Historia 2022

YHTEENVETO VUODESTA 2022

AlumniForumissa Vuoden Alumni 2020 Ilkka Herlin luennoi aiheesta Entä jos voimme päästä tuhoavasta parantavaan luontosuhteeseen? Elää harmoniassa osana luontoa? Kulttuuritreffeillä vierailtiin mm. Designmuseo Arabiassa ja nähtiin TOVE-elokuvan ennakkonäytös. Alumniyhdistyksen jäsenet pääsivät seuraamaan eri alojen huippututkimuksen saavutuksia TSV:n kanssa järjestetyssä Tiedeklubi-ohjelmasarjassa. John Nurmisen Säätiö kutsuivat yhdistyksen jäsenet Itämeripäivään. Suurlähettiläs Keijo Norvanto, professori Annan Mauranen, oikeustieteen alumni Martti Timgren ja Suomen Lähi-idän instituutin säätiön asiamies FT Inka Nokso-Koivisto keskustelivat matematiikan alumnin Susanna Miekk-ojan johdolla Alumnit maailmalla  – Iran ihan oikeasti tapahtumassa Iranin politiikasta, kulttuurista, koulutuksesta ja tulevaisuudesta. Tapahtumassa korostettiin alumnilta alumnille jaettavaa tietoa ja lisäarvoa. Vuosikokous ja Alumnijuhla pidettiin poikkeustilanteesta johtuen virtuaalisesti. Maaliskuussa COVID-19 pandemia aiheutti usean kevään tapahtuman peruuntumisen tai siirtämiseen. Syksyllä totuteltiinkin hybridi- ja virtuaalitapahtumien haasteisiin ja mahdollisuuksiin.

KOKO VUODEN 2022 OHJELMA

19.01.2022 – Kevään 2022 ohjelma

Alumniyhdistyksen kevätkausi 2022 tulee sisältämään paljon mielenkiintoista ohjelmaa! Tarkempi ohjelma julkaistaan torstaina 20.1., ja tulossa on monipuolisia tapahtumia niin paikan päällä kuin suoratoistonkin kautta nautittavaksi. Huomioimme kaikessa toiminnassamme viranomaisohjeet ja tapahtumaturvallisuuden, ja koronatilanteesta johtuvat muutokset ovat mahdollisia.

Kevätkauden päätapahtuma on jokavuotiseen tapaan Vuoden Alumnin juhlaluento, jonka pitää Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen päävalmentaja, KM Markku Kanerva Yliopiston juhlasalissa 12.4. Kevään toisena kohokohtana ja toivottuna uutuutena lanseerataan AlumniJuna, joka on päiväretki toiselle yliopistopaikkakunnalle tutustumaan sen yliopistoon ja alumnitoimintaan. Tule mukaan täyttämään juna alumneilla!

Ohjelman perustan muodostavat jälleen vanhat tutut tapahtumasarjat kuten Kulttuuritreffit, Kirjallisuuspiiri ja Tietokirjaklubi. Kirjallisuuspiirin vieraina ovat Juha Hurme, Maggie O’Farrell, Anton Monti ja Lea Pulkkinen, ja kulttuuritreffien ohjelmaan kuuluvat mm. Kansallisteatterin 150-vuotisjuhlavuoden avaava uusi Hamlet-sovitus sekä upouudessa Tanssin Talossa nähtävä Tero Saarinen Companyn Hz/HUNT. Luvassa on tietenkin myös runsaasti laadukasta tiedeohjelmaa, alkaen Tieteiden yöstä 20.1.

Syksyllä uudelleen käynnistetyt Alumni Afterworkit jatkuvat, ja luvassa on jälleen myös mielenkiintoisia uratapahtumia ja koko perheen tilaisuuksia. Yliopistoon liittyen aloitamme 2-vuotisen kampusvierailujen sarjan, kuulemme yliopiston uusista kestävyyden ja vastuullisuuden linjoista ja keskustelemme Thomas Wilhelmssonin kanssa Yliopistouudistus-kirjasta.

Kaiken kaikkiaan kevään ohjelma tulee jälleen sisältämään yli 30 tapahtumaa – lämpimästi tervetuloa mukaan nauttimaan monipuolisesta tarjonnasta!

 


20.01.2022 – Alumnit Tieteiden yössä

Alumniyhdistyksen kevään avaa perinteiseen tapaan tieteen oma kaupunkitapahtuma Tieteiden yö, jota vietetään torstaina 20.1.2022 klo 17 alkaen. Vallitsevan koronatilanteen vuoksi tapahtuman ohjelma on siirretty kokonaan verkkoon ja kaikkiin tapahtumiin on vapaa pääsy. Poikkeuksia ovat Luonnontieteellinen museo ja Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha, jotka ovat avoinna yömyöhään saakka (ei opastuksia) ja joihin pääsee Tieteiden yönä samalla lipulla.

Kymmenet verkkotapahtumat tarjoavat monta erilaista reittiä tieteen ja tutkimuksen pariin. Tapahtumia on tarjolla kolmella kielellä ja aihepiirien kirjo vaihtelee tekoälystä taloustieteeseen ja paavista Pompejin graffiteihin. Tutustu koko ohjelmaan osoitteessa www.tieteidenyo.fi tai osallistu Tieteiden yön tiimin Alumniyhdistykselle kuratoimaan valmiiseen reittiin!

Tieteiden yön reittiehdotus alumneille:

 • klo 17.00–18.00: Tiedekirjaraati
  Aloita ilta viihdyttävän Tiedekirjaraadin parissa. Arvovaltainen raati ruotii viittä ajankohtaista tietoteosta tietokirjallisuuden professori Pirjo Hiidenmaan johdolla.
 • klo 18.00–18.30: Aineistona digitaalinen ihminen?
  Valtsikan yön luentokimarassa kuullaan tiedekunnan tutkijoiden tutkimushankkeista. Kuudelta ääneen pääsevät Sointu Leikas, Heta Moustgaard, Matti Pohjonen ja Jouni Tuominen.
 • klo 18.30–20.00: Vuoden politiikkanörtti 2022 -visa
  Kuka olikaan maailman ensimmäinen naispääministeri? Tietovisassa kilpaillaan pubivisatunnelmassa niin yhteiskuntatieteellisen sivistyksen kuin päivänpoliittisen historian nippelitietoudessa.
 • klo 20.00–22.00: Ikilehti ja mammutit yhdessä illassa – Miksipä ei!
  Päätä Tieteiden yö iltakävelyyn Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan kasvihuoneissa ja Luonnontieteellisessä museossa. Museolla on nähtävissä Antarktika-näyttely ja kasvihuoneilla on esillä Kasvien viemää -polku.

Torstai 20.1. kello 17, tapahtumat järjestetään verkossa. Tapahtumia myös Luonnontieteellisessä museossa (Pohjoinen Rautatienkatu 13) ja Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa (Kaisaniemenranta 2)


01.02.2022 – Keskustelu Tiedekulmassa: Haloo, politiikka!

Runsaasti tunteita herättävät ja ihmisten mielipiteitä voimakkaasti jakavat kysymykset näyttävät usein määrittelevän poliittisen agendan ja keskustelun julkisuudessa. Samaan aikaan viestintä korostuu yhä enemmän puolueiden ja poliitikkojen työssä. Puolueet eivät kuitenkaan ole pystyneet tekemään politiikasta houkuttelevampaa.

Haloo, politiikka! -keskustelussa asiantuntijat pohtivat, miten politiikan murros vaikuttaa kansalaisten osallistumiseen ja luottamukseen päättäjiä kohtaan. Keskustelemassa ovat Veikko Isotalo, Marko Junkkari ja Jenni Karimäki. Keskustelun juontaa Jari Hanska.

Haloo, politiikka! -keskustelussa käsitellään aluevaalien jälkeen mm. seuraavia poliittiseen kulttuuriin liittyviä kysymyksiä:

 • Miten politiikan muuttunut julkisuus ja viestinnän korostuminen on muuttanut puolueiden toimintaa ja kuinka eri puolueet ovat reagoineet murrokseen?
 • Miten puolueiden kova sisäinen kilpailu vaikuttaa politiikkaan ja siitä välittyvään kuvaan?
 • Millaisia vaikutuksia tällä kaikella on poliittiseen osallistumiseen ja jakolinjoihin?

Tiedekulman kevään Haloo, Suomi! -keskustelusarjassa äänessä ovat muun muassa demokratian, talouden, politiikan ja identiteettien tutkimuksen asiantuntijat, jotka käsittelevät nykyistä keskusteluilmapiiriä ja poliittisia kysymyksiä ajankohtaisten aiheiden kautta. Tutustu tarkemmin ohjelmaan ja seuraa keskustelua striimin välityksellä Tiedekulman sivuilta alla olevan linkin kautta.

Tapahtuma on kaikille avoin ja siihen voi osallistua myös spontaanisti ilmoittautumatta erikseen.

Tiistai 1.2.2022 kello 17, tapahtumaa voi seurata ainoastaan suoratoistona.


09.02.2022 – Thomas Wilhelmsson ja Yliopistouudistus

Uudenvuodenpäivänä vuonna 2010 astui voimaan kiistelty yliopistouudistus, jonka tarkoitus oli lisätä yliopistojen autonomiaa. Uudistuksesta taitettiin peistä valtamedioissa asti, ja Helsingin yliopistossa uudistuksen vastustajat olivat vallanneet hallintorakennuksen. Mistä tässä kaikessa oli kysymys?

Yliopistouudistus-teoksessa oman näkemyksensä uudistustyön etenemiseen ja taustoihin tuo Helsingin yliopiston entinen kansleri ja tuolloin rehtorina toiminut Thomas Wilhelmsson. Hän kertoo ajatuksista, keskusteluista ja tapahtumaketjuista, jotka vaikuttivat prosessin taustalla mutta jotka eivät käy ilmi virallisista asiakirjoista. Wilhelmsson avaa uudistuksen syitä ja tarvetta sääntelyn purkamiselle, kansainvälistymiselle sekä strategiselle johtamiselle mutta ei välttele tehtyjä virheitä. Uudistuksen kohtaaman kritiikin lisäksi ongelmia aiheuttivat kamppailut apteekkiprivilegiosta ja kiinteistöjen hallinnasta. Kymmenen vuoden jälkeen onkin aika kysyä: mitä uudistuksesta on seurannut?

Alumniyhdistyksen ja Gaudeamuksen järjestämässä keskustelutilaisuudessa Wilhelmssonia haastattelee uudistuksen aikaan HYYn pääsihteerinä toiminut Katariina Styrman.

Thomas Wilhelmssonin Yliopistouudistus on myös Gaudeamuksen tammikuun jäsenetu Alumniyhdistyksen jäsenille. Tilaa teos nyt jäsenetuhintaan 23 € ja ilmaisella toimituksella (ovh 32 €) Gaudeamuksen verkkokaupasta kampanjakoodilla TALVIETU22. Etu on voimassa 13.2.2022 asti.

Keskiviikko 9.2.2022 kello 17, Metsätalon sali 1 (Unioninkatu 40). Tapahtumaa voi seurata myös suoratoistona.


10.02.2022 – Keskustelu Tiedekulmassa: Polarisaatio? Dialogi!

Keskustelut lehahtavat helposti riidaksi ja jopa erimielisten maalittamiseksi sosiaalisessa mediassa. Moni meistä pelkää osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun. Koronapandemia on sulkenut meidät koteihimme ja vähentänyt aitoa sosiaalista kanssakäymistä merkittävästi. Miten voisimme jälleen ymmärtää toisiamme paremmin?

Polarisaatio? Dialogi! -keskustelussa asiantuntijat pohtivat, miten ja miksi vuorovaikutus rakoilee yhteiskunnassa, erilaisissa ryhmissä sekä yksilöiden tasolla, ja miten sosiaalinen media vaikuttaa keskusteluiden kärjistymiseen. Keskustelemassa ovat Antti Gronow, Anniina Leiviskä ja Teemu Pauha, etähaastattelussa Katri Saarikivi. Keskustelun juontaa Ville Blåfield.

Keskustelussa käsitellään mm. seuraavia ihmisten vuorovaikutukseen ja polarisaatioon liittyviä kysymyksiä:

 • Mitä ovat ne tekijät ja asiat, jotka vaikeuttavat dialogia yhteiskunnan, ryhmien ja yksilöiden tasolla? Miten ryhmien väliset jännitteet syntyvät?
 • Puuttuuko meiltä yhteinen arvopohja tai ymmärrystä toisten ihmisten asemasta?
 • Millainen rooli sosiaalisella medialla on polarisaatiossa?
 • Miten vuorovaikutus on muuttunut ja kuinka virtuaaliset ympäristöt vaikuttavat siihen? Millä tavalla dialogista tulisi parempaa?

Tiedekulman kevään Haloo, Suomi! -keskustelusarjassa äänessä ovat muun muassa demokratian, talouden, politiikan ja identiteettien tutkimuksen asiantuntijat, jotka käsittelevät nykyistä keskusteluilmapiiriä ja poliittisia kysymyksiä ajankohtaisten aiheiden kautta. Tutustu tarkemmin ohjelmaan ja seuraa keskustelua striimin välityksellä Tiedekulman sivuilta alla olevan linkin kautta.

Tapahtuma on kaikille avoin ja siihen voi osallistua myös spontaanisti ilmoittautumatta erikseen.

Torstai 10.2.2022 kello 17, tapahtumaa voi seurata ainoastaan suoratoistona.


14.02.2022 – Kirjallisuuspiiri: Juha Hurme

Juha Hurme esittelee näyttein, lauluin ja mietelausein Aleksis Kiven ydinoppia ja metsäekologiaa. Mukana on Kiven modernismia laajentamassa myös ripaus Elmer Diktoniusta ja Gunnar Björlingiä. Finlandia-palkitun kirjailija, teatterintekijä Juha Hurmeen viimeisin teos on käännös Aleksis Kiven Seitsemästä veljeksestä.

Kevään kirjallisuuspiirien ohjelman ovat suunnitelleet S&S:n kustantaja Mirjam Ilvas ja Teoksen toimitusjohtaja Nina Paavolainen.

Maanantai 14.2.2022 kello 17-18, Metsätalon sali 1 (Unioninkatu 40). Tapahtumaa voi seurata myös suoratoistona.


03.03.2022 – Alumni & lapsi: Katastrofien keskellä Heurekassa

Alumniyhdistyksen vierailuun Tiedekeskus Heurekassa voivat osallistua sekä alumnit että lapset. Heurekan uusimmassa Katastrofien keskellä -näyttelyssä yleisö rakentaa yhdessä resilienssiä eli kriisinkestävyyttä pelimäisillä näyttelykohteilla ja kohtaa luonnonvoimia audiovisuaalisina videotaideteoksina.

Näyttelyssä tutustutaan myös luonnonvoimien vaikutuksiin tositarinoiden kautta.Yhteistä resilienssiä luonnonvoimien kohtaamiseksi rakennetaan näyttelyssä pelimäisillä kohteilla. Näillä tuodaan esiin tapoja, joilla yhteistyö saadaan toimimaan ja rakennetaan keskinäistä luottamusta. Kuinka katastrofiapu kuljetetaan yhdessä perille? Miten korjataan vaurioitunut kaupunki, kun yhteistä kieltä ei ole? Moniaistiset kokemukselliset huoneet, joissa kolmiulotteisille pinnoille toteutettuihin videoprojisointeihin yhdistyy äänimaailma, kiehtovat niin aikuisia kuin lapsiakin. Tilateosten videoprojisoinnit on suunnitellut unkarilainen valo- ja videomapping-taiteilija László Zsolt Bordos (Bordos.ArtWorks), jonka teoksia on nähty ympäri maailman ja Suomessakin Lux Helsingissä tuomiokirkon julkisivuun toteutettuna.

– Näyttelyn tavoitteena on havahduttaa, voimaannuttaa ja herättää toivoa. Vaikka elämme maailmassa, joka on mullistusten kourissa monella tapaa, meissä on yhteistä potentiaalia vahvistaa yhteisöjämme ja rakentaa kestävämpiä yhteiskuntia. Katastrofien keskellä yhteistyö ja luottamus ovat resilienssin ydin. Haastavasta aiheesta teimme koko perheelle sopivan näyttelyn, joka herättää toivoa ja tarjoaa välineitä käsitellä näitä aiheita myös lasten kanssa, toteaa Heurekan toimitusjohtaja Mikko Myllykoski.

Kokoonnumme pääovelta katsoen oikealla sisääntuloaulan perällä sijaitsevassa auditoriossa, jossa Heurekan toimitusjohtaja ja Alumniyhdistyksen valtuuskunnan jäsen Mikko Myllykoski alustaa tilaisuuden kello 17-17.30. Tämän jälkeen osallistujilla on mahdollisuus tutustua kaikkiin Heurekan näyttelyihin klo 19 asti. Mukaan alustukseen mahtuu 100 henkilöä. Liput Heurekaan maksetaan paikan päällä. Lippujen hinnat: museokortilla 0 €, aikuiset 22 €, lapset 6-15v. 15 €, opiskelijat, eläkeläiset, varusmiehet ja työttömät 15 € ja alle 6-vuotiaat 0 €. Osallistuminen edellyttää ilmoittautumista.

Torstai 3.3.2022 klo 17-19, Heureka (Tiedepuisto 1 Vantaa).


14.03.2022 – Kirjallisuuspiiri: Maggie O’Farrell

Englanti 1580-luvulla: nuori latinanopettaja muuttaa asumaan tuoreen puolisonsa Agnesin kanssa Stratford-upon-Avoniin. Agnesista kasvaa vahva perheenäiti sekä puolisonsa vakaa tukija ja kannustaja. Mutta samaan aikaan kun miehen ura Lontoon teatterimaailmassa lähtee nousukiitoon, perheen nuori poika menehtyy äkillisesti. Hamnet on koskettava avioliiton muotokuva ja samalla herkkä tulkinta pojasta, joka varhaisesta kuolemastaan huolimatta on kaikkea muuta kuin unohdettu: eläähän hänen nimensä kaikkien aikojen tunnetuimman näytelmän nimessä.

Irlantilaiskirjailija Maggie O’Farrellin teos palkittiin arvostetulla Women’s Prize for Fictionilla sekä brittikriitikoiden kansallisella palkinnolla 2020, ja nyt myyntimenestys ilmestyy myös suomeksi. Maaliskuun kirjallisuuspiirissä Maggie O’Farrell kertoo teoksestaan etäyhteyden välityksellä, ja hänen lisäkseen kustantaja Mirjam Ilvaksen haastateltavana on paikan päälle saapuva kirjan suomentaja Arja Kantele. Tilaisuus on osin suomen- ja osin englanninkielinen.

Jäsenillä on mahdollisuus ostaa O´Farrellin kirja Hamnet alennettuun alumnietuhintaan 20 € (norm. 34 €), joko tilaisuudessa paikan päällä tai verkkokaupasta. Verkkokaupassa käytä alennuskoodia HAMNET hyödyntääksesi alennusta. Verkkokauppa tarjous on voimassa 31.3.2022 asti.

Kevään kirjallisuuspiirien ohjelman ovat suunnitelleet S&S:n kustantaja Mirjam Ilvas ja Teoksen toimitusjohtaja Nina Paavolainen.

Maanantai 14.3.2022 kello 17-18, Metsätalo Sali 1 (Unioninkatu 40). Tapahtumaa voi seurata myös suoratoistona.


20.03.2022 – KULTTUURITREFFIT: Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesteri ja Pekka Kuusisto

Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesterin kevään konsertissa Maailma meissä kuullaan Edvard Griegin Morgenstemning (Peer Gynt), Samuel Barberin Viulukonsertto, Louise Farrencin 2. Sinfonia ja Jean Sibeliuksen Pohjolan tytär. Barberin viulukonserton solistina esiintyy Pekka Kuusisto.

Ohjelma on saanut inspiraationsa konsertin johtavan kapellimestariopiskelija Aliisa Neige Barrièren elämän ajanjaksoista ja muotoutuu kokonaisuudeksi dramaturgian ja ritualisoinnin kautta. Se symboloi ihmisen monimuotoisuutta, kuinka meidän jokaisen yksilöllisyys on monien tapahtumien summa ja koko ajan muuttumassa: meissä kaikissa elää maailma.

Ennen konserttia kello 15 järjestetään Musiikkitalon lämpiössä taiteilijatapaaminen kapellimestari Aliisa Neige Barrièren johdolla. Taiteilijatapaamiseen ei tarvitse erikseen ilmoittautua, riittää että ilmoittaudut mukaan Kulttuuritreffeille allaolevasta linkistä.

LIPUT

Alumniyhdistys on varannut 80 paikkaa Musiikkitalon konserttisalin M-, B- ja C-katsomoista. Alumnilipun hinta on 18 € (norm. 28 €). Ilmoittaudu tapahtumaan allaolevasta linkistä, ja lunasta sen jälkeen lippusi joko verkossa allaolevaa linkkiä käyttäen, Musiikkitalon lipunmyynnissä tai muissa Ticketmasterin lippukaupoissa. Käytä lippujen lunastuksessa koodia ALUMNI22 ja lunasta lippusi 20.2.2022 mennessä.

Sunnuntai 20.3.2022 kello 15 (taiteilijatapaaminen) ja kello 16 (konsertti), Musiikkitalo (Mannerheimintie 13a).


23.03.2022 – Tiedeklubi: Äänestämistä, kulutusvalintoja vai ilmastolakkoja?

Harva nuori on kestävän kehityksen suhteen välinpitämätön, mutta nuorten välillä on eroja. Millaisia ympäristötunteita nuorilla on? Millaiset nuoret pitävät ilmastolakkoa ja suoraa toimintaa tehokkaana vaikuttamisena? Mitä mieltä nuoret ovat talouskasvun välttämättömyydestä? Nuorisotutkimusseuran järjestämällä maaliskuun Tiedeklubilla professori Päivi Honkatukia ja Nuorisotutkimusseuran vastaava tutkija Tomi Kiilakoski keskustelevat kestävästä kehityksestä maaliskuussa ilmestyvän Nuorisobarometrin 2021 pohjalta.

Tieteellisten seurain valtuuskunnan (TSV) luotsaamat Tiedeklubit järjestetään keväällä 2022 Rosebud Sivullinen -kirjakaupassa (Kaisaniemenkatu 5). Kevään Tiedeklubeilla keskustellaan nuorten vaikutusmahdollisuuksista, klassikkokirjallisuuden lukemisesta ja tutkimisesta sekä hyvinvoinnista ikääntyvässä yhteiskunnassa. Ohjelmasta vastaavat Nuorisotutkimusseura, Kirjallisuudentutkijain seura ja SustAgeable-hanke. Yhteistyössä on mukana myös Helsingin yliopiston alumniyhdistys. Tilaisuudet äänitetään podcasteiksi, jotka julkaistaan klubien jälkeisinä päivinä Tiederadio-kanavalla SoundCloudissa ja Spotifyssa.

Tiedeklubeille on vapaa pääsy, mutta tilaisuudessa on rajallinen määrä paikkoja. Paikat jaetaan ilmottautumisjärjestyksessä – toimithan nopeasti! Tiedeklubeja ei ole mahdollista seurata suoratoistona.

Keskiviikko 23.3.2022 klo 17–18, Rosebud Sivullinen -kirjakauppa (Kaisaniemenkatu 5).


24.03.2022 – Alumni Afterwork

HUOM: Tapahtuman ajankohta on muuttunut alun perin ilmoitetusta!

Alumni Afterwork -tapaamiset tarjoavat mahdollisuuden kuulla ajankohtaisia terveisiä yliopistolta ja tavata muita alumneja matalalla kynnyksellä lasillisen äärellä. Afterworkit järjestetään ravintoloissa tai baareissa, joilla on vahva kytkös yliopistoon tai opiskelijaelämään. Alumneille on varattu pientä naposteltavaa ja oma nurkka tai kabinetti, jossa illan vierailija kertoo meille tapaamisen aluksi jonkin yliopistoyhteisön tahon tai ajankohtaisen hankkeen kuulumisia. Sen jälkeen on luvassa vapaata kuulumisten vaihtoa ja seurustelua illan aiheesta tai aiheen vierestä niin vanhojen kuin uusienkin alumnituttujen kanssa.

Kevään ensimmäisellä Afterworkilla juhlistetaan yliopiston syntymäpäiväviikkoa. Illan vieraana on yliopiston protokolla-asiantuntija Juha Hurme, joka seuraavana päivänä koittavan 382. vuosipäivän kunniaksi kertoo meille yliopiston ainutlaatuisimmista ja kummallisimmista traditioista. Tapahtuman paikkana on kivenheiton päässä yliopistolta sijaitseva Oluthuone Kaisla, joka on suosittu tapaamispaikka niin opiskelijoiden kuin yliopiston henkilökunnankin keskuudessa.

Torstai 24.3.2022 kello 17-19, Oluthuone Kaislan kabinetti (Vilhonkatu 4).


25.03.2022 – Helsingin yliopiston vuosipäivä ja syntymäpäiväviikko 21.–25.3.

Tervetuloa juhlistamaan 382 vuotta täyttävää Helsingin yliopistoa ja seuraamaan Helsingin yliopiston syntymäpäiväviikon etätapahtumia yliopiston YouTube-kanavalla sekä Tiedekulman verkkosivuilla ma 21.3. – pe 25.3.2022!

Syntymäpäiväviikon ohjelmassa on rehtori Sari Lindblomin juhlapuheet, J.V. Snellman -palkinnon saajan julkistus ja puhe sekä mm. videotervehdyksiä yliopistomme opiskelijoilta ja alumneilta, mukaan lukien Helsingin kaupungin pormestari Juhana Vartiaisen puhe. Tutkija-”liven” kautta päästään kurkistamaan tutkijoiden työhön kampuksilla ja tutkimusasemilla. Juhlaviikko huipentuu perjantaina rehtori Sari Lindblomin yliopiston 382. vuosipäivän juhlapuheeseen.

Tutustu tarkemmin syntymäpäiväviikon päivittäiseen ohjelmaan allaolevasta linkistä. Helsingin yliopisto kannustaa jakamaan syntymäpäiväviikon aikana kuvia, ajatuksia ja terveisiä yliopistolle ja yliopistolaisille sosiaalisessa mediassa tunnisteella #WeAreHelsinkiUni ja mainitsemalla yliopiston tili.


29.03.2022 – Tietokirjaklubi: Helena Ruuska

Tietokirjaklubeilla perehdytään monipuolisesti tietokirjatyyppeihin ja -kirjailijoihin. Tietokirjallisuus kattaa 80 % kirjamarkkinoista ja Helsingin yliopisto on Suomen suurin tietokirjallisuuden sisällöntuottaja. Kevään tietokirjaklubien ohjelman ovat suunnitelleet Humanistisen tiedekunnan dekaani, tietokirjallisuuden professori Pirjo Hiidenmaa ja emeritusprofessori Markku Löytönen.

Vuoden ensimmäisen Tietokirjaklubin vieraana on helsinkiläinen tietokirjailija, äidinkielen lehtori ja filosofian tohtori Helena Ruuska. Hän opettaa Helsingin normaalilyseossa äidinkieltä ja kirjallisuutta, kirjoittaa kirjallisuusarvosteluja Helsingin Sanomiin ja on ollut mukana tekemässä myös useita äidinkielen oppikirjoja. Väiteltyään tohtoriksi kirjallisuuden alalta vuonna 2010 hän on kirjoittanut elämäkerrat kirjailija Marja-Liisa Vartiosta ja Eeva Joenpellosta. Tietokirjaklubilla hän puhuu elämäkerroista yleensä ja erityisesti uusimmasta teoksestaan Mary Gallen-Kallela – olisit villiä villimpi.

Tiistai 29.3.2022 kello 17-18, Metsätalo sali 1 (Unioninkatu 40). Tapahtumaa voi seurata myös suoratoistona.


31.03.2022 – Suomalainen kriisinkestävyys 2020-luvulla

Suomalainen Tiedeakatemia järjestää yhdessä Maanpuolustuskurssiyhdistyksen kanssa keskustelutilaisuuden otsikolla “Suomalainen kriisinkestävyys 2020-luvulla”. Myös Alumniyhdistyksen jäsenet ovat tervetulleita seuraamaan tilaisuutta suoratoiston kautta. Tilaisuuden alussa kuullaan puolustusministeri Antti Kaikkosen tervehdys sekä Suomalaisen Tiedeakatemian pääsihteeri Pekka Aulan ja Maanpuolustuskurssiyhdistyksen puheenjohtajan Kari Kuusiniemen avaussanat.

Tilaisuudessa tarkastellaan yhteiskunnan turvallisuusstrategian elintärkeitä toimintoja, joiden lisäksi keskustelussa on mukana tieteen näkökulma kriisinkestävyyteen. Tarkoituksena on lisätä keskustelua kokonaisturvallisuudesta yhteiskunnan turvallisuusstrategian päivitystyön ollessa käynnissä. Paneelikeskustelun moderaattorina toimii EVAn johtaja Emilia Kullas.

Panelistit ja heidän aiheensa ovat:

 • Valtiosihteeri Matti Anttonen, Ulkoministeriö (kansainvälinen ja EU-toiminta)
 • Pääjohtaja Gita Kadambi, Suomen kansallisooppera ja -baletti (henkinen kriisinkestävyys)
 • Ilmakehätutkija Markku Kulmala, Helsingin yliopisto (tieteen näkökulma kriisinkestävyyteen)
 • Alivaltiosihteeri Leena Mörttinen, Valtiovarainministeriö (talous)
 • Johtaja Mika Salminen, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (väestön toimintakyky ja palvelut)

Torstai 31.3.2022 klo 18–19.30. Tilaisuutta voi seurata ainoastaan suoratoiston kautta, suoratoistolinkki lähetetään erikseen tapahtumaan ilmoittautuneille.


05.04.2022 – Kulttuuritreffit: Hz/HUNT Tanssin talossa

Yksi vuoden kulttuuritapauksista on Tanssin talon avautuminen yleisölle 2.2.22. Alumniyhdistys suuntaakin huhtikuun kulttuuritreffeillä katsomaan Tero Saarinen Companyn tuoretta kahden teoksen iltaa Hz/HUNT, minkä yhteydessä nopeimmille on tarjolla myös tutustumiskierros Tanssin taloon!

ESITYS

Upouuden Erkko-salin lavalla nähdään illan aikana kaksi teosta, klassikon ja kantaesityksen yhdistelmä, kestoltaan yhteensä 1h 40 min (sis. väliaika). Johanna Nuutisen Hz (Hertsi, 2022) on monimuotoisesti aisteja ruokkiva syväsukellus ääniaaltoihin, missä merten äänisaaste toimii metaforana nykyajan ärsyketulvalle. Viiden valovoimaisen tanssijan tulkitsema teos kuljettaa yleisönsä alueelle, jossa kuultu muuttuu kokonaisvaltaisesti koetuksi. Elämän dualismista ja kehollisuuden katoamisesta väkevästi ammentava Tero Saarisen HUNT syntyi Venetsian biennaalin tilaamana 2002. Kriitikoiden ja katsojien ylistämää teosta pidetään yhtenä Igor Stravinskyn Kevätuhrin merkittävimmistä nykytulkinnoista. Saarinen esitti sooloaan yli kymmenen vuoden ajan kaikkiaan yli 80 kaupungissa ja 32 maassa, mutta nyt hän siirtää vaativan koreografiansa kahdelle uudelle tanssijalle. 5.4. solistina nähdään äärimmäisen karismaattisena tulkitsijana tunnettu Auri Ahola.

OHEISOHJELMA

Ennen esitystä on mahdollisuus päästä tutustumaan tarkemmin upouuteen kulttuuripyhättöön, kun Tero Saarinen Companyn Maiju Ristilä pitää alumneille Tanssin talon tutustumiskierrokset kello 17.40 ja 18. Kierroksille mahtuu mukaan 50 nopeimmin ilmoittautunutta alumnia. Esityksen jälkeen on ohjelmassa vielä kaikille avoin yleisökeskustelu.

LIPUT

Alumniyhdistys on varannut esitykseen 80 lippua permannon parhailta paikoilta. Liput maksavat 26.12.2021 saakka 51 € / 44 € (A-kategoria / B-kategoria) ja sen jälkeen 54 € / 46 € (ovh. 57 € / 49 €). Alumnihintaiset liput ostetaan itse verkossa allaolevaa linkkiä käyttäen (sen kautta näkyvät ainoastaan Alumniyhdistykselle varatut paikat). Alumnien lippuvaraus on voimassa 11.2.2022 asti eli liput on ostettava viimeistään silloin. Ilmoittaudu tapahtumaan allaolevasta linkistä, ja sen jälkeen käy lunastamassa lippusi yllä olevien ohjeiden mukaan.

Tiistai 5.4.2022 kello 17.40 ja kello 18 (Tanssin talon kierros) ja klo 19 (Hz/Hunt-esitys), Tanssin Talo (Kaapeliaukio 3).


11.04.2022 – Kirjallisuuspiiri: Anton Monti

Maailman vaarallisimmaksi kutsutun rikollisjärjestön ’ndranghetan juuret ulottuvat satojen vuosien päähän. Vuonna 2021 uutisotsikoissa oli kaikkien aikojen suurin mafiaoikeudenkäynti, jossa syytettynä oli satoja ’ndranghetan jäseniä. Calabrialaisen ’ndranghetan menestys perustuu ennen muuta käsitykseen järjestön kunniallisuudesta – käsityksen jakavat niin järjestön kymmenet tuhannet jäsenet kuin aivan tavalliset italialaisetkin. Mistä kaikesta mafioista tuntemattomimman, ’ndranghetan, menestyksessä on kyse, ja mitä se kertoo Italiasta? Suomalais-italialaisen tietokirjailija Anton Montin teos n’dranghetasta oli vuoden 2021 suosituimpia tietoteoksia. Anton Montia haastattelee Mirjam Ilvas.

Kirjatarjous

Anton Montin viimeisempiä kirjoja Maailman vaarallisin rikollisjärjestö ’Ndrangheta ja Minne menet, Italia on mahdollista osta alennettuun alumnietuhintaan verkkokaupasta. Tilaa kirja Maailman vaarallisin rikollisjärjestö ’Ndrangheta hintaan 15 € + postituskulu 3,95 € (norm 34 €), tai Minne menet, Italia hintaan 10 € + postituskulu 3,95 € (ovh. 30€).

Käytä kampanjakoodia alumni22 verkkokaupassa hyödyntääksesi etua. Etu on voimassa 17.4. saakka. Rajoitettu määrä kirjoja on myynnissä itse tapahtumassa.

Kevään kirjallisuuspiirien ohjelman ovat suunnitelleet S&S:n kustantaja Mirjam Ilvas ja Teoksen toimitusjohtaja Nina Paavolainen.

Maanantai 11.4.2022 kello 17-18, Metsätalo Sali 1 (Unioninkatu 40). Tapahtumaa voi seurata myös suoratoistona.


12.04.2022 – Vuoden Alumnin juhlaluento: Markku Kanerva

Alumniyhdistyksen kevät huipentuu perinteiseen tapaan Vuoden Alumnin juhlaluentoon. Kaikille avoimen yleisöluennon pitää Alumniyhdistyksen Vuoden Alumniksi 2022 valitsema Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen päävalmentaja, KM Markku Kanerva. Juhlaluento pidetään Yliopiston juhlasalissa ja sen yhteydessä on viinitarjoilu.

Suomen miehet ensimmäistä kertaa jalkapallon arvokisoihin luotsannut ja hyvän joukkuehengen tärkeyttä korostanut Kanerva puhuu otsikolla Entä jos Suomi olisi ryhmähengen luomisen mallimaa? Luennollaan hän käsittelee mm. suomalaisen valmennusosaamisen kehittämistä ja hyvän ryhmähengen merkitystä laajemminkin.

Vuoden Alumni on Helsingin yliopiston myönteinen lähettiläs. Alumniyhdistys valitsee tehtävään vuosittain henkilön, joka on toiminnallaan tukenut Helsingin yliopiston periaatteita ja akateemisen koulutuksen arvostusta sekä nostanut akateemista Helsingin henkeä. Alumniyhdistys katsoo, että Markku Kanerva on ennakkoluulottomasti soveltanut koulutustaan huippu-urheiluun ja osoittanut, että suomalaisen opettajankoulutuksen eväin on mahdollista toteuttaa sukupolvien unelmia myös pelikentällä.

Tiistai 12.4.2022 kello 17, Yliopiston juhlasali (Aleksanterinkatu 5).


20.04.2022 – Tiedeklubi: Aina ajankohtaiset kirjallisuuden klassikot

Vaikka kirjallisuuden klassikoita on raivattu ajankohtaisemman aineiston tieltä koulujen opetussuunnitelmissa, niiden merkitystä syvällisen ajattelun, itsetuntemuksen ja empatian kehittäjinä on korostettu. Miksi klassikoiden pariin kannattaa palata, ja millaisin näkökulmin nykyinen kirjallisuudentutkimus niitä lähestyy? Kirjallisuudentutkijain seuran huhtikuussa järjestettävällä Tiedeklubilla keskustellaan kirjallisuuden ikivihreistä. Keskustelijoina klassikkojen taltuttaja ja kirjallisuudentutkija FT Maria Laakso sekä yleisen kirjallisuustieteen dosentti Sanna Nyqvist.

Tieteellisten seurain valtuuskunnan (TSV) luotsaamat Tiedeklubit järjestetään keväällä 2022 Rosebud Sivullinen -kirjakaupassa (Kaisaniemenkatu 5). Kevään Tiedeklubeilla keskustellaan nuorten vaikutusmahdollisuuksista, klassikkokirjallisuuden lukemisesta ja tutkimisesta sekä hyvinvoinnista ikääntyvässä yhteiskunnassa. Ohjelmasta vastaavat Nuorisotutkimusseura, Kirjallisuudentutkijain seura ja SustAgeable-hanke. Yhteistyössä on mukana myös Helsingin yliopiston alumniyhdistys. Tilaisuudet äänitetään podcasteiksi, jotka julkaistaan klubien jälkeisinä päivinä Tiederadio-kanavalla SoundCloudissa ja Spotifyssa.

Tiedeklubeille on vapaa pääsy, mutta tilaisuudessa on rajallinen määrä paikkoja. Paikat jaetaan ilmottautumisjärjestyksessä – toimithan nopeasti! Tiedeklubeja ei ole mahdollista seurata suoratoistona.

Keskiviikko 20.4.2022 klo 17–18, Rosebud Sivullinen -kirjakauppa (Kaisaniemenkatu 5). 


21.04.2022 – Kultturitreffit: ARS22

Nykytaiteen suurkatselmus ARS22 on kymmenes näyttely vuodesta 1961 järjestetyssä näyttelysarjassa. ARS-näyttelyt ovat kautta vuosikymmenten tuoneet yleisön koettavaksi nykytaiteen uusimpia virtauksia. ARS22-näyttelyssä on esillä tämän hetken mielenkiintoisimpia tekijöitä ja teoksia.

Kiasman kaikkiin kerroksiin ulottuva näyttely esittelee kattavasti ajankohtaisinta kansainvälistä nykytaidetta ja uusia ARS22-näyttelyyn tilattuja teoksia. Ensimmäistä kertaa ARS-näyttelyssä on mukana avainteoksia eri vuosikymmeniltä 1960-luvulta alkaen. Ne luovat historiallisen taustan ajankohtaisille aiheille ja kartoittavat ARS-näyttelyiden historiaa.

Alumniyhdistys tarjoaa jäsenilleen neljä opastettua kierrosta ARS22-näyttelyyn torstaina 21.4.: klo 17 (suomeksi ja ruotsiksi), klo 18 (suomeksi) ja klo 18.30 (suomeksi). Pääsyliput Kiasmaan (0-18 €) maksetaan itse paikan päällä.

Torstai 21.4.2022 kello 17, 18 ja 18.30, Kiasma (Mannerheiminaukio 2).


26.04.2022 – Tietokirjaklubi: Johan Stén

Tietokirjaklubeilla perehdytään monipuolisesti tietokirjatyyppeihin ja -kirjailijoihin. Tietokirjallisuus kattaa 80 % kirjamarkkinoista ja Helsingin yliopisto on Suomen suurin tietokirjallisuuden sisällöntuottaja. Kevään tietokirjaklubien ohjelman ovat suunnitelleet Humanistisen tiedekunnan dekaani, tietokirjallisuuden professori Pirjo Hiidenmaa ja emeritusprofessori Markku Löytönen.

Huhtikuun Tietokirjaklubin vieraana on FT Johan Stén, jolta on viime vuonna ilmestynyt teos Kulta-aika. Valistus ja luonnontieteet Turun Akatemiassa. Stén on matematiikan yliopistonlehtori Helsingin yliopistossa, ja hän tutkii ja opettaa matematiikan ja muiden eksaktien tieteiden historiaa. Tietokirjaklubilla puhumme matematiikasta ja sen historiasta sekä siitä, mikä asema matematiikalla on yleissivistyksessä. Tilaisuudessa Johan Sténiä haastattelee Markku Löytönen.

Tiistai 26.4.2022 kello 17-18, Metsätalo sali 1 (Unioninkatu 40). Tapahtumaa voi seurata myös suoratoistona.


27.04.2022 – Erotu työnhaussa – nykyajan CV ja työhakemus

Tämän webinaarin avulla saat konkreettiset työkalut ja oivalluttavia vinkkejä vakuuttavan ja erottuvan työhakemuksen ja CV:n laatimiseen. Koulutuksessa opitaan, miten hakuilmoituksen avainsanat ja haettavaan organisaatioon tutustuminen vahvistavat edellytyksiä haastattelupaikan varmistamiseksi sekä miten CV kiteyttää oman uratarinasi 1-2 sivuun.

Selkeiden, vakuuttavien ja erottuvien työnhakudokumenttien lisäksi koulutus keskittyy työnhakijan ammatillisen itsetunnon lisäämiseen ja osaamisen kirkastamiseen. Kun osaat tunnistaa ja sanoittaa oman osaamisesi, voit myös yhdistää sen taidokkaasti työnhakijan tarpeisiin. Näin työnhausta tulee miellyttävämpää ja innostavampaa, ja samalla pohjustetaan myös työhaastattelussa onnistumista.

Tämän webinaarin avulla saat työkaluja:
• Kirkastaa ja sanoittaa omaa osaamistasi
• Kohdentaa oman osaamisesi vastaamaan hakemaasi työtehtävää
• Tulkita hakuilmoitusta ja löytää siitä avainsanat omaan hakemukseesi
• Luoda vakuuttavan, selkeän ja erottuvan työhakemuksen
• Kiteyttää uratarinasi 1-2 sivun CV:hen
• Uskoa omaan osaamiseesi, olla ylpeä siitä ja innostua työnhausta

Noin 1,5 tuntia kestävän verkkokoulutuksen vetäjänä toimii viestintä-, ura- ja mentaalivalmentaja Reetta Viinanen. Tapahtuman lopuksi on myös runsaasti aikaa osallistujien kysymyksille.

Keskiviikko 27.4.2022 kello 17.00. Tapahtuma toteutetaan kokonaan verkossa ja osallistumislinkki lähetetään ilmoittautuneille erikseen.


04.05.2022 – Alumni Afterwork

HUOM: Tapahtuman ajankohta on muuttunut!

Alumni Afterwork -tapaamiset tarjoavat mahdollisuuden kuulla ajankohtaisia terveisiä yliopistolta ja tavata muita alumneja matalalla kynnyksellä lasillisen äärellä. Afterworkit järjestetään ravintoloissa tai baareissa, joilla on vahva kytkös yliopistoon tai opiskelijaelämään. Alumneille on varattu pientä naposteltavaa ja oma nurkka tai kabinetti, jossa illan vierailija kertoo meille tapaamisen aluksi jonkin yliopistoyhteisön tahon tai ajankohtaisen hankkeen kuulumisia. Sen jälkeen on luvassa vapaata kuulumisten vaihtoa ja seurustelua illan aiheesta tai aiheen vierestä niin vanhojen kuin uusienkin alumnituttujen kanssa.

Kevään jälkimmäisen Afterworkin vieraana on Helsingin yliopiston kaupallistamisyhtiö Helsinki Innovation Services (HIS), jonka edustaja Kajsa Kajander kertoo meille yliopiston innovaatiopalveluista ja kaupallistamishankkeista. 10 vuotta toiminut HIS yhdistää tutkijat ja yritysmaailman, auttaa tutkijoita muuttamaan tutkimustulokset kaupallisiksi menestyksiksi ja tuo innovaatiot kaikkien hyödynnettäväksi. Tapaamisen paikkana on Uuden ylioppilastalon kellarikerroksessa sijaitsevan ravintola Dubliner, joka on suosittu jatkopaikka erityisesti Uudella ja Vanhalla ylioppilastalolla toimivien opiskelijajärjestöjen keskuudessa.

Keskiviikko 4.5.2022 kello 17-19, Ravintola Dublinerin kabinetti (Mannerheimintie 5, sisäänkäynti Kaivopihalta).


05.05.2022 – SIIRTYY: Kestävyys ja vastuullisuus yliopistolla – mitä alumnit voivat tehdä?

HUOM: Tapahtuma siirtyy syksyyn 2022.

Helsingin yliopisto linjaa tuoreessa strategiassaan, että se on edelläkävijä kestävyyden ja vastuullisuuden edistämisessä vuonna 2030. Kunnianhimoiset tavoitteet eivät kuitenkaan toteudu ilman konkreettisia toimia. Yliopiston uusi Kestävyys ja vastuullisuus -ohjelma kokoaa yhteen yliopiston kestävyys- ja vastuullisuustoimia ja -tavoitteita vuosille 2022–2024. Tule mukaan kuulemaan, millaisia toimia yliopisto on keväällä hyväksytyssä ohjelmassaan linjannut ja keskustelemaan, miten myös alumnit voivat kantaa kortensa kekoon!

Uusi ajankohta ja paikka vahvistetaan myöhemmin.


09.05.2022 – Kirjallisuuspiiri: Lea Pulkkinen

Omakuvaksi mielletään yleisimmin kuvataiteilijan itsestään maalaama tai piirtämä muotokuva. Mutta millainen on tutkijan kirjallinen omakuva? Lea Pulkkinen hahmottelee sitä tuoreessa omaelämäkerrassaan totunnaisen elämäkaariajattelun sijaan jänteenä, joka koostuu lukuisista toisiinsa limittyvistä säikeistä. Pulkkinen on Jyväskylän yliopiston professori emerita ja noussut alansa huipulle psykologiassa ihmisen kehitystä lapsesta keski-ikään seuranneen tutkimuksensa ansiosta.

Kevään kirjallisuuspiirien ohjelman ovat suunnitelleet S&S:n kustantaja Mirjam Ilvas ja Teoksen toimitusjohtaja Nina Paavolainen.

Maanantai 9.5.2022 kello 17-18, Metsätalo Sali 1 (Unioninkatu 40). Tapahtumaa voi seurata myös suoratoistona.


12.05.2022 – Alumnien kampusretki Viikkiin

Helsingin yliopiston alumniyhdistys ja yliopiston Helsinki Alumni -yhteisö toteuttavat yhdessä alumneille suunnattujen kampusretkien sarjan, jonka aikana tutustutaan kunkin Helsingin yliopiston kampuksen toimintaan, tutkijoihin ja opiskelijoihin sekä kiinnostaviin kohteisiin kampuksella. Ensimmäinen kampusretki suuntautuu Viikin kampukselle torstaina 12.5.2022 klo 16-19.30 – tervetuloa mukaan!

Viikin kampuksella toimivat bio- ja ympäristötieteellinen, eläinlääketieteellinen, farmasian sekä maatalous-metsätieteellinen tiedekunta. Kampuksella työskentelee lähes 1900 ihmistä, ja opiskelijoita on yli 6000. Viikin kampus on tarjonnut opetusta ja tutkimusta jo vuodesta 1946, ja nykyään kampuksella toimivat mm. yliopistollinen eläinsairaala, Viikin koetila peltoineen sekä Viikin normaalikoulu.

OHJELMA

16.00 Tervetuloa ja kampuksen esittely
Oppimistori 1054, Infokeskus Korona, Viikinkaari 11
Dekaani Jari Yli-Kauhaluoma, Farmasian tiedekunta

16.30 Tutustuminen kampuksen kohteisiin
COVID19-sekvensointilaboratorio
Elintarvikkeiden aistinvaraisen tutkimuksen laboratorio
Farmakologinen Talman Lab -laboratorio (englanniksi)
Viikin tutkimustilan navetta
Yliopistollinen eläinsairaala

18.15 Tarjoilua ja paneelikeskustelu
Millaista on elämä, opiskelu ja tutkimus Viikin kampuksella?
Laboratoriopäällikkö Laura Forsman, Viikki Food Design Factory
Hallituksen pj. Laura Itkonen, Eläinlääketieteen Kandidaattiyhdistys ry
Apulaisprofessori Jarno Vanhatalo, Organismi- ja evoluutiobiologian tutkimusohjelma
Dekaani Jari Yli-Kauhaluoma, Farmasian tiedekunta
Paneelin juontaa Korkeasaaren eläintarhan johtaja Sanna Hellström
Vapaata keskustelua

Jokainen osallistuja valitsee itselleen yhden vierailukohteen kampukselta, ja kuhunkin kohteeseen voidaan ottaa rajallinen määrä osallistujia ilmoittautumisjärjestyksessä. Muut osuudet ovat kaikille yhteisiä, ja koko tapahtumaan mahtuu mukaan yhteensä 100 nopeimmin ilmoittautunutta alumnia. Toimi nopeasti ja ilmoittaudu mukaan alla olevasta linkistä viimeistään 4.5.2022.

Tämä tapahtuma on osa Helsingin yliopiston ja Helsingin yliopiston alumniyhdistyksen yhteistyötä alumnitoiminnassa.

Helsinki Alumni on Helsingin yliopiston maksuton alumniyhteisö. Yhdessä muodostamme Suomen suurimman asiantuntijayhteisön, jossa pääset verkostoitumaan tieteen äärellä, jakamaan omaa osaamistasi, hyödyntämään monipuolisia alumnipalveluita sekä oppimaan jatkuvasti uutta.

Helsingin yliopiston alumniyhdistys on alumnien itsenäinen ja aktiivinen yhdistys, joka tarjoaa jäsenilleen monipuolista ohjelmaa tiedeluennoista kulttuuritapahtumiin ja matkoista juhliin, rahanarvoisia etuja yhteistyökumppaniemme kautta sekä mahdollisuuden vaikuttaa yliopistoyhteisön kehitykseen.

Torstaina 12.5.2022, klo 16-19.30, Viikin Kampus.


14.05.2022 – Kulttuuritreffit: HAMLET

Maailma on nyrjähtänyt, mennyt sijoiltaan.
Nuoriso on saamassa perinnökseen vain kaaosta ja valheita.
Olla vai ei? Siitä on nyt kyse.

Suomen Kansallisteatteri viettää 150-vuotisjuhlavuottaan vuonna 2022, ja juhlavuoden avaa uusi sovitus William Shakespearen Hamletista. Alumniyhdistys suuntaa katsomaan Olavi Uusivirran tähdittämää klassikkoa tuntuvalla 25 % alennuksella lippujen normaalihinnasta!

Ohjaaja Samuli Reunasen ja kirjailija-dramaturgi Aina Bergrothin tuliterä sovitus William Shakespearen ehtymättömästä mestariteoksesta luotaa sukupolvelta toiselle periytyvän trauman seurauksia. Se on unenkaltainen sukellus surullisen prinssin mielenkuohuihin ja karnevalistisen räiskyvä näyttämöteos identiteettien julmasta valtapelistä. Tämä klassikko on totta tässä ja nyt!

Esityksen nimiroolissa nähdään karismaattinen pop-prinssi Olavi Uusivirta, jonka vastavoimaksi Ofeliana kohoaa Fanni Noroilan vahva ja omaääninen taiteilijapersoona. Esityksen musiikin on säveltänyt kitaravirtuoosi Timo Kämäräinen, joka myös esiintyy Hamletin uskollisen ystävän Horation roolissa.

LIPUT

Alumniyhdistys on varannut esitykseen 100 lippua permannon parhailta paikoilta, ja liput maksavat Kulttuuritreffien osallistujille vain 36 €/kpl (normaalihinta 49 €). Ilmoittaudu mukaan allaolevan linkin kautta ja käy sen jälkeen itse lunastamassa lippusi Kansallisteatterin lipunmyynnistä (Läntinen teatterikuja 1, avoinna ma-la klo 9-19, suljettu 14.-18.4.) varausnumerolla 1169499. Liput on lunastettava viimeistään 19.4.2022, eikä niitä voi lunastaa Lippupisteen kautta.

Lauantai 14.5.2022 kello 19, Kansallisteatteri (Läntinen teatterikuja 1).


17.05.2022 – Mihin merentutkimusta tarvitaan? Suomalainen merentutkimus ajankohtaisten ympäristökysymysten äärellä

Pohjoisesta Etelään – Nautiluksesta Arandaan

Nyt on ainutlaatuinen tilaisuus kuulla alan huippuasiantuntijoiden näkemyksiä merentutkimuksen merkityksestä sen alkuajoista tähän päivään. Merentutkimus on käytännönläheistä tutkimustyötä, joka tuottaa tietoa yrittäessämme ratkoa ajankohtaisia meriin liittyviä ympäristökysymyksiä ilmastonmuutoksesta kalastukseen.

Merentutkimuslaitoksen viimeinen ylijohtaja, professori emerita Eeva-Liisa Poutanen ja meribiologian dosentti Juha-Markku Leppänen avaavat merentutkimuksen käytännön työtä vuosien varrelta tuoden esille unohtumattomia hetkiä tutkimusalus Arandalta.

Ohjelman moderaattorina toimii John Nurmisen Säätiön toimitusjohtaja, FT Annamari Arrakoski-Engardt. Keskustelu pohjautuu kirjaan NAUTILUKSESTA ARANDAAN – suomalaisen merentutkimuksen tarina (John Nurmisen Säätiö, 2021). Alumniyhdistyksen jäsenet voivat jäsenetuna hankkia kirjan 20% alennuksella allaolevan linkin kautta, käyttämällä koodia ALUMNI2022.

Merentutkimuslaitos on ollut merkittävä toimija koko Itämeren alueella. Vaikka se lakkautettiin 2008, meren tutkimus jatkuu. Pitkäjänteisellä tutkimustiedolla on korostunut merkitys yrittäessämme ymmärtää esimerkiksi ilmastonmuutoksen vaikutuksia meriin.

Kirjassa suomalaisen merentutkimuksen tarina ja sen eri vaiheet kerrotaan kiehtovalla tavalla yli sadan vuoden ajalta monipuolisesti ja ihmisläheisesti. Kiinnostavat tarinat, sattumukset ja valokuvat elävöittävät merentutkimuksen suurta tarinaa. Kirja kertoo, miten meren tutkimus ja tutkimusta tekevät organisaatiot ovat muuttuneet Ruotsin vallan aikaisesta valistuneisuuden ajasta läpi autonomian ajan, Suomen itsenäistymisen, sotien ja jälleenrakentamisen ajan EU-jäsenyyteen. Kirjan työryhmän muodostavat Eeva-Liisa Poutanen, Juha-Markku Leppänen & Suomen Merentutkijat – Havsforskarna i Finland ry.

Tule kuulolle Tiedekulmaan! Huomioithan, että Tiedekulmassa on rajallinen määrä istumapaikkoja.

Tiistai 17.5.2022 kello 17-18, Tiedekulma (Yliopistonkatu 4). Tapahtumaa voi seurata myös suoratoistona.


18.05.2022 – Tiedeklubi: Sosiaalisen kestävyyden merkitys ikääntyvässä yhteiskunnassa

Mitä hyvinvointi on? Miten hyvinvointi ja käsitykset hyvinvoinnista muuttuvat väestön ikääntyessä? SustAgeable-hankkeen toukokussa järjestättävällä Tiedekulubilla asiantuntijat keskustelevat yhteiskunnan mahdollisuuksista tukea hyvinvointia ja sosiaalisen kestävyyden merkityksestä ikääntyvässä yhteiskunnassa.

Tieteellisten seurain valtuuskunnan (TSV) luotsaamat Tiedeklubit järjestetään keväällä 2022 Rosebud Sivullinen -kirjakaupassa (Kaisaniemenkatu 5). Kevään Tiedeklubeilla keskustellaan nuorten vaikutusmahdollisuuksista, klassikkokirjallisuuden lukemisesta ja tutkimisesta sekä hyvinvoinnista ikääntyvässä yhteiskunnassa. Ohjelmasta vastaavat Nuorisotutkimusseura, Kirjallisuudentutkijain seura ja SustAgeable-hanke. Yhteistyössä on mukana myös Helsingin yliopiston alumniyhdistys. Tilaisuudet äänitetään podcasteiksi, jotka julkaistaan klubien jälkeisinä päivinä Tiederadio-kanavalla SoundCloudissa ja Spotifyssa.

Tiedeklubeille on vapaa pääsy mutta tilaisuudessa on rajallinen määrä paikkoja. Paikat jaetaan ilmottautumisjärjestyksessä. Toimithan nopeasti!

Keskiviikko 18.5.2022 klo 17–18, Rosebud Sivullinen -kirjakauppa (Kaisaniemenkatu 5). 


24.05.2022 – Tietokirjaklubi: Minna Huotilainen

Tietokirjaklubeilla perehdytään monipuolisesti tietokirjatyyppeihin ja -kirjailijoihin. Tietokirjallisuus kattaa 80 % kirjamarkkinoista ja Helsingin yliopisto on Suomen suurin tietokirjallisuuden sisällöntuottaja. Kevään tietokirjaklubien ohjelman ovat suunnitelleet Humanistisen tiedekunnan dekaani, tietokirjallisuuden professori Pirjo Hiidenmaa ja emeritusprofessori Markku Löytönen.

Kevään viimeisen Tietokirjaklubin vieraana on aivotutkija, professori Minna Huotilainen, joka puhuu tuoreen kirjansa Uni ja unettomuus teemoista. Minna Huotilainen on monipuolinen ihmisen käyttäytymisen ja erityisesti aivojen asiantuntija. Hän on julkaissut useita kirjoja aivoista, keskittymiskyvystä ja ajattelusta. Hänen uusin kirjansa tarttuu ajankohtaiseen kansantautiin, unettomuuteen.

Tiistai 24.5.2022 kello 17, Porthania PII (Yliopistonkatu 3). Tapahtumaa voi seurata myös suoratoistona.