkia taiteen tekemisen keinoin? Voivatko taiteen keinot toimia historiallisen tiedon popularisoinnin välineenä?

Keskustelemassa kulttuurihistorian ja taiteen suhteesta ovat FT, tutkijatohtori Karoliina Sjö ja FT, kulttuurihistorian tutkija ja tietokirjailija Hanna-Reetta Schreck. Keskustelua vetää Kulttuurihistorian seuran puheenjohtaja, professori Hannu Salmi. Lokakuun Tiedeklubia isännöi Kulttuurihistorian seura.

– Kulttuurihistorian seuran puheenjohtaja, professori Hannu Salmi tulee vetämään keskustelua. Lisäksi Hanna-Reetta Schreckin titteli on muuttunut maisterista tohtoriksi.

Tiedeklubeja luotsaa Tieteellisten seurain valtuuskunta (TSV), ohjelmasta vastaavat TSV:n jäsenseurat ja myös Alumniyhdistys on mukana yhteistyössä. Tilaisuudet järjestetään tällä kaudella Tieteiden talon Tiedekahvilassa ja äänitetään podcasteiksi, jotka julkaistaan klubien jälkeisinä päivinä Tiederadio-kanavalla SoundCloudissa ja Spotifyssa.

Keskiviikko 11.10.2023 kello 17-18, Tieteiden talon Tiedekahvila (Kirkkokatu 6).


12.10. 2023 – Ilmastonmuutos – tragedia horisontissa?

Ilmastonmuutos – tragedia horisontissa? Mitä voidaan tehdä poliittisin päätöksin? Miten markkinat voivat vauhdittaa muutosta? Kesän aikana on otettu tärkeitä askeleita kestävän kehityksen raportoinnissa. Mitä ne merkitsevät? Mikä muuttuu? Kun ilmastonmuutos on globaali ongelma, kyetäänkö ristiriitojen maailmassa voimat yhdistämään?

Viime kevään Talous ja humanismi -keskustelun yhteydessä luvattu paneelikeskustelu kestävästä kehityksestä järjestetään lokakuussa. Talous ja humanismi -keskustelun tavoin tilaisuutta isännöi ja keskustelua moderoi alumni Erkki Liikanen, joka on raportointistandardeista vastaavan IFRS-säätiön hallituksen ja Helsinki Graduate School of Economicsin (HGSE) johtokunnan puheenjohtaja.

Mukana paneelissa on kolme alan asiantuntijaa: Alumni Susanna Miekk-oja on sijoitusalan ammattilainen ja Tracefi Oy:n perustaja, joka on pitkään työskennellyt kestävän sijoitustoiminnan parissa. Taloustieteen apulaisprofessori Lassi Ahlvik Helsinki Graduate School of Economicsista (HGSE) on tutkinut talouden ja ilmastotoimien suhdetta. Partner Mikael Niskala konsulttiyritys PwC:stä on tunnettu kestävän kehityksen raportoinnin ja varmennuksen asiantuntija.

HUOM: Alumneilta tulleiden toiveiden johdosta keskustelua on alkuperäisestä tiedosta poiketen mahdollista seurata myös suoratoistona, mutta tilaisuuden luonteesta johtuen suosittelemme kaikille osallistumista paikan päällä.

Torstai 12.10.2023 kello 17-18.30, Porthanian sali PI (Yliopistonkatu 3). Tapahtumaa voi seurata myös suoratoistona.


24.10. 2023 – Kirjallisuuspiiri: Hannu Toivonen

HUOM! VIERAS ON VAIHTUNUT AIEMMIN ILMOITETUSTA

Lokakuun tutkijatiistain vieraana on Hannu Toivonen, joka keskustelee tuoreesta teoksestaan Mitä tekoäly on? — 100 kysymystä ja vastausta. Hannu Toivonen toimii Tietojenkäsittelytieteen professorina Helsingin yliopistossa ja hänellä on itsellään pitkä tausta tekoälyn luovuuden tutkimuksessa. Hän on toiminut asiantuntijana erityisesti tekoälyn ja laskennallisen luovuuteen liittyvissä asioissa.

Voiko tekoälyllä olla tietoisuus? Kuinka paljon tekoälyllä on valtaa? Onko tekoäly uhka yksityisyydelle? Kirjassaan Mitä tekoäly on? Hannu Toivonen vastaa yleistajuisesti sataan kysymykseen tekoälystä. Vastaukset valaisevat monipuolisesti tekoälyn periaatteita ja vaikutuksia. Teoksessa Toivosen tavoitteena on antaa monipuolinen kuva kentästä, ja siksi hän on valinnut mukaan mahdollisimman erilaisia kysymyksiä. Hannu Toivosta haastattelee professori Pirjo Hiidenmaa.

Kirjallisuuspiirissä kirjailijat ja tutkijat keskustelevat tuoreista teoksistaan. Maanantaisin painopiste on kaunokirjallisuudessa ja tiistaisin esillä ovat Helsingin yliopiston tutkijoiden työhön perustuvat tietokirjat. Kirjallisuuspiirin maanantai-iltojen ohjelman ovat suunnitelleet S&S:n kustantaja Mirjam Ilvas ja Teoksen toimitusjohtaja Nina Paavolainen. Tutkijatiistaiden ohjelmasta vastaavat humanistisen tiedekunnan dekaani, tietokirjallisuuden professori Pirjo Hiidenmaa ja Suomen tietokirjailijat ry:n entinen puheenjohtaja, emeritusprofessori Markku Löytönen.

Tiistai 24.10.2023 kello 17-18, Porthania sali PIII (Yliopistonkatu 3). Tapahtumaa voi seurata myös suoratoistona.


25.10. 2023 – Urakoulutus: Näin onnistut palkkaneuvotteluissa

Palkkaneuvottelut voivat olla edessä, kun olet vaihtamassa uuteen työhön tai palkankorotus on ajankohtainen nykyisessä työssäsi. Kuitenkin aTalentin palkkatutkimuksen mukaan vain joka kolmas on saanut muilta neuvoja palkkaneuvotteluihin. Omasta palkasta neuvotteleminen voi monille tuntua vaikealta ja ammattilaisten neuvoista on aina hyötyä kokeneemmallekin, joten hyvät vinkit ovat paikallaan!

Alumniyhdistyksen syksyn urakoulutuksessa kuulet parhaat vinkit palkkaneuvotteluihin. Kokonaan verkossa toteutettavasta koulutuksesta vastaa Alumniyhdistyksen yhteistyökumppani aTalent Recruiting ja kouluttajina toimivat Senior Talent Sourcing manager & Team Lead Miili Reponen ja Senior Recruitment Manager Kiira Ojala. Koulutuksen lopuksi on myös aikaa osallistujien kysymyksille. Tervetuloa mukaan nappaamaan vinkit talteen!

Keskiviikko 25.10.2023 kello 17-18.30. Tapahtuma toteutetaan kokonaan verkossa ja osallistumislinkki lähetetään ilmoittautuneille erikseen.


02.11. 2023 – Kulttuuritreffit: Tiedemuseo Liekki

Syksyn toisilla Kulttuuritreffeillä pääsemme tutustumaan tuoreeltaan Yliopistomuseon uuteen näyttelykeskukseen. Yliopiston päärakennuksen peruskorjauksen myötä siellä toiminut Yliopistomuseo on ollut viime vuodet suljettuna, mutta remontin vihdoin valmistuttua se avaa ovensa uudella nimellä: Yliopistomuseo on nyt Tiedemuseo Liekki. Päärakennuksen uuden puolen kulmassa 10.10. yleisölle avautuva näyttelykeskus haastaa kävijää katsomaan maailmaa ja arkeaan uudella tavalla.

Kulttuuritreffeillä tutustumme Helsingin yliopiston ihmisten, tieteenalojen ja paikkojen tarinaa esittelevään uuteen perusnäyttelyyn Tieteen palo, jonka teemoihin sisältyvät muutto Turusta Helsinkiin sekä ihmiskohtalot yliopiston historiassa. Alumniyhdistykselle on varattu yhteensä 4 opastettua kierrosta, joihin kuhunkin mahtuu enintään 20 osallistujaa. 45 minuuttia kestävä suomenkielinen opastus on Alumniyhdistyksen jäsenille ja heidän seuralaisilleen maksuton, mutta osallistujien tulee maksaa Yliopistomuseon pääsymaksu itse (norm. 10 €, Museokortilla ilmainen). Opastuksen jälkeen näyttelyyn voi jäädä vielä tutustumaan omatoimisesti.

HUOM: Suuren suosion myötä kaikki opastetut kierrokset (ml. lisäkierros klo 15.30) ovat täyteen varattuja, mutta voit ilmoittautua varasijalle allaolevista linkeistä.

Torstai 2.11.2023 kello 15.30, 16.30, 17.30 ja 18.30, Yliopistomuseo (Fabianinkatu 33).


09.11. 2023 – ALUMNIJUHLA

Alumniyhdistyksen syksy huipentuu jälleen Alumnijuhlaan – tervetuloa mukaan juhlimaan! Luvassa on perinteiseen tapaan herkullista ruokaa ja juomaa, seurustelua ja sopivasti ohjelmaa – mm. Vuoden Alumnin 2024 valinta, dosentti ja partneri (Kari & Pantsar Co.) Mari Pantsarin puhe yliopistolle sekä musiikkia. Tällä kertaa paikkana on yliopiston päärakennuksen katetulle sisäpihalle avautuva upouusi Agora-tila, jossa pääsemme istuvan illallisen sijaan nauttimaan rennoissa merkeissä ohjelmasta ja buffet-ruokailusta.

Osallistumismaksu on Alumniyhdistyksen jäsenille 45 € ja muille omakustannehinnan 50 € sisältäen alkumaljan, ruokaisan kolmen salaatin buffetin lisukkeineen sekä viiniä. Ilmoittaudu mukaan maksamalla osallistumismaksu allaolevan linkin kautta Alumnikaupassa. Kun täytät kaikki tarvittavat tiedot Alumnikaupassa lippua ostaessasi, sinun ei enää tarvitse täyttää erillistä ilmoittautumislomaketta. Tapahtuman pukukoodi on vapaa: voit pukeutua esimerkiksi arkipukuun, mekkoon tai muuhun juhlaan sopivaan siistiin asuun.

Avecit ja ystävät ovat tervetulleita juhlaan vaikka eivät olisikaan alumneja, joten kannattaa kutsua heidätkin mukaan. Tervetuloa nauttimaan iloisesta tunnelmasta ja nostamaan malja Yliopistolle ja Alumniyhdistykselle yhdessä vanhojen ja uusien alumnituttujen kanssa!

Torstai 9.11.2023 kello 18-20, Yliopiston päärakennuksen Agora (Fabianinkatu 33).


13.11. 2023 – Kirjallisuuspiiri: Agneta Rahikainen

Marraskuun ensimmäisen kirjallisuuspiirin vieraana on Agneta Rahikainen, joka keskustelee tuoreesta teoksestaan Edith Södergran – Elämä (S&S 2023). Agneta Rahikainen on Svenska litteratursällskapetin ohjelmapäällikkö, joka on voittanut elämäkertateoksillaan lukuisia palkintoja. Hän on tutkinut Edith Södergranin elämänvaiheita ja Södergran-myyttiä kolmenkymmenen vuoden ajan ja on alan johtava asiantuntija. Södergranin lisäksi hän on julkaissut teoksia Henry Parlandista sekä Johan Ludvig ja Frederika Runebergista.

Edith Södergranin kuolemasta on kulunut tänä vuonna sata vuotta, mutta hänen merkityksensä suomalaiselle runoudelle on sinä aikana vain kasvanut ja hänen ympärilleen on rakennettu myyttejä ehkä turhankin ahkerasti. Teoksessa Edith Södergran – Elämä myytti jätetään sikseen, jolloin esiin nousee paitsi nerokas runoilija myös ihminen, joka oli lihaa ja verta – nainen, joka oli huumorintajuinen, itseironinen ja epäsovinnainen mutta vakaumuksessaan varma.

Kirjallisuuspiirissä kirjailijat ja tutkijat keskustelevat tuoreista teoksistaan. Maanantaisin painopiste on kaunokirjallisuudessa ja tiistaisin esillä ovat Helsingin yliopiston tutkijoiden työhön perustuvat tietokirjat. Kirjallisuuspiirin maanantai-iltojen ohjelman ovat suunnitelleet S&S:n kustantaja Mirjam Ilvas ja Teoksen toimitusjohtaja Nina Paavolainen. Tutkijatiistaiden ohjelmasta vastaavat humanistisen tiedekunnan dekaani, tietokirjallisuuden professori Pirjo Hiidenmaa ja Suomen tietokirjailijat ry:n entinen puheenjohtaja, emeritusprofessori Markku Löytönen.

Maanantai 13.11.2023 kello 17-18, Porthania sali PIII (Yliopistonkatu 3). Tapahtumaa voi seurata myös suoratoistona.


15.11. 2023 – Tiedeklubi: Metsäkato Suomessa

Metsäkatoa Suomessa on pidetty historian ilmiönä. Kuitenkin Suomen metsäala pienenee edelleen, vuosien mittaan merkittävässä määrin. Mikä aiheuttaa nykyisen metsäkadon Suomessa? Uhkaako metsäkato hiilinielujamme? Mitkä ovat vaikutukset luonnon monimuotoisuudelle? Millaisia sosiaalisia konflikteja metsäkato ja sen torjuminen aiheuttavat?

Metsäkadon syistä, seurauksista ja torjunnasta keskustelevat professori Lasse Peltonen Itä-Suomen yliopistosta ja ja tutkimusprofessori Artti Juutinen Luonnonvarakeskuksesta. Keskustelua juontaa yliopistotutkija Anna Lintunen Helsingin yliopistosta. Marraskuun Tiedeklubia isännöi Suomen Metsätieteellinen Seura.

Tiedeklubeja luotsaa Tieteellisten seurain valtuuskunta (TSV), ohjelmasta vastaavat TSV:n jäsenseurat ja myös Alumniyhdistys on mukana yhteistyössä. Tilaisuudet järjestetään tällä kaudella Tieteiden talon Tiedekahvilassa ja äänitetään podcasteiksi, jotka julkaistaan klubien jälkeisinä päivinä Tiederadio-kanavalla SoundCloudissa ja Spotifyssa.

Keskiviikko 15.11.2023 kello 17-18, Tieteiden talon Tiedekahvila (Kirkkokatu 6).


16.11. 2023 – Alumniyhdistyksen vuosikokous

Helsingin yliopiston alumniyhdistys ry:n sääntömääräinen vuosikokous järjestetään torstaina 16.11.2023 klo 17.00 Svenska social- och kommunalhögskolanin juhlasalissa (Snellmaninkatu 12, sisäänkäynti Yrjö-Koskisen kadulta). Kokouksessa mm. käsitellään vuoden 2022 tilinpäätös ja toimintakertomus, hyväksytään vuoden 2024 toimintasuunnitelma, talousarvio ja jäsenmaksut sekä valitaan valtuuskunnan ja hallituksen uudet jäsenet erovuoroisten tilalle. Kokouksen jälkeen on luvassa tarjoilua.

Kokouksen esityslista sekä toimintakertomus 2022, toimintasuunnitelma 2024 ja hallituksen esitys jäsenmaksuista ovat nähtävillä yhdistyksen verkkosivuilla ja muutkin vuosikokousmateriaalit toimistolla (Yliopistonkatu 3, 3. krs) pääsääntöisesti arkisin kello 10-16 välisenä aikana. Suosittelemme olemaan etukäteen yhteydessä toimistoon, mikäli haluat tutustua materiaaleihin paikan päällä.

Voit myös ilmaista mielipiteesi kokouksessa käsiteltävistä asioista sähköpostitse osoitteeseen hy@alumniyhdistys.fi. Virallisia esityksiä voi kuitenkin tehdä ainoastaan paikan päällä kokouksessa, eikä kokoukseen ole etäosallistumismahdollisuutta. Tervetuloa mukaan vaikuttamaan yhdistyksen yhteisiin asioihin!

Torstai 16.11.2023 kello 17-19, Soc&Komin juhlasali (Snellmaninkatu 12, sisäänkäynti Yrjö-Koskisen kadulta).


21.11. 2023 – Kulttuuritreffit: Väriä & valoa Ateneumissa

Marraskuun Kulttuuritreffeillä suuntaamme vastaremontoituun Ateneumiin katsomaan Väriä & valoa – impressionismin perintö -näyttelyä. Lokakuun lopulla avautuva näyttely esittelee impressionistista ja uusimpressionistista taidetta vuosilta 1860–1916 rinnastaen kansainvälisen taiteen huippunimet suomalaisen väritaiteen lyhyeen mutta intensiiviseen kukoistuskauteen. Näyttelyn kansainvälisten taiteilijoiden joukossa ovat mm. Claude Monet, August Renoir, Camille Pissarro ja Alfred Sisley, ja kotimaisista taiteilijoista ovat esillä mm. Ellen Thesleff, Magnus Enckell, Pekka Halonen ja Tyko Sallinen.

Näyttelyyn ei ruuhkien välttämiseksi järjestetä lainkaan opastuksia, mutta Alumniyhdistyksen jäsenille on varattu oma puolen tunnin näyttelyintro Ateneum-salissa. Näyttelyintrolla saamme johdatuksen näyttelyn teemoihin ja keskeisiin teoksiin asiantuntevan oppaan ja runsaan kuvaesityksen avulla. Tämän jälkeen jokainen voi tutustua Ateneumin intendentti Anna-Maria von Bonsdorffin ja museonjohtaja Marja Sakarin kuratoimaan näyttelyyn omaan tahtiinsa.

Näyttelyintroon mahtuu yhteensä 100 alumnia ja sen hinta on Alumniyhdistyksen jäsenille 6 €/hlö (norm. 8 €). Sen lisäksi osallistujien tulee paikan päällä maksaa Ateneumin pääsymaksu itse (20/12 €, Museokortilla ilmainen). Ilmoittaudu mukaan maksamalla osallistumismaksu Alumnikaupassa. Kun täytät kaikki tarvittavat tiedot Alumnikaupassa lippua ostaessasi, sinun ei tarvitse enää täyttää erillistä ilmoittautumislomaketta. Ilmoittautuminen päättyy 5.11. – maksathan osallistumismaksusi ennen sitä.

HUOM: Tapahtuma on täynnä.

Tiistai 21.11.2023 kello 16.30, Ateneum (Kaivokatu 2, ryhmien sisäänkäynti Ateneuminkujalta).


23.11. 2023 – Aivot ovat tärkein pääomamme – Alumnien aivotutkimusilta

Mitä aivotutkimuksella on saatu viime vuosikymmeninä aikaan esimerkiksi Alzheimerin taudin ja MS-taudin osalta? Mitä aivotutkijat selvittävät ja millaisia läpimurtoja on odotettavissa? Miten aivotutkimuksen avulla voidaan helpottaa suomalaisen yhteiskunnan kestävyysongelmia? Miten omista aivoistaan voi pitää hyvää huolta?

Alumnien aivotutkimusillassa aiheesta keskustellaan niin tutkijan, alumnin kuin yhteiskunnankin näkökulmasta. Keskustelijoina ovat Helsingin yliopiston ja HUSin neuroimmunologian professori Pentti Tienari (Aivosäätiön hallituksen jäsen, Helsingin yliopiston alumni), partneri ja varainhoidon ammattilainen Susanna Miekk-oja (Helsingin yliopiston alumniyhdistyksen entinen puheenjohtaja, Aivosäätiön hallituksen jäsen) ja Aivosäätiön toimitusjohtaja Jenni Pajunen.

Tilaisuuden järjestää Aivosäätiö yhteistyössä Helsingin yliopiston alumniyhdistyksen kanssa.

Aivosäätiö rakentaa tulevaisuuden Suomea, jossa yhä harvempi joutuu kärsimään aivojen ja hermoston sairauksista. Teemme sen edistämällä lahjoitusvaroin tutkimusta sekä lisäämällä ymmärrystä aivoterveydestä, aivosairauksista ja aivotutkimuksesta. Jaamme vuosittain apurahoja aivotutkijoille. Tilaa säätiön uutiskirje, niin saat ajankohtaista tietoa aivotutkimuksesta.

Helsingin yliopiston alumniyhdistys on itsenäinen ja aktiivinen yhteisö kaikille niille, jotka lähtivät yliopistolta mutta joista yliopisto ei koskaan lähde. Tarjoamme vuosittain yli 50 tapahtumaa niin tieteestä, kulttuurista, työelämästä, matkoista kuin juhlistakin kiinnostuneille sekä monipuolisia rahanarvoisia jäsenetuja. Jäsenenä voit säilyttää yhteyden yliopistoon, vaikuttaa ja tukea yliopistoyhteisön kehitystä sekä tavata akateemisessa hengessä niin vanhoja kuin uusiakin tuttuja. Alumniyhdistyksen jäseneksi voivat liittyä kaikki Helsingin yliopiston entiset ja nykyiset opiskelijat ja työntekijät.

Torstai 23.11.2023 kello 17-18.15. HUOM: Tila muuttunut. Uusi tila: Aurora, sali 230 (Siltavuorenpenger 10).


28.11. 2023 – Kirjallisuuspiiri: Susanna Välimäki

Marraskuun tutkijatiistain vieraana on Susanna Välimäki, joka keskustelee yhdessä Nuppu Koivisto-Kaasikin kanssa kirjoittamastaan tuoreesta kirjasta Sävelten tyttäret – Säveltävät naiset Suomessa 1800-luvulta 1900-luvulle.

Susanna Välimäki on taiteiden tutkimuksen apulaisprofessori ja musiikkitieteen dosentti Helsingin yliopistossa. Teoksessaan hän esittelee, miltä Suomen musiikin historia näyttää naisten näkökulmasta: säveltävät naiset ovat historiallisesti jääneet piiloon sukupuolensa takia. Kirjallisuuspiirissä Välimäkeä haastattelee professori Pirjo Hiidenmaa.

Laajaan arkistotutkimukseen perustuva teos avaa ennennäkemättömän kuvan säveltämisen ja naisten soivaan historiaan ja se esittelee 126 historiallista suomalaista säveltäjänaista. Nämä unohduksiin jääneet naiset olivat aikanaan tunnettuja tai muuten kiinnostavia musiikin tekijöitä, ja moni kuului kulttuuri- ja vaikuttajasukuihin Edelfeltistä Nervanderiin. Suurinta osaa heistä ei silti ole koskaan aiemmin huomioitu musiikin historiankirjoituksessa. Kirjassa korjataan naisten säveltämistä koskevia virheellisiä käsityksiä ja nostetaan esiin suomalaisten säveltäjänaisten perintö.

Kirjallisuuspiirissä kirjailijat ja tutkijat keskustelevat tuoreista teoksistaan. Maanantaisin painopiste on kaunokirjallisuudessa ja tiistaisin esillä ovat Helsingin yliopiston tutkijoiden työhön perustuvat tietokirjat. Kirjallisuuspiirin maanantai-iltojen ohjelman ovat suunnitelleet S&S:n kustantaja Mirjam Ilvas ja Teoksen toimitusjohtaja Nina Paavolainen. Tutkijatiistaiden ohjelmasta vastaavat humanistisen tiedekunnan dekaani, tietokirjallisuuden professori Pirjo Hiidenmaa ja Suomen tietokirjailijat ry:n entinen puheenjohtaja, emeritusprofessori Markku Löytönen.

Tiistai 28.11.2023 kello 17-18, Porthania sali PIII (Yliopistonkatu 3). Tapahtumaa voi seurata myös suoratoistona.


28.11. 2023 – Helsingin yliopiston Studia Generalia: Vapaus

Syksyn 2023 Studia Generalia, Helsingin yliopiston avoin ja maksuton yleisöluentosarja kaikille tieteen ja oppimisen ystäville, käsittelee vapautta sekä sen rajoja ja määritelmiä. Vapaus on yksi yliopiston keskeisistä arvoista: se on perusta autonomiallemme, luovuudellemme ja vastuullisuudellemme. Myös suomalainen yhteiskunta ja demokratian ihanne perustuvat pitkälti ajatukseen vapaudesta. Miten vapaus näkyy ja toteutuu arjessa? Miten vapautta määritellään? Missä menevät sen rajat?

Ma 6.11. klo 17-19 Kasvun, kehittymisen ja ajattelun vapaus
Vapaudella on tärkeä rooli kasvun ja kehittymisen tukemisessa. Myös ajattelun kehittyminen vaatii tietynlaista vapautta. Miten vapaus ja vastuu yhdistyvät ihmisten välisissä kohtaamisissa? Miten varmistamme vapauden ja tasa-arvon toteutumisen kasvatuksessa? Miten vapaus edistää ajattelumme kehittymistä? Minkälaisia raameja vapaus luo kasvulle ja kehitykselle?
Luennoitsijoina yliopistonlehtori Harry Lunabba, matematiikan opettaja Martina Aaltonen (Gymnasiet Lärkan) ja kasvatustieteen tohtori Mikko Tujula, puheenjohtajana professori Tuomas Heikkilä. Ilta on kaksikielinen Ruotsalaisuuden päivän kunniaksi.

Ti 21.11. klo 17-19 Kestävä vapaus – mihin asti vapaus ulottuu?
Olemmeko vapaita ajattelemaan, mitä haluamme? Miten ympäristömme rajaa vapauksiamme? Esimerkiksi tekniikan avulla olemme tehostaneet toimintaamme, mutta olemmeko samalla ylittäneet ajattelumme kestokyvyn? Haaveilemme myös avaruusmatkailusta ja maapallon kahleista vapautumisesta, mutta kuka päättää avaruuteen liittyvistä säännöistä, laeista ja toiminnasta?
Luennoitsijoina apurahatutkija Jukka Häkkinen, vanhempi yliopistonlehtori Mikael Niku ja tähtitieteilijä Anne Liljeström (Ursa), puheenjohtajana professori Samuli Siltanen.

Ti 28.11. klo 17-19 Kuluttamisen vapaus – tuupata vai tukea?
Kuluttajan valinnanvapaus on tärkein markkinataloutta kuvaava piirre, mutta todellisuudessa se toteutuu vain rajallisesti. Yhteiskunta rajoittaa haitalliseksi katsottuja valintoja mm. verotuksella ja lainsäädännöllisillä ohjauskeinoilla, ja 2000-luvulla ovat yleistyneet pehmeäksi paternalismiksi kutsutut keinot. Miten esimerkiksi ympäristötuotemerkinnät ja ravintoloiden lautaskoon pienentäminen vaikuttavat kulutukseen?
Luennoitsijoina professori Visa Heinonen, professori Virve Koljonen ja professori Maijaliisa Erkkola, puheenjohtajana ekonomisti Mika Pantzar.

Maanantai 6.11. ja tiistait 21.-28.11. kello 17-19, Tiedekulma (Yliopistonkatu 4). Luennot eivät vaadi ilmoittautumista.


03.12. 2023 – Kulttuuritreffit: Ylioppilaskunnan Laulajien joulukonsertti

Ylioppilaskunnan Laulajien perinteiset joulukonsertit kuuluvat Helsingin rakastetuimpiin jouluperinteisiin ja ovat monille tärkeä osa joulun tunnelmaan virittäytymistä. Frakkipukuiset laulajat toivottavat yleisön tervetulleeksi jo ovella, ja arjen kiireet unohtuvat hämärässä kirkkosalissa. Ohjelmistossa on rakkaimpia joululauluja perinteisin ja raikkain sovituksin.

Ylioppilaskunnan Laulajien 140-vuotisjuhlavuoden kunniaksi myös Alumniyhdistys suuntaa joulukuun Kulttuuritreffeillä YL:n joulukonserttiin. Paikkana on hyvästä akustiikastaan tunnettu Paavalinkirkko ja konsertin johtaa Pasi Hyökki. Tervetuloa mukaan nauttimaan suomalaisen mieskuorotaiteen edelläkävijän ja akateemisen kulttuurielämän kulmakiven konsertista hyvässä alumniseurassa!

Alumneille on varattu konserttiin 120 paikkaa hintaan 29 € (norm. 33 € sis. palvelumaksut). Ilmoittaudu mukaan maksamalla osallistumismaksu allaolevan linkin kautta Alumnikaupassa. Kun täytät kaikki tarvittavat tiedot Alumnikaupassa lippua ostaessasi, sinun ei enää tarvitse täyttää erillistä ilmoittautumislomaketta. Alumnialennus on voimassa 12.11. asti – maksathan osallistumismaksusi ennen sitä.

HUOM: Tapahtuma on toistaiseksi täynnä, mutta voit ilmoittautua varasijalle allaolevasta linkistä.

Sunnuntai 3.12.2023 kello 18.30, Paavalinkirkko (Sammatintie 5).


08.12. 2023 – PERUTTU: Alumni Afterwork

Alumni Afterwork -tapaamiset tarjoavat mahdollisuuden kuulla ajankohtaisia terveisiä yliopistolta ja tavata muita alumneja matalalla kynnyksellä lasillisen äärellä. Afterworkit järjestetään ravintoloissa tai baareissa, joilla on vahva kytkös yliopistoon tai opiskelijaelämään. Alumneille on varattu pientä naposteltavaa ja oma nurkka tai kabinetti, jossa illan vierailija kertoo meille tapaamisen aluksi jonkin yliopistoyhteisön tahon tai ajankohtaisen toimijan kuulumisia. Sen jälkeen on luvassa vapaata kuulumisten vaihtoa ja seurustelua illan aiheesta tai aiheen vierestä niin vanhojen kuin uusienkin alumnituttujen kanssa.

HUOM: Joulukuun Alumni Afterwork on valitettavasti jouduttu perumaan aikatalusyistä. Alumni Afterworkit jatkuvat ensi keväänä, tiedotamme kevään ohjelmasta joulukuun aikana.


11.12. 2023 – Kirjallisuuspiiri: Pertti Lassila

Joulukuun ensimmäisen kirjallisuuspiirin vieraana on Pertti Lassila, joka keskustelee tuoreesta teoksestaan Jälkisato (Teos 2023). Pertti Lassila on julkaissut kuusi kiitettyä romaania, joista Armain aika (2015) oli Finlandia-ehdokkaana. Hän on myös kirjoittanut kirjallisuusarvosteluja Helsingin Sanomiin ja työskennellyt mm. kustannusjohtajana, tutkijana, yliopisto-opettajana sekä vierailevana professorina Saksassa ja Itävallassa.

Kirjailijaksi kasvavan Viljon elämänvaiheita seuraava Jälkisato käsittelee täsmällisin lausein rakkauden hetkellisyyttä ja sen ikuistamista kirjoittamalla. Viljo ajautuu opiskelemaan kirjallisuustiedettä, koska on aina pitänyt lukemisesta, eikä keksi mitä muutakaan lukion jälkeen tekisi. Hän kokeilee kirjoittamista ja onnistuu saamaan romaanin julki, ja toisenkin. Hänestä tulee kirjailija muiden joukkoon, mutta kirjoitettavaa on vähänlaisesti. Vasta petyttyään rakkaudessa hän aavistaa, että hänellä saattaa olla jotain omaa, josta kirjoittaa. Taiteilijaromaani kuvaa, miten yksilön kokemus kasvaa taiteeksi ja sitä, mikä jää ikuisesti omakohtaiseksi.

Kirjallisuuspiirissä kirjailijat ja tutkijat keskustelevat tuoreista teoksistaan. Maanantaisin painopiste on kaunokirjallisuudessa ja tiistaisin esillä ovat Helsingin yliopiston tutkijoiden työhön perustuvat tietokirjat. Kirjallisuuspiirin maanantai-iltojen ohjelman ovat suunnitelleet S&S:n kustantaja Mirjam Ilvas ja Teoksen toimitusjohtaja Nina Paavolainen. Tutkijatiistaiden ohjelmasta vastaavat humanistisen tiedekunnan dekaani, tietokirjallisuuden professori Pirjo Hiidenmaa ja Suomen tietokirjailijat ry:n entinen puheenjohtaja, emeritusprofessori Markku Löytönen.

Maanantai 11.12.2023 kello 17-18, Porthania sali PIII (Yliopistonkatu 3). Tapahtumaa voi seurata myös suoratoistona.


13.12. 2023 – PERUTTU: Tiedeklubi: Toinen maailmansota 2000-luvun suomalaisessa ja venäläisessä sotaelokuvassa

HUOM: Tapahtuma on valitettavasti jouduttu perumaan sairastapauksen vuoksi. Mahdollisesta korvaavasta ajankohdasta ilmoitetaan myöhemmin.

Toinen maailmansota teki paluun valkokankaille 2000-luvulla ympäri maailmaa, myös Suomessa ja Venäjällä. Toisen maailmansodan aikaiset tapahtumat ovat erottamaton osa suuria kansallisia kertomuksia, mutta tarjoaako 2000-luvun sotaelokuva uusia näkökulmia sodan ja sen seurausten käsittelyyn? Miten kulttuurin ja median globalisaatio ja geopolitiikka vaikuttavat näihin narratiiveihin? Mitä sotaelokuvat kertovat niitä tuottavista yhteiskunnista?

2000-luvun sotaelokuvasta keskustelevat tutkija ja yliopisto-opettaja Tatu Laukkanen Tampereen yliopistosta sekä väitöskirjatutkija Laura Seppälä Tampereen yliopistosta. Keskustelun juontaa Suomen Elokuvatutkimuksen Seuran puheenjohtaja Janne Salminen. Joulukuun Tiedeklubia isännöi Suomen elokuvatutkimuksen seura.

Tiedeklubeja luotsaa Tieteellisten seurain valtuuskunta (TSV), ohjelmasta vastaavat TSV:n jäsenseurat ja myös Alumniyhdistys on mukana yhteistyössä. Tilaisuudet järjestetään tällä kaudella Tieteiden talon Tiedekahvilassa ja äänitetään podcasteiksi, jotka julkaistaan klubien jälkeisinä päivinä Tiederadio-kanavalla SoundCloudissa ja Spotifyssa.

Keskiviikko 13.12.2023 kello 17-18, Tieteiden talon Tiedekahvila (Kirkkokatu 6).


15.12. 2023 – A. I. Virtanen -palkinnonjakotilaisuus

A. I. Virtanen -palkinto myönnetään joka toinen vuosi suomalaisen kemistin ja nobelistin, professori Artturi Ilmari Virtasen elämäntyön kunnioittamiseksi, tunnustuksena kansainvälisesti korkeatasoisesta tutkimustyöstä. Palkinnon jakavat Suomalaisten Kemistien Seura, Suomen Biobio-seura (Societas Biochemica, Biophysica et Microbiologica Fenniae) ja Ravitsemuksen Tutkimussäätiö. Palkinto jaetaan nyt 21. kerran ja siihen kuuluu rahapalkinto, kuvanveistäjä Aimo Tukiaisen suunnittelema hopeinen A. I. Virtanen -mitali sekä kunniakirja.

Vuoden 2023 A. I. Virtanen -palkinto on myönnetty saksalaisen Max Planck -instituutin professori Sara Wickströmille tunnustuksena uraauurtavasta solubiologisesta tutkimustyöstä. Professori Wickström on yksi menestyneimmistä suomalaisista nuorista tutkijoista ja alansa ehdottomia kansainvälisiä huippuja. Hän toimii johtajana molekulaarisen biolääketieteen Max Planck -instituutissa ja hänellä on tutkimusryhmä myös Helsingin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa. Professori Wickström tutkii mekanismeja, joilla kudosten, kuten ihon, kantasolut kommunikoivat keskenään ja lähiympäristönsä kanssa ja miten tämä ohjaa solujen toimintaa ja kudosten muodostumista.

Palkinnonjakotilaisuus ja professori Wickströmin englanninkielinen juhlaluento How to build and maintain tissues? järjestetään perjantaina 15.12.2023 klo 15-17 Helsingin yliopiston päärakennuksen pienessä juhlasalissa (Fabianinkatu 33, 4. krs) ja sitä voi seurata myös suoratoiston välityksellä. Tilaisuuden järjestävät Suomalaisten Kemistien Seura, Suomen Biobio-seura ja Ravitsemuksen Tutkimussäätiö yhteistyössä Helsingin yliopiston alumniyhdistyksen ja HiLife-seminaarisarjan kanssa. Tilaisuuteen on vapaa pääsy, mutta siihen tulee ilmoittautua viimeistään 7.12.

Perjantai 15.12.2023 kello 15, Helsingin yliopiston Pieni juhlasali (Fabianinkatu 33).


16.12. 2023 – Alumni & lapsi: Suomen Lucia 2023 yliopistolla

Suomen Lucia 2023 vierailee perinteiseen tapaan yliopiston päärakennuksen upeissa puitteissa ja levittää lämpöä, valoa ja iloa Alumniyhdistyksen jäsenille ja heidän perheilleen. Lucia laulaa meille kuoronsa kanssa ja laulamme muutaman yhteislaulun, ja esiintymisen jälkeen halukkailla on mahdollisuus jutella ja ottaa kuvia Lucian kanssa. Tarjolla on mehua ja keksejä, ja lopuksi kuulemme muutaman sanan historiallisen Pyhän Lucian elämästä ja legendasta.

Lucian vierailu tarjoaa loistavan tilaisuuden alumneille ja lapsille kokoontua yhdessä juuri ennen joulua. Tapahtumassa on rajallinen määrä paikkoja ja osallistuminen edellyttää ilmoittautumista – muistathan myös ilmoittaa kanssasi mahdollisesti osallistuvien lasten lukumäärän. Tervetuloa!

Lauantai 16.12.2023 kello 10-11, Yliopiston päärakennuksen vestibyyli (Aleksanterinkatu 5).


19.12. 2023 – Kirjallisuuspiiri: Johanna Isosävi

Joulukuun tutkijatiistain vieraana on Helsingin yliopiston ranskan kielen dosentti Johanna Isosävi, joka keskustelee tuoreesta teoksestaan Miten tutkia kohteliaisuutta? Käsityksiä suomalaisesta ja ranskalaisesta kohteliaisuudesta. Isosävi on ranskan kielen tutkija ja yliopistolehtori, jonka tutkimusaloja ovat kohteliaisuus, puhuttelu ja tasa-arvoinen kielenkäyttö. Kirjallisuuspiirissä häntä haastattelee professori Pirjo Hiidenmaa.

Kohteliaisuudella on keskeinen rooli ihmisten välisten suhteiden ylläpitämisessä, mutta miten kohteliaisuus muuttuu ajassa ja paikassa? Miten suomalaisten käytös muuttuu Ranskassa ja mitä ranskalaiset ajattelevat meidän kohteliaisuudestamme? Onko suomalaisten epäkohteliaisuus lopulta vain myytti, joka tulisi murtaa? Kohteliaisuuden tutkimusta ensimmäistä kertaa suomeksi esittelevä Miten tutkia kohteliaisuutta? tarkastelee suomalaisia ja ranskalaisia kohteliaisuuskäsityksiä ja tarjoaa monipuolisia näkökulmia ihmisten välisistä suhteista kiinnostuneille.

Kirjallisuuspiirissä kirjailijat ja tutkijat keskustelevat tuoreista teoksistaan. Maanantaisin painopiste on kaunokirjallisuudessa ja tiistaisin esillä ovat Helsingin yliopiston tutkijoiden työhön perustuvat tietokirjat. Kirjallisuuspiirin maanantai-iltojen ohjelman ovat suunnitelleet S&S:n kustantaja Mirjam Ilvas ja Teoksen toimitusjohtaja Nina Paavolainen. Tutkijatiistaiden ohjelmasta vastaavat humanistisen tiedekunnan dekaani, tietokirjallisuuden professori Pirjo Hiidenmaa ja Suomen tietokirjailijat ry:n entinen puheenjohtaja, emeritusprofessori Markku Löytönen.

Tiistai 19.12.2023 kello 17-18, Porthania sali PIII (Yliopistonkatu 3). Tapahtumaa voi seurata myös suoratoistona.