KOKO VUODEN 2022 OHJELMA

19.01.2022 – Kevään 2022 ohjelma

Alumniyhdistyksen kevätkausi 2022 tulee sisältämään paljon mielenkiintoista ohjelmaa! Tarkempi ohjelma julkaistaan torstaina 20.1., ja tulossa on monipuolisia tapahtumia niin paikan päällä kuin suoratoistonkin kautta nautittavaksi. Huomioimme kaikessa toiminnassamme viranomaisohjeet ja tapahtumaturvallisuuden, ja koronatilanteesta johtuvat muutokset ovat mahdollisia.

Kevätkauden päätapahtuma on jokavuotiseen tapaan Vuoden Alumnin juhlaluento, jonka pitää Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen päävalmentaja, KM Markku Kanerva Yliopiston juhlasalissa 12.4. Kevään toisena kohokohtana ja toivottuna uutuutena lanseerataan AlumniJuna, joka on päiväretki toiselle yliopistopaikkakunnalle tutustumaan sen yliopistoon ja alumnitoimintaan. Tule mukaan täyttämään juna alumneilla!

Ohjelman perustan muodostavat jälleen vanhat tutut tapahtumasarjat kuten Kulttuuritreffit, Kirjallisuuspiiri ja Tietokirjaklubi. Kirjallisuuspiirin vieraina ovat Juha Hurme, Maggie O’Farrell, Anton Monti ja Lea Pulkkinen, ja kulttuuritreffien ohjelmaan kuuluvat mm. Kansallisteatterin 150-vuotisjuhlavuoden avaava uusi Hamlet-sovitus sekä upouudessa Tanssin Talossa nähtävä Tero Saarinen Companyn Hz/HUNT. Luvassa on tietenkin myös runsaasti laadukasta tiedeohjelmaa, alkaen Tieteiden yöstä 20.1.

Syksyllä uudelleen käynnistetyt Alumni Afterworkit jatkuvat, ja luvassa on jälleen myös mielenkiintoisia uratapahtumia ja koko perheen tilaisuuksia. Yliopistoon liittyen aloitamme 2-vuotisen kampusvierailujen sarjan, kuulemme yliopiston uusista kestävyyden ja vastuullisuuden linjoista ja keskustelemme Thomas Wilhelmssonin kanssa Yliopistouudistus-kirjasta.

Kaiken kaikkiaan kevään ohjelma tulee jälleen sisältämään yli 30 tapahtumaa – lämpimästi tervetuloa mukaan nauttimaan monipuolisesta tarjonnasta!

 


20.01.2022 – Alumnit Tieteiden yössä

Alumniyhdistyksen kevään avaa perinteiseen tapaan tieteen oma kaupunkitapahtuma Tieteiden yö, jota vietetään torstaina 20.1.2022 klo 17 alkaen. Vallitsevan koronatilanteen vuoksi tapahtuman ohjelma on siirretty kokonaan verkkoon ja kaikkiin tapahtumiin on vapaa pääsy. Poikkeuksia ovat Luonnontieteellinen museo ja Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha, jotka ovat avoinna yömyöhään saakka (ei opastuksia) ja joihin pääsee Tieteiden yönä samalla lipulla.

Kymmenet verkkotapahtumat tarjoavat monta erilaista reittiä tieteen ja tutkimuksen pariin. Tapahtumia on tarjolla kolmella kielellä ja aihepiirien kirjo vaihtelee tekoälystä taloustieteeseen ja paavista Pompejin graffiteihin. Tutustu koko ohjelmaan osoitteessa www.tieteidenyo.fi tai osallistu Tieteiden yön tiimin Alumniyhdistykselle kuratoimaan valmiiseen reittiin!

Tieteiden yön reittiehdotus alumneille:

  • klo 17.00–18.00: Tiedekirjaraati
    Aloita ilta viihdyttävän Tiedekirjaraadin parissa. Arvovaltainen raati ruotii viittä ajankohtaista tietoteosta tietokirjallisuuden professori Pirjo Hiidenmaan johdolla.
  • klo 18.00–18.30: Aineistona digitaalinen ihminen?
    Valtsikan yön luentokimarassa kuullaan tiedekunnan tutkijoiden tutkimushankkeista. Kuudelta ääneen pääsevät Sointu Leikas, Heta Moustgaard, Matti Pohjonen ja Jouni Tuominen.
  • klo 18.30–20.00: Vuoden politiikkanörtti 2022 -visa
    Kuka olikaan maailman ensimmäinen naispääministeri? Tietovisassa kilpaillaan pubivisatunnelmassa niin yhteiskuntatieteellisen sivistyksen kuin päivänpoliittisen historian nippelitietoudessa.
  • klo 20.00–22.00: Ikilehti ja mammutit yhdessä illassa – Miksipä ei!
    Päätä Tieteiden yö iltakävelyyn Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan kasvihuoneissa ja Luonnontieteellisessä museossa. Museolla on nähtävissä Antarktika-näyttely ja kasvihuoneilla on esillä Kasvien viemää -polku.

Torstai 20.1. kello 17, tapahtumat järjestetään verkossa. Tapahtumia myös Luonnontieteellisessä museossa (Pohjoinen Rautatienkatu 13) ja Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa (Kaisaniemenranta 2)


01.02.2022 – Keskustelu Tiedekulmassa: Haloo, politiikka!

Runsaasti tunteita herättävät ja ihmisten mielipiteitä voimakkaasti jakavat kysymykset näyttävät usein määrittelevän poliittisen agendan ja keskustelun julkisuudessa. Samaan aikaan viestintä korostuu yhä enemmän puolueiden ja poliitikkojen työssä. Puolueet eivät kuitenkaan ole pystyneet tekemään politiikasta houkuttelevampaa.

Haloo, politiikka! -keskustelussa asiantuntijat pohtivat, miten politiikan murros vaikuttaa kansalaisten osallistumiseen ja luottamukseen päättäjiä kohtaan. Keskustelemassa ovat Veikko Isotalo, Marko Junkkari ja Jenni Karimäki. Keskustelun juontaa Jari Hanska.

Haloo, politiikka! -keskustelussa käsitellään aluevaalien jälkeen mm. seuraavia poliittiseen kulttuuriin liittyviä kysymyksiä:

  • Miten politiikan muuttunut julkisuus ja viestinnän korostuminen on muuttanut puolueiden toimintaa ja kuinka eri puolueet ovat reagoineet murrokseen?
  • Miten puolueiden kova sisäinen kilpailu vaikuttaa politiikkaan ja siitä välittyvään kuvaan?
  • Millaisia vaikutuksia tällä kaikella on poliittiseen osallistumiseen ja jakolinjoihin?

Tiedekulman kevään Haloo, Suomi! -keskustelusarjassa äänessä ovat muun muassa demokratian, talouden, politiikan ja identiteettien tutkimuksen asiantuntijat, jotka käsittelevät nykyistä keskusteluilmapiiriä ja poliittisia kysymyksiä ajankohtaisten aiheiden kautta. Tutustu tarkemmin ohjelmaan ja seuraa keskustelua striimin välityksellä Tiedekulman sivuilta alla olevan linkin kautta.

Tapahtuma on kaikille avoin ja siihen voi osallistua myös spontaanisti ilmoittautumatta erikseen.

Tiistai 1.2.2022 kello 17, tapahtumaa voi seurata ainoastaan suoratoistona.


09.02.2022 – Thomas Wilhelmsson ja Yliopistouudistus

Uudenvuodenpäivänä vuonna 2010 astui voimaan kiistelty yliopistouudistus, jonka tarkoitus oli lisätä yliopistojen autonomiaa. Uudistuksesta taitettiin peistä valtamedioissa asti, ja Helsingin yliopistossa uudistuksen vastustajat olivat vallanneet hallintorakennuksen. Mistä tässä kaikessa oli kysymys?

Yliopistouudistus-teoksessa oman näkemyksensä uudistustyön etenemiseen ja taustoihin tuo Helsingin yliopiston entinen kansleri ja tuolloin rehtorina toiminut Thomas Wilhelmsson. Hän kertoo ajatuksista, keskusteluista ja tapahtumaketjuista, jotka vaikuttivat prosessin taustalla mutta jotka eivät käy ilmi virallisista asiakirjoista. Wilhelmsson avaa uudistuksen syitä ja tarvetta sääntelyn purkamiselle, kansainvälistymiselle sekä strategiselle johtamiselle mutta ei välttele tehtyjä virheitä. Uudistuksen kohtaaman kritiikin lisäksi ongelmia aiheuttivat kamppailut apteekkiprivilegiosta ja kiinteistöjen hallinnasta. Kymmenen vuoden jälkeen onkin aika kysyä: mitä uudistuksesta on seurannut?

Alumniyhdistyksen ja Gaudeamuksen järjestämässä keskustelutilaisuudessa Wilhelmssonia haastattelee uudistuksen aikaan HYYn pääsihteerinä toiminut Katariina Styrman.

Thomas Wilhelmssonin Yliopistouudistus on myös Gaudeamuksen tammikuun jäsenetu Alumniyhdistyksen jäsenille. Tilaa teos nyt jäsenetuhintaan 23 € ja ilmaisella toimituksella (ovh 32 €) Gaudeamuksen verkkokaupasta kampanjakoodilla TALVIETU22. Etu on voimassa 13.2.2022 asti.

Keskiviikko 9.2.2022 kello 17, Metsätalon sali 1 (Unioninkatu 40). Tapahtumaa voi seurata myös suoratoistona.


10.02.2022 – Keskustelu Tiedekulmassa: Polarisaatio? Dialogi!

Keskustelut lehahtavat helposti riidaksi ja jopa erimielisten maalittamiseksi sosiaalisessa mediassa. Moni meistä pelkää osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun. Koronapandemia on sulkenut meidät koteihimme ja vähentänyt aitoa sosiaalista kanssakäymistä merkittävästi. Miten voisimme jälleen ymmärtää toisiamme paremmin?

Polarisaatio? Dialogi! -keskustelussa asiantuntijat pohtivat, miten ja miksi vuorovaikutus rakoilee yhteiskunnassa, erilaisissa ryhmissä sekä yksilöiden tasolla, ja miten sosiaalinen media vaikuttaa keskusteluiden kärjistymiseen. Keskustelemassa ovat Antti Gronow, Anniina Leiviskä ja Teemu Pauha, etähaastattelussa Katri Saarikivi. Keskustelun juontaa Ville Blåfield.

Keskustelussa käsitellään mm. seuraavia ihmisten vuorovaikutukseen ja polarisaatioon liittyviä kysymyksiä:

  • Mitä ovat ne tekijät ja asiat, jotka vaikeuttavat dialogia yhteiskunnan, ryhmien ja yksilöiden tasolla? Miten ryhmien väliset jännitteet syntyvät?
  • Puuttuuko meiltä yhteinen arvopohja tai ymmärrystä toisten ihmisten asemasta?
  • Millainen rooli sosiaalisella medialla on polarisaatiossa?
  • Miten vuorovaikutus on muuttunut ja kuinka virtuaaliset ympäristöt vaikuttavat siihen? Millä tavalla dialogista tulisi parempaa?

Tiedekulman kevään Haloo, Suomi! -keskustelusarjassa äänessä ovat muun muassa demokratian, talouden, politiikan ja identiteettien tutkimuksen asiantuntijat, jotka käsittelevät nykyistä keskusteluilmapiiriä ja poliittisia kysymyksiä ajankohtaisten aiheiden kautta. Tutustu tarkemmin ohjelmaan ja seuraa keskustelua striimin välityksellä Tiedekulman sivuilta alla olevan linkin kautta.

Tapahtuma on kaikille avoin ja siihen voi osallistua myös spontaanisti ilmoittautumatta erikseen.

Torstai 10.2.2022 kello 17, tapahtumaa voi seurata ainoastaan suoratoistona.


14.02.2022 – Kirjallisuuspiiri: Juha Hurme

Juha Hurme esittelee näyttein, lauluin ja mietelausein Aleksis Kiven ydinoppia ja metsäekologiaa. Mukana on Kiven modernismia laajentamassa myös ripaus Elmer Diktoniusta ja Gunnar Björlingiä. Finlandia-palkitun kirjailija, teatterintekijä Juha Hurmeen viimeisin teos on käännös Aleksis Kiven Seitsemästä veljeksestä.

Kevään kirjallisuuspiirien ohjelman ovat suunnitelleet S&S:n kustantaja Mirjam Ilvas ja Teoksen toimitusjohtaja Nina Paavolainen.

Maanantai 14.2.2022 kello 17-18, Metsätalon sali 1 (Unioninkatu 40). Tapahtumaa voi seurata myös suoratoistona.


03.03.2022 – Alumni & lapsi: Katastrofien keskellä Heurekassa

Alumniyhdistyksen vierailuun Tiedekeskus Heurekassa voivat osallistua sekä alumnit että lapset. Heurekan uusimmassa Katastrofien keskellä -näyttelyssä yleisö rakentaa yhdessä resilienssiä eli kriisinkestävyyttä pelimäisillä näyttelykohteilla ja kohtaa luonnonvoimia audiovisuaalisina videotaideteoksina.

Näyttelyssä tutustutaan myös luonnonvoimien vaikutuksiin tositarinoiden kautta.Yhteistä resilienssiä luonnonvoimien kohtaamiseksi rakennetaan näyttelyssä pelimäisillä kohteilla. Näillä tuodaan esiin tapoja, joilla yhteistyö saadaan toimimaan ja rakennetaan keskinäistä luottamusta. Kuinka katastrofiapu kuljetetaan yhdessä perille? Miten korjataan vaurioitunut kaupunki, kun yhteistä kieltä ei ole? Moniaistiset kokemukselliset huoneet, joissa kolmiulotteisille pinnoille toteutettuihin videoprojisointeihin yhdistyy äänimaailma, kiehtovat niin aikuisia kuin lapsiakin. Tilateosten videoprojisoinnit on suunnitellut unkarilainen valo- ja videomapping-taiteilija László Zsolt Bordos (Bordos.ArtWorks), jonka teoksia on nähty ympäri maailman ja Suomessakin Lux Helsingissä tuomiokirkon julkisivuun toteutettuna.

– Näyttelyn tavoitteena on havahduttaa, voimaannuttaa ja herättää toivoa. Vaikka elämme maailmassa, joka on mullistusten kourissa monella tapaa, meissä on yhteistä potentiaalia vahvistaa yhteisöjämme ja rakentaa kestävämpiä yhteiskuntia. Katastrofien keskellä yhteistyö ja luottamus ovat resilienssin ydin. Haastavasta aiheesta teimme koko perheelle sopivan näyttelyn, joka herättää toivoa ja tarjoaa välineitä käsitellä näitä aiheita myös lasten kanssa, toteaa Heurekan toimitusjohtaja Mikko Myllykoski.

Kokoonnumme pääovelta katsoen oikealla sisääntuloaulan perällä sijaitsevassa auditoriossa, jossa Heurekan toimitusjohtaja ja Alumniyhdistyksen valtuuskunnan jäsen Mikko Myllykoski alustaa tilaisuuden kello 17-17.30. Tämän jälkeen osallistujilla on mahdollisuus tutustua kaikkiin Heurekan näyttelyihin klo 19 asti. Mukaan alustukseen mahtuu 100 henkilöä. Liput Heurekaan maksetaan paikan päällä. Lippujen hinnat: museokortilla 0 €, aikuiset 22 €, lapset 6-15v. 15 €, opiskelijat, eläkeläiset, varusmiehet ja työttömät 15 € ja alle 6-vuotiaat 0 €. Osallistuminen edellyttää ilmoittautumista.

Torstai 3.3.2022 klo 17-19, Heureka (Tiedepuisto 1 Vantaa).


14.03.2022 – Kirjallisuuspiiri: Maggie O’Farrell

Englanti 1580-luvulla: nuori latinanopettaja muuttaa asumaan tuoreen puolisonsa Agnesin kanssa Stratford-upon-Avoniin. Agnesista kasvaa vahva perheenäiti sekä puolisonsa vakaa tukija ja kannustaja. Mutta samaan aikaan kun miehen ura Lontoon teatterimaailmassa lähtee nousukiitoon, perheen nuori poika menehtyy äkillisesti. Hamnet on koskettava avioliiton muotokuva ja samalla herkkä tulkinta pojasta, joka varhaisesta kuolemastaan huolimatta on kaikkea muuta kuin unohdettu: eläähän hänen nimensä kaikkien aikojen tunnetuimman näytelmän nimessä.

Irlantilaiskirjailija Maggie O’Farrellin teos palkittiin arvostetulla Women’s Prize for Fictionilla sekä brittikriitikoiden kansallisella palkinnolla 2020, ja nyt myyntimenestys ilmestyy myös suomeksi. Maaliskuun kirjallisuuspiirissä Maggie O’Farrell kertoo teoksestaan etäyhteyden välityksellä, ja hänen lisäkseen kustantaja Mirjam Ilvaksen haastateltavana on paikan päälle saapuva kirjan suomentaja Arja Kantele. Tilaisuus on osin suomen- ja osin englanninkielinen.

Jäsenillä on mahdollisuus ostaa O´Farrellin kirja Hamnet alennettuun alumnietuhintaan 20 € (norm. 34 €), joko tilaisuudessa paikan päällä tai verkkokaupasta. Verkkokaupassa käytä alennuskoodia HAMNET hyödyntääksesi alennusta. Verkkokauppa tarjous on voimassa 31.3.2022 asti.

Kevään kirjallisuuspiirien ohjelman ovat suunnitelleet S&S:n kustantaja Mirjam Ilvas ja Teoksen toimitusjohtaja Nina Paavolainen.

Maanantai 14.3.2022 kello 17-18, Metsätalo Sali 1 (Unioninkatu 40). Tapahtumaa voi seurata myös suoratoistona.


20.03.2022 – KULTTUURITREFFIT: Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesteri ja Pekka Kuusisto

Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesterin kevään konsertissa Maailma meissä kuullaan Edvard Griegin Morgenstemning (Peer Gynt), Samuel Barberin Viulukonsertto, Louise Farrencin 2. Sinfonia ja Jean Sibeliuksen Pohjolan tytär. Barberin viulukonserton solistina esiintyy Pekka Kuusisto.

Ohjelma on saanut inspiraationsa konsertin johtavan kapellimestariopiskelija Aliisa Neige Barrièren elämän ajanjaksoista ja muotoutuu kokonaisuudeksi dramaturgian ja ritualisoinnin kautta. Se symboloi ihmisen monimuotoisuutta, kuinka meidän jokaisen yksilöllisyys on monien tapahtumien summa ja koko ajan muuttumassa: meissä kaikissa elää maailma.

Ennen konserttia kello 15 järjestetään Musiikkitalon lämpiössä taiteilijatapaaminen kapellimestari Aliisa Neige Barrièren johdolla. Taiteilijatapaamiseen ei tarvitse erikseen ilmoittautua, riittää että ilmoittaudut mukaan Kulttuuritreffeille allaolevasta linkistä.

LIPUT

Alumniyhdistys on varannut 80 paikkaa Musiikkitalon konserttisalin M-, B- ja C-katsomoista. Alumnilipun hinta on 18 € (norm. 28 €). Ilmoittaudu tapahtumaan allaolevasta linkistä, ja lunasta sen jälkeen lippusi joko verkossa allaolevaa linkkiä käyttäen, Musiikkitalon lipunmyynnissä tai muissa Ticketmasterin lippukaupoissa. Käytä lippujen lunastuksessa koodia ALUMNI22 ja lunasta lippusi 20.2.2022 mennessä.

Sunnuntai 20.3.2022 kello 15 (taiteilijatapaaminen) ja kello 16 (konsertti), Musiikkitalo (Mannerheimintie 13a).


23.03.2022 – Tiedeklubi: Äänestämistä, kulutusvalintoja vai ilmastolakkoja?

Harva nuori on kestävän kehityksen suhteen välinpitämätön, mutta nuorten välillä on eroja. Millaisia ympäristötunteita nuorilla on? Millaiset nuoret pitävät ilmastolakkoa ja suoraa toimintaa tehokkaana vaikuttamisena? Mitä mieltä nuoret ovat talouskasvun välttämättömyydestä? Nuorisotutkimusseuran järjestämällä maaliskuun Tiedeklubilla professori Päivi Honkatukia ja Nuorisotutkimusseuran vastaava tutkija Tomi Kiilakoski keskustelevat kestävästä kehityksestä maaliskuussa ilmestyvän Nuorisobarometrin 2021 pohjalta.

Tieteellisten seurain valtuuskunnan (TSV) luotsaamat Tiedeklubit järjestetään keväällä 2022 Rosebud Sivullinen -kirjakaupassa (Kaisaniemenkatu 5). Kevään Tiedeklubeilla keskustellaan nuorten vaikutusmahdollisuuksista, klassikkokirjallisuuden lukemisesta ja tutkimisesta sekä hyvinvoinnista ikääntyvässä yhteiskunnassa. Ohjelmasta vastaavat Nuorisotutkimusseura, Kirjallisuudentutkijain seura ja SustAgeable-hanke. Yhteistyössä on mukana myös Helsingin yliopiston alumniyhdistys. Tilaisuudet äänitetään podcasteiksi, jotka julkaistaan klubien jälkeisinä päivinä Tiederadio-kanavalla SoundCloudissa ja Spotifyssa.

Tiedeklubeille on vapaa pääsy, mutta tilaisuudessa on rajallinen määrä paikkoja. Paikat jaetaan ilmottautumisjärjestyksessä – toimithan nopeasti! Tiedeklubeja ei ole mahdollista seurata suoratoistona.

Keskiviikko 23.3.2022 klo 17–18, Rosebud Sivullinen -kirjakauppa (Kaisaniemenkatu 5).


24.03.2022 – Alumni Afterwork

HUOM: Tapahtuman ajankohta on muuttunut alun perin ilmoitetusta!

Alumni Afterwork -tapaamiset tarjoavat mahdollisuuden kuulla ajankohtaisia terveisiä yliopistolta ja tavata muita alumneja matalalla kynnyksellä lasillisen äärellä. Afterworkit järjestetään ravintoloissa tai baareissa, joilla on vahva kytkös yliopistoon tai opiskelijaelämään. Alumneille on varattu pientä naposteltavaa ja oma nurkka tai kabinetti, jossa illan vierailija kertoo meille tapaamisen aluksi jonkin yliopistoyhteisön tahon tai ajankohtaisen hankkeen kuulumisia. Sen jälkeen on luvassa vapaata kuulumisten vaihtoa ja seurustelua illan aiheesta tai aiheen vierestä niin vanhojen kuin uusienkin alumnituttujen kanssa.

Kevään ensimmäisellä Afterworkilla juhlistetaan yliopiston syntymäpäiväviikkoa. Illan vieraana on yliopiston protokolla-asiantuntija Juha Hurme, joka seuraavana päivänä koittavan 382. vuosipäivän kunniaksi kertoo meille yliopiston ainutlaatuisimmista ja kummallisimmista traditioista. Tapahtuman paikkana on kivenheiton päässä yliopistolta sijaitseva Oluthuone Kaisla, joka on suosittu tapaamispaikka niin opiskelijoiden kuin yliopiston henkilökunnankin keskuudessa.

Torstai 24.3.2022 kello 17-19, Oluthuone Kaislan kabinetti (Vilhonkatu 4).


25.03.2022 – Helsingin yliopiston vuosipäivä ja syntymäpäiväviikko 21.–25.3.

Tervetuloa juhlistamaan 382 vuotta täyttävää Helsingin yliopistoa ja seuraamaan Helsingin yliopiston syntymäpäiväviikon etätapahtumia yliopiston YouTube-kanavalla sekä Tiedekulman verkkosivuilla ma 21.3. – pe 25.3.2022!

Syntymäpäiväviikon ohjelmassa on rehtori Sari Lindblomin juhlapuheet, J.V. Snellman -palkinnon saajan julkistus ja puhe sekä mm. videotervehdyksiä yliopistomme opiskelijoilta ja alumneilta, mukaan lukien Helsingin kaupungin pormestari Juhana Vartiaisen puhe. Tutkija-”liven” kautta päästään kurkistamaan tutkijoiden työhön kampuksilla ja tutkimusasemilla. Juhlaviikko huipentuu perjantaina rehtori Sari Lindblomin yliopiston 382. vuosipäivän juhlapuheeseen.

Tutustu tarkemmin syntymäpäiväviikon päivittäiseen ohjelmaan allaolevasta linkistä. Helsingin yliopisto kannustaa jakamaan syntymäpäiväviikon aikana kuvia, ajatuksia ja terveisiä yliopistolle ja yliopistolaisille sosiaalisessa mediassa tunnisteella #WeAreHelsinkiUni ja mainitsemalla yliopiston tili.


29.03.2022 – Tietokirjaklubi: Helena Ruuska

Tietokirjaklubeilla perehdytään monipuolisesti tietokirjatyyppeihin ja -kirjailijoihin. Tietokirjallisuus kattaa 80 % kirjamarkkinoista ja Helsingin yliopisto on Suomen suurin tietokirjallisuuden sisällöntuottaja. Kevään tietokirjaklubien ohjelman ovat suunnitelleet Humanistisen tiedekunnan dekaani, tietokirjallisuuden professori Pirjo Hiidenmaa ja emeritusprofessori Markku Löytönen.

Vuoden ensimmäisen Tietokirjaklubin vieraana on helsinkiläinen tietokirjailija, äidinkielen lehtori ja filosofian tohtori Helena Ruuska. Hän opettaa Helsingin normaalilyseossa äidinkieltä ja kirjallisuutta, kirjoittaa kirjallisuusarvosteluja Helsingin Sanomiin ja on ollut mukana tekemässä myös useita äidinkielen oppikirjoja. Väiteltyään tohtoriksi kirjallisuuden alalta vuonna 2010 hän on kirjoittanut elämäkerrat kirjailija Marja-Liisa Vartiosta ja Eeva Joenpellosta. Tietokirjaklubilla hän puhuu elämäkerroista yleensä ja erityisesti uusimmasta teoksestaan Mary Gallen-Kallela – olisit villiä villimpi.

Tiistai 29.3.2022 kello 17-18, Metsätalo sali 1 (Unioninkatu 40). Tapahtumaa voi seurata myös suoratoistona.


31.03.2022 – Suomalainen kriisinkestävyys 2020-luvulla

Suomalainen Tiedeakatemia järjestää yhdessä Maanpuolustuskurssiyhdistyksen kanssa keskustelutilaisuuden otsikolla “Suomalainen kriisinkestävyys 2020-luvulla”. Myös Alumniyhdistyksen jäsenet ovat tervetulleita seuraamaan tilaisuutta suoratoiston kautta. Tilaisuuden alussa kuullaan puolustusministeri Antti Kaikkosen tervehdys sekä Suomalaisen Tiedeakatemian pääsihteeri Pekka Aulan ja Maanpuolustuskurssiyhdistyksen puheenjohtajan Kari Kuusiniemen avaussanat.

Tilaisuudessa tarkastellaan yhteiskunnan turvallisuusstrategian elintärkeitä toimintoja, joiden lisäksi keskustelussa on mukana tieteen näkökulma kriisinkestävyyteen. Tarkoituksena on lisätä keskustelua kokonaisturvallisuudesta yhteiskunnan turvallisuusstrategian päivitystyön ollessa käynnissä. Paneelikeskustelun moderaattorina toimii EVAn johtaja Emilia Kullas.

Panelistit ja heidän aiheensa ovat:

  • Valtiosihteeri Matti Anttonen, Ulkoministeriö (kansainvälinen ja EU-toiminta)
  • Pääjohtaja Gita Kadambi, Suomen kansallisooppera ja -baletti (henkinen kriisinkestävyys)
  • Ilmakehätutkija Markku Kulmala, Helsingin yliopisto (tieteen näkökulma kriisinkestävyyteen)
  • Alivaltiosihteeri Leena Mörttinen, Valtiovarainministeriö (talous)
  • Johtaja Mika Salminen, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (väestön toimintakyky ja palvelut)

Torstai 31.3.2022 klo 18–19.30. Tilaisuutta voi seurata ainoastaan suoratoiston kautta, suoratoistolinkki lähetetään erikseen tapahtumaan ilmoittautuneille.


05.04.2022 – Kulttuuritreffit: Hz/HUNT Tanssin talossa

Yksi vuoden kulttuuritapauksista on Tanssin talon avautuminen yleisölle 2.2.22. Alumniyhdistys suuntaakin huhtikuun kulttuuritreffeillä katsomaan Tero Saarinen Companyn tuoretta kahden teoksen iltaa Hz/HUNT, minkä yhteydessä nopeimmille on tarjolla myös tutustumiskierros Tanssin taloon!

ESITYS

Upouuden Erkko-salin lavalla nähdään illan aikana kaksi teosta, klassikon ja kantaesityksen yhdistelmä, kestoltaan yhteensä 1h 40 min (sis. väliaika). Johanna Nuutisen Hz (Hertsi, 2022) on monimuotoisesti aisteja ruokkiva syväsukellus ääniaaltoihin, missä merten äänisaaste toimii metaforana nykyajan ärsyketulvalle. Viiden valovoimaisen tanssijan tulkitsema teos kuljettaa yleisönsä alueelle, jossa kuultu muuttuu kokonaisvaltaisesti koetuksi. Elämän dualismista ja kehollisuuden katoamisesta väkevästi ammentava Tero Saarisen HUNT syntyi Venetsian biennaalin tilaamana 2002. Kriitikoiden ja katsojien ylistämää teosta pidetään yhtenä Igor Stravinskyn Kevätuhrin merkittävimmistä nykytulkinnoista. Saarinen esitti sooloaan yli kymmenen vuoden ajan kaikkiaan yli 80 kaupungissa ja 32 maassa, mutta nyt hän siirtää vaativan koreografiansa kahdelle uudelle tanssijalle. 5.4. solistina nähdään äärimmäisen karismaattisena tulkitsijana tunnettu Auri Ahola.

OHEISOHJELMA

Ennen esitystä on mahdollisuus päästä tutustumaan tarkemmin upouuteen kulttuuripyhättöön, kun Tero Saarinen Companyn Maiju Ristilä pitää alumneille Tanssin talon tutustumiskierrokset kello 17.40 ja 18. Kierroksille mahtuu mukaan 50 nopeimmin ilmoittautunutta alumnia. Esityksen jälkeen on ohjelmassa vielä kaikille avoin yleisökeskustelu.

LIPUT

Alumniyhdistys on varannut esitykseen 80 lippua permannon parhailta paikoilta. Liput maksavat 26.12.2021 saakka 51 € / 44 € (A-kategoria / B-kategoria) ja sen jälkeen 54 € / 46 € (ovh. 57 € / 49 €). Alumnihintaiset liput ostetaan itse verkossa allaolevaa linkkiä käyttäen (sen kautta näkyvät ainoastaan Alumniyhdistykselle varatut paikat). Alumnien lippuvaraus on voimassa 11.2.2022 asti eli liput on ostettava viimeistään silloin. Ilmoittaudu tapahtumaan allaolevasta linkistä, ja sen jälkeen käy lunastamassa lippusi yllä olevien ohjeiden mukaan.

Tiistai 5.4.2022 kello 17.40 ja kello 18 (Tanssin talon kierros) ja klo 19 (Hz/Hunt-esitys), Tanssin Talo (Kaapeliaukio 3).


11.04.2022 – Kirjallisuuspiiri: Anton Monti

Maailman vaarallisimmaksi kutsutun rikollisjärjestön ’ndranghetan juuret ulottuvat satojen vuosien päähän. Vuonna 2021 uutisotsikoissa oli kaikkien aikojen suurin mafiaoikeudenkäynti, jossa syytettynä oli satoja ’ndranghetan jäseniä. Calabrialaisen ’ndranghetan menestys perustuu ennen muuta käsitykseen järjestön kunniallisuudesta – käsityksen jakavat niin järjestön kymmenet tuhannet jäsenet kuin aivan tavalliset italialaisetkin. Mistä kaikesta mafioista tuntemattomimman, ’ndranghetan, menestyksessä on kyse, ja mitä se kertoo Italiasta? Suomalais-italialaisen tietokirjailija Anton Montin teos n’dranghetasta oli vuoden 2021 suosituimpia tietoteoksia. Anton Montia haastattelee Mirjam Ilvas.

Kirjatarjous

Anton Montin viimeisempiä kirjoja Maailman vaarallisin rikollisjärjestö ’Ndrangheta ja Minne menet, Italia on mahdollista osta alennettuun alumnietuhintaan verkkokaupasta. Tilaa kirja Maailman vaarallisin rikollisjärjestö ’Ndrangheta hintaan 15 € + postituskulu 3,95 € (norm 34 €), tai Minne menet, Italia hintaan 10 € + postituskulu 3,95 € (ovh. 30€).

Käytä kampanjakoodia alumni22 verkkokaupassa hyödyntääksesi etua. Etu on voimassa 17.4. saakka. Rajoitettu määrä kirjoja on myynnissä itse tapahtumassa.

Kevään kirjallisuuspiirien ohjelman ovat suunnitelleet S&S:n kustantaja Mirjam Ilvas ja Teoksen toimitusjohtaja Nina Paavolainen.

Maanantai 11.4.2022 kello 17-18, Metsätalo Sali 1 (Unioninkatu 40). Tapahtumaa voi seurata myös suoratoistona.


12.04.2022 – Vuoden Alumnin juhlaluento: Markku Kanerva

Alumniyhdistyksen kevät huipentuu perinteiseen tapaan Vuoden Alumnin juhlaluentoon. Kaikille avoimen yleisöluennon pitää Alumniyhdistyksen Vuoden Alumniksi 2022 valitsema Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen päävalmentaja, KM Markku Kanerva. Juhlaluento pidetään Yliopiston juhlasalissa ja sen yhteydessä on viinitarjoilu.

Suomen miehet ensimmäistä kertaa jalkapallon arvokisoihin luotsannut ja hyvän joukkuehengen tärkeyttä korostanut Kanerva puhuu otsikolla Entä jos Suomi olisi ryhmähengen luomisen mallimaa? Luennollaan hän käsittelee mm. suomalaisen valmennusosaamisen kehittämistä ja hyvän ryhmähengen merkitystä laajemminkin.

Vuoden Alumni on Helsingin yliopiston myönteinen lähettiläs. Alumniyhdistys valitsee tehtävään vuosittain henkilön, joka on toiminnallaan tukenut Helsingin yliopiston periaatteita ja akateemisen koulutuksen arvostusta sekä nostanut akateemista Helsingin henkeä. Alumniyhdistys katsoo, että Markku Kanerva on ennakkoluulottomasti soveltanut koulutustaan huippu-urheiluun ja osoittanut, että suomalaisen opettajankoulutuksen eväin on mahdollista toteuttaa sukupolvien unelmia myös pelikentällä.

Tiistai 12.4.2022 kello 17, Yliopiston juhlasali (Aleksanterinkatu 5).


20.04.2022 – Tiedeklubi: Aina ajankohtaiset kirjallisuuden klassikot

Vaikka kirjallisuuden klassikoita on raivattu ajankohtaisemman aineiston tieltä koulujen opetussuunnitelmissa, niiden merkitystä syvällisen ajattelun, itsetuntemuksen ja empatian kehittäjinä on korostettu. Miksi klassikoiden pariin kannattaa palata, ja millaisin näkökulmin nykyinen kirjallisuudentutkimus niitä lähestyy? Kirjallisuudentutkijain seuran huhtikuussa järjestettävällä Tiedeklubilla keskustellaan kirjallisuuden ikivihreistä. Keskustelijoina klassikkojen taltuttaja ja kirjallisuudentutkija FT Maria Laakso sekä yleisen kirjallisuustieteen dosentti Sanna Nyqvist.

Tieteellisten seurain valtuuskunnan (TSV) luotsaamat Tiedeklubit järjestetään keväällä 2022 Rosebud Sivullinen -kirjakaupassa (Kaisaniemenkatu 5). Kevään Tiedeklubeilla keskustellaan nuorten vaikutusmahdollisuuksista, klassikkokirjallisuuden lukemisesta ja tutkimisesta sekä hyvinvoinnista ikääntyvässä yhteiskunnassa. Ohjelmasta vastaavat Nuorisotutkimusseura, Kirjallisuudentutkijain seura ja SustAgeable-hanke. Yhteistyössä on mukana myös Helsingin yliopiston alumniyhdistys. Tilaisuudet äänitetään podcasteiksi, jotka julkaistaan klubien jälkeisinä päivinä Tiederadio-kanavalla SoundCloudissa ja Spotifyssa.

Tiedeklubeille on vapaa pääsy, mutta tilaisuudessa on rajallinen määrä paikkoja. Paikat jaetaan ilmottautumisjärjestyksessä – toimithan nopeasti! Tiedeklubeja ei ole mahdollista seurata suoratoistona.

Keskiviikko 20.4.2022 klo 17–18, Rosebud Sivullinen -kirjakauppa (Kaisaniemenkatu 5). 


21.04.2022 – Kultturitreffit: ARS22

Nykytaiteen suurkatselmus ARS22 on kymmenes näyttely vuodesta 1961 järjestetyssä näyttelysarjassa. ARS-näyttelyt ovat kautta vuosikymmenten tuoneet yleisön koettavaksi nykytaiteen uusimpia virtauksia. ARS22-näyttelyssä on esillä tämän hetken mielenkiintoisimpia tekijöitä ja teoksia.

Kiasman kaikkiin kerroksiin ulottuva näyttely esittelee kattavasti ajankohtaisinta kansainvälistä nykytaidetta ja uusia ARS22-näyttelyyn tilattuja teoksia. Ensimmäistä kertaa ARS-näyttelyssä on mukana avainteoksia eri vuosikymmeniltä 1960-luvulta alkaen. Ne luovat historiallisen taustan ajankohtaisille aiheille ja kartoittavat ARS-näyttelyiden historiaa.

Alumniyhdistys tarjoaa jäsenilleen neljä opastettua kierrosta ARS22-näyttelyyn torstaina 21.4.: klo 17 (suomeksi ja ruotsiksi), klo 18 (suomeksi) ja klo 18.30 (suomeksi). Pääsyliput Kiasmaan (0-18 €) maksetaan itse paikan päällä.

Torstai 21.4.2022 kello 17, 18 ja 18.30, Kiasma (Mannerheiminaukio 2).


26.04.2022 – Tietokirjaklubi: Johan Stén

Tietokirjaklubeilla perehdytään monipuolisesti tietokirjatyyppeihin ja -kirjailijoihin. Tietokirjallisuus kattaa 80 % kirjamarkkinoista ja Helsingin yliopisto on Suomen suurin tietokirjallisuuden sisällöntuottaja. Kevään tietokirjaklubien ohjelman ovat suunnitelleet Humanistisen tiedekunnan dekaani, tietokirjallisuuden professori Pirjo Hiidenmaa ja emeritusprofessori Markku Löytönen.

Huhtikuun Tietokirjaklubin vieraana on FT Johan Stén, jolta on viime vuonna ilmestynyt teos Kulta-aika. Valistus ja luonnontieteet Turun Akatemiassa. Stén on matematiikan yliopistonlehtori Helsingin yliopistossa, ja hän tutkii ja opettaa matematiikan ja muiden eksaktien tieteiden historiaa. Tietokirjaklubilla puhumme matematiikasta ja sen historiasta sekä siitä, mikä asema matematiikalla on yleissivistyksessä. Tilaisuudessa Johan Sténiä haastattelee Markku Löytönen.

Tiistai 26.4.2022 kello 17-18, Metsätalo sali 1 (Unioninkatu 40). Tapahtumaa voi seurata myös suoratoistona.


27.04.2022 – Erotu työnhaussa – nykyajan CV ja työhakemus

Tämän webinaarin avulla saat konkreettiset työkalut ja oivalluttavia vinkkejä vakuuttavan ja erottuvan työhakemuksen ja CV:n laatimiseen. Koulutuksessa opitaan, miten hakuilmoituksen avainsanat ja haettavaan organisaatioon tutustuminen vahvistavat edellytyksiä haastattelupaikan varmistamiseksi sekä miten CV kiteyttää oman uratarinasi 1-2 sivuun.

Selkeiden, vakuuttavien ja erottuvien työnhakudokumenttien lisäksi koulutus keskittyy työnhakijan ammatillisen itsetunnon lisäämiseen ja osaamisen kirkastamiseen. Kun osaat tunnistaa ja sanoittaa oman osaamisesi, voit myös yhdistää sen taidokkaasti työnhakijan tarpeisiin. Näin työnhausta tulee miellyttävämpää ja innostavampaa, ja samalla pohjustetaan myös työhaastattelussa onnistumista.

Tämän webinaarin avulla saat työkaluja:
• Kirkastaa ja sanoittaa omaa osaamistasi
• Kohdentaa oman osaamisesi vastaamaan hakemaasi työtehtävää
• Tulkita hakuilmoitusta ja löytää siitä avainsanat omaan hakemukseesi
• Luoda vakuuttavan, selkeän ja erottuvan työhakemuksen
• Kiteyttää uratarinasi 1-2 sivun CV:hen
• Uskoa omaan osaamiseesi, olla ylpeä siitä ja innostua työnhausta

Noin 1,5 tuntia kestävän verkkokoulutuksen vetäjänä toimii viestintä-, ura- ja mentaalivalmentaja Reetta Viinanen. Tapahtuman lopuksi on myös runsaasti aikaa osallistujien kysymyksille.

Keskiviikko 27.4.2022 kello 17.00. Tapahtuma toteutetaan kokonaan verkossa ja osallistumislinkki lähetetään ilmoittautuneille erikseen.


04.05.2022 – Alumni Afterwork

HUOM: Tapahtuman ajankohta on muuttunut!

Alumni Afterwork -tapaamiset tarjoavat mahdollisuuden kuulla ajankohtaisia terveisiä yliopistolta ja tavata muita alumneja matalalla kynnyksellä lasillisen äärellä. Afterworkit järjestetään ravintoloissa tai baareissa, joilla on vahva kytkös yliopistoon tai opiskelijaelämään. Alumneille on varattu pientä naposteltavaa ja oma nurkka tai kabinetti, jossa illan vierailija kertoo meille tapaamisen aluksi jonkin yliopistoyhteisön tahon tai ajankohtaisen hankkeen kuulumisia. Sen jälkeen on luvassa vapaata kuulumisten vaihtoa ja seurustelua illan aiheesta tai aiheen vierestä niin vanhojen kuin uusienkin alumnituttujen kanssa.

Kevään jälkimmäisen Afterworkin vieraana on Helsingin yliopiston kaupallistamisyhtiö Helsinki Innovation Services (HIS), jonka edustaja Kajsa Kajander kertoo meille yliopiston innovaatiopalveluista ja kaupallistamishankkeista. 10 vuotta toiminut HIS yhdistää tutkijat ja yritysmaailman, auttaa tutkijoita muuttamaan tutkimustulokset kaupallisiksi menestyksiksi ja tuo innovaatiot kaikkien hyödynnettäväksi. Tapaamisen paikkana on Uuden ylioppilastalon kellarikerroksessa sijaitsevan ravintola Dubliner, joka on suosittu jatkopaikka erityisesti Uudella ja Vanhalla ylioppilastalolla toimivien opiskelijajärjestöjen keskuudessa.

Keskiviikko 4.5.2022 kello 17-19, Ravintola Dublinerin kabinetti (Mannerheimintie 5, sisäänkäynti Kaivopihalta).


09.05.2022 – Kirjallisuuspiiri: Lea Pulkkinen

Omakuvaksi mielletään yleisimmin kuvataiteilijan itsestään maalaama tai piirtämä muotokuva. Mutta millainen on tutkijan kirjallinen omakuva? Lea Pulkkinen hahmottelee sitä tuoreessa omaelämäkerrassaan totunnaisen elämäkaariajattelun sijaan jänteenä, joka koostuu lukuisista toisiinsa limittyvistä säikeistä. Pulkkinen on Jyväskylän yliopiston professori emerita ja noussut alansa huipulle psykologiassa ihmisen kehitystä lapsesta keski-ikään seuranneen tutkimuksensa ansiosta.

Kevään kirjallisuuspiirien ohjelman ovat suunnitelleet S&S:n kustantaja Mirjam Ilvas ja Teoksen toimitusjohtaja Nina Paavolainen.

Maanantai 9.5.2022 kello 17-18, Metsätalo Sali 1 (Unioninkatu 40). Tapahtumaa voi seurata myös suoratoistona.


12.05.2022 – Alumnien kampusretki Viikkiin

Helsingin yliopiston alumniyhdistys ja yliopiston Helsinki Alumni -yhteisö toteuttavat yhdessä alumneille suunnattujen kampusretkien sarjan, jonka aikana tutustutaan kunkin Helsingin yliopiston kampuksen toimintaan, tutkijoihin ja opiskelijoihin sekä kiinnostaviin kohteisiin kampuksella. Ensimmäinen kampusretki suuntautuu Viikin kampukselle torstaina 12.5.2022 klo 16-19.30 – tervetuloa mukaan!

Viikin kampuksella toimivat bio- ja ympäristötieteellinen, eläinlääketieteellinen, farmasian sekä maatalous-metsätieteellinen tiedekunta. Kampuksella työskentelee lähes 1900 ihmistä, ja opiskelijoita on yli 6000. Viikin kampus on tarjonnut opetusta ja tutkimusta jo vuodesta 1946, ja nykyään kampuksella toimivat mm. yliopistollinen eläinsairaala, Viikin koetila peltoineen sekä Viikin normaalikoulu.

OHJELMA

16.00 Tervetuloa ja kampuksen esittely
Oppimistori 1054, Infokeskus Korona, Viikinkaari 11
Dekaani Jari Yli-Kauhaluoma, Farmasian tiedekunta

16.30 Tutustuminen kampuksen kohteisiin
COVID19-sekvensointilaboratorio
Elintarvikkeiden aistinvaraisen tutkimuksen laboratorio
Farmakologinen Talman Lab -laboratorio (englanniksi)
Viikin tutkimustilan navetta
Yliopistollinen eläinsairaala

18.15 Tarjoilua ja paneelikeskustelu
Millaista on elämä, opiskelu ja tutkimus Viikin kampuksella?
Laboratoriopäällikkö Laura Forsman, Viikki Food Design Factory
Hallituksen pj. Laura Itkonen, Eläinlääketieteen Kandidaattiyhdistys ry
Apulaisprofessori Jarno Vanhatalo, Organismi- ja evoluutiobiologian tutkimusohjelma
Dekaani Jari Yli-Kauhaluoma, Farmasian tiedekunta
Paneelin juontaa Korkeasaaren eläintarhan johtaja Sanna Hellström
Vapaata keskustelua

Jokainen osallistuja valitsee itselleen yhden vierailukohteen kampukselta, ja kuhunkin kohteeseen voidaan ottaa rajallinen määrä osallistujia ilmoittautumisjärjestyksessä. Muut osuudet ovat kaikille yhteisiä, ja koko tapahtumaan mahtuu mukaan yhteensä 100 nopeimmin ilmoittautunutta alumnia. Toimi nopeasti ja ilmoittaudu mukaan alla olevasta linkistä viimeistään 4.5.2022.

Tämä tapahtuma on osa Helsingin yliopiston ja Helsingin yliopiston alumniyhdistyksen yhteistyötä alumnitoiminnassa.

Helsinki Alumni on Helsingin yliopiston maksuton alumniyhteisö. Yhdessä muodostamme Suomen suurimman asiantuntijayhteisön, jossa pääset verkostoitumaan tieteen äärellä, jakamaan omaa osaamistasi, hyödyntämään monipuolisia alumnipalveluita sekä oppimaan jatkuvasti uutta.

Helsingin yliopiston alumniyhdistys on alumnien itsenäinen ja aktiivinen yhdistys, joka tarjoaa jäsenilleen monipuolista ohjelmaa tiedeluennoista kulttuuritapahtumiin ja matkoista juhliin, rahanarvoisia etuja yhteistyökumppaniemme kautta sekä mahdollisuuden vaikuttaa yliopistoyhteisön kehitykseen.

Torstaina 12.5.2022, klo 16-19.30, Viikin Kampus.


14.05.2022 – Kulttuuritreffit: HAMLET

Maailma on nyrjähtänyt, mennyt sijoiltaan.
Nuoriso on saamassa perinnökseen vain kaaosta ja valheita.
Olla vai ei? Siitä on nyt kyse.

Suomen Kansallisteatteri viettää 150-vuotisjuhlavuottaan vuonna 2022, ja juhlavuoden avaa uusi sovitus William Shakespearen Hamletista. Alumniyhdistys suuntaa katsomaan Olavi Uusivirran tähdittämää klassikkoa tuntuvalla 25 % alennuksella lippujen normaalihinnasta!

Ohjaaja Samuli Reunasen ja kirjailija-dramaturgi Aina Bergrothin tuliterä sovitus William Shakespearen ehtymättömästä mestariteoksesta luotaa sukupolvelta toiselle periytyvän trauman seurauksia. Se on unenkaltainen sukellus surullisen prinssin mielenkuohuihin ja karnevalistisen räiskyvä näyttämöteos identiteettien julmasta valtapelistä. Tämä klassikko on totta tässä ja nyt!

Esityksen nimiroolissa nähdään karismaattinen pop-prinssi Olavi Uusivirta, jonka vastavoimaksi Ofeliana kohoaa Fanni Noroilan vahva ja omaääninen taiteilijapersoona. Esityksen musiikin on säveltänyt kitaravirtuoosi Timo Kämäräinen, joka myös esiintyy Hamletin uskollisen ystävän Horation roolissa.

LIPUT

Alumniyhdistys on varannut esitykseen 100 lippua permannon parhailta paikoilta, ja liput maksavat Kulttuuritreffien osallistujille vain 36 €/kpl (normaalihinta 49 €). Ilmoittaudu mukaan allaolevan linkin kautta ja käy sen jälkeen itse lunastamassa lippusi Kansallisteatterin lipunmyynnistä (Läntinen teatterikuja 1, avoinna ma-la klo 9-19, suljettu 14.-18.4.) varausnumerolla 1169499. Liput on lunastettava viimeistään 19.4.2022, eikä niitä voi lunastaa Lippupisteen kautta.

Lauantai 14.5.2022 kello 19, Kansallisteatteri (Läntinen teatterikuja 1).


17.05.2022 – Mihin merentutkimusta tarvitaan? Suomalainen merentutkimus ajankohtaisten ympäristökysymysten äärellä

Pohjoisesta Etelään – Nautiluksesta Arandaan

Nyt on ainutlaatuinen tilaisuus kuulla alan huippuasiantuntijoiden näkemyksiä merentutkimuksen merkityksestä sen alkuajoista tähän päivään. Merentutkimus on käytännönläheistä tutkimustyötä, joka tuottaa tietoa yrittäessämme ratkoa ajankohtaisia meriin liittyviä ympäristökysymyksiä ilmastonmuutoksesta kalastukseen.

Merentutkimuslaitoksen viimeinen ylijohtaja, professori emerita Eeva-Liisa Poutanen ja meribiologian dosentti Juha-Markku Leppänen avaavat merentutkimuksen käytännön työtä vuosien varrelta tuoden esille unohtumattomia hetkiä tutkimusalus Arandalta.

Ohjelman moderaattorina toimii John Nurmisen Säätiön toimitusjohtaja, FT Annamari Arrakoski-Engardt. Keskustelu pohjautuu kirjaan NAUTILUKSESTA ARANDAAN – suomalaisen merentutkimuksen tarina (John Nurmisen Säätiö, 2021). Alumniyhdistyksen jäsenet voivat jäsenetuna hankkia kirjan 20% alennuksella allaolevan linkin kautta, käyttämällä koodia ALUMNI2022.

Merentutkimuslaitos on ollut merkittävä toimija koko Itämeren alueella. Vaikka se lakkautettiin 2008, meren tutkimus jatkuu. Pitkäjänteisellä tutkimustiedolla on korostunut merkitys yrittäessämme ymmärtää esimerkiksi ilmastonmuutoksen vaikutuksia meriin.

Kirjassa suomalaisen merentutkimuksen tarina ja sen eri vaiheet kerrotaan kiehtovalla tavalla yli sadan vuoden ajalta monipuolisesti ja ihmisläheisesti. Kiinnostavat tarinat, sattumukset ja valokuvat elävöittävät merentutkimuksen suurta tarinaa. Kirja kertoo, miten meren tutkimus ja tutkimusta tekevät organisaatiot ovat muuttuneet Ruotsin vallan aikaisesta valistuneisuuden ajasta läpi autonomian ajan, Suomen itsenäistymisen, sotien ja jälleenrakentamisen ajan EU-jäsenyyteen. Kirjan työryhmän muodostavat Eeva-Liisa Poutanen, Juha-Markku Leppänen & Suomen Merentutkijat – Havsforskarna i Finland ry.

Tule kuulolle Tiedekulmaan! Huomioithan, että Tiedekulmassa on rajallinen määrä istumapaikkoja.

Tiistai 17.5.2022 kello 17-18, Tiedekulma (Yliopistonkatu 4). Tapahtumaa voi seurata myös suoratoistona.


18.05.2022 – Tiedeklubi: Sosiaalisen kestävyyden merkitys ikääntyvässä yhteiskunnassa

Mitä hyvinvointi on? Miten hyvinvointi ja käsitykset hyvinvoinnista muuttuvat väestön ikääntyessä? SustAgeable-hankkeen toukokussa järjestättävällä Tiedekulubilla asiantuntijat keskustelevat yhteiskunnan mahdollisuuksista tukea hyvinvointia ja sosiaalisen kestävyyden merkityksestä ikääntyvässä yhteiskunnassa.

Tieteellisten seurain valtuuskunnan (TSV) luotsaamat Tiedeklubit järjestetään keväällä 2022 Rosebud Sivullinen -kirjakaupassa (Kaisaniemenkatu 5). Kevään Tiedeklubeilla keskustellaan nuorten vaikutusmahdollisuuksista, klassikkokirjallisuuden lukemisesta ja tutkimisesta sekä hyvinvoinnista ikääntyvässä yhteiskunnassa. Ohjelmasta vastaavat Nuorisotutkimusseura, Kirjallisuudentutkijain seura ja SustAgeable-hanke. Yhteistyössä on mukana myös Helsingin yliopiston alumniyhdistys. Tilaisuudet äänitetään podcasteiksi, jotka julkaistaan klubien jälkeisinä päivinä Tiederadio-kanavalla SoundCloudissa ja Spotifyssa.

Tiedeklubeille on vapaa pääsy mutta tilaisuudessa on rajallinen määrä paikkoja. Paikat jaetaan ilmottautumisjärjestyksessä. Toimithan nopeasti!

Keskiviikko 18.5.2022 klo 17–18, Rosebud Sivullinen -kirjakauppa (Kaisaniemenkatu 5). 


24.05.2022 – Tietokirjaklubi: Minna Huotilainen

Tietokirjaklubeilla perehdytään monipuolisesti tietokirjatyyppeihin ja -kirjailijoihin. Tietokirjallisuus kattaa 80 % kirjamarkkinoista ja Helsingin yliopisto on Suomen suurin tietokirjallisuuden sisällöntuottaja. Kevään tietokirjaklubien ohjelman ovat suunnitelleet Humanistisen tiedekunnan dekaani, tietokirjallisuuden professori Pirjo Hiidenmaa ja emeritusprofessori Markku Löytönen.

Kevään viimeisen Tietokirjaklubin vieraana on aivotutkija, professori Minna Huotilainen, joka puhuu tuoreen kirjansa Uni ja unettomuus teemoista. Minna Huotilainen on monipuolinen ihmisen käyttäytymisen ja erityisesti aivojen asiantuntija. Hän on julkaissut useita kirjoja aivoista, keskittymiskyvystä ja ajattelusta. Hänen uusin kirjansa tarttuu ajankohtaiseen kansantautiin, unettomuuteen.

Tiistai 24.5.2022 kello 17, Porthania PII (Yliopistonkatu 3). Tapahtumaa voi seurata myös suoratoistona.


28.05.2022 – Suursitsit Senaatintorilla

Torilla sitsataan taas! Suursitsit yhdistävät pääkaupunkiseudun opiskelijat syömään, laulamaan ja nauttimaan kesästä yhteisen pöytäjuhlan muodossa. Sitsien ohjelmaan kuuluu mm. puheita ja yhteislauluja, ja tapahtuman jälkeen tanssitaan perinteisiä akateemisia tansseja.

Viime elokuulta siirtyneet, kaiken kaikkiaan neljättä kertaa juhlittavat Suursitsit järjestetään perinteiseen tapaan Senaatintorilla ja juhlijoita on enemmän kuin koskaan, jopa yli 3000! Mukana ovat niin Helsingin yliopiston osakunnat, tiedekunta-, aine- ja harrastejärjestöt kuin muiden pääkaupunkiseudun korkeakoulujen ylioppilaskunnatkin.

Myös Alumniyhdistyksellä on oma pöytänsä 30 osallistujalle – tervetuloa mukaan! Osallistumismaksu on 40 euroa, joka sisältää alku, pää- ja jälkiruoan sekä suursitsien yleiset järjestelykulut. Haluamansa juomat jokainen tuo itse mukanaan. Varmista paikkasi ostamalla lippu Alumnikaupasta, minkä lisäksi muista ilmoittaa ruokavaliosi ja muut osallistujatietosi erillisellä lomakkeella. Tapahtuman pukukoodina on kesäinen smart casual, minkä lisäksi voit halutessasi pukea ylioppilaslakin ja järjestönauhan.

Lauantai 28.5.2022 kello 17-22, Senaatintori.


01.06.2022 – ALUMNIGOLF VII

Perinteinen AlumniGolf on ollut parin vuoden tauolla, ja nyt on korkea aika päästä taas pelaamaan kiertopalkinnon, parikilpailun ja erikoiskilpailun voitosta Peuramaan golfkentällä. AlumniGolfiin osallistuu niin alumneja kuin yliopiston henkilökuntaa. Mukaan voi kutsua toisen pelaajan vaikka hän ei olisi Alumniyhdistyksen jäsen.

Perinteiseen tapaan pääkilpailuna on henkilökohtainen tasoituksellinen pistebogey-kisa, jossa pelataan ikuisesti kiertävästä AlumniGolf-kiertopalkinnosta. Muina kilpailuna ovat parikilpailu (best-ball) ja erikoiskisat. Kilpailijaparit jokainen muodostaa itse sopimalla toisen pelaajan kanssa siitä, sekä ilmoittamalla joukkueensa ilmoittautumislomakkeella. Kiertopalkinnosta voi myös pelata osallistumatta parikilpailuun. Pelin jälkeen syömme yhteisen lounaan ja jaetaan palkinnot.

Tänä vuonna kisataan toista kertaa Nissen maljasta. Oikeustieteen alumni Nils-Henrik Wasenius lahjoitti maljan vuonna 2019 seuraavin säännöin: Maljasta kilpailevat tänä vuonna 70 vuotta täyttävät tai vanhemmat pelaajat. Voittajan ratkaisee pääkilpailun pisteet. Nissen malja kiertää vuosittain ja pelimuoto seuraavaksi vuodeksi on voittajan valittavissa. Pääkilpailun kolme parasta ja muiden pelien voittajat palkitaan, sekä myös paras scratch-tulos. Ylijäävät palkinnot arvotaan pelin päätteeksi läsnäolevien kilpailijoiden kesken.

Varmista mukanaolosi golfkevään kohokohdassa maksamalla osallistumismaksu 80 € Alumnikauppaan viimeistään 27.5. Maksettuasi muista ilmoittaa pelaajatietosi erillisellä lomakkeella. Osallistumismaksu sisältää pelimaksut ja lounaan. Golfauton voi varata ilmoittautumisen yhteydessä (maksu 35 € suoritetaan paikan päällä caddiemasterille).

Keskiviikko 1.6.2022 kello 10-n.16, Peuramaa Golf (Vanha Peura -rata, Peuramaantie 152, 02480 Kirkkonummi).


03.06.2022 – AlumniJuna: Turku

Kevään 2022 toivottu uutuus on AlumniJuna: päiväretki toiseen suomalaiseen yliopistokaupunkiin, jossa tutustumme paikalliseen yliopistoon ja alumnitoimintaan. Ensimmäinen AlumniJuna suuntaa Helsingin yliopiston synnyinsijoille Turkuun. Tule mukaan käynnistämään uutta, ainutlaatuista alumniperinnettä!

Turun yliopistolla vierailuamme isännöi rehtori Jukka Kola yhdessä vararehtoreidensa kanssa – aiemmin Helsingin yliopiston rehtorina toimineen Kolan lisäksi myös useampi vararehtoreista on Helsingin yliopiston alumneja. Kuulemme Turun yliopiston ajankohtaisia kuulumisia ja tutustumme kiinnostaviin kohteisiin kampuksella. Tutustumme myös toisen paikallisen yliopiston Åbo Akademin alumnitoimintaan ja teemme historiallisen kävelykierroksen kaupungilla.

OHJELMA
8.30 Lähtö Helsingistä – alumneille on varattu junasta oma vaunu, joten matka sujuu tutustumisten merkeissä
11.00 Tapaaminen Turun yliopiston rehtoraatin kanssa, yliopiston esittely ja lounas tutkimusravintola Flavoriassa
13.00 Tutustuminen Yliopistonmäen rakennuksiin ja historiaan
14.45 Löydä Vanha Turku – historiallinen kävelykierros Akatemiatorilta luostarikorttelin kujille
16.30 Tapaaminen Åbo Akademis Alumner rf:n kanssa ylioppilastalo Kårenilla ja kevyt päivällinen
18.30 Paluujuna Helsinkiin, jonne saavutaan noin klo 20.30

AlumniJuna-päiväretken hinta on 45 € sisältäen edestakaiset junamatkat ja Turun paikallisliikenteen liput, lounaan ja päivällisen sekä opastetun kävelykierroksen. Hintaan eivät sisälly mahdolliset päiväkahvit ja päivällisen juomat. Päivän aikana vietetään paljon aikaa ulkosalla ja kävellään n. 2-3 kilometriä, josta osa mukulakivillä. Mukaan mahtuu 48 nopeinta Alumnia: ilmoittaudu maksamalla ensin osallistumismaksu Alumnikaupassa allaolevan linkin kautta ja täytä sen jälkeen osallistujatietosi erilliselle lomakkeelle. Ilmoittautuminen päättyy 10.5. – tervetuloa!

HUOM: Tapahtuma on tällä hetkellä täynnä. Voit kuitenkin ilmoittautua varasijalle täyttämällä tietosi allaolevan “Ilmoita lisäksi osallistujatietosi”-linkin kautta.

Perjantai 3.6.2022 kello 8.30-20.30, Helsinki-Turku-Helsinki.


18.08. 2022 – Kulttuuritreffit: Hypnotic Brass Ensemble Huvila-teltassa

Alumniyhdistyksen syksy avataan Kulttuuritreffeillä, kun Helsingin juhlaviikkojen Huvila-teltassa on tarjolla jazzia ja soulia Hypnotic Brass Ensemblen ja Bobby Orozan tahtiin. Huikean konsertin lisäksi Alumniyhdistyksen jäsenille on luvassa 15 % alennus lipuista sekä ennakko-ohjelma, joka täsmentyy lähempänä tapahtumaa.

Chicagolainen Hypnotic Brass Ensemble koostuu trumpetinsoittajana tunnetun Phil Cochranin seitsemästä pojasta. He ovat kasvaneet jazzin huomassa ja jokainen seitsemästä veljestä on tarttunut puhallinsoittimeen jo lapsena. Bändin viimeisin oma levy on nimeltään The Bad Boys of Jazz, mutta jazzin lisäksi heidän musiikkinsa koostuu funkista, hiphopista, rockista sekä mojovasta annoksesta biletunnelmaa, jonka niin Erykah Badu kuin RZA ovat halunneet keikoilleen ja biiseihinsä.

Ilta alkaa klo 18 Alumniyhdistyksen ennakko-ohjelmalla. Klo 19 lavalle astuu illan ensimmäinen esiintyjä, vintagesoulin kultapoika Bobby Oroza – tangolaulajan ja jazzmuusikon jälkeläinen, joka tuo tyylikkääseen latinosouliin sensuellin vivahteen. Hypnotic Brass Ensemble ottaa Huvila-teltan haltuunsa klo 20.30.

Alumniyhdistykselle on varattu konserttiin 80 paikkaa alumnihintaan 31,45 € (norm. 37 €). Alennus on voimassa 5.8. asti ja liput ostetaan suoraan allaolevasta linkistä. Lippujen ostamisen lisäksi muista myös ilmoittaa osallistujatietosi erillisellä lomakkeella, niin tieto ennakko-ohjelmasta ja mahdollisista muutoksista tavoittaa sinut. Paikkoja ei voi kuitenkaan varata ilmoittautumislomakkeella, vaan alumnien lippukiintiö jaetaan ostojärjestyksessä.

Torstai 18.8.2022 kello 18, Huvila-teltta (Eläintarhantie 8).


05.09. 2022 – Yliopiston lukuvuoden avajaiset

Helsingin yliopiston rehtorilla on ilo kutsua Helsingin yliopiston opiskelijat, henkilökunta ja yliopiston ystävät lukuvuoden 2022-2023 avajaisiin maanantaina 5.9.2022 klo 12.15 alkaen yliopiston juhlasalissa. Avajaistilaisuutta voi seurata myös striimin välityksellä Helsingin yliopiston YouTube-kanavalta.

Avajaisjuhlan ohjelmassa on rehtori Sari Lindblomin avajaispuhe, yliopiston avainten luovutus sekä henkilökunnan ja ylioppilaskunnan tervehdykset, jotka pitävät Helsingin yliopiston opetusalan paikallisyhdistys HYL ry:n varapuheenjohtaja Jonna Kangas ja Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja Aleksi Tujunen. Avajaisten musiikista vastaavat Ylioppilaskunnan Soittajien kvartetti ja Ylioppilaskunnan laulajat, minkä lisäksi avajaisissa esiintyy tanssi- ja miimitaiteilija Kati Lehtola.

Avajaisten jälkeen pidetään ekumeeninen jumalanpalvelus Tuomiokirkossa, jossa saarnaa piispa Teemu Laajasalo, ja tunnustukseton tilaisuus Kansalliskirjaston Kupolisalissa, jossa puheen pitää Elina Oinas. Tilaisuuksien jälkeen on luvassa kahvitarjoilu yliopiston päärakennuksen toisessa kerroksessa klo 14.15. Paikan päällä lukuvuoden avajaisiin osallistuvien vieraiden toivotaan pukeutuvan arkipukuun. Osallistuminen ei edellytä ilmoittautumista, mutta jos olet tulossa, toivomme sinun kertovan siitä Alumniyhdistykselle allaolevan linkin kautta.

Lukuvuoden avajaisten jälkeen vietetään keskustakampuksella klo 14-18 perinteiseen tapaan Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan järjestämiä Avajaiskarnevaaleja. Karnevaaleilla on luvassa monipuolista ohjelmaa, ja niin uudet kuin vanhatkin opiskelijat pääsevät tutustumaan akateemisten järjestöjen laajaan kenttään.

Myös Alumniyhdistys on mukana omalla esittelypisteellään – tule mukaan karnevaalihumuun ja ilmoittaudu vapaaehtoiseksi Alumniyhdistyksen pisteelle! Paikalla on koko ajan myös Alumniyhdistyksen toimiston väkeä, joten sinun tarvitse tuntea yhdistyksen toimintaa läpikotaisin ja voit piipahtaa paikalla lyhyestikin jakamassa opiskelijoille alumnikarkkeja ja kertomassa omista kokemuksistasi alumnina.

Maanantai 5.9.2022 kello 12, Yliopiston juhlasali (Aleksanterinkatu 5).


12.09. 2022 – Kirjallisuuspiiri: Annika Luther

Kirjailija, biologi Annika Luther kertoo teoksestaan Rukiin viljava historia ja siitä, kuinka keskiaasialaisesta rikkaruohosta tuli kansallisviljamme ruis. Teos on tarinallinen tietokirja, joka kertoo kiinnostavasti ja ymmärrettävästi viljelykasvien jalostuksesta, nälkävuosista ja rukiin kulkeutumisesta pohjoiseen, missä edes vehnä ei kasvanut.

Luther on koulutukseltaan biologi ja työskentelee biologian, maantieteen ja ihmisen ekologian lehtorina Töölön lukiossa. Kirjailijana häneltä on julkaistu aiemmin kolme romaania ja kuusi nuortenromaania. Lutheria haastattelee S&S:n kustantaja Mirjam Ilvas.

Kirjallisuuspiirin ohjelman ovat suunnitelleet S&S:n kustantaja Mirjam Ilvas ja Teoksen toimitusjohtaja Nina Paavolainen.

Maanantai 12.9.2022 kello 17-18, Porthania II (Yliopistonkatu 3). Tapahtumaa voi seurata myös suoratoistona.


13.09. 2022 – Tiedekulma: Avaruus 10 minuutissa

Helsingin yliopiston Tiedekulman järjestämässä tapahtumassa tutkijat tarjoavat neljä ajankohtaista näkökulmaa avaruuteen. Tule mukaan oppimaan, miksi avaruusromu on ongelma, ovatko asteroidit todellinen uhka planeetallemme, mitä vaikutuksia avaruusmyrskyillä on Maassa ja mitä nykytutkimus sanoo mustista aukoista. Aiheista kertovat yleistajuisesti avaruusfyysikko Markus Battarbee, tähtitieteilijä Mikael Granvik, teoreettinen astrofyysikko Peter Johansson ja avaruusfyysikko Emilia Kilpua. Tapahtuman juontaa Liisa Mayow.

Esityksiä voi seurata paikan päällä Tiedekulmassa (missä voi myös sukeltaa universumin syövereihin VR-simulaation avulla) tai striimin välityksellä Tiedekulman sivuilla, eikä erillistä ilmoittautumista tarvita. Tarkemmat tiedot illan esityksistä ja puhujista sekä linkki suoratoistoon löytyvät Tiedekulman sivuilta allaolevasta linkistä. Tapahtuma on osa Tiedekulman 13.-23.9. toteuttamaa Katse ylös -ohjelmasarjaa.

 Tiistai 13.9.2022 kello 17, Tiedekulma (Yliopistonkatu 4). Tapahtumaa voi seurata myös suoratoistona.


14.09. 2022 – Tiedeklubi: Mitä on estetiikan tutkimus?

Arkikielessä termi “estetiikka” liitetään useimmiten visuaaliseen kauneuteen. Tieteenalana estetiikan kenttä ulottuu kuitenkin kauneuden käsityksiä laajempiin kokonaisuuksiin. Yksi keskeisimpiä nykyestetiikan tutkimuskohteita on esteettinen kokemus, joka voi nousta esiin erilaisissa asiayhteyksissä, kuten elokuvissa, arkisissa askareissa – tai vaikkapa keskustelussa.

Estetiikan eri lähestymistapoja edustavat panelistit dosentti Martta Heikkilä, dosentti Kalle Puolakka sekä visuaalisen kulttuurin teorian vanhempi yliopistolehtori Max Ryynänen avaavat viimeisimpien kirjojensa valossa, mitä kaikkea estetiikan tutkimus pitää sisällään. Tilaisuuden järjestää Suomen Estetiikan Seura.

Tieteellisten seurain valtuuskunnan (TSV) luotsaamat Tiedeklubit järjestetään Rosebud Sivullinen -kirjakaupassa. Syksyn 2022 Tiedeklubien ohjelmasta vastaavat Suomen Estetiikan Seura, Suomalaisen Kirjallisuuden Seura ja Suomen Pelitutkimuksen Seura, minkä lisäksi myös Alumniyhdistys on mukana yhteistyössä. Tiedeklubit äänitetään podcasteiksi, jotka julkaistaan tapahtumien jälkeisinä päivinä Tiederadio-kanavalla SoundCloudissa ja Spotifyssa.

Keskiviikko 14.9.2022 kello 17-18, Rosebud Sivullinen -kirjakauppa (Kaisaniemenkatu 5).


16.09. 2022 – Kulttuuritreffit: Esquive

Syksyn huimapäisimmät Kulttuuritreffit vievät alumnit kokemaan nykysirkusta ranskalaisten trampoliinin taitajien pariin. Gaëtan Levêquen Esquive kutsuu katsojan tarkastelemaan ihmisen sisäistä halua kohota yhä ylemmäs ja ylemmäs ja kokemaan jatkuva ponnistelu putoamisen välttämiseksi. Levêque tunnetaan trampoliinitaiteen uranuurtajana, painottomuuden tutkijana ja painovoimalla leikkijänä.

Teoksen kuusi akrobaattia tutkivat ja osoittavat kunniaa kolmen trampoliinin mahdollistamalle leijumisen tilalle, putoamisen vastakohdalle, kallistuvien lattioiden ja seiniksi nousevien tasojen muodostamassa maailmassa. Haastamalla painovoiman ja painon, leijumisen ja putoamisen välillä tasapainoilevien kehojen akrobaattisesta teoksesta muotoutuu tilallinen ja kehollinen kieli itsessään. 25 vuotta trampoliiniin keskittynyt Levêque tekee lavasta iloisen temmellyskentän, joka sopii koko perheelle 6-vuotiaasta alkaen. Esitys kuuluu Uuden sirkuksen keskus Cirkon ohjelmistoon ja sen jälkeen on luvassa yleisökeskustelu.

Alumniyhdistykselle on varattu esitykseen 80 paikkaa 10 % alennuksella hintaan 46,80 € (aikuinen, norm. 52 €) tai 27 € (eläkeläinen, opiskelija, lapsi, varusmies, työtön, norm. 30 €). Alennus on voimassa 14.8. asti ja liput ostetaan suoraan allaolevasta linkistä (violetit paikat, seuraa ohjeita). Lippujen ostamisen lisäksi muista myös ilmoittaa osallistujatietosi erillisellä lomakkeella, niin tieto mahdollisista muutoksista tavoittaa sinut. Paikkoja ei voi kuitenkaan varata ilmoittautumislomakkeella, vaan alumnien lippukiintiö jaetaan ostojärjestyksessä.

Perjantai 16.9.2022 kello 19-20, Tanssin talo (Kaapeliaukio 3).


21.09. 2022 – Nordic Business Forum 2022

Tule kuulemaan Yuval Noah Hararin ja muiden huippupuhujien ajatuksia tulevaisuuden työelämästä Alumniyhdistyksen maksuttomaan live stream -tilaisuuteen!.

Nordic Business Forum järjestetään kahden vuoden tauon jälkeen Messukeskuksessa 20.-21.9.2022. Alumniyhdistyksen tarjoamassa maksuttomassa ja itsenäisessä NBF live stream -tilaisuudessa voit seurata tapahtuman puheenvuoroja muiden alumnien seurassa suorana lähetyksenä. Tiistaina 20.9. striimi on tarjolla Porthania II:ssa klo 12.45-19 ja keskiviikkona 21.9. Porthania I:ssä klo 12.30-16, ja jokainen voi vapaasti poimia tapahtuman ohjelmasta itseään kiinnostavat puheenvuorot. Suoratoistoa ei voi seurata omalta laitteelta vaan ainoastaan paikan päällä Porthanian saleissa.

Tämän vuoden Nordic Business Forumin teemana on Future-Focused Leadership, ja puheenvuorot käsittelevät mm. työn tulevaisuutta ja yrityskulttuurin muutosta. Puhujina ovat kirjailijat Yuval Noah Harari (mm. Sapiens, Homo Deus) ja Rutger Bregman (mm. Hyvän historia, Ilmaista rahaa kaikille), nobelisti ja entinen Maailmanpankin pääekonomisti Joseph Stiglitz, professorit Amy Edmondson (Harvard Business School), Erin Meyer (INSEAD) ja Zoe Chance (Yale School of Management), yrittäjä Petter Stordalen (Nordic Choice Hotels), innovaattori Duncan Wardle (ex-Disney) ja organisaatioantropologi Jitske Kramer.

Luentojen välissä on tarjolla puhujien haastatteluja ja mahdollisuus verkostoitumiseen muiden alumnien kanssa. Tiistain ensimmäisellä tauolla halukkaat voivat myös osallistua omakustanteiselle alumnilounaalle (yksityiskohdista tiedotetaan erikseen kiinnostuksensa ilmoittaneille). Luennot ovat englanninkielisiä, mutta lataamalla älypuhelimeensa tulkkaussovelluksen niitä voi kuunnella myös suomeksi. Tule päivittämään tietosi tulevaisuuden työelämästä suoraan maailman huipulta!

Ohjelma tiistaina 20.9. (Porthania II) / Agenda on Tue 20 Sept (Porthania II)
12.55 Rutger Bregman: The ROI of an Optimistic View on People
13.45 Lounastauko / Haastateltavina Rutger Bregman, Endrus Arge ja Saana Tyni & Hertta Vuorenmaa
14.40 Jitske Kramer: Building a Future-Proof Corporate Tribe
15.25 Erin Meyer: Lead, Negotiate, and Get Things Done Across the World
16.15 Tauko / Haastateltavina Erin Meyer, Amy Edmondson ja Petter Stordalen
17.10 Amy Edmondson: Creating a Fearless Organization
18.05 Petter Stordalen: How I Lead My Brands Through Crisis

Ohjelma keskiviikkona 21.9. (Porthania I) / Agenda on Wed 21 Sept (Porthania I)
12.30 Yuval Noah Harari: The Most Important Skills for the Future of Work
13.20 Zoe Chance: What Behavioral Economics Can Teach About Influence
13.40 Tauko / Haastateltavina Yuval Noah Harari, Mika Aaltola ja Zoe Chance
14.40 Duncan Wardle: Embedding a Culture of Innovation into Everyone’s DNA
15.05 Joseph Stiglitz: What’s Ahead and How to Deal with It

Tiistai 20.9.2022 kello 12.45-19, Porthania II (Yliopistonkatu 3).
Keskiviikko 21.9.2022 kello 12.30-16, Porthania I (Yliopistonkatu 3).


23.09. 2022 – Huuhkajat: Suomi-Romania

Syyskuussa pääsemme seuraamaan Vuoden Alumni 2022 Markku “Rive” Kanervaa tositoimissa, kun Suomen miesten jalkapallomaajoukkue kohtaa UEFA Nations Leaguen ottelussa Olympiastadionilla Romanian. Tasaisen jännittävässä B-divisioonan lohkossa kaikki on vielä mahdollista, ja voitolla Huuhkajat pysyy mukana jopa taistelussa noususta Kansojen liigan A-divisioonaan.

Alumniyhdistyksen jäsenille on varattu otteluun 50 lippua erittäin hyviltä paikoilta katsomosta E9 takasuoran keskeltä. Liput maksavat 72 € (aikuinen, norm. 76,50 €) ja 51 € (eläkeläinen, opiskelija, lapsi, varusmies, työtön, norm. 54 € – alennukseen oikeuttava todistus esitettävä ovella).

Ilmoittaudu mukaan maksamalla osallistumismaksu Alumnikaupassa. Muista sen jälkeen myös ilmoittaa osallistujatietosi erillisellä lomakkeella, niin tieto lippujen jaosta ja mahdollisista muutoksista tai oheisohjelmasta tavoittaa sinut. Paikkoja ei kuitenkaan voi varata ilmoittautumislomakkeella, vaan alumnien lippukiintiö jaetaan maksujärjestyksessä. Paikkoja on rajoitetusti ja alumnien ilmoittautuminen otteluun päättyy 22.8., jolloin myös osallistumismaksun on oltava maksettu.

Huuhkajien kotiottelut Olympiastadionilla ovat urheilujuhlaa parhaimmillaan: yhteisöllisyyttä, kohtaamisia, tunteita ja viihdettä. Niitä on myös saatu odottaa, sillä ennen tämän vuoden Kansojen liigaa Suomi pelasi Olympiastadionilla viimeksi kesällä 2015. Tule mukaan kannustamaan Huuhkajat ja Rive voittoon!

Perjantai 23.9.2022 kello 21.45, Olympiastadion (Paavo Nurmen tie 1). Kokoonnumme Paavo Nurmen patsaan luona ja menemme yhtenä ryhmänä sisään stadionille, kokoontumiskellonaika ilmoitetaan osallistujille erikseen.  


27.09. 2022 – Tietokirjaklubi: Atte Korhola

Syyskuun tietokirjaklubin vieraana on ympäristömuutoksen professori Atte Korhola, joka keskustelee kirjansa Tämä ihmisen luonto teemoista yhdessä professori Pirjo Hiidenmaan kanssa.

Kirjassaan Korhola tarkastelee ilmasto- ja ympäristökeskustelussa vähälle jääneitä aiheita, kuten tutkimustietoon liittyvää epävarmuutta ja tarvittavia yhteiskunnallisia muutoksia. Kirja on palopuhe luonnon puolesta, joka auttaa ymmärtämään syvällisemmin luonnon, ilmaston ja ihmisen vuorovaikutusta. Korholan toiveena on, että ympäristöongelmista voidaan puhua monipuolisesti ja asiallisesti ilman apokalyptistä retoriikkaa.

Tietokirjaklubeilla perehdytään monipuolisesti tietokirjatyyppeihin ja -kirjailijoihin. Tietokirjallisuus kattaa 80 % kirjamarkkinoista ja Helsingin yliopisto on Suomen suurin tietokirjallisuuden sisällöntuottaja. Tietokirjaklubien ohjelman ovat suunnitelleet Humanistisen tiedekunnan dekaani, tietokirjallisuuden professori Pirjo Hiidenmaa ja emeritusprofessori Markku Löytönen.

Tiistai 27.9.2022 kello 17-18, Porthania II (Yliopistonkatu 3). Tapahtumaa voi seurata myös suoratoistona.


04.10. 2022 – Kestävyys ja vastuullisuus yliopistolla

Tervetuloa Helsingin yliopiston alumneille suunnattuun kestävyys- ja vastuullisuusaiheiseen iltaan tiistaina 4.10.2022 klo 17 Svenska social- och kommunalhögskolanin juhlasalissa!

Helsingin yliopisto linjaa tuoreessa strategiassaan haluavansa olla edelläkävijä kestävyyden ja vastuullisuuden edistämisessä. Kunnianhimoiset tavoitteet eivät kuitenkaan toteudu ilman konkreettisia toimia. Yliopiston uusi Kestävyys ja vastuullisuus -ohjelma kokoaa yhteen yliopiston kestävyys- ja vastuullisuustoimia ja -tavoitteita vuosille 2022–2024.

Erityisenä strategisena tavoitteena yliopisto on nostanut tavoitteekseen nivoa kestävyyden kaikkeen koulutustarjontaansa. Yli 160 asiantuntijan yhteistyönä on jo rakennettu yhteinen kestävyyskurssi, joka on tarjolla kaikille yliopiston opiskelijoille. Koulutusohjelmissa kehitetään lisäksi tieteenalakohtaisia jatkokursseja, joissa kestävyyskysymyksiin syvennytään monitieteisesti ja eri tieteenalojen näkökulmista. Kestävyysosaamisen vahvistaminen -projekti tukee koulutusohjelmia kestävyysopetuksen kehittämisessä ja tarjoaa yliopiston koko henkilöstölle koulutusta kestävyys- ja vastuullisuusosaamisen kehittämiseksi.

Illan aikana kuulemme yliopiston kestävyys- ja vastuullisuustyöstä sekä kestävyysosaamisen kehittämiseen liittyvistä askeleista. Aiheesta alustavat Helsingin ylioipiston kestävän kehityksen ja vastuullisuuden erityisasiantuntija Riina Koivuranta sekä HY:n Kestävyystieteen instituutin yliopistotutkija Tuija Veintie. Lisäksi keskustelemme, millaisia osaamistarpeita alumnit näkevät työelämässä kestävyyteen ja vastuullisuuteen liittyen.

Tapahtumaan on mahdollista osallistua sekä paikan päällä että striimin välityksellä, mutta suosittelemme osallistumista paikan päällä, jotta voit ottaa osaa keskusteluun. Paikan päällä osallistuville on myös tarjolla pientä iltapalaa – tarjoiluiden mitoittamiseksi pyydämme paikan päällä tapahtumaan osallistuvia ilmoittautumaan viimeistään torstaina 29.9. Illan järjestävät yhteistyössä Helsingin yliopiston alumniyhdistys ja Helsinki Alumni -yhteisö.

Tiistai 4.10.2022 kello 17, Svenska social- och kommunalhögskolanin juhlasali (Snellmaninkatu 12).


10.10. 2022 – Kirjallisuuspiiri: Sanna Pelliccioni & Leena Virtanen

Kirjalija, toimittaja Leena Virtanen ja palkittu kuvittaja Sanna Pelliccioni kertovat tuoreimmasta teoksestaan Paraske! Larin Parasken ilot, surut ja säkenöivät säkeet. Kirja kertaa runonlaulaja Larin Parasken vaiheet inkeriläisten maaorjien lapsesta Helsingin kulttuuriväen suosikiksi ja taas takaisin kotikyläänsä. Paraskelta on säilynyt yli 32 000 säettä, enemmän kuin Homeroksen eepoksissa. Paraske! on koko perheelle suunnatun Suomen supernaisia -tietokirjasarjan viides osa. Vieraita haastattelee Teoksen toimitusjohtaja Nina Paavolainen.

Kirjallisuuspiirin ohjelman ovat suunnitelleet S&S:n kustantaja Mirjam Ilvas ja Teoksen toimitusjohtaja Nina Paavolainen.

Maanantai 10.10.2022 kello 17-18, Porthania II (Yliopistonkatu 3). Tapahtumaa voi seurata myös suoratoistona.


12.10. 2022 – Tiedeklubi: Neuvostoliitto muistoissa ja mielikuvissa

Mitä Neuvostoliitosta muistetaan ja miten se muistetaan? Miten Neuvostoliittoa on esitetty ja esitetään erilaisissa kulttuurisissa teksteissä? Entä mitä ei muisteta, mikä unohdetaan tai mistä ei puhuta?

Yleisen historian ja kulttuurihistorian dosentti Pia Koivunen ja kulttuurihistorioitsija, filosofian tohtori Mila Oiva keskustelevat tuoreesta tiedekirjasta Neuvostoliitto muistoissa ja mielikuvissa (toim. Pia Koivunen ja Anna Helle). Tilaisuuden järjestää Suomalaisen Kirjallisuuden Seura.

Tieteellisten seurain valtuuskunnan (TSV) luotsaamat Tiedeklubit järjestetään Rosebud Sivullinen -kirjakaupassa. Syksyn 2022 Tiedeklubien ohjelmasta vastaavat Suomen Estetiikan Seura, Suomalaisen Kirjallisuuden Seura ja Suomen Pelitutkimuksen Seura, minkä lisäksi myös Alumniyhdistys on mukana yhteistyössä. Tiedeklubit äänitetään podcasteiksi, jotka julkaistaan tapahtumien jälkeisinä päivinä Tiederadio-kanavalla SoundCloudissa ja Spotifyssa.

Keskiviikko 12.10.2022 kello 17-18, Rosebud Sivullinen -kirjakauppa (Kaisaniemenkatu 5).


18.10. 2022 – Tietokirjaklubi: Mari Vaattovaara

Lokakuun tietokirjaklubin vieraana on kaupunkimaantieteen professori Mari Vaattovaara, joka keskustelee kirjan Kaupunki politiikassa teemoista yhdessä emeritusprofessori Markku Löytösen kanssa.

Mari Vaattovaaran, Anssi Joutsiniemen, Jenni Airaksisen ja Markku Wileniuksen kirjan Kaupunki politiikassa tarkoituksena on haastaa kaupunkien asukkaat ja eri alojen osaajat keskusteluun kaupungistumisen tilasta ja rakennetun ympäristön muutoksista. Kirjan tekijöiden mukaan suomalaisessa kaupunkipolitiikassa on hukassa sekä itse kaupunki että yhteys tapahtuneeseen kaupunkikehitykseen. Nykyistä kehitystä ohjaa raskas ja epämääräinen hallinnon ja politiikan ulkorajoille muodostunut koneisto, joka ei riittävällä tavalla pysty vastaamaan sen enempää kaupungistumisen kuin hyvinvointiyhteiskunnankaan haasteisiin.

Tietokirjaklubeilla perehdytään monipuolisesti tietokirjatyyppeihin ja -kirjailijoihin. Tietokirjallisuus kattaa 80 % kirjamarkkinoista ja Helsingin yliopisto on Suomen suurin tietokirjallisuuden sisällöntuottaja. Tietokirjaklubien ohjelman ovat suunnitelleet Humanistisen tiedekunnan dekaani, tietokirjallisuuden professori Pirjo Hiidenmaa ja Suomen tietokirjailijat ry:n entinen puheenjohtaja, emeritusprofessori Markku Löytönen.

Tiistai 18.10.2022 kello 17-18, Porthania II (Yliopistonkatu 3). Tapahtumaa voi seurata myös suoratoistona.


19.10. 2022 – Tiedekulma: Euroopan näkymättömät rajat

Helsingin yliopiston Eurooppa-tutkimuksen keskuksen ja Tiedekulman järjestämässä tapahtumassa tutkijat pohtivat, keitä Euroopassa autetaan ja millaisia solidaarisuuden rajoja Euroopan sisällä kulkee. Vuoden 2022 tapahtumat ovat tehneet näkyväksi sen, miten eri tavalla Euroopassa on suhtauduttu sodalta turvaa hakeviin. Myös valtiotasolla on punnittu auttamisen ja solidaarisuuden rajoja ja arvioitu liittolaisuussuhteita uudelleen. Aiheesta keskustelemassa ovat akatemiatutkija Timo Miettinen, vastaava tutkija Miika Tervonen ja tutkijatohtori Johanna Vuorelma.

Keskustelua voi seurata paikan päällä Tiedekulmassa tai striimin välityksellä Tiedekulman sivuilla, eikä erillistä ilmoittautumista tarvita. Tarkemmat tiedot tapahtumasta ja puhujista sekä linkki suoratoistoon löytyvät Tiedekulman sivuilta allaolevasta linkistä. Tapahtuma on osa Tiedekulman ja HY:n Eurooppa-tutkimuksen keskuksen 28.9.-16.11. toteuttamaa Pinnalla: Eurooppa murroksessa -ohjelmasarjaa.

Keskiviikko 19.10.2022 kello 17, Tiedekulma (Yliopistonkatu 4). Tapahtumaa voi seurata myös suoratoistona.


21.10. 2022 – ALUMNIJUHLA

Alumniyhdistyksen syksy huipentuu jälleen perinteiseen Alumnijuhlaan, jota vietetään ravintola Pörssissä ohjelmallisen illallisen merkeissä. Ohjelmassa on muun muassa Vuoden Alumnin 2023 valinta, Työn ja talouden tutkimus LABOREn johtaja Mika Malirannan alumnipuhe yliopistolle, palkitun lausuja Mirjami Heikkisen esitys sekä iloista juhlatunnelmaa ja tanssia. Herkullisen kolmen ruokalajin illallisen viineineen ja kahvin aveceineen sekä tervetuliaismaljan sisältävä illalliskortti maksaa yhdistyksen jäsenille 85 € ja muille omakustannehinnan 100 €. Juhlan pukukoodina on tumma puku.

Varmista paikkasi ostamalla lippu Alumnikaupasta, minkä lisäksi muista ilmoittaa ruokavaliosi, plaseeraustoiveesi ja muut lisätiedot erillisellä lomakkeella (linkit Alumnikauppaan ja lomakeeseen alla). Avecit ja ystävät ovat tervetulleita juhlaan vaikka eivät olisikaan alumneja, joten kutsu heidätkin mukaan – hyvä seura kruunaa juhlan. Tule mukaan nauttimaan iloisesta tunnelmasta ja nostamaan malja Yliopistolle ja Alumniyhdistykselle yhdessä vanhojen ja uusien alumnituttujen kanssa!

Huom! Ilmoittautuminen juhlaan on päättynyt 16.10.2022.

Perjantai 21.10.2022 kello 18, Ravintola Pörssi (Fabianinkatu 14).


26.10. 2022 – Alumni Afterwork

Alumni Afterwork -tapaamiset tarjoavat mahdollisuuden kuulla ajankohtaisia terveisiä yliopistolta ja tavata muita alumneja matalalla kynnyksellä lasillisen äärellä. Afterworkit järjestetään ravintoloissa tai baareissa, joilla on vahva kytkös yliopistoon tai opiskelijaelämään. Alumneille on varattu pientä naposteltavaa ja oma nurkka tai kabinetti, jossa illan vierailija kertoo meille tapaamisen aluksi jonkin yliopistoyhteisön tahon tai ajankohtaisen hankkeen kuulumisia. Sen jälkeen on luvassa vapaata kuulumisten vaihtoa ja seurustelua illan aiheesta tai aiheen vierestä niin vanhojen kuin uusienkin alumnituttujen kanssa.

Syksyn ensimmäisen Afterworkin vieraana on Alumniyhdistyksen jäsenetukumppaninakin tutuksi tullut Helsingin yliopiston kustantamo Gaudeamus. Kustannusjohtaja Leena Kaakinen kertoo meille yliopiston kustannustoiminnasta ja siitä, miten tutkijoiden työn tulokset päätyvät valmiiksi kirjoiksi. Tapaamisen paikkana on brittiläisten kampuspubien tyylinen Thirsty Scholar, joka sijaitsee aivan keskustakampuksen sydämessä Topelia-korttelin kivijalassa ja on erityisesti opiskelijoiden suosiossa.

Keskiviikko 26.10.2022 kello 17-19, Pub Thirsty Scholar (Fabianinkatu 37).


01.11. 2022 – Kulttuuritreffit: Själarnas Ö

Johanna Holmströmin samannimiseen menestysromaaniin perustuva Själarnas ö – Sielujen saari on koskettava draama pimeydestä, valosta ja lähimmäisenä olemisesta. Tarina sijoittuu Turunmaan saaristoon, Seilin saaressa olevaan mielisairaalaan, jonne lähetetään eri-ikäisiä, erilaisista taustoista tulevia ja erilaisia diagnooseja saaneita naisia. Vain harva heistä lähtee koskaan saarelta. Sairaalan arkea leimaavat kaipaus ja suru, mutta myös yhteishenki, ystävyys ja elämänhalu.

Musiikkipitoisen esityksen on ohjannut Mikaela Hasán, koreografiasta vastaa Hanna Brotherus ja näyttelijäensembleen kuuluvat mm. Minttu Mustakallio, Ylva Ekblad, Sofia Heikkilä, Saga Sarkola och Johanna af Schultén. ”Nämä onnettomat sielut laulavat lujasti ja koko sydämestään. Laulun yltyessä kovimmilleen tuntuu kuin kaikkien äänet sulautuisivat yhteen.”

Alumniyhdistykselle on varattu esitykseen 50 paikkaa hintaan 42 € (norm. 48 €) – ilmoittaudu mukaan 1.10. mennessä allaolevan linkin kautta. Sen jälkeen voit joko käydä itse lunastamassa lippusi Svenska Teaternin lipunmyynnistä (Pohjoisesplanadi 2, ti-pe klo 16-18) 1.10. mennessä varausnumerolla 571-28459652 tai maksaa lippusi lokakuun alussa kaikille ilmoittautuneille lähetettävällä henkilökohtaisella maksulinkillä. Svenska Teaternin lipunmyynnissä ei peritä ylimääräisiä kuluja, mutta linkin kautta maksettaessa lipun hintaan lisätään 1 € palvelumaksu. Esityksessä on suomenkielinen tekstitys.

Tiistai 1.11.2022 kello 19, Svenska Teatern (Pohjoisesplanadi 2).


09.11. 2022 – Tiedeklubi: Uskonto ja pelit

Miten The Legend of Zelda -pelit liittyvät kristinuskoon? Mitä elämän suuria kysymyksiä voi pohtia pelien avulla? Pelit sisältävät kulttuurisia representaatioita, kommentteja ja kritiikkiä. Ne voivat liittyä uskonnon kysymyksiin tai esimerkiksi uskontojen asemaan yhteiskunnassa. Kulttuurituotteina pelit levittävät sekä uskonnollisia että uskontoa koskevia käsityksiä.

Uskonnon ja pelien suhteesta keskustelevat uskontotieteen väitöskirjatutkija Heidi Rautalahti ja etnologian dosentti Jukka Jouhki. Keskustelua juontaa historian yliopistonlehtori Derek Fewster ja tilaisuuden järjestää Suomen Pelitutkimuksen Seura.

Tieteellisten seurain valtuuskunnan (TSV) luotsaamat Tiedeklubit järjestetään Rosebud Sivullinen -kirjakaupassa. Syksyn 2022 Tiedeklubien ohjelmasta vastaavat Suomen Estetiikan Seura, Suomalaisen Kirjallisuuden Seura ja Suomen Pelitutkimuksen Seura, minkä lisäksi myös Alumniyhdistys on mukana yhteistyössä. Tiedeklubit äänitetään podcasteiksi, jotka julkaistaan tapahtumien jälkeisinä päivinä Tiederadio-kanavalla SoundCloudissa ja Spotifyssa.

Keskiviikko 9.11.2022 kello 17-18, Rosebud Sivullinen -kirjakauppa (Kaisaniemenkatu 5).


14.11. 2022 – Kirjallisuuspiiri: Julia Korkman

Marraskuun kirjallisuuspiirin vieraana on kirjailija, oikeuspsykologi Julia Korkman, joka kertoo teoksestaan Muistin varassa – oikeusprosessi ja totuus. Korkman on kansainvälisesti tunnustettu oikeuspsykologian dosentti ja tutkija, jota muisti on aina kiehtonut. Hän on työskennellyt lukuisissa oikeustapauksissa asiantuntijana ja pohtinut todistajanlausuntojen luotettavuuden arviointiin liittyviä kysymyksiä. Korkmania haastattelee S&S:n kustantaja Mirjam Ilvas.

Todistajan muistikuvat voivat olla oikeusprosessin keskeisin todiste. Ihmisen muisti on kuitenkin luonteeltaan muovautuva, oikukas ja joskus suorastaan epäluotettava. Miksi muistamme tapahtumat ja yksityiskohdat niin eri tavoin? Kuinka pitkään jonkin asian voi muistaa? Mikä olisi paras tapa saada mahdollisimman luotettava todistajanlausunto? Voidaanko oikeudenkäynnin lopputulos ratkaista muistikuvan varassa? Muistin varassa – oikeusprosessi ja totuus vastaa näihin kysymyksiin havainnollisesti ja mukaansatempaavasti käyttäen esimerkkeinä useita todellisia oikeustapauksia 1600-luvun noitaoikeudenkäynneistä aina Bodom-surmiin ja Olof Palmen murhaan.

Kirjallisuuspiirin ohjelman ovat suunnitelleet S&S:n kustantaja Mirjam Ilvas ja Teoksen toimitusjohtaja Nina Paavolainen.

Maanantai 14.11.2022 kello 17-18, Porthania II (Yliopistonkatu 3). Tapahtumaa voi seurata myös suoratoistona.


16.11. 2022 – Helsingin yliopiston alumni ry:n vuosikokous

Helsingin yliopiston alumni ry:n sääntömääräinen vuosikokous järjestetään keskiviikkona 16.11.2022 klo 17.00 Kielikeskuksen juhlasalissa (Fabianinkatu 26, 3. krs). Kokouksessa mm. käsitellään vuoden 2021 tilinpäätös ja toimintakertomus, hyväksytään vuoden 2023 toimintasuunnitelma, talousarvio ja jäsenmaksut sekä valitaan valtuuskunnan ja hallituksen uudet jäsenet erovuoroisten tilalle. Viime vuoden vuosikokouksessa käydyn keskustelun mukaisesti kokouksessa päätetään myös yhdistyksen sääntöjen muuttamisesta. Kokouksen jälkeen on luvassa tarjoilua.

Kokouksen esityslista sekä toimintakertomus 2021, toimintasuunnitelma 2023 ja esitys sääntöjen muuttamisesta ovat nähtävillä yhdistyksen verkkosivuilla ja muutkin vuosikokousmateriaalit toimistolla (Yliopistonkatu 3, 3. krs) pääsääntöisesti arkisin kello 10-16 välisenä aikana. Suosittelemme olemaan etukäteen yhteydessä toimistoon, mikäli haluat tutustua materiaaleihin paikan päällä.

Voit myös ilmaista mielipiteesi kokouksessa käsiteltävistä asioista sähköpostitse osoitteeseen hy@alumniyhdistys.fi. Virallisia esityksiä voi kuitenkin tehdä ainoastaan paikan päällä kokouksessa, eikä kokoukseen ole etäosallistumismahdollisuutta. Tervetuloa mukaan vaikuttamaan yhdistyksen yhteisiin asioihin!

Keskiviikko 16.11.2022 kello 17-19, Kielikeskuksen juhlasali (Fabianinkatu 26).


22.11. 2022 – Helsingin yliopiston Studia Generalia: Sivistys

Helsingin yliopiston avoin ja maksuton Studia Generalia -yleisöluentosarja jatkaa yliopiston perusarvojen käsittelyä, ja syksyllä 2022 teemana on sivistys. Luennot järjestetään tiistaisin 11.10.-22.11. yhteistyössä Kansallisteatterin kanssa Oodissa, Kansallisteatterissa, Tiedekulmassa ja verkossa. Luennot ovat kaikille avoimia eivätkä vaadi ilmoittautumista, ja ne voi katsoa myös tallenteina jälkikäteen.

Sivistys on yksi Helsingin yliopiston neljästä perusarvosta yhdessä totuuden, vapauden ja yhteisöllisyyden kanssa. Sivistys näkyy sydämissä ja tavassa kohdella lähimmäisiä. Joskus se kumpuaa luonnostaan, toisinaan sitä täytyy opetella. Se on arkisia valintoja ja vaikuttavia tekoja. Sivistys kuuluu juhlapuheissa, mutta kaihtaa tarkkoja määrittelyjä. Silti se on yksi yliopiston ja yhteiskunnan kulmakiviarvoista. Onhan yliopiston tärkein tuote omilla aivoillaan ajatteleva – sivistynyt – ihminen, joka astuu luentosaleista yhteiskuntaan ja kehittää sitä. Mitä sivistys pohjimmiltaan on? Yliopistolla uskomme, että se on ainakin tietoa – ja taitoa käyttää tietoa hyvään.

Ti 11.10. klo 17-19 SIVISTYS – LUKUTAIDON MONET MUODOT (Tiedekulma)
Keskustelemassa professori Jouko Rikkinen, yliopistonlehtori Johannes Pernaa sekä lehtori ja tietokirjailija Helena Ruuska, puheenjohtajana yliopistonlehtori Maaria Linko.

Ti 25.10. klo 17-19 SIVISTYS – KIELITAIDON MONET MUODOT (Tiedekulma)
Keskustelemassa professori Friederike Lüpke, professori Riikka Möttönen sekä yliopistonlehtori Heini Lehtonen, puheenjohtajana professori Samuli Siltanen.

Ti 1.11. klo 17-19 SIVISTYS – TIEDE, TAIDE JA LUOVUUS (Kansallisteatteri)
Keskustelemassa professori Mikko Airavaara, näytelmäkirjailija ja ohjaaja Juha Jokela sekä apulaisprofessori Susanna Välimäki, puheenjohtajana professori Hanna Korsberg.

Ti 15.11. klo 17-19 SIVISTYS – UUDEN KOHTAAMINEN (Kansallisteatteri)
Keskustelemassa ohjaaja, näyttelijä Jussi Lehtonen, yliopistonlehtori Katri Tanskanen sekä professori Hannu Toivonen, puheenjohtajana professori Hanna Korsberg.

Ti 22.11. SIVISTYS ON YHTEISTYÖTÄ (Oodi)
Keskustelemassa Helsingin yliopiston tutkijat Silja Kosola, Kirmo Wartiovaara, Minna Palmroth ja Tuomas Heikkilä. Mukana yhteistyössä eduskunnan sivistysvaliokunta sekä lukiolaisia ja opiskelijoita.


22.11. 2022 – Tietokirjaklubi: Laura Kolbe

Marraskuun tietokirjaklubin vieraana on Euroopan historian professori Laura Kolbe, joka keskustelee kirjansa Keho – matkoja ikään, mieleen ja minuuteen teemoista yhdessä professori Pirjo Hiidenmaan kanssa.

Kolben uusimassa kirjassa käsitellään naisen ikääntymistä ja kehon muutoksia iän myötä. Kolben katse on rehellinen: kroppa vanhenee, vaikka siitä kuinka yrittäisi pitää huolta puhtaan ravinnon, liikunnan, levon ja erilaisten hoitojen avulla. Suhde vanhenemiseen ja kehoon kertoo paljon myös muistoistamme ja toiveistamme, häpeästämme ja arvostuksistamme. ”Minua on jo varhain kiinnostanut etenkin häpeän tunne, koska aistin sitä ympärilläni ja yhteiskunnassa – häpeää omasta historiasta, luokkataustasta, perheestä ja juurista, häpeää omasta kehosta”, Kolbe kirjoittaa.

Tietokirjaklubeilla perehdytään monipuolisesti tietokirjatyyppeihin ja -kirjailijoihin. Tietokirjallisuus kattaa 80 % kirjamarkkinoista ja Helsingin yliopisto on Suomen suurin tietokirjallisuuden sisällöntuottaja. Tietokirjaklubien ohjelman ovat suunnitelleet Humanistisen tiedekunnan dekaani, tietokirjallisuuden professori Pirjo Hiidenmaa ja Suomen tietokirjailijat ry:n entinen puheenjohtaja, emeritusprofessori Markku Löytönen.

Tiistai 22.11.2022 kello 17-18, Porthania III (Yliopistonkatu 3). Tapahtumaa voi seurata myös suoratoistona.


24.11. 2022 – Kulttuuritreffit: Innocence

Kulttuurisyksyn kohokohta on kansainvälistä suitsutusta kerännyt Innocence-ooppera. Kaija Saariahon säveltämä, Sofi Oksasen kirjoittama ja Aleksi Barrièren dramatisoima Innocence sai menestyksekkään kantaesityksensä Aix-en-Provencen festivaalilla heinäkuussa 2021. Ooppera yhdistää ensimmäistä kertaa BBC:n tuoreessa äänestyksessä merkittävimmäksi elossa olevaksi säveltäjäksi äänestetyn Kaija Saariahon ja Suomen kansainvälisesti tunnetuimman nykykirjailijan Sofi Oksasen.

Innocence on ravisteleva, kahdessa aikatasossa liikkuva ooppera menneisyyden haavoista, ajan kulumisesta ja irti päästämisestä. Helsingissä vietetään häitä, mutta sulhasen perheellä on synkkä salaisuus. Kun kymmenen vuoden takaiset tapahtumat alkavat paljastua juhlaväelle, on aika kohdata totuus.

Trilleri, triumfi, läpimurto” – Helsingin Sanomat
Vuoden odotetuin ooppera” – The New York Times
Mestariteos” – Le Figaro

Alumneille on varattu Innocencen esitykseen 100 paikkaa permannon keskeltä 15 % alennuksella hintaan 90 € (norm. 106 €). Ilmoittaudu mukaan maksamalla osallistumismaksu Alumnikaupassa allaolevan linkin kautta. Muista sen jälkeen myös ilmoittaa osallistujatietosi erillisellä lomakkeella, niin tieto lippujen jaosta ja mahdollisista muutoksista tai ennakko-ohjelmasta tavoittaa sinut. Paikkoja ei kuitenkaan voi varata ilmoittautumislomakkeella, vaan alumnien lippukiintiö jaetaan maksujärjestyksessä. Alumnialennus on voimassa 14.9. asti – maksathan osallistumismaksusi ennen sitä!

Tapahtuma on täynnä. Voit tiedustella mahdollisia peruutuspaikkoja Alumniyhdistyksen toimistolta. (päivitetty 15.11.2022)

Torstai 24.11.2022 kello 19, Kansallisooppera (Helsinginkatu 58).


29.11. 2022 – Urakoulutus: Kuinka löytää piilotyöpaikat

Jopa kolme neljästä työpaikasta on nykyään niin sanottuja piilotyöpaikkoja. Piilotyöpaikkaa ei laiteta ollenkaan julkiseen hakuun, vaan tehtävä täytetään suoraan esim. valmiiden kontaktien kautta, suorahakukonsulttien avulla tai sopivan henkilön tarjotessa itse osaamistaan juuri sopivalla hetkellä. Jos siis seuraa työnhaussa vain julkisia työpaikkailmoituksia, menee suurin osa työmahdollisuuksista sivu suun.

Alumniyhdistyksen syksyn urakoulutus kertoo, miten piilotyöpaikkoja voi löytää ja kuinka parantaa mahdollisuuksiaan tulla valituksi sellaiseen esimerkiksi LinkedIn -profiilin avulla. Kokonaan verkossa toteutettavasta koulutuksesta vastaa Alumniyhdistyksen yhteistyökumppani aTalent Recruiting ja kouluttajina toimivat aTalentin Senior Recruitment Manager Jenni Tontti sekä Senior Talent Sourcing Manager Minna Tiainen. Koulutuksen lopuksi on myös aikaa osallistujien kysymyksille. Tule mukaan kuulemaan, kuinka voit tehdä piilotyöpaikat näkyviksi ja parantaa työnhakumahdollisuuksiasi!

Tiistai 29.11.2022 kello 17-18.30. Tapahtuma toteutetaan kokonaan verkossa ja osallistumislinkki lähetetään ilmoittautuneille erikseen.


01.12. 2022 – Alumni Afterwork

Alumni Afterwork -tapaamiset tarjoavat mahdollisuuden kuulla ajankohtaisia terveisiä yliopistolta ja tavata muita alumneja matalalla kynnyksellä lasillisen äärellä. Afterworkit järjestetään ravintoloissa tai baareissa, joilla on vahva kytkös yliopistoon tai opiskelijaelämään. Alumneille on varattu pientä naposteltavaa ja oma nurkka tai kabinetti, jossa illan vierailija kertoo meille tapaamisen aluksi jonkin yliopistoyhteisön tahon tai ajankohtaisen hankkeen kuulumisia. Sen jälkeen on luvassa vapaata kuulumisten vaihtoa ja seurustelua illan aiheesta tai aiheen vierestä niin vanhojen kuin uusienkin alumnituttujen kanssa.

Syksyn jälkimmäisellä Afterworkilla tutustutaan kuukauden kuluttua alkavaan Promootioiden riemuvuoteen 2023, jota vietetään yliopistolla järjestyksessä sadannen filosofisen tiedekunnan promootion kunniaksi. Riemuvuoden ohjelmasta ja muista sisällöistä saapuu kertomaan riemuvuoden projektipäällikkö, FT Kristina Ranki. Tapaamisen paikkana on kivenheiton päässä keskustakampukselta sijaitseva Oluthuone Kaisla, joka on suosittu tapaamispaikka niin opiskelijoiden kuin yliopiston henkilökunnankin keskuudessa.

Torstai 1.12.2022 kello 17-19, Oluthuone Kaislan kabinetti (Vilhonkatu 4).


08.12. 2022 – Kalastus muutoksessa

Moni rannikkokalastaja nostaa verkkonsa ja rysänsä vedestä viimeistä kertaa, ja samalla katoaa pala ikiaikaista elämäntapaa. Millaista on romantisoidun kalastajan ammatin arki ja millaisessa muutoksessa kalastus on elinkeinona? Mitä kaloja Itämeressä on ja miten kalakannat voivat? Entä miten kalastuksen ja kalakantojen muutokset näkyvät ruokalautasella?

Alumniyhdistyksen yhdessä John Nurmisen Säätiön kanssa järjestämässä tilaisuudessa asiantuntijat keskustelevat kalastajan ammatista, Itämeren kalakannoista ja itämeriystävällisestä ruoasta. Keskustelemassa ovat kirjailija ja Pohjoismaisen Investointipankin (NIB) viestintäjohtaja Jukka Ahonen sekä Lammin biologisen aseman johtaja Janne Sundell, jotka ovat myös tuoreen Kalastajien kyydissä Itämerellä -kirjan tekijät. Keskustelua johtaa päätoimittaja Jaakko Heinimäki.

Huom! Paikka on muuttunut: tapahtuma järjestetään Porthanian salissa IV (Suomen Laki). Ennakkotiedoista poiketen kokki Sami Tallberg on ikävä kyllä estynyt osallistumasta tapahtumaan.

Torstai 8.12.2022 kello 17, Porthania IV (Suomen Laki, Yliopistonkatu 3). Tapahtumaa voi seurata myös suoratoistona.


12.12. 2022 – Kirjallisuuspiiri: Ulla-Lena Lundberg

Rakastetun Ulla-Lena Lundbergin uutta romaania on ehditty odottaa kymmenen vuotta. Liekinkantajissa (Lyser och lågar, suom. Leena Vallisaari) Lundberg kuvaa kolmen pariskunnan elämää kolmen sukupolven ajan – Vaasan palosta elokuussa 1852 Krimin sodan kautta 1920-luvun lopulle – lukutaidottomuudesta tyttökoulujen ja yliopistojen kautta pakkomielteiseen koulupelkoon. Liekinkantajat on suuri historiallinen kertomus, jota valaisevat rakkaus ja kansanvalistus. Kaksikielisessä tilaisuudessa Ulla-Lena Lundbergia haastattelee Teoksen toimitusjohtaja Nina Paavolainen.

Kirjallisuuspiirin ohjelman ovat suunnitelleet S&S:n kustantaja Mirjam Ilvas ja Teoksen toimitusjohtaja Nina Paavolainen.

Maanantai 12.12.2022 kello 17-18, Porthania II (Yliopistonkatu 3). Tapahtumaa voi seurata myös suoratoistona.


17.12. 2022 – Alumni & lapsi: Suomen Lucia ja koko perheen kierros päärakennuksessa

Suomen Lucia 2022 vierailee Helsingin yliopistolla ja levittää lämpöä, valoa ja iloa Alumniyhdistyksen jäsenille ja heidän perheilleen. Lucia laulaa meille kuoronsa kanssa, minkä jälkeen laulamme muutaman yhteislaulun. Lucian vierailu tarjoaa loistavan tilaisuuden alumneille ja lapsille kokoontua yhdessä juuri ennen joulua – tervetuloa!

Lucian esiintymisen jälkeen pääsemme lyhyelle koko perheen kierrokselle vastaremontoituun yliopiston päärakennukseen. Päärakennus on täynnä akateemisia symboleja, taideteoksia ja historian havinaa, jotka tarjoavat jännittävää katseltavaa myös perheen pienimmille.

Tapahtumassa on rajallinen määrä paikkoja ja osallistuminen edellyttää ilmoittautumista. Muistathan myös ilmoittaa kanssasi mahdollisesti osallistuvien lasten lukumäärän.

Lauantai 17.12.2022 kello 10-11, Christina-sali (Yliopiston päärakennus, Aleksanterinkatu 5).


20.12. 2022 – Tietokirjaklubi: Tuomas Heikkilä

Joulukuun tietokirjaklubin vieraana on kirkkohistorian professori Tuomas Heikkilä, joka keskustelee kirjansa Lalli – kansallismurhaajan muotokuva teemoista yhdessä emeritusprofessori Markku Löytösen kanssa.

Kertomuksen mukaan Lalli surmasi piispa Henrikin Köyliönjärven jäällä 1150-luvulla. Onko tarina kuitenkaan totta? Kuka Lalli oikeastaan oli – ja mitä hänestä tiedämme? Lalli on elänyt suomalaisten mielissä keskiajalta 2020-luvulle: häntä on kirottu kylmäverisenä murhaajana ja ihailtu kotiaan puolustaneena kansallissankarina. Kansallispahiksen vuosisatainen tarina on kertomus suomalaisuudesta ja sen rakentamisesta – meistä ja muista. Palkitun historioitsija Tuomas Heikkilän teoksessa Lalli saa viimein oman historiansa.

Tietokirjaklubeilla perehdytään monipuolisesti tietokirjatyyppeihin ja -kirjailijoihin. Tietokirjallisuus kattaa 80 % kirjamarkkinoista ja Helsingin yliopisto on Suomen suurin tietokirjallisuuden sisällöntuottaja. Tietokirjaklubien ohjelman ovat suunnitelleet Humanistisen tiedekunnan dekaani, tietokirjallisuuden professori Pirjo Hiidenmaa ja Suomen tietokirjailijat ry:n entinen puheenjohtaja, emeritusprofessori Markku Löytönen.

Tiistai 20.12.2022 kello 17-18, Porthania II (Yliopistonkatu 3). Tapahtumaa voi seurata myös suoratoistona.